فهرست مطالب

مهار زیستی در گیاه پزشکی - سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

نشریه مهار زیستی در گیاه پزشکی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فهیمه نظری*، ناصر صفایی صفحات 1-9

    بیماری گال باکتریایی طوقه از جمله علل ضررهای اقتصادی می باشد و عدم کارایی سموم شیمیایی در کنترل این بیماری ضرورت کنترل یا پیشگیری از این بیماری را به روش بیولوژیک ایجاب می کند. تاکنون هیچ تحقیقی روی اثر بیوکنترلی استرین های باسیلوس روی پاتوسیستم مهم گال طوقه انجام نگرفته است. هدف این تحقیق، درک دقیق تر مکانیسم مولکولی سویه های مختلف باسیلوس روی آگروباکتریوم مولد بیماری گال باکتریایی طوقه بود، که با شناخت دقیق تر این مکانیسم ها امکان استفاده بهتر از عامل کنترل زیستی باسیلوس علیه این بیماری فراهم می گردد. لذا از گیاه توتون، آگرواسترینAgrobacterium tumefaciens IBRC-M10701 و دو استرین ATCC21332  و FKR3 از Bacillus subtilis استفاده شد. به دلیل اهمیت اثر میکرو آر ان ای ها در مسیر سیگنال دهی اکسین و القا مقاومت، سطح بیان دو میکرو آر ان ای miRNA167 nta- و miRNA393 nta- در برهمکنش باکتریایی آگرواسترین IBRC-M10701 و باسیلوس در روزهای اول، سوم و ششم بعد از تیمارگیاه توتون با روش qRT-PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان بیان میکرو آر ان ای های فوق در مقایسه با گیاه شاهد متفاوت بود. به طور کلی مقایسه الگوی تغییرات بیانی در میکروآر ان ای ها بیانگر اثر مثبت بیوکنترلی باسیلوس علیه آگروباکتریوم بود. مقایسه الگوهای بیانی دو استرین مختلف باسیلوس بیانگر اثر بیوکنترلی بهتر استرین FKR3 نسبت به استرین ATCC21332 باسیلوس بود (افزایش حدود سه برابری بیان در روزهای اول و ششم). نتایج، اهمیت بکارگیری سویه های مختلف باکتریایی باسیلوس به عنوان عوامل مهم کنترل زیستی آگروباکتریوم را بیشتر نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: باسیلوس، آگروباکتریوم، میکروآران ای، بیوکنترل، توتون
  • سیده معصومه زمانی*، محمدابراهیم فراشیانی، فرزانه کازرانی صفحات 11-27

    کاهش منابع چوبی و نیاز فزاینده به چوب، تمایل به جنگلکاری با گونه های سریع الرشد مانند صنوبرها را افزایش داده است. اما اغلب گونه های صنوبر نسبت به خشکی حساس هستند. قارچ های میکوریز می توانند وضعیت آب در گیاهان را بهبود بخشند و بقا و رشد گیاهان را تحت شرایط خشکی افزایش دهند. این نوع حفاظت با متابولیسم اسیدهای آمینه تحمل گیاه به تنش خشکی را افزایش می دهد. در این تحقیق گیاهچه های سفیدپلت (Populus caspica) از طریق کشت بافت تکثیر، برقراری همزیستی اکتومیکوریزایی با قارچ Pisolithus arhizus انجام و اثر همزیستی تحت تنش خشکی بر پارامترهای فیزیولوژیکی و تجمع اسیدهای آمینه در سفید پلت بررسی شد. نتایج نشان داد برقراری همزیستی روی گیاهچه ها اثرات منفی تنش خشکی را کنترل و موجب افزایش ارتفاع ساقه، بیومس ساقه و برگ، فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای و کلروفیل برگ شده است. پس از بررسی اسیدها آمینه در ریشه مستقل و ریشه همزیست گیاهچه ها و در دو حالت خشکی و آبیاری مشخص شد ریشه های اکتومیکوریزایی در هر دو حالت در مقایسه با شاهد دارای غلظت بالاتری از اغلب اسیدهای آمینه بودند؛ که اثبات می کند اسیدهای آمینه مهمترین محصولات هضم و فرم انتقال نیترو‍ژن در بافت همزیست هستند. تجمع معنی دار اغلب اسیدهای آمینه مانند آسپاراژین، گلوتامین، اسید گلوتامیک، هیستیدین، تیروزین، تریونین، آلانین و متیونین در ریشه های اکتومیکوریزایی تحت شرایط تنش (نسبت به ریشه های اکتومیکوریزایی تحت آبیاری و نیز ریشه های شاهد) مشاهده شد که نشان می دهد تجمع اسیدهای آمینه آزاد ارتباط نزدیکی با تحمل به خشکی در ریشه های همزیست دارند. از سوی دیگر تجمع آرژینین، سیترولین و اسید آسپارتیک در ریشه های مستقل سفیدپلت در شرایط آبیاری در مقایسه با ریشه های همزیست مشاهده شد که موید بکارگیری این اسیدهای آمینه در مسیرهای متابولیکی در سیستم ریشه ای میکوریزایی بود. ارتباط این تغییرات با عملکرد همزیستی اکتومیکوریزایی و افزایش تحمل به خشکی میزبان بحث شده است.

    کلیدواژگان: اسیدهای آمینه، تحمل، خشکی، همزیستی اکتومیکوریزایی، Populus caspica
  • زهرا علی جانی، جهانشیر امینی*، مراحم آشنگرف، بهمن بهرام نژاد صفحات 29-46

