فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 41 (بهار 1399)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 41 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب خالوندی، سهراب دل انگیزان*، آزاد خانزادی صفحات 1-28
    متوسط نرخ رشد اقتصادی ایران در چهار دهه گذشته عددی مثبت بوده است؛ در حالی که، در طی این چهار دهه نرخ بیکاری بطور متوسط افزایش پیدا کرده است. بنابراین، مسئله ی اصلی در این مطالعه، عدم افزایش نرخ اشتغال متناسب با نرخ رشد اقتصادی است. برای این منظور، در ابتدا، با استفاده از روش آسیب شناسی رشد اشتغال زا به بررسی چالش رشد همراه با اشتغال پرداخته شده است. یکی از مهم ترین محدودیت های رشد اشتغال زا، عامل تکنولوژی تشخیص داده شده است. سپس با استفاده از روش رگرسیون کوانتایل و داده های مربوط به شاخص تکنولوژی، شاخص کشش اشتغال زایی رشد و شاخص پایداری در بهبود تکنولوژی، تاثیر تکنولوژی بر کشش اشتغال زایی رشد طی دوره زمانی 1369:1-1398:4، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که در دهک های ابتدایی، تاثیر تکنولوژی و پایداری در بهبود تکنولوژی بر کشش اشتغال زایی رشد بیش از دهک های پایانی است. و نیز در سالهای اخیر با بهبود تکنولوژی، تولید افزایش و اشتغال کاهش یافته است. بنابراین باید در کنار بهبود تکنولوژی به مسئله سازگار نمودن نیروی کار از کانال آموزش و مهارت افزایی با تغییرات تکنولوژی، توجه و تاکید گردد تا بتوان علاوه بر افزایش اشتغال، همراستا با بهبود تکنولوژی، از سرریزها و اثرهای بازدهی به مقیاس تکنولوژی در جهت حرکت به سمت تولید انبوه و افزایش تولید و اشتغال، بهره برد.
    کلیدواژگان: کشش اشتغال زایی رشد، تکنولوژی اشتغال زا، رگرسیون کوانتایل، ایران
  • محمد دهقان منشادی، کریم اسلاملوئیان*، ابراهیم هادیان، زهرا دهقان شبانی صفحات 29-66
    کیفیت نهادی در حال حاضر یکی از متغیرهای مهم در تجزیه و تحلیل عملکرد اقتصادی کشورها محسوب می شود، به نحوی که بر اساس مطالعات جدید کیفیت نهادی ماهیت چرخه های تجاری و رفتار پویای متغیرهای کلیدی اقتصاد کلان را متاثر می سازد. هدف این مطالعه بررسی فرایند اثرگذاری کیفیت نهادی بر متغیرهای اقتصاد کلان و واکنش این متغیرها به تغییرات کیفیت نهادی برای ایران با استفاده از تکنولوژی رانت جویی در قالب یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید است. پس از ساخت و حل الگو، با استفاده از روش مقداردهی اثر تغییرات نهادی بر متغیرهای کلان طی دوره زمانی 1396-1363 بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که بهبود کیفیت نهادی از طریق افزایش فعالیت های مولد، کاهش هزینه مبادله تولید، ارتقای بهره وری، افزایش سرمایه گذاری و اثرگذاری سیاست گذاری های پولی و مالی، مصرف خصوصی، مخارج دولت و تولید غیر نفتی در ایران را افزایش خواهد داد، لذا پیشنهاد می شود که سیاستگذاران با اقدامات مناسب نظیر افزایش ثبات مالی دولت، کنترل فساد و رانت جویی، ارتقای حاکمیت نظم و قانون، ارتقای شفافیت و پاسخگویی در برابر مردم و بهبود کیفیت دیوانسالاری، در جهت بهبود کیفیت نهادی اقدام کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت نهادی، تکنولوژی رانت جویی، چرخه های تجاری، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی
  • مهدی یزدانی*، حسین توکلی صفحات 67-95
    به طور کلی سرمایه گذاری در تکنولوژی های جدید چه از طریق جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و چه از طریق واردات کالاهای سرمایه ای، موجب کاهش شدت انرژی می شود. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش ارزیابی و مقایسه اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی و واردات کالاهای سرمایه ای بر شدت انرژی بخش های اقتصادی ایران است. برای این منظور از داده های جمعی سازی نشده در بخش های کشاورزی، حمل ونقل و صنعت و معدن طی دوره 1396-1372 استفاده و با روش آرلانو و باند در فضای داده های تابلویی، الگوی مورد نظر برآورد شده است. علاوه بر دو متغیر فوق، از شاخص قیمت انرژی، ارزش افزوده و مجذور آن، درجه باز بودن تجاری و شاخص قیمت تولید کننده هر بخش و نرخ ارز حقیقی به عنوان متغیرهای توضیحی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی با یک وقفه، اثر معنادار و منفی بر شدت انرژی در همه بخش های اقتصادی دارد، در حالی که واردات کالاهای سرمایه ای اثر معناداری بر شدت انرژی بخش های اقتصادی ایران نداشته و حتی ضریب با وقفه آن، شدت انرژی را افزایش داده است. علاوه براین ارزش افزوده، شاخص قیمت انرژی و باز بودن تجاری بخش ها رابطه منفی با شدت انرژی دارد. در نهایت شاخص قیمت بهای تولید کننده و نرخ ارز حقیقی رابطه مثبت با شدت انرژی دارد. بر این اساس، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی نسبت به واردات کالاهای سرمایه ای به منظور کاهش شدت انرژی در بخش های اقتصادی در الویت قرار است
    کلیدواژگان: شدت انرژی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کالاهای سرمایه ای، الگوی داده های تابلویی پویا
  • یونس گلی، لیلا آرغا*، یوسف محنت فر صفحات 97-119
    یکی از مسایل اصلی توسعه بخش صنعت، افزایش کارایی انرژی برای بهبود کیفیت محیط زیست است. در این راستا، مطالعه حاضر با استفاده از شواهد آماری بخش صنعت براساس کدهای آیسیک دو رقمی برای دوره زمانی 1386 تا 1394 به برآورد کارایی انرژی در زیر بخش های صنعت و اثر تمرکز صنعتی بر آن می پردازد. نتایج نشان می دهد که کارایی انرژی در گروه بازیافت در کمترین مقدار برابر با 01/0 و در گروه تولید سایر محصولات کانی غیر فلزی در بیشترین مقدار برابر با 78/0 است. همچنین گروه های محصولات فلزی فابریکی (کد 28)، کانی غیر فلزی (کد 26) و غذایی و آشامیدنی (کد 15) دارای کمترین تمرکز صنعتی برابر با 031/0 است و گروه ساخت ماشین آلات دفتری، حسابداری و محاسباتی (کد 30) دارای بیشترین تمرکز، برابر با 394/0 است.  نتایج برآورد الگو توبیت نشان می دهد که تمرکز صنعتی، اثر منفی و معناداری بر کارایی انرژی دارد، و مخارج تحقیق و توسعه، قیمت انرژی و سرمایه انسانی اثر مثبت و معناداری بر کارایی انرژی دارد. تخصیص مخارج تحقیق و توسعه در جهت شناخت فرآیندهای نوین تولیدی، بهبود کیفیت سرمایه انسانی و توزیع فعالیت های صنعتی در استان ها براساس مزیت نسبی از جمله سیاست های موثر برای افزایش کارایی انرژی است.
