فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 12 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهاء الدین اسکندری، محمود مهرآوران* صفحات 11-31
    شعر فروغ فرخزاد در کل به مکتب رمانتیسم نزدیک تر است اما در میان فضای رماتیک شعرش، استفاده از واژگان نمادین نیز فراوان دیده می شود. نمادهای گوناگونی در اشعار او استفاده شده است. فروغ، آسمان و واژه های مربوط به پدیده های آسمانی را بسیار به کار برده است. ستاره، خورشید، ماه، آسمان و چند نام مربوط به اینها در اشعار دوره دوم حیات شاعرانه او افزون بر معنای حقیقی و وضعی خویش باری نمادین و سمبولیک می یابند. در این مقاله کوشش شده است این واژه ها در شعر فروغ به شکل تحلیلی مورد بررسی قرارگیرند. این پژوهش نشان می دهد که او علاوه بر تصویرپردازی شاعرانه به وسیله این واژگان، هر جا که از امیدهای خود و دغدغه های سیاسی و اجتماعی می گوید و بر سرنوشت بشر می گرید، غالبا به زبان سمبولیک پناه می برد و برای ترسیم این فضا و بیان آرزوها، رویاها و امیدهای خود بویژه بیان امید به زندگی، عشق و نشاط از واژه های مربوط به آسمان بسیار بهره می برد. در مجموع استفاده سمبولیک از این واژگان بار مثبت و فضای روشن زندگی را در شعرش بیشتر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فروغ فرخزاد، آسمان، آفتاب، ستاره، نماد
  • ابوالقاسم رحیمی*، مهدی رحیمی، اعظم نگاریان صفحات 32-52

    پدیده- مفهوم عشق، مهم ترین و برجسته ترین درون مایه ادبیات غنایی (Lyric) است که در گستره ادبیات ایران و جهان، زمینه آفرینش بزرگ ترین شاهکارهای ادبی را فراهم آورده است؛ فراتر از ادبیات غنایی، مقوله عشق در زیرساخت کهن ترین حماسه های جهان، هم چنان برجسته و چشمگیر، نقش می آفریند؛ این در حالی است که بنیاد ادبیات عرفانی نیز بر عشق، از گونه ای دیگر نهاده شده است. در فضای ادبیات معاصر اما، عشق مقوله ای صرفا رمانتیک به شمار نمی آید؛ بلکه با مولفه هایی دیگر پیوند خورده، از مضامین سیاسی- اجتماعی برخوردار گردیده، کارایی و توانی افزون یافته است؛ احمد شاملو از جمله شاعران جریان ساز معاصر ایران است که به واسطه آشنایی با ادبیات جهان، به ترجمه شماری از آثار دست یازیده و از روح شعری آن ها الهام پذیرفته است. شاملو پس از آشنایی با اشعار شاعران مقاومت فرانسه به خصوص لویی آراگون، به طور مستقیم از افکار و اندیشه های شعری او تاثیر پذیرفته است. نگارندگان این جستار بر این باورند که احمد شاملو در اشعار خود و به تاسی از لویی آراگون، از فردیت رمانتیک گذر کرده، به تعریف متفاوتی از عشق رسیده و آن را با مولفه های سیاسی و اجتماعی درهم آمیخته است؛ رویکرد این پژوهش، تطبیقی و روش تحقیق، مبتنی بر مکتب فرانسوی آن است؛ یافته ها و نتایج تحقیق حاکی از آن است که شاملو به پیروی از لویی آراگون، با «جاسپاری مناسبات دیرین عشق به مفاهیمی نو»، عشق را دستمایه بیان دیدگاه خود نسبت به انسان آرمانی، مقاومت در راه آزادی خواهی و ایده آلیسم سیاسی- اجتماعی قرار داده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، پدیده- مفهوم عشق، فردیت رمانتیک، احمدشاملو، لویی آراگون
  • زهرا عظیمی*، اسماعیل صادقی، علی محمدی آسیابادی صفحات 53-76
    نماد از ابزار صورخیال و زیباسازی متن است. بخش قابل توجهی از ادبیات عرفانی صورت نمادین دارد. نویسندگان دو تفسیر کشف الاسرار و عده الابرار و روح الارواح نیز برای تبیین و توضیح بهتر مسایل و تاثیرگذاری بیشتر بر مخاطب از قالب حکایت بهره برده اند. بهره گیری از نماد در این متون به سبب بیان غیر مستقیم و چندلایه بودن، شگردی مناسب درجهت بیان اندیشه های عمیق عارفانه و عینیت بخشیدن به آموزه های عرفان و تصوف است. در پژوهش حاضر به بررسی نمادپردازی در بعد روایی تفسیرهای مذکور پرداخته و برآنیم تا بدانیم هدف از کاربرد نماد در حکایات این متون چیست، خاستگاه نمادها کدام است و مهم ترین خصیصه آن ها چیست. بر اساس یافته های این پژوهش، نمادهای بکار رفته در حکایات این دو اثر، از نظر موضوعی به دوبخش: نمادهای مربوط به حوزه عرفان و تصوف و نمادهای مربوط به شریعت تقسیم می شوند و کارکرد نمادها درعینیت بخشیدن به مفاهیم و آموزه های عرفانی بسامد بیشتری نسبت به تبیین مسایل دینی دارد. هم چنین باتوجه به محوریت پیام در این حکایات و تاکید بر انتقال مضمون به زبانی ساده و روان، نمادهای بکار رفته در آن ها نیز ساده، تک بعدی و اغلب محسوس هستند و طرح اصلی همه روایت ها بر تقابل میان نمادهای انسانی عاشق/معشوق و پادشاه/ عامه مردم می چرخد. قرار گرفتن این دو قطب در برابر یکدیگر، زمینه ساز ایجاد سایر تقابل ها در مضامین عرفانی شده و در شکل گیری داستان و ارایه مضمون نقش موثری دارد. روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: کشف الاسرار و عده الابرار، روح الارواح، حکایت، نمادپردازی
  • بهار قربان نژادزواردهی*، حسین حسن پور آلاشتی، علی اکبر باقری خلیلی، مسعود روحانی صفحات 77-100

