فهرست مطالب

پژوهش اجتماعی - پیاپی 49 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش اجتماعی
پیاپی 49 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره آقامیرزایی محلی، جمیله آقاتبار رودباری، مریم تقوایی یزدی* صفحه 1

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و رتبه بندی ابعاد توسعه اجتماعی از دید گاه اعضای هییت علمی و مدیران در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در سال تحصیلی 1399- 1398 انجام شده است. این پژوهش کاربردی و به شیوه توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هییت علمی و مدیران دانشگاه صنعتی نوشیروانی به تعداد  203 نفر بودند که از بین آنها 133 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد توسعه اجتماعی بوده است. جهت تحلیل داده ها از آزمون های ویلکاکسون، رتبه بندی فریدمن با بهره گیری از نرم افزار spss 21  استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که از دیدگاه اعضای هییت علمی و مدیران دانشگاه صنعتی نوشیروانی رتبه بندی کارکرد ابعاد توسعه اجتماعی به ترتیب شامل هویت و وفاق و یکپارچگی اجتماعی (62/4)، سرمایه اجتماعی (36/4)، پاسخگویی اجتماعی (23/4)، رفاه اجتماعی (97/3)، امنیت اجتماعی (86/3)، عدالت اجتماعی (62/3)، پایداری (35/3) می باشد و نیز در همه ی ابعاد توسعه اجتماعی در دانشگاه صنعتی نوشیروانی شکاف وجود دارد. اندازه شکاف ها به ترتیب به پاسخگویی اجتماعی (32/1-)، امنیت اجتماعی (28/1-)، پایداری (27/1-)، رفاه اجتماعی (14/1-)، عدالت اجتماعی (02/1-)، هویت و وفاق و یکپارچگی اجتماعی (99/0-) ، سرمایه اجتماعی (82/0-) مربوط بوده است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت، دانشگاه ها در ایفای نقش توسعه اجتماعی، بایستی عدالت اجتماعی و پایداری را بیشتر مورد توجه قرار دهند و در این راستا بیشتر از راهبرد تقویت هویت و وفاق و یکپارچگی اجتماعی و ارتقای سرمایه اجتماعی بهره گیرند.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، شکاف، پاسخگویی اجتماعی، پایداری، هویت و وفاق و همبستگی
  • نسیبه شیرکوند، مالک میرهاشمی* صفحه 2

    هدف از انجام این پژوهش، پیش بینی قلدری بر اساس سبک فرزندپروری ادراک شده با میانجی گری خودپنداره در دانش آموزان است. مطالعه حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری دانش آموزان مقطع دوم متوسطه مشغول به تحصیل در  شهر تهران در سال تحصیلی 1397-98 بود. تعداد افراد نمونه جمعا 290   دانش آموز بود که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه فرزند پروری ادراک شده گرولینک (1997)، پرسشنامه خودپنداره راجرز (1977) و  مقیاس قلدری ایلی نویز (2001) بودند. برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج آزمون آماری نشان داد شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار داشت. همچنین متغیر فرزندپروری ارداک شده بر قلدری هم اثر مستقیم و هم اثر غیرمستقیم (به واسطه ی خودپنداره) داشت (p<0.05). همچنین خودپنداره بر  قلدری به صورت مستقیم اثر می گذارد  (p<0.05).  نتایج پژوهش حاضر لزوم توجه به سبک فرزندپروری ادراک شده به عنوان متغیر خانوادگی در پیش بینی رفتارهای قلدری در دانش آموزان را در سطح مدارس کشور مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: قلدری، فرزندپروری ادراک شده، خودپنداره
  • حمید رضایی*، مهسا زمانی صفحه 3

