فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 35 (زمستان 1399)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 35 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • احمد رومیانی*، حمید شایان، حمدالله سجاسی قیداری، محمدرضا رضوانی صفحات 1-31

    برنامه ریزی فضایی یکی از رویکردهایی که می تواند در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و سیاسی گردشگری موثر واقع شود و مانند یک سیستم بر یک منطقه تسلط پیدا کند و از آن به عنوان راهبردی اساسی یاد شود. پژوهش حاضر به دنبال ارزیابی شاخص های برنامه ریزی فضایی توسعه پایدار مقصدهای گردشگری روستایی در شرق استان مازندران است. این پژوهش دارای هدف کاربری است، با روش توصیفی- تحلیلی و از ابزار پرسشنامه استفاده شده است و روایی آن بوسیله(منابع مورد بررسی، استاتید دانشگاه) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده-ها با آزمون های آماری(t تک نمونه ای، همبستگی پیرسون؛ رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر) انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که متغیرهای اقتصادی و اجتماعی وضعیت نسبتا مطلوبی دارند. برازش مدل رگرسیونی نشان می دهد که 53 درصد تغییرات متغیر وابسته توسط متغیر مستقل تبیین می شود. از دیدگاه مردم محلی و گردشگران در سطح (05/0) رابطه معنی داری در تمامی متغیرها وجود دارد. از دیدگاه کارشناسان به جزء رابطه بعد انسان با ابعاد فعالیت و مکان در تمامی ابعاد مورداستفاده رابطه معنی داری وجود دارد. بنابراین از نظر سه گروه مورد بررسی فرضیه اول رد و فرضیه دوم تایید می شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، توسعه پایدار، مقصدهای گردشگری روستایی، شرق استان مازندران
  • فرهاد عزیزپور*، رحمت الله منشی زاده، هاجر مزیدی، بیژن رحمانی صفحات 32-62

    این پژوهش درچارچوب پارادایم برساختی- تفسیری، روش شناسی کیفی و رویکرد نظریه زمینه ای، انجام شده است. مشارکت کنندگان تحقیق، خبرگان ادارات و سازمان های دولتی و همچنین خبرگان روستایی ساکن در ناحیه محمدآباد- زرین گل هستند. از بین آنها، با استفاده از نمونه گیری نظری، 29 نفر درتحقیق مشارکت داشتند. فنون و ابزار گرداوری اطلاعات به ترتیب فن مصاحبه نیمه ساختارمند و چک لیست مصاحبه نیمه ساختارمند بود. برای تجزیه و تحلیل نیز از کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. مبتنی بر یافته ها، این تحقیق به این نتایج رسیدکه سازمان فضایی قطبی ناحیه محمدآباد- زرین گل (شهرستان علی آبادکتول) (با نقش غالب دو نقطه شهری فاضل آباد و علی آباد) متاثر از عواملی همچون، ساختار توپوگرافیکی کوهستانی، مرکزیت شهری، ضعف خدمات و دسترسی به آن، روابط یک سویه درون و برون منطقه ای، ضعف وجود زنجیره تامین و ارزش گردشگری و ضعف بازارکار نتوانسته با تغییر در ساختارها و کارکردها به سمت الگویی شبکه ایی حرکت کند. پژوهش تاکید دارد سازمان یابی فضایی شبکه ای، صرفا متاثر از ساختارهای محیطی و کالبدی -فضایی نیست. بلکه، عوامل اجتماعی - اقتصادی (بویژه اقتصادی) از اهمیت برخوردار است. نگاه به مفهوم فضا بعنوان یک پدیده صرفا مکانی نیازمند تغییر است.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی، کارآفرینی روستایی، برنامه ریزی فضایی، ناحیه محمدآباد- زرین گل
  • محمدجواد عباسی*، ژیلا سجادی، علی عبدالهی صفحات 63-89

