فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 32 (بهار و تابستان 1402)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عمریه احداوا*، قباد منصوربخت، کریم شگرف صفحات 1-22
    تحولات اقتصادی جنوب منطقه ی قفقاز، زمینه ظهور صنایع جدیدی چون نفت، سیمان، استخراج معادن، ساختمان سازی، نساجی و غیره را فراهم آورد. استخراج و بهره برداری صنعتی از چاه های نفت باکو در مقیاس وسیع نیز یکی از جلوه های این تحول بود. این اقدامات نیاز به نیروی کار را به شدت افزایش داد، به طور که نیروی کار بومی پاسخگوی این نیاز نبود. از طرف دیگر بیکاری فصلی در جامعه کشاورزی ایران، به خصوص آذربایجان و هم جواری این ایالت با قفقاز، فرصت های شغلی جدیدی برای این کشاورزان و کارگران فراهم ساخت. پرسش اصلی پژوهش حاضر، ناظر به وضعیت زندگی و سطح رفاه کارگران ایرانی قفقاز است. یافته های این مقاله برپایه آمارها و اطلاعات مندرج در اسناد بایگانی های روسیه، گرجستان و آذربایجان نشان می‏دهد؛ باوجوداینکه کارگران ایرانی در این دوره، نقش مهمی در اقتصاد کشاورزی، صنایع نفتی و ارتباطی قفقاز داشتند، اما درآمد بسیار کمی داشته و در وضعیت رفاهی اسفناکی به سر می بردند. بیشتر این کارگران بی سواد و به صورت مجرد زندگی می کردند و به علت کار طاقت فرسا، میزان بیماری و مرگ و میر در میان آنها بسیار بالا بود.
    کلیدواژگان: قفقاز، صنعت نفت، مهاجرت، کارگران ایرانی، وضعیت رفاهی
  • ایوب امرائی*، احمد فلاح زاده، مریم نظربیگی صفحات 23-52

    متوکل (232-247 ق) دو سال پس احراز مسند خلافت، از اندیشه معتزله رخ برتافت و روی به اهل حدیث نهاد و تمامی امور دینی حکومت را به اهل حدیث واگذار کرد. با این رویداد، ضمن حکومتی شدن اندیشه اهل حدیث و سلطه آنان بر ساختار اندیشه دینی، نوعی از داد و ستد فکری- سیاسی میان خلیفه و اهل حدیث شکل گرفت. در این شرایط، امامیه که با انتقال کانون امامت به سامرا مواجه شده بود، در برابر خود شبکه محدثان نقل گرایی را می دید که ضمن شکل دهی به جامعه ی جدید دینی، اعتقاداتشان، پهلو به معارف شیعه می زد. این مقاله در پی پاسخ به چگونگی این رخداد و بازکاوی آن در مفهوم «جامعه سازی» و به عبارتی ساخت جامعه ای نو، آن هم متناسب با فهم خود از آموزه های دینی است. کوشش تحقیق پیش رو، واکاوی تعامل و نزاع های اهل حدیث و امامیه با روش توصیف و تبیین داده های حدیثی-تاریخی و بر اساس نظریه ی «تعامل سیاسی-فرهنگی دین و قدرت در عصر دوم عباسی» می باشد. یافته های پژوهش حکایت از تکاپوی جریان اهل حدیث برای جامعه سازی، با تعابیر جدید از مفاهیمی مانند «سواد اعظم»، «جامعه اسلامی» و «دین حداکثری» دارد که اندیشه اهل حدیث را پشتیبانی و تایید می کرد. امامیه نیز با بهره گیری از پردازش حدیث، تبیین حدیث و شرح شبکه امامت شیعی، به کارزار این رویداد فرهنگی رفت.

    کلیدواژگان: اهل حدیث، امامیه، کارکرد حدیث، جامعه سازی، خلفای عباسی
  • زلیخا امینی*، ابوالفضل رضوی صفحات 53-74

    شناخت جایگاه «خودی و دیگری» جهت مشخص نمودن استمرار روند هویت ایرانی-اسلامی در اندیشه میرزامهدی خان استرآبادی مورخ عصرافشاریه و انگاره های متاثر از آن بر نگرش وی در بازتاب روایات، رویدادها و رخدادها در نگارش جهانگشای نادری موضوع پژوهش حاضر است. مقاله حاضر بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی، به معرفی، بررسی و مطالعه ی جهانگشای نادری از طریق درک مفهومی و روش مند گزارش های آن، به شناخت وجوه عمده ی حیات سیاسی، مذهبی و اجتماعی این برهه از تاریخ ایران دست یابد، همچنین با شناخت دیدگاه استرآبادی در موضوع «خودی و دیگری»، بازتاب آن را در محتوا و روش تاریخ نگاری وی بازجوید.یافته های تحقیق نشان می دهد در جهانگشای نادری، اخلاق، منش، ریاست نادر و تفکر ایرانشهری به عنوان عناصر تعریف کننده و تشخص بخش « خود» در کانون توجه استرآبادی بوده است و دیگر مسایل در نزد وی صرفا بازتابی از این اندیشه هستند. همچنین از آنجا که تفکر، بینش، زبان و مفاهیم تاریخ نگری و تاریخ نگاری(معرفت شناسی) و باورهای«خودی- دیگری» استرآبادی بخوبی درتاریخ جهانگشا به مثابه یک آینه، خود را نشان داده، بر این مبنا به نظر می رسد هنگامی که از دیگری در مقابل خودی سخن می گوید سه نوع از آن را به شکل دیگری«مذهبی- سیاسی- فرامرزی» مد نظر آورده باشد و همگی آنها را متهم به دخالت در امور داخلی ایران می سازد.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، سلسله افشاریه، هویت ایرانی -اسلامی، جهانگشای نادری، میرزامهدی خان استرآبادی
  • علیرضا بیابان نورد سروستانی*، کرامت الله راسخ صفحات 75-92

