فهرست مطالب

مجله راهور
پیاپی 35 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حاجیه رجبی فرجاد*، لیلا ذوقی صفحات 9-28
    زمینه و هدف

    یکی از عوامل اثرگذار بر آسیب پذیری کیفیت زندگی کاری، شخصیت است. صفات شخصیتی از طریق اثرگذاری بر تفسیر فرد از رویدادهای محیطی، فرایند انطباق و سلامت روانشناسی و جسمی را تخریب و یا تسهیل می کند. این پژوهش قصد دارد تاثیر ویژگی های شخصیتی بر کیفیت زندگی کاری با نقش میانجی کیفیت خواب را موردبررسی قرار دهد.

    روش

    پژوهش حاضر با هدف کاربردی و از نوع همبستگی می باشد که هدف آن، بررسی رابطه متغیرهای موجود در پژوهش می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه رانندگان شرکت اتوبوس رانی شهر تهران به تعداد 1250 نفر بود که از بین آن ها، تعداد 294 نفر به روش تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شد. ابزار اصلی مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه (برای سنجش ویژگی های شخصیت، چهارعاملی آیزنک (1977) با 48 گویه، پرسشنامه کیفیت خواب پیتسبرگ (بویس و همکاران، 1989) با 19 گویه و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری گروه ووکول (1996) با 36 گویه) بود که روایی آن از روش محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف - اسمیرنوف، برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS23 و Smart PLS2 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون سوبل نشان داد که کیفیت خواب به عنوان متغیر میانجی در اثرگذاری ویژگی های شخصیت بر کیفیت زندگی کاری مطرح است. همچنین ویژگی های شخصیت بر کیفیت خواب (312/3=t و 289/0=β)، کیفیت خواب بر کیفیت زندگی رانندگان (289/2-=t و 186/0-=β) و ویژگی های شخصیت بر کیفیت زندگی کاری (658/6-=t و 558/0-=β) تاثیر دارد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اثرات نامطلوب کیفیت خواب بر روند کاری رانندگان، مدیریت ویژگی های شخصیتی آن ها سبب خواهد شد تا سطح کیفیت زندگی کاری آن ها بهبود یابد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، کیفیت زندگی کاری، کیفیت خواب، رانندگان شرکت اتوبوس رانی
  • سعید شریفی رهنمو*، سولماز صادقی، آیت الله فتحی صفحات 29-53
    زمینه و هدف

    رانندگی و سلامت روانی، یکی بدون دیگری معنا و مفهوم پیدا نمی کنند؛ حضور این دو عنصر در کنار هم باعث کاهش هزینه و آسیب  های مربوطه در ابعاد مختلف آن برای جامعه و خانواده ها می گردد. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری نقش سلامت روانی بر رفتارهای پرخطر رانندگی جوانان با میانجی گری تاب آوری انجام پذیرفت.

    روش

    در این مطالعه توصیفی - همبستگی، 383 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد تبریز به روش نمونه گیری در دسترس و از طریق شرکت در کلاس های مجازی، به صورت آنلاین در پژوهش حاضر شرکت نموده و به پرسشنامه های سلامت روانی - اجتماعی کیزز (2002)، ابعاد تاب آوری وانگیلد (2002) و پرسشنامه خطرپذیری (1387) پاسخ دادند. این روش با توجه به محدودیت تردد هنگام جدی شدن خطر کرونا انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش قابل قبولی برخوردار است؛ زیرا تصریح شد سلامت روانی تاثیر معنی داری بر ابعاد تاب آوری دارد و این تاثیر به صورت مستقیم و مثبت است. همچنین مولفه های سلامت روانی به صورت مستقیم و منفی، مولفه های رفتار پرخطر رانندگی را تحت تاثیر قرار داده است. در ادامه نیز مشخص شد که سلامت روانی به طور غیرمستقیم و به طور کلی با واسطه تاب آوری، قدرت تبیین رفتارهای پرخطر رانندگی را دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته ها، سلامت روانی باعث افزایش میزان تاب آوری و درنتیجه سبب کاهش گرایش به رفتار پرخطر رانندگی در بین جوانان می شود؛ زیرا در صورت فقدان سلامت روانی و میزان تاب آوری در بین افراد، بی نظمی ترافیکی و درنتیجه میزان هزینه های متعدد اجتماعی - اقتصادی برای جامعه و خانواده ها رو به فزونی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مدل ساختاری، سلامت روانی، رفتار پرخطر رانندگی، تاب آوری
  • سعید کامیابی* صفحات 37-76
    زمینه و هدف

