فهرست مطالب

نشریه رهیافت پیشگیری
پیش شماره 1 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • دکتر محمدباقر الفت صفحه 6

    این فصلنامه که در فصل پاییز مقارن با هفته آخر آذر ماه که به هفته پژوهش و فناوری موسوم گردیده است، به زیور طبع آراسته شده است. است، به زیور طبع آراسته شده است. معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه هم سو با مرا کز علمی و پژوهشی کشور که همه ساله در این ایام با برگزاری آیین ها و مراسم خاص، ضمن تقدیر و تجلیل از فعالان عرصه تحقیق و پژوهش، اقدام به برپایی جلسات بحث و تبادل نظر، نشست های علمی، گسترش فضای نقد و تعمیم روحیه نشاط و شادابی در مرا کز علمی، می نمایند، این معاونت به لحاظ نیاز مبرم به نتایج حاصله از انجام مطالعات اجتماعی و جرم شناسی و اقدامات پیشگیرانه، گام های موثری از قبیل فراخوان پژوهش های بنیادی، کاربردی، توسعه ای و آینده پژوهی، حمایت از پایان نامه های هم سو با فعالیت های پیشگیرانه، حرکت پر شتاب در جهت اطلس جنایی و راه اندازی شبکه ملی دیده بانی، کمیته علمی/ ملی پیشگیری از جرایم و آسیب های فضای مجازی، اتاق فکر و هییت های اندیشه ورز متبوع ، برگزاری همایش و نشست های علمی در دانشگاه های سراسر کشور، انتشار کتب و برگزاری جلسات نقد کتاب و نیز برگزاری کارگاه های آموزشی که جملگی در تقویت رهیافت و برون داد های فعالیت های پژوهشی در زمینه پیشگیری از وقوع جرم توفیقی داشته است اما در این میان جای انتشار فصلنامه های "علمی، تخصصی" ، "علمی، ترویجی" و "علمی، پژوهشی" خالی بود که به فضل الهی با همت مرکز مطالعات اجتماعی و جرم شناسی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم از این به بعد با انتشار چند پیش شماره به استقبال فصلنامه علمی، پژوهشی خواهیم رفت تا از رهیافت مقالات علمی و کاربردی، ره توشه ای برای پیشگیری از وقوع جرم تدارک دیده شود. انشاءالله در شماره های آتی مشارکت فرهیختگان دانشگاهی و حوزوی و اندیشمندان حوزه پیشگیری از وقوع جرم اعم از مراکز تحقیقاتی داخلی و خارج از کشور، محققین و پژوهشگران، مدیران و قضات شریف قوه قضاییه، ما را در غنی سازی و ژرف انگاری محتوا، یاری رسانند و هماره ما را از رهنمود های علمی و تخصصی خود بهره مند سازند. در خاتمه ضمن تشکر از دست اندر کاران اجرایی نشریه و به ویژه سردبیر گرامی و اعضاء محترم هییت علمی و داوری مقالات که با تلاش مجدانه و مستمر سعی در تقویت حس مشارکت مولفین، شناسایی ذایقه مخاطبین، تعمیق ارتباطات و تعاملات علمی با محافل هم سو و ارزیابی بازخورد و فراگرد هم اندیشی و دانش افزایی را در این نشریه دارند پیشاپیش تشکر می نمایم.

  • عباس شیری صفحه 7

    بند 5 اصل 156 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1358 یکی از وظایف قوه قضاییه را پیشگیری از جرم پی شبینی نمود. متعاقبا قوانین عادی متعددی، وظایفی در چارچوب پیشگیری از جرم، برای نهادها و سازما نهای مختلف در نظر گرفت. قوانینی هم به تصویب رسید که به طور غیر مستقیم در آ نها گون ه هایی از پیشگیری از جرم بر عهده نهادهای وابسته به قوه مجریه قرار داده شده است. این تحولات در حالی است که هی چگاه قانونی به همین منظور برای قوه قضاییه به تصویب نرسید. هرچند مقررات مربوط به کیفر و تشدید کیفر، تکرار جرم، زندان و نظایر آ نها مرتبط با پیشگیری کیفری و مربوط به قوه قضاییه است، ولی قوانین مستقلی در این خصوص تصویب نشد. حداقل از سال 1384 قوه قضاییه در صدد بوده است که در راستای تحقق همه جانبه بند 5 اصل 156 قانون اساسی، لایحه جامع را تهیه و به تصویب مجلس شورای اسلامی برساند که تا کنون در این امر نا کام مانده است. قانون پیشگیری از وقوع جرم مصوب 7/ 6/ 94 نیز این هدف را محقق نساخته و در واقع قانون تشکیل شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم است. بررسی تحولات لایحه پیشگیری از جرم، قانون پیشگیری از جرم مصوب 7/ 6/ 1394 و شرح وظایف شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم از اهم مباحثی است که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: پیشگیری از وقوع جرم، قوه قضاییه، قانون اساسی، تفکیک قوا، شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم، سیاس تهای جامع، نظارت، مشارکت مردمی
  • شیرین احمدنیا صفحه 21

