فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال نهم شماره 36 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا آندرواژ*، ابراهیم آلبو نعیمی، ایمان قاسمی همدانی، زهرا عطف صفحات 1-29
    جامعه آماری بخش کمی شامل کلیه مدیران و کارکنان اداری خوشه ادوات کشاورزی شهرک صنعتی ساری می باشند که تعداد آنها 107نفر می باشد. پس از آن با استفاده از نرم افزار کیفی Maxqda و کدگذاری باز و محوری عوامل موثر شناسایی و با نرم افزار کمی PLS مدل تحقیق مورد آزمون قرار گرفت. مطابق با نتایج کیفی تحقیق عوامل موثر بر رقابت پذیری خوشه های صنعتی و صنایع تبدیلی کشاورزی عبارتند از: شبکه نهادها و صنایع پشتیبان، پیش زمینه های اجتماعی، تسهیل نوآوری، تمرکز جغرافیایی، استراتژی شرکت ساختار و رقابت. همچنین گزینه های شناسایی شده برای عامل اصلی "شبکه نهادها و صنایع پشتیبان" عبارتند از ادغام عمومی بنگاه ها، ارتباط با تامین کنندگان، ارتباط دولت با مراکز تحقیقاتی، عقد قراردادهای بانکی، مکانیزم های تعدیل مالیات و پشتیبانی دولت. همچنین گزینه های شناسایی شده برای عامل اصلی "پیش زمینه های اجتماعی" عبارتند از ارزش اجتماعی مشترک، ایجاد ضوابط رفتاری مشترک، حس جامعه پذیری، وجود تعرفه ها و فرصت های مشترک. همچنین گزینه های شناسایی شده برای عامل اصلی "تسهیل نوآوری" عبارتند از آموزش خلاقیت، بالفعل شدن نوآوری، افزایش ظرفیت نوآوری، میزان نوآوری، وجود دانشگاه ها و مراکز دانش. همچنین گزینه های شناسایی شده برای عامل اصلی "تمرکز جغرافیایی" عبارتند از تخصص یافتگی بخشی، تمرکز شرکت های مرتبط و مکمل، نزدیکی جغرافیایی شرکت ها. همچنین گزینه های شناسایی شده برای عامل اصلی "استراتژی شرکت ساختار و رقابت" عبارتند از انتخاب استراتژی، انعطاف پذیری در رقابت، تسهیم رقابت و همکاری، رقابت محلی، وجود افزایش تقاضا، وجود مشتریان در بازارهای داخلی.
    کلیدواژگان: تعاونی، عامل پیش زمینه های اجتماعی، عامل تمرکز جغرافیایی، عامل تسهیل نوآوری، عامل استراتژی شرکت ساختار و رقابت
  • یحیی صافی سیس*، میلاد جودی دمیرچی، نجیمه اسماعیلی صفحات 31-70
    در حال حاضر، اگرچه بهره‏ وری و پایداری بسیاری از فناوری‏ های حفاظت از محیط زیست، نظیر فناوری ارگانیک، به طور گسترده ‏ای به اثبات رسیده است، ولی هنوز شمار زیادی از کشاورزان اطلاع و دانش کافی از این فناوری‏ها ندارند و دلیل این امر، آن است که این گونه فناوری‏ ها مستلزم جایگزینی مهارت‏های مدیریتی، دانش و نیروی انسانی محلی با نهاده های خارجی است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تحلیل تاثیر نظام ترویج و آموزش کشاورزی در قالب روش‏های آموزشی-ترویجی بر توسعه کشاورزی ارگانیک در تعاونی‏ های کشاورزی انجام گرفت. این پژوهش از نظر پارادایم، کمی؛ از نظر هدف، کاربردی؛ از لحاظ گردآوری داده‏ ها، پیمایشی و از لحاظ رابطه بین متغیرها، از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی می‏ باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، اعضای تعاونی‏ های کشاورزی فعال و غیرفعال شهرستان شبستر در سال 1398 بودند. بر اساس داده‏ های میدانی، شواهد کافی برای تایید اثر معنی ‏دار «بازدیدهای علمی» و «جلسه‏ ها و دوره‏ های آموزشی» بر «رفتار فناوری ارگانیک» وجود داشت. همچنین اثر معنی‏دار متغیرهای «تماس‏های فردی» و «دانش فناوری ارگانیک» بر «نگرش به فناوری ارگانیک» تایید شد. بر اساس نتایج حاصله، ایجاد مرکز تحقیق و توسعه (R & D) و پایگاه اطلاعاتی ارگانیک ملی، جهت‏ دهی به افکار کشاورزان برای ارتباط بیشتر با مروجان، کشاورزان پیشرو و کارشناسان و فرهنگ ‏سازی در خصوص نحوه استفاده آموزشی از پیام ‏رسان‏ ها (تلگرام، واتساپ و اینستاگرام) و پیامک‏ های تلفن همراه پیشنهاد می‏شود.
    کلیدواژگان: رفتار فناوری ارگانیک، رسانه‏ های جمعی، تماس‏ های فردی، بازدیدهای علمی
  • شهرام باسیتی* صفحات 71-93
    سرمایه اجتماعی به معنی مجموعه ای از ارتباطات مبتنی بر اعتماد درون یک فرد و یا در ساختار اجتماعی وجود ندارد، بلکه در فضای بین افراد شکل می گیرد. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر کیفیت زندگی فعالان تعاونی ها به روش همبستگی انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی است. بر اساس یافته ها، ضعف سرمایه اجتماعی فعالان تعاونی موجب کاهش کیفیت زندگی این افراد شده است. در این تحقیق، سرمایه اجتماعی به دو بعد شناختی و ساختاری تقسیم شده است. بعد شناختی به بخش نامحسوس سرمایه اجتماعی مانند ارزش ها، عقاید، نگرش ها، رفتارها و هنجارهای اجتماعی می پردازد و بعد ساختاری سرمایه اجتماعی دربرگیرنده ساختارها و شبکه هایی است که حاوی فرایندهای تصمیم گیری جمعی و مسئولیت متقابل است. افرادی که سابقه فعالیت در تعاونی ها را ندارند، دچار انزوای اجتماعی شده و کیفیت زندگی آنها نیز کاهش یافته و با افزایش بعد شناختی سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی آنان نیز بهبود می یابد. بین بعد ساختاری سرمایه اجتماعی با کیفیت زندگی فعالان تعاونی ها رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بعد ساختاری، بعد شناختی، سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، فعالان تعاونی
  • مرتضی مرادی، رابعه زندی پاک * صفحات 94-139

