فهرست مطالب

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن عامری*، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده، محمدرضا فاضلی صفحات 9-36

    وجود عوامل تقویت کننده، موجب افزایش بهره وری و تحقق اهداف سازمانی است. گرایش مدیران به معارف اسلامی، یکی از راه های ایجاد کنترل درونی در آنهاست و باعث می شود مدیران با توجه به باورها و ارزش های خود، اقدام به رفتار مناسب در جهت پیشبرد اهداف سازمانی کنند. در این تحقیق که یک پژوهش بنیادی از نوع توصیفی اکتشافی است، تلاش شده تا بر مبنای روش «نظریه پردازی داده بنیاد» در مطالعات علوم انسانی، از مجموعه بیانات رهبر معظم انقلاب، عوامل زمینه ساز و تقویت کننده «سواد انقلاب اسلامی» برای مدیران، متناسب با روش شناسی تحقیق و اهداف ارایه شود.  در این تحقیق، به شناسایی و معرفی مفاهیم، مقوله ها و فرامقوله های رویش یافته از درون داده ها با استفاده از بیانات مقام معظم رهبری به صورت تمام خوانی تا رسیدن به اشباع، پرداخته شده است. از سه نوع کدگذاری (مفهوم سازی) باز، محوری، انتخابی، 84 کد و مفهوم، 24 مقوله و 6 فرامقوله به نام متغیرهای علی، محوری، مداخله گر، راهبردی، زمینه ساز و پیامدی به دست آمد. متغیرهای زمینه ساز سواد انقلاب اسلامی در مدیران و مسیولان نظام شامل معنویت گرایی، خودسازی، آخرت گرایی، اسلام گرایی و تکلیف مداری شد که «معرفت دینی» نام گرفت.

    کلیدواژگان: معرفت دینی، انقلاب اسلامی، سواد انقلاب اسلامی، مقام معظم رهبری
  • محمد سهیل سرو*، علی ذوعلم صفحات 37-62

    رفاه اجتماعی اداره امور مادی و روانی جامعه است و با مقولاتی نظیر کیفیت زندگی و آسایش در امور روانی و معیشت و مزایا و خدمات اجتماعی در امور مادی ارتباط دارد. در این مقاله با هدف دستیابی به نگاه انقلاب اسلامی به عنوان یک حکومت دینی به رفاه اجتماعی، به کشف معنای رفاه اجتماعی در دیدگاه آیت الله خامنه ای به عنوان رهبر انقلاب اسلامی پرداخته شده و با پرسش اصلی «رفاه اجتماعی در دیدگاه آیت الله خامنه ای چیست؟» پیگیری شده است. معناکاوای رفاه اجتماعی در این دیدگاه به وسیله بررسی مفاهیم مقوم و مفاهیم مرتبط با رفاه که بر اساس حساسیت نظری موضوع در نظریات رفاهی است، به دست آمده است. این تحقیق با روش کیفی و از طریق تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف انجام شده است. براین اساس بیانات آیت الله خامنه ای با نمونه گیری هدفمند انتخاب و در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین، تحلیل شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که رفاه اجتماعی در دیدگاه آیت الله خامنه ای مبتنی بر مفهوم کمال انسانی و مبتنی بر رشد معنوی است. در این دیدگاه آزادی و عدالت اجتماعی برخلاف نظریات رایج رفاهی نه دو مفهوم مخالف که دو مفهوم موافق یکدیگرند و اساسا رفاه اجتماعی در نظر ایشان از رهگذر این دو مفهوم می گذرد. در این دیدگاه دولت نقش نظارتی در اعمال و انجام رفاه اجتماعی دارد. در این تحقیق به این نتیجه می رسیم که تلاش و کار و مسئولیت پذیری عامل اعطای تسهیلات است و تنها افرادی که توانایی کسب درآمد ندارند مانند ناتوانان جسمی و روحی دریافت کننده خدمات و تسهیلات رایگان هستند.

    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، آزادی، عدالت اجتماعی، دولت، آیت الله خامنه ای
  • نازنین زهرا ستوده، فرشته بهرامی پور * صفحات 63-91

    فهم جایگاه نظری الگوی اقتصاد مقاومتی جهت تبیین ویژگی های آن و استفاده از تجربه سایر نظریه های توسعه اقتصادی برای دستیابی به الگویی کاربردی و عملی در ایران ضروری به نظر می رسد. پرسشی که در پژوهش حاضر مطرح می شود این است که الگوی اقتصاد مقاومتی چه شباهت ها و تفاوت هایی با نظریات جریان اصلی توسعه، یعنی مکتب نوسازی و مکتب وابستگی دارد؟ و آیا می توان الگوی اقتصاد مقاومتی را به عنوان سنتزی نوین در بحث توسعه دانست؟ پژوهش حاضر با بهره گیری از روش مقایسه ای بر آن است که ویژگی های دو نظریه نوسازی و وابستگی را با الگوی اقتصاد مقاومتی مقایسه کرده و به شباهت ها و تفاوت های آنها پی ببرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که الگوی اقتصاد مقاومتی هرچند شباهت هایی با دو نظریه نوسازی و وابستگی دارد اما تفاوت های قابل توجهی نیز دارند که الگوی اقتصاد مقاومتی را به سنتزی نوین برای تبدیل شدن به یک الگوی توسعه تبدیل کرده است؛ از این رو ماهیت مستقلی دارد و نمی توان آن را در زمره هیچ یک از نظریه های مذکور به شمار آورد.

