فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال سی و هشتم شماره 3 (پیاپی 151، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه قاسم بروجردی*، میترا صفا، محمدرضا هاشمیان، مجید ملک محمد، محسن عابدی، مهشید اشرف زاده، فرزانه حاجی زاده، بامداد میراب زاده، نسرین امینیان صفحات 135-138
    زمینه

    دربررسی مطالعات آزمایشگاهی بر انسان ها و حیوانات ممکن است به کاربردهای شناخته شده دیگری در استفاده از داروها پی برده شود که مهار جدی واکنش های ایمنی یکی از این موارد می باشد. از جمله این داروها می توان به مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین SSRIs اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر، سنجش اثربخشی یکی از داروهای SSRI بنام فلووکسامین بر سطح سرمی سیتوکین های بیماران مبتلا به COVID-19 می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، از نوع کارآزمایی بالینی بوده و شامل 80 بیمار مبتلا به COVID-19 بستری در بخش ICU بیمارستان دکتر مسیح دانشوری بود که به صورت در دسترس وارد مطالعه و سپس به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه مداخله، تحت درمان با فلووکسامین قرار گرفت و گروه کنترل داروی فلووکسامین دریافت نکرد. سطح IL-6 و CRP کلیه بیماران، قبل از شروع دارو و در زمان ترخیص مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته ها: 

    پس از دریافت فلووکسامین در گروه مداخله، سطح IL-6 به صورت معناداری افزایش و سطح CRP به صورت معناداری کاهش یافت (01/0  P). سطح IL-6  و CRP در زنان پس از دریافت فلووکسامین نسبت به مردان، به ترتیب بیشتر و کمتر بوده است.

    نتیجه گیری: 

    با درنظر گرفتن اثربخشی داروی فلووکسامین بر دو مورد از سیتوکین های کلیدی در بیماری COVID-19، می توان نتیجه گیری کرد که ازاین دارو می توان برای کمک به درمان بیماران مبتلا به COVID-19 استفاده کرد تا در نهایت هم شرایط روحی و هم شرایط جسمی بیماران به صورت همزمان بهبود یابند و هم بتوان با آسیب کمتری بحران پاندمی COVID-19 را پشت سر گذاشت.

    کلیدواژگان: سیتوکین، اینترلوکین، فلووکسامین و COVID-19
  • امیراشکان نصیرپور*، حسن آذر پورماسوله، کامران حاجی نبی، محمود محمودی مجدآبادی صفحات 141-148
    زمینه

    سازمان تامین اجتماعی با بیش از 40 میلیون بیمه شده در بخش درمان خود به تقریبا بیش از نیمی از جمعیت کشور خدمت ارایه می نماید. این حجم از خدمات نیازمند برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی، استخدام نیرو و بودجه ریزی مناسب و به هنگام است. سلامت الکترونیک در جهان حاضر ابزار مناسبی برای کمک به مدیریت سازمان تامین اجتماعی در تحقق سریع، دقیق و به هنگام این وظایف اصلی مدیریت است. این پژوهش با هدف طراحی الگوی مدیریت سلامت الکترونیک در سازمان تامین اجتماعی صورت پذیرفته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به روش توصیفی-تحلیلی انجام شد. براساس نتایج مطالعه پژوهش ها و مستندات داخلی و خارجی و مطالعه تطبیقی سلامت الکترونیک در کشورهای منتخب شامل ترکیه، هندوستان، انگلستان، استونی، سوید، و پاکستان، یک مدل مفهومی طراحی و پرسشنامه ای تهیه شد که پس از محاسبه روایی و پایایی و انجام اصلاحات مورد نیاز، پرسشنامه توسط 557 نفر از مدیران درمان و کارشناسان ستادی مدیریت های درمان، همچنین روسای مراکز درمانی بیمارستانی و سرپایی و مدیران بیمارستانهای تامین اجتماعی و روسا و کارشناسان دفاتر اسناد پزشکی سراسر کشور تکمیل گردید. سپس به منظور تایید و برازش عوامل به دست آمده از تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی استفاده شد.