    گسترش و توسعه رفتارهایی از قبیل عدالت سازمانی، با افزایش تعهدات سازمانی می‌تواند در کاهش کجرفتاری‌های اداری، بسیار موثر باشد. هدف از پژوهش حاضر، ارایه الگوی موثر برای کاهش کجرفتاری‌های اداری در بین کارکنان تعاونی‌های تولیدی کشاورزی با نقش میانجی تعهد سازمانی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی_ پیمایشی از نوع همبستگی است. برای آزمون فرضیه‌ها، از پرسش‌نامه 40 سوالی مطابق با طیف 7 گزینه‌ای لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، مجموعه پرسنل تعاونی‌های تولیدی کشاورزی استان همدان و شیراز به تعداد250 نفر است که حجم نمونه آماری به تعداد 148 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان، به روش طبقه‌ای نسبی انتخاب شده است. پایایی ابزار تحلیل با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی ابزار با استفاده از اعتبار سازه و از طریق نرم‌افزار Lisrel از روش تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل یافته‌ها از مدل تحلیل مسیر و برای تحلیل متغیر میانجی از آزمون سوبل استفاده شد. نتایج نشان داد که عدالت سازمانی و مولفه‌های آن می‌توانند بر کجرفتاری‌های اداری به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق تعهد سازمانی، تاثیر منفی و معنی‌داری بگذارند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، کج رفتاری های اداری، تعاونی های تولیدی کشاورزی
  • علیرضا پورسعید* صفحات 141-160
    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات پیمایشی و کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل متخصصان و صاحب نظران علمی و اجرایی که حداقل دارای مدرک ‏کارشناسی ارشد و دارای سوابق علمی، ترویجی و تجربی در ارتباط با توسعه پایدار کشاورزی هستند، می ‏باشند.‏ که از طریق نمونه گیری غیراحتمالی (هدفدار و گلوله برفی) تعداد 15 نفر مورد شناسایی و مطالعه قرار گرفتند. برای تعین روایی پرسشنامه تحقیق از روایی ظاهری و محتوایی و برای سنجش پایایی از نرخ ناسازگاری استفاده شد. به منظور دستیابی به هدف اصلی که از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید، برای محاسبه داده ها از نرم افزار 2000Expert Choice (EC) استفاده شد. ملزومات بکارگیری تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، در نظر گرفتن معیارها (پایداری زیست محیطی فعالیتهای کشاورزی) از یک طرف و گزیدارهای تصمیم گیری (نظام های بهره برداری) از طرف دیگر است. یافته های پژوهش نشان دادند که معیارهای استفاده کمتر از کود شیمیایی، استفاده کمتر از سموم شیمیایی و رعایت تناوب زراعی به ترتیب به عنوان مهمترین معیارهای پایداری زیست محیطی فعالیتهای کشاورزی می باشند. همچنین نتایج نشان داد که رویهمرفته، مناسبترین نظام بهره برداری برای پایداری زیست محیطی فعالیتهای کشاورزی تعاونی می باشد. لذا پیشنهاد می گردد که این موضوع مورد توجه سیاستگزاران و دست اندرکاران قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: نظام های بهره برداری، محیط زیست، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، استان ایلام
  • محمد بهارلوئی*، سید حیدر میر فخرالدینی، سید محمود زنجیرچی، حبیب زارع احمدآبادی صفحات 161-196

