فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی لباف، محمد جلیلی، ابراهیم جعفری پویان*، مریم مزینانی صفحات 355-372
    زمینه و هدف

    استراتژی های بیمارستان ها در مقابله با اپیدمی کووید 19، تاثیر چشمگیری در کنترل و مدیریت این اپیدمی دارد. شناسایی چالش های بیمارستانها همراه با راهکارهای آنها در مواجهه با بحران های بیولوژیکی، می تواند نقشه راهی برای برنامه ریزی های آتی در مدیریت بحران های مشابه باشد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع کیفی با منطق استقرایی بود که هدف اکتشافی داشت. داده های این پژوهش به روش تحلیل مضمون با کمک نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند. 22 نفر از میان افراد موثر در مدیریت این بیماری در دانشگاه علوم پزشکی تهران مورد مصاحبه قرار گرفتند.

    نتایج

    مهمترین چالش های مطرح شده عبارت بودند از "غافلگیری در سطح کلان، عدم امکان کنترل میزان مصرف لوازم حفاظتی و دارو و تامین تجهیزات". راهکارها و مداخلات موثر اجرا شده در این بحران نیز در حوزه های نیروی انسانی، بالینی، ارتباطات، آموزشی، تصمیم گیری و سازماندهی طبقه بندی گردید.

    نتیجه گیری

    پیشگیری و آمادگی که پیش از وقوع بحران باید به آنها پرداخته شود، مورد غفلت واقع شده اند. بیمارستان ها می توانند با بالابردن ظرفیت ها و استانداردها، آمادگی بیشتری را برای مقابله با بحران داشته باشد. برای حفظ آمادگی در برابر بحران های بیولوژیکی باید تجهیزات تشخیصی و درمانی، دارو و وسایل حفاظت شخصی تامین و نگهداری شود و با تشکیل به موقع کمیته های بحران و اخذ تصمیمات انعطاف پذیرو مدیریت هیجانات و انگیزه ها در نیروی انسانی می توان مدیریت موثرتری ارایه داد.

    کلیدواژگان: چالش ها، راهکارها، کووید 19، مدیریت بحران، بیمارستان
  • علی محمد مصدق راد، مهدیه حیدری، سجاد رامندی، محیا عباسی* صفحات 373-388
    زمینه و هدف

    تامین مالی نظام سلامت فرآیند جمع آوری، انباشت و مدیریت منابع مالی و خرید خدمات سلامت است. تامین مالی نقش مهمی در دستیابی به اهداف نظام سلامت دارد. این مطالعه با هدف تحلیل استراتژیک نظام تامین مالی سلامت ایران و ارایه استراتژی های تقویت آن انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش با روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مطالعات مرتبط با نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدهای تامین مالی نظام سلامت ایران در پایگاه های اطلاعاتی «PubMed»، «Scopus»، «Science Direct»، «Embase»، «ProQuest»، «SID» و «Magiran» و «بانک اطلاعاتی پایان نامه های علوم پزشکی کشور» و دو موتور جستجوی «Google» و «Google scholar» با کلیدواژه های مناسب جستجو شد. در نهایت، 29 مطالعه انتخاب و با کمک نرم افزار MAXQDA و روش تحلیل چهارچوبی تحلیل شدند.

    نتایج

    افزایش پوشش جمعیتی بیمه های سلامت، کاهش پرداخت از جیب مردم پس از اجرای طرح تحول سلامت و افزایش تعرفه های خدمات سلامت از نقاط قوت و تامین مالی نزولی، پرداخت از جیب بالا و تعدد صندوق های بیمه سلامت از نقاط ضعف نظام تامین مالی سلامت ایران هستند. قوانین حمایتی، مشارکت مالی سازمان های غیردولتی، افزایش مراکز ارایه خدمات و توسعه فناوری های جدید از فرصت های مهم و تحریم سیاسی، بحران های مالی و افزایش انتظارات مصرف کنندگان خدمات سلامت از تهدیدهای تامین مالی نظام سلامت هستند. افزایش منابع مالی سلامت از طریق پیش پرداخت ها، یکسان سازی ساختاری و سیاستی بیمه های سلامت ، اصلاح تعرفه خدمات سلامت، افزایش کارایی نظام سلامت و بهبود کیفیت خدمات سلامت برای تقویت نظام تامین مالی سلامت کشور ضروری هستند.

