فهرست مطالب

زیبایی شناسی ادبی - سال یازدهم شماره 46 (زمستان 1399)

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال یازدهم شماره 46 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کتایون حبیبی، کبری نودهی* صفحات 9-32

    واقعه عاشورا، همواره مورد توجه نویسندگان و شاعران بوده است. پس از انقلاب اسلامی نیز شاعران به شعر عاشورایی توجه بیشتری نشان دادند. از زمره این شاعران، در دوره معاصر می توان «سعید بیابانکی» را نام برد. پژوهش حاضر، به بررسی، تحلیل و نقد غزل های عاشورایی این شاعر، از منظر تصویرهای هنری و مضمون ، بر اساس کتاب «جامه دران» با روش توصیفی- تحلیلی پرداخته تا تصاویر و مضامین آن را بیان کند. آشنایی با شاعران برجسته عاشورایی معاصر، شناسایی غزل های عاشورایی شاخص پس از انقلاب و نیز بهره-گیری از زبان تصویری برای تبیین مفاهیم عاشورایی در قالب غزل، نشان از اهمیت این پژوهش است. بررسی و مطالعه این مجموعه نشان می دهد که شاعر مفاهیمی چون عطش، شهادت و مظلومیت سید الشهدا (ع) و یاران وفادارش را با بهره گیری از عوامل تصویرساز در محور افقی به تصویرکشیده که نماد و استعاره در راس آن است. روش مورد استفاده در این پژوهش تفصیلی تحلیلی (کتابخانه ای) است.

    کلیدواژگان: تصویرگری، غزل های عاشورایی، سعید بیابانکی، جامه دران
  • رقیه پورمقدم چوکامی*، رضا حیدری نوری، رضا فهیمی صفحات 33-55

