فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1399)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا افسرده، حامد عامری گلستانی*، لنا عبدالخانی، حامد محقق نیا صفحات 1-30
    دهخدا، یکی از تاثیرگذارترین نخبگان سیاسی ادبی ایران در روزگار مشروطیت است. او، با قلمی توانمند و نگاهی نافذ، در طول سالیان دراز، به مهم ترین مسایل سیاسی ایران روزگار مشروطه پرداخته بود. در میان اهل ادب و فرهنگ، شاید، کمتر کسی به اندازه دهخدا پیدا می شد که هم در عرصه اندیشه و هم در عرصه عمل به عنوان ناظری آگاه و ناقد، وضعیت موجود را بشناسد. شناخت ایده های مهم سیاسی او، ورای شخصیت ادبی و فرهنگی والایش، نقش مهمی در فهم درست از مشروطیت دارد. او، یک «ترقی خواه» تمام عیار بود که نگاهی ملی و ایرانی به این مقوله داشت که نمود مهم آن را در لغت نامه ارجمندش می توان دید. بر مبنای این ترقی خواهی، او مشروطیت را، در وجه ایجابی، نظامی سیاسی حقوقی و مبتنی بر آزادی می دانست و در وجه سلبی، آن را مضاد «استبداد» تعریف می کرد. دهخدا را باید در تداوم اندیشه گران رده اول عصر قاجار دانست، که از آنان گامی فراتر می نهد و به سوی فهم و درک متفاوتی از آن گام برمی دارد. این مقاله، سعی در تبیین درک دهخدا از مشروطیت، با در نظر داشتن جایگاه او در تاریخ فکر جدید ایران زمین است.
    کلیدواژگان: دهخدا، استبداد، مشروطه، آزادی، آزادی خواهی
  • کامبیز امیراسمی*، ابوالحسن فیاض انوش، فریدون الله یاری صفحات 31-51

    تیموریان زندگی شهری را ارج نهاده در زمینه رونق دادن به اقتصاد شهری کوشش کردند. اصلی ترین عناصر فعال در حوزه ی اقتصاد شهری بازاریان بودند. بنابراین نقش و تاثیر حاکمیت تیموریان در دوام و بقای بازار و بازاریان به مساله ای مهم تبدیل می شود. این نوشتار می کوشد با اتکاء به داده های موجود در منابع و با روش توصیفی تحلیلی به این پرسش پاسخ دهد که جایگاه بازاریان تا چه میزان از رفتارها و سیاست های تیموریان تاثیر پذیرفته است؟ فرضیه ی موردنظر بیان می کند که تیموریان به اهمیت و کارکردهای مهم اقتصادی و اجتماعی بازاریان پی برده بودند. لذا حمایت از بازار و بازاریان را از نظر اقتصادی و اجتماعی برای حاکمیت خود و بهبود اوضاع جامعه سودمند یافتند. نوشتار حاضر درصدد ارزیابی جایگاه و موقعیت بازار و بازاریان در دوره تیموریان و بیان دیدگاه فرمانروایان تیموری نسبت به این بخش مهم جامعه ی شهری است. دستاورد پژوهش نشان می دهد، تیموریان جایگاه و اعتبار مناسبی به بازاریان دادند و با حمایت های خود زمینه ی رونق گرفتن فعالیت های اقتصادی ایشان را فراهم نمودند. در نتیجه ی این سیاست اقتصاد شهری از وضعیت مطلوبی برخوردار شد.

    کلیدواژگان: بازار، بازاریان، پیشه وران، تاجران، تیموریان
  • تبیین زمینه ها و علل شکل گیری و تداوم مذهب اباضیه در عمان
    مصطفی پیرمرادیان، فرشته بوسعیدی*، زهرا حسین هاشمی صفحات 53-80

    ساختار فرهنگی و اجتماعی جامعه صدر اسلام، سبب پیدایش گروه ها و فرقه های مختلفی در آن برهه زمانی شد. یکی از این-گروه ها، خوارج بود که خود دچار دسته بندی شد و عده ای از آنها راه افراط، بعضی طریق تفریط و برخی نیز مسیر اعتدال را طی نمودند. اباضیه یکی از گروه های برآمده از این تحولات است که تا پایان قرن چهارم، برخی از مناطق جهان اسلام از جمله؛ ایران، عربستان، اندلس، آفریقا، یمن و عمان را در قلمرو خود قرار داده بود. اما همگی آنها به دلایل فرهنگی، سیاسی و اجتماعی پس از مدتی دچار رکود و زوال شدند و تنها دو منطقه جغرافیایی، شمال آفریقا و کشور عربی عمان بود که محیط را برای ادامه حیات آنها فراهم آورد. ارتفاعات، بیابان ها و دور بودن عمان از مراکز اصلی خلافت، فرار و تبعید مخالفان به عمان، ناآرامی های عمان در عصر امویان،تلاش ایمه اباضی جهت گسترش دعوت در خارج از بصره،حضور چهره های شاخص اباضیه در عمان، قرابت خویشاوندی ازد عمان و ازد بصره، انطباق نظام انتخاب امام با نظام انتخاب رییس قبیله در عمان،... از جمله عوامل و زمینه های شکل گیری و تداوم اباضیه در عمان بوده اند. در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و از طریق مطالعه-کتابخانه ای به این پرسش اصلی پاسخ داده شده است: زمینه ها و علل شکل گیری و تداوم مذهب اباضیه درعمان چه بوده است؟ فرضیه مقاله چنین است که عوامل و زمینه های اجتماعی، جغرافیایی، سیاسی و فکری باعث شکل گیری و تداوم مذهب اباضیه در عمان بوده است.