    تاریخ ایران همواره شاهد مراحل شش گانه ی تشکیل تا فروپاشی سلسله های گوناگون بوده است و این فرایند مستمر را به ویژه در دوره قاجاریه می توان مشاهده کرد. هدف از نگارش این مقاله بررسی فراز و فرود سلسله های پادشاهی با توجه به مراحل شش گانه در ایران و بررسی این فرآیند در عصر سلسله قاجار است. روش تحقیق تحلیلی و مبتنی بر روند پژوهشی در جامعه شناسی تاریخی جدید است، به این معنا که فرآیند تاسیس و سقوط یک خاندان سلطنتی یا یک حکومت در روندی شش گانه بررسی می شود که شامل ضعف و ناکارآمدی دولت مرکزی؛  فعال شدن جریان های مرکز گریز؛  فروپاشی نظام حکومتی؛ از بین رفتن اقتدار حکومت، گسترش سرکشی و افزایش ناامنی با هجوم بیگانگان یا هرج و مرج داخلی؛  ظهور یک ناجی قدرتمند؛ و در نهایت  سرکوب جریان های مرکز گریز، تامین امنیت و شروع استبدادی جدید است. یافته های پژوهش نشان می دهد که آقامحمدخان قاجار به دنبال ضعف ناکارآمدی حکومت زندیه، فعال شدن جریان مرکز گریز در اواخر قرن هجدهم میلادی، فروپاشی نظام حکومتی زندیه و از بین رفتن اقتدار دولت مرکزی تاسیس شد. سلسله قاجاریه نیز در اوایل قرن بیستم با قتل ناصرالدینشاه و ناآرامی های ناشی از نهضت تنباکو و انقلاب مشروطیت رو به افول نهاد و رضاشاه پهلوی در فرایندی مشابه جای او را گرفت. نتیجه کلی مطالعه، نشان از وجود روندی یکسان در تحولات تاریخی در چند سلسله پادشاهی اخیر به ویژه تا دوره قاجاریه دارد.

    کلیدواژگان: ایران، سلسله های پادشاهی، سلسله قاجاریه، سلسله زندیه، تحولات تاریخی
  • مریم پروی نیان، اصغر منتظرالقائم*، علی اکبر عباسی صفحات 93-117
    احادیث پایه و اساس علوم نقلی بوده و محدثان در ازمنه گذشته تاریخ اسلام برای دستیابی به این دانش به شهرهای مهم در تمدن اسلامی مسافرت کردند. بصره از مراکز مهم علوم اسلامی در این زمینه شهرت بسیاری داشت و از سویی نیز اصفهان به عنوان یکی از مراکز مهم حدیثی با بصره ارتباط علمی داشت. این پژوهش بر آن است که انگیزه سفر محدثان اصفهانی به بصره را همراه با نتایج این ارتباط مورد ارزیابی قرار دهد. این پژوهش که با روش کتابخانه ای و بررسی داده ها در منابع رجالی به چگونگی ارتباط محدثان اصفهان و بصره پرداخته است به سوالاتی نظیر این موارد روبرو است که: چه عواملی در جذب محدثان اصفهان به بصره موثر بوده است؟ و از سویی، این مسافرت های علمی محدثان اصفهانی به بصره چه تاثیری بر جریان حدیثی اصفهان داشته است؟ :  در پاسخ به این سیوالات فرض تحقیق بر این قرار می گیرد که عوامل مهمی چون تشابه فضای فکری و علمی اصفهان و بصره در قرون اولیه، در دفاع از تفکر اهل سنت، موقعیت جغرافیایی و علمی، ویژگی خاص بصره همچون حضور صحابیان متعدد، حافظان حدیث، حضور راویان فراوان و معتبر در صحاح سته اهل سنت، انگیزه مهمی برای محدثان اصفهان در بهره گیری از دانش بصره بود و در مرتبه دوم نیز بررسی منابع رجالی نشان می دهد که به دلیل ارتباط محدثان اصفهان با مشایخ مشهور بصره جریان حدیثی بصره با ویژگی تاکید بر جرح و تعدیل راویان، در علم حدیث اصفهان تاثیرگذار شد و اسناد راویان اصفهان نشان می دهد که تاثیر استادان بصری در منابع رجال و سلسله اسناد محدثان اصفهان تا قرون بعد نیز دیده می شود.
    کلیدواژگان: بصره، اصفهان، محدثان، علم جرح و تعدیل، ارتباط علمی، حدیث
  • فرشته جهانی*، علیرضا ملایی توانی صفحات 118-151
    نگاه ایرانیان به میسیون آمریکایی که از اواسطه دهه چهل سده ی نوزدهم میلادی فعالیتهای خود را در ارومیه آغاز کرد، تا پیروزی انقلاب مشروطه فراز و فرودهای زیادی را پشت سر گذاشت. این مبلغان در حوزه های مختلف فرهنگی، آموزشی و پزشکی تاثیراتی در جامعه ایران به جای گذاشتند اما علی رغم اقدامات مفید و موثرشان با چالش ها و مخالفت ها گوناگونی روبه رو شدند. پرسش های پژوهش حاضر این است که چه گروه هایی و به چه نحوی به اقدامات فرهنگی میسیونرهای آمریکایی واکنش نشان دادند؟ و آیا این واکنش ها مانع فعالیت میسیونرها شد؟ مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر مطبوعات و اسناد منتشر نشده نشان می دهد برخورد حکمرانان قاجاریه با میسیونرهای آمریکایی در ایران تابع متغیرهای گوناگون مذهبی، سیاسی و اجتماعی بوده است. از طرف دیگر نیروهای مذهبی در مقابل ورود اندیشه های نوین و به طور کلی جریان های تازه مقاومت می کردند و این ایستادگی ها حتی منجر به قتل میسیونرهای آمریکایی هم شد، اما علی رغم تمام این چالش ها و مخالفت ها، مطبوعات و ترقی خواهان این دوره به دلیل آگاهی از نظام پیشرفته آموزشی آمریکا یکصدا به حمایت از فعالیت های میسیونرهای این کشور پرداختند و با ارایه گزارش ها و مقالات متعدد، مردم و مقامات دولتی را متقاعد کردند که باید از آموزش ها نوین آمریکا تاثیر پذیرفت و اجازه ورود فرزندان مسلمان به مدارس میسیونری آمریکایی داده شود در نتیجه این مدارس با موانع کمتری روبه رو شدند.
    کلیدواژگان: میسیون آمریکایی، مدارس، پادشاهان قاجاریه، نیروهای مذهبی، بنجامین لاباری، روشنفکران
  • میثم حبیبی کیان*، مهران اسماعیلی، ستار عودی صفحات 152-180

    بررسی حیات سیاسی اجتماعی قبایل عرب و واکنش آنها در مواجهه با اسلام، برای شناخت تاریخ صدر اسلام ضروری است. از جمله قبایل قدرتمند شمال جزیره العرب، بنی کلب بن وبره بود که با تکیه بر علایق ژیوپلیتیکی، تا آخرین سالهای حیات پیامبر (ص) در قبال پذیرش اسلام مقاومت کرد. در واقع انتساب به یمن، جغرافیای گسترده، زعامت و رهبری قضاعیان و رویکرد اعتقادی عامل همبستگی کلبیان بود که برای حفظ آن تلاش می کردند. بنابراین پژوهش پیش رو می کوشد تا با روش توصیفی تحلیلی به چگونگی برخورد این قبیله با اسلام و مطالعه ی عوامل ژیوپلیتیکی موثر در آن پاسخ دهد که به تبع آن راهبرد پیامبر (ص) نیز مورد واکاوی قرار گرفته است. نتایج تحقیق گویای آن است که مردم قبیله ی کلب با وابستگی به جغرافیای سیاسی خود تا سرحد توان به رویارویی با مسلمانان پرداختند و تنها پس از اقدامات پیامبر (ص) در اصلاح علایق آنها بود که به اسلام گرویدند.

