فهرست مطالب

پژوهشنامه رسانه بین الملل
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • هادی خسروشاهین* صفحات 11-35
    تشدید تنش های سیاسی در ایالات متحده در دهه ابتدایی قرن بیست و یکم و مواردی مانند ظهور ترامپ در سال 2016 و حمله مرگبار 6 ژانویه 2021 به کاپیتول هیل، موجب طرح این مسئله شده است که ریشه ها و زمینه های سیاسی و اجتماعی خیابانی شدن سیاست و رادیکالیزه شدن گروه های نخبگی و توده ای در جامعه آمریکایی چیست؟ بر این اساس در این مقاله تلاش شده است با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به این پرسش اصلی پاسخ داده شود که منابع اصلی و کانونی افول آمریکا چیست و چگونه می توان آنها را تبیین کرد؟ این پرسش از طریق چارچوب نظری الگوی تعامل چندجانبه پویا به بحث گذاشته شد تا مشخص شود در یک درهم کنش میان افول هنجارها و الگوهای رفتاری، زوال نهادهای سیاسی، پولی شدن سیاست، مولفه های اقتصادی و ستیزهای اجتماعی، فرآیند افول در آمریکا شکل گرفته است. درواقع این مولفه ها در این درهم کنش، یکدیگر را تقویت و تکمیل می کنند و از تعامل پویای میان آنها، افول آمریکا ظهور می یابد. در چنین بستری امکان بازتنظیم دستورکارها و کارکردهای نظام سیاسی به امری دشوار تبدیل می شود.
    کلیدواژگان: افول آمریکا، الگوی تعامل چندجانبه ی پویا، قطبی شدن، رویکردهای رسانه ای برون مرزی
  • بهنام خسروی*، شهره پیرانی صفحات 37-64
    مسئله فلسطین از مهمترین مسایل جهان اسلام محسوب می شود. مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است که «حل مسئله فلسطین و پایان اشغالگری رژیم صهیونیستی از دیدگاه رهبر جمهوری اسلامی ایران بر چه شاخص هایی استوار است»؟ نوشتار، این فرضیه را به آزمون گذاشته است که «مقاومت و جهاد در کنار پیگیری برگزاری همه پرسی، از منظر ایران، راهکار حل مسئله فلسطین و مکمل یکدیگر هستند». روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار فیش برداری برای جمع آوری داده از سخنرانی های مقام معظم رهبری و مصاحبه عمیق با 15 کارشناس در حوزه مسایل فلسطین بوده است. یافته های مقاله حکایت از آن دارند که جمهوری اسلامی ایران برای حل مسئله فلسطین بر اجرای دو راهکار تاکید کرده است: «مقاومت و همه پرسی». ایران علاوه بر راهکار نظامی، طرحی حقوقی- سیاسی نیز ارایه کرده است. پیشنهاد برگزاری همه پرسی در فلسطین برای تعیین ماهیت حقوقی- سیاسی دولت حاکم، طرح دموکراتیک ایران است که توسط مقام معظم رهبری مطرح و در سازمان ملل نیز ثبت شده است. در منظومه فکری رهبر انقلاب اسلامی برگزاری همه پرسی، ناشی از مقاومت است و ایشان راه حل بحران فلسطین را جهاد می دانند که در نهایت به تاسیس دولت مستقل فلسطین منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: فلسطین، دیدگاه های مقام معظم رهبری، مقاومت، طرح همه پرسی، رسانه برون مرزی
  • داریوش صفرنژاد صفحات 65-87

    اشتراکات تاریخی، فرهنگی و مذهبی جمهوری آذربایجان با ایران باعث شده است که این همسایه شمالی همواره در کانون دیپلماسی حمایتی ایران قرار گیرد. بر این اساس این مقاله درصدد تبیین کمک های ایران به جمهوری آذربایجان و پاسخگویی به این دو پرسش اصلی است: گستره کمک های جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان پس از استقلال این کشور در سال 1991 تا سال 2020 میلادی چه ابعادی را شامل می شود؟ دلایل تلاش دولت و رسانه های جمهوری آذربایجان برای کتمان یا تقلیل سطوح کمک های ایران به جمهوری آذربایجان چیست؟ برای پاسخگویی به پرسش های پژوهش از چارچوب نظری دیپلماسی حمایتی و روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ایران حداقل در 21 حوزه مختلف ملی، دوجانبه، منطقه ای و بین المللی و در عرصه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، دفاعی، انرژی، توسعه ای و...به باکو کمک کرده است. کمک های مستقیم نظامی در مناقشه قراباغ و تامین منابع انرژی مورد نیاز جمهوری خودمختار نخجوان از نمونه های این حمایت ها محسوب می شوند. اما علیرغم کمک های ایران، دولتمردان جمهوری آذربایجان تلاش کرده اند با ایجاد روایت های ساختگی و کتمان کمک های جمهوری اسلامی ایران، ایران را به عنوان تهدید امنیتی برای افکار عمومی در داخل و خارج از کشور آذربایجان نشان دهند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی حمایتی، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، قراباغ، قفقاز، رسانه برون مرزی
  • احمد امین فرد صفحات 89-110

