فهرست مطالب

فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده - سال پانزدهم شماره 53 (زمستان 1399)

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال پانزدهم شماره 53 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه زیبائی نژاد، احمد برجعلی*، معصومه اسمعیلی، آتوسا کلانتر هرمزی صفحات 7-25

    سوگ یکی از همگانی ترین واکنش های انسانی است که در همه فرهنگ ها و گروه های سنی در پاسخ به انواع مختلف فقدان، به خصوص مرگ یک عزیز اتفاق می افتد. از این رو کنارآمدن با سوگ و بازگشت دوباره به زندگی حایز اهمیت است. از این رو هدف این پژوهش اثربخشی آموزش شروع پویا به روش شناختی رفتاری بر تجربه سوگ همسران شهدای مدافع حرم استان تهران بود. جامعه آماری شامل همسران شهدای مدافع حرم استان تهران در سال تحصیلی 98 بود. ده نفر (پنج نفر گروه کنترل و پنج نفر گروه آزمایش) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. با بهره گیری از یک طرح آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل، افراد در ابتدا پرسشنامه تجربه سوگ را تکمیل کردند و سپس کاربندی آزمایشی آموزش شروع پویا در هفت جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا، و بعد از پایان جلسات پس آزمون برای هر دو گروه ارایه شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس به کمک نرم افزار SPSS22 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه آموزشی شروع پویا بر تجربه سوگ همسران شهدای مدافع حرم تاثیر دارد (054/35=F و 001/0=p). با مشاهده میانگین نمره ها می توان گفت که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل پس از آموزش مداخله شروع پویا تجربه سوگ کمتری را گزارش کرده اند. سرانجام می توان گفت آموزش شروع پویا با استفاده از این دستورالعمل می تواند در درمان تجربه سوگ همسران شهدای مدافع حرم اثربخش واقع شود و آگاهی از و به کارگیری شیوه های این دستورالعمل می تواند به بهبود وضعیت سوگ افراد کمک کند.

    کلیدواژگان: اثر بخشی آموزش شروع پویا، تجربه سوگ همسران شهدا، تاثیر روش شناختی رفتاری بر شهدای مدافع حرم، پیامدهای خانوادگی شهدای مدافع حرم
  • مژگان کارشناس، معصومه اسمعیلی*، سمیه کاظمیان صفحات 27-53

    رعایت حریم های ارتباطی در محیط شغلی ارتباط تنگاتنگی با کیفیت روابط بین همسری زنان شاغل دارد و بر جنبه های متفاوت زندگی فرد تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش بررسی نقش رعایت حریمهای ارتباطی در محیط شغلی بر کیفیت روابط بین همسری زنان شاغل است. این مطالعه کیفی با مشارکت 15 نفر از بانوان در مراکز توانبخشی که در شهرستان نجف آباد شاغل هستند با روش نمونه گیری هدفمند و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش گراندد تیوری (نظریه داده بنیاد) استفاده شده است. نتایج به شناسایی چهار شناسه انتخابی، ده شناسه محوری و 36 شناسه باز منجر شد. دو مقوله اصلی عبارت است از: 1. پایداری زناشویی با زیر مجموعه های تحکیم روابط بین همسری، تامین نیازهای احساسی همسر، همراه است. 2. تعادل کار خانواده که شامل زیرمجموعه های جداسازی نقشهای شغلی از خانوادگی، کمرنگ شدن تاثیر مشکلات شغلی بر رابطه زناشویی می شود. در نهایت الگوی رعایت حریمهای ارتباطی در محیط شغلی بر روابط بین همسری زنان شاغل هویدا گشت. یافته ها نشان می دهد رعایت حریمهای ارتباطی در محیط شغلی موجب بهبود کیفیت روابط بین همسری زنان شاغل می شود و در پی آن کیفیت زندگی زناشویی بر رعایت یا عدم رعایت حریمها در محیط شغلی اثرگذار، و رابطه ای دوسویه در این میان برقرار است. عدم رعایت حریمهای ارتباطی در محیط شغلی موجبات مشکلات زناشویی و کاهش کیفیت روابط بین همسری را فراهم می سازد که افراد راهبرد سازگارانه، ناسازگارانه و اخلاقی را پیش می گیرند. زنان شاغلی که به رعایت حریمهای ارتباطی مقید نیستند، مشغله های فکری و نگرانیهای بسیاری چون ترس و اضطراب، پرخاشگری و تعارض در مقابل همسر خویش احساس می کنند. حریم شکنی در محیط شغلی موجب آسیبهایی همچون پنهانکاری، دروغگویی، دلخوری، مقایسه گری منفی همسر، بدبینی، سوءظن و بی اعتمادی، افزایش کنترل گری، تلافی و انتقام جویی، پیمان شکنی، طلاق و در نهایت کاهش سلامت روان زوجین می گردد. آسیبهای ناشی از عدم رعایت حریمهای ارتباطی در محیط شغلی تنها به رابطه با همسر معطوف نیست و گاهی این آسیبها به شغل فرد وابسته می شود و پیامدهایی چون ترک شغل را به همراه دارد. هم چنین رعایت حریمهای ارتباطی موجب پایداری زناشویی، تعادل کار خانواده و ارتقای سلامت روان می گردد.

