فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه شیری، محمود گودرزی صفحات 345-368
    هدف

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی زوج درمانی سیستمی-رفتاری بر بهبود عملکرد خانواده و عملکرد جنسی زنان دارای همسر معتاد بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری، زنان دارای همسر معتاد مراجعه کننده به مرکز مشاوره ویژه زنان تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی در شهرستان سنندج در سال 1398 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه‌ آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سنجش خانوده اپشتاین، بالدوین و بیشاب (1983) و پرسشنامه عملکرد جنسی زنان روزن و هایمن (2000) بود، و زوج درمانی سیستمی-رفتاری کرو و ریدلی (2000) طی 10 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک بار برای گروه آزمایش اجرا شد. داده‌ها با آزمون تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که زوج درمانی سیستمی-رفتاری بر بهبود عملکرد خانواده (38/1927=F، 001/0=P) و عملکرد جنسی (68/43=F، 001/0=P) زنان دارای همسر معتاد در مرحله پس آزمون اثربخش بوده و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار مانده است.

    نتیجه گیری

    رویکرد زوج درمانی سیستمی-رفتاری به زنان دارای همسر معتاد کمک کرد تا توانایی خود را برای ایجاد روابط موثر، گفت وگو، مذاکره، و تعامل افزایش دهند و از این طریق عملکرد خانواده و عملکرد جنسی خود را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی سیستمی-رفتاریو عملکرد خانواده و عملکرد جنسی
  • مریم بهبهانی*، شهره قربان شیرودی صفحات 369-389
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر صمیمیت زناشویی و رضایت جنسی زنان پیش یایسه بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه و طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری دوماهه و جامعه آماری 86 زن پیش یایسه مراجعه‌کننده به خانه‌های سلامت شمال شهر تهران در سال 1397 بود. پس از اعلام فراخوان و غربالگری با استفاده از پرسشنامه‌های صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001) و رضایت جنسی لارسون، اندرسون، هولمن و نیمن (1998) 40 زن به شیوه در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (20 زن) و گواه (20 زن) به‌صورت تصادفی جایگزین شدند. برنامه درمان پذیرش و تعهد هیز و استرواسال (2010) طی هشت جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفتگی یک جلسه در مورد گروه آزمایش اجرا شد. هر دو گروه در سه مرحله به پرسشنامه‌های پژوهش پاسخ دادند و داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط با اندازه‌گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر صمیمیت زناشویی (94/4=F، 032/0=p) و رضایت جنسی (46/39=F، 001/0=p) اثر داشته و این اثر در مرحله پیگیری پایدار مانده است.

    نتیجه‌گیری: 

    از آنجایی که درمان پذیرش و تعهد منجر به بهبود صمیمت و رضایت زناشویی شد؛ می‌توان از آن به‌عنوان روش مداخله‌ای موثر برای بهبود صمیمیت زناشویی و رضایت جنسی در زنان پیش یایسه بهره برد.

    کلیدواژگان: تعهد و پذیرش، رضایت جنسی، صمیمیت زناشویی
  • فرزانه زادشیر، سوسن صابر*، خدیجه ابوالمعالی صفحات 391-414
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ساخت، و رواسازی و اعتباریابی پرسشنامه توازن خودهای ممکن در دانش‌آموزان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دانش‌آموزان مقطع متوسطه اول شهر تهران به تعداد 243534 نفر در سال تحصیلی 98-1397 بود که از میان آن‌ها 421 نفر از دانش‌آموزان (207 دختر و 214 پسر) با روش نمونه‌گیری تصادفی چندمرحله‌ای انتخاب شدند. در مطالعه حاضر به منظور تعیین روایی عاملی پرسشنامه توازن خودهای ممکن از روش آماری تحلیل عاملی تایید استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج روش آماری تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ساختار سه عاملی پرسشنامه توازن خودهای ممکن شامل (87/1=df/2c، 914/0=CFI، 907/0=GFI، 854/0=AGFI، 076/0=RMSEA) بود. نتایج همبستگی بین ابعاد پرسشنامه، شواهدی را از ساختار چندبعدی ابزار فراهم آورد. ضرایب همسانی درونی مولفه‌های اهداف، وظایف و نگرانی‌های خود و کل گویه‌ها به ترتیب برابر با 97/0، 82/0، 88/0 و 87/0 به دست آمد.

