فهرست مطالب

پژوهش در توانبخشی ورزشی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

نشریه پژوهش در توانبخشی ورزشی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ملیحه براز*، نادر فرهپور، محمدتقی کریمی، محمدرضا رضایی صفحات 1-9
    زمینه و هدف

    تاثیر متقابل بین ساختار پا و الگوی راه رفتن مورد تاکید محققین قرار گرفته است اما این اثر در بیماران کمردرد تبیین نشده است. بنابراین هدف از این مطالعه ارزیابی پارامترهای فضایی - زمانی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی با و بدون پای پرونیت طی راه رفتن است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی، به صورت داوطلبانه تعداد 10 نفر برای هر یک از گروه های سالم، بیماران کمردرد با پای طبیعی و پرونیت انتخاب شدند. سیستم تصویربرداری وایکان برای اندازه گیری متغیرهای فضایی - زمانی راه رفتن با سرعت دلخواه بدون کفش استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد سرعت راه رفتن در هر دو گروه کمردرد با و بدون پای پرونیت نسبت به گروه سالم کمتر است (p˂0.05). طول گام و قدم در گروه کمردرد با پای طبیعی، از سایر گروه ها کمتر است (p˂0.05). زمان فاز حمایت دوگانه در گروه کمردرد با پای طبیعی از گروه سالم بزرگتر است (p˂0.05). همچنین عرض گام برداری و زمان چرخه در گروه کمردرد با پای پرونیت از گروه سالم بزرگتر است (p˂0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد متغیرهای فضایی- زمانی در گروه های کمردرد تحت تاثیر ساختار پا قرار دارند. نتایج حاضر نشان داد در گروه کمردرد با پای طبیعی، کاهش سرعت راه رفتن با افزایش زمان فاز حمایت دوگانه، کاهش طول گام و طول قدم همراه است. همچنین در گروه کمردرد با پای پرونیت، کاهش سرعت راه رفتن با افزایش زمان چرخه و عرض گام همراه است. بهتر است برنامه های تمرینی و توانبخشی با توجه به ساختار پا برای بیماران کمردرد بهینه سازی شود.

    کلیدواژگان: پارامترهای فضایی-زمانی، کمردرد مزمن غیراختصاصی، پرونیشن اضافی پا، پای برهنه
  • مژگان اسحقی*، غلامعلی قاسمی صفحات 11-19
    زمینه و هدف

    افراد کم توان ذهنی به دلیل مشکلات خاص ذهنی و جسمی کم تحرک هستند و دچار اختلالات عملکردی حرکتی می باشند. بنابراین هدف این تحقیق مطالعه تاثیر هشت هفته تمرینات اسکات تک پا بر تعادل، قدرت اندام تحتانی و کیفیت زندگی دانش آموزان کم توان ذهنی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی 30 نفر از دانش آموزان 7 تا 11 ساله پسر با بهره هوشی 50 تا 70، به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و در دو گروه (15 نفره) تجربی و کنترل همتاسازی شدند. جهت ارزیابی تعادل و قدرت اندام تحتانی آزمودنی ها از آزمون قابلیت حرکتی برویینینکس- اوزرتسکی و جهت ارزیابی کیفیت زندگی از پرسشنامه کیفیت زندگی کامینز استفاده شد. گروه تجربی به مدت 8 هفته (سه جلسه 60 دقیقه ای) تمرینات اسکات تک پا را انجام دادند. در این مدت گروه کنترل بدون برنامه تمرینی خاصی بودند. در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تعیین اثربخشی تمرینات آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری به کمک نرم افزار 19SPSS به کار رفت. سطح معنی داری در کلیه تحلیل ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمرینات اسکات تک پا تاثیر معنی داری بر تعادل ایستا و پویا، قدرت اندام تحتانی و کیفیت زندگی کودکان کم توان ذهنی داشته است (05/0p≤).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاضر می توان از تمرینات اسکات تک پا به منظور بهبود تعادل ایستا، پویا، قدرت اندام تحتانی و کیفیت زندگی کودکان کم توان ذهنی می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسکات تک پا، تعادل، قدرت اندام تحتانی، کیفیت زندگی، کم توان ذهنی
  • لیلی مهدیه، وحید ذوالکتاف*، یاور زارعی، فریبا لسانی، مجتبی بابایی خورزوقی صفحات 21-31
    زمینه و هدف

    تمرینات ثبات بخشی پویای عصبی عضلانی (DNS) روشی جدید بر پایه حرکات بنیادی به منظور اصلاح برنامه حرکتی در سیستم عصبی مرکزی می باشد. بنابراین در تحقیق حاضر اثر تمرینات DNS بر آزمون غربالگری حرکات عملکردی (FMS) بررسی شد.