    پژوهش حاضر با هدف ارایه رویکرد مبتنی بر داده کاوی درزمینه توسعه مشتری محور محصولات جدید و با تمرکز بر یک نوع کود کشاورزی صورت گرفته است. مشکل مد نظر در این پژوهش ناشی از حجم و تنوع بالای تقاضای مشتریان از یک طرف و از طرف دیگر محدودیت تعاونی های کشاورزی در تنوع کودهای قابل عرضه بوده است. بر همین اساس، ابتدا داده های مربوط به نیازها و اولویت های واقعی مشتریان از نظر نوع کود، قیمت و زمان خرید با استفاده از ابزارهای نظرسنجی جمع آوری و سپس بر اساس الگوریتم کریسپ در داده کاوی، تجزیه وتحلیل گردید. در گام اول از تجزیه وتحلیل داده ها و به منظور توسعه مشتری محور محصولات جدید، از روش خوشه بندی استفاده و به موجب آن تنوع کودهای معرفی شده از سمت مشتریان از 37 نوع به 5 نوع کاهش یافت؛ به گونه ای که ویژگی محصولات جدید نزدیکی بسیاری به نیازهای اغلب مشتریان داشت. سپس، با استفاده از روش درخت تصمیم گیری پیش بینی کیفیت مورد نظر برای هر محصول جدید در بازه های زمانی متفاوت انجام و بر اساس آن الگوی تامین و تولید محصولات با توجه به تمایل و تقاضای مشتریان در هر فصل فراهم شد. در کل و با توجه به نتایج به دست آمده می شود گفت که استفاده از داده کاوی می تواند در توسعه محصولات جدید به صورت مشتری محور مفید واقع شود و این رویکرد قادر است تا نسبت به مسایلی همچون مدیریت تنوع داده ها و همچنین برنامه ریزی های مدیریت زنجیره تامین مشتری محور نیز پاسخگو باشد.

