فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، بهار 1403)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهین نوروزی دشتکی، تقی پور ابراهیم*، مجتبی حبیبی، سعید ایمانی صفحات 9-35
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر رضایت جنسی و تصویر بدنی در زنان با سوء مصرف مواد مخدر انجام شد. 
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری، تمامی افراد مبتلابه سوء مصرف مواد افیونی مراجعه کننده به مراکز درمانی اعتیاد مخصوص زنان شهر تهران در سال 1394 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 28 نفر از کمپ بهبود گستران همگام انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه عملکرد جنسی زنان روزن و هیمن (2000) و پرسشنامه نگرانی در مورد تصویر بدنی لیتلتون، اکسوم و پوری  (2005) بود. گروه آزمایش به مدت یک ماه و طی 8 جلسه 90 دقیقه ای (دو بار در هفته) تحت آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت و نتایج پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. 
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش ذهن آگاهی بر بهبود رضایت جنسی و تصویر بدنی زنان با سوء مصرف مواد مخدر موثر بوده است و این تاثیر در پیگیری نیز پایدار بود (P> 0/05).  
    نتیجه گیری
    نتایج حمایت های اولیه ای در استفاده از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای مقابله با نگرانی درباره تصویر بدنی و افزایش رضایت جنسی در زنان باسابقه سوء مصرف مواد مخدر فراهم آورد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، رضایت جنسی، تصویر بدنی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • رضا صادق زاده، محسن رازانی*، حسن پیریائی صفحات 36-62
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و فراشناخت درمانی بر بهبود تاب آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلال وسواسی-جبری (OCD) بود. 
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه بیماران مبتلا به OCD مراجعه کننده به چند مرکز مشاوره شهر تهران بود. از میان آنان 45 بیمار دارای نمرات پایین در تاب آوری و کیفیت زندگی انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه درمان شناختی رفتاری (CBT)، درمان فراشناختی (MCT) و گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. برای گروه آزمایش اول CBT و برای گروه آزمایش دوم MCT اجرا شد و گروه کنترل در زمان اجرای پژوهش هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های تاب آوری کانر و دیدویدسون (2003) و کیفیت زندگی وار و شربورن (1992) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. 
    یافته ها
    نتایج نشان داد که  CBT و MCT بر بهبود تاب آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به OCD اثربخش بودند  و اثربخشی CBT در بهبود تاب آوری بیشتر از MCT بوده است (01/0>p). 
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، استفاده از CBT و MCT برای بهبود تاب آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به OCD توصیه می شود.
    کلیدواژگان: CBT، MCT، OCD، کیفیت زندگی، تاب آوری
  • ساره پیمان* صفحات 63-83
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور تعیین تاثیر اثربخشی آموزش معنادرمانی گروهی بر امید به زندگی در بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ انجام گرفت. 

    روش

    این به پژوهش به روش نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و آزمایش انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده  به مراکز تشخیص درمان سرطان شهر تهران در سال 1402 بود. نمونه مورد مطالعه شامل30 نفر از بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل  15 نفره جایگزین شدند. هر دو گروه کنترل و آزمایش در دو مرحله پیش از مداخله و پس از مداخله به پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر و همکاران (1991) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس در نرم افزار 22spss  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که معنادرمانی گروهی بر امید به زندگی در بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ شهر تهران تاثیر معنی داری داشته است (p < 0.05).   