    کلیدواژگان: خوارج، مذهب، اباضیه، عمان
  • مسعود دادبخش*، حسین مفتخری صفحات 81-106
    با به قدرت رسیدن رضا شاه، به دلیل علاقه حکومت به پررنگ تر شدن تاریخ و نمادهای باستانی ایران، آیین زرتشت به عنوان دین باستانی کشور بیش از پیش مورد احترام قرار گرفت و وضعیت اجتماعی پیروان این آیین _که از اواسط دوره قاجار و با ایجاد ارتباط با جامعه پارسیان هند به پیشرفت هایی دست پیدا کرده بودند_ بهبود یافت. از سوی دیگر مدرن سازی و یک پارچه سازی سیستم فرهنگی و آموزشی کشور به یکی از اهداف اصلی حکومت تبدیل شد و مدارس نوین و گروه های فرهنگی و هنری زیادی با حمایت های دولت تشکیل گردید. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که تحولات صورت پذیرفته در این دوره چه تاثیری بر روی جایگاه فرهنگی زرتشتیان ایران گذاشت و نقش آنان در پیشرفت های فرهنگی و آموزشی کشور در این ایام تا چه حد بود؟آن طور که از بررسی های توصیفی _ تحلیلی منابع کتابخانه ای، اسناد، مکتوبات و احصاییه های آموزشی به دست می آید جایگاه اجتماعی و فرهنگی زرتشتیان در دوره رضا شاه پیشرفت زیادی پیدا کرده است و آنان توانسته اند در پیشبرد اهداف فرهنگی، هنری و آموزشی کشور اثرگذاری بالایی داشته باشند.
    کلیدواژگان: مدارس زرتشتی، رضا شاه، پارسیان هند، تئاتر زرتشتیان، صنعت سینما
  • علی شاکر*، حسین آبادیان صفحات 107-135
    با پایان یافتن جنگ دوم جهانی، دگرگونی های عمده ای در روابط بین المللی بوجود آمد و زمینه های شکل گیری نظام دو قطبی فراهم گردید. آمریکا و شوروی به عنوان رهبران دو بلوک شرق و غرب، دریک رقابت همه جانبه مقابل یکدیگر قرار گرفتند. خاورمیانه نیز یکی از مناطق رقابت دو ابرقدرت بود. ابرقدرت ها در دوران جنگ سرد تلاش کردند با عضوگیری از میان کشورهای منطقه خاورمیانه، اهداف خود را دنبال نمایند. دولتهای منطقه از جمله ایران و عراق نیز با پیوستن به یکی از دو ابرقدرت عملا در یکی از این دو اردوگاه قرارگرفتند. رهبران دو بلوک همچنانکه خود را متعهد به حمایت از متحدان منطقه ای خود می دانستند، در مقابل انتظار دنباله روی آنها از سیاست های خود را داشتند، بر این اساس مدیریت اوضاع، عملا در دست ابرقدرت ها بود، و اقدامات متحدان منطقه ای، صرفا در راستای منافع آن کشورها دنبال می شد. بنابراین روابط و مناسبات کشورهای ضعیف با یکدیگر به اراده و خواست کشورهای بزرگ، هدایت وکنترل می شد و آنها را از هم دور یا نزدیک می کرد، به گونه ای که این کشورها در چهارچوب منافع قدرتهای مسلط، با یکدیگر به منازعه پرداخته و درگیر جنگ نیابتی می شدند. در پژوهش پیش روی با تکیه بر روش توصیف همراه با تحلیل و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای تاثیرات جنگ سرد بر روابط ایران و عراق بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: نظام دو قطبی، آمریکا، شوروی، ایران، عراق
  • هادی صالحی زاده، ابراهیم نوئی*، عباس احمدوند صفحات 137-156
    رساله تذکره الایمه در مشهد و در سده یازدهم هجری نوشته شده است. کتابشناسان و نسخه پژوهان درباره این رساله متفاوت سخن گفته اند. برخی آن را به علامه محمد باقر بن محمد تقی مجلسی نسبت داده اند و شماری هم آن را به محمدباقر بن محمد تقی لاهیجی؛ همچنانکه زمان تالیف آن را هم یکسان ذکر نکرده اند. نوشتار حاضر دستاورد شناسایی و تهیه نسخ خطی و سنگی مختلف این رساله و تهیه بسیاری از آنها و نیز تصحیح و مقابله آنها با یکدیگر، علاوه بر بررسی ویژگی های این رساله است. این نوشتار با التفات به شواهد درون متنی و توجه به نسخ خطی باقی مانده از این رساله نشان خواهد داد که مشکل اصلی در اختلاف کتابشناسان و نسخه پژوهان درباره اینرساله آن بوده که احاطه جامع و کافی نسبت به همه نسخ این رساله نداشته اند؛ افزون بر اینکه به تحلیل محتوا و ویژگی های این رساله و شواهد درون متنی و برون متنی دال بر مولف و زمان تالیف هم توجه درخوری ننموده اند. دستاورد این تحقیق آن است که ما با دو اثر مواجهیم. یک اثر اصل رساله تذکره الایمه است که توسط علامه مجلسی نوشته شده است و اثر دیگر تلخیصی است از آن که توسط کسی که خود را شاگرد علامه می داند؛ نوشته شده است .البته او را هم محمد باقر بن محمد تقی لاهیجی خوانده اند. علی رغم این احتمال که رساله در 1075 هجری نوشته شده باشد شواهدی در اختیار است که رساله باید در 1085 نوشته شده باشد.
    کلیدواژگان: تذکره الائمه، علامه محمد باقر بن محمد تقی مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی لاهیجی، کتابشناسی
  • عبدالله صفرزایی* صفحات 157-178