    کلیدواژگان: الگوی اقتصاد مقاومتی، روش مقایسه ای، نظریه نوسازی، نظریه وابستگی
  • حمیدرضا سهراب، داود غلامرضایی*، سید صادق بحرینی صفحات 92-120

    هدف این پژوهش «بررسی رابطه بین اعتقاد به مفهوم برکت و بهره ‏وری نیروی انسانی» است که از نظر روش اجرای تحقیق، توصیفی پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق را مدیران، روسا، سرپرستان و کارشناسان شاغل در شرکت فولاد هرمزگان تشکیل می ‏دهند که با استفاده از رابطه کوکران، 201 نفر به عنوان نمونه آماری مورد نیاز انتخاب شدند. روش نمونه‏ گیری تصادفی طبقه ‏بندی شده به صورت پیمایشی (میدانی) است و ابزار جمع ‏آوری داده‏ ها، پرسشنامه محقق ساخته است. روش تجزیه و تحلیل داده‏ ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، واریانس، جداول فراوانی، درصد فراوانی و نمودار میله‏ ای) و آمار استنباطی (آزمون کولموگروف اسمیرنوف، آزمون علامت یا نشانه تک نمونه ‏ای، تحلیل واریانس فریدمن و آزمون میانگین) از طریق نرم‏ افزار SPSS انجام شد. یافته ‏های تحقیق حاکی از آن است که با فاصله اطمینان 95 درصد، از نظر کارکنان سازمان مورد بررسی، اعتقاد به عوامل مختلف اسباب و موانع برکت بر کارایی و اثربخشی کارکنان تاثیر معنا داری دارند. به عبارتی، اعتقاد به مفهوم برکت بر بهره‏ وری نیروی انسانی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: برکت، کارایی، اثربخشی، بهره‏وری نیروی انسانی
  • عبدالرسول مشکات*، محسن شیراوند صفحات 121-150

    همچنان که بسیاری از متفکران اذعان دارند، تمدن مدرن، دارای یک روی درخشان و پیشرفته و یک روی تاریک و بحرانی است. موضوع این مقاله، بررسی رویه چالش خیز و بحرانی آن و نیز جستجوی ریشه ها و خاستگاه های نظری و به ویژه انسان شناختی آن است. هدف از این نوشتار نیز این است که ضرورت درانداختن طرحی نو و الگویی جدید (مبتنی بر مبانی و اصولی دیگرسان)، به طور محسوس و ملموس هویدا شود و همه ما به ویژه معتقدان به دربست پذیری الگوی مدرنیته و منکران تحول و بازاندیشی در توسعه غربی، به طور ملموس تری، این ضرورت را احساس کنیم. این پژوهش با روش اسنادی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای تالیف و به این نتیجه نایل شده است که: بحران ها و چالش های فراگیر که اینک تمام مناسبات انسانی را تهدید می کند، اموری اتفاقی یا ناپیوسته نیستند؛ بلکه همگی ریشه در اصول و مبادی معرفتی و اندیشگی عصر جدید دارند. بر این اساس، به نظر می رسد، زمان آن فرا رسیده است که انسان امروز به افق و راهی متفاوت بیندیشد. البته این مقال، مدعی ستیز و پرهیز مطلق نیست؛ بلکه داعی بهره گیری حکیمانه از تجارب مدرن، در عین حرکت جسورانه به سمت افقی فرامدرن است.

    کلیدواژگان: مدرنیته، بحران، انسان شناسی، پیشرفت، الگوی نوین پیشرفت
  • مهناز پورهاشمی، سعید معیدفر*، سید محمود نجاتی حسینی صفحات 151-174

