فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1399)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر پهلوانیان، ریحانه نجاریان، صادق ادبی، مینا سادات میرشجاع* صفحات 286-303
    هدف

     سالمندی یکی از مراحل حساس و رو به رشد در ایران است. افتادن یکی از مشکلات شایع در این دوران است که منجر به محدودیت حرکتی، اجتماعی و حتی مرگ می شود. برای افزایش آگاهی و پیشگیری از خطرات ثانویه ناشی از افتادن این مطالعه با هدف شیوع رخداد افتادن مبتنی بر شواهد و عوامل مرتبط با آن، در سالمندان ایرانی به صورت مقاله مروری انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه از روش پریزما استفاده شد که شامل تحقیقات منتشر شده از تاریخ 2008 تا 2018، با محوریت شیوع رخداد افتادن مبتنی بر شواهد و عوامل مرتبط با آن، در سالمندان ایرانی و کلید واژه های شیوع افتادن، رخداد سقوط، عوامل مرتبط با افتادن و سالمندان در پایگاه علمی پاب مد، اسکوپوس، گوگل اسکولار، SID، مگ ایران، ایرانداک بود. در مرور مطالعات 394 مقاله به دست آمد و در نهایت با مطالعه چکیده ی آنها 14 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند. 

    یافته ها

    نتایج مطالعات ایرانی، بسیار متفاوت گزارش شد. بین افزایش سن، تاهل، تحصیلات، بیماری های نورولوژیک، داروهای مسکن و ایمنی منزل ارتباط معنادار دیده شد.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این مطالعه مروری، افزایش فروانی افتادن در سالمندان ایرانی را نشان داد که بهتر است یکی از سیاست های بهداشتی در دوره سالمندی، پیشگیری و کاهش عوامل رخداد افتادن در این دوره باشد تا هزینه های بهداشتی ناشی از آسیب های مرتبط با افتادن کاهش یابد.

    کلیدواژگان: شیوع، سقوط، سالمندان، ایران
  • مریم نیاءجلیلی، مقداد صداقت، اصغر رضاسلطانی، علیرضا اکبرزاده باغبان، صدیقه سادات نعیمی* صفحات 304-319
    هدف

     با شیوع قابل توجه دیابت، ناتوانی بیماران به دلیل عوارض ناشی از نوروپاتی دیابتیک افزایش یافته است. فیزیوتراپی از طریق مدالیتی هایی نظیر اشعه ی مادون قرمز، تحریکات الکتریکی و الکترومغناطیسی به کنترل علایم بیماران کمک می کند. تکارتراپی نوعی امواج الکترومغناطیسی می باشد که اثر آن بر علایم نوروپاتی محیطی بیماران دیابتیک مورد مطالعه نگرفته است. در این مطالعه تاثیر تکار بر تغییرات درد و حس لمس کف پای بیماران دیابتیک نوع دو مبتلا به نوروپاتی محیطی بررسی شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر مطالعه ی کارآزمایی بالینی به صورت طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل (شم) می باشد. نمونه شامل 24 بیمار دیابتیک 18 تا 78 با علایم نوروپاتی محیطی بود که به صورت تصادفی در گروه کنترل(12نفر) و درمان(12نفر) جایگزین شدند.گروه درمان اشعه ی مادون قرمز بر پاها و تکار خازنی را در مسیر عصب تیبیال با شدت 30-10 طی 10 جلسه دریافت کردند، درحالی که بیماران گروه شم، پروتکل مشابه را با شدت صفر تکار دریافت نمودند. متغیر درد و حس لمس کف پای بیماران قبل و پس از اتمام جلسات متغیرها، اررزیابی شده است. داده های به دست آمده از دو گروه با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مقایسه و به کمک نسخه 18 نرم افزار آماری SPSS در سطح معنی داری کمتر از 5 درصد تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داده است که در هر دو گروه درمانی، تفاوت معنی داری در میانگین نمرات درد و حس لمس کف پای بیماران پس آزمون نسبت به پیش آزمون وجود دارد (P<0/001). همچنین در میانگین نمره های پس آزمون متغیر درد (P=0/002) و حس لمس کف پا (P<0/001) دو گروه، تفاوت معنی داری یافت شده است. به این صورت که بهبودی علایم نوروپاتی محیطی بیماران در گروه درمان بیشتر از گروه کنترل بوده است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد تکارخازنی به همراه اشعه مادون قرمز می تواند برنامه درمانی مناسبی برای بهبود درد و حس لمس کف پا در بیماران دیابتیک با علایم نوروپاتی محیطی باشد.

    کلیدواژگان: نوروپاتی محیطی دیابتیک، درد، حس لمس، تکار تراپی
  • بهزاد کرمی متین، مسلم صوفی، علی کاظمی کریانی، شاهین سلطانی*، بیتا شکری، شیوا امانی، زهرا شهبازی صفحات 320-335
    هدف

     ناهنجاری مادرزادی شامل طیفی از اختلالات کارکردی یا ساختاری است که می تواند به صورت یک اختلال تنها یا گروهی از اختلالات رخ دهد. مطالعات نشان می دهند عوامل اجتماعی و اقتصادی در شیوع ناهنجاری های مادرزادی تاثیرگذار هستند، به طوری که کشورهای با درآمد متوسط و کم، بار بیشتری از ناهنجاری های مادرزادی را به دوش می کشند. هدف مطالعه حاضر، شناسایی مهم ترین تعیین کننده های اجتماعی و اقتصادی ناتوانی و مرگ ومیر زودرس ناشی از ناهنجاری های مادرزادی در کودکان زیر پنج سال در جهان بود. 

