فهرست مطالب

نشریه ادبیات پهلوانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زینب باقری* صفحات 9-28

    اسفندیار، شاهزاده جوان و نیرومند ایرانی، فرزند خلف پدر قدرت طلب خود بود؛ گشتاسپ، پدر او، عقده قدرت طلبی داشت و نمی توانست به آسانی تخت پادشاهی را به عنوان حق الزحمه جان فشانی های اسفندیار پرداخت نماید. او فرزندش را در رسیدن به آنچه خود وعده داده بود، ناکام گذارد. این مقاله سعی می کند به شیوه تحلیلی- توصیفی به نتایج روانی این ناکامی در اسفندیار بپردازد و به این سوال پاسخ دهد که ناکامی در رسیدن به تخت شاهی چگونه بر رفتار اسفندیار، به عنوان یکی از قهرمانان شاهنامه، تاثیر منفی گذاشت و اسفندیار با چه مکانیزمی توانست تنیدگی های روحی و روانی خود را تسکین ببخشد؟    در مکتب روانکاوی، فرضیه ناکامی- پرخاشگری مطرح شده است و مضمون آن به این صورت می باشد که هرگاه کسی در تلاش برای دست یابی به هدفی ناکام بماند، سایق پرخاشگری در وی فعال می شود. پرخاشگری به عنوان رفتاری تعریف می شود که به صدمه شخصی، روحی، فیزیکی یا تخریب اموال منجر شود و زمانی پدید می آید که در برابر خواسته های مطلوب فرد، سدی ایجاد شود. در مورد این شاهزاده جوان ایرانی نیز می توان این گونه برداشت نمود که فشار روانی ناکامی ها و تنیدگی ها در درون اسفندیار متراکم شد و ناخودآگاه، به صورت پرخاشگری، در رفتارش بروز یافت؛ بنابراین، او بدون اینکه متوجه باشد، خشم فشرده و انباشته شده خود را با استفاده از مکانیزم دفاع روانی «جا به جایی» به رستم که منبع ناکامی او نبود، متوجه ساخت؛ برای همین نمی توانست نسبت به رستم و پیشنهادهای معقول او منعطف باشد تا از بروز فاجعه جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: شاهنامه ی فردوسی، اسفندیار، ناکامی، پرخاشگری
  • وجیهه ترکمانی باراندوزی*، بنفشه بجنوردی صفحات 29-46

    زاویه دید شگرد و شیوه ای است که نویسنده از طریق آن، رویدادها و ماجراهای داستان را روایت می کند. زاویه دید، به عنوان یکی از عناصر اصلی داستان بر احساسات و ادراکات خواننده و نیز دیگر اجزای ساختاری داستان؛ نظیر شخصیت پردازی، گسترش و تکوین پیرنگ، سبک و صحنه پردازی، تاثیر بسزایی دارد. در تحقیق حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، انواع زاویه دید و نقاط متعدد کانون روایت در داستان سیاوش بررسی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد: فردوسی در مقام راوی دانای کل، توانسته در عین حفظ انسجام ساختاری روایت، به اقتضای حال و هوای داستان و شخصیت ها، از زوایای دید سوم شخص، ذهنی و درونی، نمایشی و عینی استفاده کند و نیز انواع تک گویی های درونی و بیرونی را از نظرگاه اول شخص به کار گیرد و بدین سان از توصیف صرف و یکنواختی داستان اجتناب ورزد. این تنوع و چندگانگی، موجب شده کانون های روایی و نقاط دید در داستان سیاوش متغیر و متعدد باشد. از یک سو، به دلیل سیطره راوی دانای کل بر داستان، کانون های روایی، عمدتا، با زاویه دید سوم شخص مرتبط است و از سوی دیگر، استفاده توامان از کانون دید بیرونی و درونی و کاربرد گونه های کانونی مرتبط با جایگاه راوی، موارد مرتبط با زاویه دید اول شخص برجسته شده است.

