فهرست مطالب

پیکره - پیاپی 21 (پاییز 1399)

نشریه پیکره
پیاپی 21 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه زمانی سعدآبادی*، فرنوش شمیلی صفحات 1-10

    بیان مسئله:

     شیشه گری از جمله هنرهای ارزنده سرزمین ایران است که پیشینه آن به هزاران سال پیش می رسد. این هنر در طول دوران اسلامی با برخورداری از پیشینه تاریخی و هنری غنی، وارد مرحله نوینی می شود به طوری که قرن های سوم تا ششم ه.ق از مهم ترین عصرهای شیشه گری دوران اسلامی ایران به شمار می رود. پژوهش حاضر در نظر دارد به مطالعه ریخت شناسانه قندیل های شیشه ای دوران اسلامی ایران بپردازد. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش ها است؛ قندیل های شیشه ای ایران به لحاظ ریخت شناسانه دارای چه ویژگی های بصری هستند و عناصر ثابت و متغیر قندیل های شیشه ای ایران در قرن های سوم تا ششم ه.ق چه بوده  است؟

    هدف:

     هدف این مقاله شناخت ساختار کلی قندیل های شیشه ای ایران، اجزا و همچنین عناصر تشکیل دهنده ثابت و متغیر آن است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات آن از طریق منابع کتابخانه ای گردآوری شده است.

    یافته ها

    قندیل های شیشه ای از عناصر ثابت بدنه، گردن، پایه و حلقه آویز تشکیل شده اند. فرم بدنه قندیل های مذکور شلجمی-کروی و گلدانی کشیده است و گردن آن ها بلند و کوتاه با فرم های استوانه ای و شیپوری است وتنوع قندیل های شیشه ای ایرانی، ناشی از نحوه اعمال حلقه آویز و محل قرارگیری آن در دهانه یا میانه بدنه آن ها  و نیز تزیینات آثار مذکور و افزودن خمیر شیشه در دهانه این اشیاء است.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، شیشه گری ایران، قندیل های شیشه ای، فرم و تزیینات
  • اسماعیل نصری* صفحات 11-24

    بیان مسئله:

     همزمان با ظهور اسلام صنعت سفال گری در سرتاسر ممالک اسلامی با شیوه و ابتکارات گوناگون ادامه یافت. یکی از مهم ترین ابداعات و نوآوری های این دوران سفال زرین فام است که موجب پیشرفت و دگرگونی هایی در شیوه تولید سفال اسلامی شده است. این نوع سفال یکی از مهم ترین سفالینه های این دوران است که از همان ابتدای پیدایش مورد توجه قرار گرفت و در سرتاسر جهان اسلام از اقبال عامه برخوردار شد. با توجه به عنوان، دراین پژوهش در نظر است به سوالات پیش رو پاسخ داده شود. چه عواملی در پیدایش این نوع سفال تاثیر گذار بوده و خاستگاه و منشا این نوع سفال ها کدام سرزمین است و  همچنین روش ساخت این سفال ها چگونه  بوده است؟  

    هدف

    هدف از این پژوهش مطالعه و شناخت زمینه های شکل گیری، دامنه تولید، پیشینه تاریخی و چگونگی روش ساخت این گونه از سفالینه ها است.

    روش پژوهش:

     روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و یافته اندوزی آن به صورت اسنادی انجام شده است.

    یافته ها:

     براساس پژوهش انجام شده، کمابیش همزمان با قرون سوم و چهارم ه. ق در بخش های مختلف سرزمین های اسلامی (مصر، عراق، سوریه و ایران) تحت تاثیر سنن مذهبی، جستجو در یافتن جایگزین مناسب برای ظروف فلزی سیمین و زرین، همچنین پیامد ظهور طیف های جدیدی از اقشار اجتماع، ساخت ظروف زرین فام رواج یافته است. به علاوه علی رغم تولید سفالینه های زرین فام در مناطق مختلف، این نوع سفال جایگاه ویژه ای در فرهنگ و هنر ایران داشته است به نحوی که فرم های گوناگون ظروف زرین فام همراه با نقش مایه های متنوع نشانگر تحول و شکوفایی آن در این خطه می باشد.