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت معنادرمانی گروهی باعث افزایش امید به زندگی در بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ می شود؛ بنابراین معنادرمانی گروهی می تواند راه گشای تحقیقات بعدی در حوزه مداخلات مربوط به بیماران سرطانی باشد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، سرطان، معنادرمانی گروهی
  • فاطمه بهرامی، حسن عشایری*، سیف الله رحمانی، هوشنگ جدیدی صفحات 84-106
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف ارتقای شایستگی های اجتماعی عاطفی به روش کسل با دانش آموزان ابتدایی انجام شد. 
    روش
    پژوهش از نظر روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر عادی مشغول به تحصیل در مدارس دوره دوم ابتدایی شهر قزوین در سال 1400-1399 را شامل می شد که از بین آن ها شصت دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه یادگیری اجتماعی عاطفی معلم و دانش آموز کسل (2012) و سیاهه رفتاری کودک آخن باخ (1991) بود. گروه آزمایش آموزش شایستگی اجتماعی عاطفی را طی بیست و هشت جلسه چهل و پنج دقیقه ای در چهار ماه دریافت کردند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام جلسات آموزشی، هر دو گروه مجددا پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. گروه آزمایش پس از سه ماه برای بار سوم پرسشنامه را تکمیل کردند. برای ارزیابی اثربخشی برنامه آموزشی از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 و اسمارت پی ال اس 2 استفاده شد. 
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد: بین دو گروه آزمایش و گواه در طی مراحل پژوهش و پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد. 
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش شایستگی های اجتماعی عاطفی به روش کسل می تواند به عنوان الگویی جهت ارتقای مهارت های خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت اجتماعی دانش آموزان ابتدایی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: یادگیری اجتماعی عاطفی، راهبرد، برخط، کسل
  • طاهره فصدی، لیلی پناغی*، منصوره السادات صادقی صفحات 107-130
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه کنترل گری اجبارگونه با رضایت زناشویی و دلزدگی در همسران بود که باتوجه به ماهیت سوالات و اهداف، از روش وابستگی متقابل عامل- شریک بهره گرفته شد.
     
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی است. گروه نمونه شامل تمام زوجین ساکن در ایران بود که به فضای مجازی دسترسی داشتند. درنهایت 113 زوج (226 زن و شوهر) در سال 1401 و با روش نمونه گیری آنلاین و دردسترس انتخاب شدند. در این پژوهش مقیاس رفتار های کنترل گرایانه (کوان و آرچر، 2005)، مقیاس رضایت زناشویی انریچ (35 سوالی اولسون و فاورز، 1993) و مقیاس دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996) مورد استفاده قرار گرفت. به منظور ارزیابی اثرات بین فردی و رابطه ای زوجین، تحلیل داده ها با مدل وابستگی متقابل عامل- شریک انجام شد.
     
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که اقدام به کنترل گری اجبارگونه در شوهران، پیش بینی کننده رضایت و دلزدگی زناشویی در خود فرد و همسرانشان بود اما در زنان تنها پیش بینی کننده دلزدگی زناشویی در خود فرد بود. قربانی کنترل گری اجبارگونه بودن در زنان پیش بینی کننده رضایت و دلزدگی زناشویی در خود فرد و همسرانشان بود اما در شوهران تنها پیش بینی کننده رضایت و دلزدگی زناشویی خود فرد بود.
     
