فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 71 (پاییز 1399)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 71 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر حسین محمدی صفحات 7-36

    از زمان تشکیل اولین و آخرین حکومت مسلمان در جنوب شبه‌قاره هند (دکن)، - بهمنیان (748-934ق) و آصفجاهیان (1137-1368ق) - این منطقه بیش از ششصد سال کانون فرهنگ ایرانی و شیعی گشت. خاندان آصفیه، آخرین حکومت شیعی بودند که حدود 234 سال (1133-1368ق) در دکن حکم‌رانی‌ کردند و فرهنگ ایرانی - شیعی را در جنوب شبه‌قاره هند رواج دادند. میرقمرالدین آصفجاه سرسلسله خاندان نواب و میرعثمان علی‌خان آصفجاه هفتم معروف به «‌نظام هفتم»، آخرین آن‌ها بود. بیش‌تر آصفجاهیان، به فرهنگ ایرانی - شیعی علاقه‌مند بودند و به فارسی شعر می‌سرودند و دیوان فارسی از آن‌ها به‌جای مانده است. آنان هم‌‌چنین در حفظ و اجرای مناسک شیعی، بسیار کوشا بودند. بررسی نقش آصفجاهیان در حفظ و گسترش فرهنگ ایرانی - شیعی، پرسشی اساسی است که این مقاله در پی پاسخ دادن به آن است. شیوه و روش تحقیق در این مقاله برای دست‌یابی به پاسخی منطقی و علمی، گزینش منابع مکتوب، نقد، واکاوی و تحلیل آن‌هاست. هدف از این پژوهش، بررسی چگونگی نفوذ فرهنگ ایرانی - شیعی در دربار این دولت و گسترش آن در سرزمین‌های تحت قلمرو آنان است. یافته‌ها نشان می‌دهد که توجه، علاقه و حمایت آصفجاهیان، عامل مهمی در حفظ و گسترش فرهنگ ایرانی - شیعی در جنوب هند بوده‌ است.

    کلیدواژگان: آصفجاهیان، فرهنگ ایرانی، شیعه، دکن
  • دکتر حسن بلخاری قهی، ندا عظیمی صفحات 37-72

    مساله‌ این پژوهش، تبیین قابلیت‌های نقدجغرافیایی در مطالعه‌ تاثیر فضای کربلا در شکل‌گیری اثر هنری است. فضا زمان و ارجاعیت، از اصول نظری این نقد به شمار می‌آیند. ارجاعیت نیز به ارتباط میان فضای واقعی و بازنمایی آن در اثر ادبی و هنری اشاره می‌کند. چینه‌نگاری نیز یکی از اصول روش‌شناسی آن است که فضا را متشکل از لایه‌های مختلف می‌داند و برای مطالعه فضا، لایه‌هایی را که طی زمان شکل گرفته‌اند، از اعماق فراموشی استخراج کند. هدف اصلی پژوهش‌گر، کشف درجه‌ ارجاعیت و تخیلی بودن فضای کربلای توصیف‌شده در نقاشی‌هاست. آیا فضای کربلا در نقاشی‌ها، با آن‌چه در بیرون وجود دارد، در تعامل است؟ آیا هنرمند از قابلیت‌های لایه‌های شکل‌دهنده فضا برای هویت بخشیدن به فضا و هنرمند بهره گرفته است؟ این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی توسعه‌ای ‌ ‌ترویجی است که با استعانت از روش تحقیق استقرایی و با متد توصیفی ‌ ‌تحلیلی، برای رسیدن به هدف بهره می‌برد. نتایج حاکی است که رابطه میان فضای کربلا و بازنمایی آن، از نوع اجماع هوموتپیک است اما هنرمند به یاری تخیل خود و در برخی از آثار، با استعانت از درآمیختگی چندمکانی، فضایی را برساخته که رابطه‌ای‌ دیالکتیک میان فضای واقعی و خیالی را آشکار می‌سازد.