    روش بررسی

    نمونه تحقیق شامل 34 دانشجوی دختر بود که به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. سن، قد و وزن گروه تجربی به ترتیب 68/0±8/18 سال، 63/5±4/160 سانتی متر و 41/14±4/61 کیلوگرم و در گروه شاهد 91/0±9/18 سال، 16/3±5/160 سانتی متر و 10/12±2/61 کیلوگرم بود. گروه شاهد تمرینات معمول آمادگی جسمانی و گروه تجربی پروتکل تمرینی DNS را 3 جلسه 50 دقیقه ای در هفته به مدت 6 هفته انجام دادند. FMS به عنوان پیش آزمون و پس آزمون اندازه گیری شد. جهت تحلیل داده ها از روش آماری ANOVA با اندازه های تکراری در سطح معنی داری 05/0 P≤ استفاده گردید.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر تعاملی به نفع گروه تجربی (0001/0 = P، 42/250=(1و32) F) معنادار بود. همچنین اثر اصلی نوبت آزمون (0001/0 = P، 50/347 = (1و32) F) و اثر اصلی گروه (0001/0 =P، 45/16 = (1و32) F) معنادار شد.

    نتیجه گیری

    یافته های ما موید آن است که احتمالا می توان از تمرین حرکات بنیادین برای بهبود حرکات عملکردی استفاده نمود. در حقیقت پیشرفت معنی دار گروه تجربی در FMS به تقویت الگوی حرکتی در نتیجه تمرینات DNS مربوط می شود.

    کلیدواژگان: ثبات بخشی پویای عصبی عضلانی، غربالگری حرکات عملکردی، آسیب
  • بهناز گلپایگانی*، فریبرز هوانلو، محمدعلی بحرینی پور صفحات 33-43
    زمینه و هدف

    کمردرد از متداول ترین مشکلات سلامتی و درمان کشورهای مختلف خصوصا کشورهای صنعتی است، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات ثبات داینامیک بر استقامت عضلات تنه، میزان درد و دامنه حرکتی زنانی که به کمردرد مزمن مبتلا شده اند.

    روش بررسی

    آزمودنی ها این تحقیق شامل 30 نفر از زنان مبتلا به کمر درد مزمن غیر ورزشکار بودند که دامنه سنی بین 19 تا 48 سال قرار داشتند و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (15=n) و کنترل (15=n) تقسیم شدند. کلیه آزمودنی ها ابتدا با پرسشنامه اوسوستری از نظر میزان ناتوانی در ناحیه کمر مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقیاس بصری درد، گونیامتر و آزمون ایتو به ترتیب جهت تعیین درد، دامنه حرکتی و استقامت عضلانی به کار گرفته شد. پس از ارزیابی اطلاعات در پیش آزمون، گروه تجربی برنامه تمرینی ثبات داینامیک عصبی - عضلانی (DNS) را به مدت هشت هفته انجام دادند اما در این دوره گروه کنترل برنامه بازتوانی خاصی را دریافت نکردند. پس از 8 هفته مجددا ارزیابی ها در پس آزمون انجام شد و برای تجزیه تحلیل داده هااز آزمون تی زوجی و تی مستقل در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد..

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پس از هشت هفته تمرینات ثبات داینامیک عصبی و عضلانی بر متغیر درد، استقامت عضلانی و دامنه حرکتی تاثیر معنی داری (05/0≥ p) داشت. همچنین نتایج تحقیق در زمینه تفاوت بین گروه ها نشان دهنده وجود تفاوت مبین دو گروه در متغیرهای درد، استقامت عضلانی و دامنه حرکتی بود (05/0≥ p).

    نتیجه گیری

    تمرینات ثبات داینامیک عصبی- عضلانی (DNS) با تمرکز بر روند رشد طبیعی سیستم حرکتی، باعث کاهش درد، افزایش دامنه حرکتی و استقامت گروه عضلانی تنه و کمر در مبتلایان به کمر درد مزمن می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات DNS، کمردرد مزمن، دامنه حرکتی، استقامت تنه
  • احسان ابراهیمی پور، فرشته ثابت*، مهرداد عنبریان، محمدرضا امیرسیف الدینی صفحات 45-54
    زمینه و هدف

    حس عمقی از عوامل مهم در پیشگیری از آسیب به شمار می رود که تحت تاثیر عوامل بسیاری از جمله ریتم شبانه روزی موجود در بدن انسان است. اختلال در عملکرد حس عمقی می تواند خطر بروز آسیب و سقوط را در سالمندان افزایش دهد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر دو زمان روز  بر دقت عملکرد حس عمقی مفصل زانو در مردان سالمند شهر کرمان بود.

    روش بررسی

    تعداد 20 مرد سالمند با میانگین سن 34/6±09/68 سال، قد 99/6±23/171 سانتی متر و وزن 54/10±12/75 کیلوگرم بر اساس معیارهای ورود و خروج از تحقیق و به شکل هدفمند انتخاب شدند. خطای بازسازی زاویه ای مفصل زانو در دو زمان مختلف روز (30/7 صبح و 5 عصر) و دو زاویه هدف و  فلکسیون توسط روش مارکرگذاری پوستی و عکس برداری دیجیتال اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل عکس ها از نرم افزار اتوکد و مقایسه داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد (05/0p<).

    یافته ها

    با وجود ثبت رکوردهای متفاوت در ساعات مختلف و کمتر بودن میانگین خطاهای بازسازی در ساعات ابتدایی روز، طبق نتایج آزمون تحلیل واریانس تفاوت معنی داری در نتایج اندازه گیری های خطای بازسازی هیچ یک از دو زاویه هدف در ساعات مختلف مشاهده نشد 05/0>p.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به نظر می رسد که دقت عملکرد حس عمقی مفصل زانو تحت تاثیر ریتم شبانه روزی قرار نداشته و بر این اساس، تفاوتی در احتمال بروز آسیب دیدگی و احتمالا سقوط سالمندان در ساعات مختلف شبانه روز وجود ندارد.