    نگارنده در این نوشتار بر آن بوده است تا به وجوهی از زندگی اجتماعی یعنی به تعاملات و مناسبات زندگی افراد خانواده - در چارچوب ارتباطی همسران و نیز در سطح والدین و فرزندان- بپردازد که می توانسته از پدیده ی گسترش شبکه های اجتماعی در فضای مجازی و اینترنتی تاثیر پذیرد. شواهد، نظریه ها و یافته هایی در چارچوب امتیازات و فرصت ها، همچنانکه، چالش ها و تهدیدها از منظر جامعه شناسی خانواده مورد بررسی قرار گرفته است و ضمن مروری بر ادبیات موجود، به برخی پیشنهادات و راهکارها در جهت کاستن از آسیب های احتمالی و افزایش سودمندی کاربرد شبکه های اجتماعی در جهت تقویت مناسبات خانوادگی اشاره شده است. در جمع بندی، ملاحظه می شود که تعاملات در فضای شبکه های اجتماعی مجازی نیز که روی دیگر مناسبات در فضای ارتباطی زندگی اجتماعی هر چند دارای ویژگی ها و امکانات خاص خود در زمینه ی شدت و گستره ی ارتباطات و رفع موانعی چون بعد مکان و در نتیجه، دسترس پذیری تسهیل یافته تری است ارتباطات انسانی را به گونه ی مشابهی در معرض آسیب های شناخته شده ی زندگی مدرن قرار می دهد و در نتیجه، حضور فعال در صحنه ی تعاملات شبکه های اجتماعی مجازی نیز، مستلزم نظارت های اجتماعی متعارف و اعمال تمهیداتی در جهت حفظ سلامت روابط اجتماعی است هما نگونه که کمابیش در شرایط مناسبات در شبکه ی روابط غیر مجازی صادق است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مناسبات خانوادگی، جامعه شناسی خانواده، روابط بین نسلی
  • سهیلا صادقی فسایی، سید مرتضی موسوی صفحه 35

    یکی از مهم ترین اتفاق هایی که در دهه های اخیر و پس از دوره ای که به دوره «چرخش زبانی» معروف است، در حوزه های فلسفی، روان شناسی، جامعه شناسی، علوم سیاسی و... افتاد، در شناخت و تبیین واقعیت های اجتماعی است. بدین معنا که » زبان « اهمیت یافتن مفهوم زبان نه تنها در برش واقعیت بی طرف نیست، بلکه در نمود و ساخت واقعیت ها نیز تاثیر گذار است. این رویکرد بیش از همه در آثار اندیشمندان مربوط به حوزه گفتمان مطرح شده است که گفتمان را حاصل مطالعه زبان ب هعنوان یک پدیده اجتماعی یا رویکرد جامع هشناختی به مقوله زبان می دانند و بر این امر دلالت دارد که متن امری اجتماعی است که در خلال روابط اجتماعی و نه بیرون و مستقل از آن تکوین پیدا م یکند و در تولید و تغییر و بازتولید ابژ ه های زندگی اجتماعی سهیم است. در این مقاله ضمن بحث و بررسی در معنا و مفهوم گفتمان و پرداختن به برخی از نظریه های مربوط به گفتمان، به اهمیت و ضرورت شکل گیری گفتمان پیشگیری از وقوع جرم، در پیش برد اهداف پیشگیرانه معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: پیشگیری از وقوع جرم، گفتمان پیشگیری، فوکو، لاکلو و موف
  • امیرناصر اخوان صفحه 45