    ناتورالیسم، مکتبی است که انسان را بر مبنای تمایلات غریزی او تعریف کرده، اعمال و اندیشه های فرد را متاثر از طبیعت درونی اش، می داند. پیروان این مکتب با اعتقاد به مسایلی مانند اصالت جبر محیط و سرنوشت، وراثت، زشتی نگاری و... با شیوه ای کاملا افراطی بر نمایاندن امور شهوانی، بزهکاری ها و فجایع تاکید دارند. ناتورالیست ها با رد کمال یابی انسان و اعتقاد به فشار لحظه، هرگونه اراده ی فرد را در رفع یا کنترل نقصان های منشی، قاطعانه رد می کنند. آن ها معتقدند از سرنوشت تعیین شده ی هر فرد، نتایج کاملا تعریف شده ای در زندگی اش حاصل می شود که شخص، بی اراده به سمت آن ها هدایت می شود. این مقاله با استخراج مصادیق مولفه های مکتب ناتورالیسم، در رمان زمستان 62 نوشته ی اسماعیل فصیح، به بررسی این داستان پرداخته که نتایج تحقیق، به اعتبار بسامد بالای مولفه هایی همچون زشتی نگاری، شرح جزءنگرانه ی فجایع، تابوشکنی، همسان پنداری انسان با حیوان و... دلالت بر ناتورالیستی بودن زمستان 62 داشت. هم چنین فرضیه ی استفاده ی متفاوت و هدفمند فصیح از مولفه ی «گذر از تابوها و خط قرمزهای عرفی و اخلاقی» در این داستان، سبب شد تا مصادیق این مولفه به طور ویژه تحلیل شود. نتیجه مشخص کرد فصیح در زمستان 62 علاوه بر کارکردهای مرسوم تابوشکنی ازجمله استفاده از مفاهیم تابو به عنوان ابزار نمایش ناهنجاری ها و زشتی ها به مواردی چون اعتراض به شرایط ناخوشایند و مقررات افراطی، افشای طینت افراد متظاهر و فرصت طلب، هشدار به تاراج ناموس و برجسته کردن مفاهیمی چون وطن پرستی و نوع دوستی، نیز نظر داشته که این کاربردها، به موازات انتقادهای تند او نسبت به جنگ، در داستان نمود یافته اند.