    کلیدواژگان: زاویه دید، کانون روایت، داستان سیاوش، شاهنامه
  • فروزنده عدالت کاشی*، مهناز جعفریه صفحات 47-70

    بررسی ظاهر، صفات، اعمال، رفتار، افکار، هیجانات و انگیزه های یک شخصیت، به تنهایی و یا در تعامل با دیگران، از مباحث شخصیت پردازی در ادبیات و روان شناسی داستان است که با شناخت آن ها می توان گفت که یک نویسنده تا چه حد در پرداخت و واقعی جلوه دادن شخصیت داستانی اش موفق بوده است. در این مقاله چند شخصیت شاهنامه از جنبه های داستانی (ادبی و روان شناسی)؛ مانند جامع و ساده بودن، ایستا و پویا بودن (تحول)، ساختار و بافت، صفات، انحصارطلبی بودن یا جمعی بودن، اخلاق و نوع دوست بودن و احساسات دیگری چون تحقیر شدگی، اضطرابی و غیره مورد تحلیل قرار گرفته اند تا میزان دقت و مهارت فردوسی در شخصیت پردازی مشخص شود. نتایج به دست آمده حاکی از توجه بسیار فردوسی در واقعی نشان دادن رفتار و افکار شخصیت هاست؛ تا آنجا که طبیعی ترین عملکردها از هر شخصیت، در هر موقعیت دیده می شود. در این تحقیق، شخصیت پردازی ادبی و عملکرد شخصیت ها، از لحاظ روان شناسی، به شیوه توصیقی- تحلیلی با رویکرد انتقادی بررسی شده است.

    کلیدواژگان: شخصیت پردازی داستانی، شخصیت در روان شناسی، شخصیت از لحاظ جامع شناختی
  • مصطفی رادمرد*، میرجلال الدین کزازی صفحات 71-98

    در پهنه ادبی ایران زمین، شاهنامه فردوسی که از بزرگ ترین آثار حماسی جهان به شمار می آید، همواره در میان اقوام مختلف ایرانی جایگاهی ویژه داشته است؛ تا آنجا که به فکر بازسرایی این اثر فاخر به زبان خود برآمده اند. این توجه در میان قوم کرد، به لحاظ ویژگی های نزدیک فرهنگی و زبانی، بیشتر است. بن مایه اکثر مضامین غنایی؛ از جمله رثا، ریشه در باورهایی دارد که شناخت آن ها می تواند ما را به آبشخورهایی فرهنگی و جامعه شناختی رهنمون باشد و از آنجا که تاثیر زبان و فرهنگ در این بازگردانی نمود می یابد، تلاش شده است تا در داستان های مشترک شاهنامه کردی الماس خان کندوله ای و شاهنامه فردوسی، نمونه ابیات با محتوای مرثیه استخراج گردد؛ آنگاه علاوه بر مشخص کردن بسامد موضوع، ضمن تبیین وجوه اشتراک و تمییز وجوه افتراق و چگونگی مراسمات تدفین و سوگواری، میزان تاثیرپذیری سراینده شاهنامه کردی در بازگردانی داستان ها، از نظر زبانی و فرهنگی، واکاوی گردد.

    کلیدواژگان: حماسه، غنا، مرثیه، الماس خان کندوله ای
  • عاتکه رسمی* صفحات 99-126

    کهن الگوها وجوه مشترک از ادراک هستند که در جاهای مختلف، به صورت های همسان نمود می یابند. در میان کهن الگوها، چند کهن الگو، به صورت کلیدی، در روان شناسی تحلیلی کاربرد دارد: خود، آنیما و آنیموس، نقاب و سایه. منظومه کوراوغلی، به خاطر بن مایه های حماسی، از نظر اسطوره ای بسیار غنی است. از آنجا که اسطوره ها الهام بخش تحقق امکان کمال و تجلی کامل قدرت هستند، توجه به کهن الگوهای مطرح در این منظومه، مد نظر قرار گرفت. این مقاله با بررسی نمادهای کهن الگوهای سایه و نقاب، به فردیت رسیدن قهرمان را مورد توجه قرار می دهد. سایه همواره تکانه هایی را در انسان فرامی خواند که از بخش حیوانی فرد برخاسته اند که این سایه در مسیر فردانیت، بارها و بارها و گاهی برای مقبول شدن، با نقاب موجه حضور می یابد و قهرمان با جذب یا از بین بردن آن، تولد دوباره را تجربه می کند؛ البته کهن الگوی نقاب فقط خاص سایه نیست؛ زیرا گاهی خود قهرمان یا نیروهای یاری گر نیز از نقاب استفاده می کنند که در این مقاله بدان پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: منظومه کوراوغلی، اسطوره، کهن الگو، سایه، نقاب، یونگ
  • محمدحسن رازنهان، محسن رستمی*، هادی بیاتی صفحات 127-138