    نتیجه گیری

    الگوی تامین مالی نظام سلامت ایران با چالش های متعددی مواجه است و از تاب آوری لازم برخوردار نیست. سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت باید با بکارگیری استراتژی های پیشنهادی به تقویت نظام تامین مالی سلامت کشور بپردازند.

    کلیدواژگان: نظام تامین مالی سلامت، نظام سلامت ایران، تحلیل استراتژیک، مرور حیطه ای
  • سید صمد بهشتی*، محمد نوریان نجف آبادی صفحات 389-402
    زمینه و هدف

    سلامت روان یکی از ابعاد سلامت و متاثر از کیفیت زندگی کاری است. هدف این تحقیق تعیین تجربی اثر رضایت شغلی بر سلامت روان معلمان با در نظر گرفتن نقش تعدیلگر جنس و رشته تدریس است.

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش کمی و به شیوه پیمایشی، با ابزار پرسشنامه و با استفاده از نرم افزارSPSS  وAMOS  انجام شد. جمعیت آماری تحقیق کلیه معلمان مقطع (متوسطه اول و دوم) شهر نجف آباد اصفهان به تعداد 1500 نفر با حجم نمونه 373 نفر بود. روش نمونه گیری در این تحقیق، نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای بود.

    نتایج

    تحلیل عاملی تاییدی گویه های نشان داد این گویه ها قادرند 25/63% واریانس متغیر سلامت روان را تبیین کنند. همچنین اثر استاندارد رضایت شغلی بر سلامت روان به میزان 37/0 می باشد (001/0>p) و می تواند 13% از واریانس سلامت روان افراد را تبیین کند. نتایج نشان داد میانگین سلامت روان (64/66) معلمان پایین تر از میانگین طیف و میانگین رضایت شغلی آنان (90/73) بالاتر از متوسط طیف می باشد (001/0>p).

    نتیجه گیری: 

    رضایت شغلی با تاثیر اثبات شده ای که بر سلامت روان معلمان دارد می تواند ضمن بهبود بخشیدن به زندگی فردی و اجتماعی معلمان، به کارآیی بیشتر آنها در زمینه آموزش و پرورش بیانجامد. در این رابطه جنس و رشته تدریس معلمان می توانند اثر رضایت شغلی بر سلامت روان معلمان را تحت تاثیر قرار دهند. به این صورت که میزان بتا برای گروه زنان با 55/0 و برای معلمان علوم تجربی با 68/0 اثر قویتری نسبت به گروه مردان و معلمین سایر رشته ها دارد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سلامت روان، اثر تعدیلگری، معلمان، شهر نجف آباد
  • سارا شهبازی، مریم تاجور، زینب خالدیان، میرسعید یکانی نژاد، حسین درگاهی* صفحات 403-416
    زمینه و هدف

    رتبه ایران در سال 2020، از نظر شاخص شادکامی در بین 153 کشور 118 و از لحاظ شاخص نابرابری جنسیتی دربین 189 کشور 113 گزارش شده است که نشان دهنده جایگاه نگران کننده کشور در این شاخصها است. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین نابرابری جنسیتی و شادکامی در استان های ایران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کمی از نوع اکولوژیک و بر اساس تحلیل داده های ثانویه در سطح 31 استان کشور انجام گرفت. داده ها شامل شاخص شادکامی، به عنوان متغیر وابسته، و نابرابری جنسیتی، به عنوان متغیر مستقل اصلی، از مطالعات انجام شده قبلی اخذ شده است. داده های سایر متغیرهای زمینه ای مستخرج از مطالعات ملی و سالنامه آماری کشور بود. آنالیز داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه انجام شد.