    امروزه شدت و تعداد تصادفات جاده ای ناشی از عوامل اقلیمی در جاده های برون شهری استان سمنان افزایش یافته است؛ لذا این پژوهش ، نظر به اهمیت موضوع و با هدف بررسی احتمال خطر تصادف جاده ای در شرایط مختلف جوی، برای محورهای برون شهری اصلی استان سمنان انجام شد.

    روش

    برای به دست آوردن احتمال خطر تصادف جاده ای در شرایط مختلف جوی به روش توصیفی تحلیلی، ابتدا به جمع آوری و پردازش داده های عناصر اقلیمی موثر بر تصادفات جاده ای در یک بازه زمانی 15 ساله از 5 ایستگاه سینوپتیک، 14 محور اصلی و داده های ترافیکی در سال های 1395 تا 1397 پرداخته شد؛ سپس بر مبنای مفهوم احتمالی پالم[1] و مبنی بر تیوری فرایند تصادفی، تجزیه وتحلیل داده ها صورت پذیرفت.

    یافته ها:

     بالاترین احتمال پالم و ریسک نسبی تصادف برای نوع و شدت بارندگی به ترتیب به میزان 845/0 برای عدم بارندگی و 18/2 برای روزهای برفی محاسبه گردید. ریسک های نسبی تصادف برای نوع بارندگی، شدت بارندگی و شرایط جوی در بزرگراه 44، دوبرابر بیشتر از سایر انواع راه ها است.

    نتیجه گیری: 

    ریسک نسبی تصادف با نامساعدشدن شرایط هوا با آهنگ شدیدی در جاده ها افزایش می یابد؛ جاده ها و گردنه های مناطق نیمه خشک سرد استان همچون گردنه آهوان، بشم، خوش ییلاق، فولادمحله در فصل زمستان، شرایط برف و یخ بندان دارند؛ درحالی که درجاده های کویری استان در فصل تابستان، عنصر اقلیمی حداکثر دما، موثرترین عامل در تصادفات است.

    کلیدواژگان: ریسک تصادف، امنیت ترافیک، احتمال پالم، شرایط جوی
  • علیرضا ماهپور* صفحات 55-80
    زمینه و هدف

    خسارات مالی تصادفات جاده ای در بیشتر کشورها، بهبود وضع ایمنی راه ها را به هدفی بسیار مهم در مدیریت ایمنی و مهندسی ترافیک تبدیل کرده است. حجم بالای تصادفات و خسارات جانی و مالی ناشی از آن ها در کشور ما مستلزم یک سازوکار مدیریتی است. تاکنون روش های اولویت بندی اقدامات اصلاحی بدون درنظرگرفتن میزان هزینه به فایده بوده و این اقدامات عمدتا بر اساس فایده کل ارایه می شدند. در این پژوهش، یک ابزار مفید برای اولویت بندی اقدامات اصلاحی ارایه شده است.

    روش

    هدف اصلی در این پژوهش، مدل سازی و اولویت بندی اقدامات اصلاحی در محورهای برون شهری می باشد. برای پاسخ به این سوال که اقدامات اصلاحی مختلف در نقاط متعدد شبکه حمل ونقلی نسبت به هم چه اولویتی دارند، ابتدا مدل توصیفی تصادفات برای محور موردمطالعه ساخته شد و بر اساس اقدامات اصلاحی، میزان کاهش تصادفات مجددا تخمین زده شد که از میزان کاهش تصادفات هم مقدار فایده ناشی از اقدام اصلاحی محاسبه شد. میزان هزینه هر اقدام اصلاحی هم از سازمان راهداری استعلام گردید. به منظور دستیابی به اهداف موردمطالعه محور یاسوج - اصفهان به عنوان مطالعه موردی در نظر گرفته شد. داده تصادفات از راه دوخطه به طول 90 کیلومتر طی سال های 93 تا 95 برای شناسایی نقاط حادثه خیز انتخاب گردید. متغیرهای موردبررسی برای ساخت مدل شامل شاخص هم سنگ خسارت مالی، درصد وسیله نقلیه سنگین، لگاریتم میانگین ترافیک روزانه و درصد شیب راه می باشد. به منظور اولویت بندی اقدامات اصلاحی، از روش های بهینه سازی (سود حداکثر یا هزینه حداقل) با استفاده از مدل برنامه ریزی ریاضی و ضریب تعدیل تصادف به منظور محاسبه مقدار کاهش تصادف استفاده گردید.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان می دهد که بیشترین میزان تصادف در مکان هایی با خصوصیات هندسی پیچ یا قوس، تقاطع و دوربرگردان اتفاق افتاده است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان می دهد که با سطح بودجه های کم مانند نصب تابلو مسیرنما و خطر در مسیر در تقاطع ها و ایجاد نوار لرزاننده در پیچ ها و قراردادن ضربه گیر در دوربرگردان می توان سبب کاهش تصادفات شد.