    در این مطالعه سویه های باکتریایی اندوفیت از بخش های استولون و دمبرگ گیاهچه های سالم توت فرنگی(Fragaria × ananassa) جداسازی شده و تاثیر آنتاگونیستی این سویه ها علیه قارچ عامل آنتراکنوز توت فرنگی Colletotrichum nymphaeaeدر شرایط آزمایشگاه، درون شیشه و گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. سه سویه جداسازی شده با استفاده از ویژگی های بیوشیمیایی و آنالیز مولکولی ژن 16S rDNA در جنسBacillus  قرار گرفتند. سویه های باکتریایی باعث کاهش معنی دار رشد قارچ عامل بیمارگر در آزمون کشت متقابل شدند به طوری که درصد بازدارندگی از رشد پرگنه قارچ بیمارگر در سویه های MarD40، MarD35 و MarG2 به ترتیب به میزان 50، 92/54 و 87/47 درصد ارزیابی شد. ترکیبات فرار تولید شده توسط سویه ها نیز باعث کاهش رشد پرگنه قارچ بیمارگر شد ولی این بازدارندگی بسیار کمتر از تاثیر آن ها در آزمون کشت متقابل بود و بیشترین درصد بازدارندگی در سویه MarD35 (7/24 درصد) مشاهده گردید. همچنین در نتیجه تاثیر ترکیبات خارج سلولی سویه های باکتریایی بر رشد پرگنه و جوانه زنی قارچ بیمارگر بیشترین درصد بازدارندگی از رشد پرگنه توسط سویه MarG2 (96/34 درصد) و بیشترین ممانعت از جوانه زنی اسپور بیمارگر توسط سویه MarD35 (07/52 درصد) مشاهده گردید. ارزیابی تاثیر سویه های باکتریایی اندوفیت بر شدت بیماری آنتراکنوز میوه در شرایط درون شیشه نشان داد که هر سه سویه قادر به کاهش شدت بیماری آنتراکنوز توت فرنگی هستند و بیشترین تاثیر توسط دو سویه MarD40 با درصد بازدارندگی 63/85 و MarD35 با درصد بازدارندگی 72/81 مشاهده گردید. همچنین سویه های باکتریایی به میزان قابل توجهی باعث کاهش شدت بیماری آنتراکنوز بر روی گیاهچه های توت فرنگی در شرایط گلخانه در مقایسه با شاهد شدند که در روش محلولپاشی بیشترین تاثیر در سویه MarD40 (44/94 درصد) و در روش خیساندن خاک در سویه MarD35 (77/77 درصد) ارزیابی شد. یافته های این مطالعه نشان داد که سویه های مورد بررسی قادر به جلوگیری از رشد و گسترش قارچ بیمارگر در شرایط آزمایشگاه، درون شیشه و گلخانه می باشند.

    کلیدواژگان: باکتری های اندوفیت، ترکیبات ضدقارچی، ترکیبات فرار، کنترل زیستی
  • سعیده هادیان، نوشین زندی سوهانی*، فاطمه یاراحمدی، فریبا سهرابی صفحات 47-56

    شپشک آردآلود پنبه Phenacoccus solenopsis Tinsley آفتی چندین خوار است که از دهه اول قرن بیستم به تهدیدی جدی برای کشاورزی در مناطق گرمسیری و نیمه ‏گرمسیری جهان تبدیل شده است. Aenasius bambawalei Hayat یک انگل واره داخلی است که پوره های سن سوم P. solenopsisرا انگلی می کند. در این پژوهش واکنش تابعی این پارازیتویید تحت تاثیر دوز زیرکشنده سموم اسپیروتترامات و کلرپایرفوس روی پوره های سن سوم شپشک آردآلود پنبه در دمای 1 ± 27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره روشنایی به تاریکی 10 :14 ساعت بررسی شد. تراکم های استفاده شده پورهای سن سوم شپشک آردآلود 2، 4، 8، 16، 32 و 64 عدد بود. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که واکنش تابعی در هرسه تیمار شاهد، اسپیروتترامات و کلرپایرفوس از نوع دوم بود. نرخ جستجوگری (a) زنبور در تیمارهای شاهد، اسپیروتترامات وکلرپایرفوس به ترتیب 2609/0، 1107/0 و 0556/0 بار در ساعت محاسبه شد، که این نرخ در تیمارهای اسپیروتترامات و کلرپایروفوس به ترتیب 57% و 78 %کمتر از شاهد بود. زمان دستیابی (Th) در تیمارهای شاهد، اسپیروتترامات و کلرپایرفوس به ترتیب 018/5، 335/6 و 390/9 ساعت محاسبه شد. در تیمارهای اسپیروتترامات و کلرپایروفوس زمان دستیابی به ترتیب حدود 26 % و 87 % بیشتر از تیمار شاهد بود. نرخ دستیابی نیز در تیمارهای شاهد، اسپیروتترامات و کلرپایرفوس به ترتیب 63/4، 28/3 و 55/2 پوره میزبان تعیین شد که در تیمارهای اسپیروتترامات و کلرپایرفوس 31 % و 45 % کمتر از شاهد بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که حشره کش های اسپیروتترامات و کلرپایرفوس حتی در دوزهای کم دارای تاثیر منفی روی رفتار واکنش تابعی زنبور بوده و می توانند باعث اختلال در کنترل بیولوژیک شوند.

    کلیدواژگان: شپشک آردآلود پنبه، نرخ جستجوگری، زمان دستیابی، Encyrtidae، غلظت زیرکشنده
  • محمدرضا صفری مطلق*، حکیمه روشنی صفحات 57-72

    بیماری پوسیدگی طوقه برنج با عامل Fusarium fujikuroi از بیماری های مهم برنج در دنیا و ایران می باشد که مدیریت تلفیقی آن با روش های مختلف اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش به منظور دستیابی به جدایه های آنتاگونیست قارچی مناسب برای مهار زیستی این بیماری، اثر چهار جدایه از Trichoderma spp. و سه جدایه از Aspergillus spp .، روی قارچ بیمارگرF. fujikuroi با استفاده از روش های کشت متقابل، کشت روی اسلاید، متابولیت های فرار و متابولیت های غیرفرار در آزمایشگاه بررسی شد. نتایج تحقیق نشان داد که در کشت متقابل جدایه T. harzianum با 81/81 درصد موثرترین جدایه در مهار رشد میسلیومی بیمارگربود. در روش متابولیت های فرار، جدایه هایT. harzianum  و T. virens، با 33/73 درصد موثرترین جدایه ها در مهار رشد میسلیومی F. fujikuroi بودند. در روش متابولیت های غیرفرار، جدایه های A. awamori، T. viride وT. koningi بیشترین درصد مهار F. fujikuroi را از خود نشان دادند. در روش کشت روی اسلاید تمامی جدایه های متعلق به Trichoderma  و Aspergillus در مهار بیمارگر موفق بودند. این جدایه های قارچی روی گیاه برنج در شرایط گلخانه مایه زنی شدند. تمامی قارچ های مایه زنی شده قادر به کاهش شدت بیماری در گیاهان تیمار شدهبودندکه جدایه هایT. harzianum و T. virens به ترتیببا کاهش شدت بیماری به میزان 83 و 79 درصد موثرترین قارچ ها در بررسی های گلخانه ای بودند. همچنین به کارگیری همه جدایه های مورد مطالعه در گلخانه موجب افزایش ارتفاع، وزن تر و وزن خشک اندام هوایی و ریشه در حضور قارچ عامل بیماری در مقایسه با شاهد بیمار گردید. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین تیمارها تفاوت معنی دار قارچ های مورد استفاده در مطالعات گلخانه ای به جز در صفت وزن خشک را نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی های بیوکنترل در آزمایشگاه و گلخانه، جدایه هایT. harzianum، T. virens و T. viride موثرترین آنتاگونیست هادر کنترل بیماری پوسیدگی طوقه برنج بودند.