    نتایج

    بین نابرابری جنسیتی و شادکامی در سطح استانهای کشور رابطه آماری معنی داری مشاهده نشد. همچنین، از بین متغیرهای زمینه ای، هیچ کدام با شادکامی رابطه آماری معنی داری نشان ندادند اما میانگین سنی جمعیت با نابرابری جنسیتی رابطه معکوس معنی داری داشت (05/0>p)، بدین صورت که با افزایش میانگین سنی در جمعیت، نابرابری کمتری میان جامعه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    علیرغم فقدان ارتباط آماری معنی دار بین نابرابری جنسیتی و شادکامی در سطح استان، که می تواند به دلیل محدودیت حجم نمونه آماری (31 استان) و یا تاثیر بافتارهای فرهنگی بر میزان یا شیوه پاسخگویی باشد، پیشنهاد می شود این مطالعه با نمونه بزرگتر مثلا در سطح شهرستان تکرار گردد. همچنین این یافته، بدلیل بحث سقسطه اکولوژیکی، نمی تواند لزوما در سطح فردی نیز نتیجه یکسانی داشته باشد. از این رو آزمون فرضیه این مطالعه مجددا در سطح فردی در مطالعات بعدی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مطالعه اکولوژیکی، نابرابری جنسیتی، شادکامی
  • سمیه نوری، آذر طل، رویا صادقی*، افشین بهمنی، مهدی یاسری صفحات 417-434
    زمینه و هدف

    با توجه به رشد و گسترش فزاینده آلودگی ها با برخی ویروس های منتقله از طریق خون و همچنین از آنجایی که تاکنون ابزار احتیاطات استاندارد مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی تدوین نشده است، پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل پیش گویی کننده تبعیت از احتیاطات استاندارد مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بمنظور پیشگیری از صدمات سر سوزن (Needle Stick) در کارکنان بیمارستان های آموزشی شهر سنندج در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی بر روی 450 نفر از کارکنان واحدهای درمانی و غیردرمانی بیمارستان های آموزشی شهر سنندج  با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های من ویتنی یو و کروسکال والیس، همبستگی، آنالیز واریانس یک طرفه، رگرسیون چند متغیره و مجذور کای با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 22 انجام شد.

    نتایج

    تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد از بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، سه سازه حساسیت درک شده (033/0= p)، منافع درک شده (032/0 و خودکارآمدی (001/0= p) پیش بینی کننده عملکرد پرسنل (اجرای احتیاطات استاندارد) بودند. در زمینه اجرای احتیاطات استاندارد 22% ، 3/75% و 7/2% از پرسنل به ترتیب دارای سطح عملکردی پایین، متوسط و بالا بودند.

    نتیجه گیری

    سازه های حساسیت درک شده، منافع درک شده و خودکارآمدی از عوامل پیش گویی کنندگی قویتر در تبعیت از احتیاطات استاندارد می باشند.

    کلیدواژگان: سر سوزن، کارکنان، بیمارستان، احتیاطات استاندارد، مدل اعتقاد بهداشتی
  • مریم جعفری منش، کیانوش زهراکار*، داوود تقوایی، ذبیح پیرانی صفحات 435-446
    زمینه و هدف

    فرسودگی در زوجین یک روند تدریجی و به ندرت ناگهانی است که طی آن صمیمیت و عشق به تدریج رنگ باخته و به همراه آن خستگی عمومی عارض می گردد. از طرفی اغلب مداخلات زوج درمانی درصدد کاهش تعارضات زناشویی زوجین می باشند. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد بر فرسودگی زناشویی زوجین دارای تعارض زناشویی بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 45 روزه بود. در این پژوهش جامعه آماری کلیه زوجین دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرج در سال 1399 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 14 زوج که نمره بالاتر از 111 در پرسشنامه تعارضات زناشویی کسب کردند در یک گروه آزمایش (7 زوج) و کنترل (7 زوج) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت درمان پذیرش و تعهد (12 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفت؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. از پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی و فرسودگی زناشویی pines به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تحلیل داده ها با تحلیل واریانس مکرر و آزمون تعقیبی بن‏فرونی انجام پذیرفت.