    چکیده صورت های خیالی و عناصر بدیعی زمانی زیبا هستند که همچون جزیی از ساختار درهم کنش با لفظ و ساختار معنایی کلام در هر متن ایفای نقش کنند و از سویی در التزام با معنا ،خلق شده باشند و در این راه نقش راه بلدی مطمین را بازی کنند. آثار هنری جاودانه و ماندگار چون مثنوی مولانا از آنجا که عمدتا بر بنیاد آفرینش هستی خلق شده اند بی تردید حاصل برخورد جمال شناسانه با عناصر و مظاهر این آفرینش هستند از سوی دیگر، یکی از راه های کشف جهان ذهنی هنرمند، بررسی تصاویر ادبی و بلاغی شعر شاعر است. مثنوی مولانا نوعی مکاشفه و اشراق درونی شاعر در برخوردی زیبایی شناسانه با جان مایه هستی یعنی مساله مرگ و حیات است. وحدت و تنوع و تکرار مقوله مرگ و زندگی در قالب تضاد و تقابلی هنرمندانه از مباحثی است که موجب پویایی زبان و معنا به صورت هرچه بیشتر در شعر مولانا شده است؛ تا جایی که می توان این هنر تقابل را نوعی ویژگی سبکی مولانا دانست که به ویژه در اندیشه عرفانی او و مساله تقابل وحدت و کثرت ریشه دارد. در این نوشتار تقابل جمال شناسانه مرگ و زندگی در مثنوی با توجه به فرآیند کثرت در دل وحدت و وحدت در بطن کثرت ، با توجه به مرگ و حیات به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی - تحلیلی مورد واکاوی و بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، تضاد و تقابل، جمال شناسی، مرگ و زندگی
  • لیلا محمدنژاد کلکناری*، حسین پارسایی، حسام ضیایی صفحات 55-86
    چکیده کاریکلماتور یکی از جریان های نو ظهور ادبیات معاصر است که از زیر مجموعه های طنز و مطایبه به شمار می رود. پیروان این جریان برای ایجاد فضاهای طنزآمیز، از بازی های زبانی به عنوان شگردی ویژه بهره می برند. این شگرد ،در سایه ی آرایه های بیانی و بدیعی شکل می گیرد. نویسندگان کاریکلماتور، با بهره گیری از تصاویر و ایماژهای شاعرانه ، موقعیت های طنز می آفرینند. این پژوهش ، بر آن است تا ارتباط بازی های زبانی را با تصاویر و فضاهای کاریکلماتوری ، بررسی کند و تاثیر آن ها را در ایجاد مفاهیم طنزآمیز ، به شکل آماری تحلیل کند. نویسندگان با بررسی پنج مجموعه کاریکلماتور دهه ی نود ، شگردهای ایجاد طنز را در مقوله های کنایه ، ایهام ، تضاد ، جناس ، تلمیح ، نقیضه ی شعر و ضرب المثل ، حسن تعلیل و تجسم دانسته اند که از بین این عناصر تصویرساز و طنزآفرین ، کنایه و ایهام، بیشترین فراوانی را در مجموعه کاریکلماتورهای دهه ی نود دارند.
    کلیدواژگان: کاریکلماتور، طنز، بازی زبانی، تصویر، دهه نود
  • طاهره خبازی* صفحات 87-104
    شکوه وغنای زبان دری که در طی چندین قرن به پایه بسیار بلندی از تکامل رسیده است بستگی به لغت ها و ترکیب های شیرین و دلنشین و پرمعنایی دارد که تلفیق آنها در نظم ونثر،ادبیات فاخر را به وجود آورده است و قسمت بزرگی از آنها را باید کنایه واصطلاح تعبیر کرد. این کنایه ها واصطلاحات در هر عصربه مناسبت اوضاع و احوال خاص آن زمان و تحولاتی که پدید آمده به تدریج به گنجینه الفاظ دری راه یافته و با ورود در سیاق سخن پیوسته و پراکنده بر حجم زبان فارسی از حیث باروری و زیبایی افزوده است. در اشعار انوری صور خیال بسیاری به کار رفته است که در این مقاله تلاش شده جنبه های زیباشناسی قصاید انوری بر اساس کنایه مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد و برای آن شواهد فراوانی از قصاید زیبای این شاعر آورده شود تا میزانی از کاربرد کنایه و امثال وحکم در قرن ششم ارایه شود.
    کلیدواژگان: کنایه، امثال و حکم، انوری -قصاید
  • ثریا آذربراء*، ثورالله نوروزی داودخانی، محمدرضا شاد منامن، رضا مصطفوی سبزواری صفحات 105-138
    تحلیل و تشخیص عناصر سبکی جز با جزیی نگری در بسامد خروج از نرم زبان حاصل نمی شود. این جزیی نگری نیازمند بررسی جزییات ادبی، زبانی و فکری یک متن ادبی است. عنصر رنگ یکی از مواردی است که کیفیت استفاده بلاغی و معنایی آن در سبک ها و دوره های مختلف ادبی متغیر و متفاوت است و با بررسی کارکردها و تحولات بلاغی این عنصر تصویرساز می توان دگردیسی سبکی را نشان داد. ازآنجایی که دگردیسی های سبکی جز با در نظر گرفتن پیکره ای وسیع چندان دقیق و ممکن نیست، لذا با در نظر گرفتن پنج سبک شعر فارسی و از هر سبک سه شاعر برجسته، به موضوع مذکور پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که در سبک خراسانی ترکیبات وصفی حاصل از رنگ ها در امور حسی و اغلب با عناصر طبیعت است. شگردهای غالب در این سبک استفاده از تشبیه و استعاره و کنایه است. در سبک بینابین بسامد ترکیبات انتزاعی بیشتر و کارکردهای کنایی، تمثیلی و نمادین، در حوزه عرفان و مسایل اجتماعی (با ظهور سنایی) بیشتر است. در سبک آذربایجانی صنایع بدیعی و بیانی به اوج خود می رسد و رنگ «ازرق» دستمایه آفرینش ایهام، استعاره و کنایه با بسامد بالا می گردد. در این سبک، هفت پیکر جایگاهی ویژه دارد چون از نمادگرایی اسطوره (در رنگ ها) نیز استفاده می کند. در سبک عراقی نیز اغلب ترکیبات حسی نیز برای تبیین مفاهیم ذهنی به کار می روند. ایهام، استعاره و نماد از شگردهای غالب در کاربرد رنگ هاست. در سبک هندی ترکیبات عینی بیشتر است و در میان شگردهای بلاغی، اسلوب معادله، تشبیه و حسن تعلیل بسامد بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای بلاغی، عنصر رنگ، سبک شناسی، شعر فارسی، تحولات سبکی
  • عباس باقی نژاد* صفحات 139-164

