فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 53 (بهار 1402)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 53 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نجمه ساجدیان فرد*، زهرا دهقان شبانی صفحات 1-33
    امروزه تجارت محصولات فناورانه به یک نیروی محوری در شکل دادن به اقتصاد جهانی تبدیل شده است. با پیشرفت های سریع در فناوری و افزایش پیوستگی، تجارت محصولات فناورانه در طول سال ها به طور تصاعدی گسترش یافته است. در این مقاله با استفاده از نظریه شبکه، ابتدا موقعیت ساختاری ایران در صادرات و واردات محصولات فناورانه در شبکه تجارت بین الملل براساس داده های سال 2019 بررسی و سپس بازارهای اصلی عرضه و متقاضیان عمده این محصولات در شبکه تجارت این کالاها معرفی شد. در پایان، تاثیر کشورهای منتخب عضو معاهدات بین المللی (مسیرها، سازمان ها و نهادهای بین المللی) بر موقعیت ایران در شبکه تجارت محصولات فناورانه مطالعه شده است. نتایج نشان می دهد برقراری ارتباط و یا تقویت واردات از کشورهای آسیای شرقی، جنوب شرقی آسیا، اقیانوسیه و کشورهای اروپایی موقعیت ساختاری ایران در شبکه تجاری را بهبود می بخشد. در بخش صادرات، کشورهای آسیای شرقی و اقیانوسیه به عنوان مقاصد پیشنهادی برای صادرات محصولات فناورانه هستند. به علاوه از دیدگاه اقتصاد سیاسی بین الملل، کشورهای امارات متحده عربی، عمان، قطر و ترکیه در حوزه خاورمیانه و کشورهای آلمان، ایتالیا، چین، ژاپن، سنگاپور، فرانسه، کره جنوبی، مالزی، هند، هلند و هنگ کنگ در سایر نقاط جهان برای ایران در تجارت محصولات فناورانه مناسب تلقی می شوند.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی بین الملل، تجارت بین الملل، محصولات غیر نفتی، محصولات فناورانه، نظریه شبکه
  • طاهره ملک شاهی*، پرویز داودی، حسین صمصامی صفحات 35-81
    با توجه به اهمیت ابزارهای پرداخت الکترونیک در مبادلات مالی و توسعه روزافزون این ابزارها، این مطالعه بر آن است تا آثار ابزارهای پرداخت الکترونیک را با استفاده از الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کینزین های جدید، از کانال مصرف خانوار، تقاضای دارایی های پولی خانوار و سپرده بانکی بر بخش حقیقی اقتصاد ایران بررسی نماید. تاکنون بررسی تاثیر این ابزارها بر بخش حقیقی اقتصاد ایران با استفاده از الگو های بر پایه خرد صورت نگرفته است. ارکان اساسی الگوی استاندارد در نظر گرفته شده عبارت است از خانوارها، بنگاه ها (اعم از بنگاه کالای نهایی و بنگاه کالای واسطه ای)، بانک تجاری، دولت و بانک مرکزی. مقادیر ورودی و پارامترهای الگو با استفاده از روش کالیبراسیون طی دوره 1399-1366 تعیین گردید. نتایج حاصل از بروز شوک ابزار پرداخت الکترونیکی بر متغیرهای تولید، اشتغال، تورم، نرخ رشد حجم پول و سرمایه گذاری حاکی از آن است که با بروز شوک، تولید، اشتغال و سرمایه گذاری افزایش یافته و تورم و نرخ رشد حجم پول کاهش می یابد. تاثیر ابزارهای پرداخت الکترونیک در بخش حقیقی اقتصاد ایران نشان می دهد که این ابزارها می توانند نقشی فراتر از انتقال امن پولی را ایفا کرده و لزوم سیاستگذاری، رشد و توسعه زیرساخت ها، بکارگیری تکنولوژی های جدید و نیز قانون گذاری در این بخش بیش از پیش نمایان می گردد.
