فهرست مطالب

مطالعات راهبردی ناجا - پیاپی 18 (زمستان 1399)

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 18 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا کلهر*، ربابه آبداری صفحات 5-76

    موضوع مکتب های پلیسی در کشورها از موضوعاتی است که نمی توان با قاطعیت از وجود آنها سخن گفت؛ اما روشن است که هر کشوری بنا به مشکلات، ساختارها، اسناد بالادستی و دیگر مولفه ها، روش ها، استراتژی ها و دکترینی را در کار پلیسی در نظر گرفته است و بر مبنای آن، سازمان پلیس خود را شکل داده است و می کوشد تا در این چارچوب، اقدامات پلیسی خود را انجام دهد. نحوه شکل گیری مکاتب گوناگون فکری، فلسفی و علمی در جهان، می تواند به تحلیل موضوع مکتب های پلیسی کمک های شایانی کند؛ اما سوال این است که آیا تاکنون در کشورهای پیشرفته و غیرپیشرفته در سطح فعالیت ها و اقدامات پلیسی، از وجود مکتب ها سخن گفته شده است یا خیر. بر این اساس، باید بتوان مولفه هایی را تبیین نمود که در شکل گیری چارچوب های فکری نظریه پردازان، آن اندازه موثر باشند که بتوانند یک نظریه را از فربهی خاصی برخوردار نمایند تا آن نظریه بتواند در سیر تاریخی خود، به نحوی به مکتب تبدیل شود. این پژوهش، هفت مولفه اساسی در شکل گیری مکتب را تبیین نموده و سپس با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی، نظریه های رایج پلیسی در کشورها را بر مبنای این هفت مولفه مورد سنجش قرار داده و مکاتب پلیسی موجود را تبیین نموده است. هدف این مقاله، بررسی و دریافت مکاتب پلیسی در پلیس کشورهای جهان به منظور ارایه راهنمایی مناسب برای الگوسازی و بومی سازی نظریه ها و تدوین مکتب انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران است تا از این رهگذر اندیشه ورزان بتوانند با وسعت دیدی افزون تر، درخصوص شکل دهی به استراتژی های بلندمدت و میان مدت خود اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: نظریه، مکتب، امنیت، پلیس، مکاتب پلیسی
  • رضا صبح خیز، بابک پورقهرمانی*، علی صفاری صفحات 77-112

    یکی از مهم ترین مسایل و دغدغه های جوامع بشری، ایجاد و توسعه امنیت، برقراری نظم و تامین آسایش عمومی جامعه می باشد؛ از این حیث، جوامع سایبری امروزی نیز از این امر مستثنی نبوده و نهادهای مربوط به دنبال ارایه راهبردهایی برای رسیدن به این هدف مهم هستند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف کلی ارایه الگوی راهبردی مبارزه با جرایم سایبری در ایران و همچنین، شناسایی، تبیین و تدوین مفاهیم، ابعاد، مولفه ها و شاخص های مطلوب مبارزه با جرایم سایبری در ایران انجام گردیده است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، از نوع بنیادی بوده و روش تولید و تحلیل داده ها، ترکیبی از روش های کیفی و کمی است؛ به طوری که در مرحله کیفی، با مطالعه اسناد و منابع کتابخانه ای پیرامون سیاست جنایی، فضای سایبری، جرایم سایبری و جرم انگاری و پاسخ ها به این نوع جرایم در سطح داخلی و بین المللی، چارچوب مفهومی تحقیق شکل گرفته و در ادامه این مرحله، با نمونه گیری هدفمند از طریق به کارگیری فن گلوله برفی، خبرگانی از جامعه علمی و تجربی فضای سایبری به تعداد 30 نفر شناسایی و انتخاب شده اند. برای مصاحبه با این افراد، از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای تولید داده های نهایی، از کد گذاری باز و محوری استفاده گردید. به منظور سنجش یافته ها، اولویت بندی و اعتبارسنجی، از نظرات تعداد 60 نفر از نخبگان و متخصصان جرایم سایبری به عنوان حجم نمونه با به کارگیری ابزار پرسش نامه در بخش کمی استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که الگوی راهبردی مبارزه با جرایم سایبری در ایران چه می تواند باشد و نیز ابعاد، مولفه ها و معرف های آن کدامند.