    هوشنگ ابتهاج (ه. ا. سایه) شاعر نوپرداز و غزل سرای معاصر، تجلی خاص و تازه ای از شعر غنایی را به ظهور رسانده است. او هم در شعر نیمایی و هم در غزل، وام دار نگرش و زبان تغزلی پیشینیان است و به گونه های مختلف از ذهنیت غنایی رایج در شعر فارسی، هم چنین از شاعران غزل سرای نامی تاثیر پذیرفته است. با این وصف، رویکرد غنایی ابتهاج،واجد مختصاتی انحصاری است که او را از دیگر غزل سرایان سنت گرا متمایز می سازد. در این گفتار، به چند و چون خصلتت غزلی غزلیات ابتهاج پرداخته شده و تلاش گردیده کیفیت و ابعاد تاثیرپذیری این شاعر از سنت غنایی در شعر فارسی، هم چنین چگونگی برخورد وی با برخی مبانی و مولفه های رایج شعر تغزلی و غنایی، تحلیل و تبیین شود. در این راستا،رویکرد دوگانه ابتهاج که گاه وجه معمول و سنتی دارد و زمانی نامتعارف و انحصاری است، با موضوعات و مفاهیمی چون ذهنیت غنایی، نگرش عاشقانه، سنت عشق ورزی، زیباپنداری معشوق، معشوق ستایی و شیفتگی عاشق و... ، مورد بررسی قرار گرفته و نقش این مقولات در تکوین زبان تغزلی و مضمون آفرینی و زیبایی شناسی غنایی غزلیات ابتهاج، اعم از غزلیات صرفا عاشقانه او و غزل هایی که دارای بار نمادین و اعتبار اجتماعی و فلسفی هستند، بیان و تشریح شده است.

    کلیدواژگان: ابتهاج، شعر غنایی، شعر تغزلی، غزل، معشوق
  • معصومه حبیبوند*، محمدصادق تفضلی صفحات 165-184

    پژوهش حاضر با عنوان «بررسی و تحلیل نقش امر و نهی در دفتر پنجم مثنوی مولوی» در پی آن است تا با شیوه ی تحلیلی- کتابخانه ای، دو اصطلاح از اصطلاحات رایج فرهنگ اشعار مولانا یعنی: «امر و نهی» را با استناد به دفتر پنجم مثنوی معنوی و اصول علم معانی مورد بررسی قرار داده و بدین طریق چیستی و چگونگی این دو اصطلاح را، به منظور کشف معانی ثانوی برخی ابیات در این اثر یاد شده به خواننده بنمایاند که: هدف از قواعد و اصول علم معانی بررسی و جستن معانی تحت لفظی جملات نیست بلکه بررسی و جستن معانی ثانویه جملات است که می تواند آن را افاده کند. در این علم جملات به دو دسته ی خبری و انشایی تقسیم می گردند. جملات خبری جملاتی است که صدق و کذب بر آنها وارد است و در مقابل جملات انشایی که احتمال صدق و کذب در آن نرود. در بررسی های انجام شده در این پژوهش معلوم می شود که مثنوی مولوی اثری عرفانی و تعلیمی است و بدیهی است که جملات امر و نهی در آن کارکرد وسیعی دارد خاصه اینکه ذهن مولانا مفاهیم و موضوعات اخلاقی و عرفانی را به شیوه های گوناگون در ذهن و ضمیر خواننده و شنونده تاثیرگذاراست.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مولانا، مثنوی، امر و نهی، تعلیم، جملات انشایی
  • نرگس عبدالهی*، علی سرور یعقوبی، شاهرخ حکمت صفحات 185-218
    مقاله حاضر به بررسی تطبیقی ساختار تصویرهای شعری حسین منزوی و محمدعلی بهمنی پرداخته شده است. به همین منظور نخست غزلیات منزوی و سپس غزلیات بهمنی بررسی شده و پس از بررسی غزلیات، تطبیق و تحلیل میان این دو غزل پرداز معاصر صورت گرفته است. روش کار در بدین گونه است که غزلیات این دو شاعر در حوزه تصویر (صورخیال) بررسی شده است. هنجارگریزیها و نوآوری های این دو غزل پرداز در هر کدام از این بخش ها با توجه به غزلیات منتخب صورت گرفته و برخی نقاط ضعف و قوت آنها نیز بیان شده است. گفتنی است که غزلیات و ابیاتی که از این دو شاعر برای نمونه ذکر شده است به گونه ای انتخاب شده است که هم نشان دهنده سبک شخصی این دو شاعر باشد و هم بتواند تمایز و تشابه احتمالی این دو را نشان بدهد. این مطالعه با هدف یافتن انحرافات زبانی در غزلهای مونزاوی با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در چارچوب ساختارگرایی و براساس مدل انحراف لیچ انجام شد. بر این اساس، انحرافات و خلاقیت های هنری شاعر اغلب برای سادگی در زبان شعر و رویکرد آن به زبان مشترک (ساده و غیرممکن) جستجو می شود. به طور کلی، متداول ترین نوع انحراف در غزل منزوی از نظر کیفی و کمی ، انحراف معنایی است. روش این تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی با فن کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: تصویرهای شعری، ساختار، غزل حسین منزوی، غزل محمد علی بهمنی
  • سمیه عبدالهی نجات، محمدرضا زمان احمدی* صفحات 219-241