    شاهان صفوی، نه تنها با شعر و ادب مخالفتی نداشتند؛ بلکه خود از مشوقان و حامیان شاعران بودند. سند این ادعا، شاهنامه حکیم فردوسی است که در این دوره نیز، همچنان ارزش تاریخی خود را حفظ کرده بود. در این تحقیق کوشیده ایم تا با استفاده از شیوه تحلیل و توصیف و با تکیه بر مطالعه منابع کتابخانه ای، به این پرسش پاسخ دهیم که چرا و به چه دلایلی، شاهنامه در نزد شاهان صفوی اهمیت داشته است؟ بر این اساس، یافته های پژوهش حاکی از آن است که شخص شاه اسماعیل اول، این اثر ارجمند را در کنار مذهب شیعه، به عنوان دومین عامل انسجام بخش اقوام ایرانی در نظر گرفت؛ چرا که شاه اسماعیل اول و جانشینانش، اولا خود را ایرانی؛ از نسل پادشاهان ایران باستان و جانشینان آنان می دانستند و شاهنامه را سند هویتی خویش قرار داده بودند؛ ثانیا از نقش تاریخی شاهنامه در حفظ کیان ایران در طول تاریخ، در کنار مذهب شیعه، در نزد ایرانیان شیعه مذهب آگاه بودند؛ ثالثا در جنگ با عثمانی ها و ازبک ها، اشعار شاهنامه را به عنوان عامل روحیه بخش سربازان ایران به کار می بردند. از این رو، در نشر و گسترش شاهنامه کوشیدند و آن را گرامی داشتند.

    کلیدواژگان: شاهنامه، شیعه، انسجام ملی، صفویان، شاهنامه خوانی
  • علی ششتمدی*، ابراهیم استاجی صفحات 139-160

    انسان ماقبل تاریخ، با روایت اسطوره ها تفکر خود را بازمی نمود. در میان ملل مختلف و به خصوص ملت های دارای تمدن، اساطیر زیادی وجود دارد. ایران نیز دارای اساطیر و روایت های حماسی از دوران باستان خود است. هرکدام از این روایت ها بخشی از تفکرات ملی را بازمی نمایانند. یک نمونه از این روایت ها، داستان «فریدون و ضحاک» است که بخشی طولانی از این اساطیر را فرامی گیرد. یک بخش از این روایت کلان، حضور کاوه و قیام او علیه ضحاک، موضوع این مقاله است. این بخش به ظاهر کوتاه در ادبیات حماسی ایران، ارزشی بسیار زیاد پیدا کرده است. این روایت، استدلالی را در مورد «درفش کاویان»؛ یعنی پرچم ملی ایرانیان طرح می نماید. در این مقاله ساختار روایت این داستان، بر اساس روش روایت شناسی، مورد تحلیل قرار گرفته است. این روایت شناسی بر اساس توصیف روایت شناسانی چون تودوروف از ساختمان و عصاره داستان انجام گرفته است. با توجه به این ساختار، نکاتی درباره دلایل اهمیت این روایت و نحوه شکل گیری آن در عمق تاریخ مطرح و ارزش های این روایت، از این دیدگاه طرح می شود. نتیجه این بررسی این است که روایت کاوه و قیام او، یک روایت منحصربه فرد و آفریده ذهن طبقه عام مردم و ظلم دیدگان تاریخ است و آرزوی آن ها را در قالب یک اسطوره، از اعماق تاریخ بیان می کند.