    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، زنجیره تامین، توسعه مشتری محور، داده کاوی، تعاونی کشاورزی
  • زهرا اطهری* صفحات 197-222

    دانشگاه‎ها و مراکز آموزش عالی عهده دار رسالت‏هایی چون تربیت نیروی متخصص و گسترش فناوری، نوآوری و خلاقیت هستند. در این راستا، تعاونی‏های دانشجویی می‏توانند در توسعه مهارت‏ها و توانایی‏های لازم برای آمادگی دانشجویان جهت ورود به بازارکار نقش قابل توجهی داشته باشند. لذا، در این مطالعه به شناسایی ویژگی‏های تعاونی دانشجویی موفق در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی با بهره گیری از نظریه بنیانی، پرداخته شد. جامعه تحقیق دانشجویان عضو تعاونی دانشجویی پیشگامان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی بودند که با استفاده از روش نمونه ‏گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی، نمونه‏ های تحقیق انتخاب شدند. ابزار اصلی‏ جمع آوری داده ‏ها، مصاحبه بود. بر یایه یافته ‏ها، مهم‏ترین ویژگی‏های تعاونی دانشجویی موفق شامل: «مشارکت و همکاری»، «امکانات و زیرساخت‏های لازم»، «شرایط اقتصادی مناسب»، «کارآفرینی و خلاقیت»، «اجرا و توسعه کشاورزی پایدار»، «مدیریت موفق» و «بازاریابی مناسب» بود.

    کلیدواژگان: تعاونی دانشجویی، دانشجویان کشاورزی، نظریه بنیانی، دانشگاه رازی
  • کوروش بابازاده، شهرام محمدزاده* صفحات 223-249

    تحقیق حاضر، تحقیقی کاربردی است که به روش پیمایشی و به منظور تعیین نظام بهره برداری کشاورزی پایدار در پایاب سد کرم آباد شهرستان پلدشت صورت گرفت. جامعه آماری شامل کلیه کارشناسان و صاحب نظرانی است که در زمینه نظام های بهره برداری منطقه و ابعاد پایداری کشاورزی دارای اطلاعات و تجارب کافی بودند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه با نظر اساتید اقتصاد، ترویج و محیط زیست دانشگاه ارومیه تایید و برای سنجش پایایی از نرخ ناسازگاری استفاده گردید و مقدار آن 0/0 محاسبه شد. با بهره گیری از فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تشکیل درخت تصمیم متشکل از معیارها، زیرمعیارها و گزینه ها نظام بهره برداری پایدار انتخاب گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار Expert choice مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن معیارهای اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی، شرکتهای سهامی زراعی به عنوان پایدارترین نظام بهره برداری معرفی شد. همچنین از نظر معیارهای اقتصادی و محیط زیستی، نظام بهره-برداری کشت و صنعت با اختلاف کمی نسبت به نظام بهره برداری سهامی زراعی در اولویت دوم قرار داشت. از نظر معیار اجتماعی، نظام خرده دهقانی مطلوبیت بهتری نسبت به سایر نظام های بهره برداری به جهت حل مشکل تعارض مالکیت داشت. در نهایت پیشنهادهای لازم برای راه اندازی شرکتهای سهامی زراعی در منطقه مورد مطالعه ارایه شد.

    کلیدواژگان: نظام بهره برداری، پایداری کشاورزی، و فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد ایدی*، محمد علیزاده صفحات 250-274