    نتیجه‌گیری:

     از آنجا که شاخص‌های برازندگی مدل تحلیل عاملی از برازش مطلوب برخوردار بودند و میزان ضرایب آلفای کرونباخ حاکی از همسانی درونی گویه های این ابزار بود، پرسشنامه ساخته شده دارای روایی و پایایی مطلوبی است و می توان از آن برای سنجش توازن خودهای ممکن و بررسی وجود ناهمخوانی خودها در دانش‌آموزان متوسطه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اهداف، خودهای ممکن، وظایف، نگرانی ها
  • سمیرا محمدعلی، داود معنوی پور*، مجتبی صداقتی فرد صفحات 415-434
    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی ‌های روان‌سنجی (روایی و پایایی) نسخه دانشجویی مقیاس انگیزش تحصیلی بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه همبستگی از نوع روان‌سنجی بود. نمونه شامل 400 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بود که با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و نسخه دانشجویی مقیاس انگیزش تحصیلی والرند، پلتیر، بلایس و بریر (1992) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، آلفای کرونباخ و بازآزمایی بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد 23 گویه 7 عامل درون‌نگری (با مقدار واریانس تبیین شده 85/12)، دستاورد (با مقدار واریانس تبیین شده 89/11)، تمایز (با مقدار واریانس تبیین شده 44/10)، بی‌انگیزشی (با مقدار واریانس تبیین شده 40/10)، برون‌نگری (با مقدار واریانس تبیین شده 19/10)، تحریک (با مقدار واریانس تبیین شده 09/7) و دانش (با مقدار واریانس تبیین شده 57/6) را تبیین می کند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، یافته های تحلیل عاملی اکتشافی را تایید کرد. شاخص های برازش در هر دو مدل تحلیل عاملی تاییدی در سطح 001/0 مناسب به دست آمد. ضریب پایایی کلی مقیاس با دو روش آلفای کرونباخ (88/0) و روش بازآزمایی (86/0) در حد مطلوب به دست آمدند.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج مطالعه نشان دادند که نسخه دانشجویی مقیاس انگیزش تحصیلی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار هستند و می توان از آن برای اندازه گیری انگیزش تحصیلی در دانشجویان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، انگیزش درونی، انگیزش بیرونی
  • شیدا بابازاده، مجتبی حبیبی*، وحید صادقی فیروزآبادی، ندا گوهری درخشنده صفحات 435-457
    هدف

    اختلال در عملکرد نعوظی یکی از مشکلات ناشی از وابستگی به مواد است که سنجش و ارزیابی آن دارای اهمیت است، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی نسخه فارسی شاخص بین ‏المللی عملکرد نعوظی (IIEF) در بین مردان وابسته به مواد صورت گرفت.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش مقطعی افراد مذکر دارای سوء‌‏ مصرف مواد بودند که به مرکز ملی مطالعات اعتیاد و کلینیک ‏های ترک اعتیاد شهر تهران مراجعه کرده بودند. با استفاده از روش نمونه ‏گیری خوشه‎ای، تعداد 450 نفر شرکت ‏کننده انتخاب شدند. برای جمع‎آوری داده‎ها از شاخص بین‌المللی عملکرد نعوظی (IIEF) و پرسشنامه عملکرد جنسی (CSFQ-14) استفاده شد.

    یافته‌ها‌: 

    بررسی مقادیر بارهای عاملی حاکی از آن است که بارهای عاملی همه سوال‎ها روی مولفه اصلی در حد رضایت‏ بخشی است. ضریب آلفای کرونباخ شاخص بین‌المللی عملکرد نعوظی (IIEF) در حد مطلوب بود (01/0p <). بررسی روایی همگرا از طریق محاسبه ضریب همبستگی شاخص بین‌المللی عملکرد نعوظی (IIEF) با مقیاس عملکرد جنسی (CSFQ-14) در حد مطلوب بود (01/0>P). همچنین یافته‌های پژوهش نشان داد که بین مردان وابسته به مواد شاغل و بیکار از نظر اختلال عملکرد جنسی تفاوت وجود دارد اما در مورد سابقه بستری و سطوح تحصیلات تفاوت معنا‌داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    شاخص بین‌المللی عملکرد نعوظی (IIEF) از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بود و ابزار مناسبی جهت استفاده در بین جمعیت وابسته به مصرف مواد در ایران محسوب می‌شود. در برنامه‎ریزی‎های پیشگیری و درمان لازم است به عوامل دموگرافیک موثر بر شاخص بین‌المللی عملکرد نعوظی (IIEF) توجه شود.