    جهان امروز با ارتباطات وسیع میان افراد شناخته می شود. بخش قابل توجهی از زندگی ما توسط همین روابط اجتماعی تعیین می شوند و هرچه کیفیت این روابط بالاتر باشد، سطح زندگی و به تبع آن حوزه کسب و کار نیز ارتقا خواهد یافت. البته در زمانه حاضر، تصور ارتباط میان انسان ها بدون ابزارهای ارتباطی جدید و فناوری های دیجیتال امکان پذیر نیست. تک تک ما زمانی از روز را صرف حضور در شبکه های اجتماعی می کنیم و نقش های مختلف خانوادگی، اجتماعی، کاری و غیره را بر عهده می گیریم. شبکه اجتماعی یا فضای مجازی کارآفرینان شامل شبکه خصوصی، شبکه شغلی، شبکه تجربه، شبکه حرفه ای و شبکه بازار است که بیشترین بار عاملی را شبکه تجربه و کمترین بار عاملی را شبکه خصوصی دارد. همچنین در اندازه گیری عملکرد، صادرات دارای بیشترین بار عاملی و رشد مورد انتظار کمترین بار عاملی است. شاید شما هم تا به حال از خود پرسیده باشید که چگونه می توانید از شبکه های اجتماعی در جهت توسعه کسب وکار خود استفاده کنید. در دنیای پرشتاب اطلاعات امروز، برای سبقت از رقیبان کاری فرصت زیادی نیست، به همین دلیل به بررسی برخی مزایای استفاده از شبک ه های اجتماعی پرمخاطب م یپردازیم. شبک ه های اجتماعی این روزها حرف اول را در محیط مجازی م یزنند. شبک ه هایی که حتی میزان بازدید و جذب کاربران جهانی از آ نها به قدری زیاد است که کشورهای مختلف مجبور به وضع قوانینی برای استفاده کنندگان از این شبکه ها شده اند. بعضی از صاحبان کسب و کار هنوز هم هنگام تصمی مگیری در مورد رسان ه های اجتماعی این احتیاط را دارند، و نگران هستند تمام پولی که صرف بازاریابی رسان ه های اجتماعی م یکنند بعد از فقط چند سال ب یثمر شود. آ نها از مزایای فضای مجازی در رونق کسب و کار با شبکه های اجتماعی ب یخبر هستند. در این مقاله، سعی گردیده است که از زوایای مختلفی مزایای مثبت فضای مجازی در بهبود و توسعه کسب و کار مطالبی ارایه گردد که قطعا برای تغییر نگاه در حوزه کسب و کار و مدیران در حوزه پیشگیری از جرایم و آسیب های فضای مجازی با رویکرد ایجابی مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: شبکه های اطلاعاتی و ارتباطی و شبکه های اجتماعی مجازی، فضای مجازی، کسب و کار، رسانه های مجازی
  • سید علی قادری صفحه 55

    هدف از این فرمان حفظ و رعایت حریم خصوصی توسط نیرو های حکومتی بود. وی رییس دیوان عالی کشور و نخست وزیر وقت را مسیول رسیدگی به آن کرد. به تعبیر دیگر این فرمان که در زمینه حقوق خصوصی و حقوق شهروندی در مقابل به خود » منشور کرامت انسانی « حاکمیت، یکی از ارزنده ترین آ ثار امام خمینی)ره(است، عنوان گرفت و در تمامی موارد به محترم شمردن حقوق افراد و رعایت ضوابط قانونی در برخورد با حقوق شرعی- مدنی تاکید داشت. فرمانی که به ظاهر مخاطب آن قوای سه گانه بودند، لکن آن چنان که در متن آن مصرحا آمده:» این امور به عهده همگان است « از آنجا که چند سالیست که مباحث مربوط به حقوق شهروندی از جایگاه مهمی در مقالات و گفتار های مربوط به حقوق عامه، حقوق اساسی و حقوق قانونی افراد برخوردار شده و با توجه به لزوم پرداختن ریشه ای به آن ایجاب می کند نگاهی ژرف تر نسبت به چنین موضوع مهمی داشته باشیم، از زاویه نگاه این فصلنامه این مقاله که خلاصه شده گفتاری مطول است، از منظری خاص و نگاهی دیگر و وا گویه ای که بیشتر به تاریخ شفاهی شبیه است تا وا کاوی علمی، لکن از ملاحت و دقت نظری خاص و با قلمی شیوا به لایحه های پنهان و آشکار آن پیام ماندگار پرداخته است که هر مخاطبی را به سمت آن پیام به ظاهر قدیمی که نشاط و لطافت امروزی را با خود حمل می کند، می کشاند و از سوی دیگر انگیزه بهره گیری از ظرفیت بی پایان آن در نظامات حاکمیتی را جهت درج مقالات هم سو مضاعف می نماید تا در شماره های آتی از منظر پیشگیری از وقوع جرم و دیگر مناظر به آن پرداخته شود.