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه و بررسی وضعیت پایداری روستاهای گردشگری محدوده مورد مطالعه که بکر و در مرحله کشف مقصد هستند نسبت به مراکز روستایی گردشگری که در مراحل توسعه و تثبیت گردشگری مقصد هستند؛ می باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی؛ جامعه آماری روستاهای گردشگرپذیر دهستان درام و چورزق؛ شهرستان طارم که با روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند؛ تعداد 277 خانوار جهت نمونه گیری انتخاب شده اند. روش جمع آوری اطلاعات میدانی کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار استنباطی بر اساس مدل چرخه حیات گردشگری باتلر در نرم افزار SPSS و بکارگیری تکنیک رتبه بندی چند معیارهCOPRAS ORESTE,؛ همچنین، نمایش و ترسیم جریانات فضایی محدوده مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار UCINET انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد؛ روستای گوهر که در مرحله درگیری مقصد از منظر مدل چرخه حیات گردشگری باتلر قرار دارد؛ با مجموع عددی 842 در رتبه اول از منظر پایداری فعالیت های گردشگری می باشد. مرتبه دوم پایداری مربوط به روستای درام که در این روستا نیز در مرحله درگیری مقصد با مجموع عددی 5/929 است و کمترین میزان پایداری گردشگری در مراکز اقامتی شیرین سو که در مرحله توسعه مقصد چرخه حیات گردشگری و با مجموع عددی 1115 می باشد.

    کلیدواژگان: پایداری گردشگری، توسعه گردشگری روستایی، دهستان درام و چورزق
  • بهاره رحیمی پور*، محمد ظاهری، حسین کریم زاده صفحات 90-111

    پژوهش حاضر با رویکرد آینده پژوهی به شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر توسعه گردشگری روستاهای هدف گردشگری شهرستان سقز و بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری این عوامل بر یکدیگر می پردازد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی-تحلیلی است. با توجه به ماهیت این پژوهش، از روش تحلیل ساختاری میک مک و دلفی بهره گرفته شده است. در این راستا پس از برگزاری جلسات اولیه بحث با سی نفر از نخبگان و متخصصان گردشگری شهرستان سقز، به عنوان جامعه آماری تحقیق، سی و هشت متغیر اولیه در قالب چهار بعد کلی شناسایی شد. در ادامه، متغیرهای اولیه در چارچوب ماتریس اثرات متقاطع در نرم افزار آینده نگار میک مک تعریف شد. در نهایت، ده عامل اصلی کلیدی و تاثیرگذار در آینده توسعه گردشگری روستاهای هدف گردشگری شهرستان سقز شناسایی شدند. از بین این عوامل شرایط آب و هوایی و مشارکت و همبستگی تاثیر گذارترین عوامل در توسعه گردشگری روستاهای هدف گردشگری شهرستان سقز هستند. آگاهی جامعه محلی و گردشگران، رقابت پذیری و سیاست های تشویقی نیز در درجات بعدی اهمیت قرار دارند.

    کلیدواژگان: نواحی روستایی، توسعه پایدار گردشگری، آینده پژوهی، شهرستان سقز
  • اسماعیل قادری، یاور بابایی*، گلثوم اکبری آرباطان، سجاد فردوسی صفحات 112-134

    امروزه صنعت گردشگری یکی از مهمترین بخش هایی است که در اقتصاد هر کشور در زمینه اشتغال زایی و کسب درآمد می تواند تاثیرگذار باشد. یکی از بخش های موثر در اقتصاد گردشگری، کسب و کارهای کوچک و متوسط است که از مشخصه های بارز این کسب و کارها تاکید آنها بر کارآفرینی و توانمندی و ارایه مداوم نوآوری است. در این راستا، این پژوهش به بررسی تاثیر خودکارآمدی کارآفرینی و قابلیت نوآوری بر عملکرد کسب و کارهای گردشگری می پردازد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان کسب و کارهای گردشگری و مهمان نوازی شهر تبریز است که تعداد 200 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه بود و تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که خودکارآمدی کارآفرینی تاثیر معناداری بر قابلیت نوآوری (49/0) و عملکرد کسب و کارهای گردشگری (32/0) دارد و نیز قابلیت نوآوری تاثیر معناداری بر عملکرد کسب و کارهای گردشگری (57/0) دارد. بنابراین، نتایج نشان داد که خودکارآمدی کارآفرینی و قابلیت نوآوری امری حیاتی در موفقیت و بهبود فعالیت های کسب و کارهای گردشگری دارد و عملکرد آنها را می توان از طریق این عوامل ارتقا داد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی کارآفرینی، عملکرد کارآفرینی، قابلیت نوآوری، کسب و کارهای گردشگری
  • خدیجه بوزرجمهری*، حمید شایان، الهام قندهاری صفحات 135-161