    کلیدواژگان: نقدجغرافیایی، فضا زمان، ارجاعیت، فضای کربلا، پرده های عاشورایی
  • دکتر سید علاالدین شاهرخی صفحات 73-96

    چگونگی ورود و سپس اقامت علی بن موسی الرضا7 در مرو، پایتخت خلافت اسلامی در دوران خلافت مامون عباسی، موجب طرح فرضیه‌های مختلف به‌ویژه با محوریت برخی شخصیت‌های مهم آن دوران است. فضل بن سهل ملقب به ذوالریاستین در جریان ولایت‌عهدی و دیگر موضوع‌های مهم مرتبط با امام، گاه با تحلیل‌های متفاوت و حتی متضاد مواجه شده است. چنین به نظر می‌رسد برای دست‌یابی به درکی جامع و منطقی از مسایل مربوط به آن حضرت با مامون و دربارش، ضرورت دارد افکار و اقدامات ذوالریاستین در مورد امام به دقت بررسی گردد. این پژوهش تلاش دارد با رویکردی توصیفی تحلیلی و با استفاده از روش پژوهش تاریخی، نقش این وزیر مقتدر را در چگونگی رابطه مامون با امام رضا7 بررسی کند. یافته‌های پژوهش، گویای نفوذ فوق‌العاده ذوالریاستین بر مامون است، با این حال وی در ارتباط با امام بیش‌تر متاثر از مامون بود و کوشید با نزدیک ساختن افکار و تصمیم‌گیری خود به خلیفه، موقعیت خودش را تحکیم نماید. فضل با وجود داشتن اقتدار، نتوانست بر آن حضرت تسلط یابد، در عین حال شواهد متقنی نیز بر ارادت او نسبت به امام وجود ندارد.

    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، فضل بن سهل (ذوالریاستین)، مامون، عباسیان، خراسان
  • فاطمه روحی پرکوهی، دکتر مهرناز بهروزی، دکتر محمد سپهری صفحات 97-122

    برپایی حکومت علویان، مهم­ترین رویداد سیاسی بود که پس از ورود اسلام به ایران در طبرستان شکل گرفت. کاربست نظریه «کنش جمعی» از چارلز تیلی که به انقلاب­ها و حرکت­های اجتماعی می­پردازد، در ارائه خوانشی جدید از این جنبش تاثیرگذار است. در پژوهش حاضر، با استناد به منابع کتابخانه­ای و روش توصیفی - تحلیلی، جنبش علویان با رویکرد به آراء تیلی بررسی شده است. سوال اصلی مقاله این است که کاربست نظریه یادشده، چه ابعادی از این جنبش را نمایان می­کند؟ به نظر می­رسد علویان از راه­اندازی این جنبش، تحقق سه هدف را در نظر داشتند:
    1. حفظ بقا؛ 2. رسیدن به قدرت سیاسی؛ 3. گسترش مبانی تشیع. بر این اساس، پس از رسیدن به قدرت، با عنایت به هویت دینی مشترک با مردم و حاکمان بومی، سازمانی با شاکله نظامی و دینی ایجاد گردید. بسیج منافع توسط رهبران علوی به صورت تهاجمی و تدارکاتی بوده و ماهیتی اجبارآمیز و هنجاری داشته است. عنصر قدرت در این جنبش، دو سویه تقابلی (خلافت سنی/ حکومت شیعی) دارد. مهم­ترین فرصت­های پیش­آمده برای رهبران جنبش، عبارت است از: ایجاد هویت دینی مشترک، بهره­جویی از توان نظامی حاکمان محلی و استفاده از ظرفیت­های توده. سامانیان و کینخواریان، مهم‌ترین عوامل تهدید علویان بودند که سیاست سرکوب را پیش گرفتند. نوع کنش جمعی علویان، رقابتی و نوخواهی بوده و بر مبنای تقابل دوگانه خودی - بیگانه شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: علویان، تشیع، طبرستان، خلافت عباسی، چارلز تیلی، کنش جمعی
  • دکتر ایوب امرائی، دکتر احمد فلاح زاده صفحات 123-146