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین قابلیت های دانش و گرایش به کارآفرینی با توجه به نقش میانجی سرمایه اجتماعی بود. این پژوهش از نوع توصیفی _ همبستگی است که به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل کارکنان کمیته امداد امام خمینی (ره) استان گلستان با حجم 750 نفر و روش نمونه گیری،تصادفی ساده بود، حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی _ مورگان، 256 نفر تعیین شد. روش جمع آوری داده ها به دو صروت کتابخانه ای و میدانی بود و از پرسشنامه های قابلیت های دانش پاتریک و سونیا (2009)، گرایش به کارآفرینی آنتونیک و هیسریچ (2003) و سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) جهت گردآوری داده ها استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه بر اساس نظر متخصصان و روایی سازه نیز بر اساس تحلیل عاملی تاییدی و پایایی نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. سپس، داده های گردآوری شده به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس و از طریق ماتریس همبستگی، آزمون معادلات ساختاری و برازش مدل تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین اکتساب دانش و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. بین ایجاد دانش و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. بین ذخیره کردن دانش و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. بین توزیع دانش و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. بین نگهداری از دانش و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. بین سرمایه اجتماعی و گرایش به کارآفرینی رابطه معنی داری وجود دارد. بنابراین توجه ویژه به قابلیتهای دانش و سرمایه اجتماعی به عنوان یک مزیت رقابتی در قرن 21 ، سازمان را جهت رسیدن به اهداف خود و سوق دادن به سمت افزایش ظرفیت های کارآفرینی بیش از پیش موفق خواهد نمود.

    کلیدواژگان: قابلیت های دانش، گرایش به کارآفرینی، سرمایه اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی(ره) استان گلستان، معادلات ساختاری
  • سیده مرضیه عابدی، علی بقایی سرابی*، میثم موسایی، بهرام قدیمی صفحه 4

    از موضوعات مهمی که امروزه در توسعه مطرح است، سلامت اجتماعی است که در کنار سلامت جسمی، روانی و معنوی نقش و اهمیت گسترده ایی یافته است ؛ به گونه ایی که دیگر سلامت، فقط عاری بودن از بیماری های جسمی و روانی نیست ، بلکه چگونگی عملکرد انسان در روابط اجتماعی و چگونگی تفکر وی از اجتماع نیز از معیارهای ارزیابی سلامت فرد در جامعه به شمار می رود. سلامت اجتماعی ، متاثر از شرایط اجتماعی جامعه است. یکی از موضوعات مهمی که امروزه در توسعه مطرح است، سلامت اجتماعی است که در کنار سلامت جسمی، روانی و معنوی نقش و اهمیت گسترده ایی یافته است . سلامت مفهوم وسیعی دارد و تعریف آن تحت تاثیر میزان آگاهی و طرز تلقی جوامع با شرایط گوناگون جغرافیایی و فرهنگی قرار می گیرد. این تحقیق بدنبال بررسی و مطالعه جامعه شناختی رابطه حمایت های اجتماعی، اعتماد اجتماعی و پایگاه اقتصادی و اجتماعی افراد با سلامت اجتماعی زنان در بخش خشت استان فارس بوده است. رویکردهای نظری این پژوهش، بر اساس نظریه های سلامت اجتماعی کییز، حمایت اجتماعی فیشر و تاردی و اعتماد اجتماعی فوکویاماست. روش، پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها  پرسشنامه های استاندارد کییز و محقق ساخته بوده است. داده های تحقیق با نرم افزار spss  ،مورد تجزیه و با نرم افزار لیزرل ،آزمون نهایی مدل صورت پذیرفت.نتایج نشان دادند بین متغیرهای مستقل با سلامت اجتماعی زنان، رابطه معناداری وجود دارد.نیز، نتیجه مدل معادله ساختاری، این بود که با افزایش حمایت های اجتماعی، سرمایه اجتماعی زنان، بیشتر شده و با افزایش سرمایه اجتماعی، سلامت اجتماعی ایشان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، حمایت های اجتماعی، پایگاه اقتصادی-اجتماعی، زنان، خشت
  • محمد صالحی، مجید ربیعی دولابی صفحه 5