    کلیدواژگان: پیامبراسلام(ص)، قبیله کلب، پیشااسلامی، اسلام، جزیره العرب، ژئوپلیتیک
  • نرگس رضاقلی زاده اهنگر* صفحات 181-202
    یکی از شاخص های تاریخ نگاری دوره میانه ایران اسلامی طرح مباحث نظری «آداب ملکداری و اخلاق فرمانروایی» در خلال بیان تحولات تاریخی و با اتکا بر«آیات و روایات» است. این شیوه تاریخ نگاری متاثر از شرایط تاریخی و اوضاع سیاسی ایران و جهان و لزوم آشنایی فرمانروایان با شیوه های ملکداری مورخان مسلمان در دوره میانه ایران بوده است.مورخان مسلمان خود را ملزم نمودند تا با طرح مباحث نظری در خلال بیان وقایع تاریخی متکی بر آموزه های اسلامی ، همراه با آیات قرآنی و نیز فرهنگ ایرانی به شرح وظایف حاکمیتی حکمرانان بپردازند. درمیان مورخان این دوره ، «حافظ ابرو» درمقدمه کتاب جغرافیایش موضوع «سیاست مدن»را به صورت علمی و نظامند بحث نمود ه است. گرچه حافظ ابرو در پرداختن بدین موضوع نوآورر نبوده است و دیگر مورخان  هم عصر او نیز بدین مهم پرداخته اند. از این رو نظر به اهمیت حکمرانی سیاسی و ابعاد فرهنگی و اجتماعی آن بررسی تطبیقی دیدگاه«حافظ ابرو» با دیگر مورخان و اندیشمندان هم عصرش در حوزه حکمرانی سیاسی ضروری به نظر می رسد. براین اساس خواست پژوهش حاضر یافت پاسخ این پرسش اصلی است که: مفاهیم حکمرانی، وظایف و ویژگی های شخصیتی حاکمان از نگاه حافظ ابرو و نخبگان مسلمان ایران دوره میانه چیست؟ روش تحقیق در این پژوهش تاریخی متکی بر منابع کتابخانه ای بوده و با بهره گیری از مطالعات میان رشته ای سعی خواهد شد تا براساس داده های متون اصلی به شیوه توصیفی، تحلیلی به پرسش تحقیق پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: حافظ ابرو، آداب ملکدار، تاریخ ایران، مورخان مسلمان، مفاهیم حکمرانی، تاریخ نگاری
  • غلامرضا زعیمی*، محمدامیر شیخ نوری، مهری ادریسی آریمی، احمد بازماندگان خمیری صفحات 203-224
    جغرافیای تاریخی سرزمین های شمالی قلمرو ملوک هرموز حوزه مطالعاتی این مقاله است. دسترسی به دریا به خصوص قرار گرفتن در گلوگاه ورودی خلیج فارس، وجود خورهای متعدد که امکان پهلو گرفتن لنج های باری و صیادی را فراهم می کرد و نیز دسترسی به دیگر سرزمین های کرانه ای و پس کرانه ای حاصلخیز مانند جلگه میناب و دشت حاصلخیز رودان، وجود منابع آب شرب به خصوص رودخانه رودان و میناب و مهمتر از همه قرار گرفتن در مسیر خشکی و دریایی راه ادویه از مهم ترین مزیت های هرموز کهنه بود که زمینه استقرار، استقلال و بسط قدرت ملوک هرموز را فراهم می ساخت.  این مقاله قصد دارد به این پرسش اساسی  پاسخ دهد که: جغرافیای هرموز چه نقشی در شکل گیری و بسط قدرت فرمانروایان هرموز داشته است؟ یافت پاسخ این سوال با  روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد تاریخی متکی بر جغرافیای تاریخی هرمز کهنه و جایگاه آن  در شکل گیری فرمانروایی ملوک هرموز در اواسط سده پنجم هجری قمری خواهد بود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ملوک هرموز، هرموز کهنه، جزیره هرموز، جغرافیای تاریخی
  • علی سالاری شادی* صفحات 225-248
    حسین کیا چلاوی از مدعیان و مخالفان برجسته شاه اسماعیل و قزلباشان صفوی است. شاید بتوان او را قدرتمندترین مدعی ایرانی بعد از آق قوینلوها در قبال ظهور حاکمیت صفوی دانست. او در نهایت توانست در آخرین نزاع های آق قوینلوها، به صورت آشکار وارد جنگ قدرت شود و با استفاده از فرصت های گوناگون در صدد توسعه قدرت و تسلط سیاسی ونظامی برآید. تا قلمروش را گسترش دهد. اما این درگیری ها و جنگ قدرت چنانکه شایسته است مورد ارزیابی قرار نگرفته است. این مقاله می کوشد این منازعات را ارزیابی و تحلیل کند و به این پرسش پاسخ دهد که چرا شاه اسماعیل و قزلباشان با قاطعیتی تمام و با کینه جویی و خشونتی بی حد وصف در قبال وی و ساکنان قلمروش اقدام نمودند؟ اهمیت موضوع وقتی آشکار می شود که بدانیم مورخان صفوی، با ابهام و کلی گویی، از کنار نبرد چلاویان و قزلباشان گذشته اند و محققان معاصر در بحث و بررسی تشکیل حاکمیت صفوی به ندرت از این مدعی برجسته یاد کرده اند. لذا با اتکا به منابع نخستین و نقد و بررسی ها آنها، این مقاله به این نتیجه می رسد که حسین کیا چلاوی از مدعیان برجسته و شاید تنها مدعی سیاسی مذهبی صفویان بود، تومار حکمرانی او توسط شاه اسماعیل به نحو خشونت آمیزی در هم پیچیده شده و مورخان صفویه کوشیدند، این مدعی حکمرانی را کم اهمیت جلوه دهند و نام و یاد آنها را از خاطره ها بزدایند..
    کلیدواژگان: حسین کیا چلاوی، شاه اسماعیل صفوی، آق قوینلو، قزلباش، الیاس بیگ ایغوت اوغلی
  • توران طولابی* صفحات 249-274
    تهاجم عثمانی به غرب ایران و اشغال چندساله این خطه در جنگ جهانی اول، پیامدهای معینی داشت که ابعاد مختلف آن هنوز نیازمند واکاوی است. جلوه ای از این پیامدها، به ویژه از منظر حیات اجتماعی، در اسناد بازتاب یافته است که بررسی تحلیلی و زمینه مند آن می تواند به ترسیم نمای جزیی نگرتری از موضوع کمک کند. به این منظور در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با تکیه بر محتوای اسناد منتشرنشده، از زبان برخی نخبگان محلی که خود در متن این رخدادها حضور داشته اند، تصویری از وضعیت اجتماعی غرب ایران در جنگ جهانی اول ارایه شود. پرسش محوری پژوهش ناظر بر ابعاد اجتماعی و اقتصادی اشغال غرب ایران توسط عثمانی و تاثیر آن بر وضعیت عمومی کشور در این روزگار پرحادثه است. همزمان تلاش شده است رابطه دوسویه مرکز و حاشیه و نوسان آن در شرایط ضعف دولت مرکزی بررسی شود. حاصل پژوهش نشان می دهد که تهاجم نظامی عثمانی و اشغال چندساله ولایات غرب ایران، در تضعیف و مختل شدن نظام اداری و شکل گیری بحران سیاسی موثر بود. پیامدهای عینی این بحران در قالب تشدید ناامنی، غارت و استثمار مردم، نبود یا کمبود و گرانی غله و آذوقه، اخلال در کار اداراتی چون پست و مالیه و تحمیل هزینه های پیش بینی نشده به دولت بروز یافت. این وضعیت سهم معینی در تشدید بحران مالی کشور و به تبع آن، تضعیف بیشتر دولت مرکزی داشت
    کلیدواژگان: ایران، جنگ جهانی اول، عثمانی، آذربایجان، کردستان، کرمانشاه
  • باقرعلی عادلفر، امیرحسین حاتمی* صفحات 275-294
    در طول تاریخ، قزوین و نواحی اطراف آن به سبب برخورداری از شرایط سه گانه جغرافیایی اقلیمی (کوهستان، شهر و دشت) و به واسطه استقرار در شاه راه شرق غرب و شمال جنوب ایران و محل تلاقی راه های ارتباطی همواره مورد هدف مهاجرت و آمد و شد گروه های مختلف اجتماعی اقتصادی بوده است. در سده های چهارم و پنجم، تحولات تاریخی سرزمین های شرق خلافت اسلامی بر بستر این موقعیت جغرافیایی اقلیمی، سبب شد علاوه بر کوه نشینان و شهرنشینان این منطقه، شاهد حضور صحراگردان ترک نیز باشد. این مساله به تدریج، تغییرات قابل توجهی در وضعیت عمومی قزوین ایجاد کرد. بنابراین قزوین عصر سلجوقی از نظر سیاسی و اجتماعی اقتصادی شاهد تعامل و تقابل سه گروه بود: شهرنشینان، کوه نشینان و صحراگردان. با این وصف در مقاله پیش رو تلاش بر آن است تا ضمن بررسی این تعامل و تقابل، به این پرسش اصلی پاسخ داده شود که مناسبات این سه گروه با یکدیگر چگونه بود و چه تاثیری بر فضای عمومی شهر داشت. یافته های پژوهش نشان می دهد مناسبات کوه نشینان با شهرنشینان و صحراگردان بیشتر تقابلی و مناسبات مردم شهرنشین و صحراگردان بیشتر تعاملی بوده است و این تعامل ها و تقابل ها هر کدام پیامدهای مثبت و منفی قابل توجه ای برای شهر به همراه داشت.
    کلیدواژگان: قزوین، سلجوقیان، شهرنشینان، کوه نشینان، صحراگردان
  • وحید کارگر جهرمی، مقصودعلی صادقی گندمانی* صفحات 295-322