    کلیدواژگان: کاوه، روایت شناسی، ضحاک، قیام مردمی، انقلاب
  • اصغر شهبازی*، علی بازوند صفحات 161-184

    قطعه سغدی در توصیف نبرد رستم با دیوان، متعلق به حدود سیزده قرن پیش، در ایالت کانسوی چین کشف شده است. داستان رستم در این متن، با عناصر بدوی، جادویی و شمنی همراه است؛ اما می توان احتمال داد که این متن، یکی از مآخذ داستان های نبرد رستم با دیوان باشد؛ اما دارجنگه منظومه ای است به زبان لکی (در استان لرستان)، متعلق به دوره افشاریه، سروده نوشاد طرهانی که در آن گفت وگوی شاعر با درخت کهنسالی به تصویر کشیده شده و درخت در ضمن آن گفت وگو، عمر خود را به دوران اساطیری ایران و پادشاهی کیومرث می رساند و بیان خود را با توصیفات مختصری درباره پهلوانان و پادشاهان ایرانی همراه می کند. در همین راستا، برخی از محققان و پژوهشگران، این دو متن را در یک قالب و ساختار؛ یعنی در ردیف سرودهای حماسی (در معنای خاستگاه حماسه) قرار داده و سعی کرده اند این دو را نمونه هایی از سرودهای حماسی به دیگر زبان های ایرانی معرفی کنند. از آنجا که قرار دادن این دو متن در یک ردیف، موجب ابهاماتی درباره سرودهای حماسی شده، نگارندگان کوشیده اند تا در قالب این مقاله، با رویکرد توصیفی- تحلیلی، ابتدا سرود حماسی را تعریف کنند؛ ویژگی های آن را برشمرند و آنگاه مطابق با آن ویژگی ها نشان دهند که اطلاق سرود حماسی بر متن سغدی جایز است؛ اما دارجنگه نوشاد را با توجه به زمان سرایش، قالب و ساختار، نمی توان سرود حماسی به حساب آورد و بنابراین لازم است در این باره تامل بیشتری صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: قطعه سغدی نبرد رستم، دارجنگه، نوشاد طرهانی، سرود حماسی
  • علی فرزانه قصرالدشتی*، گلنار قلعه خانی صفحات 187-200

    یکی از مباحث تکرارشونده در اساطیر و حماسه های ایران اژدهاکشی است. نبرد با اژدها یکی از انواع جنگ های حماسی و اساطیری به شمار می رود و آنچه در بعضی از این گونه نبردها نمایان می شود، نمادها هستند. اژدها در داستان های اساطیری و حماسی ایران، عموما با گرز کشته می شود. کشتن اژدها با این سلاح در اساطیر و حماسه های دیگر ملل هند و اروپایی نمونه هایی دارد؛ به گونه ای که سلاح آیینی اژدهاکشی گرز شناخته می شود. در این مقاله بررسی شده که چرا گرز به عنوان سلاح آیینی این کار درآمده است. گرزهای پهلوانان اساطیری و حماسی ایران گاوشکل است. تقابل گاو با اژدها، به عنوان نمادهای ترسالی و باروری در مقابل خشکسالی، باعث شده است تا گرز گاوشکل، به عنوان نماد ترسالی و باروری سلاح آیینی کشتن اژدها به عنوان نماد خشکسالی شناخته شود؛ در واقع علت این امر در شکل گرز و نمادشناسی آن است.

    کلیدواژگان: گرز، اژدها کشی، سلاح آیینی، ترسالی و خشکسالی
  • وحید مبارک* صفحات 201-226