    روش بررسی

     این پژوهش یک مطالعه مقطعی بود که با استفاده از آخرین داده های موجود در سال 2017 انجام شد. متغیر وابسته در این مطالعه، سال های زندگی تعدیل شده بر حسب ناتوانی بود. در این مطالعه داده های 196 کشور جهان مورد تحلیل قرار گرفت. کشورها بر اساس تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت، به شش منطقه جغرافیایی آفریقا، اروپا، آمریکا، مدیترانه شرقی، غرب اقیانوس آرام و جنوب شرق آسیا تقسیم شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته ها

    پایین ترین میزان DALY مربوط به کشور لوگزامبورگ (856/29) و بالاترین مقدار آن (21714/7) مربوط به کشور سودان بود. منطقه آفریقا بالاترین میانگین DALY (4250/56±9392/78) و منطقه اروپا پایین ترین میانگین (1961/64±2969/11) را به خود اختصاص دادند. میزان DALY ناشی از ناهنجاری های مادرزادی برای کودکان زیر پنج سال برای کشور ایران در سال 2017 حدود 7721/48 در صد هزار نفر جمعیت بود که در مقایسه با میانگین منطقه اروپا و آمریکا بالاتر و در مقایسه با منطقه آفریقا و مدیترانه شرقی پایین تر بود. نتایج تحلیل رگرسیون خطی نیز نشان داد متغیر میانگین تعداد سال های تحصیل قوی ترین پیش بینی کننده DALY (β=-0/44 ، P=0/001) ناشی از ناهنجاری های مادرزادی برای کودکان زیر پنج سال بود.

    نتیجه گیری

    میانگین تعداد سال های تحصیل قوی ترین پیش بینی کننده میزان سال های زندگی ازدست رفته به علت ناتوانی و مرگ ومیر زودرس ناشی از ناهنجاری های مادرزادی برای کودکان زیر پنج سال است. این مطالعه پیشنهاد می دهد توزیع عادلانه خدمات غربالگری و مراقبت سلامت و زیرساخت های آموزشی برای گروه های محروم و پایین اجتماعی و اقتصادی بایستی در دستور کار سازمان های بین المللی و نظام های سلامت ملی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ناتوانی، ناهنجاری مادرزادی، مرگ ومیر، عوامل اجتماعی اقتصادی، فقر
  • جعفر یحیوی دیزج، فاروق نعمانی، محسن فاتح، منیژه سلیمانی فر، امیر مسعود عرب، مراد اسماعیل زالی، شاهین سلطانی، علی کاظمی کریانی* صفحات 336-357
    هدف

     تغییرات جمعیتی و اپیدمیولوژیکی در قرن بیست و یکم موجب پیدایش چالش های جدیدی مانند سالمندی و شیوع بالای بیماری های غیرواگیر شده است. شیوع بالای معلولیت و ناتوانی در اثر افزایش جمعیت سالمندان، شیوع بیماری های غیرواگیر و حوادث موجب افزایش تقاضا برای خدمات توان بخشی شده است، ولی ظرفیت تامین آن در بسیاری از نقاط جهان پاسخگوی نیازهای موجود نیست که این امر به عدم دسترسی مناسب به این خدمات و عدم هماهنگی بین تقاضا و عرضه این خدمات منجر می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت نابرابری در استفاده از خدمات توان بخشی در بین خانوارهای ایرانی طراحی و اجرا شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی و با استفاده از داده های پیمایش هزینه درآمد خانوار مرکز آمار ایران در سال 1397 انجام شد. ابزار مورد استفاده در پیمایش مرکز آمار ایران، پرسش نامه چهارقسمتی «هزینه درآمد خانوار شهری و روستایی» شامل خصوصیات اجتماعی اعضای خانوار، مشخصات محل سکونت و تسهیلات و لوازم عمده زندگی، هزینه های خوراکی غیرخوراکی و درآمدهای خانوار بود که از طریق مصاحبه با سرپرست خانوار یا یکی از اعضای بالای پانزده سال تکمیل شد. نمونه در مناطق روستایی 18610 خانوار و در مناطق شهری 20348 خانوار بود. پس از استخراج و پالایش داده ها، تعداد 38958 خانوار وارد مطالعه شدند. عوامل موثر بر استفاده خانوار از خدمات توان بخشی و نابرابری در استفاده از خدمات توان بخشی به ترتیب با استفاده از آزمون مجذور کای و شاخص تمرکز (CI) تحلیل شدند. استخراج داده ها با استفاده از نرم افزارهای MSAccess و MSExcel نسخه 2013 و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار Stata نسخه 14/1 انجام شد. نقشه های توزیع جغرافیایی استفاده از خدمات توسط نرم افزار ArcGISMap نسخه 10 ترسیم شد.

