فهرست مطالب

مصباح الفقاهه - سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1399)

نشریه مصباح الفقاهه
سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی جاودانی*، محمدحسن خزاعی صفحات 1-18

    عملیات استشهادی مورد توجه ویژه علمای اسلام قرار گرفته است و با توجه به مبانی فقهی مجوز و شرایط عملیات استشهادی را فرموده اند. همچنین برای این نوع عملیات ارزش ویژه قایل شده اند و مجاهد در این مسیر و شهادت در این راه را از با فضیلت ترین نوع جهاد وشهادت برشمرده اند. عملیات استشهادی نوعی جهاد دفاعی است که یا راه دیگری وجود ندارد یامصلحت اهمی وجود دارد. دفع ضرر نیز عقلا ادله حفظ اسلام بر ادله حفظ نفس ترجیح دارد. جواز این نوع عملیات با ایجاد ضرورت و مجوز حاکم شرع قابل اجرا می باشد. عملیات استشهادی با عملیات انتحاری که علیه انسان های بی گناه انجام می گیرد یا به عبارتی خودکشی، بدون دلیل شرعی است متفاوت است زیرا عملیات استشهادی با نیت الهی و رسیدن به قرب الهی انجام می گیرد و هدف آن حفظ نظام اسلامی و ناموس مسلمانان است و همه شرایط فقهی و اخلاقی در نظر گرفته می شود برخلاف عملیات انتحاری که هدف آن بر خلاف عقلانیت دینی و فقط برای ضربه زدن به مسلمانان انجام می گیرد و در بسیاری از موارد افراد غیر نظامی، زنان، و کودکان را به شهادت می رسانند؛ بنابراین ادله حرمت قتل نفس منصرف از آن است.

    کلیدواژگان: عملیات شهادت طلبانه، حفظ جان، دفاع، جهاد
  • محمدرضا وحیدی*، سید محسن حسینی فقیه صفحات 19-40

    ورزشهایی که منجر به آسیب معتنا به جسمی می شوند به دلیل قاعده لاضرر ممنوع اند؛ ولی از ورزش برای جامعه بشری بسیار ضروری است و از آسیب های ورزشی گریزی نیست؛ لذا برای ترویج ورزش، حتی در ورزشهایی پر برخورد، باید کاوش جدیی نسبت به محدوده جواز و ممنوعیت صدمات ورزشی انجام گیرد.آسیب زدن و خون کسی را بناحق ریختن، حرام است و در قصاص اصل بر احتیاط است؛ در صورت شک در قصاص جانی ، به حالت رضایت مجنی علیه قبل از جنایت برگشته و بری الذمه بودن جانی اثبات می شود و این حق قصاص، پس از مرگ او به اولیای دم به ارث می رسد؛ حق دیه نیز به همین صورت است، همانند رفع ضمان پزشکان در اعمال جراحی. همین ابتدایی بودن حق قصاص برای مجنی علیه، قابلیت اسقاط را برای او به وجود می آورد.ثبوت حق دیه همانند حق قصاص، ابتداء حق مجنی علیه بوده و بعد بطور ارثیه، به ملکیت اولیای دم در می آید، اما با اذن مجنی علیه به جنایت، این حق دیه نیز ساقط می شود، زیرا در صورت بوجود آمدن دیه، باید در ملکیت مجنی علیه به وجود بیاید و مجنی علیه چون اذن به اسقاط این حق را داده، پس اصلا دیه وجود ندارد تا اقامه حق شود. در تحلیل این بحث، دو پایه ی اساسی وجود دارد؛ تحلیل حکم فقهی و تخصیص آن. با فرض وجود صدماتی که آنها از حیث فقهی، ممنوع اند؛ برخی تخصصاو تخصیصا از این ممنوعیت خارج می شوند.