    شبکه های رادیویی و تلویزیونی معاونت برون مرزی صداوسیما از مهمترین منابع و ابزارهای دیپلماسی عمومی و رسانه ای ایران در عرصه منطقه ای و جهانی محسوب می شوند که ارتقای دیپلماسی عمومی و قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران از اهداف آنهاست. هدف این مقاله، ارایه راهبردهای ارتقای دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران برای برون مرزی صداوسیما جهت حضور موثرتر رسانه ای در روندهای سیاسی و غیرسیاسی منطقه ای و جهانی و ارتقای قدرت نرم ایران است. این تحقیق با استفاده از روش دلفی، طی سه مرحله، استفاده از نظرات 31 خبره حوزه رسانه و با بهره گیری از الگوی برنامه ریزی راهبردی انجام شده است. بر این اساس مهمترین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید برای برون مرزی صداوسیما و راهبردها نگاشته شده است. نتیجه این تحقیق نشان داد راهبردهای رقابتی مناسب ترین راهبردها برای شبکه های رادیویی و تلویزیونی برون مرزی در راستای ارتقای دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران هستند. مهمترین راهبرد به دست آمده «ایجاد گروه اندیشه ورزی مدیریت ادراک و تشکیل تیم سردبیران ویژه خبری دانشی و باتجربه در شبکه های رادیویی و تلویزیونی برون مرزی» است.

    کلیدواژگان: راهبرد، دیپلماسی عمومی و رسانه ای، قدرت نرم، معاونت برون مرزی صدا و سیما
  • محمدامیر حق شناسی*، کمال اکبری صفحات 119-135

    با توجه به آنکه امروزه رسانه ها برای ایجاد و تقویت همگرایی میان ملت ها، عنصر بسیار تاثیرگذاری به شمار می روند، این مقاله به دنبال شناخت و معرفی بایسته های محتوایی دیپلماسی رسانه ای جمهوری اسلامی ایران در مناطق روس زبان است. به همین دلیل، مقاله حاضر داده ها و اطلاعات به دست آمده از 19 صاحب نظر حوزه رسانه و مناطق روس زبان را از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و تکنیک تحلیل مضمون، سامان بخشی و صورت بندی کرده است. مضامین به دست آمده، ذیل سه مقوله مرتبط با تحولات نظام بین الملل، سیاست های حاکم بر منطقه اوراسیای مرکزی و مناسبات حاکم بر فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران تبیین شده اند. بر اساس یافته ها، می توان با تاکید بر موضوعاتی نظیر «اشتراکات فرهنگی- هویتی- دینی، مسئله تکفیر، تحریم های غربی- آمریکایی، موقعیت جغرافیایی ویژه ایران، جلوگیری از ترویج پان ها و جریان های افراطی فعال منطقه ای و فرامنطقه ای، خنثی سازی اقدامات رقبا و دشمنان مشترک منطقه ای و بین المللی، همگرایی در زمینه های اقتصادی و...» اقدام به تولید محتوا به زبان روسی در رسانه های شنیداری، دیداری و مجازی برون مرزی صداوسیما کرد. همچنین توسعه رادیو روسی برون مرزی و تاسیس سیمای روسی برون مرزی برای تقویت دیپلماسی رسانه ای ایران در مناطق روس زبان از جمله پیشنهادهای این مقاله است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای، جمهوری اسلامی ایران، مناطق روس زبان، افکار عمومی، رسانه برون مرزی
  • کیومرث یزدان پناه*، غلامرضا قادی، رقیه عباسی صفحات 137-158