    یافته ها:

     شاخص های برازش مدل از جمله ارزیابی کایزر-مایر-الکین و آزمون بارتلت نشان دهنده مناسب و کافی بودن تعداد نمونه و وجود همبستگی بین آیتم های پرسشنامه (22 ایتم) بود. بر اساس نتیجه بعد از اجرای چرخش واریماکس، 5 عاملی که دارای مقادیر ویژه بیشتر از یک بودند انتخاب شدند که  این نشان می داد آیتم های این ابزار در تحلیل بر روی این 5 عامل بار شده اند. عامل اول به تنهایی حدود 23درصد، عامل دوم 15درصد، عامل سوم 14درصد، عامل چهارم حدود 11 درصد و عامل پنجم حدود 9 درصد واریانس کل را تبیین کرده و در کل 5 عامل مشخص شده 57/72% کل  واریانس نمونه را تبیین می کنند. شاخص های، تطبیقی مقایسه ای و شاخص تاکر- لوییس در بازه بزرگتر از 9/0 مورد قبول هستند. شاخص های ریشه میانگین مربعات خطای تقریب و باقیمانده ریشه مربع استاندارد کمتر از 80/0 باید باشد. که در مدل 5 این شرایط برقرار است. البته مقدار SRMR در حد 9 هزارم از 8 صدم بیشتر است. همچنین مدلی با مقدار کمتر شاخص آکاییکه Akaike  مدل مناسب تری است که مدل با پنج عامل شاخص اکاییکه کمتری داشت. در کل با توجه به نتایج، مدل با 5 عامل مناسب ترین مدل است. این مدل شامل 20 آیتم از 22 آیتم می باشد.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج این مطالعه و بررسی عامل ها و ارتباط آنها با آیتم ها؛ 20 آیتم از بین آیتم ها با عامل های مربوط رابطه معنی داری، دارد. در نیتجه مدل به دست آمده قابلیت اجرا در سازمان تامین اجتماعی را خواهد داشت. در صورت اجرای این مدل، مطالعات آینده برای ارزیابی و پایش به منظور بهبود مدل ضروری خواهد بود.

    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی، سلامت الکترونیک، مدیریت
  • ندا نیکوزاده*، صدیقه حنانی، انیس خاکچیان، محبوبه رسولی صفحات 149-155
    زمینه

    نقش ویژه مراکز ارایه دهنده خدمات سلامت در مقابله و رویارویی با بحران اجتناب ناپدیر است، از آنجاییکه بررسی وضعیت مدیریت بحران در اتاق های عمل به عنوان یکی از حیاتی ترین بخش های مراکز درمانی بسیار ضروری است؛ لذا پژوهش حاضر باهدف ارزیابی وضعیت مدیریت بحران در اتاق های عمل بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 37 اتاق عمل از مجموع بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی ازنظر مدیریت بحران توسط چک لیست محقق ساخته و براساس چک لیست استاندارد WHO‏/PAHO مورد ارزیابی قرار گرفتند. کلیه داده ها توسط نرم افزار SPSS و توسط آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (مجذور کای، شاپیرو ویلک و آنالیز واریانس) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، میانگین نمره وضعیت ساختاری (سازه)، 49‏/3 ± 19‏/16، میانگین نمره عوامل غیر سازه ای 98‏/15 ± 32‏/66 و میانگین نمره توان عملکردی و مدیریتی 04‏/ 19 ± 12‏/41 بود که نشان دهنده سطح متوسط آمادگی مدیریت بحران در اتاق های عمل بیمارستان های موردمطالعه بود. نتایج مقایسه بین هر سه بعد مدیریت بحران نشان داد که بیشترین میانگین نمره ایمنی مدیریتی و عملکرد، مربوط به اتاق عمل بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است (05‏/0 >P)؛ اما تفاوت آماری معناداری بین ابعاد ساختاری (سازه ای) و غیر ساختاری در بین سه گروه بیمارستان مورد پژوهش وجود نداشت (05‏/0<P).

    نتیجه گیری:

     وضعیت آمادگی در مقابل بحران در اتاق های عمل مورد مطالعه در سطح متوسط قرار داشتند که ضروری است تدابیر مناسبی در جهت ارتقا و آمادگی اتاق های عمل بیمارستان ها در ابعاد مختلف مدیریت بحران اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، اتاق عمل
  • علی اصغر اخوت*، فهیمه وهبی زاد صفحات 156-160
    زمینه