    کلیدواژگان: ورزش، قواعد فقه، ضمان، مسئولیت، قصاص، دیه
  • محمدعلی فیض آبادی*، رضا حق پناه صفحات 41-60

    یکی از ادله مهمی که فقهای امامیه در حکم به حرمت ابدی در بحث نکاح با زانی و زانیه خلیه و ذات البعل - ناکح زانی باشد یا غیر ان،-به ان استناد می کنند،آیه 3 سوره نور (آیه زنا) است. در این که آیا آیه مذکوردر این مساله بر حرمت دلالت میکند یا خیر؟ فقها و مفسرین دو دسته اند. برخی از آنها با استناد به ظاهر و سیاق آیه معتقدند: با این که ظاهر آیه خبری است ولی در مقام بیان حکم تشریعی بوده و دلالت بر حرمت ازدواج با زانی و زانیه می نماید . در مقابل بسیاری از مفسرین و فقها با تکیه برسیاق ، واژگان ایه و ادله روایی بر این باورند که ایه در مقام بیان حکم تشریعی نبوده ، بلکه فقط مبین یک واقعیت عینی است که همواره آلودگان دنبال آلودگان رفته و پاکان تن به آلودگان نمی دهند. با بررسی و تحقیق درادله نظرصحیح آن است که آیه در مقام بیان حکم اخلاقی و طبعی است و دلالتی برتشریع و حکم حرمت در مساله مذکور ندارد.

    کلیدواژگان: نکاح، زنا، آیه زنا، حرمت، دلالت
  • محمد دانش نهاد*، عبدالله بهمن پوری صفحات 61-76

    یکی از ادله اثبات دعوا، اقرار است که در ضمن آن بحث انکار بعد از اقرار مطرح می گردد. فقها با توجه به ادله نقش یکسانی برای انکار در تمامی حدود قایل نگشته اند، بلکه در برخی موارد همچون حد رجم بالاتفاق، انکار را منشا اثر در اسقاط حد دانسته اند، اما در اسقاط حد قتل، سرقت و حد جلد نقش انکار مورد اختلاف فقها واقع گشته است. در این مقال سعی بر آن است که با بررسی علل تاثیر انکار و عدم آن به قواعدی در این زمینه نایل گشت، تا در موارد مشکوک مورد استناد قرار گیرد. در ذیل بررسی نقش انکار در امور کیفری، ماده 173 قانون مجازات اسلامی جدید نیز مورد بررسی قرار می گیرد تا با بررسی نقاط قوت و ضعف آن پیشنهاداتی در این زمینه ارایه گردد. از جمله نقاط قوت قانون مجازات جدید الحاق قتل به رجم در اثر بخشی به انکار است و از جمله نقاط ضعف آن عدم تفکیک میان حد سرقت با حدود دیگر است که بایستی حکمی متایز از حدود جلدی و در برخی موارد همچون تاثیر انکار در اسقاط حد ملحق به حد رجم و قتل گردد.

    کلیدواژگان: انکار ، اقرار، حدود، حد سرقت، حد جلد، قانون مجازات
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، منصوره دبیرزاده صفحات 77-104

    استنباط ملاک و علت در کنار استنباط حکم، یکی از وظایف دانش فقه است و شناخت علل احکام برای فهم نصوص شرعی و دستیابی به احکام شرع ضروری است. لازمه ی این امر مهم، شناخت دقیق و صحیح علت و حکمت احکام شرعی بوده که در عین حال کار دشواری است. عدم توجه به این مساله، منشا اختلاف نظر فقها در ابواب مختلف فقهی می باشد؛ بنابراین لازم است معیارهایی قانونمند در جهت بازشناسی علت یا حکمت احکام وجود داشته باشد تا از تشتت آرای فقها جلوگیری شود. عقد بیع به دلیل این که عمومیت بیشتری در میان مردم دارد، اختلافات بیشتری نسبت به سایر عقود به دنبال دارد که در روایات رسیده از ایمه علیهم السلام و تعلیل ذکر شده در آن ها به روشنی دیده می شود. در این نوشتار، پس از تبیین برخی مفاهیم به اسلوبهای بیان علت در زبان عربی اشاره می شود، سپس اسلوب-های بیان شده، در روایات فقهی مرتبط با عقد بیع بررسی شده و نظرات مختلف فقها درباره ی تعلیل های مذکور در این روایات تحلیل می گردد. بیشترین اسلوبهای به کار رفته، حرف (لام) و (فاء) و (جمله اسمیه) می باشد. در مورد حکمت با علت بودن وصف مذکور در روایات، فقها نظرات متفاوتی بیان کرده اند که این امر در تسری یا عدم تسری علت در موارد مشابه تاثیر بسیار زیادی دارد. بنابراین تشخیص دقیق و صحیح علت و حکمت حکم از وظایف مهم یک مجتهد به شمار رفته که می تواند از اختلاف آرای فقها در احکام گوناگون فقهی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: ملاکات احکام، تعلیل، حکمت، اسلوب تعلیل، بیع
  • سید مرتضی فری زنی*، محمدجعفر اسلامی صفحات 105-130