    کلیدواژگان: جنسیت در مرزهای ارتباطی، حریمهای ارتباطی، جنسیت و محیط شغلی، کیفیت روابط زناشویی، مسائل زنان شاغل
  • عفت یحیایی راد*، حسین سلیمی بجستانی، محمد عسگری، کیومرث فرح بخش صفحات 55-84

    این پژوهش با هدف تدوین الگوی ارتقای رضایت زناشویی و بررسی اثربخشی آن در گرایش به طلاق اجرا شده است. روش تحقیق، آمیخته (از نوع طرح اکتشافی متوالی) است. مرحله اول پژوهش به روش کیفی از نوع نظریه داده بنیاد صورت گرفته است. در این مرحله، پژوهشگر به شناسایی مولفه های سازنده رضایت زناشویی و گرایش به طلاق و طراحی برنامه مداخله ای به منظور ارتقای رضایت زناشویی پرداخته است. به همین منظور با ده زوج که در آزمون رضایت زناشویی نمره زیاد (زوجین خشنود) کسب کرده بودند و ده زوج که نمره کم در آزمون رضایت زناشویی و نمره زیاد در آزمون گرایش به طلاق (زوجین ناخشنود با گرایش به طلاق) کسب کرده بودند، مصاحبه شد. در این مرحله روش نمونه گیری هدفمند بود. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و تعاملی بهره گرفته شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های مصاحبه ها از روش شناسه گذاری محوری استفاده شده است. براساس یافته های مصاحبه ها، الگوی ارتقای رضایت زناشویی تدوین شد و مورد تایید ده تن از استادان قرار گرفت؛ به علاوه برای بررسی روایی نظری الگوی از روش تطبیق الگو استفاده شد. الگوی ارتقای رضایت زناشویی در قالب 12 جلسه آموزشی و برای تحقق پنج هدف برگرفته از مرحله کیفی، تدوین شد. در مرحله دوم از طرح نیمه آزمایشی گروه کنترل نامعادل استفاده شد. در این مرحله، 20 زوج شهر مشهد، که طی فراخوانی جذب شده بودند و نمره کم (بیش از یک انحراف معیار کمتر از میانگین) در آزمون رضایت زناشویی و نمره زیاد (بیش از یک انحراف معیار بیشتر از میانگین) در آزمون گرایش به طلاق کسب کرده بودند به روش در دسترس انتخاب شدند و در گروه آزمایش و گواه جای گرفتند. به منظور بررسی گرایش به طلاق از پرسشنامه " گرایش به طلاق" روزولت، جانسون و مارو (1986) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های بخش کمی از تحلیل کووواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد که اجرای الگوی ارتقای رضایت زناشویی بر کاهش گرایش به طلاق موثر است؛ ضمن اینکه یافته ها نشان داد، آموزش الگوی ارتقای رضایت زناشویی بر دو بعد آزمون گرایش به طلاق، گرایش برای خروج از رابطه و مسامحه (تغافل و کوتاهی) موثر بوده است. با توجه به یافته های پژوهش می توان برای افزایش رضایت زناشویی و کاهش گرایش به طلاق در زوجین از بسته آموزشی ارتقای رضایت زناشویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، زوجین خشنود، زوجین ناخشنود، گرایش به طلاق، الگوی ارتقای رضایت زناشویی، روش اکتشافی متوالی
  • روح الله کرمی بلداجی، اقبال زارعی*، سید رضا فلاح چای، مریم صادقی فرد صفحات 85-104