    پژوهش حاضر با هدف ارانه مدلی برای اندازه گیری بازگشت سرمایه به منظور ارزیابی دوره های کارشناسی ارشد سازمان انجام شد. پژوهش از نوع کاربردی و در چارچوب روش توصیفی از نوع زمینه یابی بود؛ جامعه آماری آن را دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد سازمان که 75 نفر بودند، تشکیل داد. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 62 نفر انتخاب گردید. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای است. برای گردآوری داده ها نیز از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. پژوهش در دو مرحله انجام شد . در طی مرحله اول یک گروه کانونی [1]  برای شناسایی اهداف، دلایل، مولفه های مزایای مالی و غیرمالی و هزینه های دوره کارشناسی ارشد و همچنین به عنوان ورودی برای طراحی پرسش نامه شماره یک پژوهش حاضر اجرا شد. در مرحله دوم ابتدا دو پرسشنامه که پرسشنامه اول با 34 سیوال  که شامل 5 مولفه و پرسشنامه دوم 17 گویه که شامل 4 مولفه در مقیاس پنج گزینه ای لیکرت تنظیم گردید که مولفه های مدل بازگشت سرمایه  را مورد سنجش و اندازه گیری قرار داد. داده های جمع آوری شده نیز در محیط SPSS طبقه بندی و میزان ضریب پایایی باروش آلفای کرونباخ (936/ .) برای این ابزار محاسبه شد. هدف اصلی این پژوهش، ارایه مدلی جهت اندازه گیری بازگشت سرمایه به منظور ارزیابی دوره های کارشناسی ارشد سازمان بود. یافته های پژوهشی منجر به شناسایی اجزای مدل بازگشت سرمایه که با ارایه مدل معرفی گردید، همچنین شناسایی نقاط قوت و ضعف دوره کارشناسی ارشد،اندازه گیری تغییرات صورت پذیرفته در نتایج سازمانی و اندازه گیری میزان ارزش افزوده دوره های مذکور در سطوح مختلف مدل بازگشت سرمایه گردید. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده و تایید آن توسط تحقیقات قبلی و نظریه های موجود، نتیجه گرفته شد که چارچوب ارایه شده از پشتوانه نظری و تجربی و اعتبار کافی برخوردار بوده و اجرای آن، به منظور اندازه گیری بازگشت سرمایه به منظور ارزیابی دوره های کارشناسی ارشد سازمان هوافضا پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: بازگشت سرمایه، سطح واکنش، سطح یادگیری، سطح کاربرد، سطح نتایج
  • شاهرخ اشجع مهدوی، معصومه رشاد*، ابراهیم متقی صفحه 6

    هدف این پژوهش بررسی رویکرد قابلیت آمارتیا سن به نقش آموزش در پنج برنامه ی توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران می باشد. از نظر آمارتیا سن، معیار توسعه تنها اهدافی چون افزایش تولید ناخالص ملی یا صنعتی شدن نیست؛ او ارزش شاخص هایی چون پیشرفت فناوری و نوسازی اجتماعی را در گرو توانمندی انسان ها می داند. توانمندسازی افراد نیازمند فرصت هایی چون آزادی اقتصادی، آزادی سیاسی و تسهیلات اجتماعی از جمله شرایط بهداشتی مناسب و آموزش است. در نتیجه ی چنین رویکردی است که عامل انسانی آزاد می تواند توسعه ی اقتصادی و سیاسی را امکان پذیر سازد. هرگونه خللی در مسیر دستیابی افراد به آزادی و عدالت مانع از رشد و افزایش توانمندی آن ها می شود. این نگرش برخلاف سیاست گذاری های رایج است؛ سیاست گذاری هایی که توسعه ی انسانی را تنها به کشورهای ثروتمند محدود می کنند. پرسش اصلی پژوهش ناظر بر این است که سیاست های کلان آموزشی در برنامه های توسعه ی کشور تا چه اندازه در راستای افزایش قابلیت های افراد است؟ و بر اساس این فرضیه پی گیری شده است که، مروری بر اهداف آموزشی پنج برنامه ی توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران حاکی از افزایش تدریجی و آگاهانه ی توجه به آموزش به مثابه قابلیت در سیاست های کلان کشور در طول چهار دهه ی گذشته است.روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و برای گردآوری داده های آن از منابع  کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است.یافته های پژوهش حاکی از آن است که گرچه نقش آموزش به مثابه قابلیت در اهداف برنامه های اول و دوم توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران چندان برجسته نیست، اما در برنامه ی سوم، چهارم و پنجم توسعه گام هایی موثر در جهت به کارگیری آموزش به عنوان قابلیتی اساسی برای توانمندسازی افراد برداشته می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، برنامه ریزی، توسعه، رویکرد قابلیت، آمارتیا سن، برنامه پنج ساله
|
  • Page 1