    گردشگری کشاورزی به عنوان فعالیتی مکمل می تواند در روستاهای با قابلیت های گردشگری، اثرات مثبتی را برجای بگذارد که مهم ترین آن تنوع سازی اشتغال و افزایش درآمد است. اما ارزیابی تمایل جامعه محلی به پذیرش گردشگر هدف اصلی این پژوهش است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است که به روش کتابخانه ای و میدانی انجام گرفته است. ازمیان روستاهای دارای ظرفیت بالای گردشگری کشاورزی شهرستان، 424 کشاورز سرپرست خانوار به عنوان حجم نمونه با فرمول کوکران انتخاب شدند و مورد پرسشگری قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها به دلیل نرمال نبودن از آزمون های ناپارامتری فریدمن و کروسکال والیس و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده گردید. نتایج نشان داد، گرچه اگروتوریسم از نظر اقتصادی برای آنان درامد زاست و نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که بیشترین تاثیر را در بعد اقتصادی داشته و 93/17 درصد از واریانس کل را تبیین می کند، اما از بعد اجتماعی میزان تاثیر گذاری کمتر و 65/13 درصد واریانس کل را تبیین می-کند، زیرا جامعه محلی تمایل چندانی به حضور گردشگر درباغ و فضای خصوصی زندگی خویش ندارد و بیشتر به دنبال منافع اقتصادی گردشگری است تا تعاملات اجتماعی. لذا تلاش هایی برای افزایش آگاهی روستاییان نسبت به منافع اجتماعی نیز صورت گیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، جوامع محلی، شهرستان تربت حیدریه
  • یاسر صباحی گراغانی*، نفیسه مرصوصی صفحات 162-186

    هدف این پژوهش تحلیل نقش موانع انسانی بر توسعه گردشگری پایدار شهر کرمان می باشد. نوع تحقیق با توجه به هدف؛ کاربردی و از نظر ماهیت و روش از نوع توصیفی و تحلیلی است. اطلاعات و داده های مورد نیاز با استفاده از روش های اسنادی و میدانی (پرسشنامه) جمع آوری شده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل دو گروه گردشگران داخلی و خارجی شهر کرمان بوده که با استفاده از تکنیک دلفی به طور تصادفی و نمونه انتخاب شده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS، از آزمون آماری کلموگروف اسمیرنوف و آزمون تی تک نمونه ای و همچنین جهت اولویت بندی و ضریب اهمیت معیارها از تکنیک DEMATEL با استفاده از نرم افزار MATLAB استفاده شده است. یافته های تحقیق با توجه به آزمون تی تک نمونه ای نشان می دهدکه درشهرکرمان تاثیر نقش موانع انسانی برای توسعه گردشگری پایدار نامطلوب بوده و باعث کاهش صنعت گردشگری شده است. همچنین نتایج حاصل از تکنیک دیمتل نشان می دهد از بین شاخص های تحلیل نقش موانع انسانی بر توسعه گردشگری پایدار شهرکرمان، شاخص اقتصادی - مالی بامقدار698/1 موثرترین عامل و شاخص فناوری با مقدار 622/2- تاثیر پذیرترین عامل هستند

    کلیدواژگان: موانع انسانی، گردشگری، توسعه پایدار گردشگری، شهر کرمان
  • زهرا دلشاد، مژده ربانی*، حسن دهقان دهنوی صفحات 187-208

    برای ایجاد توسعه پایدار و مناسب صنعت گردشگری، وجود یک مدیریت توانا، منسجم و هماهنگی بین بخش دولتی و بخش خصوصی بسیار حایز اهمیت می باشد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر این است که با استفاده از روش کیفی داده بنیاد به شناسایی و تدوین الگوی زنجیره تامین سبز در صنعت گردشگری استان فارس بپردازد و میزان اثرگذاری و اثرپذیری ها را با روش دیمتل بررسی نماید.

    روش

    روش گردآوری داده ها، مطالعه اسناد و مصاحبه با 30 نفر از خبرگان آگاه از موضوع مورد بحث، با بکارگیری روش نمونه گیری گلوله برفی است. برای تحلیل داده ها، از سه مرحله کدگذاری باز، محوری، انتخابی استفاده شده است