    فردوسی اغلب روایت های پیش از خود را که در کتاب هایی چون سیرالملوک ها، خداینامه ها، شاهنامه ابوالموید بلخی، شاهنامه منثور ابومنصوری و گشتاسب نامه (دقیقی) گفته شده بودند، با گزینش، جمع کرد و پس از آن، مرجع اصلی مردم و حماسه خوانان گردید. سرایش شاهنامه، سه موج مقلدان یا پیروان، دوستداران و دلبستگان و سرانجام مخالفان را به وجود آورد. مختاری و دیگر حماسه سرایان پس از فردوسی، می کوشیدند با روایت داستان هایی که فردوسی آن ها را در شاهنامه سترگ خویش نیاورده و یا از طول و تفصیل دادن به آن ها چشم پوشی کرده و تنها بخشی از داستان را آورده و یا اشاراتی بدان نموده بود، پا در کنار پای حماسه سرای بزرگ بنهند. البته ایرانشاه (ایرانشان) بن ابی الخیر و اسدی طوسی، از پیروان موفق فردوسی هستند. اهمیت کار عثمان مختاری به دلیل آن است که در حوزه مخالفان شاهنامه؛ یعنی وابستگان به دربار غزنوی قرار دارد. این تحقیق کوشیده است با شیوه توصیف و تحلیل و دید بینامتنی و اثرگذاری متنی بر متن دیگر، ابتدا به بررسی جایگاه شهریارنامه و عثمان مختاری در حماسه سرایی بپردازد و سپس، به اختصار، شهریارنامه را با شاهنامه، از جنبه ادبی، زبانی و فکری مقایسه کند و از این رهگذر، چگونگی تاثیر شاهنامه بر شهریارنامه را بیان نماید. یافته ها نشان می دهد که مختاری برای رهایی از دلهره تاثیر، تغییراتی را در شکل، ساختار و محتوای اثرش نسبت به شاهنامه ایجاد کرده است که سبب عامیانه شدن اثر او شده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، شهریارنامه مختاری، بینامتنیت، همگونی، دگرگونی
  • فاطمه معنوی*، سعیدالله قره بیگلو صفحات 227-242

    رابطه خدایان، انسان ها و حیوانات با یکدیگر در اسطوره ها و روایات کهن ملل مختلف از اهمیت خاصی برخوردار است. مخصوصا اینکه برخی از حیوانات، به خاطر ویژگی های بارز و نقش برجسته شان، در زندگی و باورهای گوناگون مردمان، بیشتر در کانون توجه قرارگرفته اند. از زمره این حیوانات طاووس و گاو هستند؛ افسانه های مربوط به این دو حیوان، شباهت ها و تجانس های بی شماری با یکدیگر در فرهنگ های مختلف، به ویژه در باورهای کهن ایران و یونان دارد که این امر می تواند بیانگر اهداف مشترک مردمان این سرزمین ها و تاثیرپذیری آن ها از یکدیگر باشد. در واقع یکی از ویژگی های بارز اسطوره ها، مشترک بودنشان در میان اقوام و ملل مختلف است و اسطوره طاووس و گاو نیز از این قاعده مستثنی نیستند که به عنوان مظاهر توتمیسم در فرهنگ اسطوره های ملل و حماسه های ملی سرزمین های مختلف به چشم می خورند. از این رو، شناساندن نمودهای گوناگون اسطوره های شکل گرفته در پیرامون آن ها، در کنار ارزشمندی، برای آگاهی از خاستگاه، پیوند و فلسفه تقدس آن ها می تواند راهگشای بسیاری از سوالات مبهم ذهن انسان ها در طی دوار مختلف تاریخ باشد. اگرچه در مورد پیوستگی ها، ارتباط متنی، شخصیت ها و داستان های کهن ایرانی با اسطوره های ملل دیگر تحقیقات زیادی انجام شده است؛ اما تاکنون به پیوندهای مشترک طاووس و گاو در اساطیر پرداخته نشده است. بدین جهت پژوهش حاضر کوشیده است تا تجانس ها و مناسبت های میان طاووس و گاو را در اساطیر ملل، به ویژه در اسطوره های ایران و یونان بررسی کرده و پیوندهای اساطیری مشترک این دو حیوان را با تکیه بر پیکرگردانی اساطیری نشان دهد.

