فهرست مطالب

مبانی فقهی حقوق اسلامی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 26، پاییز و زمستان 1399)

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 26، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ساحت های اجتماعی در مکتب فقهی حله
    محبوبه حسینی، عذرا انتخابیان، محسن رزمی صفحه 2

    ساحات اجتماعی یک مکتب در یک برهه تاریخی چگونه ترسیم می‌شود و فقها چه نقشی می‌توانند در این ساحات ایفا کنند؟ این تحقیق برای رسیدن به پاسخ این مساله، در الگوی مکتب فقهی حله، با رویکرد توصیفی تحلیلی، گزارش های تاریخی و گزاره‌های فقهی و اصولی را بررسی می‌کند. این جستار ابتدا پدیده‌های اجتماعی که در برابر فقهای مکتب حله قرار داشت را ترسیم می‌کند؛ پدیده‌هایی نظیر جنگ مغول، قیام‌های مردمی علیه مغول، منجی‌گرایی، قبیله‌گرایی، تکثر ادیان و مذاهب، موقعیت جغرافیای سیاسی و اقتصادی حله و پیشینه جایگاه اجتماعی فقهای حله. سپس آثار و فعالیت‌های علمی و عملی فقهای حله در ساحت اجتماعی را با عنایت به این فضا رصد می‌نماید. حاصل این رصد، استنتاج چهار ساحت «معنویت»، «آموزش»، «عقل‌گرایی استدلالی» و «تعامل اجتماعی» و انحاء و انواع آنها است. در تحلیل نهایی بیان می‌شود که فقها با توجه به مبانی شریعت و اصول اعتقادی، توفیق اصلاح و ارشاد اجتماعی را یافتند به گونه‌ای که نسبت به بسیاری از دستاوردهای حکومتی و اجتماعی رقیب، اصولی‌تر و گسترده‌تر بود. این توفیق، توفیق مضاعف و متقابل دیگری به همراه داشت و آن پویایی و توسعه فروع فقه، اصول فقه و مبانی کلامی فقه شیعه است.

    کلیدواژگان: مکتب فقهی حله، علامه حلی، فقه الاجتماع، فقه حکومتی، مناسبات اجتماعی فقه، تاریخ فقه، عقل گرایی استدلالی
  • علیرضا باریکلو، زهرا سادات راثی ورعی* صفحات 9-32
    هدف اصلی در این تحقیق تحلیل مبنای طلاق قضایی می باشد تا اشکالات و نواقص آن بررسی شود. لذا مبنای طلاق قضایی باید به گونه ای باشد که از سویی مطابق ادله شرعی و حمایت از حقوق زن و از سوی دیگر، بنیان خانواده را تا حدودی در نظر داشته باشد. با تامل در ادله نفی عسر و حرج و نیز نظرات فقهی و تفسیری، این نتیجه حاصل شد که عسر و حرج یک قاعده عام نمی باشد، بلکه بیشتر توجیهی برای احکام می باشد.همچنین اعمال آن در حوزه خانواده بیشتر منجر به افزایش طلاق در جامعه می شود که هم با ادله شرعی و هم با سیاست های اجتماعی مغایر است. لذا با توجه به لزوم حمایت از زوجه، لزوم تطابق این حمایت با ادله شرعی و نیز حمایت در پرتو اصل استحکام خانواده، الزام شوهر به ایفای وظایف زناشویی و اعمال قاعده الحاکم ولی الممتنع مناسبتر می باشد.
    کلیدواژگان: طلاق قضایی، عسر و حرج، حاکم، حقوق خانواده
  • ریحانه حسنپور، اسدالله لطفی*، مرضیه پیله ور صفحات 33-57