    کلیدواژگان: حس عمقی، ریتم شبانه روزی، سالمندی، بازسازی زاویه ای مفصل
  • حسین شاهرخی*، حسین مهرابیان، نرجس عبدالهی نطنزی صفحات 55-66
    زمینه و هدف

    ژنووالگوم، منجر به ایجاد تغییراتی در ساختار و عملکرد عضلات اطراف زانو، حس عمقی، عملکرد عصبی - عضلانی و کنترل اندام تحتانی می شود. از این رو، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات اصلاحی رایج و NASM بر زاویه Q داینامیک و حس وضعیت دانش آموزان دختر دارای ژنووالگوم بود.

    روش بررسی

    45 نفر دانش آموز دختر 16-12 سال دارای ژنووالگوم، به طور داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند و با همگن سازی به گروه تجربی یک (رایج) و گروه تجربی دو (NASM) و یک گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های تجربی هشت هفته تحت تمرینات اصلاحی رایج و NASM قرار گرفتند. در پیش آزمون و پس آزمون، زاویه Q داینامیک و حس وضعیت مفصل زانو مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی، آزمون t همبسته، تحلیل واریانس و تست تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تمرینات اصلاحی رایج و NASM در پس آزمون منجربه کاهش زاویه Q داینامیک شد ولی تفاوت معناداری بین سه گروه جود نداشت اما با مقایسه میانگین ها، در گروه NASM نسبت به رایج کاهش بیشتری مشاهده شد. همچنین، تاثیر هر دو نوع تمرین در پس آزمون بر حس وضعیت معنادار بود و بین سه گروه تفاوت معناداری وجود داشت که از نظر میانگین، فقط بین گروه NASM و کنترل تفاوت معنادار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، هر دو نوع تمرین منجربه بهبود زاویه Q داینامیک و حس وضعیت شدند ولی تاثیر تمرینات اصلاحی NASM بیشتر بود. از این رو، توصیه می گردد در بهبود ژنووالگوم از هر دو نوع تمرین به ویژه تمرینات اصلاحی NASM استفاده شود

    کلیدواژگان: تمرینات اصلاحی، NASM، حس وضعیت، زاویه Q، ژنووالگوم
  • زهرا شکری زاده، مصطفی زارعی*، امیرحسین براتی، فریبا محمدی صفحات 67-76
    زمینه و هدف

    مفصل شانه ورزشکاران بسکتبال با ویلچر به علت حرکات پرتابی بالای سر، فعالیت های تکراری راندن ویلچر و تحمل وزن بدن، متحمل فشارها و آسیب های زیادی می شود که منجر به کاهش حس عمقی خواهد شد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر هشت هفته برنامه تمرینات با کش بر حس عمقی مفصل شانه ورزشکاران نخبه مرد بسکتبال با ویلچر بود.

    روش بررسی

    14 بازیکن (8 نفر گروه تمرین، 6 نفر گروه کنترل) از 2 باشگاه در استان تهران در این پژوهش شرکت کردند. تیم ها به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در ابتدا با دستگاه آیزوکنتیک بایودکس، حس عمقی عضلات چرخاننده های داخلی و خارجی دست برتر بازیکنان، از دو روش حس موقعیت مفصل (JPS) و آستانه تشخیص حرکت (TTDM) به وسیله دستگاه آیزوکنتیک بایودکس سیستم 4 اندازه گیری شد، سپس گروه مداخله به مدت هشت هفته برنامه پیشگیری از آسیب شانه با کش را اجرا کردند و در انتها از هر دو گروه مجددا با دستگاه آیزوکنتیک آزمون گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که این برنامه تمرینی باعث افزایش حس عمقی چرخش دهنده های داخلی و خارجی می شود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که برنامه تمرینی پیشگیری از آسیب شانه با استفاده از کش بر حس عمقی چرخش دهنده های داخلی و خارجی شانه ورزشکاران بسکتبال با ویلچر بسیار اثرگذار بوده است؛ بنابراین به مربیان و بازیکنان بسکتبال با ویلچر و بازیکنان دیگر رشته های ورزشی و ویلچررانان غیر ورزشکار توصیه می شود این برنامه تمرینی را در طولانی مدت جهت بهبود حس عمقی عضلات شانه اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: حس عمقی، مفصل شانه، پیشگیری از آسیب، بسکتبال با ویلچر، تمرینات با کش
  • شکوفه فیضی، سید صدرالدین شجاع الدین*، مجی الدین بهاری صفحات 77-86
    زمینه و هدف

    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرینات ثبات مرکزی و تمرین در آب بر تعادل، انعطاف ناحیه تنه و عملکرد اندام تحتانی دختران کم توان ذهنی آموزش پذیر  است.

    روش بررسی

    نمونه های تحقیق شامل 30 دانش آموز دختر کم توان ذهنی آموزش پذیر مدرسه استثنایی نظام مافی بودند که به طور تصادفی به دو گروه تجربی (20 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. جهت اندازه گیری تعادل ایستا از آزمون اصلاح شده لک لک و تعادل پویا تست راه رفتن پاشنه به پنجه، استفاده گردید. گروه تجربی به مدت 8 هفته (3 جلسه در هفته) تمرینات خود را در محیط استخر انجام دادند و گروه کنترل در طول مطالعه از انجام هرگونه فعالیت اجتناب نمودند.