    نتایج

    آموزش مبتنی بر "درمان پذیرش و تعهد"، فرسودگی زناشویی را در زوجین به طور معنی داری کاهش داده و نتایج در دوره پیگیری نیز از ثبات لازم برخوردار بوده است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که "درمان پذیرش و تعهد" می تواند به عنوان یک گزینه مداخله ای در کاهش مشکلات زناشویی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، فرسودگی زناشویی، تعارضات زناشویی
  • رمضان ابراهیمی نیا، یاسر بخشی، صابر صادقی* صفحات 447-458
    زمینه و هدف

    حشرات مرتبط با لاشه گونه های بسیار متنوعی را شامل می شوند که در تجزیه و بازیافت اجساد موجودات اهمیت فراوان دارند. در این مطالعه گوناگونی این گروه از حشرات در منطقه ی مارگون (استان کهگیلویه و بویراحمد) مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش کار

    حشرات جلب شده به لاشه های مختلف، مربوط به مرغ خانگی، بز و موش صحرایی بودند در فصول مختلف سال بررسی و جمع آوری گردید.

    نتایج

    در مجموع، تعداد 21 گونه از حشرات مرتبط با مردار جانوران مورد شناسایی قرار گرفتند که شامل 13 گونه از نوع لاشه خوار، 3 گونه از نوع شکارگر، 3 گونه از نوع همه چیز خوار و 2 گونه ی گذری یا اتفاقی می باشند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، در میان راسته های مختلف  جمع آوری شده، قاب بالان دارای بیشترین تعداد گونه بودند و بیشترین شمار گونه ها نیز در فصل بهار مشاهده شد و دو گونه ی Thanatophilus rugosus و Saprinus maculatus  بعنوان رکوردهای جدید از جنوب غرب ایران گزارش شدند. مطالعه حاضر همچنین نشان داد که حشرات مرتبط با لاشه جانوران در منطقه ی مورد مطالعه دارای گوناگونی نسبتا بالایی هستند.

    کلیدواژگان: حشرات مرتبط با لاشه، مردار، فون، کهگیلویه و بویر احمد، ایران
  • مونا محمدحسینی، بیتا نصرالهی*، رضا قریان جهرمی صفحات 459-468
    زمینه و هدف

    مرور نظام مند پژوهش ها حاکی از این است که در درمان اضطراب افراد متغیرهای مختلفی تاثیر می گذارد و روش های درمانی متعددی اثربخش هستند، اما نقش طرحواره درمانی بر کمال گرایی افراد مضطرب مغفول مانده است، لذا هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان اضطراب به روش طرحواره درمانی بر کمال گرایی است. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد.

    روش کار

    از بین کلیه زنان 20 تا 30 سال دارای اضطراب مراجعه کننده به کلینیک حضور نو واقع در شهر تهران تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تخصیص داده شدند. همه آن ها قبل از اجرای مداخله پرسشنامه کمال گرایی تری-شورت و همکاران را تکمیل کرده اند. پس از آن، گروه آزمایش تحت آموزش طرحواره درمانی قرار گرفت. در نهایت هر دو گروه پس آزمون را دریافت کرده اند. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بین دو گروه در دو مولفه کمال گرایی مثبت (019/0>p و 275/6=F) و کمال گرایی منفی (006/0>p و 136/9=F) تفاوت معنی داری وجود دارد. با مشاهده یافته های توصیفی می توان گفت گروه آزمایش پس از کسب مداخله طرحواره درمانی توانسته است نمرات پایین تری را در پس آزمون مولفه های کمال گرایی نسبت به گروه کنترل کسب کند.