    نیاز جامعه ی امروزی و ضرورت مطلع شدن مصرف کننده از اطلاعات اساسی کالا،حقوق دانان را بر آن داشت تا نظریه «تعهد به ارایه اطلاعات در قرارداد» را پیشنهاد کنند. بر مبنای این نظریه طرفی که در قرارداد آگاه تر می باشد مکلف است اطلاعات خود نسبت به موضوع قرارداد را در اختیار طرف ناآگاه قرار دهد. این مفهوم شباهت فراوانی به قاعده تحذیردارد. از این روی پرسش اصلی تحقیق حاضر را می توان این گونه مطرح نمود: وجوه اشتراک و افتراق قاعده تحذیر و لزوم ارایه ی اطلاعات کدام اند. ایده مطلوب نگارنده این است که ضمن مقایسه وجوه اشتراک و افتراق تعهد به اریه ی اطلاعات و قاعده تحذیر بعد مدنی قاعده تحذیر را نیز نمایان سازد چراکه در مباحث فقهی و حقوقی این بعد قاعده مغفول واقع شده و بیشتر توجه به بعد کیفری آن شده لذا مقایسه مذکور میتواند ماهیت حقوقی قاعده تحذیر را بهتر نمایان کند.همچنین تعهد به ارایه ی اطلاعات که ادعا میشود از حقوق غربی اقتباس شده است ریشه در قاعده فقهی تحذیر دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، قاعده تحذیر، لزوم ارائه ی اطلاعات
  • محمد مهدی عزیزاللهی، حجت عبادزاده*، مهرداد صادقیان ندوشن صفحات 59-83

    مطابق قول اکثر فقهای امامیه در فرض فوت موصی له قبل از رد یا قبولی وصیت، حق رد یا قبولی وصیت به ورثه موصی له به ارث می رسد. در مقابل، دیدگاه دیگر بین فوت موصی له قبل و بعد از فوت موصی قایل به تفکیک شده و معتقد است که در مورد نخست وصیت باطل بوده و در مورد اخیر، حق قبولی یا رد به ارث می رسد. اکثر فقهای اهل سنت قایل به این نظر هستند. برخی نیز بر این عقیده هستند که اگر قصد موصی وصیت به نفع شخص موصی له باشد، حق قبول یا رد به ورثه وی منتقل نمی شود مگر اینکه اراده موصی بر انتقال حق قبول یا رد واقع شده باشد. ماده 21 قانون وصیت مصر، انتقال حق قبولی یا رد به ورثه موصی له را بصورت مطلق مورد پذیرش قرار داده است اما قانون ایران در این خصوص بیان صریحی ندارد. در این پژوهش پس از بررسی دیدگاه های مطرح در خصوص ارث قبولی یا رد وصیت و ادله موافقین و مخالفین هر یک از این دیدگاه ها در فقه اسلام، حقوق مصر و حقوق ایران، این نتیجه حاصل می شود که در حقوق ایران ارث قبولی یا رد وصیت بطور مطلق می تواند مورد پذیرش قرار گیرد مگر اینکه اراده موصی، وصیت به شخص موصی له باشد به نحوی که با فوت وی، وصیت نیز منتفی گردد.

    کلیدواژگان: ارث، وصیت، قبول، موصی، موصی له
  • ناصر علیدوستی شهرکی، سعید تاجیک زاده*، سعید علیزاده صفحات 85-114

    وقف را می توان یکی از سنت های حسنه جوامع اسلامی دانست که البته به شکل های دیگر در دیگر جوامع نیز وجود داشته که نشان می دهد این سنت حسنه ریشه در ذات پاک بشریت نیز دارد،وقف از روزگاران قدیم بیشتر به صورت وقف زمین و منزل و دیگر اموال غیرمنقول بوده و این توهم را ایجاد کرده که وقت تنها باید در این اموال صورت گیرد، که این امر باعث شده نهاد وقف از بخش عظیمی از ثروت در جامعه که همان پول های اعتباری امروزی است محروم بماند، موضوع مورد تحقیق در این مقاله، بررسی و امکان سنجی وقف پول های اعتباری که درواقع پول های زمان ما محسوب می شود و جواز آن در فقه اسلامی می باشد،و اهمیت این موضوع به این خاطر می باشد که در قوانین به آن توجهی نشده و به همین دلیل به بررسی آراء و دلایل موافقان و مخالفان این زمینه پرداخته ایم و دیده شد که امکان وقف پول اعتباری در فقه موجود می باشد.