    یافته ها

    یافته های آماری نشان داد که در اندازه گیری تعادل ایستا و پویا تاثیر تمرینات ثبات مرکزی بیشتر از تمرینات در آب بود (05/0<P). در انعطاف پذیری تاثیر تمرینات در آب بیشتر از تمرینات ثبات مرکزی (05/0<P) و در عملکرد اندام تحتانی تاثیر تمرینات ثبات مرکزی بیشتر از تمرینات در آب بود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر مشاهده شد که تمرینات ثبات مرکزی و همچنین تمرینات در محیط آب باعث افزایش تعادل ایستا و پویا در کودکان کم توان ذهنی می گردد. تمرینات ثبات مرکزی از طریق تقویت عضلات عمقی بدن در ناحیه شکم، لگن و ران ها و همچنین ثبات و استحکام نواحی نام برده می تواند برای کودکان کم توان ذهنی موثر باشد.

    کلیدواژگان: دختران کم توان ذهنی، تمرینات ثبات مرکزی، تمرین در آب، تعادل ایستا و پویا
  • علیرضا فارسی، مریم کاویانی*، ناهید مقدم منش صفحات 87-99
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات سالمندان کاهش تعادل و افزایش نوسانات قامتی است. هدف این پژوهش مقایسه تاثیر تمرینات مقاومتی هم طول و کوتاه شونده بر تعادل پویا و تعادل عملکردی در زنان سالمند بود.

    روش بررسی

    30 زن سالمند (7/5±1/66) به طور داوطلبانه انتخاب شدند و به سه گروه همگن هم طول، کوتاه شونده و کنترل تقسیم شدند. تعادل پویا با استفاده از دستگاه بایودکس و تعادل عملکردی نیز با آزمون برخاستن و راه رفتن زمان دار اندازه گیری شدند. تمرینات مقاومتی به تفکیک گروه هم طول و کوتاه شونده به مدت 18 جلسه (40 دقیقه ای، سه جلسه در هفته) اجرا شدند. شرکت کنندگان قبل، بعد، یک و دو ماه پس از تمرین آزمون شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس عاملی مرکب استفاده شد.

    یافته ها

    تمرین مقاومتی هم طول و کوتاه شونده، تاثیر معناداری بر بهبود تعادل پویا (001/0=P) و تعادل عملکردی (001/0=P) زنان سالمند داشت. تاثیر تمرینات هم طول بر تعادل پویا، بیشتر از تمرینات کوتاه شونده بود. در مقابل تاثیر تمرینات کوتاه شونده بر تعادل عملکردی بیشتر از تمرینات هم طول بود. تمرینات، تاثیر ماندگار معنی داری بر تعادل عملکردی داشت (001/0=P).

    نتیجه گیری

    تمرینات مقاومتی هم طول و کوتاه شونده بر تعادل تاثیر مثبتی داشت. این تاثیر تا 2 ماه بعد از پایان تمرینات همچنان بر تعادل عملکردی حفظ شده بود.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، تعادل، آزمون تعادل برخاستن و راه رفتن زمان دار، بایودکس، سالمند
  • زهره عرب جعفری، هومن فتاحی*، پرستو شمسه کهن صفحات 101-113
    زمینه و هدف

    زانوپرانتزی یکی از شایع ترین اختلالات اندام تحتانی است که فرد بر روی لبه خارجی پا راه می رود. هدف از این مطالعه تعیین اثر 8 هفته تمرینات توانبخشی ترکیبی (ثبات مرکزی و تراباند) بر میزان فاصله کندیل های داخلی ران، زاویهQ و استقامت عضلات مرکزی در دانش آموزان نوجوان مبتلا به زانوپرانتزی است.

    روش بررسی

    30 دانش آموز دختر دوره متوسطه اول مبتلا به زانوپرانتزی به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری تجربی (سن 74/0±47/14 سال، قد 93/0±80/158 سانتی متر، وزن 68/8±80/48 کیلوگرم) و کنترل (سن 76/0±14 سال، قد 18/5±73/157 سانتی متر، وزن 22/5± 13/49 کیلوگرم) تقسیم شدند. فاصله بین کندیل های داخلی ران، زاویهQ و استقامت عضلات مرکزی به ترتیب به وسیله کولیس، گونیامتر و تست پلانک جانبی مک گیل اندازه گیری شد. آزمودنی های گروه تجربی به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 60 دقیقه به تمرین پرداختند.

    یافته ها

    طبق یافته های تحقیق، کاهش معناداری در فاصله کندیل های داخلی ران (002/0P=)، افزایش معناداری در زاویه Q (007/0=P) و استقامت عضلات مرکزی (001/0=P) دیده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج اثربخش تمرینات این تحقیق توصیه می گردد که در برنامه های اصلاحی جهت بهبود و اصلاح ناهنجاری زانوپرانتزی از این مجموعه تمرینی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ثبات مرکزی، تراباند، زاویه Q، استقامت عضلات مرکزی، زانوپرانتزی
  • زهرا رئیسی*، مهسا عسگری، آفتاب زارعلی صفحات 115-126
    زمینه و هدف

    کمردرد یکی از شایع ترین و پرهزینه ترین مشکلات پزشکی در جوامع امروز است. هدف از مطالعه ی حاضر تاثیر هشت هفته تمرین درمانی با ترکیبی از تمرینات پیاده روی و تقویت عضلات مرکزی در آب بر درد و نوسانات پاسچر در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.