     یافته ها و نتایج

    نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده استخراج 21 معیار اصلی و 90 زیرمعیار فرعی است که در قالب مدل پارادایمی شامل شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، پدیده محوری، پیامدها قرار گرفت.. سپس با استفاده از روش دیمتل پس از محاسبه وزن جهت رتبه بندی نهایی، رابطه معیارهای انتخابی نشان می دهد که معیارهای طراحی فرآیندهای سبز، مشتریان و سایر نهادهای بیرونی، نوآوری سبز، رویکردهای مدیریت محیط زیستی، قابلیت های تامین کنندگان سبز، مدیریت منابع انسانی، بهبود عملکرد محیط زیستی، مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی (دارای مقدارهای بزرگتر از حد آستانه)، دارای درجه اهمیت (وزن) بالاتری می باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، نظریه داده بنیاد، کدگذاری، روش دیمتل
  • یعقوب نصیری، اکبر زارع شاه آبادی* صفحات 209-226

    امروزه صنعت گردشگری در صورتی که به درستی مدیریت و هدایت شود، می تواند ابعاد مختلف توسعه، از جمله توسعه اجتماعی مناطق میزبان را به ارمغان آورد. نگرش و ادراک ساکنان محلی به گردشگری عامل مهمی در شناخت اولویت ها و استراتژی های مدیریت گردشگری در هر منطقه ای می باشد و برنامه ریزی های آتی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. هدف این مقاله بررسی رابطه متغیر های اجتماعی با نگرش شهروندان نسبت به رابطه بین گردشگری و توسعه اجتماعی می باشد. روش تحقیق حاضر پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان بالای 15 سال شهر چلگرد می باشد. بر اساس فرمول کوکران، تعداد نمونه مناسب برای این تحقیق 324 نفر بدست آمد. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه و به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای جمع آوری گردیده اند. یافته ها نشان داد بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، مشارکت شهروندی و دلبستگی به مکان با متغیر وابسته رابطه معناداری وجود دارد اما بین متغیر سرمایه فرهنگی با متغیر وابسته رابطه معناداری وجود ندارد. تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای اعتماد اجتماعی، مشارکت شهروندی و دلبستگی اجتماعی در مجموع توانستند 11/3 رصد از واریانس نگرش نسبت به رابطه بین گردشگری و توسعه اجتماعی را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: نگرش نسبت به رابطه بین گردشگری و توسعه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، دلبستگی به مکان، مشارکت شهروندی، سرمایه فرهنگی
  • فاطمه فهرست، بهرام نکوئی صدری* صفحات 227-241
    این پژوهش با هدف بررسی اعتماد گردشگرانی که بصورت مستقل سفر می کنند به محتوای آنلاین در برنامه ریزی پیش از سفر انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از یک نظرسنجی آنلاین در بین کاربران شبکه های اجتماعی که در یک سال گذشته سفری به صورت کاملا مستقل با برنامه ریزی شخصی داشته اند، و با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی، انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بین گردشگران مستقل، مردان بیش از زنان بر اساس محتوای دیگر کاربران تصمیم گیری های پیش از سفر خود را انجام می دهند و این تصمیم گیری اغلب بر مبنای نظرات و نوشته هایی است که دیگر گردشگران از تجربیات خود به اشتراک گذاشته اند. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد میزان استفاده افراد از شبکه های اجتماعی، بر میزان اعتماد آنها نسبت به محتوای منتشر شده تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، گردشگران مستقل، محتوای آنلاین، تصمیم گیری پیش از سفر
  • داود قربان زاده*، حمیدرضا سعیدنیا، آتنا راه حق صفحات 242-262

    مطالعه کیفیت تجربه گردشگران به ویژه در ارتباط با تمایلات رفتاری، یک حوزه پژوهشی مهم در صنعت گردشگری محسوب می شود. بااین وجود، درحالی که تعداد زیادی از مطالعات در مورد کیفیت تجربه در گردشگری انبوه وجود دارد، بررسی تجربی کیفیت تجربه در گردشگری تاریک کمتر مورد توجه قرار گرفته است. ازاین رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی کیفیت تجربه بر تمایلات رفتاری گردشگران با نقش میانجیگری تصویر ذهنی از مقصد، ارزش ادراک شده و رضایت گردشگران در مقاصد گردشگری تاریک است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی، شیوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی و به لحاظ بررسی روابط بین متغیرها، همبستگی از نوع کمی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، داده های از 330 گردشگر که از دو مقصد گردشگری تاریک (موزه جنگ خرمشهر و موزه عبرت) بازدید کرده اند، جمع آوری شد. نتایج آزمون فرضیه ها با به کارگیری نرم افزارهای SPSS و SmartPLS حاکی از آن است که کیفیت تجربه گردشگر به طور مستقیم بر تمایلات رفتاری آن ها تاثیر ندارد اما از طریق متغیرهای میانجی تصویر ذهنی از مقصد، ارزش ادراک شده و رضایت بر تمایلات رفتاری گردشگران تاثیر مثبتی می گذارد. در این میان تصویر ذهنی از مقصد بیشترین نقش میانجیگری را در روابط میان کیفیت تجربه و تمایلات رفتاری ایفا می کند؛ و رضایت گردشگر مهم ترین پیشایند تمایلات رفتاری گردشگران است.