    بررسی تقابلهای دوگانه درآثار هنری وادبی توجه برخی زبانشناسان،روایت شناسان و نشانه شناسان معاصر را به خود جلب کرده است . آنها براین عقیده اند که ازاین منظر به درک و دریافت بهتری ازآثار ادبی می توان دست یافت. سبک هندی یکی ازدوره هایی است که تقابل های فکری،فرهنگی،جغرافیایی ومذهبی به شکلی تاثیرگذارخودرابیش ازدوره های دیگر نشان می دهد.درمیان شاعران سبک هندی"سلیم تهرانی"از زمره نکته پردازان توانمندی است که درزمینه های گوناگون توانسته است مضمون های متقابل بدیع و درخور توجهی بیافریند. نگارنده دراین مقاله به شیوه اسنادی،کتابخانه ای به بررسی تقابل های دوگانه یازوج های متقابل به عنوان یکی ازعناصر محوری اشعار او می پردازد.برای این غرض 100غزل ازمواضع مختلف دیوان او انتخاب شد.دراین غزل ها 335 مورد تقابل دوگانه،یعنی درهرغزل تقریبا 4/3 مورد،یافت شد.این تقابل های دوگانه درسه بخش واژگانی و لفظی (70 %)،معنایی و فکری (81 %) و ادبی (31 %) دسته بندی شده اند. زوج های متقابل معنایی دراشعارسلیم بسامدبیشتری دارند.برخی ازاین زوج های متقابل مانند:زهدوشادنوشی،نقص وکمال و... زیرشاخه مفاهیم کلانی است که دردیوان سلیم کاربردزیادی دارند،سلیم ازطریق این تقابل ها غزلهای خودراتشخص خاصی داده وسبک شعری خودراازدیگران متمایزکرده وخط اندیشه وباورهای خودرانشان داده است.مهمترین دلایل توجه سلیم به تقابلهای دوگانه سفرودوری ازوطن،تاثیرمحیط اجتماعی،توجه به مفاهیم اخلاقی وعرفانی وتوجه شاعربه مسایل زیبایی شناختی وموسیقایی.به هرروی،تقابل های دوگانه یکی ازشاخصه های سبکی غزلهای سلیم به شمارمی آیدکه کارکردمعنایی وزیبایی شناختی دارد.

    کلیدواژگان: سبک هندی، غزلیات سلیم، زوجهای متقابل، تقابل دوگانه
|
  • Katauon Habibi, Kobra Nodehi * Pages 9-32

    Ashura has always been the focus of writers and poets. After the Islamic Revolution poets paid more attention to Ashura poetry. Among these poets, Saeed Biabanki can be named in the contemporary era. The present study investigates, analyzes and critiques the Ashura poetry of this poet from the point of view of artistic and thematic images based on descriptive-analytic method in order to express its images and themes. Familiarity with prominent contemporary Ashura poets, identification of prominent post-revolutionary Ashura sonnets, and the use of visual language to explain the concepts of Ashura in the form of sonnets, are important in this research. The study of this collection shows that the poet portrayed the concepts of thirst, martyrdom and oppression of Sayyid al-Shohada (AS) and his loyal companions by utilizing imaginative factors on the horizontal axis, with symbol and metaphor at the top. The method used in this study is detailed analytical (library).

    Keywords: Illustration, Ashura Ghazals, Saeed Biyabanki, Jamedaran
  • roghayeh pourmoghadamchokami *, reza heudari nori, reza fahimi Pages 33-55

    Imaginary forms and novel elements are beautiful whenever they act as part of the structure interacting with the word and its semantic structure in any text and on the other hand, when they are created in commitment to meaning and hence, play the role of a reliable guide. As Immortal masterpieces such as Rumi's Masnavi, are created mainly on the basis of the creation of the universe, are undoubtedly the result of an aesthetic approach to the elements and manifestations of this creation. On the other hand, one way to discover the artist's mental world is to study the literary and rhetorical images of the poet's poetry. Masnavi is a kind of revelation and inner enlightenment of the poet in an aesthetic approach to the soul of the universe, that is, the issue of life and death. Unity, diversity and repetition of the category of life and death in the form of artistic contradiction are among the topics caused the dynamism of language and meaning in Rumi's poetry as much as possible; To the extent that this art of confrontation can be considered as a kind of stylistic feature of Rumi, especially rooted in his mystical thought and the issue of opposition of unity and plurality. In this article, the aesthetic contrast between life and death in Masnavi with respect to the process of plurality in the heart of unity and vice versa, with regard to death and life will be studied using a library method by descriptive-analytical manner.