    کلیدواژگان: برنج، پوسیدگی طوقه برنج، کنترل بیولوژیک، Aspergillus spp، Trichoderma spp
  • محمدرضا صفری مطلق*، محمد یزدانی صفحات 73-87

    بیماری بلاست برنج که توسط Pyricularia oryzae  ایجاد می شود یکی از مهم ترین بیماری های برنج در جهان است. در این تحقیق، از مجموع 150 نمونه آلوده جمع آوری شده از مزارع برنج استان گیلان، 20 جدایه قارچی و 30 جدایه باکتریایی جداسازی شد. براساس نتایج این تحقیق، باکتری های جداشده  Pseudomonas aeruginosa،Enterobacter sp. ،Enterobacter cloacae وBacillus subtilis  بودند. در آزمایشگاه از دو روش کشت متقابل و تولید متابولیت های فرار ضدقارچی به منظور مطالعات مهار زیستی استفاده شد. در کشت متقابل، جدایه  Y-25-3از P. aeruginosa با11/61 درصدو در متابولیت فرار جدایه B. subtilis W با 51/60 درصد موثرترین جدایه ها در مهار رشد میسلیومی قارچ عامل بیماری بودند. در بررسی های گلخانه ای این شش جدایه باکتریایی و بیمارگر P. oryzae پس از 12 روز روی گیاه برنج (رقم هاشمی) مایه زنی شدند. تمامی جدایه ها به طور موثری قادر به کاهش شاخص بیماریP. oryzae  شدند و جدایه  Y-25-3از P. aeruginosa با کاهش شاخص بیماری به میزان 53/70 درصد موثرترین جدایه باکتری در بررسی های گلخانه ای بود. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین تیمارها با استفاده از آزمون دانکن و روش حداقل اختلاف معنی دار (LSD) و بر اساس طرح کاملا تصادفی نشان داد بین باکتری ها از نظر درصد مهار میسلیومی در کشت متقابل و متابولیت فرار اختلاف معنی داری وجود داشت. هم چنین در گلخانه بین تیمارهای مختلف از نظر صفات شاخص بیماری، ارتفاع بوته و وزن تر اختلاف معنی داری مشاهده شد، در حالی که از نظر صفت وزن خشک بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی های بیوکنترل در آزمایشگاه و گلخانه، جدایه P. aeruginosa به عنوان موثرترین باکتری در کنترل بیماری بلاست برنج معرفی می شود.

    کلیدواژگان: آنتاگونیسم، باکتری ها، برنج، مهار زیستی، Pyricularia oryzae
  • فاطمه علی نژاد*، غلام خداکرمیان صفحات 89-100

    پدیده Quorum sensing (QS) یک سیستم تنظیمی وابسته به تراکم سلولی است که برای ارتباط بین سلولی توسط باکتری‎ها استفاده می‎شود. شمار زیادی از باکتری‎های گرم منفی و گرم مثبت از این سیستم ارتباطی برای هماهنگی بیان ژن‎ها و رفتارهای جمعی همانند ترشح فاکتورهای بیماری‎زایی، تولید آنتی‎بیوتیک، رقابت، تشکیل بیوفیلم و زیست‎تابی استفاده می‎کنند. در این پدیده ارتباط یک سلول باکتریایی با سلول باکتریایی دیگر از طریق ارسال و دریافت مولکول‎های پیام‎رسان کوچک به نام خودالقاگر انجام می‎شود. در سلول‎های باکتریایی برای جلوگیری از سیستم QS سیستم دیگری به نامQuorum quenching (QQ) گزارش شده است. در سیستم QQ، سلول باکتریایی با استفاده از تراوش ترکیبات بازدارنده و برخی آنزیم‎ها در سیستم QS اختلال ایجاد می‎کند. با توجه به پتانسیل بازدارندگی QQ در بر هم‎زدن شبکه ارتباطی سلول‎های بیمارگر باکتریایی در مراحل نخستین بیماری، این سیستم به عنوان یک راهبرد جدید برای کنترل بیماری‎های باکتریایی گیاهی معرفی شده است.

    کلیدواژگان: quorum quenching، اسیل هموسرین لاکتون، پپتیدهای پیام‎رسان، خودالقاگر
  • فرید بیکی* صفحات 101-116