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از اهمیت تمرکز بر رفتارهای کنترل گرایانه اجبارگونه در ارزیابی و درمان مشکلات مربوط به روابط همسران است. پیشنهاد می شود تا روانشناسان و زوج درمانگران با درنظر گرفتن تاثیرات کنترل گری اجبارگونه بر رضایت و دلزدگی زناشویی، مداخلات مناسبی را درجهت بهبود روابط همسران طراحی کرده و به کار گیرند.
    کلیدواژگان: دلزدگی همسران، رضایت زناشویی، کنترل گری اجبارگونه، مدل وابستگی متقابل عامل-شریک
  • شیما پاشا، سیمین حسینیان*، نوشین پردلان صفحات 131-154
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ساخت مقیاس بومی سنجش گذار موفق دانشجویان از دانشگاه به کار براساس نتایج پژوهش داده بنیاد محققان و بررسی ویژگی های روانسنجی آن انجام شد. 
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع آزمون سازی بود. 436 نفر از میان دانشجویان ترم آخر کارشناسی دانشگاه اصفهان به عنوان نمونه به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از روش تحلیل گویه ها، روایی محتوایی، صوری، ملاکی هم زمان و تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی برای بررسی ساختار عاملی مقیاس و ضریب آلفای کرنباخ و بازآزمایی برای پایایی آن استفاده شد. 
    یافته ها
    نتایج تحلیل عامل اکتشافی نشان داد وجود دو  عامل در ساختار 9 گویه ای می تواند برازش مناسبی با پاسخ های آزمودنی ها داشته باشد و شاخص های برازش در تحلیل عامل تاییدی، روایی این ابزار را تایید کرد. برای بررسی روایی همگرا همبستگی بین ابعاد ابزار با مقیاس اشتغال پذیری مسیر شغلی و پرسشنامه خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی بررسی شد که همبستگی مثبت معنادار حاکی از روایی همگرا مقیاس بود. روایی واگرا آن نیز از طریق همبستگی میان ابعاد ابزار با پرسشنامه بی تصمیمی مسیر شغلی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پایایی ابزار به دو روش همسانی درونی ضریب آلفا و بازآزمایی بررسی شد. ضرایب آلفا، همسانی درونی مناسب 89/0 را نشان داد. ضریب بازآزمایی با فاصله زمانی دو هفته 86/0 بود. نتایج این پژوهش از کفایت مقیاس سنجش گذار موفق از دانشگاه به کار حمایت کرد. 
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها، مقیاس بومی سنجش گذار موفق می تواند به عنوان ابزار جدید معتبر جهت سنجش گذار موفق دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پایایی، دانشجویان، روایی، گذار موفق، گذار از دانشگاه به کار
  • علیرضا نیک اختر، محمدعرفان معماریان، عباس ذبیح زاده باغلویی*، زهره رافضی صفحات 155-179
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تهدید القایی در سطوح متفاوت مجاورت بر نوع دوستی محدود انجام شد. 
    روش
    این پژوهش یک مطالعه آزمایشی از نوع طرح های عاملی بین آزمودنی با دو عامل شرایط تهدید (تهدید القا شده در برابر شرایط کنترل) و مجاورت (بالا در برابر متوسط در برابر پایین) بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی شهروندان ایرانی فارسی زبان سه شهر تهران، قم و همدان تشکیل دادند که 192 نفر با روش نمونه گیری در دسترسی انتخاب شده و شرکت کنندگان هر شهر (64 نفر) به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش با روش آماده سازی تحت القای شرایط تهدیدآمیز قرار گرفتند. داده ها با استفاده از بازی دیکتاتور، پرسشنامه نگرش نسبت به مهاجران و بازی خشونت جمع آوری و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره دوراهه تحلیل شد. 
    یافته ها
    اثر تعاملی مجاورت و تهدید القایی بر رفتار خشونت آمیز نسبت به اعضای گروه های خارجی معنادار بود، درحالی که این اثر تعاملی برای رفتار نوع دوستانه درون گروهی معنادار نبود. همچنین نوع دوستی محدود تایید نشد.  
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که اثر تهدید القایی بر میزان خشونت برون گروهی افراد در سطوح مجاورت متفاوت است. بااین وجود، اثر تهدید بر رفتار نوع دوستانه درون گروهی به سطح مجاورت بستگی ندارد.
    کلیدواژگان: تهدید، رفتار خشونت آمیز، مجاورت، نوع دوستی محدود
  • رضا شاهی*، کیانا زاده محمدی صفحات 180-206
    هدف
    هدف بررسی اثر راهبردهای تنظیم هیجان بر ناگویی هیجانی و نقش میانجی گری خودشفقت ورزی است.
     
    روش
    پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. از بین جامعه آماری کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی در نیم سال اول سال تحصیلی 1402-1401 در دانشگاه شهید بهشتی، با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384  نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند.  ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان (گروس و جان، 2002)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (بگبی، پارکر و تیلور، 1994) و مقیاس خود شفقت ورزی (نف،2003) بود. جهت تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 23 و اسمارت پی ال اس نسخه 3 استفاده شد. 
     
