فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 6 (تابستان 1399)

مجله حقوق کودک
پیاپی 6 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهرام سلامی*، محمد مظهری صفحات 11-42

    با رشد و توسعه شهرنشینی در جهان، دولت ها با چالش های مختلفی در حوزه حقوق گروه-های خاص شهروندان از جمله کودکان مواجه می باشند، چرا که کودکان به علت شرایط خاص سنی و رشدی خود نیازمند توجه بیشتری نسبت به سایر شهروندان عادی هستند و از حقوق ویژه ای برخوردارند. اما شهرها نه تنها برای کودکان طراحی نشده اند بلکه آنها را از کمترین حقوق ویژه خود نیز بهره مند نمی سازند. مسلما مهم ترین سند حقوقی کودکان، کنوانسیون حقوق کودک می باشد. کودکان از حقوق مختلفی برخوردارند که در کنواسیون حقوق کودک منعکس گردیده اند، اما آنچه که مد نظر تحقیق حاضر می باشد یافتن پاسخ این پرسش است که: حقوق کودکان در حوزه حقوق شهری چیست؟ ضرورت شناسایی حقوق کودکان در حوزه حقوق شهری از آن جهت واجد اهمیت است که آنها به عنوان یکی از مهم ترین ارکان جامعه در معرض بیشترین آسیب ها و تهدیدهای اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و آموزشی قرار دارند و با توجه به نوپایی شناسایی حقوق کودکان در شهرها در سطح جهانی و بخصوص در ایران و تلاش های سازمانهای بین المللی نظیر یونسف بر ارتقای بیش از پیش این حقوق، انتظار می رود مدیران و سیاستگذاران شهری اقدامات مقتضی را در این حوزه به انجام برسانند. بر همین مبنا تحقیق حاضر با مطالعه حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر بر حقوق کودکان در شهرها، با شیوه گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و بررسی داده ها به طریق توصیفی- تحلیلی، در صدد تبیین مهم ترین حقوق کودکان در شهرها از جمله: حق عدم تبعیض، حقوق کودکان معلول، حق شنیده شدن، برخورداری از امنیت اجتماعی، حق بر سلامت، حق بر تحصیل و حق بر بازی و تفریح می باشد. نتیجه اینکه: هر چند اقدمات نظری خوبی از سوی نهادهای شهری ایران در این حوزه صورت گرفته است، با این حال ناگفته پیداست که در عمل تا رسیدن به وضعیت مطلوب کودکان فاصله بسیاری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کودک، حقوق کودک، حقوق شهری، حق بر سلامت، کنوانسیون حقوق کودک
  • لیلا ناصری، آمنه عالی*، محمود عباسی صفحات 43-63

    ارتقاء بهزیستی کودکان در سراسر جهان و دفاع از حقوق آن ها، هدف آرمانی پیمان نامه بین المللی حقوق کودک است و کشورهای متعهد به آن، تلاش گسترده ای برای جامه عمل پوشاندن به این هدف انجام داده اند. اما اطمینان از تحقق این امر مستلزم ارزیابی عملکرد است؛ اینکه دولت ها چقدر در عمل به تعهد خود پایبند هستند و چقدر در عملیاتی سازی مفاد آن موفق اند. در پژوهش حاضر، ارزیابی سالانه از وضعیت حقوق کودک بر اساس 20 شاخص کمی و کیفی در پنج حوزه بررسی می شود. توجه به یافته های آن و کاربست بهینه نتایج این گزارش در هر کشور، اقدامی موثر در پیشبرد اهداف است. مروری تحلیلی بر گزارش ارزیابی 2019 و استخراج دلالت هایی برای بهبود عملکرد در زمینه رعایت حقوق کودک در ایران، هدف مقاله حاضر است. بر اساس تحلیل یافته ها و تفسیر نتایج این گزارش می توان استنباط کرد، اکثر کشورها با یک الگوی مشابه طی این سال ها عمل کرده اند اما یافته های کلی حاکی از شکاف عمیق بین حوزه عمل و سیاست های بین المللی حقوق کودک در جهان است. رتبه ایران در بین 181 کشور 100 می باشد که وضعیت مطلوبی نیست. در حالی که در شاخص های کمی رتبه ایران بالاتر از حد متوسط محاسبه شده اما در شاخص های کیفی مربوط به حوزه بسترسازی برای تامین حقوق کودک، نتایج بسیار ضعیف است. این یافته تاکیدی است بر لزوم توجه به قانونگذاری و اجرای صحیح قوانین در کشور، تعیین بهترین بودجه موجود برای حقوق کودک، توسعه همکاری دولت و جامعه مدنی، توجه به مشارکت کودکان و عدم تبعیض بین گروه های خاص.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، فهرست ارزیابی، گزارش 2019، شاخص های کمی و کیفی
  • بهرام جعفری صفحات 65-88