    مخمرها، موجوداتی تک سلولی وابسته به سلسله قارچ ها هستند که در مبحث کنترل بیولوژیک از اهمیت بالایی برخوردار می باشند و گونه های متعددی به صورت محصول بیوکنترل در سطح تجاری تولید و عرضه شده است. در ایران نیز تاکنون چندین گونه مخمر به عنوان عامل بیوکنترل جداسازی و معرفی شده است، از این رو هدف این بررسی، تعیین تنوع مخمرها از میکروفلور کشاورزی می باشد. بدین منظور مخمرهای رورست از میکروفلور طبیعی و بومی گیاهان زراعی و باغی در طی سال های 951394، از مناطق نوار شمالی کشور و نیز از برخی نقاط دیگر کشور، جداسازی شدند. کلیه جدایه ها با استفاده از محیط غذایی مالت آگار جداسازی و خالص سازی شده و براساس خصوصیات ریخت شناختی پرگنه ها به گروه های مجزای مقدماتی تفکیک شدند. بر اساس خصوصیات ریخت شناختی نظیر رنگ و فرم پرگنه، 24 جدایه به عنوان نماینده برای شناسایی انتخاب شدند. نتایج آزمون های بیوشیمیایی با استفاده از ضریب تشابه ساده نشان می دهد، جدایه ها در سطح 87 درصد، در 14 خوشه مجزا قرار می گیرند. برای شناسایی تکمیلی، 24 جدایه به عنوان نماینده این 14 گروه انتخاب و برای بررسی تعیین ترادف قسمتی از ناحیه ITS1-5.8S-ITS2 (بر اساس آغازگرهای ITS4 و ITS1) انتخاب شدند. بر این اساس، تعلق جدایه های مورد بررسی در این تحقیق به تعداد 12 گونه به شرح ذیل مورد تایید قرار گرفت: Aureobasidium pullulans, Candida membranifaciens, Cystobasidium minutum, Debaryomyces hansenii, Filobasidium magnum, Metschnikowia koreensi, Naganishia albida, Ogataea zsoltii, Papiliotrema flavescens, Rhodotorula glutinis, R. mucilaginosa, Sporobolomyces ruberrimus. از بین این موارد، گونه های : O. zsoltii, M. koreensi, P. flavescens, C. minutum اولین گزارش برای ایران می باشند. جدایه های حاصل با استفاده از ریخت شناختی میکرو یا ماکروسکوپی، بررسی و پرگنه ها از لحاظ رنگ، شکل، اندازه و شکل سلول و مکان جداسازی آن ها توصیف شدند.

    کلیدواژگان: مخمر، تنوع زیستی، سطح گیاه، بیوکنترل
  • سوده کریمی، جلال غلام نژاد*، مژده ملکی صفحات 117-136

    پسته یک محصول مهم صادراتی در ایران است. این محصول همواره به وسیله قارچ بیمارگر Aspergillus flavus و آفلاتوکسین ناشی از آن تهدید می شود. در حال حاضر محققین به دنبال استفاده از روش های بی خطر جایگزین، به جای استفاده از سایر روش های کنترل بیماری های گیاهی مانند استفاده از سموم شیمیایی، هستند. عصاره های گیاهی به صورت یک روش دوست دار محیط زیست، می تواند برای کنترل A. flavus استفاده شود. در این مطالعه تاثیر عصاره های گیاهی شامل اندامهوایی اسطوخودوس فرانسوی (Lavandula stoechas)، آویشن شیرازی (Thymus vuldaris)، بذر رازیانه (Foeniculum vulgare)، اندامهوایی مرزه (Satureja hortensis) روی میزان تولید و هم چنین خاصیت تجزیه کنندگی آفلاتوکسین تولیدی، به وسیله روش های دیسک کاغذی و اختلاط عصاره با محیط کشت و نیز روی پسته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد استفاده از غلظت 2000 میلی گرم در لیتر عصاره متانولی اسطوخودوس به میزان 63/65 درصد از رشد قارچ بیمارگر کاست. در آزمون استفاده از عصاره ها روی دیسک کاغذی و هم چنین اختلاط عصاره ها با محیط کشت، عصاره آبی اسطوخودوس با غلظت 2000 میکروگرم در میلی لیتر، به ترتیب با 31/39 و 96/55 درصد ممانعت از قارچ و عصاره آویشن شیرازی با غلظت 2000 میکروگرم در میلی لیتر به ترتیب با 53/29 و 54/39 درصد ممانعت از قارچ، موثرترین عصاره ها بودند. زمانی که عصاره ها به طور مستقیم روی قارچ تولیدکننده آفلاتوکسین به کار گرفته شدند، نتایج نشان داد که غلظت 4000 میلی گرم در لیتر اسطوخودوس به میزان 18/91 درصد از تولید آفلاتوکسین کل در محیط کشت جلوگیری به عمل آورد. در نهایت عصاره آبی اسطوخودوس در غلظت 4000 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر را (95/76 درصد) نسبت به شاهد در کاهش میزان اسپور تولیدی به وسیله قارچ بیمارگر روی میوه پسته نشان داد. نتایج میزان آفلاتوکسین موجود در پسته ها نشان داد که هر دو گیاه مورد مطالعه (اسطوخودوس و آویشن شیرازی) در غلظت های 2000 و 4000 میلی گرم در لیتر باعث کاهش معنی دار میزان آفلاتوکسین B1 تولیدی شدند. نظر به تاثیر بسیار خوب عصاره های گیاهی  مورد مطالعه در این تحقیق در آزمایشگاه و هم چنین روی پسته، به خصوص اسطوخودوس و آویشن شیرازی به عنوان ترکیبات با اثرات قارچ کشی بالا و دوستدار محیط زیست شناخته شدند.

    کلیدواژگان: پسته، Aspergillus flavus، آفلاتوکسین، عصاره گیاهی
  • لاچین مختارنژاد*، محسن فرزانه صفحات 137-157

    در شرایطی که عوامل بیماری زای گیاهی خسارت زیادی در مراحل مختلف داشت و برداشت گیاهان ایجاد می کنند، استفاده از سموم شیمیایی سنتزی اجتناب‌ناپذیر بوده و خسارت های جبران ناپذیری برای محیط زیست و سلامت انسان در پی دارد. جایگزینی سموم شیمیایی با عوامل زیستی مفید می تواند در کاهش این خطرات و خسارت ها موثر واقع شود. در این بین، مخمرها با توجه به گستردگی، قابلیت مهار زیستی، سازگاری با محیط زیست و ایمن بودن برای سلامت انسان، جایگزین های امیدوار کننده ای برای ترکیبات شیمیایی حفاظت از گیاهان هستند و در طی چند دهه گذشته، مطالعه بر روی سازوکارهای زیست مهاری مخمرها به طور گسترده ای صورت پذیرفته است. در این بررسی، به مرور تحقیقات اساسی در مورد سازوکارهای مخمرهای مهار زیستی (شامل رقابت ،ترشح آنزیم، تولید سم، مواد فرار، مایکوپارازیت و القای مقاومت) به‌عنوان فاکتورهای محافظت از گیاهان پرداخته می‌شود. همچنین مروری اجمالی بر مراحل تجاری سازی و فرآورده های ثبت شده زیستی بر پایه مخمر ارایه شده است. بطورکلی این بررسی، کمبود مطالعات تکمیلی در مورد مکانیسم های مهار زیستی مخمرها و حتی مخمرهای ثبت شده را نشان می دهد. بنابراین می توان گفت شناسایی مکانیسم های مهار زیستی مخمرها با جزییات بیشتر، همچنان یکی از زمینه های تحقیقاتی است و درک بهتر آن‌ها می تواند زمینه ساز توسعه محصولات تجاری بر پایه مخمر برای حفاظت از گیاهان باشد.