    کلیدواژگان: فرمان 8 ماده ای، حقوق عامه، حقوق مدنی، کرامت انسانی
  • امرالله امانی کلاریجانی صفحه 89

    اینترنت و فضای مجازی با ورود به زندگی انسانی، علی رغم تمام محاسن و مزایای آن، یکسری دغدغه ها و نگرانی هایی را بر جامعه و خانواده تحمیل کرده است. موضوعی که در تمام جوامع موضوعیت داشته و محدود به جامعه و یا اقلیتی خاص نمی شود. مبرهن است که فضای مجازی مجموعه ای از نکات مثبت و منفی است، اما توجه به مزایای استفاده از فضای مجازی نباید ما را از تهدیدهای آن غافل کند. یکی از مهم ترین این مشکلات نقش فضای مجازی در رشد، گسترش و یا پیشگیری از آسی بهای اجتماعی است. برخی از آسیب های اجتماعی، در فضای حقیقی کم و بیش وجود داشته اند و فضای مجازی نقشی تسهیل کننده، مکمل و یا سرریز را در رابطه با آن ها ایجاد می کند. این آسیب ها چه فضای مجازی باشد چه نباشد در جامعه وجود دارند. اما برخی آسیب ها به ساختار و ویژ گ یهای ماهوی و ذاتی فضای مجازی برم یگردد. یعنی حتی ا گر پیا مهای رد و بدل شده در فضای مجازی اموری مثبت و متعالی باشند، باز در دراز مدت مشکلاتی را برای کاربران خود به وجود می آورد. ویژ گی این آسیب ها این است که چون به ماهیت فضای مجازی مربوط می شوند، با حذف فضای مجازی از بین م یروند. راهبرد علمی آن است که ضمن شناسایی دقیق آسی بهای مرتبط با فضای مجازی و علل و بسترهای ترویج و همه گیر شدن آن، برنامه ریزی لازم را در قالب رویکرد ایجابی با هدف ارتقاء سلامت و ایمن سازی جامعه و ایجاد یک نظام پیشگیری علمی و کارامد در فضای مجازی ایجاد کرد. باید با فراهم کردن بسترها آن بخش از ظرفیت های اینترنت و فضای مجازی که موجب رشد علم، فرهنگ و آ گاهی م یشود تقویت گردد همان طور که باید با سیاست سلبی از ترویج مطالب غیر اخلاقی و ضد دینی، تجاوز به حریم امن افراد، ورود به حریم خصوصی زندگی مردم، افزایش مفاسد اخلاقی پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: فضای سایبری، آسیب های اجتماعی سایبری یا مجازی، آسیب های نوپدید، سیاست های پیشگیرانه، سیاست های سلبی، ایجابی
  • بهرام صالح صدق پور، زهرا براتی صفحه 107

    هدف از این مقاله که با ابتناء بر رهیافت یک پژوهش نگاشته شده است؛ بازساخت، اعتباریابی، رواسازی و هنجاریابی آزمون نگرش دینی است. جامعه ی مورد مطالعه در این پژوهش عبارتست از کلیه ی دانشجویان دانشگاه های آزاد تهران و دانشگاه های سراسری تهران. روش نمونه گیری در این پژوهش روش تصادفی خوشه ای می باشد. حجم نمونه 529 نفر می باشد که از دانشگاه ها انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری در پژوهش حاضر پرس شنامه ی نگرش دینی می باشد که دارای 20 گویه است. در این مقاله به منظور تحلیل گویه ها از 2 روش ضریب تمیز و روش لوپ استفاده شد. برای محاسبات اعتبار از آلفای کرونباخ استفاده شد. برای محاسبات روایی از تحلیل عوامل استفاده شد. نتایج به قرار زیر به دست آمد و با توجه به نتایج تحلیل عامل، 2 عامل شناسایی شد. در مجموع می توان گفت که کل سیوالات پرسش نامه، نگرش دینی را می سنجند. عامل اول به نام نیاز به حضور خدا می باشد و عامل دوم نگرش دینی را مورد بررسی قرار می دهد. در مجموع می توان نتیجه گرفت که این پرس شنامه از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است و هنجاریابی آن مناسب صورت پذیرفته است. مطالعه و مداقه در لایه های مختلف این مقاله می تواند میزان اندازه گیری باورهای دینی و اعتقاد به خدا را که از امور کیفی هستند به مثابه میزان الحراره و یا خط کشی متریک، در معرض دید و نگاه کاربردی مدیران و کارشناسان مرتبط با آن دسته از فعالیت های پیشگیرانه ای قرار دهد که دارای همبستگی تام با مقولات دینی و نگرش مذهبی در جامعه آماری مختلف در پهنه جغرافیای کشور هستند