    کلیدواژگان: اساطیر، پیکرگردانی، گاو، طاووس، ایران، یونان
|
  • Zeinab Bagheri* Pages 9-28

    Esfandiar, the young and powerful Prince of Persia, was the true son of his domineering father; Goshtasp, his father, had hunger of power. He could not easily give the royal throne as fee to Esfandiar because of his self-sacrifice. He disappointed his son in achieving what he had promised. This article tries to analyze the psychological consequences of this failure in Esfandiar in an analytical manner. The following questions are also answered: How did failing to reach the royal throne affect the behavior of Esfandiar as one of the heroes of the Shahnameh? And how did he manage to soothe his mental and inner ailments. In the psychoanalytic school, the assumption of frustration-aggression has been proposed. And its aim is this: Whenever anyone fails to achieve a goal, the motivation for aggression increases. Aggression is defined as behavior that can lead to personal, spiritual, physical or property damage. And it happens when a barrier is created toward the presence of the desired object and the psychological pressure of his frustrations is gathered inside him. This is unconsciously shown as the expression of aggression in his manner. So, without being aware of his accumulated anger, by using the psychological defense mechanism of displacement, he vent his anger on Rustam, who was not his source of failure. Therefore, he could not be flexible with Rustam and his rational proposals to prevent a disaster.

    Keywords: Ferdowsi Shahnameh, Esfandiar, Failure, Aggression
  • Vajiheh Torkamani Barandozi*, Banafsheh Bojnordi Pages 29-46

    The angle of vision is a perspective in which the author narrates through it the events and adventures of the story. The angle of vision, as one of the main elements of the story, has an impact on the feelings and perceptions of the reader as well as other structural elements of the story such as personality, the development of the plot, style, and stage. In this descriptive-analytic study, various angles of vision and points of narration in the story of Siavash have been investigated. The results showed that Ferdowsi, as a wise narrator, has managed to maintain the structural coherence of the narration, using the narrative of the story and characters from the third, personality, subjective and inward, factual and objective angles, as well as from the point of view of the first person, and applied the types of inner and outer recollections, thus avoiding the mere description of the story. This variety and multiplicity have caused the variables and perspectives of the narrative and points of view in the story of Siavash to be diverse. On the one hand, due to the dominance of the entire knowledgeable narrator of the story, the narratives are mainly related to the third-person perspective; on the other hand, the use of both the outer and inner vision center and the use of the focal species associated with the position of the narrator are related to the personchr('39')s first-sightedness.

    Keywords: angle of view, narration center, story of Siavash, Shahnameh
  • Frozandeh Edalat Kashi*, Mahnaz Jafarieh Pages 47-70

    Examining the appearance, traits, actions, behavior, thoughts, emotions, and motivations of a character alone or in interaction with others is one of the topics of characterization in the literature and psychology of the fiction, which can be used to know how much a writer pays attention to and succeeds in making his fictional character look real. In this article, some characters of the Shahnameh from fictional aspects (literary and psychological) such as comprehensiveness and simplicity, static and dynamic (transformation), structure and texture, attributes, exclusivism or collectiveness, ethics and altruism, and other feelings such as humiliation, anxiety, etc have been investigated to determine the degree of accuracy and skill of Ferdowsi in characterization. The results show that Ferdowsi pays a lot of attention to showing the real behaviors and thoughts of the characters as far as the most natural actions of any character are seen in any situation. In this research, the literary characterization and performance of the characters have been studied psychologically in a descriptive-analytical manner with a critical approach.

    Keywords: Story characterization, personality in psychology, personality in terms of cognitive comprehension
  • Mostafa Radmard*, MirJelaladdin Kazzazi Pages 71-98

    In the literary arena of the Persian Land, Ferdowsi’s Shahnameh, which is considered as one of the greatest epical works of the world, has always had a special status among different Iranian clans, so that they have been thinking of recomposing this rich work in their own language. Among the Kurdish clan, because of their close cultural and lingual attributes to the Persian language, the consideration is more powerful. The theme of most lyrical contexts including the elegy originates from beliefs whose recognition can lead us to sociological and cultural destinies. Since the effect of language and culture will be appear in this translation; the paper tries to extract samples of couplets with the lament content in common stories (Rostam and Sohrab, Siavash, Bijan and Manijeh, Rostam and Esfandyar, Rostam and Shaghad) of Alamas Khan Kandoleei’s Kurdish Shahnameh and Ferdowsi’s Shahnameh. Then, in addition to determination of the frequency of the subject, the statement of common and distinctive aspects, the way of burial rituals and funerals, the extent of the Kurdish authorchr('39')s influence in translating the stories from linguistic and cultural views will be explored.