    کلیدواژگان: وقف، وقف پول، پول اعتباری، مال موقوفه، واقف
  • نعمت غفاری، محمدصادق فاضل* صفحات 115-129

    عقد سلف عبارت است از عقدی که مشتری ثمن را در زمان عقد می پردازد ولی کالا (مثمن) را در آینده و در زمان مشخص دریافت می کند. یکی از احکام مهمی که باید در عقد سلف مورد بررسی قرار گیرد این است که آیا متعاقدین باید برای دریافت مثمن مکان خاصی را مشخص کنند یا اینکه نیازی به تعیین مکان نیست؟ ثمره بحث در اینجا ظاهر می شود که اگر تعیین مکان لازم باشد در صورت عدم تعیین مکان توسط متعاقدین عقد باطل است اما اگر تعیین مکان را شرط ندانیم در صورت عدم تعیین مکان به صحت عقد خللی وارد نمی شود و عقد صحیح خواهد بود. قانون مدنی در ماده 375 که به مسئله محل تسلیم مبیع اشاره دارد به طور کلی می گوید: «مبیع باید در محلی تسلیم شود که عقد بیع در آنجا واقع شده است مگر این که عرف و عادت، مقتضی تسلیم در محل دیگر باشد و یا در ضمن بیع محل مخصوصی برای تسلیم، معین شده باشد». در فقه درباره اینکه تعیین مکان خاص در عقد سلف شرط هست یا نه میان فقهای شیعه و سنی پنج قول وجود دارد که این مقاله، به روش توصیفی و با مطرح کردن هر پنج قول، ادله قبول یا رد آن را براساس فقه و قانون مدنی بیان میکند.

    کلیدواژگان: عقد سلف، مسلم فیه، محل تسلیم مبیع، ماده 375 قانون مدنی
  • محمدرضا کاظمی نافچی، داوود نصیران*، سید محمدهادی مهدوی، رضا عباسیان صفحات 131-168

    شفعه؛ استحقاق هر یک از شرکا در اخذ مورد شراکت در صورت معامله معاوضی شریک خویش در قبال پرداخت ثمن می باشد. درباره وجود حق شفعه در اموال منقول و غیرمنقول، اموال قابل تقسیم و غیرقابل تقسیم، بین فقها اختلاف وجود دارد، برخی از فقها همچون شیخ مفید، سیدمرتضی و... قایل به جواز حق شفعه و برخی دیگر از فقها همچون شیخ طوسی، علامه حلی و... قایل به عدم جواز حق شفعه در این اموال هستند و فقهای مذاهب حنفی، حنبلی، شافعی و مالکی نیز قایل به عدم وجود حق شفعه در این اموال می باشند. نظر غالب در حقوق ایران نیز عدم جواز حق شفعه در موارد مذکور است. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته و درصدد پاسخگویی به پرسش هایی از قبیل؛ «آیا حق شفعه در اموال منقول و غیرمنقول غیرقابل تقسیم در فقه جایز است؟» می باشد. حق شفعه در اموال منقول و غیرمنقول غیرقابل تقسیم در ادله اربعه فقهی ثابت است و ماهیت و فلسفه وجودی شفعه نیز دلیلی بر اثبات این مدعاست.

    کلیدواژگان: شفعه، اموال منقول، اموال غیرمنقول غیرقابل تقسیم، فقه شیعه، فقه اهل سنت
  • علی اکبر محمدزاده، محمدعلی حیدری*، احمدرضا توکلی صفحات 169-194

    تاسیس حد شرعی «افساد فی الارض» در نظام کیفری ایران اولین بار در قانون مجازات اسلامی سال 1392 انجام پذیرفت. بدین ترتیب قانون گذار یک عنوان مجرمانه جدید به بخش «حدود» افزون کرد. اتخاذ این رویکرد و ورود عنوان مجرمانه در قانون کیفری با توجه به سابقه فقهی و تقنینی آن که سالها با جرم محاربه همسان و یکسان بود و تفکیک این جرم از محاربه، همچنین به کارگیری قید مبهم و تشکیکی «به طور گسترده» در تحقق این جرم؛ ابهامات و انتقادات جامعه فقهی و حقوقی را در پی داشت. بر این اساس ضروری است مبانی فقهی جرم انگاری افساد فی الارض مورد بازخوانی قرار گیرد. از این رو پرسش اصلی فراروی پژوهش عبارت است از اینکه «مبانی فقهی جرم انگاری افساد فی الارض چیست؟». فرضیه پژوهش آن است که علیرغم آنکه قانون گذار کیفری ایران کوشش کرده است بر اساس مبانی فقهی دست به جرم انگاری استقلالی این نهاد بزند، لکن مبانی فقهی و فتاوا فقها از این نظر پشتیبانی کافی را نمی نماید و توسعه افساد فی الارض به غیر از جرم محاربه موجه نمی باشد.