    یافته ها
    راهبردهای تنظیم هیجان شامل ارزیابی مجدد و سرکوبی به طور مستقیم بر ناگویی هیجانی تاثیر معناداری دارد (58/2 >t و 01/0< P). همچنین راهبردهای تنظیم هیجان به طور غیرمستقیم از طریق خودشفقت ورزی بر ناگویی هیجانی تاثیر معناداری دارد (58/2 > Z و 01/0< P). نهایتا، خودشفقت ورزی بر ناگویی هیجانی تاثیر معناداری دارد (58/2 > t و 01/0< P).
     
    نتیجه گیری
    دانشجویانی که بیشتر از راهبردهای انطباقی تنظیم هیجان استفاده می کنند از شفقت خود بالاتر و ناگویی هیجانی کمتر برخوردارند و دانشجویانی که بیشتر از راهبردهای غیرانطباقی تنظیم هیجان استفاده می کنند، شفقت خود پایین تر و ناگویی هیجانی بیشتری دارند. بنابراین ایجاد و تقویت خودشفقت ورزی در دانشجویان می تواند باعث ارتقا عملکرد روانشناختی و ارتباط اجتماعی دانشجویانی که از ناگویی هیجانی رنج می برند، باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، سرکوبی، ارزیابی مجدد، خودشفقت ورزی، ناگویی هیجانی
  • امید ابراهیمی*، دل آرام محمدی صفحات 207-229
    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر مداخله معنویت درمانی مثبت نگر بر رضایت و فرسودگی شغلی معلمان مدارس استثنایی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعه شبه آزمایشی با پیش آزمون/ پس آزمون و دارای گروه کنترل بود. از جامعه آماری معلمان مدارس استثنایی مقطع ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی 1401-1402 ، نمونه ای به تعداد 30 معلم زن، به صورت در دسترس انتخاب شد. سپس معلمان منتخب به دو گروه 15 نفری تقسیم و از لحاظ سابقه شغلی و مدرک تحصیلی همتاسازی شده و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تخصیص یافت. اعضای گروه آزمایش به مدت ده جلسه 90 دقیقه ای، به صورت هفته ای یک جلسه مداخله معنویت درمانی مثبت نگر را دریافت کردند. کلیه آزمودنی ها ابزارهای پژوهش شامل مقیاس فرسودگی شغلی و پرسشنامه رضایت شغلی را در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و شش ماه بعد تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس مختلط در  SPSS24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد؛ مداخله معنویت درمانی مثبت نگر بر رضایتمندی و فرسودگی شغلی تاثیر معناداری داشته است (001/0P<). همچنین نتایج حاصل از پیگیری، بیانگر آن بود که اثر آموزش معنویت درمانی مثبت نگر بر متغیر رضایت مندی در مرحله پیگیری پایدار بوده و بازگشت نداشته است، اما اثر مداخله بر فرسودگی شغلی در مرحله پیگیری پایدار نبوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، تدوین و ارایه مداخلات مبتنی بر معنویت برای معلمان جهت افزایش رضایتمندی و کاهش فرسودگی شغلی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، فرسودگی، معلمان استثنائی، معنویت درمانی مثبت نگر
  • فریبرز صدیق ارفعی*، آناهیتا حیدری پور صفحات 230-250
    هدف

    خودکشی، یکی از بزرگ ترین معضلات در زمینه سلامت روان است. لذا هدف پژوهش حاضر، الگویابی ساختاری گرایش به خودکشی بر اساس نیرومندی من با نقش تعدیل گری وضعیت اشتغال در زنان مطلقه است.