    کلیدواژگان: پایایی، روایی، سوء مصرف مواد، شاخص عملکرد نعوظی، عملکرد جنسی
  • وحید نجاتی*، آذین سراج خرمی، مریم شریفیان، مهناز جعفرزاده صفحات 459-472
    هدف

    درک ارزش آینده که از جمله کارکردهای اجرایی گرم محسوب می شود که به گرایش افراد برای ترجیح پاداش فوری و بی واسطه در مقابل پاداش بزرگتر ولی با تاخیر، اشاره دارد. هدف از مطالعه حاضر طراحی نسخه فارسی آزمون ادرک ارزش آینده کودکان و بررسی ویژگی های روان سنجی آن است.

    روش

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 219 دانش آموز مقطع ابتدایی شهر تهران با میانگین سنی 72/9 و دامنه سنی 7 تا 12 سال، از طریق نمونه گیری در دسترس، صورت گرفت. آزمون درک ارزش آینده بر روی نمونه ها اجرا شد. همچنین این آزمون بر روی 35 دانش آموز با فاصله 3 هفته تکرار گردید. برای بررسی روایی تمیز از آزمون آماری تحلیل واریانس دو راهه، برای مقایسه میانگین نمرات استفاده شد. همچنین از آزمون همبستگی پیرسون جهت بررسی تکرار پذیری و پایایی باز آزمون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس، نشان دهنده تفاوت معنی دار نمرات آزمون درک ارزش آینده، هم بین دو جنس و هم در پایه های تحصیلی مختلف، در سطح 05/0 بود. ضریب همبستگی پیرسون نیز برابر با 71/0 بود که نشان دهنده پایایی بازآزمون نتایج بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، ارزش آینده برای دختران، نسبت به پسران بیشتر است و این آزمون یک ابزار روا و پایا برای ارزیابی درک ارزش آینده در کودکان است.

    کلیدواژگان: آزمون درک ارزش آینده، روایی، پایایی
  • گیتی زارعی، اسحق رحیمیان بوگر*، آمنه معاضدیان، علی جهان صفحات 473-493
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف تعیین تغییرات سازمان شخصیت در بازه‌های زمانی مختلف درمان معطوف به انتقال در بیماران دارای اختلالات شخصیت خوشه B طرح‌ریزی و اجرا شد.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه حاضر شبه آزمایشی از نوع سری‌های زمانی گروه‌های چندگانه بود. 32 بیمار اختلال شخصیت خوشهB با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. 51 جلسه درمان معطوف به انتقال به‌صورت فردی به مدت یک سال برای گروه آزمایش اجرا شد. یک پیش‌آزمون و سه پس‌آزمون (مصاحبه ساختاری سازمان شخصیت) برای هر دو گروه اجرا شد.

    یافته‌ها

    مطابق با یافته‌های پژوهش در مرحله اول درمان، تغییر معناداری مشاهده نشد، در مرحله دوم بعد از 35 جلسه درمان در ابعاد (هویت، کیفیت روابط موضوعی، پرخاشگری، دفاع‌های بدوی و ارزش‌های اخلاقی) تغییر معنادار مشاهده شد و در مرحله سوم در بعد انعطاف‌ناپذیری تغییر معنادار مشاهده شد. همچنین در مرحلی سوم درمان بعد از 51 جلسه بیشترین میزان تغییرات در کلیه ابعاد ساختار شخصیت مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج مطالعه نشان داد روان‌درمانی معطوف به انتقال به عنوان یک روش درمانی موثر موجب بهبود اختلالات شخصیت خوشهB می‌شود.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، روابط موضوعی، روان تحلیلی، روان درمانی
|
  • F. Shiri, M. Goudarzi* Pages 345-368
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of SystemicBehavioral Couple Therapy on improving family function and sexual function of women with addicted spouse.