    کلیدواژگان: کارایی انرژی، تمرکز صنعتی، الگوی توبیت
  • عباس عرب مازار، حجت ایزدخواستی*، سعید بیگ محمدی صفحات 131-151
    یکی از مهم ترین عوامل اثرگذار بر عملکرد اقتصادی کشورها، نهادهای با کیفیت هستند. از این رو، شناسایی عوامل تعیین کننده کیفیت نهادی و به طور خاص کیفیت حکمرانی، امکان اتخاذ سیاست های مناسب در جهت افزایش کیفیت حکمرانی را فراهم می کند. به علاوه، بهبود کیفیت حکمرانی باعث اصلاح ساختار مخارج دولت، بهبود عملکرد نظام مالیاتی و بهبود عملکرد اقتصادی کشورها می شود. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل موثر بر کیفیت حکمرانی در کشورهای دارای رانت منابع طبیعی با استفاده از معادلات همزمان داده های تابلویی است. در این مطالعه از داده های 32 کشور دارای رانت منابع طبیعی در دوره زمانی 2015-2002 استفاده شده است. مهم ترین نتایج حاصل از برآورد نشان می دهد که تولید ناخالص سرانه، درآمدهای مالیاتی و آزادی مطبوعات بر کیفیت حکمرانی اثرگذار بوده اند. همچنین، کیفیت حکمرانی در کشورهای دارای رانت منابع نیز از طریق اثرگذاری بر ساختار مخارج دولت و سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی اثرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: کیفیت حکمرانی، رانت منابع طبیعی، درآمدهای مالیاتی، داده های تابلویی
  • مهدی نجاتی، مجتبی بهمنی، عبدالمجید جلایی، یاسر بلاغی اینالو* صفحات 153-179
    تحلیل اثرات رفاهی موافقت نامه تجاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند امری مفید در تصمیم گیری های اقتصادی باشد، از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی آثار رفاهی کاهش تعرفه های وارداتی بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. بدین منظور، از الگوی پروژه تحلیل تجارت جهانی (GTAp)، نسخه10 پایگاه داده های آن و بسته نرم افزاری RunGTAP استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که حذف کامل تعرفه های وارداتی بین کشور ایران و اعضای اتحادیه اوراسیا، اثرات رفاهی معناداری بر مناطق روسیه، ایران و قزاقستان ایجاد می نماید و رفاه اندکی عاید مناطق ارمنستان و قرقیزستان می شود. همچنین، تفکیک اثرات رفاهی در ایران نشان دهنده آن است که بیشترین تاثیر مثبت بر رفاه ایران، مربوط به کاهش تعرفه های وارداتی روسیه از ایران و همچنین کاهش تعرفه های وارداتی ایران از روسیه است و بیشترین تاثیر منفی بر رفاه ایران مربوط به کاهش تعرفه های وارداتی ایران از قزاقستان و کاهش تعرفه های وارداتی ایران از بلاروس است.
    کلیدواژگان: اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پروژه تحلیل تجارت جهانی، ایران، تعرفه، موافقت نامه آزاد تجاری
  • ابوالفضل شاه ابادی*، طیبه چایانی، زهرا صادقی معتمد صفحات 181-205

    افزایش تولید از طریق افزایش بهره وری از جمله برنامه های مهم کشورها برای رسیدن به رشد اقتصادی مستمر و باثبات به شمار می رود. شاخص پیچیدگی اقتصادی با استفاده از فناوری و نوآوری در فرآیند تولید از طریق ایجاد ساختار مولد سبب افزایش بهره وری کل عوامل تولید می شود. این مطالعه به برآورد تاثیر پیچیدگی اقتصادی بر بهره وری کل عوامل تولید در 29 کشور منتخب تولیدکننده علم با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته دو مرحله ای طی دوره زمانی 2017-2009 پرداخته است. نتایج نشان می دهد که شاخص های پیچیدگی اقتصادی، آمادگی فناورانه و جهانی شدن از قبیل جهانی شدن اقتصادی تاثیر مثبت و معناداری بر بهره وری کل عوامل تولید دارد. همچنین شاخص تورم دارای تاثیر منفی و معناداری بر بهره وری کل عوامل تولید است. بنابراین توصیه به بسترسازی مناسب جهت بهبود پیچیدگی اقتصادی، استفاده از دانش و فناوری در تولیدات افزایش سطح تعاملات بین المللی در راستای افزایش سهم رشد بهره وری کل عوامل تولید می گردد.