    کلیدواژگان: اسماعیل فصیح، زمستان 62، ناتورالیسم، تابو
  • ایوب مرادی*، سارا چالاک صفحات 101-122
    سورریالیسم مکتبی است که در اوایل قرن بیستم با دغدغه تصحیح تعریف انسان از واقعیت شکل گرفت. این مکتب هنری با تکیه بر اصولی همچون رویا، دیوانگی، امر شگفت و لحظه روانی در پی آن بود تا با تغییر درک انسان از هستی، بسترهای تغییر دنیا را فراهم آورد. اگرچه سورریالیسم در ادبیات بیشتر با نوع ادبی شعر تناسب دارد؛ اما برخی از چهره های اصلی آن همچون آندره برتون در زمینه رمان نویسی نیز دستی داشته اند. در کشور ما نیز سوریالیسم هم در شعر و هم در رمان مورد توجه بوده است و آثار متعددی براساس اصول و شگردهای این مکتب هنری خلق شده است. رمان «راهنمای مردن با گیاهان دارویی» از عطیه عطارزاده یکی از این نمونه هاست. نویسنده در این رمان تلاش کرده است تا با بهره گیری از اصول سورریالیسم، به ترسیم لایه های پرآشوب ذهن دختری نابینا بپردازد که به دلیل فرورفتن در جهان اوهام و خیالات متناقض، دنیا را به گونه ای دیگر می بیند. مقاله حاضر در پی آن است تا به روش توصیفی-تحلیلی ضمن بررسی اصول و شگردهای مکتب سورریالیسم در رمان یادشده، به این سوال پاسخ دهد که کدام عوامل به تقویت معنای سورریال در اثر یاری رسانده اند. نتایج نشان می دهد عواملی همچون تاکید بر نابینایی شخصیت اصلی که باعث درک متفاوتش از جهان بیرون شده است و همچنین سبک زندگی منزوی او و نیز حضور خیالی شخصیت ابوعلی سینا که دیدگاه های خاصی درباره روح، جسم و کیفیت تلاقی این دو دارد، باعث ایجاد انسجام صوری و محتوایی اثر در راستای القای معانی سورریال شده است.
    کلیدواژگان: مکتب های ادبی، سوررئالیسم، فراواقعیت، رمان راهنمای مردن با گیاهان دارویی
  • مهین هارونی*، سید جمال الدین مرتضوی، اسماعیل صادقی، احمد امین صفحات 123-143

    سورریالیسم به معنای فراواقع گرایی نام مکتبی است که در فاصله ی سال های 1920 تا 1924 در فرانسه شکل گرفت. پیروان این مکتب در جستجوی واقعیتی برتر به انکار و مقابله با هرآنچه در میزان عقل و خرد و هنجارهای اجتماعی ارزش شمرده می شد برخاستند. مبانی نظری این مکتب از جمله نگارش خودکار، عقل ستیزی، زبان طنز، توجه به درون و مانند آن در راستای رسیدن به نقطه وحدت، تداعی گر اصول و مبانی مکتب عرفانی و حقیقت برتری است که هدف آن شمرده می شود. مثنوی های عطار ازجمله آثاری است که بسیاری از نویسندگان مکتب سورریالیسم آنها را ستوده و از آنها تاثیر بسیاری پذیرفته اند. در پژوهش حاضر مبانی مشترک مکتب سورریالیسم و مثنوی های عطار؛ از جمله جنون و عقل گریزی، طنز، وحدت تضادها، بریدن از دنیای بیرون و توجه به درون، خواب و رویا، تخیل، علیت ستیزی، لازمانی و لامکانی بررسی و تحلیل شده و فرضیه ی تاثیرپذیری این مکتب از آثار عطار تایید و اثبات می شود