    از جمله مصادیق ایجاد تهدیدات امنیتی و نظامی برای کشورهای مختلف، بروز پاندمی های فراگیر است که به سرعت دولت ها را در مهار آن و مدیریت بحران دچار مشکل می کنند. بر این اساس، مسئله این پژوهش متمرکز بر شیوع پاندمی کرونا و اهمیت اثرات مخرب این بیماری بر سلامت و امنیت جهانی و نقش رسانه های جمعی در این زمینه است. حتی اگر ویروس کرونا با اهداف شروع یک جنگ بیولوژیکی تمام عیار ایجاد نشده باشد، به دلیل سرعت بالای انتشار و قدرت بالای مرگ و میر می تواند به ابزاری برای بهره برداری در جنگ های بیولوژیک تبدیل شود. بر این اساس، پژوهش حاضر در پی یافتن پاسخ به این سوالات است که راه کارهای اصلی مقابله با تهدیدات نوظهور و خارج از تصور انسانی مانند کرونا به ویژه در بستر سامانه های پدافند غیرعامل چیست؟ همچنین نقش رسانه ها در این زمینه چیست؟ «جنگ بیولوژیک»، «امنیت» و «قدرت رسانه» مفاهیم نظری به کار رفته در این پژوهش هستند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و هدف آن تبیین نقش پدافند غیرعامل و رسانه ها در مدیریت بحران کروناست. نتایج پژوهش بر این موضوع تاکید می کند که مقابله با تهدیدات امنیتی ناشی از اتفاقات غیرمنتظره موضوعی جدی است و کشورها باید آن را همچون یک حمله فراگیر بیولوژیکی قلمداد کرده و به درستی با آن مقابله کنند. در این زمینه مجموعه اقداماتی در چارچوب مدیریت به موقع بحران و پدافند غیرعامل می توانند مفید باشند. رسانه ها نیز در آموزش های لازم در بستر مراقبت های عمومی، رعایت سطوح مختلف بهداشتی و تبیین مخاطرات گسترده کرونا برای افکار عمومی نقش پررنگی باید داشته باشند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، جنگ بیولوژیک، پدافند غیرعامل، رسانه های جمعی، برون مرزی
  • مریم استوار*، محمد پارس زاده صفحات 159-180

    تمامی نظام های عدالت کیفری جهان، مفهوم مسئولیت کیفری افراد را برای نقض هنجارهایی که انجام آنها همراه با مجازات است شناسایی کرده اند. بنابراین مسئولیت کیفری فردی، چه در حقوق داخلی و چه در حقوق بین الملل کیفری یکی از اصول کلی حقوق است. مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی در پی پاسخگویی به این سوال بوده است: «چه مقامی به صورت فردی مسیول تجاوز سایبری است»؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که یک حمله شبکه ای رایانه ای را به سختی می توان به عنوان جرم تجاوز در زمره تجاوزات مطروحه در ماده 8 مکرر اساسنامه دیوان بین المللی کیفری قرار داد. اما به نظر می رسد با توجه به «ماهیت، شدت و گستره » آن حملات، بتوان یک حمله سایبری را به عنوان جرم تجاوز و نقض آشکار منشور ملل متحد در دیوان بین المللی کیفری مورد رسیدگی قرار داد. با توجه به شرط رهبری موجود در بند 1 ماده 8 مکرر اساسنامه، اشخاصی که در سلسله مراتب مختلف نظامی به طور موثر این حملات را انجام می دهند، جنگجویان سایبری هستند و بر اساس ماده 8 مکرر اساسنامه از لحاظ کیفری مسیول نخواهند بود، اما مافوق آنها در صورتی که شرط لازم رهبری را دارا باشد، مسیول است. بنابراین مسئولیت کیفری فردی تنها زمانی محقق می شود که «شخص، در یک سمت رسمی، کنترل موثر خود را بر عمل سیاسی یا نظامی سایبری یک دولت اعمال و یا آن عمل را هدایت کند».