    کلیدواژگان: اقدامات اصلاحی، شاخص هزینه به فایده، راه های برون شهری، مدل تصادفات
  • کبری کریمیان*، مهربان پارسامهر، زهرا شکوهی کوچی صفحات 77-114
    زمینه و هدف

    رانندگی رفتاری است که فرد به عنوان الگوی عملی کنش برمی گزیند و با وسیله نقلیه، آن را به اجرا درمی آورد. این رفتار دو دسته مشخص از رفتارها یعنی رفتار مثبت و منفی را شامل می شود. به مجموعه رفتارهای منفی در رانندگی، رانندگی تهاجمی یا رانندگی پرخطر گفته می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با انگیزه های رانندگی تهاجمی در بین رانندگان شهر یزد انجام شده است.  

    روش

    روش مورداستفاده در این پژوهش، پیمایش بوده است. جامعه آماری این پژوهش از کلیه رانندگان شهر یزد تشکیل شده که 429 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استانداردشده و با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری گردید. در این پژوهش برای سنجش خودشیفتگی رانندگان از مقیاس شخصیت خودشیفته 16 NPI-و مقیاس خودشیفتگی MCMI-II استفاده گردیده است. اعتبار ابزار به وسیله روش اعتبار محتوایی موردتایید قرار گرفت و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ برابر با 77/0 و در محدوده قابل قبول بوده است. ضریب پایایی بازآزمایی، ضریب همبستگی در تعیین پایایی تنصیفی و ضریب آلفای کرونباخ در سنجش همسانی درونی به ترتیب 84/0، 74/0 و 79/0 محاسبه شده است.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای سن، وضعیت تاهل، خودشیفتگی، گشودگی رفتاری، پرخاشگری و نوع عکس العمل فرد هنگام عصبانیت با متغیر رانندگی تهاجمی، رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین متغیرهای جنسیت، مدت زمان انجام رانندگی، پایگاه اقتصادی اجتماعی، قانون گرایی، منضبط بودن و انعطاف پذیری با متغیر رانندگی تهاجمی وجود ندارد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج رگرسیون چندگانه نشان دهنده تاثیر معنادار پنج متغیر سن، پایگاه اقتصادی - اجتماعی، خودشیفتگی، قانون گرایی، گشودگی رفتار، پرخاشگری و نوع عکس العمل رانندگان هنگام عصبانیت در انجام رانندگی تهاجمی در بین رانندگان شهر یزد می باشد که در این میان، دو متغیر خودشیفتگی و پرخاشگری نقش بیشتری در تبیین متغیر رانندگی تهاجمی ایفا می کنند. با استفاده از واریانس ترکیب خطی، متغیرهای مستقل می توانند 24 درصد از واریانس متغیر رانندگی تهاجمی را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: انگیزه، رانندگی تهاجمی، خودشیفتگی، پرخاشگری، شهر یزد
  • علی توکلی کاشانی*، بهرام خرم صفحات 165-190
    زمینه و هدف