    هدف از این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بازاریابی تولیدات و محصولات کشاورزی و روستایی استان ایلام با تاکید بر نقش تعاونی های کشاورزی و روستایی با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی AHP می باشد. روش تحقیق این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی می باشد. فرایند اجرایی از دو گام اصلی تشکیل شده است. در گام اول به شناسایی مجموعه عوامل موثر بر روند بازاریابی تولیدات و محصولات کشاورزی و روستایی استان با استفاده از روش دلفی، به منظور به اتفاق نظر رسیدن و شناسایی و دسته بندی عوامل پرداخته است. در گام دوم اقدام به تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه خبره نموده و جداول و نمودار های مربوطه ترسیم گشته است. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Expert choice، نسخه 11 استفاده شده است. با توجه به نتایج حاصل از اولویت بندی در بین معیار های اصلی، عوامل زیرساختی، نهادی و قانونی با وزن معیار 0.52 رتبه اول و عوامل مدیریتی و بازاریابی با وزن معیار 0.48 رتبه بعدی را به خود اختصاص داد. همچنین در بین معیار های فرعی، زیرساخت ها و قوانین با توجه به وزن تلفیقی 0.134، جمع آوری و متمرکز کردن محصولات با وزن تلفیقی 0.124 رتبه های اول و دوم را به خود اختصاص داده اند. در بین معیار های فرعی مربوط به عوامل مدیریتی و بازاریابی نیز تبلیغات و معرفی محصولات با وزن تلفیقی 0.153 و آموزش به ساکنین این مناطق با وزن تلفیقی 0.106

    کلیدواژگان: اولویت بندی، بازاریابی، کشاورزی، تعاونی ها، تحلیل سلسله مراتبی
  • لیلا تبریزی، غلامحسین عبدالله زاده*، محمدشریف شریف زاده، عبدالوهاب قزل صفحات 275-300

    هدف این تحقیق ارزیابی ظرفیت نهادی در مدیریت مشارکتی آب در تعاونی تولید پیوند شهرستان آق قلا است. جامعه آماری شامل 102 نفر از کارشناسان و دست اندرکاران درگیر در طرح است که اطلاعات لازم از طریق سرشماری گردآوری شد. ابزار تحقیق پرسشنامه است که روایی آن بر مبنای دیدگاه متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ در دو قسمت میزان اهمیت و وضع موجود متغیرهای ظرفیت نهادی ارزیابی و تایید شد. ظرفیت نهادی در شش مولفه و 62 گویه اندازه گیری شد. نتایج رتبه بندی مولفه ها نشان داد که به ترتیب مولفه های سرمایه انسانی، هنجارها، تامین منابع، ظرفیت مدیریتی، یکپارچگی نهادی و دانش افزایی و یادگیری اهمیت بیشتری در مدیریت مشارکتی آب داشته اند. همچنین نتایج آزمون t زوجی نشان داد، میانگین کلیه مولفه های ظرفیت نهادی در جریان طراحی و اجرای پروژه مدیریت مشارکتی آب در حالت واقعی آن کمتر از میزان اهمیت مورد انتظار است. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که میانگین همه مولفه ها بیشتر از عدد 3 است و بیانگر این است که مولفه های ظرفیت نهادی در اجرای پروژه مدیریت مشارکتی آب، در سطح مناسبی هستند. نتایج بررسی تاثیر ظرفیت نهادی بر اثربخشی نهادی با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که مولفه های شش گانه ظرفیت نهادی بر اثربخشی نهادی تاثیر مثبت و معنی دار داشته است و در این بین مولفه ظرفیت مدیریتی، بیشترین تاثیر را داشته است.