    کلیدواژگان: سفال زرین فام، مراکز ساخت، گستردگی، شیوه ساخت، ایران
  • رضا رفیعی راد* صفحات 25-36

    بیان مسئله:

     حیات رازورزانه، اندازه های بزرگ و عمر طولانی و مرگ و زندگی دوباره، سبب شده که درخت، مفاهیم متفاوتی را به خود اختصاص داده و گاهی حتی در عهد باستان به عنوان واسطه ای میان انسان و خدا تقدیس شود و به عنوان نمادی از تراوت، آرامش و زیبایی، بازتاب رابطه خداوند و انسان و نمادی از کل جهان محسوس، ترکیب آسمان، زمین وآب و نماد روشنایی شناخته شده است. در نگارگری خصوصا مکتب هرات، شاهد کارکردهای متفاوتی از تصویر درختان هستیم. اینکه  تصویر درخت، در نگارگری این مکتب  چه کارکرد متفاوتی دارد،  مسئله ای است  که در این پژوهش به آن پرداخته می شود.

    هدف

    شناخت بیشتر و آگاهی از امکانات تصویری درخت در مکتب هرات است.

    روش پژوهش:

     این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی، و سپس انطباق روایت، حادثه، متن و تصویر  و با استفاده از منابع کتابخانه ای و آرشیوی، نگاره های مکتب هرات را مورد بررسی قرار داده است.

    یافته ها:

     در این پژوهش مشخص شد تصویر درخت در نگارگری هرات، علاوه بر دو نوع کارکرد «تزیینی» و «نمادین»، دوشادوش متن، حادثه نگاره است: و داستان اصلی را به شکل تصویری، از پیش، پژواک می دهد. به نحوی که تصویر درخت خشکیده، بازتاب روایت مرگ شخصیت داستانی، تصویر درخت پرشکوفه، بازتاب روایت امیدواری و نیز سایه گستری است. همچنین درخت، بازتاب روایت قدرت و شوکت پادشاه است.

    کلیدواژگان: نقاشی ایرانی، مکتب هرات، درخت
  • سید محمد طاهری قمی* صفحات 37-52

    بیان مسئله: 

    عجایب نگاری، ازجمله اصطلاحات غامض  و ریشه دار است که در پیرامون سنت هنری و ادبی ملل  و تمدن های  مختلف به کار رفته است. آنچه در این پژوهش مورد بحث و تمرکز قرارگرفته است، واکاوی نسبت های بنیان های نظری و مبانی حکمی ناظر بر سنت عجایب نگاری در نگارگری ایران با تمرکز بر «قوه خیال» است. مراد از مبانی حکمی، خاستگاه های نظری منبعث از مفاهیم ریشه دار دینی و آیینی و فرهنگی با رنگ و بوی دانش نظری و عرفان است. سوال  این پژوهش بدین شرح است «قوه خیال با عجایب نگاری در نگارگری ایرانی اسلامی چه نسبتی دارد؟»

    هدف

    هدف از این پژوهش دست یابی به یک سیاق مشخص در تبیین نسبت خیال و عجایب نگاری در هنر ایران است و به واکاوی این سنت از منظر «خیال» پرداخته است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر، از نوع بنیادی بوده و با بررسی پژوهش های پیشین در حیطه تاریخ، ادبیات، مطالعات فرهنگی و تاریخ نگارگری ایران با استناد به مطالعات تاریخی و روش توصیفی و تحلیلی، متخذ از منابع کتابخانه ای و الکترونیکی تنظیم شده است.

    یافته ها

    عجایب نگاری در هنر ایرانی اسلامی دارای بنیان های روشنی در باب «قوه خیال» و کارکردهای «متخیله» در آراء حکیمانی چون «فارابی»، «ابن سینا»، «شیخ اشراق»، «صدرالمتالهین» و دیگران بوده و در آثار نگارگری ایرانی اسلامی متجلی شده است.