    This study was descriptive-survey, with the aim of social development dimensions evaluating and from the viewpoints of faculty members and managers at Babol Noshirvani University of Technology. 120 faculty members and managers were selected by stratified random sampling. The research instrument was social development a standard questionnaire consisting of 25 pairs of corresponding questions were designed on a 5-point Likert scale. Data were analyzed using Wilcoxon tests, Friedman rankings by spss 21 software. The findings from the viewpoints of faculty members and managers at Babol Noshirvani University of Technology showed that ratings of social development dimensions were respectively consisted identity, consensus and social cohesion ( 4.62 ) , social capital ( 4.36 ) , social accountability (4.23) , social welfare ( 3.97 ) , Social security ( 3.86 ) , social justice ( 3.62 ) , sustainability ( 3.35 ), there is a gap in all social development dimensions. The size of the gaps were respectively related to the social accountability ( -1.32) , social security ( -1.28 ) , sustainability ( -1.27 ) , social welfare ( -1.14 ) , social justice ( -1.01 ) , identity and social cohesion ( -0.99 ) , social capital ( -0.82 ). Accordingly can be concluded that in the role of social development, universities should pay more attention to social justice and sustainability, in order to the role of social development dimensions and in doing so, they should make greater use of the strategy of strengthening identity consensus and social cohesion and promoting of social capital.

    Keywords: Social Development, Gap, Social Accountability, Sustainability, Identity, Consensus, Solidarity
  • Page 2
    Introduction

    Today, schools are increasingly concerned about students' behavioral disorders such as violence, disciplinary issues, bullying, and destructive and brazen behaviors.Statement of Problem: One of the important questions is why adolescents engage in behaviors such as bullying?  Parents are the first to communicate with the child and have the most influential encounters and interactions in shaping the structure of the child's future life. Children's perception of this type of interaction is much more important than the practical experience of such interactions.

    Object: 

    The aim of the present study was to predict bullying based on perceived parenting style through mediation role of self-concept in students.

    Methods

    The present study was descriptive and correlational and structural equation modeling method. The statistical population of high school students was studying in the second grade of high school in Tehran in the academic year of 2018-19. A total of 290 students were selected by cluster sampling. The research instruments included Grolink's perceived parenting questionnaire (1997), Rogers 'self-concept questionnaire (1977), and Illinois' (2001) bullying scale. Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Results

    The results of the statistical test showed that the fit indicators of the research model were in good condition. Also, the variable parenting variable on bullying had both a direct and an indirect effect (through self-concept) (p <0.05). Self-concept also directly affects bullying (p <0.05).

    Conclusion

    The results of the present study confirmed the need to pay attention to the perceived parenting style as a family variable in predicting bullying behaviors in students in the country's schools.

    Keywords: bullying, perceived parenting styles, self-concept
  • Page 3

    The purpose of this study was to investigate the relationship between knowledge capabilities and entrepreneurial orientation with Considering the mediating role of social capital. This is a descriptive-correlational study that was conducted as a survey. The statistical population included the staff of Imam Khomeini Relief Committee in Golestan province with a volume of 750 people and the sampling method was simple random. The sample size was 256 based on the Krejcie-Morgan table. To collect data, Knowledge Capabilities Questionnaires Patrick and Sonia (2009), Entrepreneurial Orientation Antonik and Hisrich (2003) and Social Capital Nahapit and Gushal (1998) were used. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts and the construct validity was confirmed by confirmatory factor analysis and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha test and combined reliability. Then, the collected data were analyzed using Smart PLS software through correlation matrix, structural equation testing and model fit. The results showed that there is a significant relationship between knowledge acquisition and social capital. There is a significant relationship between knowledge creation and social capital. There is a significant relationship between knowledge storage and social capital. There is a significant relationship between knowledge distribution and social capital. There is a significant relationship between knowledge retention and social capital. There is a significant relationship between social capital and entrepreneurship orientation. Therefore, special attention to the capabilities of knowledge and social capital as a competitive advantage in the 21st century, will make the organization more successful in achieving its goals and leading to increase entrepreneurial capacity.