    کلیدواژگان: ظرفیت نهادی، مدیریت مشارکتی، اثربخشی، تعاونی پیوند
|
  • Leila Andervazh *, Ebrahim Naiemi, Iman Ghasemi Hamedani, Zahra Atf Pages 1-29
    In the most general sense, the word cluster refers to the spatial concentration of economic activity in particular lands. Industrial clusters are the aggregation of competing and competing industries in a region that interact in a networked manner through horizontal and vertical communications and strong and interconnected links. The purpose of this research is to model the factors affecting the competitiveness of industrial clusters. The research method used in this study design is a combination of qualitative and quantitative methods. Accordingly, the statistical population of this study consists of two parts: qualitative and quantitative. The qualification department comprises 10 experts in the field of industrial clusters as senior managers or marketing and sales managers with at least 5 years of useful work experience and a master's degree and above. The statistical population of the quantitative section includes all managers and administrative staff of Sari Agricultural Equipment Cluster. The number is 107. Then, effective factors were identified by using Maxqda qualitative software and open and axial coding and tested by PLS quantitative research model software. According to the qualitative results of the research, the factors affecting the competitiveness of industrial clusters and agricultural conversion industries are: network of supporting institutions and industries, social backgrounds, innovation facilitation, geographical focus, company structure and competition strategy. Also identified options for the core Agent and Support Industries network include public enterprise integration, supplier relationships, government linkage with research centers, banking contracts, tax adjustment mechanisms,
    Keywords: Cooperatives, Social Background Factor, Geographic Focusing Factor, Innovation Facilitation Factor, Corporate Strategy, Structure Strategy
  • Yahya Safi Sis *, Milad Joodi Damirchi, Najimeh Esmaili Pages 31-70
    At the present time, although the productivity and sustainability of many environmental protection technologies, such as organic technology, have been widely demonstrated, many farmers are still unaware of these technologies and the reason of it, is that such technologies require the replacement of management skills, knowledge and local manpower with foreign inputs. In this regard, the purpose of this study was to analyze the impact of agricultural extension and education system in the form of educational-extension methods on the development of organic agriculture in agricultural cooperatives. The statistical population consisted of the members of active and passive agricultural cooperatives in Shabestar township in 2019. This study is In terms of paradigm, quantitative; In terms of purpose, practical; In terms of data collection, survey and in terms of the relationship between variables, it is a type of descriptive-correlation researches. Structural equation modeling technique was used for data analysis. According to field data, there was sufficient evidence to support the significant impact of "scientific visits" and "training sessions" on "organic technology behavior". Also, the significant effect of the variables of "personal contact" and "knowledge of organic technology" on "attitude to organic technology" was confirmed. Based on the results, the following recommendations are proposed: the establishment of R&D center and national organic database, Orientation to farmers' thoughts for more communication with extension agents, leading farmers and experts, and culture building on how to use of messengers (Telegram, WhatsApp and Instagram) and mobile text messages.
    Keywords: Organic Technology Behavior, mass media, Individual Contacts, Scientific Visits
  • Shahram Basity * Pages 71-93
    Social capital as a set of relationships based on trust does not exist within a person or a social structure, but takes shape within the space between people. The present study has been developed to examine the impact of social capital on the quality of life of Cooperative activists. In this study we have utilized the correlational method with an applied purpose. We have collected data using two questionnaires on social capital and life quality. Social capital weakness of Cooperative activists has reduced the quality of life of these individuals. The social capital in the present research has been divided in two cognitive and structural dimensions. The cognitive dimension deals with the intangible part such as values, beliefs, attitudes, behaviors and social norms; and the structural dimension of social capital involves the structures and nets comprising collective decision-making and mutual responsibility processes. People with a history of weakness of Cooperative activists in life suffer from social isolation and their quality of life is severely reduced as well and in case of increasing the cognitive dimension of social capital, their quality of life will also be improved. There is a significant relation between the structural dimension of social capital and quality of life of Cooperative activists. Due to isolation in the community and lack of connection with other people, Cooperative Members will be severely limited in terms of the structural social capital; consequently, their quality of life will be greatly reduced as well.
    Keywords: Cognitive Dimension, Cooperative activists, Quality of Life, Social Capital, structural dimensions
  • Morteza Moradi, Rabeah Zandipak * Pages 94-139

    The development of behaviors such as organizational justice, by increasing organizational obligations can be very effective in reducing administrative misconduct. The purpose of this study is to provide an effective model for reducing administrative misconduct among employees of agricultural production cooperatives with the mediating role of organizational commitment. The present study is applied in terms of purpose, descriptive-survey in terms of nature and method. To test the hypotheses, a 40-item questionnaire according to the Likert 7-choice spectrum was used. The statistical population of the study is the personnel of agricultural production cooperatives in Hamedan and Shiraz provinces with a total of 250 people. The statistical sample size of 148 people has been selected based on Krejcie and Morgan table by relative stratified method. The reliability of the analysis tool was confirmed using Cronbach's alpha coefficient and the validity of the tool was confirmed using construct validity through Lisrel software using confirmatory factor analysis. The path analysis model was used to analyze the findings and the Sobel test was used to analyze the mediating variable. The results showed that organizational justice and its components can have a negative and significant impact on administrative misconduct, directly and indirectly through organizational commitment.