    روش

    پژوهش حاضر در رده پژوهش های کاربردی و از نوع همبستگی بر اساس مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل زنان مطلقه تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) اصفهان در سال 1402 بود که ابتدا به روش نمونه گیری چندمرحله ای از میان مناطق پنجگانه، دو منطقه (2 و 3) انتخاب و تعداد 270 نفر بر اساس جدول مورگان و جریسی و حداقل کفایت افراد گروه نمونه (SMART PLS3) انتخاب گردید. لذا پس از خارج نمودن تعداد پرسشنامه های مخدوش در نهایت تعداد 250 پرسشنامه بررسی شد. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه سنجش افکار خودکشی (بک، 1961) و پرسشنامه سنجش نیرومندی من (استروم و همکاران،1997) بودند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد تاثیر نیرومندی من بر گرایش به خودکشی معنی دار است (p ≤ 0.001, β = -0.455). همچنین تاثیر نیرومندی من بر گرایش به خودکشی در زنان مطلقه خانه دار (p ≤ 0.001, β = -0.637) و زنان مطلقه شاغل (p ≤ 0.001, β = -0.311) معنادار به دست آمد. در راستای بررسی نقش تعدیل گر وضعیت اشتغال، ضرایب تاثیر نیرومندی من بر گرایش به خودکشی در گروه زنان خانه دار و شاغل بررسی شد و بر اساس میزان تفاوت این ضرایب (326/0) وضعیت اشتغال تقشی تعدیل گر دارد (001/0≥p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش تعدیل گر معنادار وضعیت اشتغال، می توان با اشتغال زایی مناسب برای زنان گرایش به خودکشی را در این قشر کاهش داد.

    کلیدواژگان: زنان مطلقه، گرایش به خودکشی، نیرومندی من، وضعیت اشتغال
|
  • Mahin Noroozi Dashtaki, Taghi Pourebrahim *, Mojtaba Habibi, Saeed Imani Pages 9-35
    Aim
    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on sexual satisfaction and body image in women with drug abuse. 
    Method
    The research method was quasi-experimental, including a pre-test, post-test design with a control group, and a two-month follow-up. The statistical population comprised all individuals with opioid abuse who referred to addiction treatment centers for women in Tehran in 2014. Using the available sampling method, 28 women at Behbud Gostarane Hamgam were selected and randomly assigned to the experimental and control groups. The research tools were the Female Sexual Function Inventory (FSFI) by Rosen & Heiman (2000) and the Body Image Concern Inventory (BICI) by Littleton, Axom & Pury (2005). The experimental group received 8 sessions of 90 minutes (twice a week) of mindfulness-based cognitive therapy for one month. The data were analyzed using repeated measures analysis of variance. 
    Results
    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy was effective in improving sexual satisfaction and body image in women with drug abuse, and this effect was sustained in the follow-up examination (p > 0.05). 
    Conclusion
    Results provide preliminary support for the use of mindfulness-based cognitive therapy to address concerns about body image and increase sexual satisfaction in women with substance abuse.
    Keywords: Drug abuse, Female sexual satisfaction, body image, Mindfulness-based cognitive therapy
  • Reza Sadeghzadeh, Mohsen Razani *, Hasan Piriaei Pages 36-62
    Aim
    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) and metacognitive therapy (MCT) on resilience and quality of life in patients with Obsessive-Compulsive Disorder (OCD). 
    Method
    The research method was quasi-experimental with a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. The statistical population of the research was all patients with OCD referring to several counseling centers in Tehran. Among them, 45 patients with low scores in resilience and quality of life were selected and randomly assigned to three groups: CBT, MCT, and a control group. For the first experimental group, CBT was implemented, and for the second experimental group, MCT was applied. The control group did not undergo any intervention during the research. Connor and Resilience Scale (2003) and Ware and Sherbourne Quality of Life Scale (2003) were used to collect data. Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. 
    Results
    The results showed that both CBT and MCT were effective in increasing resilience and quality of life in patients with OCD (p<0.01), and the effectiveness of CBT in improving resilience was higher than that of MCT. 
    Conclusion
    Based on the findings, the use of CBT and MCT is recommended to increase resilience and quality of life in patients with OCD.
    Keywords: CBT, MCT, OCD, Quality of life, Resilience
  • Sareh Peyman * Pages 63-83
    Aim

    The present study aimed to investigate the effectiveness of group logotherapy training on life expectancy in colon cancer patients. 