    اگرچه سابقه تخلفات و تصادفات ترافیکی رانندگان، تا حد زیادی بیانگر وضعیت رانندگی و مهارت های ایشان است، اما از آنجا که این داده ها ماهیتی انفعالی دارند، در سالهای اخیر محققین رو یکردهایی را پیشنهاد داده اند که ماهیت پیشگیرانه داشته و به عنوان شاخص های جایگزین، به جای داده های تصادفات قابل استفاده می باشند. نرخ تغییر ات سرعت و نرخ تغییرات شتاب حین رانندگی، از جمله شاخص هایی هستند که اخیرا تو جه زیادی به آنها شده است. این دو شاخص برگرفته از رفتار میدانی رانندگان می باشند. در مطالعه حاضر سعی شده است با بهره گیری از پروفیل سرعت رانندگان، شاخص های مذکور به عنوان معیاری برای سنجش ایمنی رفتار ایشان بررسی گردند. با توجه به اهمیت بالای کاهش ریسک رانندگی رانندگان مدهای حمل و نقل همگانی به خصوص مد اتوبوس های تندرو (به علت سرعت بالاتر و ظرفیت بالاتر در مقایسه با اتوبوس های معمولی) و همچنین کمبود مطالعات مشابه در زمینه تحلیل ریسک رفتار میدانی رانندگان این مد در سطح کشور، مطالعه حاضر به بررسی شاخص های مذکور در خطوط اتوبوس های تندرو در تهران پرداخته است.

    روش

    در این مطالعه، ابتدا مروری می شود به ساختار و روش اندازه گیری این دو شاخص و سپس به منظور بررسی همبستگی این شاخص ها با تصادفات، 176 نفر از رانندگان اتوبوس های تندروی تهران (خط 3 و 5) با استفاده از سیستم موقعیت یاب گوشی هوشمند مورد مطالعه قرار گرفته و همبستگی بین شاخص های بدست آمده از رفتار میدانی رانندگان و سابقه تصادفات آنها محاسبه می شود.

    یافته ها

    هر دو شاخص بدست آمده از رفتار میدانی رانندگان در زمان رانندگی دارای همبستگی مثبت و معنادار با تصادفات دو سال اخیر رانندگان بوده اند. شاخص نرخ تغییرات شتاب دارای همبستگی معنادار بالاتری با تصادفات رانندگان بود و آستانه 2- متر/ثانیه3 نیز بالاترین همبستگی را در بین آستانه های این شاخص داشت که به عنوان آستانه بحرانی انتخاب گردید.  

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج همبستگی بدست آمده می توان از شاخص های مذکور به منظور ارزیابی ایمنی رفتار میدانی رانندگان ناوگان خطوط اتوبوس های تندرو بهره گرفت.همچنین همبستگی بالاتر نرخ کاهش شتاب در مقایسه با نرخ کاهش سرعت بیانگر عملکرد بهتر این شاخص در تحلیل رفتار میدانی رانندگان است.

    کلیدواژگان: رفتار واقعی رانندگان، شاخص های شتاب، ایمنی رانندگی، ریسک رانندگان، شاخص جایگزین
|
  • Hajieh Rajabi Farjad *, Leila Zoghi Pages 9-28
    Background and aim

    One of the factors affecting the vulnerability of quality of working life is personality. Personality traits destroy or facilitate the process of adaptation and psychological and physical health by influencing the individual's interpretation of environmental events. This study intends to investigate the effect of personality traits on quality of working life with the mediating role of sleep quality.

    Method

    The present study has an  practical purpose and in type of correlation, the purpose of which is to investigate the relationship between the existing variables in the research. The statistical population of this study was 1250 drivers of all bus company drivers in Tehran, which among them, 294 people were selected by simple random method using Cochran's formula. The main tool used in this study were the  Ayznek four-factor questionnaire (for measuring personality traits) (1977) with 48 items, Pitesbereg sleep quality questionnaire (Boyce et al., 1989) with 19 items and Vokol group standard questionnaire of quality of working life (1996) with 36 items. Item) whose  its validity was confirmed by the content method and its reliability by Cronbach's alpha. Kolmogroph-Smirnoph test was used to check the normality of the data, structural equation method was used to analyze the data and SPSS23and Smart PLS2 software were used to analyze the data.

    Findings

    The results of Sobel test showed that sleep quality is considered as a mediating variable in the effect of personality traits on quality of working life. Also, personality traits on sleep quality (t = 3/312 and β = 0/289), sleep quality on drivers' quality of life (t = 2/289 and β = -0/186) and personality traits on quality of working life (t= - 6/658 and β= - 0 / 558) has an effect.