    بزه دیدگی کودکان، تهدیدی فرا روی حساس ترین و مهمترین سرمایه های جامعه به شمار می رود. بر این مبنا، در اسناد بین المللی و قوانین داخلی کشورها، سیاست های افتراقی برای پیشگیری از بزه دیدگی و تقلیل و رفع آثار آن و همچنین ممانعت از بزه-دیدگی ثانویه کودکان اتخاذ گردیده است. در مقاله حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای-اسنادی و تحلیل توصیفی، تلاش شد تا جلوه های رویکرد سیاست افتراقی با هدف حمایت از کودکان بزه دیده در نظام حقوقی ایران با تاکید بر قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مورد بررسی قرار گیرد. یافته ها نشان می دهد که تا پیش از این، مقررات پراکنده و ناکافی، در جنبه های مختلف ماهوی و شکلی حمایت هایی را برای کودکان مقرر می داشت لیکن با تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399، ضمن تعدد و توسعه دامنه مقررات حمایتی افتراقی، نگاه های پیشگیرانه و نظارت محور به ویژه از طریق مداخله قانونی در قبال اطفال و نوجوانانی که در وضعیت مخاطره آمیز و بزه دیدگی قرار دارند، افزایش یافته است. می توان گفت، این قانون، در هر دو جنبه ماهوی و شکلی، سیاست هایی افتراقی شامل تعیین جرایم مستقل و مجازات های اختصاصی با هدف حمایت از اطفال و نوجوانان و در نظر گرفتن تشکیلات نهادی، انتظامی و قضایی ویژه با هدف مدیریت، پیشگیری و مقابله با بزه دیدگی اطفال و کاستن از آثار آن را به وضوح مورد توجه قرار داده است.

    کلیدواژگان: سیاست افتراقی، حقوق کیفری، کودکان بزه دیده، قانون حمایت از اطفال و نوجوانان
  • محمود عباسی، زهرا پورسینا *، میثم کلهرنیاگلکار صفحات 89-108

    اختلال طیف اوتیسم یا درخودماندگی، ناهنجاری روانشناختی شاخص معاصر است. مبتلایان در وجوه ارتباط، تعامل اجتماعی و رفتار، بسته به شدت بیماری، دچار نقصان عملکرد هستند و عموما بیشینه ها و کمینه های رفتاری، روند عادی و متعادل زیست خانوادگی- اجتماعی را برای آنان با مشکلات جدی مواجه می نماید. سیر صعودی و رشد محسوس آمار تشخیصی کودکان مبتلا در چند سال اخیر، زنگ هشدار لزوم تبیین برنامه ها و اقدامات هدفمند در حوزه مدیریت سلامت جامعه اوتیسم در عرصه نظام حقوق سلامت را به صدا درآورده است. از اهم وجوه نیازمند اهتمام، حمایت خاص از کودکان مبتلا به اوتیسم بر مبنای اصول کلی حقوق کودک و منطبق با وضعیت ویژه این کودکان است. در حال حاضر از حیث فقدان پوشش بیمه های درمانی، امکانات ناکافی تشخیص و توانبخشی، عدم توجه به حق آموزش و برخورداری از شرایط متناسب با وضعیت، لزوم استقرار سیستم هدایت و مشاوره والدین و حمایت از استانداردهای زیستی کودکان مبتلا در بستر خانواده و اجتماع، چالش های جدی فراروی مبتلایان به اوتیسم و خانواده های آنان، قرار داده است. بر این مبنا، تنقیح نظری اصول حقوق کودک با گزاره ی کودکان مبتلا به اوتیسم، جهت تمهید زیرساخت ها و ملزومات تامین حقوق بنیادین این کودکان به ویژه در دو فاز سلامت و آموزش در نظام داخلی، امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، حقوق کودک، حقوق بنیادین، حق بر سلامت، حق آموزش
  • مرجان ارسطویی* صفحات 109-143