  • Leila Mohammadnejad Kalkenari *, Hosein Parsaei, Hesam Ziaee Pages 55-86
    Create humorous situations. This study aims to investigate the relationship between language games and images and caricature space and to statistically analog. The effects of creating humorous concepts. By examining the five sets of caricatures of the nineties. The authors have considered the techniques of creating humor in the categories of irony, a ambiguity, pan allusion the contradiction of poetry and the proverb of good interpretation and embodiment. Among these illustrative and humorous elements, irony and ambiguity are the most common in the collection of caricatures of the nineties. By examining the five sets of caricatures of the nineties. The authors have considered the techniques of creating humor in the categories of irony, a ambiguity, pan allusion the contradiction of poetry and the proverb of good interpretation and embodiment. Among these illustrative and humorous elements, irony and ambiguity are the most common in the collection of caricatures of the nineties.
    Keywords: Caricature, lrony, language game, image, nineties
  • Tahereh Khabazi * Pages 87-104
    The splendor and richness of the Dari language, which has reached a very high level of evolution over the centuries, depends on the sweet, pleasant and meaningful words and combinations, the combination of which in order and prose has created glorious literature and a large part of them. It must be interpreted ironically. These allusions and idioms have gradually found their way into the treasury of Dari words in each era due to the special circumstances of that time and the developments that have taken place, and by entering a continuous and scattered context, have increased the volume of Persian language in terms of fertility and beauty. In Anvari's poems, many imaginary forms have been used. In this article, an attempt has been made to study and analyze the aesthetic aspects of Anvari's poems based on irony, and for that, many evidences of beautiful poems of this poet have been brought to use irony and proverbs. Presented in the sixth century.
    Keywords: irony, proverbs, sentence, Anwari-poems
  • Sorayya Azarbera *, Thorollah Noroozi, Mohammadreza Shad Manamen, Reza Mostafavi Pages 105-138
    Analysis and detection of stylistic elements can only be achieved by detailing the frequency of exit from the soft language. This detail requires an examination of the literary, linguistic, and intellectual details of a literary text. The element of color is one of the cases in which the quality of its rhetorical and semantic use varies in different literary styles and periods. By examining the functions and rhetorical developments of this pictorial element, a stylistic metamorphosis can be shown. Since stylistic developments are not very accurate and possible except by considering a wide range, so by considering five styles of Persian poetry and three prominent poets from each style, the subject has been addressed. The results show that in Khorasani style, descriptive compounds resulting from colors are in sensory matters and often with elements of nature. The predominant tricks in this style are the use of metaphor. in the Seljuk style, the frequency of abstract compounds is higher and the functions of irony, allegory and symbolism are higher in the field of mysticism and social issues (with the emergence of Sanai). In the Azerbaijani style, the rhetorical and expressive industries reach their peak, and the color "bleu" becomes a means of creating ambiguity, metaphor and irony with high frequency. In this style, “haft peykar” has a special place because it also uses the symbolism of myth (in colors). in the Iraqi style, too, most sensory combinations are used to explain mental concepts.
    Keywords: Rhetorical functions, Color element, stylistics, Persian poetry, stylistic developments
  • Abbas Baghinejad * Pages 139-164

    Hooshang Ebtehaj (H.E .Saye), a contemporary poet and modern poet, has brought a new and special manifestation of Ghanaian poetry. In both Nimayi poetry and Ghazal, he is indebted to the lyrical attitudes and language of his predecessors, and has been influenced in various ways by the rich mentality prevalent in Persian poetry, as well as by renowned Ghazal poetry. Anyway, Ebtehaj's approach has monopolistic features that distinguish it from other traditionalist sonnets. In this essay, several aspects of the poetry of Ghazal are studied and the quality and aspects of this poet's influence on the tradition of Persian poetry, as well as how he deals with some of the foundations and components of lyric poetry, are analyzed and Explain. In this regard, Ebtajaj's dual approach, which is sometimes traditional and sometimes unusual and exclusive, deals with such topics as rich mentality, romantic attitude, love tradition, beloved beauty, beloved lust and fascination with love. Has been studied and the role of these categories in the development of lyrical and thematic-creativity and the aesthetic richness of ebtehaj's poems, both solely in love with his sonnets and with symbols of social and philosophical prestige, has been described.