    نتیجه گیری:

     استفاده از روش طرحواره درمانی در درمان اضطراب باعث کاهش کمال گرایی افراد شده و از این رو آگاهی از این آموزش می تواند در جهت بهبود متغیرهای کمال گرایی مثبت و منفی به روان شناسان، مشاوران، دانشجویان و سایر متخصصان کمک نماید.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، اضطراب، کمال گرایی مثبت و منفی
|
  • Ali Labaf, Mohammad Jalili, Ebrahim Jaafari Pooyan*, Maryam Mazinani Pages 355-372
    Background and Aim

      The strategies of hospitals in confronting the Covid-19 crisis is extremely important in the control and management of this epidemic. Exploring the challenges and suitable strategies for controlling biological epidemics in Tehran University of Medical Sciences (TUMS) hospitals might pave the way for better management of possible similar crises in the future.

    Materials and Methods

    This was a qualitative, exploratory and inductive study including 22 health professionals from TUMS involved in the management of the disease. Data were collected using semi-structured interviews and analysed by thematic analysis, using MAXQDA.

    Results

    The most important challenges identified were related to the lack of preparedness at the macro-level, impracticability of controlling the use of personal protection equipment (PPE)  and the consumption of medications, as well as provision of equipment, medications and protecting medical devices. The effective strategies and interventions in the pandemic were grouped into the following categories: manpower, education, communications, clinical work, decision-making and organizational activities.

    Conclusion

    Preventive measures and preparedness before the onset of the crisis have not received sufficient attention. Hospitals could have an important role in confronting the crisis through promoting work efficiency and standards. Timely prevention and preparedness before a pandemic as regards medications, personal protection equipment and diagnostics are extremely essential, as are timely and flexible decisions by crisis committees and the control of manpower emotions flux during crisis management.

    Keywords: Challenges, Strategies, Covid-19, Disaster Management, Hospital
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mahdieh Abbasi, Sajjad Ramandi, Mahya Abbasi* Pages 373-388
    Background and Aim

    The health system financing is the process of collecting, pooling and managing financial resources and purchasing healthcare services. Health financing plays an important role in achieving the health system goals. The aim of this study was to strategically analyze the Iranian health financing system and recommend strategies to strengthen it.

    Materials and Methods

    The method in this research was the scoping review method. All the published studies about strengths, weaknesses, opportunities and threats of the Iranian health financing system were, using suitable keywords, searched in databases including "PubMed", "Scopus", "Science Direct", "Embase", "ProQuest", "SID" and "Magiran", as well as  the "National Database of Medical Science Theses" and two search engines, namely, "Google" and "Google scholar". Finally, 29 studies were selected and anlyzed using the framework analysis method, the software being MAXQDA. 

    Results

    Increased population health insurance coverage, reduced out-of-pocket payments following the national health transformation plan, and increased healthcare tariffs were found to be the strengths of the Iranian health financing system. On the other hand, regressive financing, high out-of-pocket payments and increased health insurance funds were weaknesses of the national Iranian health financing system. Political sanctions, financial crises and increased healthcare demands by consumers were the threats, while supportive laws, the NGO’s financial participation/support, increased health services delivery centers and modern technologies were among the important opportunities in the health financing system. Increasing the health system financial resources through prepayments, structural and policy unification of health insurance system, health service tariff reform and increasing health system efficiency were found to be essential to strengthen the Iranian health financing system.

    Conclusion

    The Iranian health financing system is not resilient and faces several challenges. The health system policy-makers and senior managers should adopt the recommended strategies to strengthen the national health financing system.

    Keywords: Health Financing System, Iranian Health System, Strategic Analysis, Scoping Review
  • Seyed Samad Beheshti*, Mohammad Norian Najafabadi Pages 389-402
    Background and Aim

    One of the dimensions of health is mental health that could be affected by the quality of occupational life. The purpose of this study was to determine the effect of job satisfaction on teacherschr('39') mental health with due consideration of the moderating role of gender and the subjects taught.