    کلیدواژگان: اندازه گیری امور اعتقادی، آزمون نگرش دینی، باز ساخت، رواسازی، پایا سازی، هنجاریابی
  • حسینعلی عطوف صفحه 129

    سیاس ت کیفری قضایی عبارت است از رو شهایی که مراجع عدالت کیفری در فرایند اجرای عدالت در چارچوب مقررات، از طریق اختیارات قانونی و با توسل به نهادها و سازوکارهای کیفری برای مقابله با بزه کاری اتخاذ و اعمال م ینمایند؛ ساماندهی علمی این سیاس تها و روزامد کردن مستمر آ نها در ارتقای سطح نظام عدالت کیفری کشور به طور کلی و در مقابله با جرایم خشون تآمیز و کنترل نرخ رشد آ نها به طور خاص م یتواند از موقعیتی ممتاز و کارایی و اثربخشی قابل ملاحظ های برخوردار باشد. در این میان داد ه های آماری بنیاد یترین اصل برای برنام هریزی است و برنام هریزی اساس یترین شاخص برای مدیریت قلمداد می گردد. در واقع توسعه بدون برنام هریزی و برنام هریزی بدون آمار و اطلاعات قابل تحقق نیست؛ این مهم وقتی قابل تحقق است که نگاه ما به آمار و اطلاعات و رو شهای گردآوری و تحلیل آنها نگاه جامعی باشد. ارزیابی سیاست کیفری کشور بر اساس شاخ صهای کمی آمار جنایی)طی سا لهای 89 تا 93 (، حاکی از آن است که با وجود اعمال سیاس تهای سخ تگیرانه و ب هرغم تشدید مجازا تها در مرحله قانو نگذاری، برخی از گون ه های جرایم خشون تآمیز نظیر ایراد ضرب و جرح، تهدید، تجاوز جنسی و سرق تهای مسلحانه و مقرون به آزار دارای نرخ رشد ورودی اتهامی هستند. از سوی دیگر مقایسه بین ورودی پروند ه های جرایم خشون تآمیز و قرارهای مجرمیت نشا ندهنده آن است که ا گر چه در برخی از این نوع جرایم همچون سرقت مسلحانه از بانک با رشد قابل توجهی مواجه بود هایم لیکن در ا کثر جرایم خشن همچون ضرب و جرح، سرقت، اخاذی ، تجاوز جنسی و حتی قتل، آمارها رشد اندک قرارهای مجرمیت را نشان م یدهد و برخی جرایم همچون سرقت مسلحانه از طلافروش یها دارای کاهش قابل توجهی در صدور قرارهای مجرمیت است.

    کلیدواژگان: سیاست کیفری، شاخص کمی، آمار، خشونت، جرایم خشون تآمیز
  • مرتضی عندلیب کورایم صفحه 151

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی بزه کاری بر اساس اجبار والدینی و خود کنترلی در بین مددجویان مراکز اصلاح و تربیت بود. بدین منظور در یک طرح پژوهشی توصیفی همبستگی گذشت هنگر، از بین مددجویان کانون اصلاح و تربیت تهران تعداد 258 مددجو با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان شرکت کننده انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسش)SCS(مقیاس خود کنترلی تانجی ،)APQ(نامه خود گزارشی فرزندپروری آلاباما- نسخه فرزند گردآوری شد. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه توسط تحلیل گردید. نتایج نشان داد که از بین مولف ه های اجبار والدینی سه SPSS نسخه 22 نرم افزار مولف هی فقدان تربیت مثبت، تنبیه بدنی، مشارکت ضعیف پدر به طور مثبت و معن یدار قادر به پی شبینی بزه کاری م یباشند ولی دو مولف هی نظم و انضباط ناپایدار و نظارت ضعیف به طور معن یدار قادر به پیش بینی بزه کاری نبودند. از سوی دیگر خود کنترلی نیز به طور منفی بزه کاری را پی شبینی کرده است. یافته های حاصل از پژوهش حاضر نشان از روابط متغیرهای اجبار والدینی و خود کنترلی با بزه کاری می باشد و می تواند مورد استفاده روان شناسان جنایی، جرم شناسان و سایر متخصصان مرتبط قرار گرفته و در جهت پیشگیری از بزه کاری نوجوانان نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: بزه کاری، اجبار والدینی، خود کنترلی
  • امیر رضایی صفحه 169

