فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 48 (بهار 1403)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 48 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • همت الله رورده صفحه 0
  • سید هادی حسینی، علی اصغر فیروزجائیان*، رضا علی محسنی صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    در وضعیت مصرف مسئولانه، گردشگر تاثیر رفتار مصرف را بر محیط زیست، اقتصاد، جامعه و فرهنگ مقصد در نظر می گیرد؛ و بطورهوشیارانه تاثیرات مثبت را به حداکثر و تاثیرات منفی را به حداقل می رساند. با توجه به اهمیت مصرف مسئولانه به خصوص اهمیت این نوع رفتار در میان گردشگران این تحقیق تلاش داشته است تا تحلیلی جامعه شناختی از مصرف مسئولانه با تاکید بر نظریه بوردیو ارائه کند.

    روش شناسی: 

    این تحقیق با تاکید بر رویکرد کمی و با تمرکز بر راهبرد پیمایش صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق گردشگران مراجعه کننده به اماکن گردشگری استان مازندران بوده است. اطلاعات تحقیق از طریق پرسشنامه از میان 385 نفر از گردشگران با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای گردآوری گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق بیانگر تاثیر انواع سرمایه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و نمادین بر رفتار مصرف مسئولانه گردشگران بوده است. سازه سرمایه (با 4 بعد) تاثیر مستقیم و مثبت (Beta= 0/76) بر رفتار مسئولانه گردشگران داشته است. در واقع با افزایش سطح سرمایه گردشگران مصرف آنها نیز مسئولانه تر خواهد شد. همچنین سازه سرمایه (با 4 بعد) توانسته است 57 درصد متغیر وابسته (مصرف مسئولانه) را تبیین کند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    در میان ابعاد سرمایه، سرمایه فرهنگی بیشترین نقش را در مصرف مسئولانه در میان گردشگران داشته است.

    نوآوری و اصالت: 

    براساس یافته های تحقیق، واقع فرهنگ علاوه بر تاثیرگذاری بر ویژگی های شخصی و روان شناختی خریدار بر نحوه تصمیم گیری خریدار نیز تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مصرف، فرهنگ، گردشگر، استان مازندران
  • سیمین ابراهیمی، علی رحمانی فیروزجاه*، ماجده قلی پور صفحات 17-39
    زمینه و هدف

    هدف از این مقاله مطالعه جامعه شناختی رفتار خرید زنان در فروشگاه های بزرگ در شهرهای ساحلی و گردشگری مازندران می باشد. دیدگاه های گیدنز، وبلن، زیمل و وبر به عنوان چارچوب نظری انتخاب شدند.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق، پیمایشی بوده و از نظر ماهیت کاربردی و مقطعی است. واحد تحلیل فرد پاسخگو(زنان بالای 15 ساله)است. شیوه نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای است و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 384 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه محقق ساخته است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین متغیرهای میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی، جهانی شدن، دینداری، ارزشهای مصرف، سن و میزان احساس محرومیت نسبی با میزان رفتار خرید زنان رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. بین تحصیلات و طبقه اجتماعی با میزان رفتار خرید رابطه معنادار منفی و معکوس وجود دارد. بین میزان تحصیلات با میزان تغییر رفتار خرید رابطه معناداری وجود ندارد. نتایج آزمون مقایسه میانگین نشان می دهد که بین میزان رفتار خرید زنان بر حسب وضعیت تاهل تفاوت معناداری دارند. میزان خرید در بین زنان متاهل جوان بیشتر زنان مجرد است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که 7/50 درصد از تغییرات میزان رفتار خرید زنان به متغیرهای مستقل مربوط می شود. بیشترین تبیین واریانس و تغییرات متغیر وابسته رفتار خرید زنان به ترتیب متعلق به متغیرهای ارزشهای مصرف و همچنین هویت اجتماعی بوده است.