    اخلاق کار و میزان بهره وری پایین در ایران یکی از مسایلی اجتماعی است که جامعه شناسان، سیاستگذاران و صاحب نظران سازمانی به آن پرداخته اند و دلایلی برای این ضعف بر شمرده اند. در این باره، مطالعات متنوعی در ادارات و سازمان های دولتی انجام شده، ولی در این میان جای مطالعه بر روی شرکت های خصوصی موفق، خالی بوده است. مطالعه حاضر پژوهشی جامعه شناختی است که به مطالعه اخلاق کار و رابطه آن با تقسیم کار بهنجار، در سه شرکت خصوصی  با بهره وری بالا در سطح شهر تهران پرداخته است. روش مطالعه پیمایش بوده و از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. حجم نمونه 350 نفر برآورد شده که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد ه اند. نتایج تحقیق در بخش توصیفی نشان می دهد که در همه ابعاد متغیر وابسته، یعنی اخلاق کار و همچنین متغیر مستقل (تقسیم کار بهنجار)، شرکت های مورد مطالعه از وضعیت مناسبی برخوردار بوده اند و در این بین شرکت خدماتی نسبت به شرکت های پژوهشی و آموزشی وضعیت مناسبتری داشته است. در بخش استنباطی نیز نتایج حاکی از آن است که تاثیر تقسیم کار بهنجار بر اخلاق کار مورد تایید قرار گرفته و در بین مولفه‎های تقسیم کار نیز، مولفه های توسعه و تمایز نقشها با بتای (282/0)، تمرکز بر استعدادها و مهارتها با بتای (211/0) و تماس ها و تعاملات کارکنان در سازمان با بتای (115/0) به ترتیب بیشترین تاثیرگذاری را بر اخلاق کار داشته اند. اما دو مولفه توجه به قواعد و مقررات و همچنین نیاز به تغییر و تخصص پذیری در سازمان تاثیری بر اخلاق کار نشان نداده اند.

    کلیدواژگان: تقسیم کار بهنجار، اخلاق کار، شرکت های خصوصی، بهره وری بالا
  • حسن موفق*، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی، اسفندیار دشمن زیاری صفحات 175-194

    هیچ مکتبی به اندازه اسلام برای دانش و آگاهی ارزش قایل نیست و هیچ دینی مانند دین اسلام انسان ها را از خطر جهل برحذر نداشته است. مدیریت دانش، مفهوم تازه ای نیست و بیشتر حاصل کار تمدن های قدیمی از جمله تمدن اسلام و ایران است. بسیاری از فیلسوفان علم بر این امر تاکید دارند که هر جامعه ای نیازمند به مجموعه دانشی است که متناسب با حافظه تاریخی، فرهنگی و به طور کلی، سازگار با محیط زندگی آن جامعه باشد. در این میان کشورهای اسلامی به ویژه ایران با داشتن فلسفه زندگی خاص و فرهنگ متفاوت با دیگر کشورها، به تیوری های خاص خود نیاز دارند. با وجود مطالعات فراوانی که در حوزه مدیریت دانش انجام گرفته است، شمار بسیار کمی از تحقیقات به مدیریت دانش با رویکرد ایرانی اسلامی پرداخته اند و تحقیق جامع و معتبری در این خصوص مشاهده نگردید. این امر پژوهشگران را برآن داشت تا با به کار بردن روش کیفی و راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد به مطالعه و بررسی در حوزه مورد اشاره بپردازند. هدف این پژوهش این است که ضمن مقایسه مدل های مختلف مدیریت دانش و بررسی چرخه مدیریت دانش در ادبیات مدیریت و منابع اسلامی، نظریه مدیریت دانش ایرانی اسلامی را ارایه کند. در این پژوهش با هفده نفر از خبرگان مصاحبه اختصاصی صورت گرفت که براساس تحلیل داده های جمع آوری شده و پس از فرآیند کدگذاری سه مرحله ای متن مصاحبه ها  235 کد نهایی، 80 مفهوم نهایی و 29 مقوله به دست آمد و سپس نظریه مدیریت دانش ایرانی اسلامی مطرح شد.

    کلیدواژگان: دانش، مدل های مدیریت دانش، فرآیند مدیریت دانش، نظریه مدیریت دانش ایرانی اسلامی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • روح الله عشریه، حسن ستاری ساربانقلی*، محمدرضا پاکدل، عزیز جوانپور هروی صفحات 195-224