    Conclusion

    Due to the adverse effects of sleep quality on drivers' working process, managing their personality traits will improve their quality of working  life.

    Keywords: Personality Traits, Quality of Working Life, Quality of Sleep, Bus company Drivers
  • Saeid Sharifi Rahnmo *, Solmaz Sadeghi, Ayatollah Fathi Pages 29-53
    Background and aim

    Driving and mental health do not make sense without each other; The presence of these two elements together reduces the costs and related harms in its various dimensions for society and families. Therefore, the present study was conducted to develop a structural model of the role of mental health on high-risk driving behaviors of young people with mediating of resilience.

    Method

    In this descriptive-correlational study, 383 undergraduate students of Tabriz Azad University by online sampling method and by participating in virtual classes, were participated in the present study online and to answerd the Kezes mental-social health questionnaire (2002), Wangild Dimensions of Resilience (2002) and Risk-taking Questionnaire (2008). This method was chosen due to traffic restrictions when the corona risk became serious. Structural equations modeling method was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the proposed model has an acceptable fit; Because it was stated that mental health has a significant effect on the dimensions of resilience and this effect is direct and positive. Mental health components also directly and negatively affect the components of high-risk driving behavior. It was further found that mental health has the power to explain high-risk driving behaviors indirectly and generally through resilience.

    Conclusion

    According to the findings, mental health increases the rate of resilience and consequently reduces the tendency to high-risk driving behavior among young people; Because in the absence of mental health and the level of resilience among individuals, will increase traffic disorder and consequently the amount of various socio-economic costs for society and families.

    Keywords: Structural Model, Mental Health, High Risk Driving Behavior, Resilience
  • Saeid Kamyabi * Pages 37-76
    Background and aim

    Today, the severity and number of road accidents caused by climatic factors has increased in the suburban roads of Semnan province; Therefore, this study, due to the importance of the subject and with the aim of investigating the probability of road accidents risk in different climatic conditions, was conducted for the main suburban axes of Semnan province.

    Method

    In order to obtain the probability of road accidents risk in different climatic conditions by descriptive-analytical method, first was paid to collect and process data of climatic elements affecting road accidents in a period of 15 years from 5 synoptic stations, 14 main axes and traffic data in 2016 to 2018; Then, data were analyzed based on Palm's probabilistic concept and stochastic process theory.

    Findings

    The highest palm probability and relative accident risk for the type and intensity of rainfall were calculated to be 0.845 for no rainfall and 2.18 for snowy days, respectively. The relative accident risks for rainfall type, rainfall intensity and weather conditions on Highway 44 are twice as high as for other types of roads.

    Conclusion

    The relative risk of accidents increases with unfavorable weather conditions at a severe rate on the roads; Roads and passes in the cold semi-arid regions of the province, such as Ahovan Pass, Bashm, Khosh Yilagh, Foolad Mahaleh in winter, have snow and icy conditions; While in the desert roads of the province in summer, the climatic element of maximum temperature is the most effective factor in accidents.

    Keywords: accident risk, Traffic Safety, Palm probability, Atmospheric conditions
  • Alireza Mahpour * Pages 55-80
    Background and aim

    Road accidents financial losses in most countries, improving roads   safety has become a very important goal in safety management and traffic engineering. The high volume of accidents and the resulting human and financial losses in our country requires a management mechanism. So far, the methods of prioritizing corrective actions have been without considering the amount of cost to benefit, and have been largely based on total benefit. In this study, a useful tool is presented for prioritizing corrective actions.

    Method

    The main purpose of this study is to model and prioritize corrective actions in suburban areas. To answer the question of what is the priority of different corrective actions in different parts of the transportation network, first a descriptive model of accidents was made for the axis under study and based on corrective actions was re-estimated the rate of accidents reduction which from the rate of reduction of accidents was calculated the amount of benefit resulting from the corrective action. The cost of each corrective action was also inquired from the Highway Organization. In order to achieve the studied objectives, the Yasuj-Isfahan axis was considered as a case study. The 90-kilometer two-lane crash data was selected to identify accidental hotspots during 2014-16. The variables studied to build the model include the weighted financial loss index, the percentage of heavy vehicles, the logarithm of the average daily traffic and the percentage of slope. In order to prioritize corrective actions and to calculate the amount of accident reduction, optimization methods (maximum profit or minimum cost) were used using mathematical planning model and accident adjustment coefficient .  