    نوآوری و اصالت: 

    هر چند درباره رفتار خرید و یا رفتار گردشگران در حوزه های مختلف پژوهش هایی انجام شده است اما درباره رفتار خرید زنان در مناطق گردشگری مورد مطالعه این مقاله تحقیق کمی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: رفتار خرید، مصرف، ارزش های مصرف، سبک زندگی، جهانی شدن
  • مسلم باقری، علی اصغر مباشری، فاطمه شکاری*، زهرا معاون صفحات 41-65
    زمینه و هدف

    با توجه به تغییر نگرش و علاقه گردشگران به سمت کسب تجربه های اصیل فرهنگی و در نتیجه اهمیت یافتن گونه ‏های گردشگری نوظهور مانند گردشگری خوراک، مطالعه حاضر با هداف طراحی الگوی توسعه گردشگری خوراک در ایران انجام شده است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف توسعه ای، به لحاظ ماهیت اکتشافی و با توجه به ماهیت داده ها و به لحاظ روش، کیفی است و با استفاده از روش داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از کارشناسان و خبرگان فعال در بخش دولتی و خصوصی گردشگری کشور است که 19 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی و با توجه به قاعده اشباع نظری انتخاب شده اند. جهت گردآوری داده ها نیز مصاحبه های فردی نیمه ساختاریافته مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها

    پس از تحلیل مصاحبه ها، 94 مفهوم (کد نهایی) شناسایی شد که در قالب 6 مقوله عوامل علی (عوامل اقتصادی، عوامل رقابتی و عوامل مربوط به تقاضا)، پدیده محوری (مصادیق ملموس و مصادیق ناملموس)، عوامل زمینه ای (عوامل زیرساختی و عوامل فرهنگی)، عوامل مداخله گر (عوامل درونی و عوامل بیرونی)، راهبردها (مرتبط با محصولات و خدمات، مرتبط با بازاریابی و تبلیغات، مرتبط با توسعه زیرساخت ها و مرتبط با منابع انسانی) و پیامدها (اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و رقابتی) دسته بندی شده است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    نتایج بیانگر این است که توسعه گردشگری خوراک در ایران موضوعی است که می بایست از ابعاد و جنبه های مختلف مورد توجه قرار گیرد و لازم است تمامی مکانیزم های تاثیرگذار در این فرایند در برنامه ریزی و سیاست گذاری لحاظ شود.

    نوآوری و اصالت: 

    پژوهش حاضر رویکردی کل نگر به توسعه گردشگری خوراک دارد و مکانیزم های اثرگذار در توسعه این گونه گردشگری را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری خوراک، توسعه گردشگری خوراک، نظریه داده بنیاد
  • زهرا پازوکی نژاد*، نورمحمد رضایی، داریوش احمدیان صفحات 67-86
    زمینه و هدف

    معلولیت یا کم توانی مجموعه ای از اختلالات جسمانی و ذهنی است که فرد را از ادامه زندگی مستقل فردی و اجتماعی بازمی دارد. زنان یا دختران کم توان جسمی معلولیت وناتوانی مضاعفی را تجربه می کنند. آنها بخش قابل توجهی از جامعه معلولان را تشکیل می دهند. موقعیت زندگی آنان پیچیده و سرشار از موانع بازدارنده بازخوردی، اجتماعی و اقتصادی بر سر راه آسایش روانی و اجتماعی است. هدف از انجام بررسی حاضر، شناسایی عوامل موثر بر میزان گرایش زنان کم توان جسمی به سفر و گردشگری است.