    یافته ها

    226 خانوار (87 درصد) دارای سرپرست مرد و 32 خانوار (13 درصد) دارای سرپرست زن از خدمات توان بخشی استفاده کرده بودند.60 درصد خانوارهای استفاده کننده از خدمات، سه تا چهار نفر عضو داشتند. 239 خانوار (92 درصد) دارای پوشش بیمه ای و 19 خانوار (8 درصد) فاقد هرگونه پوشش بیمه ای بودند. سرپرست 173 خانوار (67 درصد) که از خدمات توان بخشی استفاده کرده بودند، شاغل بودند و از خانوارهای استفاده کننده از خدمات، 55 درصد ساکن مناطق روستایی و 45 درصد ساکن مناطق شهری بودند. درمجموع 258 خانوار (0/77 درصد) از خدمات توان بخشی استفاده کرده بودند. خانوارهای فاقد پوشش بیمه، استفاده کمتری از خدمات مورد مطالعه داشتند (0/05>P). همچنین 1/32 درصد پنجک پنجم درآمدی (بیشترین درآمد) از خدمات توان بخشی استفاده کرده بودند، در حالی که این نسبت در بین خانوارهای پنجک اول درآمدی 0/35 درصد بود (0/001>P). استان های زنجان، قزوین، خوزستان، اصفهان، لرستان، بوشهر و سمنان در مناطق شهری و روستایی کمترین میزان استفاده از خدمات توان بخشی را داشتند. در مناطق شهری، استان قم از نظر وضعیت استفاده از خدمات وضعیت بهتری داشت. در مناطق روستایی استان های آذربایجان شرقی، مازندران، گلستان، یزد، فارس و هرمزگان، میزان استفاده بالاتری از خدمات توان بخشی داشتند. درکل، استان های آذربایجان شرقی، مازندران و قم نسبت بالایی از استفاده از خدمات توان بخشی را داشتند. مقدار شاخص تمرکز استفاده از خدمات توان بخشی 0/24 بود که نشان دهنده استفاده بیشتر ثروتمندان از این خدمات است. مقدار شاخص تمرکز برای مناطق روستایی و شهری به ترتیب 0/27 و 0/19 بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    در استفاده از خدمات توان بخشی، نابرابری درآمدی به نفع ثروتمندان وجود دارد و خانوارهای با درآمد پایین دسترسی پایین تری به این خدمات دارند. به نظر می رسد گنجاندن خدمات توان بخشی در بسته پایه بیمه سلامت به همراه پوشش قیمتی و جمعیتی مناسب، توزیع عادلانه و متناسب با نیاز مراکز ارایه خدمات توان بخشی در بخش دولتی و خصوصی، می تواند برابری در استفاده از خدمات توان بخشی را افزایش دهد. پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری در این زمینه صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: استفاده، خدمات توان بخشی، نابرابری درآمدی، شاخص تمرکز، ایران
  • فائزه کوهستانی، پریسا رضایی، محبوبه نخشب* صفحات 358-375
    هدف

     ارزیابی های کاربردشناسی زبان به دلیل نقش موثر در موفقیت های تحصیلی و اجتماعی، علم بسیار بااهمیتی است و اگر این ارزیابی ها در سنین پایین در کودکی صورت گیرد امکان مداخله زودهنگام را فراهم می کند. بر همین اساس، برای بررسی های کاربردشناختی زبان در ایران، به یک ابزار مناسب برای سنین پیش دبستانی نیاز است. چک لیست رفتارهای کاربردشناختی یک ابزار مشاهده ای برای ارزیابی مهارت های کاربردشناختی زبان در سنین سه تا پنج سال است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی روایی و اعتبار چک لیست رفتارهای کاربردشناختی در کودکان فارسی زبان بود.

    روش بررسی

    نوع مطالعه حاضر روش شناسی است که در سال 1397 در شهر اصفهان انجام شد. نمونه مورد مطالعه 63 کودک در سه گروه سنی سه، چهار و پنج سال بودند که از مهد کودک ها انتخاب شدند. معیار ورود کودکان به مطالعه، سن و فارسی زبان بودن کودکان بود. این پژوهش شامل دو گام بود: 1. ترجمه و انطباق چک لیست رفتارهای کاربردشناختی در زبان فارسی و 2. بررسی روایی و اعتبار این چک لیست برای ارزیابی رفتارهای کاربردشناختی زبان در کودکان فارسی زبان. نمونه گیری به صورت خوشه ای انجام شد. متغیرهای مورد بررسی، 25 رفتار موجود در چک لیست رفتارهای کاربردشناختی بودند. این چک لیست دارای دو نسخه است که برای انجام آزمون و بازآزمون طراحی شده است. پانزده نفر از کودکان مورد مطالعه (از هر گروه سنی پنج نفر) برای اعتبار بازآزمون، به فاصله دو هفته به کمک نسخه دوم آزمون، مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. روش نمره دهی چک لیست به صورت وجود رفتار مورد نظر به شکل کلامی یا غیرکلامی، یا عدم وجود رفتار مورد نظر در شرکت کننده ها بود. داده ها با نرم افزارهای SPSS نسخه 21 و AMOS مورد تحلیل قرار گرفتند. با استفاده از آزمون های ناپارامتری، همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، روایی تفکیکی بر اساس سن در سه گروه سنی سه، چهار و پنج سال، روایی ملاک از طریق نمره همبستگی با بخش شخصی اجتماعی پرسش نامه سنین و مراحل و پرسش نامه رفتاری، روایی عامل، توافق بین ارزیاب و اعتبار بازآزمون محاسبه شد.

    یافته ها

    آنالیز داده ها نشان داد میانگین نمره کل با افزایش گروه سنی، افزایش می یابد (P≤0/001). نتایج حاصل از تحلیل عاملی، چهار عامل را برای چک لیست رفتارهای کاربردشناختی در زبان فارسی مشخص کرد. نمره همبستگی مربوط به روایی ملاک با بخش شخصی اجتماعی پرسش نامه سنین و مراحل 0/583 و با پرسش نامه مشکلات رفتاری 0/286- به دست آمد. یافته های آماری، اعتبار بین ارزیاب را 98 درصد، همسانی درونی از طریق آلفای کرونباخ را 0/83 و اعتبار بازآزمون را 0/655 (P=0/007) نشان دادند.

    نتیجه گیری

    چک لیست رفتارهای کاربردشناختی در زبان فارسی که 25 مهارت را در کودکان فارسی زبان مورد ارزیابی قرار داد، ویژگی های روان سنجی قابل قبولی را نشان می دهد. تفاوت در نتایج بعضی از آیتم های این پژوهش با سایر پژوهش ها می تواند ناشی از تفاوت فرهنگ و زبان آزمودنی ها باشد.