    امروزه در تیوری شهرسازی، شهرهای مطلوبی از طرف نظریه پردازان غربی ارایه گشته که تاثیر زیادی در شکل گیری شهرهای جهان داشته اند. این اندیشه ها به این دلیل که با الگوی ایرانی اسلامی همخوانی ندارند، سبب ایجاد نوعی سردرگمی میان شهروندان و طراحان گشته است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی اسلامی ایرانی شهر مطلوب در اندیشه ملاصدرا، به عنوان گامی در جهت تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت انجام شده است. این پژوهش با رویکردی کیفی، با استفاده از راهبرد مفهوم سازی داده بنیاد به بررسی الگوی اسلامی ایرانی شهر مطلوب در اندیشه ملاصدرا در قالب کتب تالیفی او پرداخته است و به دلیل اینکه اندیشه حکمت متعالیه، اوج تفکر فکری فلسفی ایرانی اسلامی محسوب می شود، آن را جانشینی برای نمونه های مطروحه غربی معرفی می نماید. روش تحقیق به صورت کیفی و مبتنی بر استراتژی تحلیلی توصیفی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای استوار است. توجه به اجتماع در عین توجه به فرد، اجتماعی بودن سرشت انسان، فیلسوف بودن حاکمان، توجه به نفس، قوانین توحیدی، توجه به عقل، تعاون و همکاری اجتماع و حرکت جمعی در جهت رسیدن به کمال در میان شهروندان از موارد خاص مورد توجه این فیلسوف شهیر در باب شهر مطلوب بوده است. بیشترین توجه و تاکید این اندیشمند درباره  شهر مطلوب، ناظر بر سیر ارتقای توجه به زندگانی مادی و معنوی شهروندان و توجه کافی به امور روحانی و معنوی در فضاهای شهری است.

    کلیدواژگان: شهر مطلوب، حکمت متعالیه، ملاصدرا، سعادت اجتماع و فرد
  • محمد نصیری، رمضان رضایی، حسین زارعکار صفحات 225-240

    تشکیل حکومت به طور قطع از مظاهر هر تمدنی است؛ چنانکه یکی از مقوله های مهم در حکومت داری، اهمیت به آراء عمومی و مشورت با مردم است. اینکه مشورت با مردم یکی از اقدامات مهم و بلکه بخشی از سیره رسول خدا(ص) بوده است، امری غیرقابل انکار و بلکه غیرقابل تردید است، اما اینکه این مشورت ها در چه قلمروهایی و مبتنی بر چه مبانی ای بوده است، از مباحث مورد گفتگو و اختلاف نظر میان مورخان، مفسران و متکلمان است؛ چنان که راهبرد یا تاکتیک بودن این مشورت ها که مسئله اصلی این پژوهش را ساخته است، از مباحث مهم و دارای نتایج کاربردی برای اعصار مختلف فرهنگ، تمدن و حاکمیت اسلامی، به ویژه در نگاه به آینده و حرکت به سوی تمدن نوین اسلامی خواهد بود؛ مسئله ای که کوشش می شود به روش تحلیلی و رویکردی تلفیقی یعنی تاریخی کلامی و مبتنی بر اسناد و مدارک تفسیری و تاریخی تبیین گردد. تشخیص راهبردی یا راهکنشی بودن مشورت های پیامبر به عنوان الگوی تمام عیار مسلمانان و نیز حاکمان اسلامی، که هدف اصلی این مقاله را تشکیل می دهد، در نحوه مراجعه به آراء عمومی در حکومت های اسلامی در اعصار مختلف، تاثیر مستقیم دارد. به نظر می رسد مشورتهای رسول خدا (ص) در دو قلمرو سیاسی و نظامی بیشتر نمود داشته است و هریک از این قلمروها مبتنی بر امور عرفی بوده است؛ همچنانکه راهبردی بودن تمامی مشورتها نیز غیرقابل تردید است؛ مضاف به این که رسول خدا (ص) و به تبع ایشان مردم، بین امور عرفی و امور الهی که حکم شرعی درباره آنها وجود دارد، در مشورت کردن، تفکیک قایل می شدند.

    کلیدواژگان: مشورت، سیره نبوی، راهبردهای رسول خدا، قرآن، تمدن اسلامی، مبانی مشورت
  • حسن محمدمیرزائی*، ابوالفضل ذوالفقاری، حسن مرادی صفحات 241-267

    جنبش نرم افزاری و تولید علم دینی بالاخص در حوزه مطالعات علوم انسانی  یکی از مهمترین مسایل مطرح در مجامع علمی ایران اعم از حوزوی و دانشگاهی طی سالیان اخیربوده که البته  با نشیب های زیادی نیز همراه بوده است. اما با اعتقاد برخی این فعالیت ها آنچنان ها باید و شاید در خور ماهیت، اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی نبوده و در واقع با آسیب ها و موانع مختلفی دست با گریبان بوده است. با توجا با همین موضوع، این مقاله در پی آن است ها با بهره گیری از روش نسبتا بدیع گرندد تیوری نظریه داده بنیاد و با استفاده از دیدگاه های 12 تن از اساتید و صاحب نظران مطرح این حوزه ه با استفاده از نمونه گیری نظری مبتنی بر هدف انتخاب شده اند، موانع پیش روی تولید علم دینی با تاکید بر حوزه علوم انسانی را تبیین و آسیب شناسی نماید در نهایت با طی نمودن مراحل مختلف روش مزبور، این موانع را در سطح "معرفتی"، "ساختاری" و "ذهنی و اخلاقی" دسته بندی کرده و در پایان با انجام فرآیند کد گذاری های باز، محوری و گزینشی، مدل نظری مناسب برای این مسئله را پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: علم دینی، علوم انسانی اسلامی، جنبش نرم افزاری، آسیب شناسی، نظریه داده بنیاد
  • مریم سلگی، سوده کریمی * صفحات 267-298