    روش شناسی: 

    این بررسی با رویکرد کمی و روش پیمایش انجام شد. جامعه آماری شامل 781 نفر از زنان معلول شهر بابلسر است و با استفاده از فرمول کوکران 257 نفر به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه است که در آن از مقیاس طرد اجتماعی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گرایش زنان کم توان جسمی به سفر در سطح پایین قرار داشته است. زنان در مشارکت اجتماعی، یکپارچگی هنجاری، دسترسی به حقوق اجتماعی و محرومیت مادی، احساس طرد شدیدی را تجربه کردند. تحلیل رگرسیون نشان داد مشارکت اجتماعی و کاهش محرومیت مادی به ترتیب، بیشترین تاثیر را بر گرایش آنان به سفر داشته است. تحلیل های دو متغیره نیز حاکی از وجود تفاوت معنی دار در گرایش به سفر زنان کم توان جسمی برحسب سن، تحصیلات، شغل و علت معلولیت بوده است(p<0/005).

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    این مطالعه تصویر متمایزتری از تاثیر طرد اجتماعی  بر زنان کم توان جسمی و تاثیر آن بر گرایش به گردشگری و سفر ارائه کرده است. از آنجایی که گردشگری می تواند در تقویت سلامت روان و بازگشت آنها به جامعه تاثیرگذار باشد، فراهم ساختن زمینه برای گردشگری معلولان مورد توجه بیشتری واقع شود.

    نوآوری و اصالت: 

    این مقاله در حوزه گردشگری معلولان و زنان اولین بار انجام شده است.

    کلیدواژگان: زنان، کم توانی جسمی، طرد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، محرومیت مادی
  • مهدی رمضان زاده لسبویی*، محمد حسن زال، سارا حبیب تبار بیشه صفحات 87-113
    زمینه و هدف

    صنعت گردشگری به عنوان یکی از مهم ترین منابع درآمدی هر کشور طی سال های گوناگون تحت تاثیر بحران های مختلفی قرار گرفته است. بحران کووید-19، گردشگری ایران و به ویژه استان مازندران را به شدت تحت تاثیر قرار داد. در این میان کسب و کارهای کوچک و متوسط گردشگری به دلیل محدودیت هایی که دارند، بیشترین آسیب را متحمل شدند. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط گردشگری در دوران کرونا و پساکرونا است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش توصیفی - تحلیلی مبتنی بر پیمایش میدانی است. ابزار مورد استفاده پرسشنامه با سوالات بسته است که شاخص های آن با مطالعه منابع معتبر خارجی جمع آوری شد و به تایید اساتید و متخصصان گردشگری رسید. سطح پایایی پرسشنامه توسط ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد و سپس میان 177 نفر از فعالان گردشگری استان مازندران توزیع شد. جهت تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار SPSS  و SmartPLS3 استفاده شد.

    یافته ها

    بین ارزش های شخصی و استراتژی بازارمحور رابطه ی معناداری وجود دارد. بین ارزش های شخصی و استراتژی مشتری محور رابطه ی معناداری وجود دارد. هیچ رابطه ی معناداری بین استراتژی بازارمحور و عملکرد محصول وجود ندارد. همچنین، بین استراتژی بازارمحور و عملکرد دارایی های نامشهود نیز هیچ رابطه ی معناداری وجود ندارد. بین استراتژی مشتری محور و عملکرد محصول رابطه ی معناداری وجود دارد. به علاوه بین استراتژی مشتری محور و عملکرد دارایی های نامشهود نیز رابطه ی معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاداتی اعم از شفافیت و به اشتراک گذاری اهداف، حمایت دولت از کارکنان، برنامه ریزی یکپارچه در استان، رعایت پروتکل های بهداشتی، برگزاری تورهای تخصص محور و غیره ارائه شد.

    نوآوری و اصالت:

     این پژوهش برای اولین بار عوامل موثر بر موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط گردشگری استان مازندران در دوران همه گیری را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: گردشگری، کسب و کارهای کوچک و متوسط، کووید-19، مازندران
  • احمد حجاریان* صفحات 115-139
    زمینه و هدف

    گردشگری در حال حاضر با عبور از نسل اول(گردشگری سواحل) و نسل دوم(گردشگری تاریخی- فرهنگی) به نسل سوم خود یعنی گردشگری خلاق رسیده است. در این شرایط گردشگری خلاق دارای ابعاد مختلفی می باشد که بررسی توزیع آن در سطح منطقه،  می تواند در توسعه آن نقش آفرینی نماید، لذا هدف از این مطالعه بررسی برخورداری ابعاد گردشگری خلاق در سطح استان اصفهان می باشد .