    کلیدواژگان: محاربه، افساد فی الارض، ادله فقهی، قانون مجازات اسلامی
  • احسان مرادزاده، محمدحسن گلی شیردار*، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 195-218

    فقیهان اسلامی در زمینه مجازات پدر و جد پدری و مادر به جهت قتل فرزند، اتفاق نظر ندارند. در این نوشتار آراء و انظار فقیهان مذاهب اسلامی در این زمینه به روش توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در فقه امامیه، فقیهان معتقد هستند که پدر به جهت قتل فرزند قصاص نمی شوند. آنان برای عدم قصاص پدر به روایات، اجماع و علت فاعلی بودن برای فرزند استناد جسته اند. فقیهان شافعی، حنبلی و حنفی به استناد روایات، حق ولایت پدر بر فرزند و قاعده درا ، قایل به عدم قصاص پدر به جهت قتل فرزند هستند. ولی فقیهان مالکی قایل به تفصیل شده اند که پدر در صورت قصد قتل فرزند، قصاص می شود. در زمینه مجازات جد پدری، مشهور فقیهان امامیه، جد پدری را ملحق به پدر دانسته و وی را مستحق مجازات قصاص نمی دانند. ولی در فقه اهل سنت، بعضی از فقیهان معتقد هستند جد پدری قصاص نمی شود و بعضی دیگر از جمله حسن بن حی قایل به قصاص جد پدری می باشند. و همچنین مالکیه در حکم جد، قایل به تفصیل شده است. در زمینه مجازات مادر، مشهور فقیهان امامیه قایل به مجازات قصاص هستند ولی فقیهان اهل سنت بر این باورند که مادر همانند پدر مجازات نمی شود.

    کلیدواژگان: مجازات، فرزند کشی، پدر، مادر، جدپدری
  • سید محمود نبویان، سید محمد مهدی نبویان* صفحات 219-238

    مساله حق، یکی از مسایل بنیادین زندگی اجتماعی بشر است. انسان ها مدعی حق های مختلف بوده تا به وسیله آن به منافع و اهداف خود برسند. حق هایی که برخی از آنها طبیعی و تکوینی هستند و برخی دیگر، اعتباری. قطع نظر از حق های تکوینی، اغلب حق هایی که بشر واجد آنها است و در فقه و حقوق نیز به صورت ویژه مطرح است، حق های اعتباری است. یکی از مباحث جدی در فلسفه حقوق و سیاست، بررسی منشا حق های اعتباری است که منشا و سرچشمه حق های اعتباری چیست و اساسا چه موجودی می تواند حق های اعتباری را جعل کند. نوشتار حاضر در صدد بررسی مهمترین دیدگاه ها درباره منشا حق های اعتباری و تبیین دیدگاه برگزیده در این رابطه است. در این پژوهش، چهار منشا یعنی خداوند، قانون موضوعه، قرارداد و عرف مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت این نتیجه بدست آمده که خداوند، منشا حق های اعتباری در فقه، حقوق و سیاست است.