    رهبران کشورهای عضو سازمان ملل متحد، در سپتامبر 2015 متعهد شدند تا اهداف دستور کار جهانی توسعه پایدار 2030 را در سیاستگذاری کلان ملی خود مد نظر داشته باشند. آموزش هدف چهارم این دستور کار می باشد. از جمله اهداف آموزشی در برنامه ی ملی آموزشی 2030 عبارت است از: توسعه پایدار، تساوی جنسیتی، یکسان سازی افراد، خشونت زدایی و ارزش گزاری به هر نوع خانواده . در این مقاله پژوهشگر در دو بخش به بررسی مفهوم خاص خانواده و جایگاه آن در قوانین موضوعه جمهوری اسلامی ایران می پردازد و سپس با روش تحقیق توصیفی، انتقادی، تحلیل محتوا با استفاده از تحلیل متن سند ملی آموزشی 2030 یونسکو، تمایزات مفاهیم مد نظر در این سند و خانواده به مفهوم ایرانی اسلامی را بررسی می نماید. نتایج حاصله از این پژوهش حاکی از آن است که آنچه که مورد پذیرش مولفان سند ملی آموزشی2030  است؛ اعتقاد به سکولاریسم می باشد، در حالی که الگوی اهداف  نظام تربیتی- آموزشی ایران شامل: خدا محوری در نظام آموزش، عدالت تربیتی، مبانی ایرانی به عنوان معیار ارزش گزاری، تعلیم و تربیت پژوهش محور، ارزش گزاری به خانواده(زن و مردی که با عقد ازدواج صاحب فرزند شده اند) می باشد؛ در این الگو مفهوم بنیادین خدامحوری در نظام تربیتی و آموزشی است که با استمداد به مبانی اعتقادی عدالت تربیتی را در سیستم تربیتی  و آموزشی به همراه دارد. معیار ارزش گزاری دراین الگو بر مبنای مبانی ایرانی اسلامی است و خانوادهای محترم شمرده می شود که با عقد رسمی زن و مرد صاحب فرزند گردند. به همین سبب به نظر می رسد تفاوت در ایدیولوژی کلی حاکم بر این سند و اسناد داخلی عدم امکان پیروی از سند ملی آموزشی 2030 را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: خانواده، ازدواج، اشکال نوپدید خانواده، زن، سند ملی آموزشی 2030، جمهوری اسلامی ایران
  • آزیتا بلالی اسکویی*، صادق نظری صفحات 299-345

    امروزه با توجه به بحث پیرامون هویت در معماری معاصر کشور و نیز الزام ها و ظرفیت های فرهنگ بومی، توجه به دانش (شناخت ها) و بینش (فلسفه وجودی) ارزش های فرهنگ اسلامی در معماری مسکن به منظور حرکت در جهت تبیین الگویی اسلامی ایرانی ضروری به نظر می رسد. به همین دلیل، هدف از پژوهش پیش رو شناخت ارزش های رفتاری و اخلاقی فرهنگ دینی در زمینه سکونت و تدوین راهکارهای موثر طراحی جهت کاربست آن در سیاست های کلی مسکن کشور به منظور پیشرفت و ارتقاء کیفیت مسکن معاصر می باشد. در این راستا، ابتدا برخی از گزاره های ارزشی در طراحی خانه از منابع سنت و شریعت، در مسیر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای استخراج و با استناد به قرآن کریم بیان شده؛ سپس برای استنتاج گزاره ها از روش ترکیبی (مرکب از تحلیل محتوای کیفی و استدلال تحلیلی- استنباطی) بهره گرفته و راهکارهای پیشنهادی طراحی ارایه گردیده است. یافته ها نشان می دهد که ارزش های دینی تاکید بر مهمان پذیری خانه، محرمیت خانه و پرهیز از تجمل و اسراف دارد؛ که برای بها دادن به هریک از این اصول و در وصف آنها، گزاره های ارزشی نظیر "مهمان حبیب خداست"، "خانه حرم امن است" و "اسراف و تبذیر حرام است" مطرح شده است. اگر چه این ارزش ها به طور عمده در بافت و خانه های سنتی ایران حضور و ظهور داشت، اما امروزه در طراحی بسیاری از خانه های معاصر غایب و مجهول است. بنابراین فرد مسلمان می بایست با بهره گیری از اصول اسلامی و تجسم کالبد آن (منش)، انعکاسی از عمل به این ارزش ها (کنش) را برای ارتقاء کیفت زندگی خود فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مسکن، معماری اسلامی، الگوی اسلامی ایرانی، مهمان پذیری، محرمیت، پرهیز از اسراف
|
  • Mohsen Ameri*, Zine El Abidine Amini Sabegh, EHSAN SADEH, Mohammadreza Fazeli Pages 9-36