    کلیدواژگان: فضای سایبری، فضای مجازی، جرایم سایبری، مبارزه با جرایم سایبر
  • کورش قلاوند*، محمدرضا کریمی قهرودی، حامد حاجی ملا میرزایی صفحات 113-146

    پیدایش فضای مجازی یکی از بزرگ ترین نمادهای تحول جهانی در عصر حاضر است و فناوری های تحول آفرین آن زندگی بشر را در تمام سطوح و ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی، دفاعی و انتظامی تحت تاثیر قرار داده است. امروزه، انتظام بخشی فضای مجازی از مهم ترین چالش های پیش روی دولت ها است. استقرار نظم و امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی افراد جامعه، ماموریت نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است و با عنایت به درهم تنیدگی زندگی مردم در فضای واقعی و مجازی، برقراری نظم و امنیت در فضای مجازی نیز برعهده این نیرو می باشد و انجام این ماموریت مهم نیز فقط با استفاده از روش ها و شیوه های سنتی امکان پذیر نخواهدبود. فناوری های تحول آفرین فضای مجازی به دلیل ایجاد قابلیت های انتظامی جدید، رویکردی نو، برای رفع مشکلات و موانع می باشد. پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی  پیمایشی انجام شده است، به دنبال بررسی تاثیر فناوری های تحول آفرین بر انتظام بخشی فضای مجازی کشور است و جامعه آماری آن شامل مدیران و کارشناسان ارشد پلیس فتا، پلیس های تخصصی و مدیران مرکز مطالعات راهبردی ناجا می باشند. این پژوهش در پی تعیین مهم ترین حوزه ها و تاثیرات مثبت فناوری های تحول آفرین برای ارتقای ماموریت انتظام بخشی فضای مجازی نیروی انتظامی است که برخی از آنها عبارتند از افزایش تعامل پلیس در قالب سکوهای جدید انتظامی و اشتراک اطلاعات، پایش هوشمندانه صحنه حوادث و محیط عملیاتی پلیس، توسعه و تسهیل کشف جرم با کمک ادله دیجیتال و نیز توسعه و تعمیق شبکه اطلاعات مردم پایه.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، انتظام بخشی، فناوری های تحول آفرین
  • محمدجواد جعفری*، حسین امینی اسدآبادی صفحات 147-175

    پلیس گام نخست و بنای اولین در اجرای عدالت کیفری و احقاق عدالت است و بهطور حتم، بروز شرایط فوقالعاده ناشی از بحرانهای طبیعی و اجتماعی برای پلیس امری اجتنابناپذیر است؛ بر این اساس، تعیین حدود عملکرد پلیس در موقعیتهای اضطرار و شرایط فوقالعاده تاثیر مهمی را در عملکرد پلیس ایفا مینماید. عدم شناخت این شرایط و قوانین و مقررات مربوط به آن و عدم کنش متناسب، منجر به تخریب چهره شهروندمحور نیروهای خدوم پلیس خواهدشد. بر این اساس، ضروری است که ضمن شناخت اضطرار در عملکرد پلیس، الگوهای برخورد پلیس در این شرایط نیز مورد واکاوی قرار گیرد. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی این مهم در نیروی انتظامی ایران و بهصورت تطبیقی موردی در کشورهای توسعهیافته پرداختهاست. بررسیها حاکی از آن است که ضعف قانون اساسی در شناخت شرایط فوقالعاده و اضطراری امری محرز است اما در سایر قوانین و مقررات عادی، موادی وجود دارد که میتواند چارچوب عملکرد پلیس در شرایط اضطراری را ترسیم نماید.

    کلیدواژگان: پلیس، شرایط فوقالعاده، الگوی قانونی، الگوی فراقانونی
  • الله مراد سیف* صفحات 177-203

    تعامل نظامیان با اقتصاد ملی در جهان سابقه ای طولانی داشته و تجارب مثبت و منفی زیادی را می‐توان برای آن معرفی کرد. در هر صورت، نقش اقتصادی نیروهای نظامی که اغلب با هدف و انگیزه های موجه صورت می پذیرد، امروزه، به عنوان یک واقعیت در بسیاری از کشورها دیده می شود. تامین بودجه‐های موردنیاز دفاعی برای پیگیری اهداف نظامی، قوی ترین دلیل شکل گیری نقش های اقتصادی برای بخش های دفاعی بوده است. انگیزه های خود اتکایی نیز همیشه مشوق بسیاری از فعالیت های دارای ماهیت اقتصادی در بخش های نظامی است و در نهایت، نقش های ثانویه ای که اغلب به صورتی الزامی به نظامیان محول شده است نیز در رونق بخشی به تجارت نظامی اثرگذار بوده است. برای بخش دفاع در جمهوری اسلامی ایران نیز زمینه های مرتبط با اقتصاد ملی مانند سازندگی و زمینه های مرتبط با نیازهای بخش دفاع مانند صنایع دفاعی، دامنه وسیعی از نقش های اقتصادی را برای بخش دفاع الزامی کرده است. در این مقاله، ضمن مرور ادبیات تجارت نظامی در جهان و معرفی زمینه های آن در بخش دفاع ج.ا.ایران، دو الگو برای ارزیابی تاثیر این فعالیت ها معرفی و پیشنهاد گردیده است و به عنوان یک مثال، روش ارزیابی در الگوی دوم برای برنامه های سازندگی قرارگاه خاتم الانبیا نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: تجارت نظامی، بخش دفاع، بودجه دفاعی، خود اتکایی
  • آرمان آذرلی*، فرامرز نصری صفحات 205-260