    امروزه برای هر حرکت هدفمند، نظام مند و اثربخش، نا گزیریم که تحقیق و پژوهش را سر لوحه کارهای خود قرار دهیم. در این راستا در کلیه سازمان های دولتی از جمله معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه چگونگی تصمیم سازی و تصمیم گیری در فرآیند مدیریت و نحوه بهره برداری صحیح از آن بر اساس پژوهش های بنیادی، کاربردی، توسعه ای و آینده پژوهی نیز از این قاعده مستثنی نیست بلکه از جایگاهی خاص و پر اهمیت برخوردار است. بنا براین برای اینکه فعالیت های پژوهشی نسبت به کاربران)مسیولین و مدیران و کارشناسان و برنامه ریزان(، بیشترین اثر و مطلوبیت را داشته باشد ، بایستی فرهنگ پژوهی، نیاز پژوهی، اقدام پژوهی، آسیب پژوهی، باور پژوهی و... کاربران از طریق فرایند علمی تحقیق و پژوهش مورد توجه قرار گرفته و بنیادهای برنامه ریزی بر روی آنها، استوار گردد. تنها از طریق پژوهش های علمی، کاربردی است که می توان معضلات و مشکلات مربوط به مدیریت کلان را در کشور و از جمله در معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم، ریشه یابی و راه حل های مناسب را ارایه کرد. چرا که برنامه ریزی و تحقیق، لازم و ملزوم یکدیگرند. ا گر برنامه ریزی تنها روش اداره موفق یک جامعه، کشور و یا یک سازمان مستقل باشد؛ پژوهش و تحقیق از عوامل اصلی نظام اجتماعی و سازمانی با ثبات آن به شمار می رود. هر برنامه ریزی موفق، بستگی به پژوهش های کارامدی دارد که خود، توسط برنامه ریزی منسجمی، شکل می گیرد. لذا بدون تردید به درستی گفته اند که نخست پژوهش، سپس برنامه ریزی و اقدام. اما پرسش این است که چگونه پژوهشی؟ و توسط چه کسانی برای این مقصود مناسب است؟ آیا پژوهش هایی که تا کنون توسط دانشگاهیان یا دیگر فرهیختگان در عرصه های گونا گون انجام گرفته است برای این منظور کافی و مناسب بوده است؟

    کلیدواژگان: پژوهش، موانع کاربست، پیشگیری از جرم
|
  • Page 6
  • Crime Prevention, Judiciary, Constitution, Separation of Power, High Council for Crime Prevention, Comprehensive Policies, monitoring, Public Participation Page 7

    Clause 5 of Article 156 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran in 1980 provided one of the functions of the judiciary to prevent crime. Subsequently, several ordinary laws, tasks within the framework of crime prevention, are considered for various institutions and organizations. Laws were also passed that indirectly, in some cases, crime prevention is the responsibility of institutions affiliated with the executive branch. These developments have never been approved by the judiciary for the same purpose. However, the provisions on punishment, reprisal, imprisonment and so on are related to criminal prosecution and the judiciary, but independent laws were not approved in this regard. At least since 2005, the judiciary has been seeking to come up with a comprehensive bill for the full implementation of paragraph 5 of Article 156 of the Constitution and to be approved by the Islamic Consultative Assembly, which has so far failed. This crime prevention law, as well as the Law on the Prevention of Crime, of 2015/8/29 Saturday August, did not materialize, and in fact the law of the Supreme Council for the Prevention of Crime was established. The study of changes to the crime prevention law, the crime prevention law adopted in 2015/9/4 Friday September and the description of the tasks of the Supreme Council for the Prevention of Crime are among the most important issues to be considered in this paper.