    مناسبات حکومت و جامعه شهری ایران در دوره های مختلف یکسان نبود و چگونگی اقدامات حاکمان مانند برقراری نظم و امنیت در شهر، برقراری عدالت در جامعه، برخورد با ظلم و ستم ماموران حکومتی، خدمات اجتماعی و عمرانی و جلب حمایت همزمان نیروهای قبایل و گروه های شهری،  نقش مهمی در روابط بین آنها با مردم، میزان رضایتمندی جامعه و همچنین تداوم و یا سقوط یک حکومت داشت. مسیله اصلی پژوهش حاضر، بررسی چگونگی ارتباط حکومت زندیه با جامعه شهری شیراز و تاثیر آن بر روی کار آمدن حکومت قاجاریه است که نگارندگان با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و تکیه بر داده های کتابخانه ای درصدد پاسخ به این مساله برآمده اند. بر اساس یافته های پژوهش، مناسبات حکومت با مردم شیراز را می توان در دو دسته ی کلی حکومت های اقتدارگرا (قوی) و غیرمقتدر (ضعیف) تقسیم کرد. در این میان، حکومت های اقتدارگرا را می توان خود به دو گروه حکومت های کارآمد (با ویژگی های کلی اقدامات خیرخواهانه حاکم و معطوف به مصلحت عمومی و در نتیجه رضایت نسبی مردم) و ناکارآمد (با ویژگی های منفعت طلبی فردی و خصوصی حاکم و در نتیجه نارضایتی مردم) دسته بندی کرد. مناسبات پادشاهان زندیه با مردم شیراز را می توان در یکی از دسته های مذکور قرار داد و این  موضوع در سقوط حکومت زندیه و روی کار آمدن حکومت قاجاریه نیز تاثیر داشت.