    روش بررسی

    20 زن مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی در دو گروه تجربی و کنترل در مطالعه حاضر شرکت کردند. بیماران در گروه تجربی هشت هفته (سه جلسه در هر هفته) تمرینات ترکیبی (پیاده روی و تقویت عضلات مرکزی) در آب را انجام دادند. بیماران در گروه کنترل در این مدت تحت درمان خاصی قرار نداشتند. قبل و بعد از مداخله درد و نوسانات پاسچر به ترتیب با استفاده از مقیاس سنجش بصری درد و دستگاه اندازه گیری فشار کف پایی ثبت شد. از نرم افزار 21 SPSS برای تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری استفاده شد (05/0p≤).

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در متغیرهای درد (000/0=p)، نوسانات قدامی خلفی (001/0=p)، محدوده نوسانات (02/0=p)، طول مسیر مرکز فشار (008/0=p) و سرعت نوسانات (009/0=p) پس از هشت هفته تمرین درمانی در گروه تجربی تفاوت معنی داری نشان داد. در متغیر نوسانات داخلی خارجی گروه تجربی و هیچ یک از متغیرهای گروه کنترل تفاوت معنی داری پس از گذشت هشت هفته مشاهده نشد (05/0˃p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده استفاده از پروتکل ترکیبی در محیط آب بر روی کاهش درد و نوسانات پاسچر در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی موثر واقع شد. بنابراین استفاده از پروتکل مطالعه حاضر در ترکیب با محیط آب جهت بهبود تعادل و درمان این بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پیاده روی، تقویت ناحیه مرکزی، مرکز فشار کف پایی، کنترل پاسچر
  • احسان الوانی، مرضیه ضیا*، منصور صاحب الزمانی صفحات 127-138
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات پایداری عصبی عضلانی پویا(DNS) بر تعادل پویا و  ناتوانی عملکردی ورزشکاران مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون می باشد. نمونه های پژوهش شامل 24 ورزشکار رشته های تیمی مرد دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی بودند که در دو گروه مساوی و تصادفی کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 8 هفته تمرینات پایداری عصبی عضلانی پویا را انجام دادند. گروه کنترل در طی این مدت زمان در هیچ گونه فعالیت درمانی و توانبخشی شرکت نداشته و به فعالیت های عادی روزانه مشغول بودند همچنین قبل و بعد از مداخله به منظور ارزیابی ناتوانی عملکردی پرسشنامه استوستری و به منظور ارزیابی تعادل پویا آزمون تعادل Y استفاده گردید. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری (05/0>p) مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مقایسه بین گروهی پس از تمرینات پایداری عصبی عضلانی پویا تفاوت معنی داری در بهبود تعادل پویا و ناتوانی عملکردی در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل نشان داد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه تمرینات پایداری عصبی عضلانی پویا موجب بهبود ناتوانی عملکردی و تعادل پویا در ورزشکاران دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی می شود. بنابراین به نظر می رسد که تمرینات DNS تمرینات موثری در برنامه توانبخشی ورزشکاران دارای کمرد مزمن غیراختصاصی باشد.

    کلیدواژگان: کمردرد مزمن غیر اختصاصی، پایداری عصبی عضلانی پویا، تعادل پویا، ناتوانی عملکردی
|
  • Malihe Baraz *, Nader Farahpour, Mohammad Taghi Karimi, Mohammad Reza Rezaee Pages 1-9
    Background and Aim

    Interaction between the foot pronation and gait pattern has been emphasized by researchers; but this effect has not been well understood in patients with low back pain (LBP). Therefor This study investigated the characteristics of spatiotemporal gait factors patients with chronic Low back pain with and without pronated feet.

    Materials and Methods

    Among low back pain (LBP) patients of 25 to 35 years old, 10 patients with normal foot, and another 10 patients with pronated foot were selected as experimental groups. Also 10 healthy individuals of the same age group were selected as control group. Spatiotemporal parameters of gait were analyzed using Vicon motion analysis system during barefoot walking with self-selected speed.

    Results

    Both experimental groups had less walking speed than control group. Stride and step length in LBP with normal foot were smaller than the other groups (p˂0.05). Double support phase time of LBP with normal foot was longer than control group (p˂0.05). Stride width and stride time was greater in LBP with pronated foot than control group (p˂0.05).

    Conclusions

    LBP is associated with decreased walking speed. In LBP patients with pronated feet the stride was wider and slower than in control group. However, the walking speed and stride and step length were affected only in LBP patients with pronated foot. It is better that the training and rehabilitation programs of LBP patients should be optimized based on the foot structure.