    کلیدواژگان: کاربردشناسی، روایی، اعتبار، چک لیست رفتار های کاربردشناختی، پیش دبستانی، کودک
  • محمدتقی محسنی تکلو، سید علی حسینی، حمیدرضا خانکه، ابراهیم پیشیاره*، عنایت الله بخشی صفحات 376-389
    هدف

    مراقبت از یک فرد مبتلا به ام اس می تواند بر عملکرد آکیوپیشن مراقبان در حوزه های مختلف مثل شغل، استراحت و خواب و مشارکت های اجتماعی تاثیرگذار باشد. آموزش به مراقبان بخشی از فرایند توان بخشی را شامل می شود. مراقبان اصلی برای ایفای نقش مراقبتی خود نیاز به دانش و اطلاعات دارند. اگرچه آموزش های چهره به چهره مفیدند، اما دارای محدودیت هایی هستند. مثلا مراقب برای دریافت اطلاعات و مداخلات باید به یک مرکز خاص مراجعه کند که خیلی از اوقات این کار وقت گیر بوده و ممکن است آن ها را در انجام نقش های دیگر از جمله نقش شغلی دچار مشکل نماید. از آموزش های نوشتاری در حوزه سلامت، به عنوان مکمل یا تقویت کننده آموزش کلامی استفاده می شود تا اثرگذاری آن را به حداکثر برسانند. این آموزش ها در افزایش دانش، خودمدیریتی و تعهد به درمان نقش مهمی ایفا می کنند. زمانی که متخصصان سلامت و خدمات سلامت به راحتی در دسترس مراقبان نباشند، ابزارهای نوشتاری برای آموزش در حیطه سلامت می توانند تا حدی جواب گوی سوالات و نیازهای آن ها باشند. این روش همچنین می تواند در کاهش هزینه های مربوط به خدمات رسانی سلامت برای مراقبان، کمک کننده باشد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تهیه و رواسازی ظاهر و محتوای کتابچه آموزشی برای بهبود عملکرد آکیوپیشن مراقبان اصلی افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (ام اس) بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع روش شناسی بود که در آن کتابچه آموزشی در سه فاز طراحی و رواسازی شد: 1. استخراج محتوای کتابچه آموزشی از یک مطالعه بسترزاد مرتبط با مراقبان اصلی افراد مبتلا به ام اس و چالش هایی که در امر مراقبتی، با آن ها مواجهه بودند؛ تهیه پیش نویس اولیه کتابچه آموزشی، 2. بررسی روایی ظاهر و محتوای کتابچه توسط 22 متخصص سلامت در حوزه های مرتبط با بیماری ام اس و 3. بررسی روایی ظاهر و محتوای کتابچه توسط 22 مراقب اصلی افراد مبتلا به ام اس؛ تهیه نسخه نهایی و روایی شده کتابچه آموزشی. شاخص روایی محتوا در سطح آیتم مساوی یا بیشتر از 0/78 و شاخص روایی محتوا در سطح مقیاس مساوی یا بیشتر از 0/9، ملاک روایی کتابچه در فاز دوم و سوم در نظر گرفته شد. همچنین از آزمون دوجمله ای برای بررسی پایایی آماری شاخص روایی محتوای آیتم ها، با در نظر گرفتن سطح معنی داری 0/05 و نسبت توافق مورد انتظار (نسبت آزمون) 0/8 استفاده شد.

    یافته ها

    بعد از ارسال و تحویل پیش نویس پرینت شده نسخه اول کتابچه آموزشی به متخصصان و مراقبان مشارکت کننده به عنوان داور، حداقل مقدار I-CVI و مقدار S-CVI برای آیتم های مقیاس طراحی شده جهت بررسی روایی ظاهر و محتوای کتابچه، از نظر متخصصان مشارکت کننده به ترتیب برابر با 0/9 و 0/97 بود. همچنین حداقل نسبت توافق مشاهده شده آزمون دوجمله ای برای آیتم ها در این متخصصان برابر با 0/9 بود که این مقدار، بیشتر از نسبت توافق مورد انتظار (نسبت آزمون) (0/8) بود. مقادیر I-CVI، مقدار S-CVI و نسبت توافق مشاهده شده بین مراقبان مشارکت کننده نیز همگی برابر با یک بود. متخصصان و مراقبان مشارکت کننده، کتابچه آموزشی را مثبت ارزیابی کردند و نظرات تکمیلی آن ها در مورد ظاهر و محتوای کتابچه در نسخه نهایی لحاظ شد.

    نتیجه گیری

    کتابچه آموزشی ذکرشده دارای روایی ظاهر و محتوای قابل قبولی است و متخصصان توان بخشی می توانند از آن در فرایند مداخلات توان بخشی مراقبان اصلی افراد مبتلا به ام اس استفاده نمایند. توصیه می شود مطالعات دیگری برای بررسی اثربخشی این کتابچه آموزشی بر کیفیت زندگی مراقبان اصلی افراد مبتلا به ام اس، طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، مراقبان، آکیوپیشن ها، آموزش، مطالعه رواسازی
  • سپیده تیموریان*، هوشنگ میرزایی، ابراهیم پیشیاره، سمانه حسین زاده صفحات 390-405
    هدف