    کلیدواژگان: مخمر، مکانیسم های مهار زیستی، بیمارگرهای گیاهی، تجاری سازی
  • مریم عجم حسنی*، بیژن آهنگی رشتی صفحات 159-164

    شناسایی سلول‌های خونی، جزء مطالعات پایه‌ای فیزیولوژی سیستم گردش خون محسوب می‌شود. سلول‌های خونی به‌عنوان اولین سد دفاعی در ایمنی سلولی حشرات به شکل بیگانه‌خواری و گره‌زایی در بلوکه کردن عامل بیگانه مشارکت می‌کنند. در پژوهش حاضر، هموسیت‌های شیخک بالغ Blepharopsis mendica پس از رنگ‌آمیزی با گیمسا و با استفاده از میکروسکوپ نوری با بزرگنمایی 40 برابر شناسایی شدند. در همولنف این حشره شکارگر، پنج نوع هموسیت شامل پروهموسیت‌ها، گرانولوسیت‌ها، پلاسموتوسیت‌ها، اونوسیتوییدها و اسفرولوسیت‌ها مشاهده شدند. فراوا‌‌ن‌ترین سلول‌های خونی در پوره و بالغین این شیخک، اسفرولوسیت‌ها و سپس پلاسموتوسیت‌ها بودند. کمترین فراوانی متعلق به پروهموسیت‌ها بود. اونوسیتوییدها بزرگترین سلول‌ها به لحاظ اندازه مشاهده شدند. اونوسیتوییدها دارای یک هسته درشت که تقریبا به کناره غشای سلول کشیده شده است بوده و سطح سیتوپلاسم این سلول‌ها دانه‌دار بود. پروهموسیت‌ها با هسته مشخص مرکزی کوچک‌ترین سلول‌ها هستند. پلاسموتوسیت‌ها به شکل دوکی مشاهده شدند و پروفایل چندشکلی رایج در همولنف اکثر حشرات در این حشره مشاهده نشد. گرانولوسیت‌ها در اندازه‌های کوچک تا متوسط ولی بزرگ‌تر از پروهموسیت‌ها با دانه‌های گرانول مانند متراکم بودند. اسفرولوسیت‌ها در اندازه‌های متوسط تا درشت بوده، هسته مرکزی دارند و حفره‌های اسفرول متعدد، سیتوپلاسم این سلول‌ها را اشغال نموده است. وزن بدن و حجم خون بالغین بیشتر از پوره‌های سن پنج این شیخک بود. این مورد، جمعیت بالاتر هموسیت‌ها را در بالغین توجیه می کند. شناسایی هموسیت‌های شیخک‌ها به عنوان گروه بزرگ شکارگر آفات، کمتر مورد توجه محققین قرار گرفته است و پژوهش حاضر می‌تواند مقدمه‌ای برای مطالعات ایمنی‌شناسی آن‌ها باشد.

    کلیدواژگان: شیخک، همولنف، سلول های خونی، ریخت شناسی
  • اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی گیاهان آویشن و زیره سیاه بر عوامل موثر بر بیماری زایی باکتری Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum / Pectobacterium carotovorum ,اثرضدمیکروبی ,عصاره الکلی, فاکتور ویرولانس ,پوسیدگی نرم سیب زمینی
    فرانک رحیمی، ساغر کتابچی* صفحات 165-175

    باکتریPectobacterium carotovorumعامل بیماری پوسیدگی نرم سیب‌زمینی است. این تحقیق به‌منظور یافتن راهکار موثر و بی‌خطر جهت کاهش خسارت این بیماری انجام شده است.در این پژوهش اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی دو گیاه دارویی آویشن شیرازی و زیره سیاه برروی عوامل موثر بر بیماری‌زایی بیماری پوسیدگی نرم سیب‌زمینی در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت و فاکتورهای قطر هاله، درصد بازدارندگی، میزان بیوفیلم، تاثیر عصاره های گیاهی بر درصد آبگریزی، میزان چسبندگی و حرکت باکتری، اندازه‌گیری و تجزیه و تحلیل شد.نتایج آزمایش نشان داد بیشترین میزان قطر هاله چاهک در اثر کاربرد عصاره گیاهان آویشن برابر با 66/9 میلی متر می‌باشد. همچنین عصاره آویشن تاثیر قابل ملاحظه ای بر درصد بازدارندگیPectobacterium carotovorum در غده سیب‌زمینی به میزان 46/87 درصد دارد و باعث کاهش علایم بیماری روی غده سیب‌زمینی شد. اثرات گیاه آویشن و زیره سیاه بر روی دیگر فاکتورهای بیماری‌زایی به یک اندازه بوده است و هر دو گیاه از نظر آماری با شاهد تفاوت معنی‌داری را نشان دادند. عصاره آویشن باداشتن خاصیت ضد باکتریایی بیشتر و مهار حرکت باکتری باعث کنترل معنی‌دار بیماری روی غده سیب‌زمینی شده است. با توجه به نتایج این تحقیق استفاده از ترکیبات موثر عصاره آویشن جهت کنترل بیماری پوسیدگی نرم غده سیب‌زمینی بویژه در دوران انبارداری توصیه می‌گردد.

|
  • Fahimeh Nazari *, Naser Safaei Pages 1-9

    Crown gall is one of the most damaging bacterial diseases caused economic damages. Nowadays special attention has been focused on biological control of plant diseases as an alternative to chemical control in terms of the dangers of pesticides. There was no special research focused on the interaction between Bacillus and Agrobacterium until now. The objective of this study was understanding molecular mechanisms between B. subtilis as a biocontrol agent and A. tumefaciens. This information would provide us the opportunity for better management of the disease. In this study tobacco plants (Nicotiana tabacum), IBRC–M10701strains of A. tumefaciens, B. subtilis strain ATCC21332, and Bacillus subtilis OKB105 strain FKR3 were used. miRNAs have an important effect in the auxin signaling pathway and resistance induction. The expression level of two miRNAs, miR167 and miR393 was measured using Real–Time PCR; 1, 3 and 6 days after inoculations of A. tumifaciens and B. subtilis revealed significant differences with the control plants. The results of expression levels demonstrated FKR3 showed a better effect to ATCC21332 in controlling A. tumifaciens. Research showed a positive effect of Bacillus on Agrobacterium. This study indicates the possible use of biological controls such as B. subtillis in controlling of A. tumefaciens.