    کلیدواژگان: تجاوز سایبری، مسئولیت کیفری فردی، صلاحیت دیوان بین المللی کیفری، رسانه برون مرزی
  • ابراهیم سلیمانی*، محمدعلی هرمزی زاده صفحات 181-201

    مصاحبه با مقامات اجرایی کشورهای مختلف، یکی از راهبردهای رسانه های آمریکایی برای به چالش کشاندن سیاست های آن کشورها در عرصه های جهانی و داخلی محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف شفاف سازی لایه های معانی پنهان در متون سوالات مصاحبه های شبکه های تلویزیونی آمریکا با دکتر حسن روحانی در مقام ریاست جمهوری ایران، به دنبال شناسایی رویکردهای گفتمانی شبکه های تلویزیونی آمریکا در خلال این پرسش و پاسخ های رسانه ای است. بر این اساس، هشت متن کامل از مصاحبه های انجام گرفته در دولت های یازدهم و دوازدهم با رییس جمهوری ایران توسط سه شبکه CNN, NBC و PBS بر اساس تحلیل گفتمان لاکلا و موفه صورت بندی و مفصل بندی شدند. نتیجه مقاله نشان می دهد ایدیولوژی حاکمیتی مسلط بر رسانه های آمریکایی مورد مطالعه، با مفصل زدایی از گفتمان جمهوری اسلامی ایران در ساحت داخلی و بین المللی، به سمت مفصل بندی جدید دال های گفتمانی حرکت کرده است. این شبکه ها، در مسیر نیل به این هدف، از انواع مختلف تکنیک ها و ایجاد دوگانه های غیریتی و تخاصمی بهره گرفته اند. تلاش برای مشروعیت بخشی به رژیم صهیونیستی، القای شکاف میان مسیولین و مردم در موضوعات داخلی ایران، حمایت ایران از بشار اسد و القای ابرقدرتی آمریکا و نیازمندی ایران به ایجاد روابط بهتر با ایالات متحده و فعالیت های هسته ای ایران، به عنوان دال های مرکزی موضوعات اصلی پرداخته شده در مصاحبه ها شناسایی شد.

    کلیدواژگان: شبکه های تلویزیونی آمریکا، تحلیل گفتمان، مفصل بندی گفتمانی، هفتمین رئیس جمهور ایران
  • زهرا محمودی صفحات 203-225

    با سقوط حکومت طالبان در سال 2001م (1380 ش)، حضور این گروه در عرصه قدرت افغانستان کمرنگ گردید ولی طالبان با گذشت زمان، ضمن تقویت مواضع خود، به عنوان نیرومندترین بازیگر اپوزیسیون در این کشور ظهور کرد و به دنبال ایفای نقش موثر در آینده افغانستان است. سوال اصلی مقاله حاضر این است که چشم انداز جایگاه طالبان در عرصه حکمرانی آینده افغانستان چیست؟ بر این اساس، هدف اصلی مقاله، ارایه چشم انداز و تحلیل سناریوهای مربوط به جایگاه طالبان در عرصه حکمرانی آینده افغانستان است. چارچوب نظری مقاله، نظریه عصبیت ابن خلدون است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. فرضیه اصلی این است که قدرت طالبان در افغانستان و به خصوص نفوذ و مشروعیت این گروه پس از امضای توافق صلح با آمریکا و فضای حاکم بر مذاکرات بین الافغانی افزایش یافته است. یافته ها نشان می دهد نمی توان جایگاه طالبان را در آینده افغانستان نادیده گرفت. به نظر می رسد طالبان در کوتاه مدت و در جریان مذاکرات بین الافغانی، بحث مشارکت در قدرت را پیگیری خواهد کرد؛ اما در بلند مدت، قصد تصاحب کامل قدرت در افغانستان را خواهد داشت؛ موضوعی که نتیجه آن، مقاومت سایر گروه ها و ادامه نا امنی ها در این کشور خواهد بود.

    کلیدواژگان: افغانستان، آمریکا، طالبان، مذاکرات بین الافغانی، برون مرزی صداوسیما
  • مسعود نیک روش*، علیرضا پویا صفحات 227-245