    سندرم تونل کارپ (Carpal Tunnel Syndrome) شایعترین نوع مونونوروپاتی می باشد. اگرچه در بیماران مبتلا به این سندرم (CTS) معمولا در  نوار عصب و عضله و یا تست های الکتروفیزیولوژیک،  latency حسی و حرکتی  طولانی در مچ دیده می شود، با این حال درصد قابل توجه ای (10 تا 25 درصد) از بیماران مطالعه روتین نرمال دارند و اگر تست های تشخیصی کامل تری انجام نشود، تشخیص داده نمی شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی محاسبه روش های دیگر در شناسایی بهتر این گروه از بیماران می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مورد_شاهدی از 131 بیمار مبتلا به سندرم تونل کارپ و 34 نفر از گروه بی علامت به عنوان شاهد نوار عصب گرفته شد (مجموعا 297 دست). سپس افراد بر اساس شدت بیماری به 4 گروه بی علامت، خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند.با استفاده از یافته های نوار عصب، 4 معیار الکتروفیزیولوژیک محاسبه ای (TLI، RI،MFR و F Diff M-U) اندازه گرفته شد. برای هر گروه میزان حساسیت و ویژگی 4 شاخص، به صورت جداگانه محاسبه گردید و در نهایت بهترین پارامتر با توجه به مجموع حساسیت و ویژگی به دست آورده شد.

    یافته ها:

     بیشترین حساسیت برای تشخیص موارد خفیف مربوط به  شاخص RL (7/90%) و بیشترین ویژگی نیز مربوط به  شاخص F.DIFF.MU (50%) بود. بیشترین حساسیت برای تشخیص موارد متوسط Moderate را شاخص های TLI و MFR و بیشترین ویژگی را شاخص RL (6/84%) داشت. بیشترین حساسیت برای تشخیص موارد شدید severe را شاخص RL (6/94%) و بیشترین ویژگی را شاخص MFR (5/86%) داشت.

    نتیجه گیری:

     بر اساس مطالعه حاضر بهترین شاخص برای تشخیص CTS از موارد طبیعی و همچنین تعیین شدت آن، شاخص (Residual latency (RL می باشد.

    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپ، معیارهای الکتروفیزیولوژیک محاسبهای، نقطه برش، حساسیت، اختصاصیت
  • علیرضا حیریان نائینی*، قهرمان محمودی عالمی، جمشید یزدانی چراتی صفحات 161-174
    زمینه

    از آنجا که شیوه اجرای طرح پزشک خانواده می تواند در توسعه کیفیت خدمات آن اثر گذار باشد، استفاده از تجربیات سایر کشورها می تواند به فرآیند اجرا و توسعه خدمات در حوزه مراقبت های اولیه سلامت و پزشکی خانواده کمک نماید.به همین منظور مطالعه حاضر با هدف تعیین ساختار و مولفه های اجرایی طرح پزشک خانواده جهت دستیابی به کیفیت خدمات در کشورهای موفق دنیا و کشورهای مشابه به شیوه فراتحلیل و به منظور ایجاد مبانی اجرایی برای سیاست گذاران و مجریان طرح پزشک خانواده انجام گردید.

    روش کار

    در این مطالعه 15 پایگاه الکترونیکی و موتورهای جستجوگر با کلید واژه های مرتبط از سال 2000 تا 2019 مورد جستجو قرار گرفت و مقالات انگلیسی یا فارسی در موضوعات بهداشتی مورد بحث قرار گرفت. ارزیابی کیفیت مقالات با استفاده از چک لیست CASP انجام شد و از مجموع 3067 مقاله، درنهایت 67 مقاله با عنوان، چکیده و متن مرتبط بررسی شد.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته های این مطالعه، ساختارها و مولفه های اصلی اجرایی بدست آمده و استفاده شده توسط کشورهای مورد مطالعه جهت پیاده سازی طرح پزشک خانواده عبارت از ساختارهای سازمانی و مدیریتی، بیمه ای، نظارتی و کنترل، پرداخت، ارایه دهندگان، کیفیت، حمایتی و فرهنگی بود.