     یکی از بزرگ ترین مشکلاتی که کودکان دارای نقص توجه و بیش فعالی با آن درگیر هستند مشکلات کنترل رفتاری هیجانی است که ارتباط اجتماعی را در خانه و مدرسه دچار مشکل می کند و بعضی از این مشکلات شامل مشکلات اجتماعی، پرخاشگری و قانون شکنی هستند. این مشکلات اگر در کودکی درمان نشوند می توانند در بزرگسالی مشکلاتی مانند سوء استفاده مواد، نافرمانی در محل کار، تداوم شغلی کوتاه تر و اعمال ضداجتماعی بیشتر را به وجود آورند. امروزه استفاده از بازی درمانی برای کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی رواج یافته است. بازی درمانی رویکردی فعال است که به کودک اجازه می دهد تا احساسات خود را با استفاده از بازی آشکار کند. گروه، جامعه کوچکی است که در آن می توان فنون اجتماعی را کشف و تمرین کرد و بر آن ها مسلط شد. کودکان در بازی درمانی گروهی و در پرتو واکنش همسالان خود وادار به ارزیابی شخصیت خود می شوند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر بازی درمانی گروهی بر مشکلات هیجانی رفتاری کودکان شش تا دوازده سال با نقص توجه و بیش فعالی صورت گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی با انتخاب تصادفی گروه کنترل و آزمایش بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی در شهر اصفهان بود که از بین آن ها 28 کودک شش تا دوازده سال با اختلال نقص توجه و بیش فعالی به شیوه در دسترس انتخاب شدند. کودکان با میانگین سنی هشت سال شامل هشت دختر و بیست پسر مراجعه کننده به کلینیک کاردرمانی دوستداران کودک توحید اصفهان بودند. در ابتدا در جلسه ای توجیهی هدف پژوهش برای والدین توضیح داده شد. سپس کودکان به صورت تصادفی با انتخاب تصادفی کارت های سربسته در دو گروه آزمایش و کنترل وارد شدند. با در نظر گرفتن 3=d در دو گروه آزمایش و کنترل بعد از انجام مداخله، سطح اطمینان 95 درصد و توان آزمون 80 درصد، حجم نمونه در هرکدام از گروه های آزمایش و کنترل چهارده نفر محاسبه شد. گروه آزمایش علاوه بر شرکت در دو جلسه کاردرمانی انفرادی در هفته در دوازده جلسه 45 تا 60 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) بازی درمانی گروهی شرکت کرد، ولی گروه کنترل فقط در دو جلسه کاردرمانی انفرادی در هفته شرکت کرد. افراد هر دو گروه از نظر مشکلات هیجانی رفتاری قبل و بعد از بازی درمانی گروهی با استفاده از مقیاس چک لیست رفتاری کودک ارزیابی شدند. داده های به دست آمده از موقعیت های پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره در نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    پس از برگزاری جلسات بازی درمانی گروهی، کاهش معنی داری در نمره مولفه های مشکلات رفتاری هیجانی کودکان با نقص توجه و بیش فعالی از جمله مشکلات اجتماعی، پرخاشگری، قانون شکنی و همچنین در نمره کلی مشکلات رفتاری هیجانی مشاهده شد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    بازی درمانی گروهی می تواند به عنوان یک روش مکمل در کنار سایر روش های کاردرمانی رایج، در کاهش علایم مشکلات رفتاری هیجانی کودکان شش تا دوازده سال با اختلال بیش فعالی و نقص توجه مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه و بیش فعالی، مشکلات هیجانی رفتاری، بازی درمانی گروهی
  • مهدی یوسفی*، سید جلال یونسی، علی فرهودیان، محمدهادی صافی صفحات 406-420
    زمینه و هدف

    هدف اصلی از پژوهش حاضر کاهش تکانشگری بیماران بهبود یافته مبتلا به اختلال مصرف مواد (مت آمفتامین) با به کارگیری درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) می باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع طرح نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل است.  جامعه آماری افراد متاهل مبتلا به اختلال مصرف موادی که درمان های لازم را دریافت داشته اند و در حال حاضر پرهیز از مصرف مواد از نوع صناعی دارند و در جلسات معتادان گمنام شرکت می نمایند، می باشند. تعیین حجم نمونه بر اساس پژوهش های مشابه همچون رفاقت خواجه (1390) با احتمال خطای (5/0) و توان آزمون (8/0) ،12 نفر نمونه در هر گروه تعیین گردید که منطبق با آن همچنین حداقل تعداد نفرات برای گروه درمانی 8 الی 12 نفر می باشد. بنابراین24 نفر از افراد که بر اساس پرسشنامه دچار تکانشگری بودند  به طور تصادفی 12نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه کنترل قرار می گیرند. به منظور جمع آوری داده ها از مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه تکانشگری بارات (1994) استفاده شده است.  به منظور تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش از روش های آماری توصیفی و همچنین از روش های آماری استنباطی مانند آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون کالموگروف اسمیرنف برای بررسی نرمال بودن متغیرهای کمی جمعیت شناختی پژوهش و... استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به مقدار (F) متعلق به متغیر گروهی که برابر 13/5 شده است و معنادار می باشد. لذا همواره اختلاف معناداری بین میانگین نمرات تکانشگری بیماران بهبود یافته مبتلا به اختلال مصرف مواد (مت آمفتامین) در بین دو گروه کنترل و آزمایش در مرحله پس آزمون پس از خارج شدن اثر پیش آزمون وجود دارد، همچنین مقدار آماره (F) متغیر پس آزمون معنادار شده  است. مقدار لامبدای ویلکز برابر 029/0، نشان می دهد که در مقادیر تکانشگری  بیماران بهبود یافته مبتلا به اختلال مصرف مواد (مت آمفتامین) در بین جلسات سوم، ششم و هشتم تفاوت و تغییری وجود داشته است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تکانشگری، مت آمفتامین
|
  • Ali Akbar Pahlevanian, Reyhaneh Najarian, Sadegh Adabi, Mina Sadat Mirshoj* Pages 286-303
    Objective

     Aging is one of the critical and growing stages in Iran. Falling is one of the most common problems in this period that leads to mobility, social limitations and even death. To increase the awareness and prevent secondary hazards due to falls, this study was conducted as a review article aiming the prevalence of falls based on evidence and related factors in Iranian elderly.
    Materials &

    Methods

    In this study, the Prism method includes research published from 2008 to 2018 focusing on the prevalence of falls based on evidence and related factors in the Iranian elderly and the keywords prevalence, falls, falls-related factors, the elderly In the scientific database of PubMed and Scopus, Google Scholar, SID, Magiran, Irandoc. After reviewing the studies, 394 articles were obtained and finally, by reviewing the abstracts, 14 articles were selected.

    Results

     The results of Iranian studies were reported very differently. There was a significant relationship between aging, marriage, education, neurological diseases, painkillers, and home safety.

    Conclusion

     The findings of this review study show an increase in the frequency of falls in the Iranian elderly that it is worthwhile to consider one of the health policies in this period of life to prevent and reduce the causes of falls at this age to reduce costs. Reduce the health caused by fall related injuries. Since prevention and education programs are not implemented in the elderly, the results of this study can help identify the importance of treatment costs and the harmful status.