    جامعه امامیه در سده سوم هجری، تحت‌ تاثیر میراث روایی و اجتماعی دوره ایمه پیشین و چالش‌های پیش‌آمده در سامرا، با مشکلات فراوانی در معرفی و پذیرش امامت روبه‌رو شد. بخشی از این موارد را باید در طبقه‌بندی اجتماعی، نوع دست‌رسی به ایمه سامرا و سطح فکری شهروندان جامعه امامیه دید. تفاوت افراد نسبت به سازوکار شناخت امام و نوع باور به آن حضرت، سبب شد تا دست‌کم سه سبک برای شناخت امام در این دوره مطرح شود. چگونگی فهم این ساختار و مفهوم‌شناسی آن در بستر جامعه امامیه، پرسشی است که این نگاشته بدان می پردازد. روش این نگارش، تحلیل اعتقادی، اجتماعی و سیاسی داده های تاریخی - حدیثی منابع سده های متقدم بر اساس نظریه سنخ‌شناسی اجتماعی است. یافته ها ضمن تایید چندگونگی سازوکار شناخت امام در میان امامیه، نگاه های سیاسی، باورهای دینی و زمینه های اجتماعی را در این سبک از امام‌شناسی، برجسته تر می دانند. سه دسته «امامیه سیاسی» - با تایید جایگاه امام حسن عسکری7 توسط دربار عباسی - ، «امامیه عوام» - با مراجعه به امام و مشاهده کرامت و هیبت امام - ، و «امامیه نص گرا» - با گرایش به نص - در کنار یک‌دیگر هندسه جامعه امامیه را در عصر امام حسن عسکری (ع) شکل می دادند.

    کلیدواژگان: امام حسن عسکری (ع)، جامعه امامیه سده سوم، نظریه سنخ شناسی اجتماعی، امامیه سیاسی، امامیه نص گرا، امامیه عوام
  • سیدناصر موسوی، دکتر محمدعلی چلونگر، دکتر شکوه السادات اعرابی هاشمی صفحات 147-168

    فاطمیان (297-567 ق) خلفای شیعی بودند که پس از دوره‎ای فعالیت‌های تشکیلاتی مخفی توسط سازمان دعوت اسماعیلیان و با استفاده از ظرفیت‎های موجود در میان قبایل بربر شمال افریقا، دولتی تشکیل دادند و با فتح مصر و بنای شهر قاهره، چشم‌انداز خود را در پیشروی و فتح شرق اسلامی آشکار کردند و به رقابت با خلافت عباسیان پرداختند. این اقلیت شیعی، توانستند بیش از دو و نیم قرن بر جغرافیای گسترده‌ای از سرزمین‎های اسلامی با ساکنان سنی و اهل ذمه حکمرانی کنند و در برخی دوره‎ها مانند دوره اول خلافت در مصر، اقتدار و محبوبیت بالایی نیز داشتند. می‎دانیم موفقیت‎های دولت فاطمیان در کنترل و اداره مملکت، حاصل رویکرد و سیاست‎های اجتماعی بود. یکی از سیاست‌های اجتماعی فاطمیان، تعامل آن‌ها با قبایل و استفاده از ظرفیت قبیله‌ای مغرب و مصر بود. قبیله بربر کتامه در دوره دعوت و تاسیس دولت، مهم‌ترین و بزرگ‌ترین یار و حامی فاطمیان بودند. سوال اصلی مقاله این است که نقش این قبیله در تاسیس دولت و برآیند فعالیت این قبیله در دولت در مصر چه بود. دستاورد تحقیق این است که قبیله کتامه در دوره دعوت به ویژه از زمان حضور ابوعبدالله شیعی در مغرب، اصلی‌ترین حامی و ستون فقرات دولت فاطمیان بودند. این نقش در تمام دوره مغرب و سال‌های اولیه خلافت مصر استمرار داشت تا این‌که در دوره العزیز با ورود قبایل دیگر به ویژه مشارقه تضعیف شد و پس از ورود بدرالجمالی به قاهره از بین رفت و قبیله کتامه مانند مردم عادی شدند.