    کلیدواژگان: سوررئالیسم، عرفان و تصوف، مثنوی های عطار (منطق الطیر، مصیبت نامه، الهی نامه و اسرارنامه)
|
  • Bahaeddin Eskandari, Mahmoud Mehravaran * Pages 11-31
    Forough Farrokhzad's poetry is closer to the school of Romanticism in general, but in the romantic space of her poetry, the use of symbolic words is also seen a lot. Various symbols are used in her poems. Forough has used the sky and words related to celestial phenomena a lot. The star, the sun, the moon, the sky and a few related names in these poems of the second period of her poetic life, in addition to their true meaning and status, find a symbolic meaning. This paper has attempted to analyze analytically the foreground of Forough's poetry. This research shows that in addition to poetic depiction by these words, wherever she speaks of her hopes and political and social concerns and weeps over human destiny, often resorting to symbolic language she often takes refuge in symbolic language and uses words related to the sky to describe this space and express her wishes, dreams and hopes, especially the expression of life hope, love and joy. In general, the symbolic use of these words shows more positive charge and bright atmosphere of life in her poetry.
    Keywords: Farrokhzad Forough, Sky, Star, Symbol
  • Abolghasem Rahimi *, Mahdi Rahimi, Azam Negarian Pages 32-52

    Phenomenon - The concept of love is the most important and prominent theme of lyrical literature, which has provided the ground for the creation of the greatest literary masterpieces in the field of Iranian and world literature; Beyond, love plays a prominent role in the infrastructure of the world's oldest epics; while the foundation of mystical literature has been laid on love in another way. In contemporary literature, however, love is not a purely romantic concept; Rather, it is linked to other components, has socio-political themes, and has increased efficiency and power; Shamloo, through his familiarity with world literature, has translated a number of works and been inspired by their poetic spirit. After getting acquainted with French resistance poets, especially Aragon, Shamloo was directly influenced by his poetic thoughts and ideas. The authors of this article believe that Shamloo, in his poems and based on Louis Aragon, has reached a different definition of love and has combined it with political and social components; The research approach is comparative and based on its French school; Findings of the research indicate that Shamloo, following Aragon, has used love as a basis for expressing his views on the ideal human being, resisting the path of freedom and seeking the ideal image of the beloved.

    Keywords: Comparative Literature, Concept of Love, individualism, Ahmad Shamloo, Louis Aragon
  • Zahra Azimi *, Esmael Sadeghi, Ali Mohamadi Asiabadi Pages 53-76
    It is a symbol of imaginative tools and text beautification. A significant part of mystical literature has a symbolic form. The authors of the two commentaries Ruh al-Arwah and Kashfolasrar va odatolabrar have also used the narrative format to better explain the issues and have a greater impact on the audience. The use of symbols in these texts due to their indirect expression and multi-layered, It is a suitable technique for expressing deep mystical thoughts and objectifying the teachings of mysticism and sufism. In the present study, symbolism in the validity dimension of the above interpretations has been investigatedand to find out what is the purpose of using the symbol in the anecdotes of these texts, what is the origin of the symbols and what is their most important characteristic? Based on the findings of this study, the symbols used in the anecdotes of these two works, thematically, they are divided into two sections: symbols related to the field of mysticism and Sufism and symbols related to Religion and the function of symbols in objectifying mystical concepts and teachings it is more frequent than explaining religious issues. Also, considering the centrality of the message in these anecdotes and the emphasis on conveying the content in a simple and fluent language the symbols used in them are also simple, one-dimensional and often tangible and the main plot of all the narrations revolves around the confrontation between the human symbols of the lover / the beloved and the king / common people
    Keywords: Ruh al-Arwah, kashfolasrar va odatolabrar Symbolism, Anecdote
  • Bahar Ghorban Nezhadzavardehi *, Hosayn Hasanpour Alashti, Aliakbar Baagheri Khalili, Masoud Rouhani Pages 77-100