    Keywords: Prevalence, Falling, Elderly, Iran
  • Maryam Niajalili, Meghdad Sedaghat, Asghar Reazasoltani, Ali Reza Akbarzade Baghban, Sedigheh Sadat Naimi* Pages 304-319
    Objective

     Because of the significant prevalence of diabetes, disability of patients due to the complication of Diabeti Neuropathy (DN) has been increased. Physiotherapy is one of the methods for DN which can help control the symptoms through modalities such as infrared radiation, electrical stimulation and electromagnetic fields. Tecar therapy is a form of electromagnetic fields.This study investigated the effect of Capacitive Tecar therapy on pain and tactile sensation of the feet in type 2 diabetics with symptoms of peripheral neuropathy. 

    Materials & Methods

    This clinical trial was performed as pre-test and post-test with a control group. The samples consisted of 24 diabetics aged 17-78 years with symtoms of peripheral neuropathy allocated in the control and experimental group randomly. The patients of experimental groups participated in 10 sessions and received the Capasitive tecar therapy with 10%-30% intensity in addition to infrared radiatin; the controls received the same protocol with zero intensity of tecar. Pain and tactile sensation of the soles were evaluated before and after sessions. The collected data were analyzed by the Reapeted measure Analysis Of Variance (ANOVA). All statistical analyses were performed in SPSS V. 18. The significance level was set at P<0.05.

    Results

     The results of Rearetd Measure ANOVA showed that there was a significant difference in the mean scores of pain and tactile sensation of soles in the post-test compared to the pre-test of two groups.(P<0.001).There was also a significant difference in the means of post-test scores of variable pain (P=0.002) and tactile sensation (P<0.001) between the two groups. The improvement of variables in experimental group was more than control group.

    Conclusion

     The results of this study revealed that Tecar Therapy with infrared radiation can be an appropriate therapeutic program for improving pain and tactile sensation of soles in diabetic patients with symptoms of peripheral neuropathy.

    Keywords: Diabetic peripheral neuropathy, Pain, Tactile sensation, Tecar therapy
  • Behzad Karami Matin, Moslem Soofi, Ali Kazemi Karyani, Shahin Soltani*, Bita Shokri, Shiva Amani, Zahra Shahbazi Pages 320-335
    Objective

     Congenital anomalies are functional or structural anomalies that can occur as a single or a group of anomalies. Studies have shown that socioeconomic factors can affect congenital anomalies such that the middle- and low-income countries suffer more from the congenital anomalies. This study aimed to determine the essential socioeconomic determinants of the disability-adjusted life year (DALY) for congenital anomalies in children aged <5 years.

    Materials & Methods

    This is a cross-sectional study using the latest available data in 2017, which were extracted from the international databases of the World Bank, the Institute for Health Metrics and Evaluation, and the United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization. In the study, we analyzed data from 196 countries divided into 6 geographical regions of African Region (AFRO), European Region (EURO), Pan American Health Organization (PAHO), Eastern Mediterranean Region (EMRO), Western Pacific Region (WPRO), and South-East Asia Region (SEARO). To identify the main determinants of the DALY, gross domestic products (GDP) per capita, poverty rate, government, private and external health expenditures per capita, mean years of schooling, and literacy rate were used. Data analysis was performed in STATA v.15 using the one-way ANOVA and the linear regression analysis.

    Results

     The lowest and highest rates of DALY was reported in Luxembourg (856.29 per 100000 population) and Sudan (21714.7 per 100000 population), respectively. The AFRO and EURO regions had the highest (9392.78±4250.56), and the lowest (2969.11±1961.64) mean of DALY. In Iran, the DALY rate was reported 7721.48 per 100000 population, which was higher than those in the EURO and PAHO regions and lower than those in the AFRO and EMRO regions. The results of linear regression analysis showed that mean years of schooling was the strongest predictor of DALY (β=-0.44, P=0.001) followed by the poverty rate (β=0.36, P=0.002). The results of one-way ANOVA indicated that the rate of DALY was significantly different between different social and economic groups, and it was higher in the lower socioeconomic groups. 

    Conclusion

     Mean years of schooling and poverty rate are the strongest predictors of DALY for congenital anomalies in children under 5 years of age. Low-income countries, especially those in the AFRO and EMRO regions, are the most prone to the disability and premature death caused by congenital anomalies in children under 5 years of age compared to the high-income countries. Therefore, the equitable distribution of screening and health care services and educational infrastructures for deprived and lower socioeconomic countries should be taken into account by national and international health organizations.

    Keywords: Disability, Congenital anomalies, Mortality, socioeconomic factors poverty
  • Jafar Yahyavi Dizaj, Faroogh Na'emani, Mohsen Fateh, Manijeh Soleimanifar, Amir Massoud Arab, Morad Esmaiel Zali, Shahin Soltani, Ali Kazemi Karyani* Pages 336-357
    Objective

     Demographic and epidemiological changes in the 21st century have created new challenges such as aging and the rising trend of non-communicable diseases. The high prevalence of disability (due to the growing aging population), non-communicable diseases, and accidents have increased the demand for rehabilitation services. However, there are not enough resources to meet all current needs in many parts of the world. The purpose of this study is to investigate the inequality in the utilization of rehabilitation services between Iranian households in urban and rural areas.

    Materials & Methods

    This is a descriptive-analytical study with a cross-sectional design using the household expenditure, income survey data from the Statistics Center of Iran in 2018. The used instrument was a questionnaire surveying the expenditure and income of urban and rural households (social characteristics of household members, place of residence and main living facilities, food/non-food expenses, and household income), which was completed through interviewing the household head or a member over 15 years of age. The study samples were 18610 households in rural areas and 20348 households in urban areas. After extracting and refining the data, 38958 households were included in the study. Factors affecting their utilization of rehabilitation services and the inequality in utilization were analyzed using the Chi-square test and the concentration index (CI), respectively. Data were extracted in MS Access 2013 and MS Excel 2013 applications and were analyzed in STATA V.14.1 software. The geographic distribution of the service utilization was plotted using ArcGIS Map V. 10 software.