    فرزندخواندگی نهادی ضروری در جوامع کنونی به حساب می آید که علاوه بر تامین منافع کودکان بی سرپرست و زوجین بدون فرزند، تاثیرات اجتماعی مثبتی به دنبال خواهد داشت و نیاز است که قواعد آن با مقتضیات اجتماعی انطباق یابد. در این مطالعه، ماهیت، شرایط و آثار فرزندخواندگی در حقوق ایران با نگاهی تطبیقی در حقوق اسلام و همچنین حقوق انگلستان، بررسی شد. تحلیل داده ها حاکی از آن است که در حقوق ایران به تبعیت از حقوق اسلام، فرزندخواندگی به شکل ناقص آن وجود دارد و به رغم پیشرفت و توسعه تقنینی اخیر، آثار فرزندخواندگی در قانون به اندازه کافی و موثر پیش بینی نشده است؛ این در حالی است که مبانی و آموزه های اسلامی ظرفیت هایی را جهت تقویت نهاد فرزندخواندگی با ملاحظه شرایط و اقتضایات اجتماعی نشان می دهند. از طرفی، در حقوق انگلیس سیستم فرزندخواندگی کامل اعمال می شود که براساس آن رابطه ناشی از فرزندخواندگی کاملا منطبق با رابطه قانونی اطفال و والدین زیستی خود می باشد. با وجود این در قوانین اخیر نوعی از فرزندخواندگی ناقص تحت عنوان قیمومت ویژه نیز در حقوق این کشور شناسایی شده است که این سیستم دوگانه زمینه را برای بهره گیری از رویکردهای گوناگون فرزندخواندگی فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: فرزندخواندگی، ماهیت، شرایط، حقوق ایران، حقوق انگلستان
  • الهه محسنی * صفحات 145-185

    حمایت از کودکان در معرض آسیب از مهم ترین موضوعات حقوق کودک و مورد تاکید پیمان های بین المللی و منطقه ای و قوانین داخلی کشورها می باشد. اصل پذیرفته شده در حقوق خانواده، اولویت والدین برای نگهداری از کودک است. با این حال، درصورت اقتضای مصلحت طفل، یکی از راه های حمایت از کودکان بدسرپرست و بی سرپرست، نگهداری ایشان در فضای امن خارج از خانواده توسط اشخاص، نهادها و موسسات دولتی یا خصوصی صلاحیتدار است. در این روش، هدف نهایی، بازپروی والدین و حمایت از ایشان جهت بازیابی توانایی والدینی، بازسازی روابط خانوادگی و فراهم نمودن زمینه بازگشت کودک به آغوش خانواده است. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و بررسی قوانین و مقررات و همچنین مصاحبه با کارشناسان و مسوولین سازمان بهزیستی و مراجع قضایی، سعی در شناخت و معرفی راه های گوناگون حمایت اداری و حقوقی از کودکان بدسرپرست و بی سرپرست به منظور تامین سرپرستی و مراقبت موثر از ایشان دارد. براساس قوانین و مقررات کنونی، درصورت بی سرپرست شدن کودک یا لزوم خروج کودک بدسرپرست از خانواده اصلی، سرپرستی و نگهداری از وی توسط خانواده جایگزین و در غیر این صورت، در مراکز شبانه روزی (خانه های شبه خانواده) انجام می گیرد. درصورت بازیابی صلاحیت خانواده یا استقلال یافتن فرزند مورد حمایت، مداخله نهادهای عمومی برای حمایت از کودکان و نوجوانان فاقد سرپرست موثر پایان می یابد. بی شک، بازگشت موفق کودک به خانواده علاوه بر رفع موانع خانوادگی موجود، مستلزم طی روندی تدریجی و تحت نظارت به دور از شتابزدگی است.