    کلیدواژگان: قوه خیال، عجایب نگاری، نگارگری ایرانی اسلامی
  • چنور سیدی*، فاطمه سیدی صفحات 53-63

    بیان مسئله: 

    نگاره جام زرین حسنلو، از هنرهای اصیل برجای مانده محوطه حسنلو است که دربردانده  نگرش ها و باورهای جوامع بشری (عصر آهن) است. هنرمند در این اثر (جام زرین حسنلو)، مضامینی اهورایی (نیک) را در برابر مضامین اهریمنی (شر) به تصویر کشیده است و از این منظر، تصویری را که دارای  ارزش گذاری بار  مثبت یا منفی است، آفریده است. نگریستن از این منظر به نگاره جام زرین حسنلو، ریشه در رویکرد اسطوره شناسی «ژیلبر دوران» دارد. وی بر این باور است، تصویرهای ذهنی به دو منظومه، شبانه و روزانه تقسیم می شوند. با توجه به این منظومه ها،  اینکه  در جام حسنلو چه رویکردی اسطوره ای غالب است سوالی است که در این پژوهش به آن پاسخ داده می شود.

    هدف

    هدف این پژوهش، شناخت مفاهیم اسطوره ای عناصر هنری ایران  با نگرش های  جدید است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی است. داده پژوهش به روش موردی بررسی و تحلیل شده است. جمع آوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه ای است.

    یافته ها

    هنرمند، نگاره جام حسنلو را با یاری گرفتن از صورت های تخیلی و قدرت متافیزیکی آن و با استمداد از اسطوره پردازی، مضامین مثبت شخصی و جامعه دوره خود را به تصویر در آورده و مقارن با آن،  مضامین منفی را ترسیم نموده است. در تقابل منظومه روزانه (عرشی، روشنایی و جداکننده) منظومه شبانه (ریخت های سقوطی، تاریکی و حیوانی) به کار برده است، در نهایت منظومه روزانه به نسبت شبانه در تصاویر جام زرین حسنلو از بسامد بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نگاره جام زرین حسنلو، اسطوره، منظومه شبانه و روزانه، ژیلبر دوران
  • ندا عزیزیه، منصور کلاه کج* صفحات 64-73

    بیان مسئله:

     پژوهش حاضر با  تطبیق مفهوم اثر هنری در دو دوره مدرن و پست مدرن به تاثیر این دو جریان بر فرآیند موزه ای شدن اثر هنری می پردازد. پرسش های این پژوهش، این چنین است: با توجه به گسترده بودن قلمروی هنر معاصر و شکل گیری هنر مفهومی با مواد و مصالح متنوع، معیارهای انتخاب اثر هنری در موزه های هنری معاصر چیست و شرایط اجتماعی و گفتمان های هنری چون مدرن و پست مدرن چگونه بر موزه ای شدن اثر تاثیرگذارند؟

    هدف

    هدف این پژوهش پیشنهاد معیارهای مشخصی برای انتخاب آثار در موزه های هنری معاصر است و دامنه این پژوهش آثار حوزه تجسمی است.

    روش پژوهش: 

    رویکرد این پژوهش کیفی است که به شیوه توصیف و تحلیلی با تطبیق مفهوم اثری هنری در دوره مدرن و پست مدرن نتایج آن ارایه شده است. داده های این پژوهش به دست آمده از منابع کتابخانه ای و پایگاه های اطلاعاتی است.

     یافته ها: 

    گفتمان دوران مدرن با رویکرد نخبه گرا و گفتمان پسامدرن با رویکرد جامعه گرا بر فرآیند موزه ای شدن اثر تاثیرگذاشتند. در دوران معاصر هنوز هم معیارهای موزه های هنری معاصر برای گزینش آثار، غالبا همان رویکرد مدرنیتسی است. علت رویکرد غالب مدرنیستی کنونی موزه ها برای گزینش آثار، این بوده که جامعه محوری پسامدرنیست ها، خالی ازچالش نبوده است. در تمام دوران ها گفتمان های غالب جامعه بر فرآیند موزه ای شدن آثار تاثیر داشته و چالش مهمی میان موزه داران و جامعه هنری غالب ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: موزه هنر معاصر، مدرن، پست مدرن، موزه ای شدن، آثار هنری
|
  • Masoumeh Zamani Saadabadi *, Farnoush Shamili Pages 1-10