    کلیدواژگان: گردشگری تاریک، تمایلات رفتاری، کیفیت تجربه، تصویر ذهنی از مقصد، رضایت
  • علی اکبر تقیلو*، ناصر سلطانی صفحات 263-285
    تایید فرضیه ی، گردشگری عامل توسعه روستا است، خصوصا در حاشیه شهرها کمی دشوار و پیچیده است. در این تحقیق فرض بر این است که گردشگری باغ ویلا و کافه رستوران باغی در قالب گفتمان، از روابط قدرت در شهر و روستا محافظت کرده و به بازتوزیع سرمایه شهری کمک نموده است. به طورکلی این گونه از گردشگری در حاشیه شهر ارومیه در توسعه روستاهای مورد مطالعه نقش مثبتی نداشته است. در این تحقیق تحلیل گفتمان به عنوان یک روش شناسی مناسب برای مطالعه روابط روستاهای امام زاده، بند، گوگ تپه و برهانلو با کلان شهر ارومیه با ماهیت گردشگری بکار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که اصول توسعه پایدار و ایدیولوژی در صورت بندی گفتمان گردشگری روستایی باغ ویلا و کافه رستوران نقش داشته است. همچنین نتایج بیان می کند که گفتمان گردشگری روستایی موجب تضییع حقوق عمومی به نفع خصوصی شده است و این انتقال از طریق سازوکارهایی مانند سلب مالکیت و مسئله سازی انجام گردیده است. البته فرضیات این تحقیق را می توان در ساختار سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ایدیولوژیکی متفاوت با ایران نیز مطالعه نمود صحت وسقم آن را بیشتر آشکار کرد.
    کلیدواژگان: باغ ویلا، کافه رستوران باغی، گفتمان گردشگری روستایی، ارومیه، ایران
  • مهدی حسام*، نرجس مومن صفحات 286-300
    هتل ها نقش محوری در بین مرامز اقامتگاهی بخش گردشگری ایفا می نمایند. اما نحوه توزیع و مکانیابی آنها می تواند در ارایه خدمات و جذب گردشگری تاثیر بسزایی داشته باشد. از این رو پژوهش حاضر به بررسی وضعیت پراکنش هتل های شهری کشور ایران پرداخته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. بدین منظور کشور ایران به هفت منطقه براساس جغرافیای گردشگری شامل منطقه شمال، شرق، مرکز، البرز، جنوب، غرب و شمال غرب، تقسیم شده است و سپس در هر یک از این مناطق و بصورت کلی برای کل کشور ایران، تحلیل صورت گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که براساس میانگین نزدیکترین همسایه، الگوی پراکنش هتلها در مناطق غرب و شمال غرب بصورت پراکنده بوده و وضعیت پراکنش هتلها در کل ایران بصورت خوشه ای می باشد. همچنین براساس تحلیل خوشه ای فضایی چند فاصله ای پراکنش هتلهای کشور ایران در مجموع دارای پراکنش خوشه ای هستند. همچنین توزیع بسیاری از هتلها در مراکز استان صورت گرفته است. بصورت کلی می توان گفت بسیاری از شهرها و مناطق دارای توان بالقوه گردشگری از این نوع زیرساخت اساسی محروم هستند. بنابراین باید در توزیع فضایی هتلها همه مناطق کشور مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، هتلهای شهری، جاذبه های گردشگری، کشور ایران
|
  • Ahmad Roumiani *, Hamid Shayan, Hamdollah Sojasi Qeidari, MohammadReza Razvani Pages 1-31

    Spatial planning is one of the approaches that can be effective in different economic, social, cultural, environmental and political aspects of tourism and as a system dominate the region and be considered as a basic strategy. The present study seeks to evaluate the spatial planning indices of sustainable development of rural tourism destinations in the east of Mazandaran province. The purpose of this study was descriptive-analytic and questionnaire was used and its validity was confirmed by (sources reviewed, university professors). Data were analyzed using statistical tests (one sample t-test, Pearson correlation, multivariate regression and path analysis). The findings of the study showed that economic and social variables are in relatively good condition. Fitting the regression model shows that 53% of the dependent variable changes are explained by the independent variable. From the viewpoint of locals and tourists at the level of (0.05) there is a significant relationship in all variables. From the experts' point of view, there is a significant relationship between all dimensions of activity and location except for human dimension, with all dimensions used. Therefore, the first hypothesis is rejected for the three groups studied and the second hypothesis is confirmed.