    کلیدواژگان: آمادگی فناورانه، بهره وری کل عوامل تولید، تورم، پیچیدگی اقتصادی، جهانی شدن
|
  • Zeinab Khalvandi, Sohrab Delangizan *, Azad Khanzadi Pages 1-28
    The average economic growth rate of Iran over the past four decades has been a positive number; Meanwhile, the unemployment rate has risen on the average over the past four decades. Therefore, the main issue in this study is that the employment rate has not been increased in proportion to the economic growth rate. For this purpose, first, using the pathological method of employment growth, the challenge of growth associated with employment has been investigated. One of the most important constraints on job growth is the technology factor. Then, using quantitative regression quantitative method and data related to technology index, employment growth elasticity index and sustainability index in technology improvement, the effect of technology on employment growth elasticity during the period 1990:1-2020:4, has been investigated. The results show that in the primary deciles, the impact of technology and sustainability in technology improvement on employment elasticity is higher than in the final deciles. Also, in recent years, with the improvement of technology, production has increased, and employment has decreased. Therefore, in addition to improving technology, the issue of adapting the labor force through training and skills enhancement channels with technology changes should be considered and emphasized.
    Keywords: Growth Employment Elasticity, Employment Technology, Quantile Regression, Iran
  • Mohammad Dehghanmanshadi, Karim Eslamloueyan *, Ebrahim Hadian, Zahra Dehghan Shabani Pages 29-66
    Institutional quality is one of the key determinants of the economic performance of countries. The literature lacks a formal model to address the role of institutional quality changes in the macroeconomic dynamics of a developing economy. Using a new Keynesian dynamic stochastic general equilibrium framework and incorporating rent-seeking technology, this study investigates the effect of institutional quality shocks on the business cycle and the dynamic behavior of key macroeconomic variables in Iran. Our modeling allows us to show how institutional quality affects behavior of households, firms, government, and the central bank. The model is solved and calibrated for the period 1984-2017. The results indicate that better institutional quality increases private consumption, government spending, and non-oil production through increasing productive activities, decreasing transaction costs, improving productivity, enhancing investment, and promoting more effective monetary and fiscal policies. More specifically, policymakers should take certain measures to improve the quality of institutions in Iran through boosting government stability, fighting corruption, controlling rent-seeking activities, improving law and order, increasing democratic accountability, and bureaucracy quality. These findings might have important policy implications for policymakers in Iran.
    Keywords: Institutional Quality, Rent Seeking, business cycles, Dynamic Stochastic General Equilibrium
  • Mehdi Yazdani *, Hossein Tavakoli Pages 67-95
    Generally, investment in new technology through foreign direct investment or import of capital goods can lead to decrease energy intensity. Hence, the main purpose of this study is to evaluate and compare the effect of foreign direct investment and import of capital goods on energy intensity of Iranian economic sectors. In this regard, disaggregated data for the sectors of agriculture, transportation, industry, and mine have been used during 1993-2018 and the model has been estimated by Arellano and Bond method. Other than two above mentioned variables, energy price index, value added and its square, trade openness, producer price index and exchange rate have been used as explanatory variables. The results show that the lag of foreign direct investment has significant and negative effect on energy intensity in economic sectors, while import of capital goods has no significant effect and even the lag of this variable has increased it. Moreover, value added, energy price index and trade openness have negative relation with energy intensity. Finally, producer price index and exchange rate have positive relation with energy intensity. Hence, absorption of foreign direct investment than import of capital goods is important to reduce energy intensity in Iranian economic sectors.
