فهرست مطالب

مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری - پیاپی 38 (پاییز 1399)

فصلنامه مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری
پیاپی 38 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین علی احمدی جشفقانی* صفحات 7-29

    هدف پژوهش، توصیف و مقایسه روش های مدیریت بحران کووید 19 در کشورهای منتخب به منظور دستیابی به رمز تفاوت ها است. پس از جمع آوری اطلاعات لازم از طریق منابع کتابخانه ای و اینترنتی در زمینه مدیریت بحران در کشورهای منتخب، پژوهش به بررسی عملکرد مدیران، کارکنان و مردم با استفاده از روش تحلیل محتوا پرداخت و به تفاوتهای  مدیریت بحران دست یافت. سپس با روش مطالعه تطبیقی، ابعاد تفاوت مدیریت بحران را مقایسه، و رمز تفاوتها را در مهار بحران تحلیل کرد. یافته های پژوهش، نشان داد که لااقل از دو روش برای مهار آن استفاده شد: اول، کنترل بحران با تبعیض و ترجیح بیماران از یکدیگر. دوم، مدیریت بحران با فداکاری و ایثار (بدون تبعیض). وجود تفاوت در روش های مدیریت بحران کووید 19 در کشورهای منتخب ایران و امریکا مشاهده، که در جدول برخی از ابعاد آن نشان داده شد. نتیجه پژوهش نشان داد که ایران در موج اول ویروس کرونا با استفاده از مدیریت جهادی در کنترل بحران سریعتر عمل کرده است و مبانی این اقدام تحلیل شد. پژوهش استفاده از روش مدیریت جهادی برای مهار جهانی کووید 19 را پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مطالعه تطبیقی، مدیریت جهادی، بیماری کووید 19
  • حسن باقری*، فرین فاطمی، ندا بختیاری صفحات 31-59
    کلر گاز سمی و اکسیدکننده است که در ایران برای تصفیه آب آشامیدنی از آن استفاده می شود. بررسی نکردن نشت  گاز کلر ممکن است  آسیبهای جبران ناپذیری به کارکنان و ساکنان اطراف محل نگهداری و انبار گاز کلر وارد کند. این مطالعه از نوع کاربردی و تحلیلی، و جامعه مورد مطالعه تصفیه خانه آب جلالیه تهران و مکانهای اطراف آن شامل محلهای عمومی و سازمانهای مهم اطراف آن به عنوان الگوی ارزیابی و مدیریت خطر انتخاب شده است. در این مطالعه به الگوسازی حادثه گاز کلر با نرم افزار ALOHA پرداخته، و انتشار گاز کلر از مخزن یک تنی  گاز کلر در تصفیه خانه آب جلالیه تهران بررسی شده است. برای این کار با استفاده از نرم افزار ALOHA  نسخه 5.4.4 به بررسی چگونگی، میزان سرعت انتشار و محدوده های مختلف خطر و جمعیت در معرض مخاطره پرداخته شد. بررسیها نشان می دهد انتشار گاز در صورت آسیب دیدن شیر یک اینچی خروجی مخزن ممکن است تا شعاع 2.4 کیلومتری کشنده و تا شعاع 8.3 کیلومتری موثر باشد و تا شعاع بیش از ده کیلومتری حس شود. هم چنین مشخص شد که در دقیقه اول،  انتشار گاز در فصل زمستان  در حدود PPM 1080000 در فصل تابستان حدود  PPM 331، است. مشاهده می شود  انتشار گاز کلر در فصل زمستان به دلیل پایداری هوا که ناشی از پدیده وارونگی بویژه در سالهای اخیر  بیشتر از فصل تابستان است. در پایان نیز بر اساس نتایج الگوسازی، برنامه واکنش در حالت اضطرار تدوین شد.
    کلیدواژگان: کلر، سناریو، تصفیه خانه، ALOHA، مدیریت بحران
  • اسماء بحرانی فرد*، کبرا راهزانی، علی اکبر ملکی زاد، مختار ملک پور صفحات 61-73