    Keywords: spatial planning, sustainable development, Rural Tourism Destinations, East of Mazandaran Province
  • Farhad Azizpour *, Rahmatollah Monshizadeh, Hajar Mazidi, Bijan Rahmani Pages 32-62

    This research has been done in the framework of constructivist-interpretive paradigm, qualitative methodology and the approach of contextual theory. The participants in the study are experts from government departments and organizations, as well as rural experts living in the Mohammadabad-Zarrin Gol district. Among them, 29 people participated in the research using theoretical sampling. The techniques and tools for data collection were semi-structured interview techniques and semi-structured interview checklists, respectively. Open, central, and selective coding were also used for analysis. Based on the findings, this study concluded that the polar spatial organization of Mohammadabad-Zarrin Gol region (Aliabadaktol city) (with the dominant role of two urban points of Fazel Abad and Aliabad) is affected by factors such as mountain topographic structure, urban centrality, ، The weakness of services and access to it, the one-way relations within and outside the region, the weakness of the supply chain and the value of tourism and the weakness of the labor market have not been able to move towards a network pattern by

    Keywords: spatial organization, Rural Entrepreneurship, spatial planning, Mohammad Abad- Zarrin Gol Area
  • Mohammadjavad Abbasi *, Jila Sajjadi, Ali Abdollahi Pages 63-89

    The purpose of this study is to investigate the sustainability of tourism villages in the study area that are in the discovery stage in comparison with the rural tourism centers that are in the stages of development and stabilization of destination tourism. With the above interpretations, the present study aims to explain the process of developing these tourism destinations and the stability of the study area. The present study is an applied type; statistical population of tourist villages of Darram and Chavarzgh villages that were selected by purposive non-probability sampling method, 277 households. Field-library data collection and data analysis using inferential statistics based on Butler's Tourism Life Cycle Model in SPSS software and applying COPRAS, ORESTE Multi-Criteria Ranking Technique; The use of the UCINET software is done. The research findings show that Gohar village is in the destination conflict stage from the perspective of Butler tourism life cycle model which with a total of 842 is in the first place from the perspective of sustainability of tourism activities and the lowest level of tourism sustainability in Shirin Su Residential Centers which is in the development stage of the tourism life cycle with a total of 1115.

    Keywords: Tourism sustainability, rural tourism development, Darram, Chavarzaq villages
  • Bahare Rahimipour *, Mohammad Zaheri, Hosain Karimzadeh Pages 90-111

    , the present study uses a futuristic approach to identify the most important factors affecting the development of tourism in the villages of Saqez city and the survey. The extent and how these factors affect each other. This research is applied in terms of its purpose and descriptive-analytical in nature and method. Due to the nature of this research, structural analysis, MIC MAC and Delphi have been used. In this regard, after holding initial discussions with thirty elite and tourism experts of Saqez as the statistical population of the study, 38 variables were identified in the form of four general dimensions as initial variables. In the following, the initial variables were defined in the framework of the cross effects matrix in the MICMAC foresight software. . Finally, ten major factors are influential as key factors in the future of sustainable tourism development in tourism destination villages – Saqez county. Among these factors, climate conditions and participation and correlation are the most influential factors in the development of tourism in villages of tourism destination in Saqez. The awareness of the local community and tourists, competitiveness and incentive policies are also important at a later stage.

    Keywords: Rural Areas, Sustainable tourism development, Future Studies, Saqez County
  • Esmaeil Ghaderi, Yavar Babaei *, Golsoum Akbari Arbatan, Sajad Ferdowsi Pages 112-134

    Today, the tourism industry is one of the most important sectors in the economy of any country in terms of employment and income can be effective. One of the most effective sectors in the tourism economy is small and medium-sized businesses, which are characterized by their emphasis on entrepreneurship and empowerment and continuous innovation. In this regard, this study examines the impact of entrepreneurial self-efficacy and innovation capability on the performance of tourism businesses. The statistical population of this research is the employees of tourism and hospitality businesses in Tabriz. 200 people were selected as the sample using stratified sampling method. The instrument used was a questionnaire and structural equations were used to analyze the research data using LISREL software. Findings showed that entrepreneurial self-efficacy has a significant effect on the innovation capability (0.49) and the performance of tourism businesses (0.32) and also the innovation capability has a significant effect on the performance of tourism businesses (0.57). Therefore, the results showed that entrepreneurial self-efficacy and innovation capability are critical to the success and improvement of tourism businesses and their performance can be improved through these factors.