  • shirin ahmadnia Page 21

    In this paper, the purpose of author is working on social life which means working on interactions between family members – especially among couples and also among parents and their children – so that can be affected by expansion of social networks in cyberspace and internet. According to evidences, theories and findings, although social networks have several opportunities and advantages, but from perspective of the sociology of family have some challenges and threats and is mentioned to some proposals and strategies which can decrease possible damages and increase efficiency of social networks in order to reinforcement of family relations. In conclusion, it seems interactions in virtual social networks, which is a kind of interaction in real social life, (although has its features and facilities in the rate and area and also removing the obstacle such as long distance, and so facilitates availability) it exposes the human relationships to well-known harms of modern life. Thus active presence in social networks interactions needs conventional supervisions and applying some arrangement in order to protest social relationships, such as it exists in actual relationships more or less.

    Keywords: Social Networks, family relationships, sociology of family, intergenerational relationships
  • soheila sadeghi fasaei, seyyed morteza mousavi Page 35

    One of the most important events occurred in the last decades, after period that known as “Linguistic Turn” in the fields of philosophy, psychology, sociology and politics and etc. is to emphasize the concept of “language” in recognition and explanation of social realities. Which means, not only the language is not apart from reality, but also it can lead us to reality. Scholars in the field of discourse, believe that discourse will be gained as a result of studying language as social phenomenon or sociological approach which implies that context is a social concept that can be defined in social relations and it is dependent to those relations. Also it can be affective factor for produce, change and reproduce the object of social life. In this paper is discussed the concept and some theories of discourse, importance and necessity of that, in advancing of preventive objectives of the social deputy and prevention of committing crime of judiciary.

    Keywords: Prevention of committing crime, preventing discourse, Foucault, Laclau, Mouffe
  • amir naser akhavan Page 45

    Today’s world is known by extensive communications among people. Significant part of our life determined by these social communications and the more quality of these relation will cause promoting in level of living and thereafter business. Of course, nowadays without modern communicative devices and digital technologies, communication between humans is not possible. Any of us spending time on social network daily and we take different roles of familial, social, work, and etc. The social network or cyberspace of entrepreneurs include private network, job network, experienced network, professional network and market network, in which experienced network has the most load factor and private network has the less one. Also in performance measurement, export has the most load factor and expected growth has the less one. You may ask yourself how social network can be efficient in developing your business. In today’s accelerated world of information, there is not much time to overtake of rivals, so we discuss some advantages of using popular social network. Nowadays, social networks have significant role in cyberspace. These networks are followed by many visitors and users; so, some countries obligated to legislate for their users. Some business owners have still concerned their entire investment which spend in social networks marketing, after nly a few years become fruitless. They are unaware of advantages of cyberspace in developing business. In this paper is tried to represent the advantages of cyberspace in improvement and development of business from different aspects, which certainly is useful for changing viewpoints in business and managers in field of crime prevention and damages of cyberspace with convincing approach.

    Keywords: Communication, information networks, social networks, Cyberspace, Business, Cyber media
  • seyyed ali ghaderi Page 55

    Imam Khomeini issued an 8 items decree in 15/12/1982 to enforce in Tripartite. The main objective of this decree was to observe and consideration of privacy right by government. He appointed Chief Justice of the Supreme Court and Prime minister of time as responsible for handling. In the other word, this decree is one of the best works of Imam Khomeini about private law and citizenship against governance which has been named as “Charter of Human Dignity” and all of 8 items emphasized on respecting individual rights, considering legal criteria in encountering with religious-civic laws. Apparently the decree’s addressees were tripartite but as frankly mentioned in the text: “anybody is responsible to this issue”. Since topics related to citizenship has been important in articles and speeches about public rights, basic rights and legal rights of individuals, and also necessity of paying fundamental attention it is require to have a deeper sight to such a significant issue. From viewpoint of this quarterly, this article has a special attitude which look like an oral history instead of the scientific research, with an attractive and carful vision and also with a genuine articulate to hidden and obvious layers of that lasting massage Any audience is attracted to that apparently old message which has today’s vitality and On the other hand, the motivation of utilization of its endless capacity in the governance system adding up mentioning it in the favorable articles till in the upcoming issues discus from the point of view of crime prevention and other point of view.