    از گذشته تا امروز بلایا باعث ایجاد نگرانیهای زیادی در جامعه بشری شده است. سلامت بیمارستان به معنای آمادگی در وضعیت بحرانی و موفقیت آن در مدیریت بحران به منظور ارایه خدمات باکیفیت است. هدف این مطالعه بررسی میزان آمادگی اورژانس بیمارستان شهرهای اقماری برای پاسخگویی به عملکرد مدیریت سلامت و فوریتها در بلایا بر اساس الگوی سازمان جهانی بهداشت WHO  بود. روش پژوهش این مطالعه، توصیفی از نوع کاربردی بود که در بیمارستان شهید مطهری فولادشهر انجام شد. داده ها از طریق چک لیست پاسخگویی اورژانس بیمارستانهای سازمان جهانی بهداشت، به صورت مصاحبه و مشاهده مستندات گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شاخصهای مرکزی طی بازه زمانی چهارماهه صورت گرفت. یافته ها بیانگر بیشترین و کمترین میزان آمادگی اورژانس در برابر بلایا و فوریتها به ترتیب در قلمرو کنترل و فرماندهی (67.87%)، منابع انسانی (1%)، مدیریت مواد و موجودی (782/0%)، و بازسازی پس از حادثه (627/0%) بود. به طور کلی میزان آمادگی اورژانس مرکز درمانی مورد مطالعه طبق الگوی (WHO) (متوسط) ارزیابی شد. در نتیجه گیری با توجه به نتایج پژوهش و اهمیت نقش اورژانس بیمارستانهای بین شهری در کنترل حوادث غیر مترقبه، لزوم برنامه ریزی و اجرای اقدامات عملی مانند داشتن برآوردی از منابع مهم و ضروری، تغییر در ساختار، تامین نیروی انسانی، مقاوم سازی بیمارستانها و... در ارتقای آمادگی آنها نقش موثری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آمادگی اورژانس بیمارستانها، مدیریت بحران در سلامت و بلایا، بیمارستانهای اقماری در شهرها، سلامت و الگوی سازمان بهداشت جهانی
  • سعید غفاری، علی اصغر صادقین*، حجت خدمتی نژاد صفحات 75-99

    هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت مدیریت بحران در کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان است. پژوهش به روش پیمایشی تحلیلی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام کتابداران کتابخانه های عمومی نهادی و مشارکتی شهرستان کاشان است که در زمان گردآوری داده ها، 42 نفر بوده، و همه آنها مورد مطالعه قرارگرفته اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مدیریت بحران است که روایی آن برابر 0.713 و میزان پایایی آن با آلفای کرونباخ برابر 0.895 محاسبه شد و مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق نرم افزار 20SPSS در دو سطح آمار توصیفی  و آمار استنباطی صورت گرفته است. نتایج تجزیه و تحلیل یافته ها نشان می دهد وضعیت کتابداران شهرستان کاشان در سه سطح مدیریت قبل، هنگام و پس از بحران در حد ضعیف است. هم چنین تحلیل رابطه وضعیت مدیریت بحران و سطوح آن با جنسیت کتابداران، تنها بین مدیریت قبل از بحران و جنسیت کتابداران رابطه معنی دار مشاهده شد و درکل، رابطه معنی داری بین جنسیت و وضعیت مدیریت بحران مشاهده نشد. هم چنین بین سابقه خدمت و وضعیت مدیریت بحران و سطوح آن نیز در افراد مورد مطالعه رابطه معنی داری مشاهده نشد. نتایج بیانگر این است که وضعیت مدیریت بحران و سطوح آن از در کتابداران کتابخانه های عمومی کاشان ضعیف است و هیچ گونه رابطه ای بین وضعیت مدیریت بحران و سطوح آن با سابقه خدمت و جنسیت کتابداران وجود ندارد. نتایج این پژوهش می تواند با رفع نقاط ضعف مشاهده شده در سطوح مدیریت بحران کتابداران در جهت ایجاد آمادگی بیشتر آنها در رویارویی با بحران های پیش رو موثر واقع گردد. ازاین رو مقاله در تعیین وضعیت سطوح مدیریت بحران در کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان و تعیین رابطه جنسیت و سابقه خدمت کتابداران با وضعیت مدیریت بحران و سطوح آن است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران در کتابخانه ها، کتابخانه های عمومی، کتابداران و مدیریت بحران، کتابخانه های شهرستان کاشان
  • مهدی یاری فر*، احمد باصری صفحات 101-127
    ارتباطات در بحران، بخشی از روابط عمومی است و پیدایی آن به صورت مستقیم با شیوه اطلاع رسانی رسانه های خبری ارتباط دارد. ازطرفی امروزه رسانه های اجتماعی در عرصه فضای مجازی بلافاصله پس از وقوع بحران سازمانی، شاهد حضور و مشارکت گسترده و فعالانه مخاطبان هستند. این تحقیق با هدف شناسایی وضع موجود روابط عمومی دیجیتال در سپاه اجرا شد و سوالهای تحقیق ابعاد مختلف روابط عمومی دیجیتال را بررسی می کند. روش تحقیق توصیفی است و اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. جامعه آماری تمام نخبگان و متخصصان عرصه فضای مجازی و روابط عمومی های سازمان هستند. نمونه آماری به شیوه هدفمند و تعداد 60 نفر انتخاب شد و مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در شش حوزه «اهمیت و جایگاه روابط عمومی در فضای مجازی با میانگین 3.08، برنامه ریزی برای رویارویی با تهدیدات در فضای مجازی با میانگین 2.07، مخاطب شناسی با میانگین 2.74، تهدیدشناسی با میانگین 3.08، سازماندهی و اجرا با میانگین 2.92 و بازخورد اقدامات در فضای مجازی با میانگین 2.91» وضعیت کلی روابط عمومی سازمان در فضای مجازی مناسب ارزیابی نمی شود. لذا این وضعیت نشان می دهد برای روابط عمومی در فضای مجازی چه از نظر ساختاری و چه از نظر مالی و نیروی انسانی اهمیت لازم داده نشده است. باتوجه به اینکه در برنامه های رسانه های دشمن، بی اعتبارکردن موقعیت سازمانهای انقلابی در عرصه فضای مجازی به عنوان یک تاکتیک به شمار می رود، ضروری است این موضوع در دستور کار فرماندهان و مسیولین سازمان قرار گیرد. در پایان پیشنهاد می شود برای رسیدن به جایگاه مطلوب روابط عمومی در فضای مجازی به ایجاد ساختار و پیش بینی بودجه، جذب نیروی انسانی متخصص و دستیابی به فناوریهای بومی و جذاب در این حوزه نیاز است.
    کلیدواژگان: روابط عمومی، روابط عمومی دیجیتال، فضای مجازی، سازمان
  • اسماعیل غلامحسینی*، سید محمد میرسندسی، خلیل قنبرزادگان صفحات 129-151

    یکی از محورهای مهم مدیریت شهری جدید، به ویژه در کلانشهرها ساماندهی و مدیریت محلات حاشیه ای یا به تعبیری اسکان های غیر رسمی است. مجموعه هایی که به لحاظ کیفیت پایین زندگی، چالشی اساسی برای کلانشهرها به شمار می آید. این مناطق توان بالایی برای انواع آسیبها و مسایل اجتماعی دارد و در صورت بی توجهی می تواند تمام هستی شهری را تهدید کند. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی است که با استفاده از شیوه و ابزار پیمایش و پرسشنامه اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش ساکنین بالای 20 سال محله گلشن (خاک سفید) منطقه 4 شهری تهران است. حجم نمونه با استفاده از روش آماری کوکران محاسبه و تعداد 220 نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شده است. پرسشنامه های تهیه تکمیل شده بوسیله نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. نتایج می دهد عملکرد مدیریت شهری بر شاخص های چگونگی ارتباط شهروندان با مدیران شهری، کیفیت خدمات شهری و زیرساختها، کیفیت حمل و نقل، میزان رضایت از بعد اقتصادی و اجتماعی به غیر از چند گویه که در تجزیه و تحلیل به آن اشاره شده روند افزایشی داشته است. بیشترین درصد رضایت مربوط به کیفیت آب آشامیدنی و کمترین میزان رضایت مربوط به فضای پارک خودروی شخصی است.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، حاشیه نشینی، رضایتمندی، کلانشهر
|
  • HusseinAli Ahmadi Jashfaghani * Pages 7-29