    روش شناسی: 

    این پژوهش که به لحاظ هدف از نوع تحقیقات توسعه ای-کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی- تحلیلی می باشد، با استفاده از شیوه گردآوری کتابخانه ای جهت تدوین مولفه های گردشگری خلاق، به ارزیابی و تحلیل پراکنش فضایی عملگر های گردشگری خلاق (محیط خلاق، فرآیند خلاق، صنایع و محصول خلاق و طبقه خلاق) در استان اصفهان پرداخته است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش از 27 مولفه که در چهار معیار اصلی طبقه بندی گردیده است، با استفاده از روش تجزیه و تحلیل ارزیابی گام به گام اوزان (SWARA) جهت تعیین مقادیر وزنی، همچنین تکنیک پرومیتی (PROMETHEE) برای تعیین رتبه و در نهایت استفاده از نرم افزار ArcGIS برای ترسیم نقشه ها و توزیع گرافیکی مولفه ها، نشان می دهند که بر مبنای شاخص ها، شهرستان های مورد مطالعه با وضعیت نسبتا نامطلوب و کاملا نامطلوب مواجه هستند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    جهت بهبود برآیند حاصل در تمامی مولفه ها پیشنهاد می گردد برنامه ریزی و توجه به بنیادهای ساختاری بایستی در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری خلاق، محیط خلاق، فرآیند خلاق، صنایع و محصول خلاق، طبقه خلاق
  • رحیم زارع* صفحات 141-161
    زمینه و هدف

    گردشگری بیابانی یکی از خاص ترین و ماجراجویانه ترین انواع گردشگری است که در بسیاری از کشورها جریان دارد. متاسفانه در ایران به دلیل ضعف در زیرساخت ها و راهبردهای موثر در این زمینه، توجه به پتانسیل های این نوع گردشگری مغفول مانده است. هدف تحقیق حاضر، ترسیم چشم اندازی جدید در توسعه گردشگری پایدار در ایران در قالب گردشگری بیابانی است که به محوریت جنگل های بیابانی ام الدبس خوزستان صورت می پذیرد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی بوده و روش تحقیق بکار رفته در آن کمی است که با استفاده از مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی نیمه پارامتریک به بررسی موضوع می پردازد.

    یافته ها

    مطابق با یافته های تحقیق حاضر، تفاوت چندانی میان نتایج برازش مدل سنتی رگرسیون وزنی جغرافیایی و مدل نیمه پارامتریک رگرسیون وزنی جغرافیایی وجود ندارد و این مقادیر اثبات می کنند که آزمون معناداری می تواند اثبات کند که تمامی موارد در ناحیه همبستگی قرار دارند. همچنین، مقادیر مرتبط با تخمین پارامترها در این منطقه بالا بوده و این نشان می دهد که ارتقای توسعه اقتصادی گردشگری برای اکثریت اهالی محلی شهرستان بستان نتایج مثبتی به بار خواهد آورد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    نتایج حاکی از آن است که گسترش گردشگری در منطقه جنگل های بیابانی ام الدبس دارای آثار و پیامدهای مثبت و موثری است و گردشگری بیابانی می تواند پتانسیل مثبتی برای افزایش رونق اقتصادی منطقه داشته باشد و در صورت برنامه ریزی و سیاست گذاری دقیق، می تواند در توسعه گردشگری پایدار منطقه نیز مثمر ثمر باشد.