    بررسی ابعاد و زوایای تبلیغات تجاری از منظر فقهی حایز اهمیت است؛با اینکه پیشینه تبلیغات تجاری به قدمت آغاز خرید و فروش و قبل از اسلام می رسد، ولی بعضی از فعالیت های تبلیغی در مسایل اقتصادی مثل استفاده از جارچی و فراخوان برای خرید و فروش در زمان ظهور اسلام و بعد از آن در مرآی پیامبراکرم(ص) صورت می گرفته و نهی و انزجاری از سوی ایشان صادر نشده است.در نوشتار پیش رو،در پی آنیم با ارزیابی ادله مشروعیت یا عدم آن در تبلیغات تجاری، نگاه فقهی و دینی را بازیابی کنیم و جواز یا حرمت یا کراهت احتمالی حکم تبلیغات بازرگانی و اقتصادی را از منابع شرعی استخراج کنیم.دستآورد قابل توجه در این پژوهش، اتقان ادله مشروعیت و اباحه عمل تبلیغ تجاری فی نفسه از منظر شرعی و ثانوی بودن حکم حرمت آن در مواردی همچون ملازمت تبلیغ کالا با فعل حرام مثل استفاده از موسیقی مناسب با مجالس لهو و لعب یا ترویج اسراف وتجمل گرایی و مصرف گرایی و تشویق بر مصرف بیش از حد و ایجاد نیاز کاذب و غیره است روش تحقیق در قالب کتابخانه ای و با استفاده از منابع و داده های استخراج شده از منابع عمومی وحقوقی تبلیغات به صورت تحلیلی، توصیفی پژوهش انجام می گیرد.

    کلیدواژگان: تبلیغات تجاری، مشروعیت، منظر فقهی، ادله نقلی، غیر نقلی، ملازمت با فعل حرام
|
  • Mahdi Javdani*, MohammadHasan Khozaie Pages 1-18

    Islamic scholars have paid special attention to "martyrdom operation" (Istishhad) and according to the jurisprudential basis, they have stated the authority and conditions of it. They, also, have considered this Jihad a valuabletype of jihad and martyrdom. Martyrdom operation is a kind of defensivejihad that is done when there is no other way or there is a more importantinterest like protecting Islam; as in "preventing loss", the evidence of protecting Islam has priority, rationally, over the evidence of protecting the life. Theauthority for this type of operation is issued with the necessity for it and withthe permission of a Sharia ruler. Martyrdom operation is different from suicide operation against innocent people, or in other words, suicide withoutreligious evidence; Because the martyrdom operation is carried out with theintention of proximity, its purpose is to preserve the Islamic regime and thehonor of Muslims, and has all jurisprudential and moral conditions whit it;unlike suicide operation, which is carried out against religious rationality,aims to hit Muslims, and in many cases, civilians, women, and children aremartyred; Therefore, the prohibition evidence of suicide does not includemartyrdom operations

    Keywords: Martyrdom Operation, Protect Life, Defense, Jihad
  • MohammadReza Vahidi *, seyed mohsen Hosseini faqih Pages 19-40

    According to the jurisprudential rule "LaZarar", sports that cause significantphysical injury are prohibited; in other hand, exercise is needful for humansociety and injuries are part of it; therefore, we need detailed research on thelimit of authorization and prohibition of sports injuries, so we can promotedoing sports, even high-impact types. It’s forbidden to injury and sheddingsomeone's blood, unjustly; but the jurisprudential principle about the bloodvengeance (Qisas) is to precaution; If there is any doubt about the retaliationof the offender, we should refer to victim (Majni-aliyeh) assent that he hadgiven before the crime and prove that the offender is innocent, then this rightof retaliation is inherited after the victim's death. It is the same for the BloodMoney (Dieh); like the surgical waiver of liability. This right of retaliation isfirst for victim so he/she has possibility to revoke it. The right of receivingthe blood money is also first for the victim, then avenger of blood inherit itafter the victim's death; however, with the victim's assent to crimes, this rightis also revoked. In analyzing this subject, there are two foundations; Analysisof jurisprudential rule and its allocation. Assuming that there are forbiddeninjuries, some of them are excepted from this jurisprudential prohibition,through allocation or not included at all.