    Keywords: epic, lyric, lament, Alamas Khan Kandoleei
  • Atekeh Rasmi* Pages 99-126

    The Korogli epopee is enriched with myths due to its epic content. Since the myths are inspiring in providing possibility for individuation and represent the total power, we have emphasized the analyzing of these archetypes in this essay. Archetypes are the common aspect of perceptions which are presented in the same shapes in different places and situations. Among these archetypes, some are of great importance and prominence in analytic psychology, which are named: the self, anima, animus, mask, and shadow. In this epopee, since the hero is international, the present archetypes in analytic psychology are much more prominent. It is necessary to mention that the internationality of the hero has stemmed from the integrative unconsciousness of different people and societies. By analyzing the archetypes of shadow and the mask, the present essay attempts to emphasize the individuation of the hero.

    Keywords: The Korogli Epopee, archetypes, shadow, mask, myth, Jung
  • Mohamadhasan Raznahan, Mohsen Rostami*, Hadi Bayati Pages 127-138

    Safavid kings not only compete against poetry and literature, but also, they were promoters and supporters of poets too. The evidence of this assertion is the Shahnameh, which had well-maintained its historical value during Safavid period as well. In this study, we have tried to answer the question why and for what reasons, Shahnameh was important to the Safavid kings by using the method of analysis and description and relying on the study of library sources? Accordingly, the findings of the study it is clear that the person of Shah Ismail I considered this noble work along with the Shiite religion as the second cohesive factor of the Iranian peoples; Because Shah Ismail I and his inheritors, first of all, considered themselves Iranians; They knew the descendants of the kings of ancient Iran and their successors and considered the Shahnameh as their identical document; Secondly, they were aware of the historical role of the Shahnameh in stabilizing the harmony of Iran throughout history, along with the Shiite religion, among the Shiite Iranians; Third, in the war against the Ottomans and the Uzbeks, the poems of the Shahnameh were recycled as a motivating dynamic for the Iranian soldiers. Therefore, they tried to spread the Shahnameh and appreciated it.

    Keywords: Shahnama, Shia, National Unity, Safavids, Recitation Of Shahnama
  • Ali Sheshtamadi* Pages 139-160

    The prehistoric man represented his thoughts by narrating myths. There were many myths among the various nations, especially the nations which are civilized. Iran has myths and epic narratives of its ancient times. Each of these narratives represents part of national reflection. One example of these narratives of the story is Fereydoun and Zahak, which is a long part of this mythology. One part of this great narrative is the narrative of Kaveh and his uprising against Zahak, which is the subject of this article. As if this seemingly short episode in Iranchr('39')s epic literature has come to be a great narrative. This narrativechr('39')s purpose is an argument for the Kavian Dwarf, the national flag of Iranians. In this article, the narrative structure of this story is analyzed based on the narratology method. This narration is based on the description of the narrators such as Todorov of the building and the extract of the story. Due to this structure, the reasons for the importance of this narrative and its formation in the depth of history are represented and the values ​​of this narrative have been shown from this perspective. The result of this study is that Kavehchr('39')s narrative and his uprising are a unique narrative that has been created by the minds of the common people and oppression and expresses their wish in the form of a myth from the depths of history.

    Keywords: Kava, Uprising, Zahak, naratology, revolution
  • Asghar Shahbazi*, Ali Bazvand Pages 161-184

    The Sogdi stanza in the description of the battle of Rostam with the demons, belonging to about thirteen centuries ago, was discovered in the Chinese state of Chansoi. Rostamchr('39')s story in this text is accompanied by primitive, magic, and shamanic elements; but it may be one of the sources of the story of Rostamchr('39')s battle with demons. In contrast, Darjange is a poem in the language of Laki (in Lorestan province), belonging to the Afshari period, composed by Noushad Tarhani, in which the poetchr('39')s conversation with an old tree was depicted and the tree, during this conversation, brings its life to the mythological period of Iran and the kingdom of Kiumars and accompanies its words by a brief description of the Iranian heroes and kings. In this regard, some researchers have put these two texts in one form and structure, namely, under the category of epic poems (in the sense of the origin of the epic) and tried to introduce these two examples to other Iranian languages .Since the inclusion of these two texts in a category raises ambiguities about epic poems, the authors of the present paper have tried to define the epic poem with a descriptive- analytical approach, characterize its features, and then, according to those characteristics, show that considering the Soghdi text as an epic poem is permissible, but it is not true about the Noushadchr('39')s Darjange because of the time of its composition, form, and structure; and therefore, more contemplation about it is needed.