    Keywords: 8-item decree, public law, civil rights, Human dignity
  • Page 89

    The Internet and cyberspace have imposed concerns on society and the family by entering human life, despite its merits and benefits. The subject that is concerned with all communities and is not confined to a particular community or minority. It is evident that the virtual space is a set of pros and cons, but attention to the benefits of using cyberspace should not neglect its threats. One of the most important problems is the role of virtual space in growth, development, or count of social damage. Some social damage, in the real space, and the virtual space, and the virtual space will create a facilitator, supplement, or overflow. Whether it is virtual space or not, there are in society. But some damage to the structure and intrinsic properties of virtual space. Even if the messages exchanged in cyberspace are positive and transcendent, in the long term, there are problems for their users. The feature of these injuries is that because they relate to the nature of the virtual space, they are eliminated by eliminating cyberspace. It is a scientific strategy to identify the vulnerabilities associated with virtual space, and the causes and context of promoting and getting involved in the form of a positive approach to the aim of promoting health and the safety of society and creating an efficient scientific system in cyberspace. It should be reinforced by providing the sector of the capacity of the Internet and the virtual space that fosters science, culture and awareness, as it should be with policy elimination from the promotion of unethical literature and anti religion, violating the safety of people, entering the privacy of the people, entering the privacy of the public.

    Keywords: Cyber space, cyber - social damage, new or virtual damage, new policy, policy raising policy
  • bahram saleh sedgh pour, zahra barati Page 107

    The purpose of this research is to investigate the reliability, reforming, validation and normality of the religious attitude. The studied society in this research consists of all the students of Tehran Azad University and other Tehran universities. The sampling method in this research is a random cluster method. From the universities, 529 persons have been selected as a bulk of sample. In the present research, the implement is a religious attitude questionnaire including of 20 items. In this research, in order to analyse the items, two methods, discernment coefficient and loop, have been used. To assess the reliability and validity, the analysis factors were used. The gained results are as the following below: regarding to the results of the analysis factors, two factors were identified, totally it can be said that all of the questions in the questionnaire, evaluate the religious attitude. The first factor is named “Need of God presence” and the second one surveys the religious attitude. In overall, we can conclude that this questionnaire enjoys the relevant reliability and validity, and its norm investigation has been implemented appropriately.

    Keywords: Measurement of beliefs, religious attitude test, rebuilding, Validation, Sustainability, standardization
  • hosseinali atoof Page 129

    Criminal justice policy is defined as manners which justice authorities apply for combating delinquency in the framework of regulations with the help of criminal institution and lawful authorities. Scientific organizing and continuous updates of these policies will improve level of criminal justice system, combating violent crimes and especially control of their growth and in general it can be very effective and have considerable efficiency. In this case statistical data is the most fundamental principle for planning and planning is the most basic indicator for management. In fact, development without planning and planning without statistics is impossible, when it is feasible that we regard comprehensively to statistics and information and the methods of gathering and analysis them. Analysis of the criminal policy of the country is based on quantitative indicators of criminal statistics (over the years of 89 to 93), it implies that despite applying strictly policies and aggravation of punishment in the legislation phase, some types of aggressive crimes such as beating, threat, rape and stick-up have growth rate of accusation. On the other hand, comparison between inputs of aggressive crimes cases and convictions indicates that although we encounter significant growth in some types of these crimes such as stick-up from bank, but in most of aggressive crimes like beating, robbery, extortion, rape and even murder, statistics indicates little growth of convictions and some crimes such as stick-up from jewelry have significant reduction in convictions

    Keywords: Criminal policy, quantitative indicator, statistics, aggressive, aggressive crimes
  • morteza andalib koraym Page 151

    The aim of current study is prediction of delinquency by parental coercion and self-control in client of correction centers. Design of this study was retrospective descriptive-correlational, and a number of 258 clients chosen by convenience sampling method. The collected by using Alabama Parenting Questionnaire-child form (APQ), Tangney self-control scale (SCS), and crime violence inventory (CVS). Data analyzed by multiple regression with SPSS-22 software. Results showed that across parental coercion components not positive parenting, corporal punishment and father not involvement positively predicts delinquency but inconsistency in the use of discipline and the lack of supervision and monitoring cant significantly predict delinquency. On the other hand, self-control negatively predicts delinquency. Current study showed that parental coercion and self-control have relationship with delinquency; these results can be used by criminal psychologist, criminologists and other relevant specialists, and can have role in crime prevention.

    Keywords: delinquency, parental coercion, self-control