    کلیدواژگان: تعادل عمومی پویای تصادفی، ابزارهای پرداخت الکترونیک، بخش حقیقی اقتصاد، بانکداری الکترونیک
  • علی اصغر سالم، لیلا جباری*، فرشته مرادیان صفحات 83-131
    تنوع صادرات یک اقدام پیشگیرانه در برابر شوک های تجاری است که به صورت افزایش در تعداد کالاهای صادراتی و کاهش وابستگی یک کشور به یک منبع برای صادرات تعریف می شود و می تواند به ثبات اقتصاد کلان و بهبود فضای کسب وکار کمک کند. این شاخص، جنبه اساسی از فرآیند توسعه نه تنها برای دولت های رانتیر بلکه برای تمامی کشورها محسوب می شود که می تواند از طرق مختلف نابرابری درآمد را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی اثر تنوع صادرات بر نابرابری درآمد و تاثیر ریسک سیاسی بر تعامل میان این دو متغیر، در 81 کشور با ریسک سیاسی بالا و پایین با استفاده از الگوی داده های تابلوئی کوانتایل بااثرات ثابت طی سال های 2019-2000 انجام شد. نتایج نشان داد که تنوع صادرات، نابرابری درآمد را در هر دو دسته کشورهای مورد بررسی، افزایش می دهد. بااین حال اثر آن بر نابرابری درآمد درکشوهای با ریسک سیاسی بالا بیشتر است که این نتیجه نشان می دهد، درکشورهای با ریسک سیاسی بالا، به علل مختلف مانند موانع تجاری و محدودیت بازگشت درآمد صادرات به داخل، هزینه های تنوع صادرات بالا است؛ لذا در این کشورها استفاده از نیروی کار ماهر باشدت بیشتری برای جبران هزینه های متنوع سازی صورت گرفته و سبب ایجاد شکاف دستمزدی و نابرابری بالاتر شده است. صنعتی شدن و افزایش درجه بازبودن تجاری به طور معناداری نابرابری درآمد را کاهش و سرمایه گذاری مستقیم خارجی، نابرابری درآمد را در هر دو دسته کشور افزایش می دهد. تولید ناخالص داخلی سرانه اثر غیرخطی به شکل U معکوس بر نابرابری درآمد دارد که نشان می دهد، فرضیه کوزنتس تایید می شود.
    کلیدواژگان: تنوع صادرات، داده های تابلوئی کوانتایل با اثرات ثابت غیرجمع پذیر، ریسک سیاسی، نابرابری درآمد
  • صالح طاهری بازخانه*، هادی کشاورز صفحات 133-162
    اقتصاددانان اهمیت ویژه ای برای الگوسازی رفتار سیاست گذاران و مقامات پولی نسبت به شرایط اقتصادکلان قائل هستند. برای این منظور، برآورد واکنش سیاست پولی نسبت به شکاف تولید و تورم به یکی از موضوعات کلیدی مبدل شده است. در این راستا، پژوهش حاضر با به کارگیری تبدیل موجک پیوسته و ابزار همدوسی چندگانه، همدوسی جزئی، اختلاف فاز جزئی و بهره موجک جزئی، سیاست پولی در اقتصاد ایران را در حوزه زمان - فرکانس طی دوره 1400:4 - 1367:1 ارزیابی می نماید. نتایج نشان از سلب کارکرد سیاست پولی در رویارویی با شکاف تورم دارند که عدم استقلال بانک مرکزی و سرایت ناترازی های اقتصادکلان به پایه پولی را منعکس می کند. با این توضیح که تنها در افق کوتاه مدت و طی سال های 1393 - 1392 واکنشی قاعده مند و مخالف چرخه ای اعمال شده است. در سایر افق ها و سال های دیگر، سیاست پولی فاقد اثرگذاری و یا مبتنی بر صلاح دید گزارش می شود که تشدید در انحراف تورم را در پی داشته است. در چرخه های تجاری بیش تر از 8 سال (افق بلندمدت)، سیاست پولی قاعده مند و ثبات ساز طی سال های 1387 - 1379 و 1393 - 1392 مشاهده شد. با وجود این، در افق متداول چرخه های تجاری (8 - 4 سال) که واکنش مخالف چرخه ای نسبت به شکاف تولید اهمیت بیش تری پیدا می کند، سیاست پولی نتوانسته رسالت خود را ایفا کند.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، قاعده پولی، بهره موجک جزئی، تحلیل زمان- فرکانس
  • زین العابدین صادقی*، مهدی نجاتی، سحر سنایی صفحات 163-186