    کلیدواژگان: بهزیستی، حضانت، خانواده جایگزین، کودک بدسرپرست، ولایت
|
  • Mohammad Mazhari Pages 11-42

    Development of urbanization in the world has made the states confront various challenges in realm of certain rights of citizens, especially children, as far as they need more attention than other citizens concerning their special developmental conditions. However, not only the cities are not designed based on the needs of children, they do not offer the least rights to them. Convention on the Rights of the Child is certainly the main legal document for children. Children benefit from different rights that are reflected in the convention on the rights of children; however, this study intends to answer this question that, “What are the rights of children in the urban right area?” The necessity of identifying the children rights in the urban rights is important on that as one of the main pillars of the society, children are mostly subject to most social, economic, health and educational threats and losses. Moreover, as far as identification of the rights of children in cities is emergent at international arena, particularly in Iran, and concerning the efforts of international organizations such as UNISEF on promotion of these rights, the city managers and policymakers are expected to carry out the required action in this area. Based on this, the present study seeks to explain the main rights of children in cities such as non-discrimination, the right of children with disabilities, public hearing, benefiting social security, the right to health, education and playing and pleasure through investigating various economic, social and cultural areas that are effective on the children rights in urban area by collecting data through library method and descriptive-analytical data analysis. It is concluded that although appropriate theoretical actions have been taken by urban institution in Iran, it is obvious that there is a great gap in practice to make children achieve desired status.

    Keywords: Child, The Rights of the Child, Urban rights, The right to health, Convention on the Rights of the Child
  • Leila Naseri, Amene Aali *, Mahmoud Abbasi Pages 43-63

    Promoting the well-being of children around the world and defending their rights is the objective of the International Convention on the Rights of the Child, and the countries committed to it, have made extensive efforts to achieve this goal. However, making sure that this is done requires an evaluation of performance - how well governments adhere to their commitments and how successful they are in enforcing its provisions. In this paper, the status of child rights is based on 20 quantitative and qualitative indicators in five domains. The purpose of this article is to provide an analytical overview of the 2019 evaluation report and to identify implications for improving children's rights performance in Iran. Based on the analysis of the findings and the interpretation of the results of this report, it can be deduced that most countries have followed a similar pattern over the years, but the overall findings indicate a profound gap between the scope of action and international child rights policies in the world. Iran is ranked 100th out of 181 countries, which is not favorable. While in Iran quantitative indicators are above average, but in qualitative indicators related to "enabling environment for children's rights“ the results are very poor. This finding underscores the need to pay attention to proper legislation and enforcement in the country, to determine the best budget available for children's rights, to develop government and civil society cooperation, to focus on child participation and non-discrimination between specific groups.

    Keywords: Child Rights, The 2019 report, Quantitative, Qualitative Indicators
  • bahram jafary * Pages 65-88

    Child victimization poses a dire threat to the most sensitive and important assets of society. Accordingly, in international documents and domestic laws, differential policies have been adopted to prevent victimization while limiting and eliminating its effects and preclude secondary child victimization. Using the library and descriptive method, the present study, with emphasis on the Child and Adolescent Protection Law, attempts to discuss the aspects of the differential policy approach aimed to protect child victims in the iranian legal system. The results indicate that there were scattered, yet inadequate, regulations protecting children in various substantive and formal aspects in the past; However, while developing the scope of differential protecting regulations, the enactment of the Child and Adolescent Protection Law in 2020 has provided considerable preventive and monitoring- oriented views, especially through making legal intervention in favor of children and adolescents that are at risk or victimization. It can be said that this law clearly factors in differential policies including determining several crimes and specific punishments aimed at protecting children and adolescents and considering special institutional, disciplinary and judicial organizations with the aim of managing, preventing and dealing with child victimization and limiting its effects.