    Method

    This research followed a semi-experimental design, employing a pre-test-post-test and follow-up approach with both control and experimental groups. The statistical population comprised all cancer patients who sought diagnosis and treatment in cancer centers in Tehran in 2022. The study sample consisted of 30 patients with colon cancer, randomly assigned to experimental and control groups of 15 individuals each through available random sampling. Both groups completed Schneider et al.'s (1991) life expectancy questionnaire before and after the intervention. Data were analyzed using analysis of covariance in SPSS22 software. 

    Results

    Covariance analysis revealed a significant effect of group logotherapy on life expectancy in colon cancer patients in Tehran (p < 0.05). 

    Conclusion

    The findings suggest that group logotherapy increases life expectancy in colon cancer patients. Therefore, group logotherapy holds promise as an intervention for enhancing the well-being of cancer patients, warranting further research in this area.

    Keywords: Group Logotherapy, life expectancy, cancer
  • Fatemeh Bahrami, Hassan Ashayeri *, Seif-Allah Rahmani, Hooshang Jadidi _ Pages 84-106
    Aim
    This study aimed to determine the promotion of social and emotional competency of elementary school students using the CASEL method. 
    Method
    The study used a quasi-experimental pretest-posttest design with a control group and follow-up assessment. The statistical population included all community-dwelling students in the second-level elementary schools of Qazvin in the 2020-2021 academic year. Sixty students were selected using convenience sampling and were randomly assigned to experimental and control groups. Measurement tools were the social and emotional competencies questionnaires for students and teachers (CASEL, 2012) and Achenbach's Child Behavior Checklist (1991). Members of the experimental group received twenty-eight 45-minute sessions of social and emotional competence training during the course of four months, and the control group did not receive any intervention. Subsequently, both groups completed the questionnaires at the post-test, and the experimental group answered the questionnaires for a third time after three months. Multivariate analysis of covariance was used to evaluate the program's effectiveness using the SPSS v22 and SmartPLS v2 software. 
    Results
    This study's findings showed a significant difference between the experimental and control groups during the experimental stages and the follow-up. 
    Conclusion
    The results showed that teaching social and emotional competence using the CASEL method can improve students' self-awareness, self-management, social awareness, and social management skills.
    Keywords: CASEL, learning, online, Social-emotional, Strategies
  • Tahereh Fasdi, Leili Panaghi *, Mansoureh Sadat Sadeghi Pages 107-130
    Aim
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between coercive control and marital satisfaction and couple burnout, utilizing the Actor-Partner Interdependence Model (APIM) due to the dyadic nature of the questions and purposes.
     
    Method
    The research design was descriptive and correlational. The sample group included all couples living in Iran with access to cyberspace. Ultimately, 113 couples (226 wives and husbands) in 2022 were selected through online and convenience sampling methods. The Controlling Behaviors Scale (Graham-Kevan and Archer, 2005), ENRICH Marital Satisfaction Scale (Olson and Fowers, 1993), and Couple Burnout Scale (Pines, 1996) were employed in this research. Data analysis was conducted using the Actor-Partner Interdependence Model to measure interpersonal and dyadic effects.
     
    Results
    The results indicated that coercive control perpetration by husbands was predictive of their own and their partners’ marital satisfaction and burnout. However, in wives, coercive control perpetration was only predictive of their own marital burnout. Coercive control victimization in wives was predictive of their own and their partners’ marital satisfaction and burnout, while in husbands, it was only predictive of their own marital satisfaction and burnout.
     