    Keywords: Bacillus spp, Agrobacterium spp, miRNAs, biocontrol, Tobacco
  • Seyedeh Masoomeh Zamani *, Mohammad Ebrahim Farashiani, Farzaneh Kazerani Pages 11-27

    Increasing need for wood and on the other hand declining wood resources have caused desire for afforestation with fast–growing species such as poplars, but poplar species usually are susceptible to drought. Ectomycorrhizal fungi can improve the water status of host plants and increase plant survival and growth under drought conditions. The precise mechanism of this function is still not clear, but amino acid metabolism has been reported to play an important role in plant tolerance to drought stress. In this study seedlings of Populus caspica were propagated through tissue culture and their symbiosis with Pisolithus arhizus was carried out to evaluate the plantlets resistance to drought in acclimatization process. It was found that establishment of this symbiosis enhanced seedling height, biomass of root, shoot and leaves, photosynthesis, transpiration, stomatal conductance and leaf chlorophyll. Determination of amino acids in ectomycorrhizal and non–ectomycorrhizal roots of P. caspica plantlets (in both drought and irrigation conditions) showed that generally, the concentration of most amino acids increased in ectomycorrhizal root systems, which proved amino acids are the most important assimilation and nitrogen transfer forms in ectomycorrhizal tissue. Significant accumulation of many amino acids such as asparagine, glutamine, glutamic acid, histidine, tyrosine, threonine, alanine and methionine in ectomycorrhizal roots under stress conditions (compared to the ectomycorrhizal roots under irrigation and the control roots) was found, thus it can conclude that tolerance of ectomycorrhizal roots to drought stress is closely associated with their accumulation of free amino acids. Arginine, citrulline and aspartic acid accumulated in non–inoculated P. caspica root systems under irrigation conditions (compared to the mycorrhizal root systems), which confirmed the use of these amino acids in some metabolic pathways in the mycorrhizal root systems. Implications of these changes in the functioning of the ectomycorrhizal symbiosis are discussed.

    Keywords: Amino acids, drought, ectomycorrhizal symbiosis, Populus caspica, tolerance
  • Zahra Alijani, Jahanshir Amini *, Morahem Ashengroph, Bahman Bahramnejad Pages 29-46

    In this study, three nonpathogenic endophytic bacterial isolates recovered from Fragaria × ananassa stolon and petal and their antagonistic activity was evaluated against Colletotrichum nymphaeae, the causal agent of strawberry anthracnose under in vitro, in vivo, and greenhouse conditions. Bacterial isolates were identified as Bacillus spp. using a combination of phenotypic, biochemical properties and molecular phylogenetic analysis of the 16S rDNA gene sequence. The living cells of bacterial isolates inhibited the mycelial growth of C. nymphaeae using dual culture method and inhibition percentage was evaluated as 41.87, 50, and 54.92 % in MarG2, MarD40 and MarD35, respectively. The volatile compounds (VOCs) produced by bacterial isolates inhibited the mycelial growth of C. nymphaeae and the highest inhibition was observed in MarD35 isolate (24.7%). Moreover, the cell free culture filtrates of bacterial isolates reduced the mycelial growth and conidial germination of pathogen and the highest inhibition was observed in MarG2 (34.96%) on mycelial growth and in MarD35 (52.07%) on conidial germination. The living cells of bacterial isolates decreased anthracnose fruit rot at postharvest and the highest inhibition was observed in MarD40 (85.63%) and MarD35 (81.72%), respectively. Furthermore, disease severity of strawberry anthracnose by bacterial isolates was reduced using drenching soil and plant spraying techniques. The findings of this study showed that bacterial isolates have the ability to prevent the growth of fungal pathogen under in vitro, in vivo and greenhouse conditions.

    Keywords: antifungal compounds, endophytic bacteria, strawberry anthracnose, volatile compounds
  • Saeedeh Hadian, Nooshin Zandi-Sohani *, Fatemeh Yarahmadi, Fariba Sohrabi Pages 47-56

    Phenacoccus solenopsis Tinsley is a polyphagous pest that has become a serious threat to agriculture in the tropical and subtropical regions of the world since the beginning of the twentieth century. Aenasius bambawalei Hayat is an endoparasitoid that parasitizes third instar nymphs of P. solenopsis. In this study, sublethal effects of spirotetramat and chlorpyrifos were investigated on the functional response of the parasitoid on the nymphs of P. solenopsis at 27± 1 ° C, 65± 5% RH, and a photoperiod of 14: 10 (L: D). The densities of 2, 4, 8, 16, 32, and 64 third instar nymphs of P. solenopsis were used in the experiments. The results of logistic regression showed type II functional response in all three treatments including control, spirotetramat, and chlorpyrifos. The search rate (a) of the wasp in control, spirotetramate, and chlorpyrifos treatments were calculated to be 0.2609, 0.1107, and 0.0556 h–1, respectively, which in spirotetramat, and chlorpyrifos were 57% and 78% less than control. Handling time (Th) in control, spirotetramat, and chlorpyrifos treatments were calculated to be 0.0187, 6.3352, and 9.3903 h, respectively. In spirotetramate and chlorpyrifos treatments, handling times were about 26% and 87% more than control. The handling rates of control, spirotetramate, and chlorpyrifos were 4.63, 3.28, and 2.55 host nymphs, respectively; which in spirotetramate and chlorpyrifos it was 31% and 45% less than in control. The results of this study showed that the insecticides of spirotetramate and chlorpyrifos had a negative effect on the functional response behavior of the parasitoid even at low doses and thus could disturb the biological control.