    Keywords: Spatiotemporal parameters of gait, Nonspecific Chronic low back pain, Foot pronation, Barefoot
  • Mojgan Eshaghi *, Gholamali Ghasemi Pages 11-19
    Background and aim

    People with mentally retarded are inactive due to the specific mental and physical problems and they have motor function impairments. Therefore, this study aimed to study the effect of eight-week combined single-leg squat exercises on balance, lower limb strength and quality of life in mentally retarded students

    Materials and methods

    In this quasi-experimental study, thirty 7-to-11-year-old male estudents of with IQ=50 to 70 were selected by purposive and convenience sampling and matched in two experimental and control groups. Bruininks-Oseretsky Mobility Test was used to assess the balance and strength of lower limbs of the subjects and Cummins Quality of Life Questionnaire was used to assess the quality of life. The experimental group performed single-leg squat exercises for 8 weeks (three 60-min sessions). During this time, the control group had no specific exercise program. At the end, post-test was performed for both groups. To determine the effectiveness of the exercises, statistical analysis of variance with repeated measures was used using SPSS-19 software. Significance level was considered 0.05 in all analyzes.

    Results

    The results showed that single-leg squat exercises have a significant effect on static and dynamic balance, lower limb strength and quality of life in mentally retarded children.

    Conclusion

    Single-leg squat exercises can be used to improve static, dynamic balance, lower limb strength, and quality of life in mentally retarded children.

    Keywords: Single-leg squats, Balance, Lower limb strength, quality of life, Mental Retardation
  • Leili Mahdieh, Vahid Zolaktaf *, Yavar Zarei, Fariba Lesani, Mojtaba Babaei Khorzoghi Pages 21-31
    Background and Aim

    Exercise programs that target the quality of the fundamental movements, are an essential component in the safe progression of athletes. Dynamic Neuromuscular Stabilization(DNS) Exercise is a new approach based on fundamental movements which modify the motor program in the central nervous system. So the effect of DNS training program on functional motion screening (FMS) was investigated in this study.

    Materials and Methods

    The sample consisted of 34 female students who were randomly divided into two groups. Age, height and weight of the experimental group were 18.8±0.68, 160.4±5.63 cm and 61.4±14.41 kg, respectively, and in the control group 18.19±0.91, 16.05 ± 3.16 cm and 61.2±12.10 kg. The control group performed routine physical fitness exercises and the experimental group performed DNS training protocol for 3 sessions of 50 minutes per week for 6 weeks. FMS was measured as pre-test and post-test. Data were analyzed using ANOVA for repeated measures at the significant level P≤0.05.

    Results

    The results showed significant interaction (F(1, 32)= 250.42 , P = 0.0001), intragroup difference (F(1, 32)= 347.50 , P = 0.0001) and intergroup differences (F(1, 32)= 16.45 , P = 0.0001) for FMS in the experimental group. Compared to the control group, the experimental group progressed with a much steep slope (60.23% vs. 73.34%).

    Conclusion

    Our findings confirm that it is possible to use fundamental movement training to improve functional movements. In fact, the experimental group's significant improvement in FMS is related to the reinforcement of the pattern of movement resulting from DNS exercises.

    Keywords: Dynamic Neuromuscular Stabilization, Functional Movement Screening, injury
  • Behnaz Golpaygani *, Fariborz Hovanloo, Mohammad Ali Bahreini Poor Pages 33-43
    Background and aim

    Low back pain is one of the most common health problems in different societies in the world. The purpose of this study was to investigate the effect of dynamic stability training on pain, range of motion and trunk muscular endurance in women with chronic low back pain.

    Materials and methods

    The subjects of this study included 30 women with chronic non-athlete low back pain who ranged in age from 19 to 48 years and were randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. All subjects were first assessed by the Oswestry Low Back Disability Questionnaire for disability in the lumbar region. VAS, goniometer and ITO were used to determine pain, a range of motion and muscular endurance, respectively. The experimental group then received a training program (DNS) for eight weeks, but the control group received no specific rehabilitation program. Pre-test and post-test were used in both experimental and control groups. In this study, paired samples t-test and independent samples test was used by spss24 software.

    Results

    The results showed that after eight weeks of dynamic neuromuscular stability training, there was a positive effect on pain, the trunk muscular endurance and range of motion (p≤0.05).

    Conclusion

    The dynamic neuromuscular stability (DNS) training focus on the natural growth process of the motor system, reduce pain, increase lumbar range of motion, and increase trunk muscular endurance in women with chronic low back pain. Keywords: DNS training, Chronic back pain, Range of motion, Trunk selective muscular endurance

    Keywords: DNS training, Chronic back pain, range of motion, Trunk selective muscular endurance
  • Ehsan Ebrahimipour, Fereshteh Sabet *, Mehrdad Anbarian, Mohammadreza Amirseyfaddini Pages 45-54
    Background and aim

    Proprioception is one of the most important factors in preventing injury, which is influenced by many factors, including the circadian rhythm. Proprioceptive dysfunction can increase the risk of injury and falls in the elderly.The aim of this study was to investigate effect of two different time of day on accuracy of knee JPS among Kerman elderly men.

    Materials and Methods

    Twenty elderly men with mean age of 68.09±6.34years old,height171.23±6.99cm and weight75.12±10.54kg were selected randomly from among60volunteer participants,based on inclusion and exclusion criteria of study.Reconstruction error data of knee joint was measured.AutoCAD software was used to analyze the images and repeated measures ANOVA was used to compare data at different times.