    انگلیسی ها پس از ورود به هندوستان در ابتدای قرن هفدهم، به تدریج بر شبه قاره هند تسلط یافته، آنجا را مستعمره خود ساختند. آنان برای تسلط کامل تر و کنترل راحت تر هندوستان، اقدامات عمرانی متعددی در این سرزمین انجام دادند که مهم ترین آن ها احداث خط آهن بود. با تداوم و شدت یافتن رقابت میان دولت های استعمارگر اروپایی و سپس آغاز جنگ جهانی اول و آرایش و دسته بندی های چندگانه در مناطق شرقی ایران و سرزمین های ورودی منتهی به هندوستان، انگلیسی ها اقدامات عمرانی شان را در نواحی شرقی و جنوب شرق ایران امتداد دادند. یکی از اقدامات انگلستان در این خصوص، احداث خط آهن از کویته به نوشکی و سپس از نوشکی به میرجاوه و دزداب در اوایل قرن بیستم بود. علل و عواملی که انگلیس را وادار به احداث این خط آهن نمود و چگونگی احداث این خط آهن و پیامدهای آن، مهم ترین مساله نوشته حاضر است. راجع به این مساله تاکنون تحقیق مستقلی انجام نگرفته است. هدف این نوشتار، تبیین اهداف انگلیس از احداث این خط آهن و چگونگی احداث و پیامدهای ناشی از آن است. این نوشته با استفاده از منابع کتابخانه ای، تاریخ شفاهی، اسناد تاریخی، سفرنامه ها و به خصوص گزارش های محرمانه کنسولگری انگلیس در سیستان و قاینات، به روش تاریخی با شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: ایران، انگلیس، زاهدان، دزداب، خط آهن
  • ابراهیم قاسم پور*، علی اکبر امینی، مرتضی منشادی صفحات 179-204
    ایران و مصر دو آوردگاه مهم «نواندیشی» در جهان اسلام به شمار می روند که مصلحان سیاسی و متفکران اجتماعی و دینی آنها کوشیده اند به علل عقب ماندگی و انحطاط جوامع اسلامی پی برده و با آنها به مبارزه بپردازند. سوابق فرهنگی، تاریخی و دینی به علاوه ی عواملی نظیر موقعیت ژیوپلیتیک و جایگاه ویژه ی دو کشور در جهان اسلام، مشابهت های فراوانی را در مسیر تحولات اجتماعی و سیاسی این دو جامعه در دوران معاصر رقم زده است. پژوهش حاضر با استفاده از چارچوب نظری تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف و لاکلا و موفه، در پی پاسخ به این پرسش است که نواندیشی دینی در ایران و مصر با توجه به اندیشه ی شیخ هادی نجم آبادی در ایران و شیخ محمد عبده در مصر با چه فرصت ها و دستاوردها و نیز چالش ها و موانعی روبه رو بوده است؟ یافته های حاصل از بررسی اندیشه ی این نواندیشان دینی با تاکید بر گردآوری اطلاعات بر اساس شیوه ی کتابخانه ای و اسنادی، بیان گر آن است که تجربه ی نواندیشی دینی در کشورهای مذکور در مسایلی چون عقل گرایی،مبارزه با خرافات، جهل و سرخوردگی از غرب ، مبارزه با استبداد و استعمار و تلاش برای پیوند امت اسلامی وضعیتی مشابه دارند و در مسایلی چون سکولاریسم، قومیت و ناسیونالیسم دارای موقعیت متفاوتی هستند.
    کلیدواژگان: نواندیشی دینی، سکولاریسم، تجدد، خرافه گرایی، ناسیونالیسم
  • پریسا قربان نژاد* صفحات 205-228
    بغداد، مرکز خلافت عباسی در قرن ششم و هفتم ق با مراکز علمی و فرهنگی، حضور علماء و دانشمندان، تضارب آرا و عقاید مذهبی، جنب و جوش علمی، تاریخ درخشانی را در حوزه فرهنگی رقم می زد. در این میان، تصوف نیزگسترش یافت و با حضور مشایخ صوفیه در رباط ها هیات منظمی به خود گرفت. اینکه تصوف هویت یافته در رباط های بغداد تحت تاثیر کدام متغیرها بوده است، بررسی ها حاکی از نقش حمایتی خاندان خلافت، کارگزاران دولت و فقهای شافعی و مشایخ صوفی در بنای رباط ها و نقش تعلیمی فقها و محدثان شافعی، حنفی و حنبلی در جهت دهی آموزه های تصوف و حضور فعال زنان در تعلیم و اداره رباط ها است. فاصله گرفتن تصوف از مدار اصلی و سوگیری آن به سمت عامه، علمای قشری مذهب و سیاست مداران نیز پی آمد شرایط حاصله است. همچنین تاثیر مکتب خراسان و مهاجرت مشایخ و علاقمندان تصوف از ایران و خراسان به بغداد و بالعکس زمینه تعامل این دو مشرب صوفیانه بر مدار شریعت را بیشترفراهم نمود. مقاله حاضر که با روش توصیفی تحلیلی تنظیم شده، بررسی وضعیت تصوف را در بغداد با محوریت رباط ها و مشایخ پی جویی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: رباط، تصوف، بغداد، فقها، مشایخ صوفیه
  • اکرم کرمعلی، سهم الدین خزائی*، محسن رحمتی، توران طولابی صفحات 229-245