    مواجهه با افکار عمومی کشورهای حوزه خلیج فارس، برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حایز اهمیت است؛ چراکه از یک سو روابط فرهنگی گسترده ای میان ملت های این منطقه برقرار است و از سویی دیگر رسانه های بیگانه و معاند در راستای ایران هراسی، تصویری سیاه از ایران را به افکار عمومی در این منطقه عرضه کرده اند. بر همین اساس و مبتنی بر جایگاه محوری معاونت برون مرزی صداوسیما در عرصه دیپلماسی رسانه ای، این پرسش مطرح است که ظرفیت های برون مرزی رسانه ملی برای تقویت جایگاه ایران نزد افکار عمومی منطقه خلیج فارس چیست؟ در پژوهش حاضر در چارچوب نظری دیپلماسی رسانه ای، تلاش شده است تا با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 12 نفر از صاحب نظران رسانه ای، سیاسی و فرهنگی حوزه خلیج فارس، ظرفیت های رسانه ملی در ارتقاء سطح دیپلماسی رسانه ای جمهوری اسلامی ایران در این منطقه مطالعه شود. تعداد مصاحبه شوندگان بر اساس شیوه نمونه گیری هدفمند و اشباع نظری داده ها مشخص شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز بر اساس شیوه داده بنیاد بوده است. یافته ها حاکی از آن است که برون مرزی صداوسیما، این ظرفیت را دارد که با اقداماتی از قبیل تشکیل و تاسیس مجامع رسانه ای مشترک، تقویت تولید محتوا بر اساس ذایقه مخاطبان منطقه خلیج فارس، ارایه آموزش های رسانه ای و همچنین ارتباط موثر با ایرانیان مقیم کشورهای حاشیه خلیج فارس، در جهت ارتقاء دیپلماسی رسانه ای و تامین منافع ملی کشور گام های بیشتری بردارد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای، برون مرزی رسانه ملی، خلیج فارس، افکار عمومی
  • نوروز هاشم زهی*، محمد آتش دست صفحات 247-267

    افغانستان، همسایه چین است و با جایگیری در قلب آسیا، برای بازیگران جهانی از جمله چین مهم است. افغانستان به همراه پاکستان در طرح ابتکار-راه مشارکت دارد. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که اهداف چین از عبور طرح ابتکار کمربند- راه از مسیر افغانستان چیست؟ این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از رویکردهای نظری موازنه سازی، نظریه رژیم های بین المللی و نظریه وابستگی متقابل به تبیین اهداف و اقدامات قدرت های جهانی و به ویژه چین در صحنه سیاسی افغانستان پرداخته و نقش رسانه های برون مرزی صدا و سیما در بازتاب این موضوع را مدنظر قرار داده است. بر اساس نتایج، بهبود اوضاع اقتصادی منطقه ناآرام سین کیانگ در شمال غرب چین، تثبیت جایگاه اقتصادی و تجاری چین در آسیای مرکزی، توسعه نفوذ اقتصادی چین در افغانستان و پاکستان و احیای جایگاه سنتی چین در مسیر راه ابریشم در چارچوب یک کریدور وسیع زمینی و دریایی با غرب آسیا و اروپا از جمله انگیزه ها و دلایل شکل گیری طرح چین محسوب می شود. همچنین چین به دلیل رقابت با قدرت های بزرگ، خواهان به حداقل رساندن نقش آنها در افغانستان و رسیدن به توازن قدرت با آنهاست؛ بنابراین درصدد جلب اعتماد افغانستان برآمده و خواستار عبور این طرح از افغانستان است.

    کلیدواژگان: افغانستان، چین، طرح ابتکار کمربند-راه، رسانه برون مرزی
|
  • Hadi Khosroshahin * Pages 11-35
    The escalation of political tensions in the United States in the early decade of the 21st century, and events such as the rise of Trump in 2016 and the deadly attack on Capitol Hill, January 6, 2021, have raised the issue that what are the political and social roots of street politics and the radicalization of elite and mass groups in American society? Accordingly, in this article seeks to answer the main question using descriptive-analytical method, what are the main and focal sources of the decline of the United States and how can they be explained? This question is discussed through the theoretical framework of the model of dynamic multilateral interaction to determine the process of decline in the United States in an interaction between the decline of norms and patterns of behavior, the decline of political institutions, the monetization of politics, economic components and social strife. In fact, these components reinforce and complement each other in this interaction, and from the dynamic interaction between them, the decline of the United States emerges. In such a context, the possibility of reorganizing the agendas and functions of the political system becomes difficult.
    Keywords: Decline of America, Dynamic Multilateral Interaction Patter, Polarizationt, IRIB World Service Media Approaches
  • Behnam Khosravi *, Shohreh Pirani Pages 37-64
    The issue of Palestine is one of the most important issues in the Islamic world. The present article seeks to answer the question: "What are the criteria for solving the Palestinian issue and ending the occupation of the Zionist regime from the perspective of the Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran?" The article tests the hypothesis that "resistance and jihad, along with following up on holding a referendum, from Iran's point of view are solutions to the Palestinian issue and also complement to each other." Using note-taking tool to collect data from the speeches of the Supreme Leader and in-depth interviews with 15 experts in the field of Palestinian issues, the research method was descriptive-analytical. The findings of the article indicate that the Islamic Republic of Iran has emphasized the implementation of two strategies to solve the Palestinian issue: "Resistance and referendum". In addition to the military solution, Iran has also presented a juridical-political plan. The proposal to hold a referendum in Palestine to determine the juridical-political nature of the ruling government is a democratic plan of Iran proposed by the Supreme Leader and registered with the United Nations. In the intellectual system of the Leader of theIslamicRevolution, holding a referendum is due to resistance and he believes that the solution to the Palestinian crisis is jihad, which will eventually lead to the establishment of an independent Palestinian state.
    Keywords: Palestine, Views of the Supreme Leader, Resistance, Referendum Plan, IRIB World Service
  • Dariush Safranezad Pages 65-87