    کلیدواژگان: منشا، حق، اعتباری، قرارداد و عرف
  • فاطمه نجیب زاده*، سید محمدتقی قبولی در افشان، محمدحسن حائری صفحات 239-259

    وصیت نمودن شخص مسلمان برای کفار (حربی و ذمی) از جمله مباحث بحث برانگیز در فقه وصیت می-باشد. بین فقهای امامیه اختلاف است که آیا وصیت برای کافر ذمی و حربی از جانب مسلمان جایز و صحیح است یا غیر جایز و باطل است؟ عده ای از فقها، قایل به جواز وصیت نمودن مسلمان برای کافر و عده ای نیز قایل به عدم جواز وصیت نمودن مسلمان برای کافر شده اند و هر کدام برای مدعای خود ادله ای از قرآن کریم و روایات بیان نموده اند. در متون حقوقی نیز مطلبی در ارتباط با وصیت برای کافر وجود ندارد،لکن میتوان با استناد با ماده 958 قانون مدنی، بگونه ای وصیت برای کافر را جایز دانست. در این نوشتار نویسندگان برآن بوده اند تا با روشی توصیفی-تحلیلی و با مراجعه به منابع کتابخانه ای- اسنادی، دیدگاه فقها را در مقایسه با دیدگاه امام خمینی (ره) در مباحث مربوط به صحت و یا عدم صحت وصیت از جانب مسلمان برای کافر ذمی و کافر حربی، مورد ارزیابی و بررسی قرار داده و ادله ی هر دیدگاه مورد بررسی قرار دهند. نتیجه حاصل این است که در مبحث وصیت برای کافر ذمی و مرتد ملی، امام خمینی (ره)، قایل به صحت وصیت برای آنها می باشند و در مبحث وصیت نمودن برای کافر حربی، ایشان موضع سکوت را برگزیده و بحث را محل تامل قرار داده اند.

    کلیدواژگان: وصیت، کافرذمی، کافر حربی، امام خمینی(ره)
  • تیمور یوسفی، مهدی شیداییان* صفحات 261-291
    اصل چهارم قانون اساسی بر توجه به آموزه های شریعت اسلام در وضع مقررات و فعالیت های حاکمیت تاکید دارد. از آن جا که در دیدگاه فقهی، پیشگیری از جرم در اشکال مختلف بدون کاربرد اصطلاحات حقوق امروزی تحت عناوینی مانند مقدمه حرام، سد ذرایع و امر به معروف و نهی از منکر مورد تاکید قرار گرفته است، بنابراین به استناد بند پنجم اصل یکصد و پنجاه و شش قانون اساسی، یکی از وظایف قوه قضاییه را اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم می کند. مطالعات ما نشان داد، ساختار و تصمیمات سازمانی پیشگیری از جرم در قوه قضاییه بر مبنای پیشگیری های فرهنگی و اجتماعی، پیشگیری های وضعی، پیشگیری های امنیتی و انتظامی، پیشگیری های قضایی، پیشگیری های مردمی و مشارکت های مدنی شکل یافته است. یافته های تحقیق حکایت از آن دارد علیرغم توفیق این دستگاه در برپایی ساختار سازمانی پیشگیری از جرم، در عرصه اجتماعی شاهد چالشهای جدی و کاستیهای قابل توجهی در این حوزه هستیم.
    کلیدواژگان: ساختار پیشگیری، قوه قضائیه، عملکرد سازمانی، پیشگیری از جرم، پیشگیری در فقه
|
  • Social aspects in juridical school of Hillah
    mahboobe hosseini, ozra entekhabian, mohsen razmi Page 2

    How are the social aspects of a school depicted at a historical juncture, and what role can jurists play in these aspects? In order to reach the answer to this question, in the model of juridical school of Hillah, with a descriptive-analytical approach, it examines historical reports and jurisprudential and principled propositions. This essay first depicts the social phenomena that stood in front of the jurists of the Hillah school; Phenomena such as the Mongol War, popular uprisings against the Mongols, saviorism, tribalism, the multiplicity of religions and sects, the political and economic geographical location of Hillah, and the background of the social status of the Hillah jurists. Then he observes the scientific and practical works and activities of the jurists of Hillah in the social aspects with regard to this space. The result of this observation is the inference of the four aspects of "spirituality", "education", "reasoning rationalism" and "social interaction" and their types and varieties. In the final analysis, it is stated that the jurists, according to the principles of Sharia and doctrinal principles, succeeded in reforming and social guidance in a way that was more principled and broader than many rival governmental and social achievements. This success brought with it another double and reciprocal success, and that is the dynamism and development of the branches of jurisprudence, the principles of jurisprudence and the theological(kalam) foundations of Shia jurisprudence.