    پدیده ی اعتراض، ایران عصر ناصری را به یکی از دوره های پرتنش در تاریخ مناسبات دولت و ملت در ایران عصر قاجار مبدل ساخت. ضعف دولت، چالش های فراگیر اقتصادی، گذار تدریجی جامعه ی ایران از دوران سنت به مدرنیته، تغییر در مناسبات خارجی ایران، ناکارآمدی ساختاری و عواملی ازاین دست، در گستره ای نسبتا وسیع، به نارضایتی ها و اعتراضات تقریبا سراسری در اغلب ولایات ایران دامن زد. آنچه تا حدودی سبب شد تا بخشی از این اعتراضات در گستره ای نسبتا وسیع تر در ایران به تحریک و تشویق افکار عمومی نسبت به وضع موجود یاری رساند، روزنامه ها بودند. اختر و قانون، جزو معدود روزنامه های اواخر سلطنت ناصرالدین شاه به شمار می آیند که با مسئله ی اعتراضات این دوره پیوندی تاثیرگذار برقرار و در تاثیرگذاری فزاینده ی این اعتراضات بر تحولات آتی ایران نقشی پررنگ ایفا کردند. پرسش اصلی این پژوهش این است که دامنه ی تاثیرگذاری روزنامه ها درروند اعتراضات عصر ناصری تحت تاثیر چه عواملی قرار گرفت و نقش دو روزنامه ی نامبرده در اعتراضات متاخر این دوره بر چه اساسی شکل گرفت؟ در این پژوهش، به روشی توصیفی- تحلیلی، این فرضیه موردبررسی قرار خواهد گرفت که روزنامه های عصر ناصری توانایی بازتاب وسیع اعتراضات عصر ناصری را پیدا نکرد اما در معدود اعتراض های اواخر عصر ناصری، به یکی از مهم ترین ابزارها در فراگیرشان اعتراضات این دوره مبدل شدند.