    طلاق عامل فروپاشی اساسی ترین بخش جامعه است و با ایجاد تنش زیاد سبب بروز اختلالات روانی همچون افسردگی می شود. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی درمان ودیعه های انسانی (HGT) و درمان عقلانی عاطفی رفتاری (REBT) بر افسردگی زنان مطلقه شهرکرد بود. روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل به همراه آزمون پیگیری بوده است. جامعه آماری پژوهش تمام زنان مطلقه شهرکرد بود. نمونه مورد نظر، 45 نفر از زنان مطلقه بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. درمانهای HGT و REBT طی هفت جلسه هفتگی انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل واریانس مکرر نشان داد که بین میانگین نمره های گروه های آزمایش و کنترل در میزان افسردگی تفاوت معنی داری وجود دارد (69/40=F، 001/0P<). در ادامه نتایج درون گروهی (10/95=F ,001/.P<) و تعامل عامل و گروه (65/32=F ,001/0P<) نیز از لحاظ آماری معنی دار شد. نتایج آزمون شفه نیز نشان داد که از بین دو درمان REBT و HG، درمان  عقلانی عاطفی رفتاری از کارآیی بیشتری برخوردار بود. از مجموعه یافته های این مطالعه، چنین برمی آید که درمان HGT از طریق تمرکز بر تغییر قالبهای ذهنی و تاکید بر منابع ذاتی و درمان REBT از طریق تمرکز بر جایگزینی افکار سازنده به جای افکار زیانبار توانست افسردگی زنان مطلقه را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: درمان ودیعه های انسانی (HGT)، درمان عقلانی عاطفی رفتاری (REBT)، افسردگی در زنان مطلقه
  • فاطمه زنگنه پارسا*، محمدباقر حبی صفحات 105-123

    پیمان شکنی زناشویی یک مشکل پیچیده عاطفی، اجتماعی، خانوادگی، حقوقی و اخلاقی است که پیامدهای ناخوشایندی به دنبال دارد. توان تحمل پریشانی ناشی از پیمان شکنی زناشویی می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد. هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی در رابطه سرمایه روانشناختی با تحمل پریشانی در زوجین دچار پیمان شکنی زناشویی بود. این پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمامی زنان و مردان متاهل دچار پیمان شکنی زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در نیمه اول سال 1398 بودند که از میان آنها 400 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای برگزیده شدند و به پرسشنامه های تحمل پریشانی، سرمایه روانشناختی و انعطاف پذیری شناختی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 و تحلیل ساختارهای گشتاوری AMOS تحلیل شد. نتایج شاخصهای برازندگی از برازش الگوی پیشنهادی حمایت کرد. نتایج تحلیل معادلات ساختاری حاکی از معناداری ضرایب مسیر مستقیم الگوی نهایی و نیز نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی در رابطه سرمایه روانشناختی با تحمل پریشانی بود. در نتیجه گیری از یافته های پژوهش می توان گفت انعطاف پذیری روانشناختی واسط بین سرمایه روانشناختی و تحمل پریشانی زوجین دچار پیمان شکنی زناشویی به شمار می رود و می توان از طریق تقویت سرمایه روانشناختی و انعطاف پذیری بر تحمل پریشانی افراد دچار پیمان شکنی زناشویی افزود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، سرمایه روانشناختی، تحمل پریشانی، پیمان شکنی زناشویی
  • محمدحسن آسایش، نیکو قاضی نژاد*، فهیمه باهنر صفحات 125-154