    نتیجه گیری:

     به طور کلی افزایش کیفیت خدمات در حوزه مراقبت های اولیه، نیازمند توجه به ساختار اجرایی آن می باشد. استفاده از مولفه های اجرایی بدست آمده در مطالعه اخیرکه جمع بندی اقداماتی است که در کشورهای موفق در حوزه مراقبت های اولیه سلامت و پزشک خانواده داشته اند، می تواند در جهت افزایش کیفیت خدمات در سطح مراقبت های اولیه سلامت و پزشک خانواده مورد استفاده مدیران اجرایی و سیاستگذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پزشک خانواده، مراقبتهای اولیه سلامت، کیفیت خدمات، ساختار اجرایی
  • محمدرضا عابدی*، زینب رستمی، پریسا نیلفروشان صفحات 175-186
    زمینه

    به منظور سنجش علایم اختلال بیماران دوقطبی و ساخت پرسشنامه ای در این زمینه، این مطالعه بر روی 108 نفر که از دو گروه نمونه (53 نفر شرکت کننده ی غیر بالینی ) و (55 نفر شرکت کننده ی دارای اختلال دو قطبی) که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند انجام شد.

    روش کار

    به منظور بررسی پایایی این پرسشنامه ی 74 سوالی از روش همسانی درونی و ثبات زمانی استفاده شد. همچنین تحلیل عاملی و بررسی روایی محتوایی، سازه و همگرای پرسشنامه ی تشخیص علایم اختلال دوقطبی نیز مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب  91/0 (55 = N، در نمونه دو قطبی) و 83/0 (53 = N، در نمونه غیر بالینی) 05/0> P بود که نشان از همسانی درونی مناسب این ابزار داشت. همچنین برای بررسی ثبات زمانی پرسشنامه  35 شرکت کننده (ترکیبی از هر دو گروه غیر بالینی و گروه مبتلایان به اختلال دو قطبی) به طور تصادفی از بین 108 شرکت کننده انتخاب شده و پرسشنامه را برای مرتبه ی دوم و هفت هفته بعد از اولین باری که پر کرده بودند ، تکمیل کردند. ضریب همبستگی نمرات کل پرسشنامه بین مرتبه ی اول و مرتبه ی دوم 91/0 = r، 01/0> P بود، که حاکی از ثبات بسیار خوب این پرسشنامه است. روایی همگرای این پرسشنامه با پرسشنامه ی مشکلات شغلی بیماران دوقطبی بررسی شد و همبستگی نمره ی کل پرسشنامه ی مشکلات شغلی بیماران دوقطبی با نمره کل پرسشنامه ی تشخیص علایم اختلال دوقطبی در نمونه ی غیر بالینی و نمونه ی دو قطبی به ترتیب (66 = r، 01/0> P، 53 = N) و (66 = r، 01/0> P، 53 = N) می باشد. در بررسی عاملی پرسشنامه با استفاده از چرخش واریمکس هشت خرده مقیاس استخراج شد که شامل: مشکلات ارتباطی، رنجوری، تغییرطلبی، بی ثباتی، بیقراری، سرخوشی، مشکل در ادراک مساله و افکار افسرده وار می باشند.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه ی تشخیص علایم اختلال دوقطبی یک پرسشنامه ی روا و پایا برای سنجش تشخیص علایم اختلال بیماران دوقطبی است.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، تشخیص، پرسشنامه، روایی، پایایی
  • امیر رشید لمیر*، سید عماد علوی نیا، رامبد خواجه ای، آمنه برجسته یزدی صفحات 187-193
    زمینه

    بیماری های عروق کرونر یکی از علل شایع مرگ و میر د ر جهان به شمار می روند . با افزایش نرخ ابتلا به این بیماری ها، مد اخلات جراحی و غیر جراحی و به د نبال آن برنامه های بازتوانی و توان بخشی قلبی-عروقی اهمیت بیشتری یافته اند . فرآیند رگزایی (آنژیوژنز) و بهبود جریان خون به عنوان یکی از اهد اف د رمانی د ر این بیماران مطرح است که تحریک این فرآیند و بهبود جریان خون د ر بافت مجاور منطقه ایسکمیک باعث بهبود شرایط بیمار می شود . د ر میان عوامل متعدد متابولیکی اثرگذار بر این فرآیند ، افزایش عامل رشد اند وتلیال عروقی (VEGF) به عنوان مهم ترین محرک و کاهش اند وستاتین  به عنوان مهم ترین عامل مهارکنند ه این فرآیند به شمار می رود . هد ف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک د وره بازتوانی قلبی با تمرین ترکیبی برنسبت بیان ژن VEGF به اند وستاتین  بیماران قلبی پس از عمل بای پس شریان کرونر (CABG) بود .