    کلیدواژگان: قاجار، ناصرالدین شاه، اعتراض، روزنامه اختر، روزنامه قانون
  • محمود مهمان نواز* صفحات 247-270
    پژوهش حاضر در پی بازیابی و واکاوی وقایع تاریخی دوره کوتاه سه ساله ای از تاریخ ایران در فاصله سال های: 1052 تا 1055 ق/1642 تا 1645 م است. این پژوهش باهدف بررسی و تبیین نقش ساروتقی در رقابت های درباری سال های اول سلطنت شاه عباس دوم به انجام رسیده است. روش تحقیق در این پژوهش، تاریخی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای انجام شده است. ابزار اصلی پژوهش استناد به منابع آن دوره هست که درنهایت بر پایه ی یافته های حاصل از منابع استنتاج، تبیین و تحلیل به عمل آمده است. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که در ابتدای سلطنت شاه عباس دوم به دلیل صغر سن شاه رقابت های شدید درباری جهت تصدی مقامات مهم و تسلط بیشتر بر امور از سوی افراد صاحب نفوذ و مدعی صورت گرفت. در این میان ساروتقی به عنوان صدراعظم در پی حفظ قدرت و همچنین گسترش سلطه ی خود بر تمامی امور اعم از دیوانی، نظامی و اقتصادی برآمد. ساروتقی ازجمله افراد باذکاوت دوره صفویه بوده که به خوبی پله های ترقی را در زمان شاه عباس اول و شاه صفی طی نموده و در زمان شاه صفی به بالاترین مقام دیوانی رسید. در زمان شاه عباس دوم ساروتقی نمی خواست قدرت پیشین را از دست دهد و درراه این هدف، چند صاحب منصب مهم ازجمله رستم خان، سپه سالار بانفوذ دوره شاه صفی، را قربانی نمود. ساروتقی برای حذف رقبا از حمایت مادر شاه و شبکه ای از جاسوسان بهره می برد و جناح رقیب نیز از قدرت نظامی و ایلی استفاده می نمود. درنهایت ساروتقی قربانی سیاست های خصمانه خود، سختگیری ها مالیاتی و میل پنهان شاه برای حذف وی، گردید.
    کلیدواژگان: ساروتقی، شاه عباس دوم، جانی خان شاملو، رقابتهای درباری، صفویه
  • سید هاشم موسوی، محمدعلی چلونگر*، علی اکبر عباسی صفحات 271-303

    دولت های شیعه عادل شاهیان (895 - 1097 ه ق) و نظام شاهیان (895 - 1046 ه ق) مصادف با حاکمیت صفویان در ایران و به سبب ارتباط نزدیک با آنان، از دانشمندان شیعه مهاجر ایرانی برای گسترش معارف شیعی در مناطق تحت حاکمیت خود بهره بردند و با تلاش این دانشمندان هویت شیعی در بین ساکنان این مناطق نهادینه شد؛ به گونه ای که این هویت پس از قرن ها هنوز عامل تعیین کننده ای در اندیشه های مذهبی ساکنان منطقه دکن است. سوال اصلی پژوهش این است که دانشمندان شیعه مهاجر ایرانی چه نقشی در گسترش معارف شیعی در بین ساکنان قلمرو دولت های عادل شاهیان و نظام -شاهیان داشته اند؟ فرضیه این است که دانشمندان شیعه مهاجر ایرانی با به کارگیری توان علمی و مذهبی خود ازجمله تربیت شیعی حکام، تشکیل کلاس های درس، برگزاری جلسات مناظره، تالیف کتب شیعی و برگزاری مراسم مذهبی در نهادینه شدن مذهب تشیع در بین ساکنان مناطق تحت حاکمیت دولت های عادل شاهی و نظام شاهی موثر بوده اند. دست آوردهای پژوهش حاکی از آن است که دانشمندان شیعه با فعالیت در زمینه های ذکرشده در مناطقی که پیش ازاین کمترین شناخت نسبت به تشیع وجود داشت، توانستند بیشترین اثرگذاری در بین ساکنان این مناطق جهت آشنایی با آموزه های مذهب تشیع را بر جای گذارند؛ به گونه ای که هرساله بر سیل جمعیت مشتاقان به فراگیری علوم شیعی و حضور در محافل علمی و مذهبی که توسط آنان تاسیس شده بود افزوده می شد. نظر به اهمیت موضوع این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: عادل شاهیان، نظام شاهیان، دانشمندان شیعه، مهاجران ایرانی، معارف شیعی
|
  • Reza Afsordeh, Hamed Ameri Golestani *, Lena Abdolkhani, Hamed Mohagheghnia Pages 1-30
    Dehkhoda is one of Iran's most influential literary political elites in the constitutional era. He has dealt with the most important political issues of Iran's constitution in the course of many years, with a powerful pen and a penetrating view. Among the literate and the cultural, at least, there was at least one person who was as knowledgeable as the Dehkhoda who knew the status quo in both thought and action. Understanding his important political ideas, beyond his literary and cultural personality, plays an important role in the proper understanding of constitutionalism. He was a full-fledged "progressive" who had a national and Iranian view of the important feature of his valuable vocabulary. On the basis of this rise, he regarded constitutionalism as a positive, legal, libertarian political system, and in the negative sense defined it as an antithesis of "despotism". Dehkhoda must be regarded as a continuation of the early intellectuals of the Qajar era, who go beyond them and move towards a different understanding and understanding. This article seeks to explain Dehkhoda's understanding of constitutionalism, given her place in modern Iranian intellectual history.
    Keywords: Dehkhoda, Despotism, constitutionalism, freedom, freedom seeking
  • Pages 31-51