    Keywords: cotton mealy bug, search rate, handling time, Encyrtidae, Sublethal concentration
  • Mohammad Reza Safari Motlagh *, Hakimeh Roshani Pages 57-72

    Rice foot rot disease caused by Fusarium fujikuroi, is one of the most important rice diseases in the world and in Iran. Integrated management with different methods is very important for the disease. In this research, to find appropriate fungal antagonistic isolates for the biological control of foot rot, the effect of four isolates of Trichoderma spp. and three isolates of Aspergillus spp. were studied on F. fujikuroi in vitro using dual culture, slide culture, volatile metabolites and non–volatile metabolites. The results of research showed that T. harzianum isolate with 81.81% was the most effective isolate in suppressing the mycelium growth of F. fujikuroi. In the volatile metabolites method, T. harzianum and T. virens isolates were the most effective with 73.33% in suppressing the mycelium growth of the pathogen. In the non–volatile metabolites method, A. awamori, T. viride and T. koningi isolates showed the highest percentage of F. fujikuroi inhibition. In the slide culture method, all isolates of Trichoderma spp. and Aspergillus spp. proved to be effective in inhibition of the mycelia of F. fujikuroi. These fungal isolates were inoculated on the rice plant under greenhouse conditions. All inoculated fungi were able to reduce the severity of the disease in the treated plants. The isolates of T. harzianum and T. virens were the most effective fungi in reducing the disease by reducing the severity by 83% and 79%, respectively. Also, application of all the studied fungi in the greenhouse increased the height, fresh weight and dry weight of shoots and roots in the presence of pathogen compared to the control plants (without pathogen). Analysis of variance and comparison of the mean of the treatments showed a significant difference between the fungi except in the dry weight trait. According to the results obtained from biocontrol studies in laboratory and greenhouse, T. harzianum, T. virens and T. viride isolates were the most effective antagonists in controlling rice foot rot disease.

    Keywords: Aspergillus spp, Bakanae, biological control, rice, Trichoderma spp
  • Mohammad Reza Safari Motlagh *, Mohammad Yazdani Pages 73-87

    Rice blast disease, which is caused by Pyricularia oryzae, is one of the most important diseases of rice in the world. In this research, out of 150 infected samples collected from rice farms of Guilan province, 20 fungal isolates and 30 bacterial isolates were collected. The isolated bacteria were belonged to Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter sp., Enterobacter cloacaeand Bacillus subtilis. Two methods of dual culture and the production of volatile antifungal metabolites were used in the laboratory in order to study biological control. In the greenhouse trial, rice plants (cv Hashemi) were inoculated with the six bacterial isolates as well as P. oryzaepathogen after 12 days. According to the results of this research, in the dual culture method, P. aeruginosa Y–25–3 with 61.11% and in the volatile metabolite method, B. subtilis W with 60.51% were found to be most effective in suppressing mycelial growth of the pathogenic fungus. All isolates significantly alleviated the severity of the P. oryzae–induced disease in greenhouse, but the most effective was P. aeruginosa, which reduced the disease index by 70.53%. Analysis of variance and comparing the characters average in Duncan test and Least Significant Difference (LSD) and based on a completely randomized design revealed significant differences among the bacteria in terms of mycelial inhibition in the dual culture and volatile metabolite methods. Furthermore, in greenhouse trials there were significant differences in the disease index, plant height and fresh weight among the treatments, whereas the treatments did not exhibit any significant differences in dry weight. Based on the results of biocontrol assays in the laboratory and greenhouse, P. aeruginosa Y–25–3 was recognized as the most effective bacterial isolate in the control of rice blast disease.

    Keywords: antagonism, Bacteria, biological control, Pyricularia oryzae, rice
  • Fatemeh Alinejad *, Gholam Khodakaramian Pages 89-100

    Quorum sensing (QS) phenomenon is a cell density-dependent regulatory system that bacteria use to communicate with each other as a multicellular organism. Numerous Gram-negative and Gram-positive bacteria use this signaling system to synchronize genes expression and group behaviors including virulence factor secretion, antibiotic production, competence, biofilm formation, and bioluminescence. In this signaling system, bacterial cell-to-cell communication mediated by sending and sensing small signaling molecules known as autoinducers (AIs). For the prohibition of the quorum-sensing system in the bacterial cell, there is another regulatory system named quorum quenching (QQ). The function of this system is through the secretion of inhibitors (QSIs) and some enzymes (QQ enzymes) which interfere with communication in the quorum-sensing system. Due to the inhibitory potential of the QQ system to disrupt the communication network provided by the QS system, it introduced as a novel strategy to control plant bacterial diseases.

    Keywords: quorum quenching, acyl-homoserine lactone, signaling peptides, autoinducer
  • Farid Beiki * Pages 101-116

    Yeasts are single–celled microorganisms classified as members of the fungi kingdom. This group are very important in biological control, so that several species have been produced and supplied as biocontrol products at the commercial level. In Iran, several types of yeast have been isolated and introduced as biocontrol agent. Therefore, the purpose of this study is to know the yeast biodiversity from agricultural microflora. For this reason, epiphytic yeasts on crop plants and fruit trees were collected from the Northern provinces and some other parts of Iran during 2015–2016. The yeast isolates were recovered on malt agar (MA) medium. All yeast isolates were basically grouped according to the morphological characteristics of colonies. Based on morphological charecterestics such as color and colony form, 24 isolates were selected as reperesentatives for identification. The results of biochemical tests using Simple Matching Coefficient in 87% showed that all isolates are grouped into 14 separate clusters. Twenty–four isolates representatives of 14 groups were selected and analyzed by partial sequencing of ITS1–5.8S–ITS2 region with ITS1 and ITS4 primers. All isolates were identified as Aureobasidium pullulans, Candida membranifaciens, Cystobasidium minutum, Debaryomyces hansenii, Filobasidium magnum, Metschnikowia koreensi, Naganishia albida, Ogataea zsoltii, Papiliotrema flavescens, Rhodotorula glutinis, R. mucilaginosa and Sporobolomyces ruberrimus. Among them, four species i.e. O. zsoltii, M. koreensi, P. flavescens, C. minutum are new records to the Iranian mycoflora. All yeasts were described by macroscopic and microscopic morphological characters including colony color and shape; cell size and shape; and by location of isolation.