    Keywords: Knowledge Management, Orientation Entrepreneurship, social capital, Imam Khomeini Relief Committee Golestan Province, Structural equations
  • Page 4

    One of the important issues in development today is social health, which along with physical, mental and spiritual health has found a wide role and importance; In a way that health is no longer just being free from physical and mental illnesses, but also how a person functions in social relations and how he thinks about society is also one of the criteria for assessing a person's health in society. Social health is influenced by social conditions of society. One of the most important issues in development today is social health, which has played a significant role alongside physical, mental and spiritual health. Health has a wide meaning and its definition is influenced by the level of awareness and attitude of societies with different geographical and cultural conditions. This study sought to study the sociological relationship between social support, social trust and economic and social status of individuals Among  Women  between the ages of 18 and 60 in the khesht city of Fars province. The theoretical approaches of this study are based on the theories of Keyes social health, Fischer and Tardy social support, and Fukuyama social trust. Method, survey, and data collection tools were standard questionnaires made by Keiz and esearcher. The data were analyzed by SPSS software and LISREL software. The results showed that there is a significant relationship between independent variables and women's social health. Also, the result of the structural equation model was that as social support increased, women's social capital increased, and as social capital increased, so did their social health.

    Keywords: social health, social capital, formal, informal social support, socioeconomic base, Women, Khesht
  • Page 5

    This research goal was to submit a model of return on investment (ROI) measurement to assess Master of Art (M.A) courses of organization. This was an applied research in descriptive framework, kind of survey and its population was consisting of all M.A graduated which include N = 75. Sample is chosen based on Morgan table including 62 people. Stratified sampling was used randomly. For collecting data, library and field methods are applied. Research was done in two phase. During the first phase, a focus group was convened to identify the components of financial a non financial benefits of program, and M.A costs and also as entry for num1 questionnaire of current research. Within second phase two questionnaires was set to assess and measurement of ROI. Witch first one included 34 questions that contained 5parameter and second one included 17 test that that contained 4 parameters through in 5-level Likert scale. Collected data was classified in SPSS and the amount of reliability coefficient was calculated by Cronbach Alpha method (0/936) for this tool. The main goal of this study was to submit a model to measure the ROI for organization (M.A) courses assessment. The research achievement led to determining the components of ROI model. Which was represent with model, never the less recognizing of M.A course and proms, measurement of changed done in organizational results and above mention of the added value courses measurement in different levels of ROI model was lone. There for based on the results and compliance of them with past researchers and current theories, it concluded that submitted framework is well theoretical and experimental supported and is credible enough and its performance purposes to measure the ROI to assess organization M.A was suggested

    Keywords: Return on investment, the level of reaction, the level of learning, the level of application, the level of results
  • Shahrokh Ashja' Mahdavi, Ma'sume Reshad, Ebrahim Motaqi Page 6

    The purpose of this study is to investigate the Amartya Sen capability approach to the role of education in five economic, social and cultural development programs of the Islamic Republic of Iran. According to Amartya Sen, the measure of development is not just goals such as increasing GDP or industrialization; He believes that the value of indicators such as technological advancement and social modernization depends on human capabilities. Empowering individuals requires opportunities such as economic freedom, political freedom, and social facilities, including adequate health care and education. It is as a result of such an approach that the free human factor can make economic and political development possible. Any disruption to individuals' access to freedom and justice will prevent them from growing and empowering themselves. This attitude is contrary to current policy; Policies that limit human development to rich countries only. The main question of the research is to what extent the macro educational policies in the development programs of the country are in line with increasing the capabilities of individuals? Based on this hypothesis, a review of the educational goals of the five economic, social and cultural development programs of the Islamic Republic of Iran shows a gradual and conscious increase in attention to education as a capability in the country's macro-policies over the past four decades. In this research, it is descriptive-analytical and library and documentary sources have been used to collect its data. The findings of the research indicate that although the role of education as a capability in the goals of the first and second economic, social and cultural development programs of the Islamic Republic of Iran It is not outstanding, but in the third, fourth and fifth development plans, effective steps are taken to use education as an essential capability for empowering people.

    Keywords: Education, Planning, development, capability approach, Amartia age, five-year plan