    The purpose of this study is to describe and compare the Covid-19 crisis management methods in selected countries in order to reach to the causes of the existing differences. Having collected the necessary information through library and internet methods in the field of crisis management in the selected countries, the researchers investigated the practice of managers, employees and the people through content analysis and found out the differences in crisis management. Then, they compared the dimensions of crisis management differences and analyzed the causes of differences in crisis management by comparative study. Findings revealed that at least two different methods were applied to control crisis management of Covid-19.  The first method was crisis management by discrimination and favoring patients over one another. The second, however, contained sacrifice (without discrimination). This type of differences in Covid-19 crisis management methods were observed in the selected countries of Iran and America, some of which are presented in the article. The results revealed that in the first wave of the Corona virus attack, Iran acted faster in controlling the crisis by using Jihadi management. Then, the foundations of this method were analyzed. The study suggested the use of Jihadi management method for global controlling of the Covid-19.

    Keywords: crisis management, comparative study, Jihadi management, Covid-19 Disease
  • Hasan Bagheri *, Farin Fatemi, Neda Bakhtyari Pages 31-59
    Chlorine is a toxic and oxidizing gas used to purify drinking water in Iran. Failure in checking chlorine gas leaks may cause irremediable damage to employees and residents nearby the Chlorine gas storage area. This applied and analytic research, whose population includes Jalalieh water treatment plant in Tehran and the regions around, covers public regions and the nearby vital organizations for the assessment and management of crises. This research is aimed at an investigation of possible Chlorine gas leakage from a one-ton Chlorine gas reservoir in Jalalieh water treatment plant in Tehran by using software ALOHA 5-4-4 for the assessment of the mechanism, rate and the speed of emission and the resulting dangers and the endangered population.  The results demonstrated that if the one-inch valve is damaged, gas emissions can be lethal in a radius of 2.4 km, and will be effective in a radius of 8.3 km, and can be felt in a radius of more than 10 km. It was also revealed that in the first minute of emissions, gas concentration can be around 1080000 PPM in the winter, and about 311 PPM in the summer. Chlorine gas emission is higher in the winter than the summer, because of the weather stability caused by inversion phenomenon, especially in recent years. Finally, based on the results of modeling, the emergency response programs are presented.
    Keywords: Chlorine, Scenario, water treatment plant, ALOHA, crisis management
  • Asma’A Bohrani Fard *, Kobra Rahzani, AliAkbar Maleki Rad, Mokhtar Malekpoor Pages 61-73

    Disasters have caused great concern in human societies from the past to the present. The proper condition of hospitals refers to their preparedness for crisis situations and their ability to provide proper services in disastrous conditions. This research is aimed at investigating the emergency preparedness of the hospitals at satellite towns to respond to the measures of health and emergency management in disasters according to the WHO model. This is a descriptive-applied research conducted in Shahid Motahhari Hospital in Fooladshahr. The data were collected by the World Health Organization’s emergency response checklist of hospitals through interviews and reviewing the documents. Data were analyzed using central indicators over a 4-month period. Findings indicated that the highest and lowest levels of emergency preparedness for disasters and emergencies were in the areas of control and command (67.87%) human resource (1%), material and inventory management (0.782%), post-accident reconstruction (0.672%). All in all, the emergency preparedness of the hospital was assessed as average on the basis of WHO model. As the findings indicated, and because of the significance of the role of emergency hospitals in controlling crises, the need to plan and implement convenient measures such as estimating the important and necessary resources, performing structural change, manpower supply, fortifying resilience hospitals, and so on, will be very helpful in improving readiness.