    Method

    The research method was semiexperimental with pre-test, post-test and a three-month follow-up with control group. The statistical population was 68 women with addicted spouse who referred to the Special Counseling Center for women under the supervision of Sanandaj University of Medical Sciences in 2019. Using the available sampling method, 30 people were selected and randomly assigned to the experimental and control groups. The research tools were Epstein, Baldwin & Bishop (1983) Family Assessment Device and Rosen & Heiman (2000) Women's sexual function questionnaire. And Crowe & Ridley (2000) Systemic-Behavioral Couple Therapy was performed in 10 sessions of 90 minute once a week for the experimental group. data was analyzed by mixed analysis of variance.

    Results

    The results showed that Systemic-Behavioral Couple Therapy was effective on improving family function (F=1927.378, P= 0.001) and sexual function (F=43.683, P= 0.001) of women with addicted spouses in the post-test phase and this effect remained stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    The Systemic-Behavioral Couple Therapy approach helped women with addicted spouse increase their ability to build effective relationships, dialogue, negotiation, and interaction, thereby improving family function and sexual function.

    Keywords: systemic-behavioral couple therapy, family function, sexualfunction
  • M. Behbahani *, Sh. Ghorbanshiroodi Pages 369-389

    Aim:

     The purpose of this study was to determine the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment on marital intimacy and sexual satisfaction in premenopausal women.

    Method

    The research method was quasi-experimental with experimental and control group and pre-test, post-test and 2-month follow-up. Forty women were selected using convenience sampling and screening using the Bagros Marriage Intimacy Questionnaire (2001) and Larson, Anderson, Holman, and Niemann (1998) marital satisfaction questionnaire and divided into experimental (20 female) and control (20 female) groups. Female) were replaced at random. Hayes and Strauss (2010) Acceptance and Commitment Therapy Program was administered to the experimental group for 8 sessions of 90 minutes weekly. Both groups responded to the research questionnaires in three stages and the data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment therapy had an effect on marital intimacy (F = 4.94, p = 0.032) and sexual satisfaction (F = 39.46, p = 0.001). The two-month follow-up phase remained stable.

    Conclusion

    Because the treatment of acceptance and commitment led to improved intimacy and marital satisfaction, it can be used as an effective intervention method to improve marital intimacy and sexual satisfaction in premenopausal women.

    Keywords: commitment, acceptance therapy, marital intimacy, sexualsatisfaction
  • F. Zadshir, S. Saber*, Kh. Abolmaali Alhoseini Pages 391-414
    Aim

    The purpose of the present study was to construct, validate and make of balanced possible selves questionnaire in students.

    Method

    The research method was descriptive correlational type and the statistical population of the study consisted of 243534 students in the first grade of high school in Tehran city in 2018-2019 academic years which through them (207 females and 214 males) were selected by multistage random sampling. In the present study, in order to determine the factor validity of the possible selves’ questionnaire, the statistical method of confirmatory factor analysis was used.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis statistical method showed that the three-factor structure of the possible selves’ questionnaire includes (χ2 /df=1.87, CFI=0.914, GFI=0.907, AGFI=0.854, RMSEA=0.076). The results of the correlation between the dimensions of the questionnaire provided evidence of the multidimensional structure of the tool. The internal consistency coefficients of the components of goals, tasks and concerns and the total items were 0.97, 0.82, 0.88 and 0.87, respectively.

    Conclusion

    Since the fit indices of the factor analysis model had a good fit and the Cronbach's alpha coefficients indicated the internal consistency of the items of this tool, the questionnaire has good validity and reliability and it can be used to assess balanced possible selves’ and to check for inconsistency among high school students.

    Keywords: concerns, goals, possible selves, tasks
  • S. Mohammadali, D. Manavipor*, M. Sedaghatifard Pages 415-434
    Aim

    The aim of this study was to investigate the psychometric properties (validity and reliability) of the student version of the Academic Motivation Scale.

    Method

    This study was a psychometric correlation study. The sample consisted of 400 students of the Islamic Azad University, South Tehran Branch, who were selected by available sampling method and completed the student version of the Vallerand, Pelletier, Blais, and Briere (1992) Academic Motivation Scale. Data were analyzed using expolary factor analysis, confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha and retest.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed 23 items 7 intrinsic motivation factors (with the amount of variance explained 12.85), achievement (with the amount of variance explained 11.89), identified (with the amount of variance explained 10.44), amotivation (with an explained variance of 10.40), extroversion (with an explained variance of 10.19), stimulation (with an explained variance of 7.9), and knowledge (with an explained variance of 6.57). The results of confirmatory factor analysis confirmed the findings of exploratory factor analysis. Fit indices were obtained in both models of confirmatory factor analysis at the appropriate level of 0.001. The overall reliability coefficient of the scale was obtained by Cronbach's alpha (0.88) and retest method (0.86) for the desired level.