    The presence of reinforcing factors increases productivity and achieves organizational goals. The tendency of managers towards Islamic teachings is one of the ways to create internal control in them and causes managers to behave appropriately in order to advance organizational goals according to their beliefs and values. This research, which is a descriptive-exploratory fundamental study, has been based on the method of "data theorizing of the foundation" in humanities studies, from the collection of statements of the Supreme Leader of the Revolution, grounding and strengthening factors of "Islamic Revolution Literacy" for Managers should be presented in accordance with the research methodology and objectives. The study looked at identifying and introducing concepts, categories, and metamorphoses that emerged from within the data using the Supreme Leader's statements in full reading to achieve saturation. From three types of coding (conceptualization) open, axial, selective, 84 codes and concepts, 24 categories and 6 metamorphosis were obtained in the name of causal, axial, interventionist, strategic, contextual and consequential variables. The underlying variables of the Islamic Revolution's literacy in the system's managers and officials included spiritualism, self-construction, heresy, Islamism, and task orientation, which was called "religious knowledge."

    Keywords: Islamic Revolution, Literacy of the Islamic Revolution, supreme leader
  • Mohammad Soheilsarv*, Ali Zoelm Pages 37-62

    Social welfare is the management of the material and mental affairs of society; it is related to issues such as quality of life and comfort in affairs, livelihoods and social services and benefits material affairs. The purpose of this article is to explore the meaning of social welfare in Ayatollah Khamenei's view as the leader of the Islamic Revolution and to address the main question "What is social welfare in Ayatollah Khamenei's view?" Follow up. The meaningfulness of social welfare in this view is obtained by examining the notions of welfare and welfare-based concepts that are based on the theoretical sensitivity of the subject to welfare theories. This research has been done by qualitative method through the analysis of critical discourse of Fairclough. Accordingly, Ayatollah Khamenei's statements were selected by purposeful sampling and analyzed at three levels of description, interpretation and explanation. The findings of this study show that in the view of Ayatollah Khamenei, social welfare is based on the concept of human perfection and spiritual growth. In this view of freedom and social justice, contrary to popular welfare theories, the two concepts are not opposites but two concepts are in agreement, and, social welfare goes through these two concepts. In this view, the government has a supervisory role in the exercise of social welfare. The study found that effort and responsibility accounted for the facilities and the only people who were not able to make money, such as the physically and mentally disabled, receiving free services and facilities.

    Keywords: Social Welfare, freedom, social justice, government, Ayatollah Khamenei
  • Nazanin Zahra Sotodeh, Fereshteh Bahramipoor* Pages 63-91

    Understanding the theoretical position of the Resilience Economics model to explain its features and applying the experience of other economic development theories to achieve a practical and practical model in Iran seems necessary. The question that arises in this study is what is the relation between the theoretical foundations of the resistive economy model and the mainstream theories of development? The present study uses a comparative method to compare the characteristics of two theories of modernization and dependency with the foundations of the Resistance Economics model and to point out their similarities and differences. The findings of the study show that the Resistance Economics model is actually a synthesis of the findings and theoretical articulation of the modernization and dependency paradigm, and because it is defined in accordance with the economic conditions of Iran, it is an independent entity. None of these theories can be considered.

    Keywords: Resistance Economics Model, development paradigm, Renovation Theory, Dependency Theory, comparative method
  • Hamidreza Sohrab, Davood Gholamrezaei*, Seyed Sadegh Bahreyni Pages 92-120

    The purpose of this study is "investigating the relationship between belief in the concept of blessings and human resource productivity" which is descriptive-survey in terms of research implementation method and practical in terms of purpose. The statistical population of this study consists of managers, bosses, supervisors and experts working in Hormozgan steel company. Using Cochran's relationship, 201 persons were selected as the required statistical sample. The random sampling method is classified by survey (field) and the data collection tool is a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation, variance, frequency tables, frequency percentage, and bar chart) and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov test, single sample sign or sign test, analysis Friedman’s variance and mean test) were performed by SPSS software. The research findings indicate that with 95% confidence interval, for the employees of the organization under study, believing in the various factors of the causes and obstacles of blessing have a significant effect on the efficiency and effectiveness of employees. In other words, believing in the concept of blessing has a significant effect on human resource productivity.