    Results

     A total of 258 households (0.77%) used rehabilitation services. Of these, 226 (87%) had a male head, and 32 (13%) had a female head. About 60% had 3-4 members, and 239 (92%) had insurance coverage, and others (8%) had no insurance coverage. Also, 173 (67%) had an employed head. Finally, 55% were living in rural areas, and 45% in urban areas. Uninsured households had less use of rehabilitation services (P<0.05). Also, 1.32% of the fifth income quintile (highest income) used rehabilitation services, while this rate was 0.35% for households in the first quintile (P<0.001). Zanjan, Qazvin, Khuzestan, Isfahan, Lorestan, Bushehr, and Semnan provinces had the lowest service utilization rates in urban/rural areas and the whole country. Qom province had a better status regarding service utilization in urban areas, while East Azerbaijan, Mazandaran, Golestan, Yazd, Fars, and Hormozgan provinces had higher service utilization rates in rural areas. Overall, East Azerbaijan, Mazandaran, and Qom provinces had a higher rate of utilization. The CI value for the whole country was reported at 0.24 (95% CI: 0.17-0.30), indicating a higher inequality in utilization in favor of the rich. The CI values for rural and urban areas were 0.27 and 0.19, respectively (P<0.001).

    Conclusion

    There is inequality in the utilization of rehabilitation services in favor of the rich households in Iran, and low-income households have lower access to these services. The inclusion of rehabilitation services in the primary health insurance package with appropriate pricing and population coverage, and fair distribution of rehabilitation services following the needs of public and private sectors, can increase the access and utilization of rehabilitation services.

    Keywords: Utilization, Rehabilitation services, Income inequality, Concentration index, Iran
  • Faezeh Koohestani, Parisa Rezaei, Mahboubeh Nakhshab* Pages 358-375
    Objective

     Pragmatic assessment is critical because of its effective role in social and academic success. It can provide early intervention if the evaluations are made early in childhood. In this regard, an appropriate tool is necessary for the pragmatic evaluation of preschool children in Iran. The checklist of pragmatic behaviors (CPB) is an observational tool for assessing pragmatics in children aged 3-5 years. This study aims to develop a Persian version of the CPB and evaluate its psychometric properties.

    Materials & Methods

    This is a methodological study conducted in 2018. The participants were 63 children in three age groups of 3, 4, and 5 years selected from kindergartens in Isfahan City, Iran, using a cluster sampling technique. The inclusion criteria were being 3-5 years old and Persian speaker. This study was conducted in two steps; translation and localization of the CPB to Persian and evaluating the validity and reliability of the Persian CPB. The studied variables were 25 pragmatic behaviors mentioned in the CPB. The test-retest reliability was estimated using 15 children (5 from each age group) in a 2-week interval. Scoring was based on the presence (verbal, nonverbal) or absence of the behavior. The internal consistency was estimated using the Cronbach α coefficient; discriminant validity was assessed concerning age, and criterion validity by measuring the CPB’s correlation with the ages and stages questionnaire (personal-social subscale) and the behavioral problem questionnaire. Nonparametric tests were used for factor analysis and estimating inter-rater agreement and test-retest reliability. The obtained data were analyzed in SPSS 21 and AMOS applications.

    Results

     The Persian CPB’s total score significantly increased with the increase of age (P≤0.001). Factor analysis reported four factors for the Persian CPB. Criterion validity evaluation showed the moderate significant correlation of the CPB (r=0.58) with the personal-social subscale of age and stages questionnaire (ASQ), and its weak negative significant correlation (r=-0.28) with the behavior problem questionnaire. A Cronbach α of 0.83 was obtained for internal consistency, and a correlation coefficient of 0.665 (P=0.007) was reported for test-retest reliability.

    Conclusion

     The Persian version of the CPB has acceptable psychometric properties. The differences in some items of this version compared to other versions may be because of differences in culture and language.

    Keywords: Pragmatics, Validity, Reliability, Checklist of pragmatic behaviors, Preschool, Children
  • Mohammad Taghi Mohseni Takalu, Seyed Ali Hosseini, Hamid Reza Khankeh, Ebrahim Pishyareh*, Enayatollah Bakhshi Pages 376-389
    Objective

     Caring for individuals with multiple sclerosis (MS) can affect their caregivers’ occupational performance in various areas such as work, rest/sleep, and social participation. Part of the rehabilitation process is educating caregivers. Primary caregivers need knowledge and information to deliver their caring role. Although face-to-face learning is useful, it can have some limitations. For example, a caregiver should refer to a specific center to receive information and interventions, which is often time-consuming and may trouble them to perform other roles, including their occupational roles. Written health education is used for complementing or strengthening verbal education and maximizing its effectiveness. These materials play an essential role in increasing knowledge, self-management, and commitment to treatment. When health professionals and health services are not available to caregivers, written health education materials can partially answer their questions and needs. It can also help reduce the costs of health care for caregivers. The present study aims to develop and validate the appearance and content of an educational booklet to improve the occupational performance of primary caregivers of individuals with MS (PCIMS).

    Materials & Methods

    This is a methodological study conducted. 1. preparing the content based on grounded theory study of PCIMS and their challenges, and then preparing an initial draft, 2. examining the face validity and content validity of the initial draft according to the opinions of 22 experts in MS, and 3. examining the face validity and content validity of the initial draft according to views of 22 PCIMS. An item-level content validity index (I-CVI) value of ≥0.78 and a scale-level content validity index/average (S-CVI/Ave) value of ≥0.9 were considered as the criteria for having acceptable validity in the second and third phases. The binomial test was also used to test the statistical reliability of the I-CVIs at a significance level of 0.05 and the expected proportion of agreement (test proportion) of 0.8.