    نشانگان شکست عشقی، مجموعه علایمی است که پس از پایان یافتن یک رابطه عاطفی در افراد به وجود می آیند و عملکرد فرد را در حوزه های مختلف مورد تاثیر منفی خود قرار می دهد. این پژوهش با هدف توصیف و تبیین واکنشهای عاطفی دختران با نشانگان شکست عشق انجام شد. روش پژوهش کیفی و از نوع کیفی و پدیدارشناسی بود. جامعه پژوهش را تمام دختران دانشجوی خوابگاهی دانشگاه تهران تشکیل دادند که در سال 1397 تجربه شکست عشقی داشتند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، دختران ساکن یکی از خوابگاه های دانشجویی دانشگاه تهران انتخاب شدند. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت و در نهایت 14 نفر انتخاب شدند و از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته مورد مطالعه قرار گرفتند. تحلیل داده ها از طریق روش کلایزی انجام شد. تحلیل مصاحبه ها به تولید دو مضمون اصلی، 15 مضمون فرعی و 49 مفهوم اولیه منجر شد. مضمون اصلی نخست «واکنشهای عاطفی سازگارانه» بود که مضمونهای فرعی "احساس ارزشمندی، احساس رضایت و تنظیم عواطف" را در بر می گرفت. مضمون اصلی دوم «واکنشهای عاطفی ناسازگارانه» بود که مضمونهای فرعی "احساس شکست، احساس بی ارزشی، احساس سردرگمی هیجانی، احساس ترس، احساس کمبود و سوگ، احساس آسیب پذیری، افسردگی، احساس خشم، احساس حسادت، احساس ملالت، بی اشتیاقی و دلزدگی و تنفر" بود. نتایج پژوهش نشان داد که تجربه شکست عشقی، پیامدهای سخت و ناگوار و بعضا رشد محوری دارد که در افراد مختلف متفاوت و بعضا مشابه است. نتایج پژوهش به دلیل بومی بودن و استفاده از رویکردی کیفی، امکان تعمیم پذیری در جامعه ما را دارد و هم چنین زمینه ای برای تدوین دستورالعملهای مداخلاتی و بسته های مشاوره ای متناسب با این آسیب فراهم می کند.

    کلیدواژگان: سندرم ضربه عشق، جدایی عاطفی، واکنشهای عاطفی، دانشجویان با تجربه شکست عشقی، مطالعه پدیدارشناسی
  • فاطمه رفیعی مقدم، علی فتحی آشتیانی* صفحات 155-175

    این پژوهش با هدف کشف عوامل بازدارنده زوجین از فرزندآوری صورت گرفته است. در این تحقیق از روش مرور ساختارمند استفاده شده است. در این راستا، مطالعات مربوط به فرزندآوری طی ده سال (1389 1398) در چهار پایگاه اطلاعاتی معتبر مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پرتال جامع علوم انسانی، بانک اطلاعات نشریات کشور و پایگاه مجلات تخصصی نور با کلیدواژه های فرزندآوری، باروری، موالید و زاد و ولد جستجو شد که 231 مقاله یافت شد. بعد از ارزیابی ملاکهای ورود و خروج در مقالات، سرانجام 39 مقاله به مطالعه راه یافت. نتایج شامل سه دسته عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی محیطی است. عوامل فردی شناختی همچون ضعیف بودن سطح دینداری، دغدغه های والدمحور و فرزندمحور درباره آینده، و از بین عوامل فردی رفتاری، سبک زندگی مدرن بیشترین تایید علمی را در کاهش فرزندآوری نشان داد. یافته های پژوهش، که اثربخشی قدرتمند سطح دینداری، دغدغه های زوجین در مورد آینده و سبک زندگی را بر فرزندآوری نشان می دهد، گویای نقش پررنگ دگرگونی باورها در بازداشتن زوجین از فرزندآوری است؛ لذا پیشنهاد می شود که سیاستگذاری و برنامه ریزیهای لازم برای اصلاح نگرش و باورهای زوجین در زمینه خانواده و فرزندآوری ازطریق تقویت ارزشهای معنوی و دینداری، کاهش دغدغه های والدمحور و فرزندمحور، اصلاح سبک زندگی مدرن، فراهم کردن شرایط مناسب پرورش فرزندان در کنار مشارکت زنان در کارهای اجتماعی، ترویج و تبلیغ لذت پدری و مادری کردن و تقویت خانواده گرایی درجهت افزایش تمایل و قصد زوجین به فرزندآوری صورت گیرد. هم چنین پژوهشهای روانشناختی بیشتری در این زمینه انجام گیرد که بر ارایه راهکارها با استفاده از روش های تحقیق آزمایشی و مداخله ای متمرکز باشد.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، باروری، زاد و ولد، موالید، عوامل بازدارنده
|
  • Ma’Soumeh Zibaeinejad, Ahmad Borjali *, Ma’Soumeh Ismaili, Atosa Kalantar Hormozi Pages 7-25