    نوآوری و اصالت: 

    با عطف به نتایج و یافته های تحقیق حاضر، برای اولین بار امکان توسعه گردشگری پایدار در ایران، با محوریت جنگل های بیابانی مورد تایید و بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: گردشگری بیابانی، توسعه گردشگری پایدار، جنگل های ام الدبس، تجزیه وتحلیل فضایی
  • محدثه نادرشاهی، ایوب پژوهان*، سید رسول عنبرزاده صفحات 163-191
    زمینه و هدف

    رشد و توسعه گردشگری به عنوان یک صنعت پرمنفعت، می تواند در رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر منطقه ای موثر باشد. استان کرمانشاه به دلیل جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوان، سالانه پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی است. از این رو، مطالعه حاضر باهدف پیش بینی سطح تقاضای منابع انسانی موردنیاز کسب و کارهای مرتبط با صنعت گردشگری در محوطه تاریخی و فرهنگی بیستون انجام شد.

    روش شناسی:

     پس از بررسی مطالعات پیشین و احصاء متغیرهای پژوهش، عوامل مهم مشخص و با استفاده از روش پویایی سیستم، مدلی از این عوامل و ارتباط بین آن ها ترسیم و با استفاده از نرم افزار ونسیم در یک بازه زمانی 20 ساله (1410-1390) شبیه سازی شده است. داده های موردنیاز مطالعه از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق با کارشناسان، مدیران و استادان حوزه گردشگری و مدیریت منابع انسانی که به صورت هدفمند انتخاب شدند، گردآوری گردید. برای اعتبارسنجی الگو و اطمینان از صحت رفتار شبیه سازی شده، از آزمون های مقایسه مقادیر واقعی و مقادیر پیش بینی شده متغیرها، آزمون پیش بینی رفتارآینده و آزمون تحلیل حساسیت استفاده شد.

    یافته ها

    باتوجه به نتایج پژوهش، پیش بینی می شود که سطح تقاضا برای کسب و کارهای مرتبط با گردشگری در منطقه مورد مطالعه افزایش یابد. افزون بر این، در الگوی پایه براساس شبیه سازی که صورت پذیرفت، مشاهده گردید که سطح تقاضای منابع انسانی، درآمد، میزان اشتغال و تعداد گردشگران خارجی در طول زمان افزایش پیدا خواهد کرد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     باتوجه به آثار مثبت اقتصادی گردشگری، چنانچه بتوان از ظرفیت های بالقوه منطقه مورد مطالعه به صورت اثربخش استفاده نمود، می توان شاهد افزایش میزان بازدید و ماندگاری گردشگران داخلی و خارجی در استان و رشد و شکوفایی مناسب اقتصاد استان کرمانشاه و منطقه مورد مطالعه بود.

    نوآوری و اصالت: 

    پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم به ارائه الگوی پیش بینی سطح تقاضای منابع انسانی موردنیاز کسب و کارهای صنعت گردشگری در محوطه بیستون پرداخته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، برنامه ریزی، منابع انسانی، پویایی شناسی سیستم، بیستون
|
  • hematollah roradeh Page 0
  • Seyed Hadi Hoseini, Ali Asghar Firozjaeian *, Rezaali Mohseni Pages 1-15
    Context and purpose

    In the situation of responsible consumption, the tourist considers the impact of consumption behavior on the environment, economy, society, and culture of the destination, and consciously maximizes positive effects and minimizes negative effects. Considering the importance of responsible consumption, especially the importance of this type of behavior among tourists, the present research has tried to provide a sociological analysis of responsible consumption with an emphasis on Bourdieu's theory.

    Design/methodology/approach: 

    This research was done with an emphasis on a quantitative approach and focusing on survey strategy. The statistical population of this study was tourists visiting tourist places in Mazandaran province. The research information was collected through a questionnaire from 385 tourists using a multi-stage cluster sampling method.

    Findings

    The results of the research show the impact of various types of social, economic, cultural, and symbolic capital on the responsible consumption behavior of tourists. The capital structure (with 4 dimensions) has had a direct and positive effect (Beta = 0.76) on the responsible behavior of tourists. In fact, with the increase in the capital level of tourists, their consumption will also become more responsible. Also, the capital structure (with 4 dimensions) has been able to explain 57% of the dependent variable (responsible consumption).