    موضوع تاب آوری توجه زیادی را در سال های اخیر به خود جلب کرده است. تاب آوری به قابلیت سیستم در مقابله با اغتشاشات شدید بیرونی اشاره دارد. زمانی یک سیستم تاب آور است که بتواند مخاطرات را جذب کرده خود را با شرایط به سرعت در حال تغییر انطباق دهد، بدون این که کارکرد اصلی خود را از دست بدهد. در این مقاله ما یک الگوی داده ستانده منطقه ای را برای بررسی تاب آوری انرژی یک اقتصاد در الگوی چند کشوری برای سال 2014 استفاده کرده ایم که وابستگی های بین بخشی و بین منطقه ای را در ساختار اقتصادی در نظر می گیرد. این الگو اثرات اختلال تولید انرژی تصادفی بر کل سیستم داده ستانده چند منطقه ای را به شکل کسری تقاضای نهایی محاسبه می کند. نتایج نشان می دهد زمانی که عرضه برق کاهش می یابد تقاضای بخش ها از دیگر حامل های انرژی افزایش می یابد یعنی این حامل های انرژی را جانشین برق می کند، اما در حالت کلی سایر حامل های انرژی جانشین مناسبی برای تمام بخش های اقتصادی نیستند. همچنین در حالت تعامل اقتصادی بروز شوک در یک منطقه توسط دیگر مناطق پوشش داده می شود. بنابراین مشارکت بین مناطق به طور قابل توجهی تاب آوری انرژی فردی و جمعی را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری انرژی، داده ستانده، داده ستانده منطقه ای، برنامه ریزی خطی
  • فاتح حبیبی، صلاح الدین منوچهری* صفحات 187-219
    بررسی رفتار بازیگران بخش مسکن اعم از سرمایه گذاران، خانوارها و سازندگان بسیار با اهمیت است. بخش زیادی از نوسانات قیمت مسکن ناشی از فعالیت این بازیگران بالاخص فعالیت سرمایه گذاران این بخش است که این نوسانات قیمت مسکن بر سایر بخش های اقتصادی اثرگذار است زیرا بخش مسکن ارتباط پسین و پیشین زیادی با سیار بخش ها دارد. این پژوهش به تحلیل رفتار بازیگران بخش مسکن در شکل گیری الگوی تعادلی قیمت مسکن در ایران با ارائه یک الگوی تعادلی و روش بهینه سازی ریاضی در دوره زمانی 1370 تا 1401 پرداخته است. نتایج نشان می دهد که یک ارتباط مثبت بین قیمت تعادلی مسکن با هزینه ساخت و ساز هر واحد مسکونی، درآمد خانوارها و انتظارات سرمایه گذاران از قیمت مسکن وجود دارد. هم چنین، یک ارتباط مستقیم بین حجم معاملات سرمایه گذاران و انتظارات سرمایه گذاران از قیمت مسکن وجود دارد. وقتی که انتظارات سرمایه گذاران از قیمت مسکن در بازه صفر تا 71/1 و بیشتر از 71/1 باشد، به ترتیب، سرمایه گذاران در موقعیت فروش و خرید مسکن قرار خواهند گرفت. با توجه به نتایج، ارتباط بین قیمت تعادلی مسکن و حجم معاملات سرمایه گذاران با مولفه ریسک سرمایه گذاران مثبت بوده و اگر قیمت تعادلی مسکن بیشتر (کمتر) از 33/2 باشد، سرمایه گذاران موقعیت فروش (خرید) می گیرند. از طرفی، اگر سرمایه گذاران با توجه به میزان ریسک و حجم معاملات، در محدوده پایین صفر قرار بگیرند، سرمایه گذاران موقعیت فروش و اگر در محدوده بالای صفر قرار بگیرند، سرمایه گذاران در موقعیت خرید قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: الگوی تعادلی، قیمت مسکن، بازیگران مسکن، ایران
|
  • Najmeh Sajedianfard *, Zahra Dehghan Shabani Pages 1-33
    Today, the trade of technological products has become a pivotal force in shaping the global economy. With rapid advancements in technology and increasing interconnectedness, the trade of technological products has expanded exponentially over the years. This article examines the structural position of Iran in the export and import trade network of high-tech products in 2019 using network theory approach. Also, this paper assesses important suppliers and demanders of high-tech products in the high-tech trade networks. Finally, this manuscript evaluates the effect of recommended countries which are members of international treaties in Iran in high-tech products with an international political economy approach. The results show that creating or strengthening import links from East Asian, Southeast Asian, Oceania, and European countries can enhance Iran's structural position in the high-tech products trade network. Besides, in the export sector, the East Asian and Oceania countries are suggested destinations for the export of technological products. In addition, from the point of view of international political economy, the United Arab Emirates, Oman, Qatar and Turkey in the Middle East and Germany, Italy, China, Japan, Singapore, France, South Korea, Malaysia, India, the Netherlands and Hong Kong in other parts of the world are considered suitable for Iran in the trade of technological products.