    Problem definition:

    Glassblowing is one of the valuable arts in Iran which dates back to thousands of years ago. This art has entered a new stage during the Islamic era with a rich historical and artistic background, so that the time frame of third-sixth centuries AH is considered as one of the most important glassblowing ages of the Islamic era in Iran. The present study aims to investigate the morphology of glass chandeliers belonging to the Islamic period of Iran. It has been attempted to answer the questions that what are the morphological features of Iranian glass chandeliers and what were the fixed and variable elements of these artworks during the time frame of third-sixth centuries AH?

    Objective

    Thepurpose of this article is to identify the general structure of Iranian glass chandeliers, their components as well as fixed and variable constituent elements.

    Research method

    This research has been conducted on a descriptive-analytical basis and the information were collected through the library resources.

    Results

    Glass chandeliers are composed of fixed elements of body, neck, base and pendant ring. The body shape of the mentioned chandeliers is elliptical-spherical in the form of an elongated vase, and their necks are long and short with cylindrical and horn-shaped forms. The variety of Iranian glass chandeliers is due to the way the pendant is applied and its location in the opening or middle of their bodies, as well as the decorations of these artworks and the addition of glass paste in the opening of these objects.

    Keywords: Morphology, Iranian glassblowing, Glass chandelier, Form, decorations
  • Esmaiel Nasri * Pages 11-24

    Problem definition:

     Simultaneously with the advent of Islam, the pottery industry continued throughout the Islamic countries with various methods and initiatives. One of the most important innovations of this period is the golden-colored pottery which has caused progress and changes in the Islamic pottery production method. This pottery is one of the most important earthenware types of this period which has attracted much attention from the very beginning and became popular throughout the Islamic world. According to the title, the present study seeks to answer the following questions. What factors are influential in the emergence of this type of pottery, what is the origin of it and also how was it fabricated?

    Objective

    The purpose of this study is to explore and identify the fields of formation, scope of production, historical background and how to make this type of pottery.

    Research method

    The current research has been conducted on a descriptive-analytical basis and the data has been collected in the form of documents.

    Results

    According to the conducted research, at the same time with the third and fourth centuries AH, in different parts of the Islamic lands (Egypt, Iraq, Syria and Iran) under the influence of religious traditions, the search for a suitable alternative to the silver and gold metal containers has led to the prevalence of making golden-colored potteries as a consequence of the emergence of new strata of society. In addition, despite the fabrication of golden-colored earthenware in different regions, this type of pottery has had a special place in Iranian culture and art, so that its various forms along with various motifs indicate the evolution and flourishing of this artwork in the region.

    Keywords: Golden-colored pottery, Fabrication centers, Extensiveness, construction method, Iran
  • Reza Rafiei Rad * Pages 25-36

    Problem definition: 

    The mystical life, larger sizes, long life, death and life renewal, have caused the tree to have different meanings and sometimes even in ancient times to be sanctified as a mediator between human being and God and introduced as a symbol of freshness, peace and beauty, reflection of the relationship between God and human being, symbol of the whole tangible world, combination of heaven, earth and water and a symbol of light. In painting, especially the Herat school, the different functions of the tree images are observable. The present research addresses the different function of the tree image in the painting of this school.

    Objective

    The present research aims to acquire more knowledge about and be aware of the visual possibilities of the tree in Herat school.

    Research Method

    Based on a descriptive-analytic manner and then the adaptation of narrative, incident, text and image and using library and archival resources, the present study has examined the paintings of Herat school.

    Results

    In this research, it was found that the image of a tree in Herat painting, in addition to the “decorative” and “symbolic” functions, points out to the incident of painting alongside the text and echoes the main story in a visual form. In this way, the image of the withered tree is a reflection of the death narrative of the fictional character while that of the blossoming one reflects the narrative of hope, as well as shadow spreading. Also, the tree reflects the story of the king’s power and glory.