    Naturalism is a literary doctorine that defines man based on his instinctual desires and considers the actions and thoughts of the individual to be influenced by his inner nature.Naturalists based on this belief, in issues duch as the originality of environmental determinism and destiny, inheritance, etc, in a completely extreme way, emphasize the portrayal of erotic affairs, crimes, and catastrophes.They do not accept human perfection,and believe in events moment pressure and categorically reject the individual's will to correct or control innate imperfections. Naturalists believe that the predetermined destiny of man leads to certain results in his life that lead him with the lever of algebra, without will.This article examines this story by extracting samples of the components of the docteraine of naturalism in the novel zemestan62 written by Ismail Fasih.The results of the study, due to the high frequency of components such as ugliness elements, detailed description of catastrophes, taboo-breaking, similarity human to animal identification, etc, indicated that zemestan62 was naturalist. Also, the assumption that in this story component of "passing through taboos and red and customary and moral red lines", have been used a different and purposeful, it caused the instances of this component to be analyzed in a specially.In the zemestan62, in addition to usual taboo-breaking functions, Fasih also addressed issues such as protesting against extremist regulations, exposing opportunists, warning of honor looting, and highlighting patriotism and altruism. These uses are reflected in the story in parallel with his skepticism and critique of war.

    Keywords: Ismail Fasih, Winter 62, Naturalism, Taboo
  • Ayoob Moradi *, Sara Chalak Pages 101-122
    Surrealism is a school that was formed in the twentieth century with the concern of correcting man's definition of reality. Relying on dreams, madness, wonder, and the psychological moment, this school of art sought to provide the context for changing the world by changing man's understanding of existence. Although surrealism in literature is more in poetry; But some of its main activist have written novel. In Iran, surrealism has been considered in both poetry and novels, and many works have been created based on the principles and techniques of this school. The novel "Guide to dying with medicinal plants" by Attarzadeh is one of these examples. In this novel, the author has tried to use the surrealism to draw the turbulent layers of the mind of a blind girl who sees the world differently. The present article seeks to examine the principles and techniques of the school of surrealism in this novel by a descriptive-analytical manner; Then answer the question of what factors have helped to strengthen the surreal meaning in this work. The results show factors such as the emphasis on the main character's blindness that has led to his different perceptions of the outside world, and Isolated girl lifestyle as well as the imaginary presence of the character of Sina, who has particular views on the soul, body, and quality of the intersection of the two, it has created the formal and content coherence of the work in order to induce surreal meanings.
    Keywords: Literary Schools, Surrealism, Guide to Dying Herbs
  • Mahin Harooni *, Sjamal Aldin Mortazavi, Esmael Sadeghi, Ahmad Amin Pages 123-143

    A Study of the Common basics of Surrealism and Attar Neyshabouri's Masnavies Mahin harooni( Ph.d. student of Persian Literature, Shahrekord University) mharooni1400@gmail.com S.Jamal al din Mortazavi( Assistant Professor of Persian Literature, Shahrekord University) baharahang@gmail.com Esmaeel Sadeghi( Assistant Professor of Persian Literature, Shahrekord University) sadeghiesma@gmail.com Ahmad AminAssistant Professor of Persian Literature, Shahrekord University) ahmadamin45@yahoo.com Abstract Surrealism means tend to super realism is the name of a school that was formed in France between 1920 and 1924. Followers of this school, in seeking for a superior reality, denied and confronted everything that was valued in terms of wisdom and social norms. The theoretical foundations of this school, including automatic writing, irrationality, the language of humor, attention to the inside and the like in order to reach the point of unity, are associated with the principles and basics of the mystical school and the truth of superiority that is considered its goal. Attar's Masnavies is one of the works that many writers of the Surrealism school have praised them and have been greatly influenced by them. In the current study, the common basic of the surrealism school and Attar's Masnavies; including insanity and irrationality, humor, unity of contradictions, cutting off from the outside world and paying attention to the inside, dream, imagination, anti-causality, placeless and timelessness are studied and analyzed and the hypothesis of the effectiveness of this school Attar’s works from is confirmed and proved. Keywords: Surrealism, Sufism, Attar's Masnavies (Mantiq ut-Tayr, Mosyibat nameh, -

    Keywords: Surrealism, Sufism, Attar's Masnavies (Mantiq ut-Tayr, Mosyibat nameh, Ilahi-nameh, Asrar-nameh)