    Timurids valued urban life and attempted to bring about prosperity to urban economy. The main active components within the realm of urban economy were marketers. Therefore, the role and effect of Timurids sovereignty in survival of the market (bazaar) and marketers (bazarian) turns into an important issue. This article tries to evaluate the status of market and marketeers in Timurids area and express the standpoint of Timurids rulers regarding this imortant urban component and through relying upon the extant data within resources and using the descriptive analytical method, it tries to answer this query that how much the marketeers status has been influenced by behaviors and policies of Timurids. The intended hypothesis states that Timurids had realized the importance and also paramount economic and social functions of marketers. Hence, they came to this conclusion that supporting markets and marketers is advantageous to their sovereignty and improving the society conditions from economic and social view. The study results suggest that Timurids considered an appropriate status for marketers and paved the way for prosperity of their economic activities through their own supports. As a result of such policy, the urban economy achieved appropriate conditions

  • Explaining the grounds and causes of the formation and continuity of the Ibadiyya religion in Oman
    Mostafa Pirmoradian, Fereshteh Boosaidi *, Zahra Hossein Hashemi Pages 53-80

    The cultural and social structure of the early Islamic society led to the emergence of various groups and sects at that time.One of these groups was the Kharijites, who themselves were categorized,and some of them went to extremes,some to extremes, and some to moderation.Ibadiyya is one of the groups that emerged from these developments. By the end of the fourth century, some regions of the Islamic world,‌including; It included Iran,‌Saudi Arabia,‌Andalusia,‌Africa,‌Yemen and Oman. But they all stagnated for cultural,‌political,‌and social reasons after a while,‌and only two geographical areas,‌North Africa and the Arab country of Oman,‌provided the environment for them to survive.‌The heights,‌deserts and remoteness of Oman from the main centers of the Caliphate, the flight and exile of the opposition to Oman, the unrest in Oman during the Umayyad era,‌the efforts of the Ibadi imams to spread the invitation outside Basra,‌the presence of prominent Ibadi figures in Oman,‌closeness The kinship between Oman and Basra, the conformity of the system of electing the Imam with the system of electing the chief of the tribe in Oman,... were among the factors and grounds for the formation and continuation of Ibadiyya in Oman. In this research,‌the main question has been answered by descriptive-analytical method and through a library study:What were the backgrounds and causes of the formation and continuation of the Ibadiyya religion in Oman?The hypothesis of the article is that social,geographical,political and intellectual factors and contexts have led to the formation and continuation of the Ibadi religion in Oman.