    Keywords: Iranian painting, Herat school, Tree
  • Seyed Mohammad Taheri Qomi * Pages 37-52

    Problem definition: 

    Wonder painting is one of the obscure and deep-rooted terms used in relation with the artistic and literary traditions of various nations and civilizations. In this study attempts have been made to discuss and emphasize the analysis of the relationships between theoretical foundations and judicial principles governing the tradition of wonder painting in Iranian painting with a focus on “imagination”. The judicial foundations refer to theoretical origins derived from deep-rooted religious, ritual and cultural concepts in the context of theoretical knowledge and mysticism. The question of this research is as follows: “What is the relationship between imagination and wonder painting in Iranian-Islamic painting?”

    Objective

    The purpose of this study is to achieve a specific manner in explaining the relationship between illusion and wonder painting in Iranian art and to analyze this tradition from the perspective of “imagination”.

    Research Method

    The present study is of a fundamental type and has been prepared by reviewing previous researches in the field of history, literature, cultural studies and history of Iranian painting with reference to historical studies and descriptive and analytical methods, taken from library and electronic resources.

    Result

    Wonder painting in Iranian-Islamic art has clear foundations about “imagination” and “imaginary” functions in the opinions of sages such as “Farabi”, “Ibn Sina”, “Sheikh Ishraq”, “Sadr al-Muta'allehin” and others, and is manifested in the artworks of Iranian-Islamic painting.

    Keywords: Imagination, Wonder painting, Iranian-Islamic painting
  • Chnoor Saidi *, Fateme Saidi Pages 53-63

    Problem definition:

     Hasanlu golden bowl painting is one of the original surviving arts of Hasanlu district, which reflects the attitudes and beliefs of human societies (Iron Age). In this work, the artist has portrayed Ahurian (good) against Ahrimanian (evil) concepts, and has created an image that has a positive or negative rating from this point of view. Looking at Hasanlu golden bowl painting from this perspective, is rooted in Gilbert Durand’s mythological approach. He believes that mental images are divided into two systems, night and day. According to these systems, it is attempted here to answer the question that what is the dominant mythological approach in Hasanlu bowl.

    Objective

    The purpose of this study is to identify the mythological concepts of Iranian artistic elements with new perspectives.

    Research method

    The present research has been conducted in a descriptive-analytical manner. The research data has been reviewed and analyzed using case method. The required information has been also collected in a library manner.

    Result

    The artist has illustrated the image of Hasanlu bowl using its imaginative forms and metaphysical power and with the help of mythology, positive individual themes and his society and at the same time, has depicted the negative themes. In contrast to the day system (sublime, light and separator), he has used the night one (falling, dark and animal features). Finally, the day system has been found to have a higher frequency compared to the day one in the images of Hasanlu golden bowl.

    Keywords: Hasanlu golden bowl painting, myth, Day, night systems, Gilbert Durand
  • Neda Aziziyeh, Mansour Kolahkaj * Pages 64-73

    Problem definition: 

    Comparing the concept of artwork in both modern and postmodern periods, the present study deals with the effect of these two currents on the museumization process of the work. The questions of this research are as follows: Given the vastness of the contemporary art field and formation of conceptual art with various materials, what are the criteria for selecting an artwork in contemporary art museums and how social conditions and artistic discourses such as modernism and postmodernism affect the museumization of the work?

    Objective

    The aim of this study is to propose specific criteria for the selection of artworks in contemporary art museums and the research scope includes the works in the field of visual arts.

    Research method

    The current research has been conducted based on a qualitative approach, and the results have been presented in a descriptive and analytical manner by comparing the concept of an artwork in the modern and postmodern periods. The data collection has been also performed using library resources and databases.

    Result

    The art museums play an active role in the satisfaction of people as well as the global attitude towards art. For this reason, they should have obvious criteria for selecting artworks and defining the masterpiece of their collections. According to this points, museums, along with the artists and museum owners, should involve the socially active groups such as art teachers and sociologists in order to compile and define the art work and set policies for selecting them according to the subcultures with the participation of socially active groups such as art education professors and sociologists, and also contribute to the development of these cultures and not compare them with professional artists with the aim of strengthening indigenous cultures and preserving their values.

    Keywords: : Museum of contemporary art, Modern, Postmodern, Museumization, Artwork