    Keywords: Yeast, Biodiversity, plant surface, biocontrol
  • Soodeh Karimi, Jalal Gholamnezhad *, Mojdeh Maleki Pages 117-136

    Pistachio is an important export product in Iran. This product is constantly threatened by Aspergillus flavus and its aflatoxin. Researchers are now looking to use alternative non-hazardous methods instead of other methods of management of plant diseases, such as the use of chemical pesticides. Plant extracts as an environmentally friendly method can be a good alternative to chemicals. In this study, the effect of plant extracts including lavender (Lavandula stoechas), thyme (Thymus vulgaris), fennel (Foeniculum vulgare) and savory (Satureja hortensis) on the amount of degradation and aflatoxin production in vitro, by paper disk methods and mixing the extract with the culture medium, as well as in the storage conditions and on pistachio were investigated. The results showed that using of 2000 mg/L methanol extract reduced the growth of pathogenic fungus by 65.63%. In the tests of using the extracts on the paper disc as well as mixing the extracts with the culture medium, aqueous extract of lavender with a concentration of 2000 μg/ml prevented the growth of pathogen by 39.31 and 55.96%, respectively, and thyme extract with a concentration of 2000 μg/ml inhibited the fungal growth by 29.33% and 39.54%, respectively. These extracts had the highest effect on the pathogen growth. When the extracts were applied directly to aflatoxin, the results showed that the concentration of 4000 mg/L lavender prevented the aflatoxin production in the culture medium by 91.18%. Finally, aqueous extract of lavender at 4000 mg/L showed the highest effect (76.95% compared to control) in reducing the amount of spores produced by pathogenic fungi on pistachio fruit. The results of aflatoxin content in pistachio showed that both studied plants (lavender and thyme) at concentrations of 2000 and 4000 mg/L significantly reduced the amount of aflatoxin produced. Due to the remarkable and good effect of plant extracts on pistachio fruit under both in vitro and in the storage, the studied extracts, especially lavender and thyme, are natural compounds with high fungicidal effect and environmentally friendly effects.

    Keywords: pistachio, Aspergillus flavus, aflatoxin, Plant extracts
  • Lachin Mokhtarnejad *, Mohsen Farzaneh Pages 137-157

    Plant pathogens cause great damage on crops during harvest and post–harvest stages. The use of synthetic chemical fungicides is inevitable and causes irreparable damage to the environment and human health. Replacing chemical fungicides with beneficial biological agents can be effective in reducing these risks and damages. Among biological agents, yeasts are promising alternatives to chemical plant protection compounds due to their widespread distribution, bioavailability, environmental friendliness, and safety for human. Over the past few decades, the study of biocontrol mechanisms of yeasts against plant diseases has been extensively studied. Here, the fundamental researches on the mechanisms (e.g. competition, enzyme secretion, toxin production, volatiles compounds, mycoparasitism, and induction of resistance) of biocontrol yeasts as plant protection agents are reviewed.  It also provides an overview of the commercialization process and registered yeast–based bioproducts. In general, this study shows the lack of fundamental studies on the biocontrol mechanisms of yeasts and registered yeast agents. Therefore, identifying the biocontrol mechanisms of yeasts in more detail is still one of the research fields and better understanding of them can pave the way for the development of yeast–based commercial products for plant protection.

    Keywords: yeast, plant pathogens, biocontrol mechanisms, commercialization
  • Maryam Ajamhassani *, Bijan Ahangi Rashti Pages 159-164

    Identification of hemocytes is one of the basic studies of circulatory system physiology. Blood cells, as the first defense barrier to insect cellular immunity, participate in blocking the foreign particles in the form of phagocytosis and nodules. In the present study, homocytes of adults of Blepharopsis mendica were identified after staining with Gimsa and using a light microscope with a magnification of 40. In the hemolymph of this predatory insect, five types of homocytes were observed, including prohemocytes, granulocytes, plasmotocytes, oenocytoids, and spherulocytes. The most abundant blood cells in the nymphs and adults of this mantis were spherulocytes and plasmotocytes, respectively. The lowest abundance of cells belonged to prohemocytes. Oenocytoids were the largest cells. Oenocytoids had a large nucleus that extended almost to the side of the cell membrane and the cytoplasmic surface of these cells was granular. Prohemocytes were the smallest cells and observed with the distinct central nucleus. Plasmotocytes were observed as spindles, and the common polymorphic profile of most insects hemolymph was not observed in hemolymph of B. mendica. Granulocytes size were small to medium but were larger than prohemocytes with granule–like granules in cytoplasmic surface. Spherulocytes are medium to large, have a central nucleus, and numerous spherul occupy the cytoplasm of these cells. Adult body weight and blood volume were higher than the nymphs of this mantis. So, it is clear that there are higher populations of hemocytes in adults in comparison nymphs. The identification of mantis homocytes as a large group of pest predators is being investigated for the first time and can be used in the study of its immune features.

    Keywords: blood cells, hemolymph, mantis, morphology
  • Faranak Rahimi, Saghar Ketabchi * Pages 165-175

    Pectobacterium carotovorum is the causative agent of potato soft rot. The aim of this study was to find an effective and safe solution to reduce the damage of this disease. The antibacterial effect of ethanolic extract of two medicinal plants i.e. thyme and black cumin on the pathogenic factors of P. carotovorum was investigated in a completely randomized design and the factors of inhibition zone diameter, inhibition percentage, biofilm, hydrophobic effect, adhesion on the potato tuber and motility of bacteria were measured and analyzed. The results showed that the maximum diameter of the inhibition zone due to the use of thyme extract was 9.66 mm. Also, thyme plant extract had a significant effect on the inhibitory percentage of P. carotovorum in the potato tuber by 87.46% and reduced the symptoms of the disease on the potato tuber. Effects of thyme and black cumin extracts on the other pathogenic factors were the same and both extracts showed statistically significant differences with the control. It seems that thyme extract had more antibacterial properties and because of inhibition of motility of bacteria caused significant control of the disease on the potato tubers. According to the results of this study, the use of effective compounds of thyme extract to control soft rot disease of potato tuber, especially during storage is recommended.

    Keywords: Pectobacterium cartovorum, antimicrobial, alcoholic extract, virulence factor, potato soft rot