    Keywords: Kharijites, religion, Ibadiyya, Oman
  • Masoud Dadbakhsh * Pages 81-106
    From the second half of the 13 solar hijri century, increase in the cultural and commercial relationships of iranian zoroastrians with Parsian society in India, has been resulted in a development of the cultural and educational activities of the zoroastrian society in Iran. Representstive of indian Persian, who beleived that the biggest problems of Iran are illiteracy and poor cultural situation, have been founded the schools and did several reforms in cultural and educatinal structure of iranian zoroastrians. After that the Reza shah got into power, in one side the tendency of the government for resuscitation of the antagonistic thought increased; And at the other side, modernisation and the integration of the cultural and educational system became one of the essential goals of the government. Above all, the main questions of this article are how these changes effect the state of Iranian Zoroastrians, and what is the role of them in developing process of cultural and educational activities? Based on descriptive and analytic consideration of historical documents and educational statistics, social state of Zoroastrians in the period of RezaShah was imporoved, and they play significant role in that period.
    Keywords: Zoroastrian's schools, indian Parsians, zoroastrian's Theater. Cinema
  • Ali Shaker *, Hossein Abadian Pages 107-135
    With the end of World War II, major changes took place in international relations and the groundwork was laid for the formation of a bipolar system. The United States and the Soviet Union, as leaders of the Eastern and Western blocs, faced each other in all-out rivalry. The Middle East was also one of the areas of competition between the two superpowers. During the Cold War, the superpowers sought to achieve their goals by recruiting members from the Middle East. The governments of the region, including Iran and Iraq, by joining one of the two superpowers, were practically in one of these two camps. The leaders of the two blocs, as they committed themselves to supporting their regional allies, expected to follow their own policies, so that the management of the situation was practically in the hands of the superpowers and the actions of the regional allies were pursued solely in the interests of those countries.The relations of the weak countries with each other were guided and controlled by the will of the big countries, and they were separated or close to each other, so that these countries, in the interests of the dominant powers, fought with each other and got involved in proxy wars. In the research, the effects of the Cold War on Iran-Iraq relations have been studied and analyzed based on the descriptive method along with the analysis and collection of information in a library manner.
    Keywords: Bipolar system, US, Soviet Union, Iran, Iraq
  • Hadi Salehizadeh, Ebrahim Noei *, Abbas Ahmadvand Pages 137-156
    Disagreement exists among historical biographers in attributing the authorship of Tazkira al-A’ima to either Allāma Muhammad Bāqir Bin Muhammad Taqii Majlesi or his contemporary scholar of the same name, Muhamad Bāqir Bin Muhammad Taqi Lāhiji. The remaining manuscripts of this book have also been attributed to both writers. The similarity of their first names as well as their fathers’ names on the one hand and their contemporaneity on the other, has paved the way for this ambiguity. The present study tries to find the original author of the book through following 3 steps: 1) by Analyzing the in-textual evidence. 2) By analyzing the extracted evidence from the remaining manuscripts of this treatise. 3) By reviewing the reports of the historical biographers. This study suggests that the remaining manuscripts of this treatise fall into two categories: Those which contain the original text of Tazkira al-A’ima and those that cover its abridged form. The original version of the treatise is the work of Allāma Majlesi. Even though there is no direct mention of Lāhiji within the remaining manuscripts, a number of biographical books have remarked on it.
    Keywords: Tazkira al-A’ima, Allāma Muhammad Bāqir Bin Muhammad Taqi Majlsi, Muhammad Bāqir Bin Muhammad Taqi Lāhiji. Bibliography
  • Abdolah Safarzaie * Pages 157-178

    The English after arriving in India at the beginning of the seventeenth century, gradually took control of the Indian subcontinent and colonized it.They undertook several civil works in this land for complete control and easier control of India, the most important of which was the construction of the railway. As the rivalry between the European colonial powers continued and intensified, and then the start of the First World War and numerous arrangements in the eastern regions of Iran and the territories leading to India, the British began their civil works in the regions. They extended east and southeast of Iran. One of the British measures in this regard was the construction of a railway from Kuwait to Noshki and then from Noshki to Mirjavah and Dozdab in the early twentieth century. The causes and factors that forced Britain to build this railway, and how to build this railway and its consequences, are the most important issues. No independent research has been done on this issue so far. The purpose of this article is to explain the purpose of the British construction of this railway and how it was built and its consequences. This writing has been done using library sources, oral history, historical documents, travelogues, and especially the confidential reports of the British Consulate in Sistan and Baluchestan, in a historical-descriptive-analytical manner

    Keywords: Iran, Britain, Zahedan, Dozdab, Railway
  • Ebrahim Qasempoor *, Aliakbar Amini, Morteza Manshadi Pages 179-204
    Iran and Egypt are two of the most important "think-tanks" in the Islamic world whose political and social and religious thinkers have sought to identify and combat the causes of backwardness and decline in Islamic societies. Cultural, historical, and religious backgrounds, along with factors such as the geopolitical position and special status of the two countries in the Muslim world, have brought about many similarities in the course of social and political developments of these two societies in contemporary times. The present study, using the theoretical framework of the analysis of the critical discourse of Norman Farklaf, Lakla and Moufeh, seeks to answer the question of what religious thought in Iran and Egypt is based on the ideas of Sheikh Hadi Najmabadi in Iran and Sheikh Mohammed Abdo in Egypt. Opportunities and achievements, as well as challenges and obstacles? The findings of the study of the thought of these religious scholars, with emphasis on information gathering based on library and documentary practices, indicate that the experience of religious scholarship in these countries in issues such as rationalism, superstition, ignorance and frustration with The West has a similar situation in the struggle against tyranny and colonialism and in trying to unite the Islamic Ummah, and they have different positions on issues such as secularism, ethnicity and nationalism.
    Keywords: Religious Thought, secularism, Modernity, Superstition, nationalism
  • Parisa Ghorbannejad * Pages 205-228
    Baghdad, the center of the Abbasid Caliphate in the sixth and seventh centuries AH, with the growth of scientific and cultural centers, the presence of scholars, Scientists and the conflict of views and opinions of religious differences with scientific motion marked a brilliant history in the cultural field. Meanwhile, Sufism, with the presence of Sufi sheikhs, its expansion and function in the monasteries found a regular framework. The purpose of this study is to survey which variables have been influenced by the identified Sufism in Baghdad's monasteries. The findings indicate the supportive role of the caliphate family, government agents and Shafi'i jurists and Sufi sheikhs in the construction of monasteries and the educational role of Shafi'i, Hanafi and Hanbali jurists and narrators in Sufi teachings and the active presence of women in teaching and managing monasteries. The distance of Sufism from the main orbit and its bias towards the general public and the religious scholars was also a result of the current situation. The influence of the Khorasan School and the emigration of sheikhs and Sufism enthusiasts from Iran and Khorasan to Baghdad indicate the interaction of these two Sufi schools on the orbit of Sharia. The present paper, compiled by descriptive-analytical method, will search the situation of Sufism in Baghdad with a focus on monasteries and sheikhs.
    Keywords: Baghdad, Sufism, Monastery, Jurists, Sufi sheikhs
  • Akram Karamali, Sahmedin Khazaeai *, Mohsen Rahmati, Turan Toolabi Pages 229-245