    Results

     The minimum I-CVI and S-CVI/Ave values for the items of a scale designed to assess the face validity and content validity of the booklet were respectively reported 0.9 and 0.97, according to the panel of experts. Also, the minimum observed proportion of agreement for items under the binomial test was obtained 0.9, which was higher than the expected proportion of agreement (0.8). I-CVIs values, S-CVI/Ave value and the observed proportion of agreement between PCIMS were equal to 1. For participating experts and PCIMS, the booklet had appropriate validity, and their comments on the appearance and content of the booklet were applied to the final version of the booklet.

    Conclusion

     The developed educational booklet has acceptable face validity and content validity, and specialists can use it for the rehabilitation intervention of PCIMS. Further studies are recommended to investigate the effectiveness of this booklet on improving the quality of life of PCIMS.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Caregivers, Occupations, Education, Validation study
  • Sepideh Teimourian*, Hooshang Mirzaei, Ebrahim Pishyare, Samaneh Hosseinzadeh Pages 390-405
    Objective

     One of the most significant issues in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is emotional/behavioral problems, which disrupt their social communication at home and school. Some of these problems include social problems, rule-breaking behavior, and aggressive behavior. These problems, if left untreated in childhood, can cause problems in adulthood such as substance abuse, insubordination in the workplace, shorter stay at a job, and more anti-social acts. Nowadays, the use of play therapy for children with ADHD has become common. It is an active approach that allows the children to express their feelings through play. In group play therapy, children are asked to evaluate their personality according to their peers’ reactions. The study investigates the effect of group play therapy on emotional/behavioral problems in children with ADHD aged 6-12 years.

    Materials & Methods

    This is a randomized controlled trial. The study population consists of all children with ADHD referred to the Dostdaran Koodak Occupational Therapy Clinic in Isfahan City, Iran. Of these, 28 children aged 6-12 years (average age: 8 years), including 8 girls and 20 boys, were selected using a convenience sampling technique. First, the study objective was explained to the parents, and children were then randomly assigned into the intervention and control groups. Considering error (d)=3, with 95% confidence level and 80% test power, the sample size was determined 14 for each group. The intervention group received 12 sessions of group play therapy (2 sessions per week, each for 45-60 minutes), besides two sessions of individual occupational therapy per week. However, the control group received two sessions of occupational therapy per week only. The emotional/behavior problems of subjects in both groups were assessed before and after the intervention using the CBCL. Data analysis was performed in SPSS V. 21 software using the Shapiro-Wilk test and ANCOVA.

    Results

     After the group play therapy, there was a significant decrease in the scores of emotional/behavioral problems, including social issues, aggressive behavior, and rule-breaking behavior, as well as in the overall score (P˂0.001).

    Conclusion

     Group play therapy can be used as a complementary method with other common occupational therapies for reducing the emotional/behavioral problems in children with ADHD.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, Play therapy, Behavioral problem
  • Mehdi Yousefi* Pages 406-420
    Objective

    The industrialization and alteration of human life structure have led to some serious harms including substance use disorder. Over the past years, various treatment programs have been introduced for the treatment of addiction. The third wave of psychotherapy called Acceptance and Mindfulness based Therapies, came up with the hypothesis that mental harm is associated with trying to control or avoid negative thoughts and emotions. One of the ways to treat problems associated with substance use disorder like impulsivity is Acceptance and Commitment Therapy (ACT). In this regard the study aims to decrease impulsivity in patients with Methamphetamine use disorder by using Acceptance and Commitment Therapy.

    Materials & Methods

    The study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest-follow-up-control group design.  The study population included all men with Methamphetamine use disorder in2019 currently avoiding any substance use, and all of them were attending narcotics anonymous association sessions in Yazd.  The sampling method was purposeful sampling and the sample size was determined according to the similar studies and also considered to be appropriate for group therapy sessions, ie, 8 to 12 sessions. Thus, among those who scored higher than the cut-point according to Bart's Impulsivity Questionnaire (1994), 12 were randomly assigned to the experimental group and 12 randomly assigned to the control group. Demographic characteristics questionnaire and Barratt Impulsivity Scale (1994) were used to collect data. Inclusion criteria were: 1) Good verbal communication ability 2) Minimum literacy (people able to understand and answer the questionnaire items) 3) Complete abstinence and non-consumption of methamphetamine during at least 6 months before the study. 4) Having passed 6 months after the end of treatment. 5) Being between the ages of 18 and 60 years. 6) Having no mental and physical disabilities (so as not to impede research and evaluation). Exclusion criteria included recurrence and substance use at the time of the study, and addicts with AIDS and Hepatitis C. Descriptive and inferential statistical methods including covariance analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the value of the parameter (F) belonging to the pre-test variable was 4.9 and it was significant. Therefore, there was a significant difference between the mean scores of impulsivity of the control and experimental groups in the post-test after the pre-test effect was gone  in patients with treated methamphetamine use disorder. The results also showed that the F value of the variable was statistically significant in the post-test. Further, the Wilk’s lambda value was 0.029 with a significance level of 0.000, this means that time has a significant statistical effect. This statistic indicates a difference and change in the impulsivity values of patients with methamphetamine use disorder in patients within the third, sixth and eighth sessions. Also, based on the results, each pair of time periods is compared with each other and indicates that all values ​​with a significant level of less than 0.05 And the impulse rates of patients with methamphetamine use disorder have always been different between the third, sixth and eighth sessions.

    Conclusion

    Finally based on the results of this study, it can be concluded that Acceptance and Commitment based Therapy as a new and emerging treatment of the third wave of behavioral therapy is a useful intervention for patients with methamphetamine use disorder to reduce their impulsive behaviors.  Given the increasing number of people with addiction, counselors and psychologists need to take non-pharmacological and psychological treatments to address the problems of people with substance use disorder. In particular, Acceptance and Commitment based Therapy for other substance use disorders can also be formulated and implemented to improve relationships between couples with substance use disorder and their relationship with their families.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), impulsivity, Methamphetamine