    Keywords: Entrepreneurial self-efficacy, Entrepreneurial performance, Innovation capability, Tourism Businesses
  • Khadijeh Bouzarjomehri * Pages 135-161

    Agricultural tourism as a complementary activity can have positive effects in villages with tourism capabilities, the most important is diversification of employment and i income. But assessing the willingness of the local community to accept tourists is the main purpose of this study. This research is of descriptive-analytical type which has been done by library and field method.Among the villages with a high capacity for agricultural tourism in the city, 424 heads of households were selected with the Cochran's formula and were interviewed.Friedman and Kruskal-Wallis non-parametric tests and Spearman correlation test were used to analyze the data due to abnormality.The results showed that although Agrotourism is economically profitable for them and the results of confirmatory factor analysis also showed that it has the greatest impact on the economic وdimension and explains 17.93% of the total variance, But from a social point of view, it explains the lower impact rate and 13.65% of the total variance, because the local community has little interest in the presence of tourists in the garden and private space of their lives and seeks more economic benefits of tourism than social interactions. Therefore, efforts should be made to make the villagers aware of the social benefits.

    Keywords: .Agricultural tourism, Local community, Torbat Heydariyeh
  • Yasser Sabahi Garaghani *, NAFICE MARSUSI Pages 162-186

    The purpose of this study is to analyze the role of human barriers on the development of sustainable tourism in Kerman. The type of research is applied according to the purpose and descriptive and analytical in terms of nature and method. The required information and data have been collected using documentary and field methods (questionnaire). The statistical population of the study included two groups of domestic and foreign tourists of Kerman city, which were randomly selected and sampled using Delphi technique. In order to analyze the data from SPSS software, the statistical test of Kolmogorov Smirnov and T-sample test and also to prioritize and criterion of the criteria of DEMATEL technique using MATLAB software have been used. The findings of the study, according to the T-Tek test, show that in Kerman, the impact of the role of human barriers to the development of sustainable tourism has been undesirable and has reduced the tourism industry. Also, the results of Dimtel technique show that among the indicators of role analysis of human barriers on the development of sustainable tourism in Kerman, economic-financial index with 1.698 is the most effective factor and technology index with 2.622 is the most influential factor

    Keywords: Human barriers, Tourism, Sustainable development of tourism, Kerman city
  • Zahra Delshad, Mozhde Rabani *, Hasan Dehghan Dehnavi Pages 187-208

    To create a sustainable and appropriate development of the tourism industry, the existence of a capable, cohesive management and coordination between the public and private sectors is very important.

    Objective

    The aim of the present study is to identify and compile a green supply chain model in the tourism industry of Fars province using the qualitative data method of the foundation and to examine the impact and effectiveness of Dematel method.

    Method

    Data collection method, study of documents and interview with 30 experts who are aware of the subject in question, using snowball sampling method. For data analysis, three stages of open, central, and selective coding have been used.

    Results

    The results of the present study indicate the extraction of 21 main criteria and 90 sub-criteria that were included in the paradigm model model including causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, pivotal phenomenon, consequences. Weight for Final Ranking The relationship between the selection criteria shows that the criteria for designing green processes, customers and other external institutions, green innovation, environmental management approaches, environmental management and performance capabilities, green suppliers, human resource management Energy (with values greater than the threshold) has a higher degree of importance (weight).

    Keywords: Green Supply Chain Management, grounded theory, Coding, DEMATEL Method
  • Yaghoob Nasiri, Akbar Zare Shahabadi * Pages 209-226

    Today, the tourism industry can bring various aspects of development, including social development to the host regions, if properly managed and managed. The attitude and perception of local residents on tourism is an important factor in identifying the priorities and strategies of tourism management in each region and influencing future planning. The purpose of this article is to investigate the relationship between social variables and citizens' attitude to the relationship between tourism and social development. The method of this research is survey. The statistical population of the study is citizens of Chelgerd over 15 years. According to Cochran's formula, the sample size for this study was 324. Required data were collected using a questionnaire and multistage cluster sampling. The results showed that there is a significant relationship between social trust, citizenship participation and place attachment with the dependent variable, but there is no significant relationship between the cultural capital variable and the dependent variable. Regression analysis showed that the variables of social trust, citizenship participation and social attachment were able to explain 11.3% of the variance of attitude towards the relationship between tourism and social development.