    از میان پنج رویکرد اصلی اقتصاد مقاومتی، صادرات تسلیحات حداقل با سه رویکرد درون زایی، برون گرایی و دانش بنیان انطباق بالایی دارد. تاکید بر صادرات محصولات با فن آوری بالا نیز در عصر حاضر، بیش از پیش اهمیت یافته است و برخی از کشورهای صاحب فناوری، بخش قابل توجهی از صادرات خود را از طریق صادرات سلاح، محقق می نمایند. همچنین، ج.ا.ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی رشد قابل توجهی در توسعه صنایع تسلیحاتی و محصولات نظامی داشته است. مسیله اصلی این پژوهش عبارت است از تدوین الگویی راهبردی در سطح بین المللی، که قابلیت های رشدیافته کشور در حوزه تسلیحات به عنوان محصولات دارای فن آوری بالا را از منظر ملی در خدمت توسعه صادرات این محصولات قرار داده و در آینده، کشور را از مزایای آن منتفع نماید. پژوهش حاضر از منظر نوع، کاربردی توسعه ای، رویکرد، آمیخته و ماهیت، توصیفی تحلیلی است. با توجه به این که پژوهشگر به دنبال طراحی و تدوین الگوی توسعه صادرات در حوزه ای معین(تسلیحات) است، روش پژوهش آن، موردی و زمینه ای می باشد. به منظور جمع آوری اطلاعات، ضمن معرفی ماتریس شناسایی و دسته بندی موضوعات راهبردی، از روش های مختلف نظیر مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد، مصاحبه با خبرگان، تحلیل مضمون و نیز تدوین پرسش نامه های محقق ساخته استفاده شده است و مضامین شناسایی شده با استفاده از الگو سازی معادلات ساختاری، در قالب 4 بعد، 13 مولفه و 57 شاخص صحه گذاری گردیده و الگوی پژوهش معرفی شده است. بر اساس اوزان حاصله، پژوهشگر الگوی اهتمام بین المللی را معرفی نموده و پیشنهاداتی را برگرفته از نتایج پژوهش حاضر و برای پژوهش های آتی ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، صادرات تسلیحات، سطح بین المللی
|
  • Reza Abdari *, Robabeh Abdari Pages 5-76

    There is no clear evidence of national schools of policing in different countries; but obviously every country has selected methods, strategies and doctrines for policing, on the basis of its problems, structures, upstream documents and other components, to develop its police organization, and tires to carry out its policing activities in this framework. Studying the evolution of various schools of thought, philosophy and science can be helpful in analyzing the issue of schools of policing. Although the question is whether or not anything has been said regarding the existence of such schools. Therefore, we should explain the components that have such an influence on formation theoreticians thinking framework to invigorate a theory to evolve in its historical course to a school of thought. The present study, has explained the seven essential components of development of a school, and then, using the descriptive_ analytical method, assessed the common theories of policing in developed countries on the basis of these seven components to explain the current schools of policing. The purpose of this article is to review and receive police schools in the police of countries in order to provide appropriate guidance for modeling and localization of theories and compiling the law enforcement and security school of the Islamic Republic of Iran so that thinkers can have a wider view of give action to their long-term and medium-term strategies.

    Keywords: theory, school, Security, Police, police schools
  • Reza Sobhkhiz, Babak Pourghahramani *, Ali Saffary Pages 77-112

    Creating and developing security, installing order and providing public welfare is one of the most important concerns of human societies; In this regard, modern cyber societies are not considerd on exception, and relevant institutions are trying to offer strategies to attain this important goal. The present paper is based on the study to provide the strategic model of countering cyber crimes in Iran, as well as identification. Explanation and developing concepts, dimentions, components and desired charateristics of countering these crimes in Iran. This study has been, in terms of its objective, a fundamental one, and the method used to create and analyze the data, is a compound of qualitative and quantitatve methodes; so that in the qualitative phase, documents and library sources regarding criminal policy, cyber space, cyber crimes and criminalizing as well as response to these crimes in national and international levels were reviewed to form the conceptual framework of research. There after targeted sampling through snowball technique, in which the know elites of the scientific circle in the field of cyberspace were identified and selected was carried out Interviewing the selected elites was carried _ out using a semis tructured tool and production of final data was done through open and axial encoding. In order to measure the finding and prioritizing and validating them, another group of elites and specialists of cyber crimes detection (60 persons), as the sample volume completed a questionnaire to express their views, in the quantitative phase. The results reveal what the strategic model of countering cyber crimes in Iran should be and what are its dimentions, vectors and identifiers.