    Materials and Methods

    This was a quantitative survey using a questionnaire including a sample of 373 teachers, selected by multistage random sampling, from among all (n = 1500) the secondary school first- and second-grade teachers in Najafabad city, Isfahan Province, Iran. Data analysis was done using the software AMOS and SPSS.

    Results

    The confirmatory factor analysis of the items showed that these items could explain 63.25% of the variance of the mental health construct. In addition, the standard effect of job satisfaction on mental health was found to be 0.37 (p <0.001), explaining 13% of the mental health construct variance. Further analysis of the data showed that the teachers’ mean mental health construct (66.64) and their mean of job satisfaction (73.90) were lower and higher than the means of the respective spectra (p <0.001), respectively.

    Conclusion

    Job satisfaction, which has been proven to affect the teachers’ mental health, can improve their personal and social life and make them more efficient in education. In this regard, gender and the type of subject taught can have moderating effects on the relationship between job satisfaction and mental health of the teachers. Based on the beta-values (0.55 for the women group and 0.68 for the experimental science teachers group), the gender female and teaching experimental science can have a stronger effect on the teachers’ mental health than gender male and teaching subjects other than experimental science.

    Keywords: Job Satisfaction, Mental Health, Moderating Effect, Teachers, Najafabad City, Iran
  • Sara Shahbazi, Maryam Tajvar, Zeinab Khaledian, MirSaeed Yekaninejad, Hossein Dargahi* Pages 403-416
    Background and Aim

    In 2020 the rank of Iran in happiness index and gender inequality were reported to be rather low, they being, among 153 countries, 118 and 113, respectively. This study aimed to investigate the relationship between gender inequality and happiness in Iranchr('39')s provinces.

    Materials and Methods

    This ecological study was conducted based on secondary analysis of data on happiness index, as the dependent variable, and gender inequality, as the main independent variable, in 31 Iranian provinces, the statistical population being people over 10 years old. The sources of data on other background variables were previous national studies and the national statistical yearbook. Analysis of the data was done using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multiple linear regression.

    Results

    No significant relationship was found between gender inequality and happiness (p<0.05) in the provinces. Neither was found any relationship between the background variables and happiness. However, the mean age of the population and gender inequality were inversely associated (p<0.05), meaning that with an increase in the mean age gender inequality would decrease.

    Conclusion

    The fact that no statistically significant association was found between the various variables and happiness in Iran’s provinces could be due to the small sample size.We would recommend to investigate further this topic at the individual level and with a larger sample size.

    Keywords: Ecological Study, Gender Inequality, Happiness
  • Somayeh Nouri, Azar Tol, Roya Sadeghi*, Afshin Bahmani, Mehdi Yaseri Pages 417-434
    Background and Aim

    Despite the increasing prevalence of infection with some blood-borne viruses, no standard precautions have been developed so far based on the Health Belief Model (HBM). This study aimed to assess, based on the HBM, the predictors of adherence to standard precautions in preventing needle stick injuries among the Personnel of Sanandaj Teaching Hospitals, Sanandaj City, Iran in 2020.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study included 444 medical and non-medical staff members of the Sanandaj teaching hospitals in Sanandaj City, Iran, using a researcher-developed questionnaire. Descriptive and analytical data analysis was performed using Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests, Pearson correlation coefficient, one-way analysis of variance, multivariate regression and the chi-square test, the software being SPSS version 22.

    Results

    The results of multivariate regression analysis showed that from among the HBM constructs, three constructs, namely perceived sensitivity (p=0.033), perceived benefits (p=0.032) and self-efficacy (p=0.001), were the predictors of staff duty performance (implementation of  standard precautions) in preventing needle stick injuries. As regards the implementation of standard precautions, 22%, 75.3% and 2.7% of the staff members had a low, medium and high performance level, respectively.

    Conclusion

    The constructs of perceived sensitivity, perceived benefits and self-efficacy are the strongest predictors in adherence to standard precautions.