    Mourning is one of the most common human reactions that occurs in all cultures and age groups in response to various types of loss, especially the death of a loved one. Therefore, coping with grief and returning to life is important. Hence, the purpose of the present study was to evaluate the effect of cognitive-behavioral dynamic start training on the grief experience of the wives of shrine defending martyrs of Tehran Province. The statistical population included the wives of shrine defending martyrs of Tehran Province in the academic year 2019. Ten people (five for the control group and five for the experimental group) were selected using the purposive sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. Using a pretest-posttest experimental design with a control group, the subjects were first made to complete a grief experience questionnaire. Then dynamic start training was performed in seven sessions on the experimental group, and at the end of the training sessions, the post-test was administered to both groups. Analysis of covariance by SPSS 22 software was used to analyze the data. The results indicated that the dynamic start training program affects the grief experience of the wives of shrine defending martyrs (F = 35.054 and p = 0.001). Observing the mean scores, it can be said that the experimental group reported less grief experience compared to the control group after the dynamic start intervention training. Finally, it can be said that dynamic start training using this protocol can be effective in treating the grief experience of the wives of shrine defending martyrs, and knowing and applying the methods of this protocol can help improve the mourning conditions of individuals.

    Keywords: the impact of dynamic start training, the mourning experience of martyrs' wives, the impact of cognitive-behavioral method on shrine defending martyrs, family consequences of shrine defending martyrs
  • Mojgan Karshenas, Ma’Soumeh Ismaili *, Somayyeh Kazemian Pages 27-53

    Respecting communication privacy in the work environment is closely related to the quality of interspousal relationships of working women and affects different aspects of life. The purpose of this study was to investigate the role respecting communication privacy in the work environment in the quality of interspousal relationships of working women. This qualitative study was carried out with the participation of 15 women working in rehabilitation centers in Najafabad, Iran.  Purposive sampling and in-depth semi-structured interviews were continued until theoretical saturation was achieved. The collected data were analyzed using the Grounded Theory. The results led to the identification of four selected codes, ten axial codes and 36 open codes. The two main themes are marital stability which includes the subthemes strengthening interspousal relationships and meeting the emotional needs of the spouse and family-work balance which includes the subthemes separation of job roles from family roles and the diminishing of the impact of job problems on marital relationship. Ultimately, the pattern of the impact of respecting communication privacy in the work environment on the interspousal relationships of working women was revealed. The findings show that respecting communication privacy in the work environment improves the quality of interspousal relationships of working women. Consequently, the quality of marital life affects respecting or not respecting privacy in the work environment, and a two-way relationship is established between them. Not respecting communication privacy in the work environment causes marital problems and reduces the quality of interspousal relationships, and individuals adopt the three adaptive, unadaptive and moral strategies. The working women who do not respect communication privacy experience many mental preoccupations and worries such as fear and anxiety, aggression and conflict with their husbands. Violation of privacy in the workplace causes harms such as concealment, lying, annoyance, negative comparison of the spouse, pessimism, suspicion and mistrust, increased control, retaliation and revenge, breach of contract, divorce and ultimately the reduction of the mental health of the couple. The harms caused by not respecting communication privacy in the work environment are not just related to the relationship with the spouse, and sometimes they are related to the individual’s job and have consequences such as quitting the job. Respecting communication privacy also promotes marital stability, work-family balance and mental health.