    Keywords: juridical school of Hillah, Allameh Hilli, Social Jurisprudence, Governmental Jurisprudence, Social Relations of Jurisprudence, History of Jurisprudence, Argumentative Rationalism
  • Alireza Bariklou, Zahra Sadat Rasi Varaei * Pages 9-32
    The main purpose of this dissertation is to Analyze of judicial divorce foundation to check the defects. Hence, judicial divorce foundation should be in a way that it is according to legal standards and the protection of women's rights and supports the foundation of the family. Finally, it was concluded that the 'asr va haraj (hardship and harm) mentioned in verses of Holy Quran and narrations cannot be a general rule, but the rejection of haraj or harm was more justification for the judgments. Also, its application in the family ground leads to an increase divorce in society, which is inconsistent with both religious standards and social policy. Therefore, according to necessity of supporting the wife, the necessity of accordance with religious standards, And also support in the principle of family solidarity, the husband's requirement for enact duties and the rule of "the governor is legal guardian for refuse" are more appropriate.
    Keywords: Judicial divorce, hardships, governor, family law
  • Reyhaneh Hassanpour, Asadullah Lotfi *, Marzieh Pilevar Pages 33-57

    The need for today's society and the need for consumers to be informed of the basic commodity information have led the lawyers to propose a "commitment to provide information in the contract" theory. Based on this theory, the party that is aware of the contract is obligated to provide the uninformed party with information about the subject of the contract. Certainly, part of this information is dedicated to the dangers and disadvantages of the correct and incorrect use of the goods; therefore, silence can give rise to the responsibility of the supplier or the manufacturer of the goods, and the provision of information can be taken away as a liability. This concept is akin to the abundance of altruism, since under this rule, any warning and inerrancy results in the elimination of responsibility. Therefore, the main question of the present research can be summarized as follows: the ways of sharing and differentiating the underlying principle and the obligation to provide information. We arrive at the results that there is a general and absolute relation between the inertia and the obligation to provide information.

    Keywords: civil liability, warning, obligation to provide information
  • MohamadMahdi Azizollahi, Hojjat Ebadzadeh *, Mehrdad Sadeghian Nodoshan Pages 59-83

    According to the viewpoint of the majority of “Imamieh Jurists”, in the presumption of death of legatee before the rejection or acceptance of the will, the right to reject or accept a will is inherited to the legatee’s heirs. Against, the other viewpoint distinguished between the death of legatee after and before the death of testator and they are believed that in the first case, the will is void and in the latter, the right to accept or reject is inherited. Most Sunni jurists have accepted this view. Some jurists say if testator intend the will for only legatee, right of acceptance or rejection of this will don't transfer to his heirs unless the testator intention is to transfer the right of acceptance or rejection. Article 21 of the Egyptian Code of Will accepted the transfer of the right of acceptance or rejection the legatee heirs absolutely, but Iranian law does not have a clear statement in this regard. In this research, after studying the points of view about inheritance of the right of acceptance or rejection of the will and the reasons of proponents and opponents of each views in Islam Jurisprudence, Egypt Law and Iranian Law, The result is that in Iranian Law, the inheritance of the right of acceptance or rejection of the will can be accepted absolutely; unless, the testator intend to will just for legatee, so that, the will is dissolved as a result of legatee’s death.

    Keywords: Inheritance, will, Acceptance, Legatee, Testator
  • Naser Alidoostishahraki, Saeed Tajikzadeh *, Saeed Alizadeh Pages 85-114

    Waqf can be considered as one of the good traditions of Islamic societies, which of course has existed in other forms in other societies as well, which shows that this good tradition is also rooted in the pure nature of humanity. It has created the illusion that time should be spent only on this property, which has deprived the endowment institution of a large part of the wealth in society, which is the current credit money. Feasibility study of endowment of credit money, which is in fact the money of our time and its license is in Islamic jurisprudence, And the importance of this issue is due to the fact that it is not taken into account in the laws, and for this reason, we have examined the opinions and reasons of the proponents and opponents in this field and it was seen that it is possible to dedicate credit money in jurisprudence.