    Keywords: Needle Stick, Staff, Hospital, Standard Precautions, Health Belief Model
  • Maryam Jafarimanesh, Kianoosh Zahrakar*, Davood Taghvaei, Zabih Pirani Pages 435-446
    Background and Aim

    Burnout in couples is a gradual and rarely sudden process in which intimacy and love gradually fade and general fatigue becomes apparent. On the other hand, most marital therapy interventions seek to reduce marital conflict. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of acceptance and commitment therapy on marital burnout in couples with marital conflicts.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted with a pretest-posttest design and a control group with a 45-day follow-up. The statistical population included all the couple with marital conflicts referring to the counseling centers in Karaj city, Iran in 2019. The sample was a group of 14 couples who had got a score of over 111 in the marital-conflicts questionnaire, assigned randomly to an experimental (n = 7) or a control (n = 7) group. The experimental groups received an acceptance and commitment therapy (twelve 90-minutes sessions), but the control group received no intervention and remained in the waiting list. Data were collected using the marital-conflicts questionnaire of Barati and Sanaee (1994) and analyzed using analysis of variance with repeated measures and the Bonferroni post-hoc test.

    Results

    Analysis of the data showed that the acceptance and commitment therapy significantly decreased marital burnout in the couples, and the results were found to be consistent enough in the follow-up period (P<0.05).

    Conclusions

    Based on the results of this study, it can be said that acceptance and commitment therapy can be used as an intervention option in decreasing marital problems.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Marital Burnout, Marital Conflict
  • Ramezan Ebrahiminia, Yaser Bakhshi, Saber Sadeghi* Pages 447-458
    Background and Aim

    Insects associated with dead bodies are very diverse and very important in decomposition and recycling of the carcasses.  The present study was conducted in the Margoon region of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province (Iran) to determine the species diversity of carrion insects associated with decomposing remains of different animals.

    Materials and Methods

    Different cadavers of domestic goat, rat and chicken were collected and carrion insects were sampled from them in different seasons during one year.

    Results

    In total, 21 species of carrion insects including 13 necrophages, 3 predators, 3 omnivores and 2 casual species were collected and identified.

    Conclusion

    Based on the data, the order Coleoptera (beetles) was the most diverse group as regards species among the orders collected, and the highest diversity was observed during spring. Two species, namely, Thanatophilus rugosus and Saprinus maculatus were reported to be new in the south west of Iran. Furthermore, our results show that the species diversity of carrion insects in the region studied was rather high.

    Keywords: Carrion-associated Insects, Cadaver, Fauna, Kohgiluyeh, Boyer Ahmad, Iran
  • Mona Mohammad Hosseini, Bita Nasrolahi*, Reza Ghorban Jahromi Pages 459-468
    Background and Aim

    Systematic review of research suggests that different variables can affect the treatment of anxiety and that, although many therapies can be effective, the role of schema therapy in the perfectionism of anxious people has been neglected. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of anxiety treatment through schema therapy on perfectionism of anxious people. The study was an applied quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group.

    Materials and Methods

    From among all the women with anxiety aged 20 to 30 years referring to the New Presence Clinic in Tehran, a sample of 30 were selected by purposive sampling and randomly assigned to either an experimental (n =15) or a control (15 people) group. Initially they all completed the Terry-Short et al. (1995) Perfectionism Questionnaire. Then the experimental group received education in schema therapy, followed by a post-test for both groups. The data were analysed using multivariate analysis of covariance the software SPSSV19.

    Results

    Statistically significant differences were found between the two groups as regards the two components of positive (p<0.019; F=6.275) and negative (p<0.006; F=9.136) perfectionism. Based on the descriptive findings it can be said that, compared with the control group, the experimental group could, after the schema therapy intervention, obtain lower scores in the perfectionism components post-test.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be said that schema therapy in the treatment of anxiety can reduce the perfectionism of individuals. Therefore, a knowledge of this training can help psychologists, counsellors, students and other professionals to improve the positive and negative perfectionism variables in people suffering from anxiety.

    Keywords: Schema Therapy, Anxiety, Positive, Negative Perfectionism