    روش کار

    تعد اد 30 نفر مرد میانسال که تحت CABG قرار گرفته بودند، به صورت نمونه هد فمند و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شد ند . شرکت کنند ه ها به صورت تصاد فی به د و گروه 15 نفری کنترل و تمرین ترکیبی تقسیم شد ند . برنامه تمرین ترکیبی برای مد ت هشت هفته با تواتر سه جلسه و زیر نظر متخصصین بازتوانی قلبی انجام شد . اند ازه گیری سطح بیان ژن VEGF و اند وستاتین با استفاد ه از روش Real time-PCR صورت گرفت. از آزمون t وابسته و مستقل برای تجزیه و تحلیل د اد ه ها استفاد ه گرد ید .

    یافته ها: 

    افزایش معنی د اری به د نبال یک د وره تمرین ترکیبی د ر بیان ژن VEGF بیماران CABG  مشاهد ه گرد ید (001/0=P). اما این تغییرات د ر مورد بیان ژن  اند وستاتین (38/0=P) و نسبت VEGF به اند وستاتین معناد ار نبود.

    نتیجه گیری: 

    بررسی نتایج این پژوهش نشان می د هد که یک د وره تمرین ترکیبی بازتوانی قلب با پروتکل مورد استفاد ه د ر پژوهش حاضر، توانست بر شاخص بیان ژن VEGF تغییر معناد اری ایجاد کند . اما تمرین ترکیبی نتوانست بر بیان ژن اند وستاتین تاثیرگذار باشد ، همچنین تغییرات نسبت بیان ژن VEGF/ اند وستاتین د ر گروه تجربی نسبت به گروه کنترل معنی د ار نبود. بنابراین، می توان بیان کرد که افزایش بیان ژن VEGF از نتایج سازگاری با فعالیت ورزش ترکیبی مورد استفاد ه د ر این پژوهش بود ه و به احتمال زیاد فعالیت بد نی یک عامل مهم و اثرگذار د ر فرآیند آنژیوژنز محسوب می گردد و می تواند نقش مهمی د ر پیشگیری از مشکلات قلبی د اشته باشد .

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، عمل جراحی بای پس کرونری، اندوستاتین، VEGF، بیان ژن
|
  • Pages 135-138
    Background

    In reviewing the laboratory studies on humans and animals, we observe that use of certain drugs with specified applications inhibit the immune reactions in the body. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRIs) are among these drugs. The goal of the current research is evaluating the effectiveness of one kind of SSRIs namely fluvoxamine on the cytokine level of COVID-19 patients.

    Methods

    The current study was approved in the ethical committee. The sample of current research included 80 patients with COVID-19, hospitalized in ICU of Massih Daneshvari Hospital. They entered the research by accessible method of sampling and were divided in to two groups randomly. The experimental group underwent the treatment with fluvoxamine, while the control group did not receive fluvoxamine. The IL-6 and CRP levels were measured both before the onset of fluvoxamine treatment and when discharged from the hospital in all members of the sample group.

    Results

    The IL-6 was increased and CRP level was decreased significantly in experimental group (P= 0.01). Meanwhile in women receiving fluvoxamine, the IL-6 and CRP levels were increased and decreased, respectively as compared to men.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of fluvoxamine on two important cytokines in COVID-19 patients it can be concluded that it is possible to use this drug to help treat COVID-19 patients, ultimately improving both mental and physical status of the patients and leaving the COVID-19 pandemic behind with less pathology.

    Keywords: Cytokine, Interleukin, Fluvoxamine, COVID-19
  • Pages 141-148
    Background

    Social Security Organization with more than 40 million insured people, supplies therapeutic services to nearly fifty percent of the country’s population. This volume of service needs a good update and on line planning, organizing, coordination, staffing, and budgeting. Electronic health is improving day to day and is a good tool in helping the Social Security Organization in conducting its managerial tasks quickly, accurately and appropriately. This study aimed to design a model for electronic health management in Social Security Organization.

    Methods

    This study was conducted in terms of applied and descriptive – analytical method. Based on literature review and searching scientific articles published in the field of electronic health and conducting a comparative study between selected countries including Turkey, India, Sweden, England, Estonia and Pakistan, a conceptual model for electronic health management was designed for Islamic Republic of Iran Social Security Organization. Then, a questionnaire was developed based on these studies. Validity and reliability of the questionnaire were calculated and was completed by 557 experts in Social Security Organization in the health section. For confirmation and fitting of the factors, exploratory and confirmatory factor analysis were done.  