    کلیدواژگان: فاطمیان، قبایل، کتامه، سیاست اجتماعی، مشارکت سیاسی
  • صفحه 169
|
  • Dr. Hussein Muhammadi Pages 7-36

    Since the formation of the first and the last Muslim government in the south of Indian Peninsula (Deccan) – i.e. Bahmanids (748-934 AH) and Asefjahids (1137-1368 AH) – that region was the center of Iranian and Shi’a culture. The Asefiya dynasty was the last Shi’a government who ruled in Deccan for about 234 years (1133-1368) and diffused the Iranian-Shi’a culture in the south Indian Peninsula. Mir Qamaruddin Asefjah, the head of Nawwab dynasty, and Mir Uthman Alikhan the seventh Asefjah, known as “seventh Nezam”, were the last ones. Most Asefjahids were interested in Iranian-Shi’a culture and would compose Farsi poems, leaving collections of those poems. Besides, they made much effort to preserve and exert Shi’a rites. An investigation of Asefjahids’ role in preserving and diffusing Iranian-Shi’a culture is the basic task pursued in this article. The research method in this article for achieving a logical and scientific answer is selecting written sources, and then reviewing, exploring and analyzing them. This study aims at investigating how the Iranian-Shi’a culture infiltrated that government’s court and how it spread in the land under their dominance. The findings show that Asefjahids’ attention, interest and support were important factors in preserving and diffusing Iranian-Shi’a culture in the south of Indian Peninsula.

    Keywords: Asefjahids, Iranian culture, Shi’a, Deccan
  • Dr. Hassan Bolkhari Qehi, Neda Azimi Pages 37-72

    This study aims at explaining the capacities of geographical critique in studying the effect of Karbala’s climate in formation of artistic works. Space-time and reference are among the theoretical principles of this type of critique. Reference also refers to the relationship between the real space and its representation in artistic and literary works. Stratigraphy is also one of the principles of its methodology, which considers space as composed of various layers, and extracts the layers formed throughout time from the depths of oblivion to study the space. The main goal of the study is discovering the degree of reference and imaginary nature of Karbala’s climate described in drawings. Is Karbala’s climate in drawings in interaction with what is in reality? Has the artist made use of the capacities of the layers forming the climate to give identity to the space and the artist? This study is a developmental-promotive one as far as the goal is concerned, and uses an inductive and descriptive-analytical method to achieve its goal. The results show that the relationship between Karbala’s climate and its representation is a homotypic consensus, but the artist uses his imagination and, in some works, uses multi-locational incorporation to create a climate that reveals a dialectic relationship between the real and the imaginary space.

    Keywords: geographical critique, space-time, reference, Karbala’s climate, Ashura scenes
  • Dr. Sayyid ‘Ala’iddin Shahrokhi Pages 73-96

    The question of how Imam Reza entered and then settled in Marv, the capital of Islamic caliphate under Abbasid Ma’mun, has raised various hypotheses, specifically centered around some of the important personages of that era. Fazl bin Sahl, surnamed Zhur-Riyasatayn (literally: owning two presidencies), has been mentioned variously with different or even paradoxical analyses regarding Imam’s vicegerency and other important issues. It seems that to achieve a comprehensive and logical comprehension of issues related to Imam Reza, Ma’mun and his court, it is necessary to scrutinize Dhur-Riyasatayn’s thoughts and actions regarding Imam Reza. The present study attempts to use a descriptive-analytical approach and the method of historical study to investigate the role of this powerful vizier of Ma’mun regarding Ma’mun’s relation with Imam Reza. The findings of the study show that Dhur-Riyasatayn had a tremendous influence on Ma’mun, while he himself was influenced by Ma’mun in his relation to Imam, and tried to strengthen his position by approximating his thoughts and decisions to caliph. Fazl, as an authoritative vizier, could manage to dominate Imam, while there is no certain evidence for his being sincere to Imam.