    Keywords: Attitude towards the relationship between tourism, social development, social trust, attachment to place, citizenship participation, cultural capital
  • Fatemeh Fehrest, Bahram Nekouie Sadry * Pages 227-241
    This research aims to investigate the trust of independent travelers to online content during the pre-trip decision making. The statistical population was travelers who had a completely independent trip with personal planning during the past year. Adopting snowball sampling, an online questionnaire was designed and the link was published through social networks. Findings indicated that men are more likely to make pre-trip decisions based on User-generated Content compared to women and this decision is mainly based on other travelers' comments and their opinions regarding their previous experiences. The results also show that the more people use social networks in their daily lives, the more they tend to trust other users' experience in making the pre-trip decision and plan their trip accordingly.
    Keywords: Online content, Independent travelers, Pre-trip decision making, Trust
  • Davood Ghorbanzadeh *, Hamidreza Saeednia, Atena Rahehagh Pages 242-262

    Studying tourist's experience quality, especially in relation to behavioral intentions, is considered an important research area in the tourism industry. However, while there are a large number of studies about the quality of experience in mass tourism, the empirical study of experience quality in dark tourism has been less studied. Therefore, the aim of the present study is to investigate experience quality on tourists' behavioral intentions by mediating the destination image, perceived value and tourist satisfaction in dark tourism destinations. This research is descriptive and of the correlational type. In order to achieve the purpose of this research, data were collected from 330 tourists who visited two dark tourism destinations. The results of testing hypotheses using SPSS and SmartPLS software indicate that the quality of tourist experience does not directly affect their behavioral intentions. But through the mediating variables of destination image, perceived value and satisfaction have a positive effect on tourists' behavioral intentions. Meanwhile, the destination image plays the most mediating role in the relationship between experience quality and behavioral intentions; and tourist satisfaction is the most important antecedent of tourist behavioral intentions.

    Keywords: Dark Tourism, Behavioral Intentions, Experience quality, Destination Image, satisfaction
  • Naser Soltani Pages 263-285
    Confirming the hypothesis, tourism is a factor in rural development, especially on the outskirts of cities, which is a bit difficult and complex. In this study, it is assumed that tourism in the garden of the villa and the cafe restaurant in the form of discourse has protected the power relations in the city and the village and helped redistribute urban capital. In general, this type of tourism is not a positive function in the development of villages in the study area. In this research, discourse analysis is a suitable methodology for studying the relationship of tourism target villages of Imamzadeh, Band, Gog Tapeh and Burhanloo with Urmia metropolis. The results show that the principles of sustainable development and ideology played a role in formulating the rural tourism discourse of the garden villa and café. The results also suggest that rural tourism discourse has served the interests of the private sector by undermining the interests of the public sector. And this transition has been accomplished through mechanisms such as expropriation and problem-building. Of course, the assumptions of this research can be studied in the different political, social, economic and ideological structure of Iran as well.
    Keywords: Villa garden, Garden cafe restaurant, Rural tourism discourse, Urmia, Iran
  • Narjes Momen Pages 286-300
    Hotels play a pivotal role in the tourism sector's accommodation. But how they are distributed and located can have a significant impact on the provision of services and tourism. The research method is descriptive-analytical. The nearest neighbor mean, multi-distance spatial cluster analysis, center mean and standard deviation ellipse were used to analyze the findings. For this purpose, Iran is divided into seven regions based on tourism geography, including North, East, Center, Alborz, South, West and Northwest, and then in each of these regions and for the whole country in general, the analysis has been done. . The results indicate that based on the average of the nearest neighbor, the distribution pattern of hotels in the west and northwest is scattered and the distribution of hotels in Iran is clustered. Also, based on the multidimensional spatial cluster analysis, the distribution of hotels in Iran have a total cluster distribution. Also, many hotels have been distributed in the centers of the province. In general, it can be said that many cities and regions with potential tourism potential are deprived of this type of basic infrastructure. Therefore, all areas of the country should be considered in the spatial distribution of hotels.
    Keywords: Spatial distribution, Urban hotels, Tourist attractions, Iran