    Conclusions and suggestions: 

    Among the dimensions of capital, cultural capital has played the most important role in responsible consumption among tourists. Therefore, the design of cultural policies to promote the responsibility of consumer behavior, especially among tourists, is of great importance.

    Originality/value: 

    Based on the research findings, culture is an important factor in the discussion of the tourist's buying or consumption behavior. In fact, in addition to influencing the buyer's personal and psychological characteristics, culture also affects the buyer's decision-making process.

    Keywords: consumption, culture, Tourist, Mazandaran province
  • Simin Ebrahimi, Ali Rahmani Firouzjah *, Majedeh Gholipour Pages 17-39
    Context and Purpose

    The purpose of this research is the sociological study of women's shopping behavior in large stores in the coastal and tourist cities of Mazandaran. The views of Giddens, Veblen, Simmel, and Weber were chosen as the theoretical framework.

    Design/methodology/approach: 

    The research method is a survey and the unit of analysis is the respondent (women over 15 years old). The sampling method is a multi-stage cluster and the sample size is 384 according to Cochran's formula. The tool for data collection is a researcher-made questionnaire.

    Findings

    The findings show that there is a positive and direct relationship between the variables of the use of mass communication tools, globalization, religiosity, consumption values, age, and the degree of relative deprivation with the degree of women's shopping behavior. There is a significant negative and inverse relationship between education and social class with the amount of purchasing behavior. Moreover, there is no significant relationship between the amount of education and change in the style of covering.

    Conclusion

    The results of the average comparison test show that there is a significant difference between the amount of shopping behavior of women according to the city of residence and marital status. The amount of shopping among young married women is more than single women. Regression analysis shows that 50.7% of the changes in women's shopping behavior are related to independent variables. The most explanation of the variance and changes of the dependent variable of women's shopping behavior respectively belonged to the variables of consumption values and social identity.

    Originality/value: 

    This research is the first study that investigates the shopping of women tourists in the tourist areas of Mazandaran province

    Keywords: purchase behavior, consumption, consumption values, lifestyle, and globalization
  • Moslem Bagheri, Ali Asghar Mobasheri, Fatemeh Shekari *, Zahra Moaven Pages 41-65
    Context and Purpose

    Considering the changing interest of tourists towards acquiring authentic cultural experiences and the increasing importance of emerging types of tourism, such as food tourism, the present study has been conducted to design a model for the development of food tourism in Iran.

    Design/methodology/approach: 

    The current research is an exploratory, developmental study using a qualitative method and grounded theory approach. The statistical population consists of experts and practitioners in the country's public and private tourism sectors, of which 19 people were selected according to the rule of theoretical saturation using purposeful and snowball sampling methods, and semi-structured individual interviews have been used to gather the data needed.

    Findings

    After analyzing the interviews, 94 concepts (final code) were identified, which were classified into six categories: causal factors (economic factors, competitive factors and factors related to demand), central phenomenon (tangible Items and intangible Items), contextual condition (infrastructural factors and cultural factors), intervening condition (internal factors and external factors), strategies (related to products and services, related to marketing and advertising, related to infrastructure development and related to human resources) and consequences (economic, socio-cultural and competitive).

    Conclusion

    The results show that the development of food tourism in Iran should be considered from different dimensions and aspects, and it is necessary to consider all the mechanisms influencing this process in planning and policy-making.

    Originality/value: 

    The current research has a holistic approach to food tourism development and has investigated the effective mechanisms in developing this type of tourism from different aspects.

    Keywords: Tourism, food tourism, food tourism development, grounded theory
  • Zahra Pazokinejad *, Noor Mohammad Rezaee, Darush Ahmadian Pages 67-86
    Context and Purpose

     The purpose of the present study is to identify the factors affecting the tendency of women with physical disabilities to travel and tourism.