    Keywords: energy intensity, Foreign direct investment, Capital Goods, Dynamic Panel Data Model
  • Younes Goli, Leila Argha *, Usef Mehnatfar Pages 97-119
    One of the key issues in the development of the industrial sector is to increase energy efficiency to improve the quality of the environment. On this issue, the study uses industrial sector data of two-digit ISIC codes for the period of 2007-2015 to estimate energy efficiency of sub-sectors of industry and evaluates the effect of industrial concentration on it. The results show that recycling has lowest energy efficiency equals to 0.01 and Manufacture of other non-metallic mineral products has highest energy efficiency which is equal to 0.78. Also, the Manufacture of fabricated metal products, Manufacture of other non-metallic mineral products and Manufacture of food products and beverages have lowest spatial concentration index equal to 0.031 and Manufacture of office, accounting and computing machinery in highest level is 0.394. The results of the Tobit estimation show that industrial concentration has negative effect on energy efficiency, and R&D expenditure, energy prices and human capital have a positive and effect on energy efficiency. The allocations of R&D expenditures to identify novel production processes, improve the quality of human capital and distributing industrial activities in provinces basic on relative advantages are effective policies to increase energy efficiency.
    Keywords: Energy efficiency, Tobit, Industrial Concentration
  • Abbas Arabmzar, Hojjat Izadkhasti *, Saeed Beygmohammadi Pages 131-151
    One of the most important factors effecting the economic growth and sustainable development is high quality institutions in countries. Therefore, identifying the determinants of quality of institutions, especially those related to quality of governance, will provide appropriate means to increase quality of governance. In addition, improving the quality of governance will improve the structure of government spending and improve the economic performance of countries. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the factors affecting the quality of governance in countries with natural resource rents using simultaneous equations of panel data. In this study we have used the data of 32 countries with natural resource rent in the period of 2002-2015. The results show that GDP per capita, tax revenues and freedom of press have affected the quality of governance. Also, the quality of governance in countries with resource rent has affected economic growth by influencing the structure of government spending and human capital.
    Keywords: Quality of Governance, Natural Resource Rent, Freedom of Press, panel data
  • Mehdi Nejati, Mojtaba Bahmani, Sayyed Abdolmajid Jalaee Esfandabadi, Yaser Balaghi * Pages 153-179
    The analysis of the welfare effects of trade agreement of Iran and Eurasian Economic Union can be useful in economic decision making; therefore, the aim of this study is to investigate the welfare effects of reducing import tariffs between Iran and the member countries of the Eurasian Economic Union. For this purpose, Global Trade Analysis Project, version 10 of its databases and RunGTAP software package have been used. The results show that the complete elimination of import tariffs between Iran and members of the Eurasian Union will have significant welfare effects on the regions of Russia, Iran and Kazakhstan, and a small welfare on Armenia and Kyrgyzstan regions. Also, the separation of welfare effects in Iran indicates that the most positive impact on Iran's welfare is related to the reduction of Russia Tariffs for the goods imported from Iran and also the reduction of Iran’s Tariffs for the goods imported from Russia, and the most negative impact on Iran's welfare is related to the reduction of Tariffs for imported goods from Kazakhstan and the reduction of Tariffs for imported goods from Belarus.
    Keywords: Eurasian Economic Union, Global Trade Analysis Project Model, Iran, tariff, Trade liberalization
  • Abolfazl Shahabadi *, Tayebe Chayani, Zahra Sadeghi Motamedd Pages 181-205

    Increasing production through increased productivity, including important countries ' programs, is expected to achieve continued economic growth. The index of economic complexity using technology and innovation in the manufacturing process through the creation of the generating structure causes an increase in total productivity of the factors. This study estimated the effect of economic complexity on total production factors in 29 selected countries of science using the generalized moments of moments (GMM) during the period of 2009–2017. The results show that indicators of economic complexity, technological readiness and globalization Such as economic globalization have a positive and significant effect on total productivity of production factors. also, inflation index has a negative and significant effect on productivity of all production factors. Therefore, appropriate adaptations to improve the economic complexity, the use of knowledge and technology in its products and to increase the level of international interactions in order to increase the contribution of total productivity growth factors should be recommended.