    Keywords: waqf money, credit money, endowment property, Waqf
  • Nemat Ghafari, M.Sadegh Fazel * Pages 115-129

    The futures contract is the contract that the customer pays for at the time of the contract but receives the (future) goods at the specified time. One of the important precepts that should be considered in the futures contract is whether the followers need to specify a specific location or not to determine the location for the position. The implication of the argument here is that if location determination is necessary in the event of non-location determination by the successors of the contract, then if the location is not a condition, it will not be valid if the location is not determined and the contract will be valid. Article 375 of the Civil Code, which refers to the issue of place of surrender, generally states: "The place of surrender shall be in the place where the marriage contract is to be held unless the custom and practice are appropriate to the place of surrender or at the same time. A special place for surrender has to be determined. " In jurisprudence about whether there is a specific place in the predetermined contract of marriage between the Shiite and Sunni jurists there are five quotes that this article describes descriptively and by arguing for acceptance or rejection based on jurisprudence and civil law. he does.

    Keywords: Salaf Contract, Octagonal To Salaf contract, Transfer place Octagonal, Article 375 of the Civil Code
  • Mohammadreza Kazemi Nafchi, Dawood Nasiran *, Sayyed MohammadHadi Mahdavi, Reza Abbasian Pages 131-168

    Shofeh in jurisprudence and article 808 means the right of each of the copartner in obtaining the partnership in case of exchange of exchange with his copartner for the payment of the price. Shofeh is current in immovable property that cannot be divided, and there is a difference between jurists in movable and immovable property that cannot be divided. This research has been done in a descriptive-analytical way and seeks to answer questions such as: "What is the jurisprudential basis of the right of Shofeh in cases of movable and immovable property that cannot be divided?" and so on. Regarding the background of the research, it should be said that several research studies include: the conditions for obtaining intercession in the subject law of Iran and Imami jurisprudence from Fakhreddin Asghari, the principles Shofeh on jurisprudence in movable property from the perspective of Islamic religions from Morteza Rahimi, omparative study Shofeh in Sunni jurisprudence And the rights of Iran have been exercised by Sadegh Soltanpour, etc. But the difference between the present study and the mentioned cases in proving the right of shofeh in over transferable property and Non-transferable property Indivisible based on jurisprudential reasons, while that research, looking for proving the lack of right of shofeh in over transferable property and Non-transferable property Indivisible. The result is that obtaining Shofeh in movable and immovable, property that is indivisible in the four reasons of jurisprudence (books, traditions, consensus and reason) is fixed

    Keywords: Shofeh, movable property, indivisible immovable property, Shiite jurisprudence, Sunni jurisprudence
  • Aliakbar Mohammadzadeh, Mohammadali Heidari *, Ahmadreza Tavakkoli Pages 169-194

    Warlord and corruption on earth are among the security crimes in the Islamic Penal Code adopted in 1392, which are separated from each other and each has its own instances. But what is important in the meantime is that some perpetrators of these crimes are not psychologically and medically able to bear the punishment, so it remains to be seen whether, given the importance and severity of these two crimes, mental, psychological and medical disabilities can to be considered as just agents of punishment? This fundamental question provides the basis for independent research. Well-known jurists do not consider Muscat as a punishment for some mental illnesses such as insanity. However, the well-known arguments in this regard seem to be insufficient and are in conflict with some other arguments. Despite the innovation, the Islamic Penal Code and the Code of Criminal Procedure also have shortcomings. Therefore, the research hypothesis is that psychological problems, including insanity, which are confirmed by specialized doctors, can be the cause of the fall or conversion of the perpetrators of warlords and corruption on earth. The research method is descriptive-analytical using library resources.