    Design/methodology/approach: 

    This study was conducted with a quantitative approach and a survey method. The statistical population includes 781 physically disabilities women of Babolsar city, and using the Cochran formula, 257 people were selected as a statistical sample with a multi-stage sampling method. The data collection tool is a questionnaire.

    Findings

    The findings showed that the tendency of physically disabilities women to travel is lower than the average level. Women experience a strong feeling of rejection in terms of social participation, normative integration, access to social rights and material deprivation is also at a low level. Regression analysis showed that social participation and feeling of material deprivation respectively had the greatest effect on their tendency to travel. Bivariate analyzes also indicated the existence of a significant difference in the tendency of physically disabilities women to travel according to age, education, occupation and cause of disability(p<0/005).

    Conclusion

    This study provides a more distinct picture of the impact of social exclusion on physically disabilities women and its impact on tourism and travel. Since tourism can be effective in strengthening mental health and their return to the society, providing the ground for disabled tourism should be given more attention.

    Originality/value: 

    This study is one of the first researches in the field of physically disabled women and tourism in Iran.

    Keywords: women, Physically disabilities, Social exclusion, Social participation, Material deprivation
  • Mehdi Ramezanzadeh Lasbooye *, Mohamad Hassan Zaal, Sara Habibtabar Bisheh Pages 87-113
    Context and Purpose

    Tourism industry has been affected by various crises over the years. Covid-19 has severely affected tourism in Iran, especially in Mazandaran. Small and medium-sized tourism businesses suffered the most hurt due to their limitations. Therefore, the purpose of this study is to investigate the factors affecting small and medium tourism businesses success in the post-Corona eras.

    Design/methodology/approach: 

    The method of this research is descriptive – analytical method based on survey. The tool used was a questionnaire with closed questions that its indicators have been collected by studying valid foreign sources and they have been approved by professors and tourism experts. The reliability level of the questionnaire was calculated by Cronbach’s alpha coefficient and then distributed among 177 tourism activists in Mazandaran province. SPSS and PLS3 software were used to analyze the collected data.

    Findings

    Findings show that there is a significant relationship between personal values and market-orientation. There is a significant relationship between personal values and customer orientation. There is no significant relationship between market-orientation and product performance. There is also no significant relationship between market-orientation and intangible assets performance. There is a significant relationship between customer orientation and product performance. There is also a significant relationship between customer orientation and intangible assets performance.

    Conclusion

    According to the results, suggestions show that it is important to place transparency and sharing of goals. It’s also important that government should support employees. The other important factors are integrated planning in the province, compliance with protocols, holding professional tours, etc.

    Originality/value: 

    For the first time, this research examines the factors affecting the small and medium-sized tourism businesses’ success in Mazandaran province during the pandemic.

    Keywords: Tourism, Small, medium businesses, Covid-19, Mazandaran
  • Ahmad Hajarian * Pages 115-139
    Context and Purpose

    The origins of literature and the development of the scientific and operational themes of creative tourism are more debatable than the economic aspect, which finds its functional impulses in the hearts of designers and commentators of developed nations. From this transition, creative tourism is mentioned as the key highway of the future world in environmental exploitation and future territorial and local research. Because tourism, with the objective combination of the concept of dialogue of civilizations, will be the basis of peace, development and prosperity of human civilization. The present article has studied this important issue in the future of our country's economy and with the influence of global studies and also the impact of the low role of creative tourism studies in the land economy, has studied this important issue in Isfahan province.

    Design/methodology/approach: 

    This research, which is descriptive-analytical in terms of purpose of development-applied research and descriptive-analytical in nature, uses the method of collecting libraries and surveying relevant organizations to evaluate the spatial distribution of operators. Creative tourism (creative environment, creative process, industries and creative product and creative class).