    Keywords: blessing, Efficiency, effectiveness, Human Resource Productivity
  • AbdAl Rasoul Meshkat*, Mohsen Shiravand Pages 121-150

    As many thinkers acknowledge, modern civilization has a bright and advanced side and a dark and critical side. The subject of this article is to study its challenging and critical procedure as well as to search for its theoretical roots and origins, especially its anthropological one. The purpose of these lines is to make the need for a new plan and model (based on other principles and principles) to be felt and tangible, and all of us, especially those who believe in the closeness of the model of modernity and those who deny change and rethinking in Western development, To perceive and feel this necessity more concretely. This research has been done by documentary-analytical method and using the resources of the author's libraries and has reached the conclusion that: the crises and pervasive challenges that now threaten all human relations are not accidental or discontinuous; Rather, they are all rooted in the epistemological principles and foundations of the new age. Accordingly, in our opinion, the time has come for today's man to think horizontally and in a different way. Of course, this article does not claim absolute conflict and abstinence; Rather, it claims to make wise use of modern experience while moving boldly to the postmodern horizon.

    Keywords: modernity, Crisis, Anthropology, Progress, New Pattern of Progress
  • Mahnaz Pourhashemi, Saeid Moedifar *, Seyed Mahmood Nejati Hoseyni Pages 151-174

    Work ethic and low productivity in Iran is one of the social issues that sociologists, policymakers and organizational experts have addressed And they have given reasons for this. various studies have been conducted in government departments and organizations ,But no study has been done on high-efficiency private companies The present study is a sociological study that has been done to study work ethic and its relationship with the division of normal work in three successful private companies in Tehran. The study method was survey and a questionnaire was used. The sample size is estimated to be 350 people who were selected by simple sampling method The results of the research show in the descriptive section, in all dimensions, the dependent variable is work ethic and also the independent variable (normal division of labor) in the studied companies, they had a good situation, and in the meantime, the service company had a better situation than the research and educational companies.

    Keywords: Normal division of labor, Work Ethic, private companies, Tehran City
  • Hasan Movaffagh *, Gholamreza Hashemzadeh Khorasegani, Esfandiar Doshmanziari Pages 175-194

    No School Value As Much As Islam For Knowledge And Awareness, And Other Is No Religion Like Islam Has Not Forbidden Humans From The Danger Of Ignorance. Knowledge Management Is Not A New Concept And Is More Than The Result Of Old Civilizations Including The Islam Civilization And Iran. Many Philosophers Emphasize: Every Society Needs A Knowledge Collection That Appropriate To Historical and Cultural Memory, and In General, It Is Compatible With the Living Environment of the Community. In The Meantime, Islamic Countries Especially Iran Having A Special Philosophy Of Life And A Different Culture With Other Countries, They Need Their Own Theories. Despite The Many Studies That Have Been Done In Knowledge Management, Very Few Researches Have Focused On Knowledge Management With The Iranian Islamic Approach And There Was No Comprehensive And Credible Research In This Regard. This Led Researchers To Use The Qualitative Method And Grounded Theory Strategy To Study And Investigation In The Area Referred To. The Purpose Of This Research Is To: Comparing Different Knowledge Management Models And Reviewing The Knowledge Management Cycle In The Management Literature And Islamic Resources, Finally Is Designed The Islamic Iranian Knowledge Management Theory. There Is No Community In This Research And Interviewed With Seventeen Experts. Based On The Analysis Of Collected Data And After The Three Step Coding Process Of The Interview Text, 235 Final Codes, 80 Final Concepts And 28 Categories Obtained And Finally, The Iranian Islamic Knowledge Management Theory Was Designed.

    Keywords: Knowledge, Knowledge management models, Knowledge Management Process, Iranian Islamic Knowledge Management Theory, Grounded theory
  • Rouhollah Oshrieh, Hassan Sattari Sarebangholi*, Mohammadreza Pakdel, Aziz Javanpourheravi Pages 195-224

    Nowadays, in urban planning theory, desirable cities have been proposed by western theorists, which have had a significant impact on the formation of cities in the world. These ideas have caused a kind of confusion among citizens and designers because they do not conform to the Iranian-Islamic model. This research aimed at proposing an Iranian- Islamic model of the desirable city in Mulla Sadra's thought, as a step towards explaining the Iranian- Islamic model of progress. This qualitative research has tried to study the Iranian- Islamic model of the desirable city in Mulla Sadra's thought in his authorial books using the grounded data theory conceptualization. Since the transcendent wisdom is considered as the exaltation of Iranian-Islamic intellectual and philosophical thought, it is introduced as a substitute for the western examples. The research method was qualitative based on documentary analytical-descriptive approach. Considering society besides individuals, paying attention to the social nature of the human beings, philosopher rulers, attention to self, monotheistic laws, reason, cooperation and collaboration of society and collective movement toward achieving perfection among citizens are special issues mentioned by Mulla Sadra on desirable city. This philosopher emphasizes improving of the material and spiritual life of the citizens and paying enough attention to the spiritual affairs in the urban spaces as main issues in introducing desirable city.