    Keywords: High-Tech Products, International Political Economy, International Trade, Trade in Non-Oil Products, Network theory
  • Tahereh Malekshahi *, Parviz Davoodi, Hossein Samsami Pages 35-81
    Considering the importance of electronic payment tools in financial transactions and the increasing development of these tools, this study aims to examine the effects of electronic payment tools using the new Keynesian DSGE model, from the household consumption channel, the demand for monetary assets of households and bank deposit to the real sector of Iran's economy. So far, the impact of these tools on the real sector of Iran's economy has not been investigated using Micro-based models. The basic elements of the considered model are households, companies (both final and intermediate goods companies), commercial banks, government and central bank. The parameters of the model were determined using the calibration method of the period of 2016-2018. The results of the shock of electronic payment tools on the variables of production, employment, inflation, growth rate of money and investment were investigated, and the results indicate that with the shock of electronic payment tools, production, employment and investment increased and inflation and the growth rate of the money decreases. The impact of electronic payment tools in the real sector of Iran's economy show that these tools can play a role beyond the safe transfer of money and policymaking, infrastructure growth and development use of new technologies and legislation in This section appears is necessary more and more.
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium, Electronic Payment Instruments, Real Sector of the Economy, Electronic Banking
  • Ali Asghar Salem, Leyla Jabari *, Fereshteh Moradian Pages 83-131
    Export diversification is a preventive measure against trade shocks, which is defined as an increase in the number of export goods and a decrease in a country's dependence on a single source for exports, and it can help macroeconomic stability. This index is an essential aspect of the development process not only for rentier governments but also for all countries, which can affect income inequality in various ways. Therefore, the study tries to investigate the effect of export diversity on income inequality and the impacts of political risk on the interaction between these two variables, in 81 countries with high and low political risk using the panel quantile model with fixed effects during the years 2000-2019. The results show that export diversity increases income inequality in both groups of countries under investigation. However, export diversification effects on income inequality is greater in countries with high political risk. Therefore, in these countries, the more skilled labor has been used to compensate for the diversification costs and has caused a high wage gap. Industrialization and increasing the degree of trade openness reduce income inequality. Foreign direct investment increases income inequality in both categories of countries. GDP per capita has a non-linear inverse U-shaped effect on income inequality, that Kuznets' hypothesis is confirmed in both categories of countries.