    Conclusion

    The results of the study showed that the student version of the Academic Motivation Scale has good validity and reliability and can be used to measure academic motivation in students.

    Keywords: academic motivation, internal motivation, external motivation
  • Sh. Babazadeh, M. Habibi*, V. Sadeghi Firoozabadi, N. Gohari-Derakhshande Pages 435-457
    Aim

    Erectile dysfunction is one of the problems caused by substance dependence, which is important to measure and evaluate. Therefore, the present research was conducted to study of factor structure, reliability and validity of the Persian version of the International Index of Erectile Function (IIEF) among substance dependent men.

    Method

    The statistical population of this cross sectional study of males has substance abuse, who referred to the National Center for Addiction Studies, Addiction Treatment Clinics in Tehran. Using cluster sampling method, 450 participants were selected. Sexual Function Questionnaire (CSFQ-14) and International Index of Erectile Function (IIEF) were used to collect data.

    Results

    An examination of the values of the factor loads indicates that the factor loads of all the questions on the principal component are satisfactory. Cronbach's alpha coefficient of International Index of Erectile Function (IIEF) was Desirable (P<0/01). Convergent validity of Correlation Coefficient in Sexual Function Questionnaire (CSFQ-14) with scales the International Index of Erectile Function (IIEF) was desirable (P<0/01). The findings also showed that there was a difference between employed and unemployed substance dependent men in sexual dysfunction, but no significant difference was observed in hospitalization history and education levels.

    Conclusion

    International Index of Erectile Function (IIEF) had good reliability and validity and therefore a good tool to use in the population have substance dependent in Iran. In prevention and treatment planning, it is necessary to pay attention to the demographic factors affecting the International Index of Erectile Function (IIEF).

    Keywords: Erectile function, Reliability, Sexual Function Index, SubstanceAbuse, Validity
  • V. Nejati *, A. Sarraj Khorrami, M. Sharifianm, M. Jafarzadeh Pages 459-472
    Aim

    Delay discounting, as a hot executive function, refers to a tendency toward smaller immediate rewards compered to larger delayed rewards. In the present study we aimed to design a Persian version of delay discounting test and evaluation of its psychometric properties.

    Method

    In the present cross-sectional study, 219 elementary school students were requited with the mean age of 9.72 years (7-12 years), by non- probably sampling. The delay discounting task was conducted on the subjects. This task was repeated in 35 students after 3 weeks. The ANOVA and Pearson correlation test was performed for the assessment of differential validity and test-retest reliability, respectively.

    Results

    There was a significant difference between the educational groups and genders, at the level of p<0.05. The Pearson correlation coefficient was 0.71 that represents the testretest reliability of the delay discounting test.

    Conclusion

    According to the results of this study girls had a better performance in delay discounting than boys and this task is a reliable and valid test for the evaluation of delay discounting in children.

    Keywords: Delay Discounting Test, Validity, Reliability
  • G. zarei, I. Rahimian Boogar*, A. Moazedian, A .Jahan Pages 473-493
    Aim

    The aim of study was to determine changes in the personality organization in different time serials of Transference focused psychotherapy in Cluster B personality disorders.

    Methods

    A quasi-experimental of the type Multiple Time–Series Design. 32 patients with Cluster B Personality Disorders selected by available sampling method based on Milon clinical multiaxial inventory (III) and input and output criteria. Patients were randomly assigned to two experimental and control groups. 51 Transference focused psychotherapy sessions performed individually for one year in experimental group. One pre-test and three post-test of STIPO performed for both groups in different periods of treatment.

    Results

    The resuls showed that there were no significant changes in first stage of treatment. But significant changes occured in all of dimensions of personality except rigidity. And also the most rate of change was in third stage of treatment (sig<0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be externalized Transference focused psychotherapy as an effective treatment can be improving Cluster B personality disorder

    Keywords: Object relation, Personality disorder, Psychodynamic, Psychotherapy