    Keywords: preparedness, hospital emergency, health, emergency, crisis management
  • Said Ghaffari, AliAsghar Sadeghin *, Hojjat Khedmatinezhad Pages 75-99

    This study is aimed at investigating the situation of crisis management in public libraries in Kashan. This is an analytical survey research. The statistical population of this study includes all 42 public and participatory librarians in Kashan for data collection, all of whom were considered. The data collection tool was a researcher-made crisis management questionnaire whose validity was 0.713 and whose reliability, according to Cronbach's alpha, was 0.895 which were confirmed. Data analysis was done through SPSS20 software at two descriptive and inferential statistical levels. The results indicated that the librarians in Kashan suffered from poor conditions at all three levels of management, before, during and after the crisis. Furthermore, an analysis of the relationship between crisis management status and its levels with librarians’ gender, generally showed no significance. Yet, a relationship was observed between gender and crisis management status at pre-crisis level.  Moreover, no significant relationship was observed between service background and crisis management status and its levels in the libertarians. After the elimination of the weaknesses observed in librarians' crisis management levels, the outcomes of this study can suggest convenient solutions for enhancing the librarians to be more prepared in the face of upcoming crises. This study investigated the status of management crisis of the librarians of Kashan public libraries and the relationship between gender and service background of the librarians with the crisis management and its levels.

    Keywords: crisis management, public library, librarians, Kashan
  • Mahdi Yarifar *, Ahmad Baseri Pages 101-127
    Communication in crisis is part of the public relations whose emergence is directly related to the news media communication method. On the other hand, these days, social media in cyberspace arenas is facing the demonstration and extensive and active participation of the audience immediately after the incidence of organizational crisis. Hence, this study aims at identifying the present state of digital public relations in Sepah (IRGC). The research questions cover various dimensions of digital public relations in Sepah. This is a descriptive research which uses questionnaire for data collection. The statistical population includes all cyberspace and public relation elites and experts of the Sepah, sixty of whom were selected as the sample through purposeful sampling method. The results revealed that in six areas, including importance and status of public relations in cyberspace (average: 3.08), planning to encounter threats in cyberspace (average: 2.07), knowing the audience (average: 2.74), understanding threats (average: 3.08), organizing and implementing (average: 2.92) and the feedback of measures in cyberspace (average: 2.91), the general position of public relations of the organization in cyberspace was not evaluated as appropriate. Thus, this situation indicates that the proper significance has not been given to public relations in cyberspace, neither in terms of structure and finance, nor manpower. As demeaning of the position of revolutionary organizations in cyberspace is considered by the enemy media as a serious tactic and plans, the commanders and managers of Sepah are required to put this issue on their agenda. To end, it is suggested that, the managers of this organization design a structure for the required budget, attract specialized human resources and acquire local and attractive technologies relating to this field.
    Keywords: public relations, digital public relations, Cyberspace, organizations
  • Esmail Gholam Hosseini *, Sayyed Mohammad Mirsondosi, Khalil Ghanbarzadegan Pages 129-151

    An important approach in new urban management, especially in metropolises, concerns the organization and management of suburban areas, or informal settlements. They are complex residential areas that bring about major challenge for metropolises in terms of low quality of life. They contain high potentials for all types of harms and social problems, and if neglected, they can threaten the entire identity of a city. This is a descriptive-analytical research following survey method and uses questionnaires for data collection. The statistical population of this study covers residents over 20 in Gulshan neighborhood in district 4, ​​Tehran. The sample size was calculated by stratified random sampling through Cochran’s statistical method including 220 people. Questionnaires were filled out by the experts and the data were analyzed by SPSS software. The results revealed that, except for a few items that are analyzed, urban management affected the increase of indicators of citizens’ relationship to urban managers, the quality of urban services and infrastructures, the quality of transportation, and economic and social satisfaction. The highest percentage of satisfaction related to the quality of drinking water, and the lowest level of satisfaction related to the parking space for private cars.

    Keywords: Urban Management, suburbianism, Satisfaction, metropolises