    Keywords: Differential Policy, Criminal law, Children Victims, Children, Adolescents Protection Law
  • Mahmoud Abbasi, Zahra Poursina *, Meysam Kalhornia Golkar Pages 89-108

    Autism spectrum disorder or Autism is a prominent contemporary psychological disorder. Patients depending on the severity of disease, suffer from functional impairment, in the areas of communication, social interaction and behavior, and generally behavioral imbalance caused serious problems for them in normal process of family and social life. The rising trend and tangible growth in the number of children affected in recent years, has sounded the need for targeted actions in the area of autism community health management. One of the most important areas that need to be addressed is the special support for children with autism based on the general principles of child rights and in accordance with the special situation of these children. At the moment, due to lack of health insurance coverage, inadequate diagnosis and rehabilitation facilities, ignoring the right to education and enjoy the conditions appropriate to the situation, necessity of establishing parent guidance and counseling system and support the living standards of children affected in their families and community, all has led serious challenges for those with autism and their families. Accordingly, the theoretical analysis of the principles of child rights with the importance of children with autism seems to be necessary to provide the infrastructure and requirements for securing the fundamental rights of these children especially in two areas of health and education in the domestic system.

    Keywords: Autism, Child rights, fundamental rights, the right to health, the right to education
  • Marjan Arastooie Pages 109-143

    Adoption is an essential entity in current societies which in addition to providing the benefits for children without a guardian and couples without children, will have positive social implications and so it’s necessary to adapt its rules to social requirements. In this study, the nature, conditions and effects of adoption in Iranian law were reviewed with a comparative looking at Islamic law as well as English law. Data analysis indicates that in Iranian law, following Islamic law, there is incomplete form of adoption and despite recent legislative progress and development, the effects of adoption are not sufficiently and effectively provided in the law, while the principles and Islamic teachings show capacities to strengthen the entity of adoption by considering social conditions and requirements. In English law, on the other hand, a complete adoption system is applied, according to which the relationship resulting from adoption is fully consistent with the legal relationship between the children and their biological parents. However, in recent rules, a kind of incomplete adoption under the name of special guardianship has been identified in the law of this country, which has provided a dual system for taking advantage of different approaches to adoption.

    Keywords: Adoption, Nature, Circumstances, Iranian law, English law
  • Elaheh Mohseni * Pages 145-185

    Protecting children at risk is one of the most important issues of child rights under international and regional conventions and domestic laws. The principle accepted in family law is the parent's priority for child custody. However, if the child’s welfare requires, one way of protecting children with unqualified parent(s) is to keep them in a safe environment outside the family by qualified persons or public or private entities and institutions. In this way, the ultimate goal is to restore parental ability, rebuild family relationships and provide the opportunity for the child to return to the family. This study uses library resources, laws, regulations and interviews with experts and professionals of Behzisti (State welfare organization) and judiciary to try to identify different ways of providing administrative and judicial support to orphaned or abandoned children In order to provide effective guardianship and care for them. According to current laws and regulations, in case of guardianless or neglected child, caring for him/her would be in a family setting and otherwise in a residential child care community. In addition to restoring family competence, the independence of the supported child also terminates the intervention of public institutions to support children and adolescents without effective guardian. Undoubtedly, the successful return of the child to the original family requires a gradual and supervised process as well as eliminating the existing family problems.

    Keywords: State welfare organization, Child custody, Foster family, Child with unqualified parents, Paternal authority