    Findings

    The findings show that the highest rate of accidents occurred in places with geometric characteristics of curves, intersections and turns.

    Conclusion

    The results show that can reduce accidents with low budget levels such as the installation of directional and danger signs on the way at intersections and the creation of vibrating bar in turns and insert the shock absorber in the u-turn.

    Keywords: Corrective measures, cost to benefit index, suburban roads, accidents model
  • Kobra Karimian *, Mehraban Parsamehr, Zahra Shokohi Pages 77-114
    Background and aim

    Driving is a behavior that a person chooses as a practical model of action and implements it with a vehicle. This behavior includes two distinct categories of behaviors, namely positive and negative behavior. The set of negative behaviors in driving is called aggressive driving or high-risk driving. The aim of this study was to investigate the factors related to aggressive driving motivations among drivers in Yazd city.

    Method

    The method used in this research was survey. The statistical population of this study consists of all drivers in Yazd city that 429 people have been selected as a sample. Data were collected using a standardized questionnaire and a simple random sampling method. In this study, the NPI-16 narcissistic personality scale and the MCMI-II narcissism scale were used to measure drivers' narcissism. The validity of the instrument was confirmed by the content validity method and Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability. The Cronbach's alpha coefficient was equal to 0.77 and was within the acceptable range. The retest reliability coefficient, correlation coefficient in determining the halving reliability and Cronbach's alpha coefficient in measuring internal consistency were calculated to be 0.84, 0.74 and 0.79, respectively.

    Findings

    The findings showed that there is a direct and significant relationship between the variables of age, marital status, narcissism, behavioral openness, aggression and the type of reaction when angry with the aggressive driving variable. The findings also showed that there was no significant difference between the variables of gender, driving time, socioeconomic status, legalism, discipline and flexibility with the variable of aggressive driving.

    Conclusion

    The results of multiple regression show a significant effect of five variables of age, socioeconomic status, narcissism, legalism, openness of behavior, aggression and type of reaction of drivers when angry in aggressive driving among drivers in Yazd city, among which, two variables are narcissism and Aggression plays a greater role in explaining the variable of aggressive driving. independent variables can explain 24% of the variance of the aggressive driving variable using linear combination variance.

    Keywords: Motivation, Aggressive driving, Narcissism, Aggression, Yazd city
  • Ali Tavakoli Kashani *, Bahram Khorram Pages 165-190
    Background and aim

    Although the history of traffic violations and accidents of drivers largely reflects their driving status and skills, but because this data is passive in nature, in recent years, researchers have proposed approaches that are preventive in nature and can be used as alternative indicators instead of accident data. The rate of change of speed and the rate of change of acceleration while driving are among the indicators that have received a lot of attention recently. These two indicators are derived from drivers' field behavior. In the present study, it has been tried to examine the mentioned indicators as a criterion for measuring the safety of their behavior by using the speed profile of drivers. Due to the high importance of reducing drivers 'driving risk, public transportation modes, especially high-speed buses modes (due to higher speeds and higher capacity compared to conventional buses) as well as the lack of similar studies in the field of risk analysis of drivers' field behavior of this fashion in the country, the present study has examined the mentioned indicators in the high-speed buses lines of Tehran.

    Method

    In this study, first the structure and method of measuring these two indicators are reviewed and then in order to investigate the correlation of these indicators with accidents, 176 high-speed bus drivers in Tehran (lines 3 and 5) is studied with the use of smartphone positioning system and the is calculated correlation between the indicators obtained from the field behavior of drivers and their accident history.

    findings

    Both indicators obtained from drivers 'field behavior while driving had a positive and significant correlation with drivers' accidents in the last two years. The acceleration change rate index had a significantly higher correlation with drivers' accidents and the threshold of 2 m / 3 s had the highest correlation among the thresholds of this index which was selected as the critical threshold.

    Conclusion

    According to the obtained correlation results, the mentioned indicators can be used to assess the safety of field behavior of drivers of the fleet of high-speed buses lines. Also, the higher correlation of the acceleration reduction rate compared to the speed reduce rate indicates the better performance of this index in the analysis of drivers' field behavior.

    Keywords: Drivers’ Actual Behavior, Acceleration Indicators, Driving Safety, Drivers Risk, Alternative Index