    Keywords: Warlord, Corruption on Earth, Mental Disorders, Authenticity of Medical Theories
  • Ehsan Moradzadeh, MohammadHasan Goli Shirdare *, Seyed Abolghasem Naghibi Pages 195-218

    Islamic jurists do not agree on the punishment of fathers and grandfathers for killing their children. In this article, the opinions and views of the jurists of Islamic religions in this field will be examined in a descriptive and analytical manner. In Imami jurisprudence, jurists believe that the father is not retaliated for killing his son. In order not to retaliate against the father, they have relied on narrations, consensus and the reason for being active for the child. According to the narrations, Shafi'i, Hanbali and Hanafi jurists believe that the father has the right of guardianship over the child and the rule is that the father should not retaliate for killing the child. But Maliki's jurists have detailed that the father will be punished if he intends to kill his son. Regarding the punishment of the paternal ancestor, the famous Imami jurists consider the paternal ancestor to be attached to the father and do not consider him deserving of retribution. However, in Sunni jurisprudence, some jurists believe that paternal ancestry is not retaliated against, and others, including Hassan ibn Hayy, believe in retaliation for paternal ancestry. Malikiyah is also detailed in the ruling of the ancestor. Regarding the punishment of the mother, the famous Imami jurists believe in the punishment of retribution, but the Sunni jurists believe that the mother is not punished like the father.

    Keywords: punishment, Child Murder, Father, Mother, Grandfather
  • Seyed Mahmood Nabavian, Seyed MoohamadMahdi Nabavian * Pages 219-238

    The issue of right is one of the fundamental issues of human social life. Human beings claim different rights to achieve their interests and goals. Rights, some of which are natural and developmental and some of which are credit. Irrespective of developmental rights, most of the rights that human beings have, which are especially discussed in jurisprudence and law, are credit rights. One of the serious issues in the philosophy of law and politics is the study of the origin of credit rights, what is the origin of credit rights and basically what inventory can forge credit rights. The present article seeks to examine the most important views on the origin of credit rights and explain the preferred view in this regard. In this study, four sources, namely God, subject law, contract and custom, have been examined and finally it has been concluded that God is the source of credit rights in jurisprudence, law and politics.

    Keywords: Origin, Right, credit, contract, custom
  • Fatemeh Najibzadeh *, Seyed MohammadTaghi Ghabooli Dorafshan, MohammadHassn Haeri Pages 239-259

    Testifying to a Muslim person for infidelity, including mental and religious infidelity, is one of the controversial topics in the jurisprudence of will. There is a dispute among the Imamiyyah jurists as to whether or not a will is permissible for a Muslim infidel and a disbeliever. Some jurists believe that it is not permissible for a Muslim to testify against an infidel and some believe that it is not permissible for a Muslim to testify against an infidel, each of which has its own proof of the Holy Quran and narrations.However, according to Article 958 of the Civil Code, a will can be considered permissible for an infidel. . There is nothing in the legal texts about the will for the infide In this article, the authors have tried to evaluate the viewpoints of the jurists in a descriptive-analytic way by referring to the library sources in comparison to Imam Khomeini's views on the validity or inaccuracy of the will of the Muslim for the infidel and the infidel. And examine the evidence of each view. The result is that in the matter of will for the infidel and the national apostate, Imam Khomeini believes in the correctness of the will for them, and in the matter of testifying for the infidel, he has chosen the position of silence and made the discussion a reflection.

    Keywords: will, the infidel, Imam Khomeini
  • Teymor Yousefi, Mehdi Sheidaeian * Pages 261-291
    Article 4 of the constitution emphasizes the teachings of the Islamic Shariah in establishing rules and activities of the state. Since, in the jurisprudential perspective, the issue of crime prevention has been emphasized in various forms without the use of modern-day legal terms, such as the introduction of forbidden, obscenity barriers, and the prohibition of evil, thus citing paragraph 5 of Article One hundred and fifty. And the six constitutions make one of the tasks of the judiciary appropriate to prevent crime. Our studies show that the structure and decisions of the judiciary on crime prevention are shaped by cultural and social prevention, situational prevention, security and law enforcement, judicial prevention, The public prevention, and civil participation. Research findings indicate that despite the success of this device in establishing the organizational structure of crime prevention, there are serious challenges and significant short comings in this field in the social field.
    Keywords: Prevention Structure, Judiciary, Organizational Performance, Crime Prevention, Jurisprudence Prevention