    Keywords: Cyber Space, Virtual Space, Cyber Crimes, countering cyber crimes
  • Korosh Qalavand *, Mohammad Reza Karimi Ghahroodi, Hamed Haji Molla Mirzaei Pages 113-146

    Appearance of virtual space is one of the greatest symbols of global evolution in current times and its evolution making technologies have had a great impact on every aspect and dimension of human life, namely cultural, social, economical, political, security, defense and law enforcement. Now adays, regulation of the virtual space is one of the most important challenges facing governments. Establishment of order and providing for public and individual welfare is the main mission of the police Force of I.R.Iran, and given the complex interrelationships of peoples life in the real and virtual space, establishment of security and order in the virtud space is assigned to the police force .To carry out this mission would not be possible through traditional methods. Evolution making technologies of virtual space, because of creating new policing capabilities, can be a new approach to problem solving. The present study, which is a descriptive _ survey seeks to measure the impact of evolution making technologies on regulating the national cyberspace, and its statistical society includes directors and senior experts of cyber crimes police department, specialty police officers, and directors of the police center for strategic studies. The objective is to determine the most important areas and positive effects of cvolution making technologies on the mission of regulating the virtual space. some of these are: increased police interaction in the form of new regulatory platforms and data _ sharing , intelligent monitoring of accident scenes and policing environment , developing and facilitating crime detection through digital evidence and expansion and deepening the community based information network.

    Keywords: Virtual Space, regulating, evolution making technologies
  • Mohammad Javad Jafari *, Hosein Amini Asad Abadi Pages 147-175

    Police is the first step and structure in administering the criminal justice, and surely, occurrence of critical conditions due to natural and social crises is inevitable to involve Police force; hence, determining the limits of police involvement in critical conditions and extra ordinary situations has a significant impact of its performance. lack of recognition of these cond: tions and the relevant rules and regulations, and the rerfore lack of appropriate action, will resuit in defacing the citizen_ centered asoect of police. Given that, it is necessary to understand the concept of exigency in police activities and to explore the models of police approach to these situations. The present paper tries to evaluate this point in the Iranian police Force descriptively and analytically, and also the situation in developed countries, comparatively. the results  show a defect in the constitutional law regarding the concept of critical and extra ordinary situations ,  however ,  there are articles in ordinary lows and regulations that can delineate the framework  of police performance in critical Conditions.

  • Allahmorad Seif * Pages 177-203

    There is a long history of interaction of the military with national economy, and a multitude of positive and negative experiences can be mentioned in this regard. However, the economic role of the military, mostly performed with justifiable aims and motives, has nowadays become an accepted fact in many countries. Funding the required defense budgets in order to pursue military goals, has been the most significant reason of development of economic roles for the defense sector. Self reliance motivations have always been promoting a lot of economic activities in military organizations , and finally, those secondary roles that have often been mandatory for the military or given to them out of necessity, have had a significant impact on prospering of military trading. The relevant fields in the national economy , such as national construction , as well as defense, have made a wide range of economic riles a necessity for the defense sector. The present paper includes a review of literature about global military trade and introducing its opportunities for the defense sector in I.R.Iran, as well as two models suggested for assessment of the impact of these activities, and as an example, a method of assessment in the second model is shown for Khatamolanbia construction camps activities plan.

    Keywords: Military, defense sector, defense budget, self, reliance
  • Arman Azarli *, Faramarz Nasri Pages 205-260

    From among the five essential approaches of resistance economy, arms exports highly match with at least three of them, namely endogenicity, extroversion and knowledge -based. In the present era, emphasis on exporting high _ tech products, has become increasingly more significant. some of the countries with high _ tech products, realize a major part of their exports through arms exports. I.R.Iran has had a notable growth in development of arms industries and military products, since the victory of the Islamic Revolution. The main objective of this research is formulating a strategic model in the international level, that exploit the grown national capabilities in the field of arms, as high _ tech products, to export these products and benefit the nation in the future. The present research is an applied _ developmental, and compound one and has a descriptive _ analytical nature. Given that the researcher is seeking to design and develop the model of exports development in a specific field(arms), its methodology is case _based and contextual. In order to gather the required data, an identification matrix was introduced and strategic issues were categorized, also, variaus other methods such as literature review, documents review, elite interviews, theme analysis and Hsing researcher – made questionnaires, were used. The identified themes were validated using structural equations modeling, in 4 dimensions, 13 components and 57 indicators, and a research model is introduced. On the basis of the resultin weights, the researcher has provided the international model of endeavor and made suggestions based on the present research for the future ones.

    Keywords: resistance economy, arms exports, international level