    کلیدواژگان: مناسبات، حکومت زندیه، جامعه شهری، شیراز، قاجاریه، حکومت اقتدارگرا حکومت غیر مقتدر
  • کیمیا کشتی آراء*، علی اکبر جعفری، مرتضی نورائی صفحات 324-352

    مالاریا از مهلک ترین بیماری های انگلی و عفونی است که به رغم پیشرفت علم پزشکی درمان قطعی برای آن کشف نشده است. این بیماری در ایران تا دوره پهلوی (1320-ش1357ش)، یکی از دلایل اصلی مرگ و میر بود که به لحاظ گستردگی، پیامدهای آن اقشار آسیب پذیر مانند کشاورزان و کارگران را تهدید و استان های مالاریاخیز را درگیر می کرد. شرایط محیطی، مسایل اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی در کنار عناصر اقلیمی نقش مهمی در شیوع بیماری داشتند. از این رو بررسی عملکرد دولت (1320-1356ش/1941-1978م)، به عنوان نهاد اداره کننده جامعه در مواجه با این بیماری همه گیر و معضلی که بر جنبه های مهم زندگی افراد از جمله ادامه حیات و معیشت تاثیر داشت، حایز اهمیت است. یکی از راهکارهای دولت در مقابله با بیماری، تبادل تجربه و هم اندیشی در پیشبرد گام هایی بود که در قالب برنامه های توسعه تبلور پیدا کرد. اما مقایسه اقدامات دولت و سازمان برنامه در ادوار مختلف نشان داد، فعالیت ها همواره با کامیابی همراه نبوده است. از این رو بررسی علل موفقیت یا ناکامی دولت در کنترل و مهار مالاریا در برنامه های توسعه پرسش مطرح در پژوهش است. نتایج با بهره گیری از مذاکرات مجلس شورای ملی و گزارش های سازمان برنامه، به روش توصیفی- تحلیلی و پسارویدادی نشان داد، گرچه تغییر در سیاست گذاری های بهداشتی از سوی برنامه ریزان و دولت، با آغاز برنامه های توسعه (1327ش/1948م)، و تمرکز بر دلایل شیوع بیماری در کاهش عوامل بیماری زا و تقلیل تعداد بیماران موثر بود، متغییرهایی همچون تخصیص بودجه، تجهیزات و مساعدت های جهانی دلایل کامیابی یا ناکامی در مبارزه با بیماری را روشن می کرد.

    کلیدواژگان: مالاریا، دوره پهلوی، سازمان برنامه، مجلس شورای ملی، برنامه های توسعه
  • روشنک نمازی*، حسین مفتخری، میرهادی حسینی صفحات 353-382

    جنگ های جانشینی از همان ابتدای تشکیل دولت سلجوقیان آغاز شد. سلاجقه نگرش قبیله ای به موضوع قدرت داشتند. براساس این نگرش، قدرت متعلق به تمام افراد قبیله بود که به نمایندگی از ایشان در اختیار خانواده ی حاکم قرار داشت. این نظام در زندگی قبیله ای و استپ کاربرد داشت، اما برای حفظ یکپارچگی در یک امپراتوری بزرگ، مانند سلجوقیان، که در هر بار جانشینی بیم آن می رفت جنگ های داخلی درگیرد، سودی نمی بخشید. مدعای پژوهش حاضر این است که سلجوقیان برای حل بحران جانشینی، دو الگوی اندیشه ی سیاسی اسلام و ایران را مورد توجه قرار دادند. مقاله ی حاضردر صدد است تا به این پرسش پاسخ دهد که اندیشه ی ایرانی و اسلامی چگونه به حل مساله ی جانشینی و مشروعیت سلجوقیان کمک نمود؟ به نظر می رسد بنیان های نظری اسلامی در خصوص مساله ی جانشینی جایگاه ویژه ای یافتند و در حفظ نظم و ثبات سیاسی سلجوقیان موثر افتادند، از این رو به بررسی مولفه های آن و آراء اندیشمندان مسلمان پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: سلجوقیان، مساله جانشینی، مشروعیت، اندیشه سیاسی اسلام. اندیشه ایرانی -اسلامی
  • فرشید نوروزی، هوشنگ خسرو بیگی*، نظام علی دهنوی، علی رضا علی صوفی صفحات 383-407

    نظام اداره تقسیمات کشوری ایران تا قبل از دوره سلطنت احمد شاه در چارچوب ساختاری سنتی پیش از مشروطه قرار داشت و حتی قانون سال 1325 ق مجلس اول شورای ملی که توسط نویسندگان مشروطه طلب به رشته تحریر درآمده بود نیز نتوانست در نظام اداره تقسیمات کشوری تغییر چندانی ایجاد نماید. اما در دوره احمد شاه و وزارت داخله قوام السلطنه و با حضور دمرنی مستشار فرانسوی وزارت داخله؛ نوسازی نظام اداره تقسیمات کشوری به اجرا درآمد. براین اساس این پژوهش درصدد است تا با استفاده از روش تحقیق تاریخی و به کارگیری اسناد و مدارک آرشیوی، نشریات و دیگر منابع تاریخی به این پرسش پاسخ‎ دهد که عوامل و دلایل تغییر روال پیشینی در تقسیمات کشوری در دوره احمد شاه چه بود و این تغییر چگونه اجرا شد؟ ‎‍یافته‎‍ های تحقیق نشان می‎‍دهد اولیای امور حکومتی در دوران سلطنت احمد شاه از طریق اصلاحات در ساختار وزارت داخله و اداره ایالتی، تدوین بودجه سنواتی برای ستاد وزارت داخله و ایالات و ولایات، تدوین نظام نامه پرسنل اداری وزارت داخله و ایالات و ولایات و تشکیل کمیسیون های تخصصی تقسیمات کشوری در وزارت داخله در پی نوسازی نظام اداره تقسیمات کشوری و ایجاد تغییرات در آن حوزه باهدف تمرکز امور و اجرای برنامه های اصلاحی حکومت قاجاریه بودند.