    Results

    Model fit indices such as Kaiser-Meyer-Olkin evaluation and Bartlett test indicate the appropriateness and sufficient number of samples and the existence of correlations between items in the questionnaire (22 items). Based on the result, after performing the Varimax rotation, 5 factors with special values ​​greater than one were selected, which indicates that the items of this tool were loaded on these 5 factors in the analysis. The first factor alone explains about 23%, the second factor 15%, the third factor 14%, the fourth factor about 11% and the third factor about 9% of the total variance. And in total 5 identified factors explain 72.57% of the total variance of the sample. Indicators, comparative comparators and Tucker-Lewis index are acceptable in the range greater than 0.9. The average square root of the approximation error and the remainder of the standard square root must be less than 0.80. This is the case in Model 5. Of course, the SRMR value is 9,000ths of a percent higher. Also, a model with a smaller value is more appropriate than a model with a lower five-factor index. In general, according to the results, the model with 5 factors is the most suitable model. This model contains 20 items out of 22 items.

    Conclusion

    Based on the results and the study of factors and its relationship with items, 20 items had significant relationship with the related factors. As a result, the obtained model will be able to be implemented in the Social Security Organization. If this model is implemented, future studies for evaluation and monitoring will be necessary to improve the model.

    Keywords: Social Security Organization, Electronic Health
  • Pages 149-155
    Background

    The special role of health service providers in coping with the crisis is undeniable. However, there is lack of a research studying the crisis management of the operating rooms. The aim of this study was to evaluate the situation of crisis management in operating rooms of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, thirty –seven of operating rooms, affiliated to Tehran, Iran and Shahid Beheshti University of Medical Sciences were evaluated through observation and ask question based on WHO‏/PAHO standard checklist. All data were analyzed by SPSS software using descriptive and analytical statistical tests (Chi-square, Shapiro Wilk, and ANOVA).

    Results

    According to the results of this study, the average score of structural status, non-structural factors and functional and managerial ability were 16.19± 3.49, 66.32± 15.98, 41.12 ±19.04, respectively, which reflect the medium level of preparedness for disaster management in the operating rooms of hospitals studied. The results of comparison between all three dimensions of crisis management showed that the highest average score of managerial safety and performance was related to operating room of hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences (P <0.05). There was not a significant difference in structural and non-structural dimensions among hospitals that were studied (P >0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study the disaster preparedness of operating rooms are moderate (medium) in structural, non-structural, and managerial-functional domains; thus necessary appropriate measures should be taken to enhance the preparedness of hospital operating rooms in these aspects of crisis management.

    Keywords: Crisis, Crisis Management, Operating Room
  • Pages 156-160
    Background

    Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common type of mononeuropathy. Although CTS patients usually have sensory and motor latency in the EMG-NCV or EDX, a significant percentage (10-25%) of patients have a normal routine study. And if more complete diagnostic tests are not performed, it will not be diagnosed. We decided to identify this group of patients by calculating other methods.

    Methods

    We evaluated 131 patients with CTS and 34 persons from the asymptomatic group as controls (297 hands in total). Individuals were then divided into 4 groups: asymptomatic, mild, moderate, and severe based on the severity of the disease. Calculated electrophysiological parameters were measured using nerve conduction studies. For each group, we calculated the sensitivity and specificity of 4 indicators separately including terminal latency index (TLI), residual latency (RL), modified F-wave latency ratio (MFR), difference of the minimal F-wave latencies between the median and ulnar nerves (F-diff M-U), and finally obtained the best parameter according to the total sensitivity and specificity. We also determined the cutting point for each parameter.

    Results

    RL index (90.7%) has the highest sensitivity for diagnosing mild cases and F-diff M-U index (50%) has the highest specificity. TLI and MFR indices have the highest sensitivity for diagnosing moderate cases and RL index (84.6%) has the highest specificity. RL index (94.6%) has the highest sensitivity for diagnosing severe cases and MFR index (86.5%) has the highest specificity.

    Conclusion

    The best indicator for distinguishing CTS from normal cases, as well as determining its severity, is RI.

    Keywords: CTS, Carpal Tunnel Syndrome, Calculated Electrophysiological Parameters, EMG-NCV
  • Pages 161-174
    Background

    The Structure of Health System affects quality of care in family physician program. This study aimed to explore the required structures of Family Physician Program for achieving service quality dimensions in Primary Health care through analyzing country experiences. These structures will be useful in achievement of quality health care in family physician system.