    Keywords: Imam Reza, Fazl bin Sahl (Zhur-Riyasatayn), Ma’mun. Abbasids, Khorasan
  • Fatima Ruhi Parkuhi, Dr. Mehrnaz Behroozi, Dr. Muhammad Sepehri Pages 97-122

    Establishment of Alawids’ government was the most important event after the entrance of Islam into Tabaristan province in Iran. Applying Charles Tilly’s theory of collective action, which deals with revolutions and social movements, is effective in offering a new reading of that movement. In the present study, we use library sources and a descriptive-analytical method to analyze Alawids’ movement with a look at Tilly’s theory. The main question of the article is as follows: “What dimensions of that movement does applying Tilly’s theory reveal?” It seems that Alawids sought the following three goals by that movement: (a) surviving, (b) achieving political power, and (c) diffusing Shi’a tenets. Accordingly, after seizing power, in view of the common religious identity of the people and the local rulers, an organization with a military and religious nature was established. Mobilization of interests by Alawid leaders was in an aggressive and preparatory form and had an obligatory and normative nature. The element of power in that movement was in mutually contrasting form (Sunni caliphate/ Shi’a government). The most important opportunities for the leaders of the movement were as follows: creating a common religious identity, making use of the military power of the local rulers, and using public capacities. Samanids and Kinkharids were the most threatening factors for Alawids and pursued a suppressing policy. The Alawids’ collective action was rivalry and modernist, and was formed on the basis of the dichotomy of insider-outsider.

    Keywords: Alawids, Shi’ism, Tabaristan, Abbasid caliphate, Charles Tilly, collective action
  • Dr. Ayyub Amrani, Dr. Ahmad Fallah-zada Pages 123-146

    Imamyya community in the third century A.H., influenced by the narrative and social heritage of the previous Imams and the challenges in Samerra, faced many difficulties in introducing and accepting Imamate. Part of those difficulties must be seen in social classification, people’s access to Imams in Samerra, and the intellectual level of the citizens in Imamyya community. The difference between individuals regarding the mechanism of recognizing Imam and the type of belief in him created at least three styles for identifying Imam in that period. Perception of the structure and knowing that concept in the context of Imamyya community are dealt with in this article. The research method is a doctrinal, social and political analysis of the historical-traditional data in the earlier centuries according to the theory of social typology. The findings support a variety in the mechanism of recognizing Imam among Imamyya people, and highlight the political looks, religious beliefs and social backgrounds in this method of recognizing Imam. Three groups, i.e. ‘political Imamyya’ – confirming Imam Hassan’s status by the Abbasid court – ‘popular Imamyya’ – by referring to Imam and observing his grandeur – and ‘text-oriented Imamyya’ – by their orientation towards the texts – formed, together, the geometry of Imamyya community in Imam Hassan Askari’s era.

    Keywords: Imam Hassan Askari, Imamyya community of the 3rd century, social typology theory, political imamyya, text-oriented Imamyya, popular Imamyya
  • Sayyid Naser Musawi, Dr. Muhammad Ali Chelungar, Dr. Shokuh al-Sadat A’rabi Hashemi Pages 147-168

    Fatimids (297-567 AH) were the Shi’a caliphs who, after a period of organizational secret activities by the Isma’ili Da’wa organization, made use of the capacities existing among Berber tribes in north Africa to establish a state, conquering Egypt and founding Cairo, and revealing their perspective in progressing and conquering the Islamic East, rivaling with Abbasid caliphate. This Shi’a minority could manage to dominate a vast region of Islamic lands with Sunni and Dhemmi inhabitants for more than two and a half century. In some eras, such as the first caliphate period in Egypt, they had a high popularity and authority as well. We know that the successes of Fatimid government in controlling and managing the country’s affairs were the result of their social approach and policies. One of the Fatimid’s social policies was their interaction with tribes and their use of tribal capacities of Maghrib and Egypt. The Kutama Berber tribe was the most important and the greatest supporter of Fatimids in periods of Da’wa and establishment of the government. The main question of this article is as follows: “What was the role of this tribe in establishing the government and ultimate result of the activity of this tribe in Egyptian government?” The finding of this study is that Kutama tribe in Da’wa period, especially since the presence of the Shi’a Abu Abdullah in Maghrib, was the main supporter of the Fatimid government. This role was continuous during the whole period of Maghrib and the early years of caliphate in Egypt until it was weakened under Abdul Aziz with the entrance of other tribes, especially Mushariqa, and it vanished after the entrance of Badr al-Jamali into Cairo, when Kutama tribe turned into an ordinary tribe.

    Keywords: Fatimids, tribes, Kutama, social policy, political participation