    کلیدواژگان: تقسیمات کشوری، نوسازی اداری، وزارت داخله، قاجاریه، احمد شاه
|
  • Omriyye Ahadova *, Ghobad Mansourbakht, Karim Shukurov Pages 1-22
    The economic growth in the South Caucasus led to the emergence of new industries such as oil, cement, mining, construction, textile, etc. A significant manifestation of this development was the extraction and industrial exploitation of Baku oil wells on a large scale. These new industries created a greater need for labor in the Caucasus region, which the local workforce could not meet. However, seasonal unemployment in the agricultural society of Iran, particularly Azerbaijan, and the proximity of this state to the Caucasus, provided new job opportunities for farmers and workers in the Caucasus.This study aims to answer the question of what life was like for Iranian workers in the Caucasus and how comfortable they were. Based on statistics and information obtained from archival documents of Russia, Georgia, and Azerbaijan, this article concludes that Iranian workers played a critical role in the agriculture, oil, and communication industries of the Caucasus during this period. However, they earned very little income and lived in a deplorable state of well-being. Most of these workers were uneducated and unmarried, and due to the exhausting nature of their work, the rate of illness and death among them was very high.
    Keywords: Caucasus, Oil industry, Immigration, Iranian workers, welfare state
  • Ayyuob Amraei *, Ahmad Fallahzadeh, Maryam Nazarbaygei Pages 23-52

    Al-Mutawakkil (232-247 AH), only two years after gaining the seat of the Caliphate, emerged from the thought of the Mu'tazilites and turned to the Hadith. Then, he left all the religious affairs of the caliphate to the Ahl al-Hadith and expelled the Mu'tazilites. With this event, while the thought of the Ahl al-Hadith became state-owned and their domination over religious thought, a kind of intellectual-political exchange was formed between the Caliph and the Ahl al-Hadith. Under these circumstances, the Imams, who had faced the transfer of the Imamate Center to Samarra, saw in front of them a network of narrators who, while forming a new religious community, believed in Shiite teachings. This study sought to answer how this happened and to re-examine it in the terms: "socialization". The findings indicated that by expanding the intellectual activities of the Hadith movement and trying to nourish society, they designed a set of political, social, cultural and even military strategies in the form of hadith. Imamiyya also used the two elements of hadith and reason to campaign for this cultural event. This research explored the interaction of Hadith and Imamiyya.

    Keywords: Ahl-eḤadīth, Imamia, function of hadith, community building, Abbasid caliphs
  • Zoleika Amini *, Abolfazl Razavi Pages 53-74

    Knowing the place of "self and other" to determine the continuity of the process of Iranian-Islamic identity in the thought of Mirza Mehdi Khan Astarabadi, the historian of the Afsharid period and the ideas influenced by it on his attitude in reflecting on the traditions, events and events in the writings of Jahangosha-ye Naderi  is the subject of this research.The present article aims to introduce, examine and study Jahangosha-ye Naderi  through the conceptual and methodical understanding of its reports, with the descriptive-analytical method, to know the main aspects of the political, religious and social life of this period. Iran-History, also by recognizing Astarabadi 's point of view on the subject of "inside and other", investigates its reflection in the content and method of his historiography. The findings of the research show that in Naderi's worldview, ethics, character, Nader's leadership and Iranshahri's thinking were the defining and identifying elements of "self" in the focus of Astarabadi 's attention and other issues in his eyes are merely a reflection of this thought. Also, since Astarabadi 's thinking, vision, language, concepts of historiography and historiography (epistemology) and "self-other" beliefs have shown themselves well in Jahangosha's history as a mirror, on this basis it seems When he talks about the other versus the insider, he has in mind three types of it in a different form: "religious-political-cross-border" and accuses all of them of interfering in Iran's internal affairs.

    Keywords: Historiography, Afsharid dynasty, Iranian-Islamic identity, Jahangosha-ye Naderi, Mirza Mehdi Khan Astarabadi
  • Alireza Biabannavard Sarvestani *, KeramatAllah Rasekh Pages 75-92

    The history of Iran has always witnessed the six stages of formation to collapse of various dynasties, and this continuous process can be seen especially in the Qajar period. The purpose of writing this article is to examine the rise and fall of the royal dynasties according to the six stages in Iran and to examine this process in the era of the Qajar dynasty. The research method is analytical and based on the research process in new historical sociology, in the sense that the process of the establishment and fall of a royal family or a government is investigated in a six-fold process, which includes the weakness and inefficiency of the central government; activation of centrifugal currents; collapse of the government system; The loss of authority of the government, the spread of rebellion and the increase of insecurity with the invasion of foreigners or internal chaos; the appearance of a mighty savior; And finally, the suppression of centripetal currents is the provision of security and the beginning of a new authoritarianism. The findings of the research show that Agha Mohammad Khan Qajar was established following the inefficiency of the Zandiyeh government, the activation of the centrist movement in the late 18th century, the collapse of the Zandiyeh government system, and the loss of the authority of the central government. The Qajar dynasty also declined in the early 20th century with the assassination of Naser al-Din Shah and the unrest caused by the tobacco movement and the constitutional revolution, and Reza Shah Pahlavi took his place in a similar process. The general result of the study shows the existence of the same trend in historical developments in several recent dynasties, especially until the Qajar period.

    Keywords: Iran, Royal dynasties, Qajar dynasty, Zandiyeh dynasty, Historical developments
  • Maryam Parvinian, Asghar Montazerolghaem *, Aliakbar Abbasi Pages 93-117
    Hadiths are the basis of narrative sciences. Hadith scholars traveled to important cities in Islamic civilization to acquire this knowledge. Basra was one of the important centers of Islamic sciences in this field. In this research, we try to evaluate the motivation of Isfahan's scholars to travel to Basra and the results of this communication. In this research, with the library method and data analysis in religious sources, it will be discussed how the Muhaddiths of Isfahan and Basra communicate. The questions that are raised are: What factors were effective in attracting the scholars of Isfahan to Basra? What effect did the scientific trips of Isfahan's hadith scholars to Basra and the use of visual scholars' knowledge leave on the hadith flow of Isfahan? Important factors such as the similarity of the intellectual and scientific atmosphere of Isfahan and Basra in the early centuries, which were the defenders of Sunnis, the geographical and scientific location were effective in this connection. The special feature of Basra, such as the presence of numerous Companions, hadith memorizers, and the presence of numerous and reliable narrators in the Sahah of the Sunni sect, became an important motivation for the scholars of Isfahan to use the knowledge of Basra. The analysis of Rijali sources shows that due to the connection between Isfahan's Muhaddithists and the famous Sheikhs of Basra, the Hadith flow of Basra, with the characteristic of emphasizing the criticism and modification of the narrators, had an impact on Isfahan's hadith science. The records of the narrators of Isfahan show that the influence of the visual masters can be seen in the sources of Rizal and the series of records of the Muhaddithians of Isfahan until the following centuries
    Keywords: Basra, Isfahan, Muhaddith, science of cutting, adjusting, scientific communication, hadith
  • Fereshte Jahani *, Alireza Molaei Tavani Pages 118-151
    The attitude of Iranians towards the American mission, which began its activities in Urmia in the mid-forties of the 19th century, went through many ups and downs until the victory of the constitutional revolution. These missionaries left an impact in various cultural, educational and medical fields in the Iranian society, but despite their effective actions, they faced various oppositions. The questions of the research are, which groups and how did they react to the cultural actions of the American missionaries? And did these reactions create obstacles in the activities of the missionaries? This article, using a descriptive-analytical method and relying on the press and unpublished documents, shows that the relationship of the Qajar rulers with the American missionaries in Iran was subject to various religious, political and social variables. On the other hand, the religious forces resisted the entry of new ideas and these oppositions even led to the killing of American missionaries, but in spite of all these challenges, the press and progressives of this period unanimously supported the activities of the missionaries due to the knowledge of the advanced American educational system. The country and by presenting numerous articles, they convinced the people and government officials that they should be influenced by American modern education and allow Muslim children to enter American missionary schools.
    Keywords: American mission, Schools, Qajar Kings, Religious Forces, Benjamin Labari, intellectuals
  • Meysam Habibikian *, Meran Esmaeili, Sattar Oudi Pages 152-180