    Keywords: gender in communication boundaries, communication privacy, gender, work environment, quality of marital relations, issues of working women
  • Effat Yahya Rad *, Hussein Salimi Bajestani, Mohammad Asgari, Kiyumars Farahbakhsh Pages 55-84

    This study was conducted with the aim of developing a model for promoting marital satisfaction and examining its effectiveness in reducing the tendency to divorce. The research method is hybrid (of consecutive exploratory design type). The first stage of the research was carried out using the qualitative method (of grounded theory type). At this stage, the components of marital satisfaction and the tendency to divorce were identified, and an intervention program was developed to promote marital satisfaction. For this purpose, ten couples who had high scores in the marital satisfaction test (happy couples) and ten couples who had low scores in the marital satisfaction test and high scores in the divorce tendency test (dissatisfied couples with a tendency to divorce) were interviewed. At this stage, the sampling method was purposeful. Semi-structured and interactive interview methods were used to collect data. The axial coding method was used to analyze the interview data. Based on the findings of the interviews, a model for promoting marital satisfaction was developed and approved by ten professors. In addition, the pattern matching method was used to evaluate the theoretical validity of the model. The model for promoting marital satisfaction was developed in the form of 12 training sessions to achieve five goals derived from the qualitative stage. At the second stage, the unbalanced control group quasi-experimental design was used. At this stage, twenty couples from Mashhad, who had been attracted through invitation and had low scores (more than one standard deviation under the average) in the marital satisfaction test and high scores (more than one standard deviation above the average) in the divorce tendency test, were selected by the convenience method and placed in the experimental and control groups. The Roosevelt, Johnson and Murrow Tendency to Divorce Questionnaire (1986) was used to assess the tendency to divorce. Univariate and multivariate covariance analyses were used to analyze the quantitative data. Findings indicated that the implementation of the model for promoting marital satisfaction is effective in reducing the tendency to divorce. The findings further showed that teaching the model for promoting marital satisfaction was effective on the two dimensions of the test of tendency to divorce, tendency to stop the relationship and negligence. According to the research findings, a training package for promoting marital satisfaction can be used to increase marital satisfaction and reduce the tendency to divorce in couples.

    Keywords: marital satisfaction, satisfied couples, unhappy couples, tendency to divorce, a model for promoting marital satisfaction, Sequential exploratory method
  • Ruhollah Karami Boldaji, Iqbal Zarei *, Sayyid Reza Fallah Chai, Maryam Sadeqi Pages 85-104

    Divorce is the cause of the collapse of the most basic part of society, and it causes mental disorders such as depression by creating a lot of stress. The aim of this study was to compare the impact of human givens therapy (HGT) and rational-emotional-behavioral therapy (REBT) on depression in divorced women in Shahrekord, Iran. This is a quasi-experimental study with pretest-posttest, a control group and a follow-up test. The statistical population included all the divorced women in Shahrekord, Iran. The sample consisted of 45 divorced women selected by the convenience sampling method and divided into experimental and control groups. The HGT and REBT treatments were administered in seven weekly sessions. The Beck Depression Inventory was used to collect data. The results of repeated measures analysis of variance showed that there is a significant difference between the mean scores of the experimental and control groups in depression (F = 40.69, p < 0.001). The intra-group results (p <0.001, F = 10.10) and the interaction between the factor and the group (p = 0.001, F = 32.65) were also statistically significant. The results of Scheffe test further showed that REBT was more effective than HGT. The findings of this study suggest that HGT could reduce depression in divorced women by focusing on changing mental patterns and emphasizing inherent resources, and REBT could so by focusing on replacing constructive thoughts with harmful ones.