    Results

    Despite recording different records at different times and also decreasing mean reconstruction errors in early hours of day and according to results of analysis of variance in results of knee joint angular reconstruction error measurements at different times of day No statistical significance was observed.Although different records were recorded at different hours,and although mean of regenerative errors was lower in early hours of day,according to results of analysis of variance,there was no significant difference in results of regenerative error measurements at both angle of45(p=0.591)and 60(p=0.310)of knee joint at different times of day.

    Conclusion

    According to results, accuracy of proprioceptive function in knee joint is not affected by circadian rhythm and,there is no difference in likelihood of injury and possibly fall risk of elderly at different times of day due to proprioceptive dysfunction while performing physical activities in different hours of day and night.

    Keywords: Circadian rhythm, Elderly, Joint angular reconstruction, proprioception
  • Hossein Shahrokhi *, Hossein Mehrabian, Narjes Abdollahi Natanzi Pages 55-66
    Background

    Genu Valgum Leading to changes in the structure and function of the muscles around the knee, proprioception, neuromuscular function and control of lower limbs. the aims of this study were investigation of the current and NASM corrective exercise on dynamic Q angle and the positional sense of the knee joint in girl students with Genu Valgum.

    Materials and methods

    Forty-five girl students with Genu Valgum with aged 12-16, were voluntarily included in the study and divided into two experimental groups (current and NASM), and one control group. The experimental groups received current and NASM corrective exercises for eight weeks. In the pre- and post-tests, the dynamic Q angle and the positional sense of the knee joint were examined. , paired t-test, ANOVA test were used to analyze the data. (p≤0.05)

    Results

    The results of this study showed that current corrective exercises and NASM reduced the dynamic Q angle and there were no significant difference among the three groups in the post test. However, mean comparisons showed that the NASM group had more reduction compared to the current group. Also, both exercises had a significant effect on the positional sense and there was a significant difference among the three groups, which was only significant between NASM and control groups.

    Conclusion

    According to the results both types of exercise improved the dynamic Q angle and the positional sense, the effect of NASM corrective exercises was higher. Therefore, both exercises, especially NASM corrective exercises are recommended to improve the Genu Valgum.

    Keywords: corrective exercises, NASM, position sense, Q angle, Genu Valgum
  • Zahra Shokrizadeh, Mostafa Zareeii *, Amirhossein Barati, Fariba Mohammadi Pages 67-76
    Back ground and aim

    The shoulder joints of Wheelchair basketball athletes are subjected to a lot of pressure and injuries due to overhead throwing movements, repetitive activities, wheelchair propulsion and body weight-bearing, which can lead to a decrease in proprioception.The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of Thera-band exercise program on the proprioception of the shoulder joint for the elite male in wheelchair basketball athletes.

    Materials and Methods

    14 athletes (8 intervention group, 6 control group) participated in this study from two clubs in Tehran province. The teams were divided into intervention and control groups. Initially, the proprioception of internal and external rotation of dominant shoulder was measured using isokinetic Biodex system 4 by two methods of joint position sense (JPS) and threshold to detect movement (TTDM). Then the intervention group performed a shoulder injury prevention program with a Thera-band for eight weeks, and at the end, both groups were tested again by isokinetic Biodex system 4.

    Results

    The results of this study showed that this training program increases the proprioception of internal and external rotation of dominant shoulder (P <0.05).

    Conclusion

    The findings of this study suggest that the shoulder injury prevention training program by using Thera-band has been effective on proprioception of internal and external rotations of the wheelchair basketball athletes' shoulders. Therefore, to wheelchair basketball coaches and athletes and athletes of other sports and non-athlete wheelchairs are recommended to perform this exercise program to improve the proprioception of the shoulder muscles.

    Keywords: proprioception, shoulder joint, Injury Prevention, wheelchair basketball, Thera-band training
  • Shokofe Feyzi, S-Sadradin Shojaedin *, Mohialdin Bahari Pages 77-86
    Objective

    The aim of the present study was to investigate the effect of a course of central stability training and water training on balance, flexibility of the trunk area and lower limb function of trainable mentally retarded girls. Research

    Methodology

    The research samples included 30 female mentally retarded female students of the exceptional school of the mafia system who were randomly divided into two experimental groups (20 people) and control (10 people). Then, the experimental group performed their exercises in the pool environment for 8 weeks (3 sessions per week) and the control group avoided any activity during the study.

    Results

    Statistical findings showed that in measuring static and dynamic balance, the effect of central stability exercises was more than water exercises (P <0.05). Also, in flexibility, the effect of exercises in water was more than central stability exercises (P <0.05) and in lower limb function, the effect of central stability exercises was more than in water exercises (P <0.05).

    Conclusion

    It was observed that exercises for central stability as well as exercises in the aquatic environment increase static and dynamic balance in mentally retarded children. Central stability training can be effective for mentally retarded children by strengthening the deep muscles of the body in the abdomen, pelvis and thighs, as well as the stability and strength of these areas. Since central stability training does not require a lot of equipment and a large space, it can be done with the least facilities.

    Keywords: Mentally retarded girls, central stability exercises, Water exercises, static, dynamic balance
  • Alireza Farsi, Maryam Kavyani *, Nahid Moghadam Mansh Pages 87-99
    Background and aim

    One of the problems of the elderly is a decrease in balance and an increase in static fluctuations. the purpose of this research was to determine the effects of isometric and concentric strength training on dynamic and functional balance in case of after 2 months training in elderly women.