    Conclusion
    The findings underscore the significance of addressing coercive controlling behaviors in the evaluation and treatment of couples’ relationship problems. It is recommended that couple therapists and psychologists design and implement appropriate interventions to improve couples’ relationships, taking into account the effects of coercive control on marital satisfaction and burnout.
    Keywords: Actor-Partner Interdependence Model (APIM), coercive control, couple burnout, marital satisfaction
  • Shima Pasha, Simin Hosseinian *, Nooshin Pordelan Pages 131-154
    Aim
    The present study aimed to develop a native scale for measuring successful transition from university to work based on the researchers' database and to examine its psychometric properties. 
    Method
    The research employed a descriptive test-making approach. A sample of 436 final-semester undergraduate students from Isfahan University was selected using convenience sampling. Item analysis, content, face, simultaneous criterion validity, exploratory and confirmatory factor analysis were utilized to assess the factor structure of the scale, while Cronbach's alpha coefficient and retest reliability were examined for its reliability. 
    Results
    Exploratory factor analysis revealed a two-factor, 9-item structure with good fit indices. Confirmatory factor analysis confirmed the validity of the scale. Convergent validity was supported by significant positive correlations between the scale dimensions and the career employability scale and the career decision-making self-efficacy questionnaire. Divergent validity was confirmed through correlations between the scale dimensions and the career indecision questionnaire. Internal consistency, as measured by Cronbach's alpha coefficient, was high at 0.89, indicating good reliability. The retest coefficient, conducted with a two-week interval, was 0.86. These results supported the adequacy of the measurement scale for assessing successful transition from university to work. 
    Conclusion
    The native successful transition scale presents a new and reliable tool for measuring students' successful transition from university to work.
    Keywords: Successful Transition Scale, transition from university to work, validity, Reliability, students
  • Alireza Nikakhtar, Mohammad Erfan Memarian, Abbas Zabihzadeh *, Zohreh Rafezi Pages 155-179
    Aim
    The aim of this study was to investigate the effect of induced threat in different levels of proximity on parochial altruism. 
    Method
    The research method was experimental, utilizing a between-subject factorial design with two factors: condition of threat (induced threat vs. control condition) and proximity (high vs. medium vs. low). The statistical population of the study consisted of all Persian-speaking Iranian citizens of Tehran, Ghom, and Hamedan, with 192 individuals selected using the availability sampling method. Participants from each city (64 individuals) were randomly assigned to experimental and control groups. Individuals in the experimental group were primed with the threat induction condition. Data were collected using the Dictator Game, a questionnaire on attitudes towards immigrants, and an aggression game. Data were analyzed by two-way multivariate analysis of covariance. 
    Results
    The results showed that the interactional effect of proximity and induced threat on aggressive behavior towards out-group members was statistically significant, whereas this interactional effect was not statistically significant for in-group altruistic behavior. Parochial altruism was not supported. 
    Conclusion
    Based on the results of the current study, it can be concluded that the effect of induced threat on the amount of out-group aggression depends on the level of proximity. However, the effect of threat on in-group altruistic behavior does not depend on the level of proximity.
    Keywords: Aggressive behavior, Parochial Altruism, Proximity, Threat
  • Reza Shahi *, Kiana Zadehmohamadi Pages 180-206
    Abstract
    Aim
    The objective is to investigate the effect of emotion regulation strategies on Alexithymia and the mediating role of self-compassion.
     
    Method
    This study adopts a descriptive and correlational research design. Among the statistical population comprising all undergraduate students in the first half of the year 2023 at Shahid Beheshti University, 384 individuals were selected using Cochran's formula calculations through the available sampling method. The research tools included the Emotion Regulation Questionnaire (Gross and John, 2002), the Toronto Alexithymia Scale (Begbe, Parker, and Taylor, 1994), and the Self-Compassion Scale (Neff, 2003). Structural equation modeling method and SPSS version 23, along with SmartPLS version 3 software, were employed for data analysis.
     