    Keywords: Human givens Therapy (HGT), Rational-Emotional-Behavioral Therapy (REBT), depression in divorced women
  • Fatemeh Zanganeh Parsa *, Mohammad Baqer Hobbi Pages 105-123

    Marital infidelity is a complex emotional, social, familial, legal and moral problem that has unpleasant consequences. The ability to tolerate the stress resulting from marital infidelity can be influenced by a variety of factors. The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between psychological capital and distress tolerance in couples suffering from marital infidelity. This is a correlational study of structural equations type. The statistical population included all the married men and women suffering from marital infidelity who had referred to family counseling centers in Tehran, Iran in the first half of 2018. From among them, 400 people were selected using the cluster random sampling method. They completed distress tolerance, psychological capital and cognitive flexibility questionnaires. Data were analyzed using SPSS 22 and analysis of a moment structures (AMOS) software. The results of fitness indices supported the fitness of the proposed model. The results of structural equation analysis indicated the significance of the direct path coefficients of the final model and also the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between psychological capital and distress tolerance. As a result of the research findings, it can be said that psychological flexibility is the mediator between psychological capital and distress tolerance of couples suffering from marital infidelity, and the distress tolerance of the individuals suffering from marital infidelity can be increased by improving their psychological capital and flexibility.

    Keywords: Cognitive Flexibility, psychological capital, distress tolerance, marital breach
  • Mohammad Hassan Asayesh, Nikoo Qazinejad *, Fahimeh Bahonar Pages 125-154

    Love trauma syndrome is a set of symptoms that occur in people after the end of an emotional relationship and negatively affects a person's performance in various areas. The aim of this study was to describe and explain the emotional reactions of girls with love trauma syndrome. The research method was qualitative and of qualitative and phenomenological type. The study population consisted of all the dormitory students of the University of Tehran who experienced love trauma in 2018. Using the purposive sampling method, the girls living in one of the dormitories of the University of Tehran were selected. Sampling was continued until data saturation was fulfilled, and finally 14 people were selected and studied using a semi-structured interview. The data were analyzed using Colaizzi’s method. The analysis of the interviews produced two main themes, 15 sub-themes and 49 basic concepts. The first main theme was “adaptive emotional reactions”, which included the sub-themes “feeling valued, feeling satisfied and regulating emotions”. The second major theme was “maladaptive emotional reactions”, which included the sub-themes “feelings of failure, feelings of worthlessness, feelings of emotional confusion, feelings of fear, feelings of inadequacy and grief, feelings of vulnerability, depression, feelings of anger, feelings of jealousy, feelings of boredom, unwillingness, frustration and hatred”. The results revealed that love trauma experience has severe and unfortunate, and at times, growth-related consequences which are different and sometimes similar in different people. Due to their local nature and the use of a qualitative approach, the research results can be generalized in our society. They can also provide a basis for the development of intervention guidelines and counseling packages appropriate to this problem.

    Keywords: love trauma syndrome, Emotional separation, Emotional Reactions, students with love failure experience, phenomenological study
  • Fatemeh Rafiei Moqaddam, Ali Fathi Ashtiani * Pages 155-175

    The present study is aimed at discovering the factors that prevent couples from childbearing. The systematic review method was used in this study. For this purpose, the studies related to childbearing during 10 years (2010-2020) were searched in Scientific Information Database, Comprehensive Portal of Humanities, National Publications Database and Noor Specialized Journals Database using the following four keywords: childbearing, fertility, birth and births. After evaluating the entry and exit criteria in the articles, 39 articles were finally included in the study. The results include the three categories of individual, family and social-environmental factors. Among the individual-cognitive factors, low level of religiosity and parent-centered and child-centered concerns about the future, and among the individual-behavioral factors, modern lifestyle proved to be the most important factors which reduce childbearing. The findings of the study, which show the strong effect of the level of religiosity, couples' concerns about the future and lifestyle on childbearing, indicate that change of beliefs play a prominent role in preventing couples from having children. Therefore, it is suggested that the necessary policies and planning should be developed to improve couples' attitudes and beliefs in the field of family and childbearing by strengthening spiritual values ​​and religiosity, reducing parent-centered and child-centered concerns, improving modern lifestyle, providing appropriate conditions for raising children along with women's participation in social affairs, promotion of paternal and maternal pleasure and reinforcement of family orientedness in order to increase the desire and intention of couples to have children. There should also be more psychological research in this area that focuses on providing solutions using experimental and interventional research methods.

    Keywords: Childbearing, fertility, birth, births, inhibitory factors