    Keywords: Ebtehaj, love poetry, lyric poetry, sonnet, Luv
  • Masoomeh Habibvand *, MohammadSadegh Tafazzoli Pages 165-184

    Abstract This research, titled "Inspection and Analysis of the Role of Command and Prohibition in the Fifth Book of Molavi's Masnavi," intends to employ the analytic-library method to inspect two of the common terms of the Molana's poetics culture, "Command and Prohibition," by referring to the fifth book of Masnavi-e Ma'navi and Principles of the Meanings Science. Therefore, it shows these terms nature and manner in order to discover the secondary meanings of some verses in the mentioned work. The end of the rules and principles of the meaning science is not to inspect the literal meaning of the sentences, but to inspect the sentences' secondary meanings that can be expressed. In this science, sentences are divided into two categories: declarative and composite (Ensha'i). Declarative sentences are those having truth and falsehood qualities; however, composite sentences are those with no truth and falsehood qualities. According to the results of this research, Masnavi-e Molavi is a mystical and didactic book; therefore, Molana's extensive use of command and prohibition is obvious. We better understand the issue when we know that Molana's mind uses different methods to implant the ethical and mystical concepts into the audience's mind and conscience.

    Keywords: Molana, Masnavi, Command, Prohibition (dictation), education, Composite Sentences
  • Narges Abdollahi *, Ali Sarvar Yaghoobi, Shahrokh Hhekmat Pages 185-218
    The present article is a comparative study of the structure of poetic images of Hossein Manzavi and Mohammad Ali Bahmani. For this purpose, first the isolated lyric poems and then the avalanche lyric poems have been studied, and after examining the lyric poems, adaptation and analysis have been done between these two contemporary lyricists. The method of work is such that the sonnets of these two poets have been studied in the field of image (image). The abnormalities and innovations of these two lyricists in each of these sections have been done according to the selected lyric poems and some of their strengths and weaknesses have also been expressed. It is worth mentioning that the lyric poems and verses mentioned by these two poets for example have been selected in such a way that they show the personal style of these two poets and can show the possible differences and similarities between the two.The aim of this study was to find linguistic deviations in Monzavi sonnets using descriptive-analytical method in the framework of structuralism and based on Leach deviation model. Accordingly, the deviations and artistic creations of the poet are often sought for simplicity in the language of poetry and its approach to common language (simple and impossible). In general, the most common type of deviation in qualitatively and quantitatively isolated sonnets is semantic deviation. The method of this research is descriptive-analytical with library technique.
    Keywords: poetic images, structure, lyric of Hossein Manzavi, lyric of Mohammad Ali Bahmani
  • Somayyeh Abdollahi Nejat, MohammadReza Zamanahmadi * Pages 219-241

    The examination of the dualities in art and literary works has attracted the attention of contemporary linguists,mythologists,narrators, and semioticians.They believe that from this perspective a better understanding of literary works can be achieved. The Indian style is one of the periods that expresses its intellectual, cultural, geographical and religious oppositions more effectively than any other period. Among the poets of Indian style, "Salim Tehrani" is one of the powerful thinkers who has been able to create exquisite and interesting intertwining themes in various fields In this paper, the author examines in a documentary, library manner the dual opposites or reciprocal couples as one of the central elements of his poems. For this purpose, four sonnets were selected from the different positions of his court. In these sonnets, 335 dual contrasts were found, that is, about 3.3 per sonnet.These two dichotomous variants are categorized into three categories: lexical and verbal (70%),semantic and intellectual (81%) and literary (31%)The semantic reciprocal pairs are more frequent in Salim poems.Some of these interconnected couples, such as asceticism,perfectionism, and so on. He has distinguished himself from others and has shown his line of thought and beliefs. The most important reasons for Salim's attention to the dual oppositions of travel and distance from home, the impact of the social environment, the attention to ethical and mystical concepts, and the poet's attention to aesthetic and musical issues.In any case, dual contrasts are one of the stylistic features of saline grains that have semantic and aesthetic function

    Keywords: Indian style, Salim sonnets, Mutual couples, Dual contrast