    Keywords: desirable city, Transcendent Wisdom, Mulla Sadra, community, individual prosperity
  • Mohammad Nasiri, Ramezan Rezayi, Hosein Zarekar Pages 225-240

    government formation is one of the manifestations of civilization so that one of the important issues in government is the importance of public opinions and consultation with people . it is impossible to consult with the people of one of the important actions , but as a part of the journey of the prophet of god ( peace be upon him ) , but it is one of the topics of discussion and disagreement among historians , commentators and theologians as the strategy or tactics of these consultations which have made the main issue of this research will be important and practical results for different ages of culture , civilization and governance . the issue of the endeavor is analytical and based on interpretive and historical documents . it seems that the prophet of god ( pbuh ) appears in two realms of political and military . ~~~ each of these realms is based on customary affairs so that there is no doubt that the prophet of god ( peace be upon him ) and consequently , people distinguish between constructive and divine matters which have religious orders about them

    Keywords: Quran, Islamic Civilization, Principles of Consulting
  • Hassan Mohammad Mirzaei*, Abolfazl Zolfaghari, Hassan Moradi Pages 241-267

    The software movement and the production of religious science), especially in the field of humanities studies (one of the most important issues in Iranian scientific societies), both seminary and university, has been in recent years, which of course has been accompanied by many ups and downs. The activities should not have been in line with the nature, goals and ideals of the Islamic Revolution, and in fact it has dealt with various injuries and obstacles, and with this in mind, this article seeks to take advantage of A relatively novel method of grounded theory (data theory theory) (using the views of 12 professors and experts in the field using theoretical sampling) purpose-based (selected, barriers to the production of religious knowledge) with Emphasize the field of humanities (explain and pathology) Finally, by going through the various stages of the method, categorize these obstacles at the level of "epistemological", "structural" and "mental and moral" and finally by performing the code process Open, pivotal and selective layouts suggest a suitable theoretical model for this problem.

    Keywords: Religious Science, Islamic humanities, software movement, Pathology, data theory
  • Maryam Solgi, Soodeh Karimi* Pages 267-298

    The leaders of the UN member states pledged in September 2015 to include the goals of the 2030 Global Sustainable Development Agenda in their national macro-policy. Education is the fourth goal of this agenda. Among the educational goals in the National Education Program 2030 are: sustainable development, gender equality, equalization of individuals, non-violence and valuing any type of family. In this article, the researcher examines the specific concept of family and its place in the relevant laws of the Islamic Republic of Iran in two parts and then with descriptive, critical research method, content analysis using text analysis of UNESCO 2030 national educational document, differences of concepts in This document examines the concept of family in Islamic Iran. The results of this study indicate that what is accepted by the authors of the National Educational Document 2030; Belief in secularism, while the model of the goals of the Iranian educational system includes: God-centeredness in the education system, educational justice, Iranian principles as a criterion for valuation, research-based education, valuation of the family (man and woman who Have a child by marriage); In this model, there is a fundamental concept of God-centeredness in the educational system, which brings educational justice in the educational system by using the doctrinal foundations. The evaluation criterion in this model is based on Iranian-Islamic principles and families are considered to have children by formal marriage between a man and a woman. For this reason, it seems that the difference in the general ideology governing this document and the internal documents makes it impossible to follow the 2030 national educational document.

    Keywords: Family, Marriage, emerging forms of family, Woman, National Educational Document 2030, Islamic Republic of Iran
  • Azita Belali Oskui *, Sadegh Nazari Pages 299-345

    Today, considering the discussion about identity in contemporary architecture and also the requirements and capacities of indigenous culture, attention to knowledge (cognitions) and insight (existential philosophy) values ​​of Islamic culture in housing architecture in order to move towards explaining the Iranian Islamic model. it seems necessary. For this reason, the purpose of this study is to identify the behavioral and moral values ​​of religious culture in the field of housing and to develop effective design strategies for its application in the general housing policies of the country in order to improve and enhance the quality of contemporary housing. In this regard, first, some valuable propositions in the design of the house are extracted from the sources of tradition and Sharia, in the course of documentary and library studies, and are expressed with reference to the Holy Quran; Then, a combined method (consisting of qualitative content analysis and analytical-inferential reasoning) is used to infer the propositions and the proposed design solutions are presented.Findings show that religious values ​​emphasize home hospitality, home privacy and avoidance of luxury and extravagance; In order to evaluate each of these principles and in describing them, valuable statements such as "the guest is God's beloved", "the house of the sanctuary is safe" and "extravagance is forbidden" have been proposed.Although these values ​​were mainly present in the texture and traditional houses of Iran, but today they are absent and unknown in the design of many contemporary houses. Therefore, a Muslim should use Islamic principles and embody its body (manesh) to provide a reflection of the practice of these values ​​(kunesh) to improve the quality of life.

    Keywords: Housing, Islamic architecture, Iranian Islamic model, hospitality, Privacy, avoiding extravagance