    Findings

    Findings of this study from 27 components (natural heritage, medicinal and natural plants, historical and cultural heritage, traditional cultural effects, tourism facilities, tourism service-welfare activities, process, performing and visual arts , Audio-visual industries, games and entertainment, handicrafts, food, fashion and clothing, jewelry, books, publishing, creative services, engineers, music artists, fashion and clothing, cinema, theater, literature, handicrafts, Visual Arts, Elite Group, Human Investment, Tourism Employees) in these four areas, which have been achieved by using the CRITIC method, as well as the EDAS technique and, of course, using ArcGIS software. However, they show that based on the indicators, the studied cities are facing a relatively unfavorable and completely unfavorable situation.

    Conclusion

    The objective findings of this research in combination with theoretical foundations and studies show that there are problems of planning, structure and fundamental studies on the body of tourism that require extensive importance and attention to this area.

    Keywords: creative tourism, Creative Environment, Creative Process, Creative Industries, Product, Creative Class
  • Rahim Zare * Pages 141-161
    Context and Purpose

    Desert tourism is one of the most special and adventurous types of tourism that takes place in many countries. Unfortunately, due to weak infrastructure and effective strategies in this field, attention to the potential of this type of tourism has been neglected in Iran. The aim of the current research is to outline a new perspective in the development of sustainable tourism in Iran in the form of desert tourism, which is centered on the desert forests of Um El Debs in Khuzestan.

    Design/methodology/approach:

     The current research is practical in terms of its purpose and the research method used in it is quantitative, which investigates the issue using a semi-parametric geographically weighted regression model.

    Findings

    According to the findings of the present research, there is not much difference between the fitting results of the traditional weighted geographic regression model and the semi-parametric model of geographically weighted regression, and these values prove that the significance test can prove that all cases are in the correlation area. Also, the values related to the estimation of the parameters in this area are high and this shows that promoting the economic development of tourism will bring positive results for the majority of the local residents of Bostan county.

    Conclusion

    The results indicate that the expansion of tourism in the desert forest region of Um El Debs has positive and effective effects and consequences, and desert tourism can have a positive potential to increase the economic prosperity of the region, and in case of careful planning and policy, it can also be fruitful in the development of sustainable tourism in the region.

    Originality/value:

     Referring to the results and findings of the present research, for the first time the possibility of developing sustainable tourism in Iran, centered on desert forests, was confirmed and investigated.

    Keywords: Desert Tourism, Sustainable tourism development, Um El Debs Forests, spatial analysis
  • Mohadeseh Nadershahi, Ayoub Pazhouhan *, Seyed Rasool Anbarzadeh Pages 163-191
    Context and Purpose

    The growth and development of the tourism industry as a profitable industry can be effective in the economic, social and cultural growth and development of any region. Kermanshah province receives thousands of domestic and foreign tourists every year due to its many natural and historical attractions. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting the level of demand for human resources required by businesses related to the tourism industry in the historical and cultural area of Bisotun by providing a dynamic model and creating a reference for future predictions.

    Design/methodology/approach: 

    For this purpose, after reviewing the research background and identifying the research variables, the most important of these specific factors and using the system dynamics approach, drawing a pattern of these factors and the relationships between them and using Vansim software in a period of 20 years (2011-2031) has been simulated. The data required for the study were collected through semi-structured in-depth interviews with experts, managers and faculty members in the field of tourism and human resources management who were selected purposefully. To validate the model and ensure the correctness of the simulated behavior, the comparison tests of the actual values and the predicted values of the variables, the future behavior prediction test and the sensitivity analysis test were used.

    Findings

    According to the research results, it is expected that the level of demand for tourism-related businesses will increase in the studied area. In addition, in the basic model based on the simulation, it was observed that the demand level of human resources, income, employment rate and the number of foreign tourists will increase over time.

    Originality/value: 

    The present research has presented a model for predicting the demand level of human resources required by businesses in the tourism industry in Bisotun area using the system dynamics approach.

    Keywords: Tourism, Planning, human resources, System Dynamics, Bisotun