    It is necessary to study the socio-political life of the Arab tribes and their reaction to Islam to know the early history of Islam. One of the most powerful tribes in the north of the Arabian Peninsula was Bani Kalb b. Wabara, resisted the acceptance of Islam until the last years of the Prophet's life, relying on geopolitical interests.The attribution to Yemen, the vast geography, the leadership of the judiciary, and the religion were the cause of the solidarity of the kalbis who sought to preserve it. Therefore, the leading research tries to answer with an analytical-descriptive method of how this tribe treats Islam and studies the effective geopolitical factors in it, as a result of which the strategy of the Prophet has also been studied. The results of the research show that the people of the Kalb tribe, depending on their political geography, confronted the Muslims as much as possible, and it was only after the actions of the Prophet in reforming their interests that they converted to Islam.

    Keywords: Prophet of Islam, Kalb Tribe, Pre-Islamic, Islam, Arabian Peninsula, Geopolitics
  • Narges Rezagholizadehahangar * Pages 181-202
    One of the indicators of the historiography of the middle period of Islamic Iran is the theoretical discussion of "ruling etiquette and governmental ethics" during the expression of historical developments and relying on "Islamic verses and traditions".This method of historiography has been affected by the historical and political conditions of Iran and the world and the necessity of familiarizing the rulers with the ways of governance in the middle period of Iran. Historians of the Middle Period, together with the verses of the Quran and Iranian culture, express the sovereign duties of the rulers. Among the historians of this period, Hafez Abru, in the introduction of his geographical book, raised the issue of "Civilized Politics" scientifically and systematically. Although Hafez Abru was not heretical in dealing with this issue and historians his contemporaries have also addressed this issue. Therefore, considering the importance of political governance and its cultural and social dimensions, it seems necessary to compare the views of Hafez Abru with other historians and thinkers of his era in the field of governance and rulership. Therefore, the current research aims to find the answer to this main question: What are the concepts of governance, duties, and personality characteristics of the rulers from the perspective of Hafez Abru and the Muslim elites of Iran in the middle period of Iran? The research method in this historical research was based on library sources and by using interdisciplinary studies, we will try to answer the research question descriptively and analytically based on the data of the original texts.
    Keywords: Hafez Abru, Rules of governance, History of Iran, Muslim historians, Concepts of governance. Historiography
  • Gholamreza Zaeimi *, Mohammadamir Shykhnouri, Mehri Edrisi Arimi, Ahmad Bazmandegan Khamiri Pages 203-224
    The historical geography of the northern lands of the Kingdom of Hormuz is the study area of this article. Access to the sea, especially being located at the entrance to the Persian Gulf, the presence of numerous estuaries that allowed the berthing of cargo and fishing barges, as well as access to other fertile coastal and post-coastal lands such as the Minab plain and the fertile plain of Rodan, the presence of drinking water sources, especially the river. Rodan and Minab, and most importantly, being located on the land and sea route of the Edavieh route, were among the most important advantages of Old Hormuz, which provided the basis for the establishment, independence, and expansion of the power of Hormuz monarchs. This article aims to answer this basic question: What role did the geography of Hormuz play in the formation and expansion of the power of the rulers of Hormuz? The answer to this question will be found with a descriptive-analytical method and a historical approach based on the historical geography of old Hormuz and its place in the formation of the rule of the kings of Hormuz in the middle of the 5th century AH.
    Keywords: Persian Gulf, Hormuz kingdom, Old Hormoz, Hormoz Island, historical geography
  • Ali Salari Shadi * Pages 225-248
    Hossein Kia Chalavi is one of the prominent claimants and opponents of Shah Ismail and the Safavid Qazalbash. He can be considered the most powerful Iranian opponent after Agh Quvinlu against the rise of Safavid rule. Eventually, he was able to openly enter the power struggle in the last conflicts of Agh Quvinlu and used various opportunities to expand his political and military power and control to expand his territory. However, these conflicts and power struggles have not been properly assessed. This article tries to evaluate and analyze these issues and answer the question why Shah Ismail and Qazalbash behaved decisively and with indescribable hatred and violence towards him and the inhabitants of his territory. The importance of the issue becomes clear when we know that the Safavid historians have passed the war of Chalavi and Qizilbash with vagueness and generalities, and contemporary researchers have rarely mentioned this prominent claimant in the discussion of the formation of the Safavid government. According to the primary sources and their investigations, this article concludes that Hossein Kia Chalavi is one of the prominent and perhaps the only politicalreligious claimants of the Safavid dynasty, whose rule was severely complicated by Shah Ismail. Safavid historians tried to downplay this claim of the government and erase their name and memory from the memories.
    Keywords: Hossein Kia Chalavi, Aq Qoyunlu, Shah Ismail, Safavids Qizilbash Elias Beg Oghli
  • Tooran Toolabi * Pages 249-274
    Despite taking a neutral stance, Iran heavily suffered from the First World War. Russian and Ottoman forces violated this neutrality and occupied a vast part of the country along the western frontier. This critical situation caused many calamities with deep and viable effects on the social life of Western Iran which missed scholarly attention. Bearing this in mind, and drawing on a bunch of unpublished archival material, this paper aims to shed new light on some unexplored dimensions of the subject. The central focus of this article is on the social and economic problems that ensued from the lasting occupation of the western provinces of Iran. At the same time, it seeks to prepare a descriptive explanation of the behavior of the local elite in confrontation with this crisis and what we can term center-peripheral policies. The findings show that the Ottoman invasion to western Iran and its occupation had certain social and economic consequences. These problems not only affected the local economy and social life but raised serious challenges for the central authority
    Keywords: Iran, World War І, Ottoman, Azerbaijan, Kurdistan, Kermanshah
  • Bagher Ali Adelfar, Amir Hossein Hatami * Pages 275-294
    Throughout history, Qazvin and its surrounding areas have always been the target of migration and movement of different socio-economic groups due to the three geographical and climatic conditions (mountains, cities, and plains) and the establishment of the highway of east-west and north-south of Iran and the intersection of communication routes. In the 4th and 5th centuries, the historical developments of the Eastern lands of the Islamic Caliphate based on this geographical and climatic situation, caused the presence of Turkish nomads in addition to the mountaineers and city dwellers of this region. This issue gradually brought about significant changes in the general situation of Qazvin. Therefore, Qazvin during the Seljuk era witnessed the interaction and confrontation of three groups in terms of political and socio-economic aspects: city dwellers, mountain dwellers, and desert wanderers. Therefore, in the leading article, an attempt is made to answer the main question of how these three groups interacted with each other and what effect it had on the public atmosphere of the city while exKeywords: Qazvin, Seljuqs, urban dwellers, mountain dwellers, desert wanderers.
    Keywords: Qazvin, Seljuqs, Urban Dwellers, mountain dwellers, desert wanderers
  • Vahid Kargar Jahromi, Maqsood Ali Sadeghi Gandomani * Pages 295-322