    Keywords: Export Diversity, Income inequality, political risk, quantile panel with non-additive fixed effects
  • Saleh Taheri Bazkhaneh *, Hadi Keshavarz Pages 133-162
    Modeling the behavior of policymakers and monetary authorities in relation to macroeconomic conditions is crucial for economists. Estimating the reaction function of monetary policy to the out gap and inflation gap has become one of the most important issues for this reason. In this regard, the current study used continuous wavelet transform and multiple coherence tools, partial coherence, partial phase difference, and partial wavelet gain to evaluate Iran's monetary policy in the time-frequency domain from 1988 to 2021. The results indicate that the reaction function of monetary policy in addressing the inflation gap has been inefficient, which reflects the central bank's lack of independence and the contagion of macroeconomic imbalances to the monetary base. If the short-run horizon and the years 2013-2014 were considered, a rule based, and counter-cyclical response was implemented. In other periods and years, it has been reported that monetary policy has no effect or is discretionary, resulting in an increase in inflation deviation. During the years 2000-2008 and 2013-2014, regular and stabilizing monetary policy was observed during business cycles with a horizon of more than eight years. In spite of this, the monetary policy has not been able to fulfill its mandate in the common horizon of business cycles (4-8 years), where the counter-cyclical reaction becomes more essential to the output gap.
    Keywords: Monetary Policy, Monetary rule, Partial Wavelet Gain, Time-Frequency Analysis
  • Zeinolabedin Sadeghi *, Mehdi Nejati, Sahar Sanaei Pages 163-186
    The topic of energy resilience has been noticed a lot in recent decades. Resilience refers to ability of the system to face intense disturbances with a low probability of occurrence. A system is resilient, where it can de facto absorb the temporary or permanent risks and adjust itself with rapidly changing positions of the economy without losing its efficiency factor. In this study we propose a multi- region input–output model to study the energy resilience of several multi-country economies in the year of 2014 with accounts for the inter-sectoral and inter-regional dependencies in the economic structure. The model computes the impacts of random energy production disruptions on the entire multi-regional input–output system in the form of final demand deficits. The results show that when the supply of electricity decreases, the sector's demand for other energy carriers increases, it means, it substitutes these energy carriers with electricity. But Generally Other energy carriers are not suitable substitutes for all economic sectors. We also observed that in the case of trade between countries, the occurrence of a shock in one region is covered by other regions therefore cooperation among regions can improve the individual and collective energy resilience significantly.
    Keywords: Energy Resilience, Input-output, Multi-Regions Input-output, Linear Programming
  • Fateh Habibi, Salahedin Manochehri * Pages 187-219
    Investigating the behavior of agents in the housing sector, including investors, households and developers, is very important. A large part of housing price fluctuations is caused by the activities of these agent, especially the investors in this sector, and these housing price fluctuations influence other economic sectors because the housing sector has a lot of backward and forward relationships with other sectors. This research aims to analysis of the behavior of agent in the housing sector in the forming of the equilibrium pattern of housing prices in Iran using the mathematical optimization method for the period of 1991 to 2022. The results show that there is a positive relationship between the equilibrium price of housing with the construction cost of each residential unit, household income and investors' expectations of housing prices. Also, there is a direct relationship between the volume of trading of investors and their expectations of housing prices. When the expectations of housing prices are in the range of zero to 1.71 and more than 1.71, investors will be in the position of selling and buying housing, respectively. Hence, the relationship between the equilibrium price of housing and the volume of trading of investors with the risk component of investors is positive, and if the equilibrium price of housing is more (less than) 2.33, investors take a selling (buying) position. On the other hand, if the investors are in the low range of zero according to the amount of risk and volume of trading of investors, then the investors are in the selling position and if they are in the upper range of zero, the investors are in the buying position.
    Keywords: Equilibrium model, Housing Price, Housing Agent, Iran