    Keywords: Organizational Justice, organizational commitment, Administrative Misconduct, Agricultural Production Cooperatives
  • Alireza Poursaeed * Pages 141-160
    The main purpose of the present study was to define an appropriate Farming System which provides environmental sustainability of agricultural activities in Ilam province in "ILam province". Regarding the purpose, the present research is an applied – developmental study. The population includes experts. The sampling of the experts was carried out via Nonprobability Sampling (Purposive and Chained). Two questionnaires were designed to serve as the major research instruments. Face and content validity was applied to determine the validity and Cronbach coefficient Alpha and consistency coefficient were applied to determine the inconsistency coefficient of the questionnaires. Descriptive statistics were used To achieve pre-determined purpose of the study. The procedures, all, were performed by spss 18 software. For multiple criteria Decision Making (MCDM), Analytical Hierarchy Process (AHP) were applied for the decision making stage. The required statistics were carried out by the use of ES2000 software. Sustainability criteria were firstly recognized with the aid of the secondary documents. The Farming Systems were lying in the range of private, cooperative produce, rental, and share cropping. The results of this study demonstrated that the cooperative is the most useful Farming System in the environmental sustainability of agricultural activities.
    Keywords: Environmental Sustainability, Farming System, Analytical Hierarchy Process, Ilam province
  • Mohammad Baharlouei *, Seyed Heidar Mir Fakhreddini, Seyed Mahmood Zanjirchi, Habib Zare Ahmadabadi Pages 161-196

    The current study aims to provide a data mining approach to customer-oriented development of new products with a focus on one type of fertilizer. The problem considered in this study was due to the high volume and variety of customer demand on the one hand and the limitation of agricultural cooperatives in the variety of available fertilizers on the other hand. Accordingly, the data related to the real needs and priorities of customers in terms of fertilizer type, price, and purchase time were collected using survey tools firstly, and then analyzed based on the CRISP algorithm in data mining. In the first step of data analysis and in order to develop customer-oriented new products, the clustering method was used and thus the variety of fertilizers introduced by customers was reduced from 37 to 5; In a way, the features of the new products were very close to the needs of most customers. Then, using the decision tree method, the desired quality forecast was done for each new product in different time periods and based on, the supply and production pattern of products was provided according to the desire and demand of customers in each season. In general, and according to the results obtained, it can be said that the use of data mining can be useful in the development of new products in a customer-oriented way and this approach is able to respond to issues such as data diversity management as well as customer-centric supply chain management planning.

    Keywords: new product development, Supply chain, Customer-Oriented Development, Data mining, Agricultural cooperatives
  • Zahra Athari * Pages 197-222

    Universities and higher education centers are responsible for the missions of training the expert force, and expanding of technology, innovation and creativity. Student cooperatives can play a significant role in developing the skills and abilities necessary to prepare students to enter in the labor market. Therefore, this research devoted to identifying characteristics of successful student cooperative in College of Agriculture and Natural Resources at Razi University, through grounded theory methodology. The population for this study consisted of students majoring in agriculture who are members of the Pishgaman Student Cooperative in College of Agriculture and Natural Resources at Razi University. Interviewing was the main tool for gathering data and using purposeful sampling method and snowball technique. The results showed the characteristics such as a "Participation and Cooperation", "Necessary Facilities and Infrastructure", "Appropriate Economic Conditions", "Entrepreneurship and Creativity", "Implementation and Development of Sustainable Agriculture", "Successful Management" and "Appropriate Marketing" were the most important characteristics of successful student cooperative.