    The phenomenon of protest turned the Nasser al-Din Shah rea into one of the most tense periods in the history of government-nation relations in Qajar Iran. Weakness of government, pervasive economic challenges, gradual transition of Iranian society from tradition to modernity, change in Iran's foreign relations, structural inefficiency and similar factors, on a relatively large scale, led to dissatisfaction and protests in most provinces of Iran. The newspapers helped to some extent to provoke and encourage public opinion on the current situation on a relatively large scale in Iran. Akhtar and Qanun are among the newspapers of the late reign of Nasser al-Din Shah that established an effective link with the issue of the protests of this period and played a significant role in the growing influence of these protests on the future developments in Iran. The present study seeks to answer the questions of what factors effected on the scope of influence of newspapers in the process of protests in the Nasser al-Din Shah era and were to what extent the role of Akhtar and Qanun newspapers in the recent protests of this period? In this research, with a descriptive-analytical way, the hypothesis will be examined that the newspapers of the Nasser al-Din Shah era did not have the ability to widely reflect the protests of this period, but in the few protests of the late of this era, they became disguised one of the most important tools in spreading the protests of this period.

    Keywords: Qajar, Nasser al-Din Shah, protest, Akhtar newspaper, Law Newspaper
  • Mahmoud Mehmannavaz * Pages 247-270
    The present study seeks to retrieve and analyze the historical events of the short three-year period from the history of Iran between the years: 1052 to 1055 AH / 1642 to 1645 AD. This research has been conducted with the aim of investigating and explaining the role of Sarotqi in the court competitions of the first years of the reign of Shah Abbas II. The research method in this research is historical-analytical and data collection has been done by library method. The main research tool is to cite the sources of that period, which are finally based on the findings of the sources of inference, explanation and analysis.The findings of this study indicate that at the beginning of the reign of Shah Abbas II, due to the young age of the Shah, intense court competitions were held for important positions and more mastery of affairs by influential people and claimants. As prime minister, meanwhile, Sarutaghi sought to maintain power as well as expand his dominance over all matters, including the judiciary, the military, and the economy. Sarutaghi was one of the most intelligent people of the Safavid period, who went through the stages of progress well during the reign of Shah Abbas I and Shah Safi and reached the highest court position during the reign of Shah Safi. During the reign of Shah Abbas II, Sarutaghi did not want to lose the previous power, and in the process, he sacrificed several important officials, including Rostam Khan,
  • Seyed Hashem Mousavi, Mohammadali Chelongar *, AliAkbar Abbasi Pages 271-303

    Shi'ite governments Adil Shahis (895-1097) and Nizam Shahis (895-1046) coincided with the Safavid rule in Iran. Because of their close relationship, Adil Shahis and Nizam Shahis used the Iranian immigrant Shiite scholars to spread Shiite knowledge in their controlled areas. With the efforts of these scholars and thinkers, the Shiite identity has been institutionalized among the inhabitants of these areas, where this identity is still a determining factor in the religious beliefs of the residents of the Deccan area. “What role did Iranian Shiite scholars play in spreading Shiite knowledge among the inhabitants of the territory of the Adil Shahis and Nizam Shahis governments?”, is the main question of the study. It is hypothesized that Iranian Shiite scholars have been used their scientific and religious abilities, including the training of Shiite rulers, the formation of classrooms, holding of debate sessions, writing Shiite books, and holding religious ceremonies to obtain this achievement. The result of this study indicates that the Shiite scholars have been able to make the most influence on the inhabitants of these areas, where had the least knowledge of Shi'ism, by concentrating on the mentioned approach; in a way that, each year, the number of people who eager to learn Shiite sciences and attend scientific and religious circles was increased. Due to the importance of this topic, it was done based on the descriptive-analytical and library-based method.

    Keywords: Adil Shahian, Nizam Shahian, Shia scholars, Iranian immigrants, Shiite scholars