    Materials and methods

    This study was a quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. 30 elderly women aged selected voluntarily and according to the inclusion criteria and they were homogenously divided into three equal groups: isometric, isotonic and control. Dynamic balance scores were measured by a Biodex balance system, and the functional balance scores were calculated by time up & go test (TUG).Resistance training was performed during 18 sessions (40 minutes and 3 sessions each week). Participants examined before, after and 1 and 2 months after training sessions.. Data were analyzed by Mixed ANOVA with repeated measure (3 * 2) and (3 * 3).

    Results

    Isometric and concentric strength training had a significant increase in dynamic balance (P = 0.001) and functional balance (P = 0.001) in elderly women. The effect of concentric on dynamic balance is more than isometric. In contrast, the effect of isometric on functional balance was higher than that of concentric. Training had continues effect on functional balance .

    Conclusion

    Isometric and concentric training improved balance. The positive effect of these exercises is not only immediately after the training period but even up to 2 months after the end of the training.

    Keywords: resistance training, Balance, Time up to go test(TUG), Biodex Balance System, Elderly
  • Zohre Arabjafari, Human Fatahi *, Parastoo Shamsehkohan Pages 101-113

    Genu varum is one of the most common disorders of the lower limbs and the person walks on the lateral edge of the foot. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks combined exercises (core stability and theraband) on distance of knee medial condyles, Q angle, and endurance of core muscles in adolescent students with genu varum. 30 female junior high school students with genu varum purposefully selected and randomly divided into two experimental (age 14/47±0/74years, height 158/80 ±0/93cm and weight 48/80±8/68kg) and control (age 14 ±0/76years, height 157/73 ± 5/18cm and weight 49/13 ±5/22kg) groups (n=15). The distance of knee condyles, Q angle and endurance of core stability muscles of subjects was measured with collis, goniometer, macgill side plank test, respectively. The experimental group completed 8 weeks, 3 sessions per week, and 60 minutes per session of the combined exercises (core stability andtheraband) program Data were statistically analyzed by the use of covariance, using SPSS 25 software (p < 0.05). After the training, there was a significant decrease in the distance between the internal condyles of the knee (P = 0.002), a significant increase in the Q angle (P = 0.007) and endurance of the central muscles (P = 0.001). Therefore, according to the effective results of the exercises of this research, it is recommended to use this training protocol in corrective programs to improve and correct the genu varum anomaly.

    Keywords: Core Stability, Theraband, Q angle, endurance of core muscles, Genu varum
  • Zahra Raeisi *, Mahsa Asgari, Aftab Zarali Pages 115-126
    Background and aim

    Low back pain is one of the most common and most expensive medical problems in modern societies. The aim of this study was to examine the effect of eight weeks walking and core strength training in water on pain and postural sway in women with non-specific chronic low back pain (NCLBP).

    Methods

    twenty patients with NCLBP in both experimental and control groups (CG) participated in the present study. patients in the experimental group (EG) eight weeks (3 sessions per week) performed combined training (walking and core muscle strength training) in water. The patients in CG did not receive any training. Visual analogue scale and foot pressure system were used to evaluate the pain and postural sway in both groups before and after the intervention. All statistical analyses were performed using SPSS statistical software version 21 (p≤0.05).

    Results

    The pain (p=0.000), anteroposterior center of pressure (CoP) direction sway (p=0.001), CoP sway area (p=0.02), path length (p=0.008) and CoP sway velocity (p=0.009) decreased significantly in EG. Mediolateral CoP direction sway in the EG and none of the variables in the CG did not show any significant differences after eight weeks (p˃0.05).

    Conclusion

    According to the results, the use of combined protocol in the aquatic environment was effective in reducing pain and postural sway in patients with NCLBP. Due it is recommended to the use of the present study protocol in combination with the water environment to improve the pain and balance of these patients.

    Keywords: Walking, Core strength, Center of pressure, Postural control
  • Ehsan Alvani, Marziyeh Ziya *, Mansour Sahebozamani Pages 127-138
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effect of dynamic neuromuscular stability (DNS) training on dynamic balance and functional disability in athletes with non-specific chronic low back pain.

    Materials and methods

    The present study is quasi-experimental, applied with pre-test and post-test design. The sample consisted of 24 male team athletes with chronic non-specific low back pain in two equal and random control groups and experimental were divided into. The control group did not participate in any treatment and rehabilitation activities during this period and was engaged in normal daily activities. The experimental group performed dynamic neuromuscular stability training for 8 weeks. Also, before and after the intervention, the Oswestry questionnaire was used to evaluate the functional disability and the Y balance test was used to evaluate the dynamic balance. The data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) at the significant level of p < 0.05.

    Results

    The results of intergroup comparison after dynamic neuromuscular stability training showed a significant difference in improving dynamic balance and functional disability in the experimental group compared to the control group (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, dynamic neuromuscular stability exercises improve functional disability and dynamic balance in athletes with non-specific chronic low back pain.

    Keywords: Nonspecific Chronic low back pain, Dynamic neuromuscular stability, Dynamic balance, Functional disability