    Keywords: Sport, Jurisprudential Rules, Liability, Responsibility, the Blood Vengeance (Qisas), the Blood Money (Dieh)
  • MohamadAli Faizabadi*, Reza Haghpanah Pages 41-60

    Verse 3 of Surah Noor (the verse of adultery) is one of the important documents that is used by twelver jurists for the eternal prohibition, in the topicof marrying an adulterer. Jurists and interpreters have two positions as towhether the above verse indicates prohibition in this topic or it's just for declaration. According to the structure and context of the verse, some believe:Although the context of the verse is a declaration, it shows a religious lawand signifies the prohibition of marrying an adulterer. The others believe thatthe verse only expresses the objective fact that the guilty seeks the sinful andthe good seeks the pure; according to the context of words of the verse andhadith arguments. Examining the arguments proves that the verse declares amoral and natural rule and does not signify the religious law of prohibition

    Keywords: Marriage, Adultery, the Verse of Adultery, Prohibition, Signification
  • Mohamad Daneshnahad, Abdullah Bahmanpouri Pages 61-76

    Confession is one of the evidence for substantiate the claim. It's the topic thatinclude "denial after confession". According to the evidence, the jurists havenot considered a same role for "denial after confession" in all punishments;in some cases, such as the "punishment of stoning to death", they all say thedenial can waive the punishment and in other cases there is disagreementabout that waiving, such as in the punishment of murder, theft, and lashes. Inthis article, by examining the evidences of accepting or ignoring that denial,we search for some rules that can be cited in uncertain cases. Among that, wealso examine the weaknesses and strengths of the Article 173 of the new Islamic Penal Code in order to make suggestions about it. One of the strengthspoints of this law is that it put the punishment for murder near the punishment of stoning to death, in accepting the denial; one of its weaknesses isnot to separat the punishment for theft and other punishments, while thepunishment for theft should be out of lashes punishments in accepting thedenial and should join the punishment for murder and the punishment ofstoning to death.

    Keywords: Denial, Confession, Punishment, Punishment for Theft, Punishment by Lashes, Penal Code
  • Abolfazl Alishahi Qale Joghi*, Mansore Darbirzade Pages 77-104

    Inferring the criterion and the cause of religious laws along with inferringthe laws themselves are one of the tasks of jurisprudence and it's necessaryfor understanding the religious texts and laws. To achieve this, well knowing the cause (Ealla) and the reason (Hikma) of religious laws is necessary,but it is not easy. Overlooking this, is behind disagreement between juristsin different topics of jurisprudence. The sale is the most common and important contract and has occupied the major part of jurisprudential and legalissues. Thus, in comparison with other contracts, people ask more about it,which is obvious in hadith from Imams and expressing the cause in them. Inthis article, after explaining the terms, we mention the method of expressingthe cause in Arabic. Then we examine the method of "expressing the cause"in traditions about the Sale and the jurists opinion about it. The most common method is use of two letters, "PHA" and "LAM", and one kind of sentence called "Jomla Esmia". There is also disagreement between jurists as towhether those clauses in traditions are the cause or the reason, so we coulduse them in the same cases

    Keywords: Criteria of laws, Expressing the Cause, Reason, Method of Expressing the Cause, the Sale
  • Seyed Morteza Fari zani*, MohamadJafar Eslami Pages 105-130

    It is important to study the aspects and characteristics of advertisement, froma jurisprudential view. Although the history of advertisement is back to firsttrades by human and before Islam, but some of ads ways, like using bellmanfor sale were used at the beginning of Islam and the Prophet (PBUH) didn'tforbid it. In this article, by examining the evidence of legitimacy of advertisement, we review the jurisprudential and religious sources and get the possible obligation, prohibition, and reprehensibility of it. The important resultof this article: certainty of the evidence of legitimacy and permission of commercial advertising, in itself, and from a religious point of view; its secondaryprohibition in cases such as concomitancy with forbidden acts, promotingluxury life, encouraging extravagance, creating false need... The article usedlibrary method and descriptive-analysis way with extracting data from publicand legal sources of advertising.

    Keywords: Commercial Advertisement, Legitimacy, Jurisprudential View, Traditional, Non-traditional Evidence, Concomitancy with Forbidden acts