    Keywords: Student Cooperative, Agricultural Students, Grounded theory, Razi University
  • Kourosh Babazadeh, Shahram Mohammadzadeh * Pages 223-249

    The present research is an applied research conducted by survey method in order to determine the sustainable farming system in the downstream lands of the Karamabad dam. The statistical population includes all experts who had sufficient information and experience about dimensions of sustainability of farming systems especially in the research area. Using targeted sampling method, 15 experts were identified. A questionnaire was used to collect data. The validity of the questionnaire was confirmed by the faculty members in economics, extension and environment majors of the Urmia University. The inconsistibility rate was used to measure reliability. Utilizing the Hierarchical Analysis Process (AHP) the decision tree was made consisting of criteria, sub-criteria and options, for determining a sustainable farming system. The data were analyzed using Expert choice software. The results showed that considering economic, social and environmental criteria, farming joint stock companies was introduced as the most sustainable farming system from the viewpoint of experts. Also, in terms of economic and environmental criteria, the agro-industry farming system was in the second priority. In terms of social sub-criteria, the small peasant farming system had better than other farming systems because of solving the problem of ownership conflict. Necessary suggestions for setting up farming joint stock companies in the study area were provided.

    Keywords: Farming System, Agricultural Sustainability, and Analytical Hierarchical Process (AHP)
  • Mohamad Aidi *, M.Alizadeh Pages 250-274

    The present study is conducted with the aim of Identifying and Prioritizing Effective Factors on rural and agricultural products marketing in Ilam province emphasizing the role of agricultural and rural cooperatives by AHP Method. Research Methodology This research is an applied and descriptive research. The executive process consists of two main steps. The first step is to identify and categorize the factors influencing marketing using the Delphi method. In the second step, we analyzed the data from the expert questionnaire using Expert Choice version 11 software. Based on the results of prioritization among the main criteria, infrastructure, institutional and legal factors with 0.52 standard weight were ranked first and management and marketing factors with 0.48 standard weight were ranked next. Also among the sub-criteria, infrastructure and rules with respect to 0.134 integrated weight, collecting and concentrating products with 0.124 integrated weight ranked first and second respectively. Among the sub-criteria related to management and marketing factors, advertising and promotion of products with integrated weight of 0.153 and training of residents of these areas with integrated weight of 0.106, respectively, ranked first and second in importance and priority, respectively.

    Keywords: Prioritizing, Marketing, Rural, Cooperatives, AHP method
  • Leila Tabrizi, Gholamhossein Abdollahzadeh *, MohammadSharif Sharifzadeh, Abdolvahab Ghezel Pages 275-300

    The present study was formulated in order to determine institutional capacity in participatory water management in Peyvand Cooperative in Aqqala. A survey method was adopted and data collection was carried out by using questionnaire. Target population included 102 experts and authorities in this initiative and data gathered based on a census. The validity and reliability of the questionnaires in terms of importance and status quo of institutional capacity were confirmed through experts’ opinions and Cronbach’s alpha, respectively. Institutional capacity was measured in 6 attributes and 62 items. The results obtained from components ranking revealed that the component “human capital”, “norms”, “provision of resources”, “management capacity”, “institutional integrity”, and “knowledge development and learning” were more important in participatory water management, respectively. Moreover, the results obtained from paired t-test indicated that the average of all components of institutional capacity during design and administration of participatory water management project in real setting is below the expected value. Furthermore, the results of one-sample t-test showed that the average of all the components is >3, which means the components of institutional capacity are in favorable level in administration of participatory water management project. The results acquired from the effect of institutional capacity on institutional effectiveness via multiple regression showed that six components of institutional capacity have positive and significant effect on institutional effectiveness. It is noteworthy that the component “management capacity” had the highest effect.

    Keywords: Institutional Capacity, Participatory Management, effectiveness, Peyvand Cooperative