    Keywords: Soghdi stanza about Rostam's battle, Noushad Tarhani's Darjage, epic poem, comparison
  • Ali Farzane Qasrodashti*, Golnar Qal'ekhani Pages 187-200

    One of the recurring issues in Iranchr('39')s mythology and epics is dramatization, and what appears in some of these battles is symbols. Dragons are usually killed in the mythological and epic stories of Iran. Killing the dragon with this weapon in the myths and other epics of other indigenous and European nations also has examples that are known as the ritual of the dragon warrior. This article explains why the wand has become a ritual weapon. The wings of the mythological and epic hawks of Iran are cow-shaped. The cow, as the symbol of dignity and fertility is opposed to the dragon as a symbol of dignity and fertility against drought. This idea has made the cattle wand as a symbol of the courage and fertility of the ritual of killing the dragon as a symbol of drought; in fact, the reason for this is in the shape of the wand and its symbolism.

    Keywords: Mugs, Dragons, Rhetoric, Diligent, Drowsy
  • Vahid Mobarak* Pages 201-226

    By selection, Ferdowsi collected most of his earlier narrations, which were narrated in books such as Sir al-Muluk, Khodaynameh, Shahnameh of Abu al-Muayyid Balkhi, Shahnameh of Abu Mansouri (prose), and Goshtasbnameh (Daqiqi), and later, the main reference of people and epic Readers. The composition of the Shahnameh created three waves of imitators or followers, lovers and admirers, and finally opponents. Mokhtari and other epic poets after Ferdowsi tried to narrate stories that Ferdowsi did not include in his great Shahnameh or ignored their length and detail and brought only a part of the story or made references to it. Stand at the foot of the epic palace. Of course, Iranshah (Iranshan) Ibn Abi al-Khair and Asadi Tusi are successful followers of Ferdowsi. The importance of Osman Mokhtarichr('39')s work is due to the fact that he is in the circle of the opponents of Shahnameh, that is, those affiliated with the Ghaznavid court. This research has tried to examine the position of Shahriyarnameh and Osman Mokhtari in the epic by describing and analyzing and intertextual view and textual effect on another text, and then, briefly compares Shahriyarnameh with Shahnameh in terms of literature, language and thought. In this way, explain how the Shahnameh affects the Shahriyarnameh. The findings show that Mokhtari, in order to get rid of the apprehension of influence, has made changes in the form, structure and content of his work compared to Shahnameh, which has caused his work to become popular.

    Keywords: Ferdowsi Shahnameh, Shahriyarnameh Mokhtari, intertextuality, homogeneity, transformation
  • fatemeh manavi* Pages 227-242

    The relationship between gods, humans, and animals together in myths and ancient traditions of different nations is important. Especially, since some of the animals, due to their distinctive features and prominent roles in the lives and beliefs of various people, have been in the spotlight. Two of these animals are peacocks and cows. Legends of the two animals have countless similarities with each other in different cultures especially in ancient Iranian and Greek beliefs. This can represent that the people of this land have many things in with common with the people of Greece. In fact, different culture may have common myths, and the myths of peacocks and cows are no exception, which symbolizes totemism, based on which the symbols in culture myths of nations are different. Hence, introducing various mythological representations of these legends is valuable to know about their origins, links, and philosophy, which can answer many questions in this regard. Therefore, this study has tried to study the mythological connotations of peacocks and cows in Iranian and Greek myths, an area of research on which there are scanty clues.

    Keywords: mythology, metamorphosis, cows, peacocks, Iran, Greece