    The relations between the government and the urban society of Iran were not the same in different periods, and how the rulers acted, such as establishing order and security in the city, establishing justice in the society, dealing with the oppression of government officials, providing social and civil services, and attracting the support of tribes and groups at the same time. urban areas played an important role in their relationship with the people and the level of satisfaction of the society as well as the continuation or fall of a government. The main issue of the current research is how the Zandiyeh government is related to the urban society of Shiraz and its effect on the establishment of the Qajar government. The answer to this question is found by descriptive and analytical methods and relying on library information. Based on the findings of the research, the relationship between the government and the people of Shiraz can be divided into two general categories: authoritarian (strong) governments and non-authoritarian (weak) governments. Meanwhile, authoritarian governments can be divided into two groups: efficient governments (with the general characteristics of benevolent actions of the ruler aimed at the public interest and as a result the relative satisfaction of the people) and inefficient governments (with the characteristics of individual and private self-interest of the rulers) and as a result of people's dissatisfaction) categorized. The relationship between the kings of Zandiyeh and the people of Shiraz can be placed in one of the mentioned categories, and this affected on the fall of the Zandiyeh government and the rise of the Qajar government.

    Keywords: Relationships, Zandiyeh Government Urban community, Shiraz, Qajar Government, powerful government, Incompetent government
  • Kimia Keshtiara *, Ali Jafari, Morteza Nouraei Pages 324-352

    Malaria is one of the deadliest parasitic and infectious diseases for which, despite the progress of medical science, no definitive treatment has been discovered. This disease was one of the main causes of death in Iran until the Pahlavi period (1941- 1979) and its consequences threatened vulnerable groups such as farmers and workers and affected malaria-prone provinces. Environmental conditions, socio-economic and cultural issues along with climatic elements played an important role in the spread of this disease. Therefore, it is important to examine the performance of the government (1978-1941) as the governing body of society in the face of this epidemic and a problem that has affected the important aspects of people's lives, including the continuation of life and livelihood. One of the solutions of the government in dealing with this disease was the exchange of experience and consensus in advancing the steps that crystallized in the form of development plans. However, comparing the actions of the government and the program organization in different periods showed that the activities were not always successful. Therefore, examining the reasons for the success or failure of the government in controlling and curbing malaria in development programs is a question that is raised in the research. The results using the National Council negotiations and the reports of the program organized in a descriptive-analytical and post-event method showed that although there was a change in health policies by the planners and the government, with the beginning of the development programs in 1948 and with a focus On the causes of disease outbreaks, it was effective in reducing pathogens and reducing the number of patients, changes such as allocation of funds, equipment, and global aid would clarify the reasons for success or failure.

    Keywords: Malaria, Pahlavi Period, Program organization National Assembly, Development Plans
  • Roshanak Namazi *, Hosein Moftakhari, MirHadi Hosseini Pages 353-382

    Succession wars began from the very moment that the Seljuks state was formed. Seljuks had a tribal insight about power. By this way of thinking, power belonged to all members of the tribe and the ruling family who controlled all the power was a representation of the members of the tribe. This system was useful in tribal life or living in a steppe, but it did not help to preserve the unity of a great empire such as the Seljuk empire, which feared civil war every time a successor was about to be chosen. This article is devoted to answering this question: How do Islamic and Iranian political thoughts, help to solve the succession crisis and legitimacy in the Seljuk era? This study claims that Seljuks considered two models of Islamic and Iranian political thought to solve the succession crisis. It seems that in the period under study, Islamic theoretical foundations found great importance in the matter of succession and were effective in maintaining the political order and stability of Seljuks, hence we will discuss its components and the opinions of Muslim thinkers in that matter

    Keywords: Seljuks, Succession problem legitimacy, Islamic political thought. Iranian-Islamic thought
  • Farshid Noroozi, Hoshang Khosrobeighi, *, Nezamali Dehnavi, Alireza Alisoufi Pages 383-407

    The system of administration of country divisions of Iran was in the traditional structural framework before the constitution until the reign of Ahmad Shah, and even the law of 1325 A.H. of the first parliament of the National Council, which was written by the authors of the constitutionalists, could not change the ruling system of administration. create a lot But during the period of Ahmad Shah and the Ministry of Interior Qawam al-Saltaneh and with the presence of Demarni, the French advisor of the Ministry of Interior; The modernization of the system of the administration was implemented. Therefore, this research is trying to answer the question by using the historical research method and archival documents, publications and other historical sources, what were the factors and reasons for the change in the previous routine in the country's divisions during the period of Ahmad Shah, and how did this change happen? The findings of the research show that the leaders of government affairs during the reign of Ahmad Shah through reforms in the structure of the Ministry of Interior and the state administration, the formulation of annual budgets for the headquarters of the Ministry of Interior and the states and provinces, the formulation of the administrative personnel system of the Ministry of Interior and the Provinces and the formation of specialized commissions of country divisions in the Ministry of Interior were in pursuit of modernizing the system of the administration and making changes in that area with the aim of concentrating affairs.

    Keywords: Country Divisions, administrative modernization, Ministry of Interior, Qajariyah, Ahmad Shah