    Results
    Emotion regulation strategies, including reappraisal and suppression, significantly and directly affect Alexithymia (p < 0.01, t > 2.58). Additionally, emotion regulation strategies significantly influence Alexithymia indirectly through self-compassion (p < 0.01, Z > 2.58), and ultimately, self-compassion significantly impacts Alexithymia (p < 0.01, t > 2.58).
     
    Conclusion
    Students who utilize more adaptive emotion regulation strategies exhibit higher levels of self-compassion and less concern regarding Alexithymia. Conversely, students who employ maladaptive emotion regulation strategies tend to exhibit lower levels of self-compassion and experience higher levels of Alexithymia. Therefore, fostering and reinforcing self-compassion among students can potentially enhance psychological functioning and social communication among individuals experiencing Alexithymia.
    Keywords: emotion regulation, Suppression, Reappraisal, Self-compassion, alexithymia
  • Omid Ebrahimi *, Delaram Mohammadi Pages 207-229
    Aim

    The aim of the present study was to investigate the effect of positive spiritual therapy intervention on job satisfaction and burnout among exceptional school teachers.

    Method

    This research employed a quasi-experimental design with pre-test/post-test and a control group. A sample of 40 female teachers was selected from the statistical population of exceptional elementary school teachers in Tabriz city during the academic year of 2023. The selected teachers were then divided into two groups of 20 individuals, matched in terms of work experience and educational qualifications, and randomly assigned to either the control or experimental group. Members of the experimental group received weekly positive spiritual therapy intervention sessions for ten sessions, each lasting 90 minutes. All subjects completed research tools, including the job involvement scale and job satisfaction questionnaire, three times: pre-test, post-test, and six months later. Data were analyzed using Mixed Analysis of Variance in SPSS 24. 

    Results

    The findings revealed that positive spiritual therapy intervention significantly affected job satisfaction and burnout. Furthermore, results from the follow-up phase indicated that the effect of spirituality-based positive education on satisfaction remained stable, while the effect on job burnout was not as consistent during the follow-up phase.

    Conclusion

    Based on the findings, it is recommended to develop and provide spirituality-based interventions for teachers to enhance satisfaction and reduce job burnout.

    Keywords: Satisfaction, Burnout, Exceptional Teachers, Positive Spiritual Therapy
  • Fariborz Seddigh Arfaei *, Annahita Heydaripour Pages 230-250
    Aim

    Suicide represents a significant mental health challenge. Therefore, this study aims to establish a structural model of suicide tendencies based on ego strength, with the employment status mediating this relationship among divorced women.

    Method

    This research adopts an applicative approach using correlational analysis through structural equations modeling. The statistical population comprises divorced women covered by the Imam Khomeini Relief Committee of Isfahan in 2023. Districts 2 and 3 were chosen from 5 districts using multistage sampling. A total of 270 women were selected based on Morgan and Krejcie's Table and minimum sample adequacy criteria (Smart PLS3). After excluding distorted questionnaires, 250 questionnaires were analyzed. The research instruments included the Beck Scale for Suicidal Ideation (Beck, 1961) and the Psychosocial Inventory of Ego Strengths (Markstrom et al., 1997).

    Results

    The findings demonstrate the significant effect of ego strength on suicidal tendencies (p ≤ 0.001, β = -0.455). Moreover, ego strength significantly and directly influences suicidal tendencies in both divorced housewives (p ≤ 0.001, β = -0.637) and divorced working women (p ≤ 0.001, β = -0.311). Multi-group analysis comparing the coefficients of ego strength on suicidal tendencies in both groups revealed a significant difference (0.326, p ≤ 0.001), indicating the mediating role of employment status in the relationship between ego strength and suicidal tendencies.

    Conclusion

    The significant mediating role of employment status suggests that reducing suicidal tendencies among divorced women can be achieved by creating suitable job opportunities through the Committee.

    Keywords: Divorced Women, ego strength, Employment Status, Suicidal tendencies