    Methods

    In this systematic review, 15 electronic databases and search engines were searched by appropriate keywords in the time span of 2000-19. English or Persian articles on the health issue were discussed, and their quality was evaluated using the CASP checklist.

    Results

    Out of 3067 identified articles, 67 articles with title, abstract, and text were included in the study. Based on the findings of this study the main structure and executive components in Multi-Country Study for family physician program were Insurance, Monitoring and Control,  Payment,  Provider, Quality, Financial support and  Cultural structures.

    Conclusion

    Quality improvement in primary health care requires attention to executive structures. Use of executive experiences of other countries will be useful in achievement of quality health care in family physician system.

    Keywords: Family Physician, Family Practice, Primary Health Care, Executive Structure
  • Pages 175-186
    Background

    In order to assess the symptoms of bipolar disorder and to construct an inventory, this study was performed on 108 people from two sample groups (53 non-clinical participants) (55 participants with bipolar disorder) who were selected by a purposive sampling method.

    Methods

    In order to evaluate the reliability of this 74-item of the inventory, the method of internal consistency and temporal stability was used. Factor analysis and content, structure and convergent validity of the bipolar disorder symptom inventory were also examined.

    Results

    Cronbach’s alpha coefficient was 0.91 (N = 55, in the bipolar sample) and 0.83 (N = 53, in the non-clinical sample), respectively, and P<0.05, which indicated the appropriate internal consistency of this instrument. Also, to evaluate the temporal stability of the inventory, 35 participants (a combination of both non-clinical groups and participants with bipolar disorder) were randomly selected from 108 participants and the inventory for the second time and seven weeks after the first time was filled. The correlation coefficient of the total scores of the inventory between the first and second time was r = 0.91, P <0.01, which indicates a very good stability of this inventory. The convergent validity of this inventory was assessed with the Career Problems Inventory–Bipolar Disorder form (CPI-BD) and the correlation of the total score of the career problems inventory–bipolar disorder form with the total score of the Bipolar Disorder Symptoms Inventory (BDSI) in non-clinical sample and bipolar sample, respectively was (r = 66), P <0.0001, N = 53 and (r = 66, P <0.0001, N = 53). In factor analysis of the inventory using varimex rotation, eight subscales were extracted, which include: communication problems, neuroticism, change seeking, instability, restlessness, euphoria, dysfunctional problem perception and depressive thoughts.

    Conclusion

    The bipolar disorder symptom inventory is a valid and reliable tool to assess and diagnose bipolar disorder symptoms.

    Keywords: bipolar disorder, symptom, diagnosis, inventory
  • Pages 187-193
    Background

    Coronary artery disease is one of the most common causes of death in the world. With the increase in the incidence of these diseases, surgical and non-surgical interventions followed by cardiovascular rehabilitation programs have become more important. The process of angiogenesis and improvement of blood flow is considered as one of the therapeutic goals in these patients, and vascular endothelial growth factor (VEGF) is known as the most important stimulus and endostatin is known as its most important inhibitory agent. The aim of this study was to investigate the effect of eight-week Cardiac Rehabilitation Program based on combined training on VEGF/Endostatin gene expression ratio in acute coronary syndrome (ACS) patients with Coronary Artery Bypass Graft (CABG).

    Methods

    30 middle-aged CABG men were selected using purposive sampling based on inclusion criteria. Participants were randomly divided into two groups of control and training. Quantitative Real-time PCR was used to measure VEGF and endostatin gene expression levels. The eight-week combined exercise training was conducted in three sessions in a week, with the supervision of cardiac rehabilitation physician. Dependent t-test and independent t-test were used to data analysis.

    Results

    Significant increase was observed after eight weeks of combined training on VEGF gene expression in CABG patients (P=0.001), but it was not significant on Endostatin gene expression (p=0.38) and VEGF/Endostatin ratio (P=0.62).

    Conclusion

    Eight-week combined cardiac rehabilitation training- as the protocol used in this research- increased the expression of VEGF gene in CABG patients, but there were not any significant changes in Endostatin gene expression and VEGF/Endostatin ratio by this method.Therefore, it can be stated that increase in VEGF gene is one of the results of adaptation to combined exercise activity used in this study, and it seems that physical activity is an important and effective factor in the process of angiogenesis and can play an important role in prevention cardiovascular diseases.

    Keywords: combined training, Endostatin, VEGF, gene expression, CABG