    Historical, cultural and religious commonalities of the Republic of Azerbaijan with Iran have made this northern neighbor always at the center of Iran's supportive diplomacy. Accordingly, this article seeks to explain Iran's assistance to the Republic of Azerbaijan and answer these two main questions: What is the scope of the Islamic Republic of Iran's assistance to the Republic of Azerbaijan after the independence of this country in 1991 until 2020? What are the reasons for the efforts of the government and the media of the Republic of Azerbaijan to hide or reduce the level of Iranian aid to the Republic of Azerbaijan? To answer the research questions, the theoretical framework of supportive diplomacy and descriptive-analytical method have been used. The findings show that Iran has assisted Baku in at least 21 different national, bilateral, regional and international areas, as well as in the economic, cultural, political, defense, energy, development and other fields. Direct military assistance to the Nagorno-Karabakh conflict and the provision of energy resources required by the Nakhichevan Autonomous Republic are examples of such support. But despite Iran's assistance, the Azerbaijani authorities have tried to portray Iran as a security threat to public opinion inside and outside the Republic of Azerbaijan by creating fabricated narratives and concealing the assistance of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Supportive Diplomacy, Islamic Republic of Iran, Republic of Azerbaijan, Karabakh, Caucasus
  • Ahmad Aminfard Pages 89-110

    The radio and television networks of IRIB World Service are among the most important sources and tools of public diplomacy and media in Iran in the regional and global arenas, which is one of the goals of promoting public diplomacy and soft power of the Islamic Republic of Iran. The purpose of this article is to present strategies for promoting public diplomacy of the Islamic Republic of Iran for IRIB World Service in order to have a more effective media presence in regional and global political and non-political processes as well as promoting Iran's soft power. Using the Delphi method, this research has been done in three stages.  The opinions of 31 media experts and strategic planning model has been used. Based on this, the most important strengths, weaknesses, opportunities and threats for IRIB World Service and strategies have been written. The results of this study showed that competitive strategies are the most appropriate strategies for IRIB World Service radio and television networks in order to promote public diplomacy in the Islamic Republic of Iran. The most important strategy of this research is "creating a thought-provoking group of perception management and forming a team of special knowledgeable and experienced news editors in radio and television networks of IRIB World Service".

    Keywords: strategy, Public, Media Diplomacy, Soft power, IRIB World Service
  • Mohammadamir Haghshenasi *, Kamal Akbari Pages 119-135

    Given the fact that, today, media are considered a very effective element in creating and strengthening convergence among nations, the current study seeks to identify the content requirements of the Iranian media diplomacy in Russian-speaking regions. For this reason, the present study has formulated the data obtained from 19 experts in the field of media and Russian-speaking regions through semi-structured interviews and content analysis techniques. The topics are explained under the three categories of the developments of the international system, the governing policies in the Central Eurasian region and the relations between the Russian Federation and the Islamic Republic of Iran. Based on the results, content production in Russian can be pursued in the audio, visual and virtual media abroad, while emphasis should be made on the topics such as culture-identity-religion commonality, Takfir (accusing another Muslim of apostasy), Western-American sanctions, Iran's special geopolitics, prevention of the promotion of regional and trans-regional extremists and pan ideologies, neutralizing regional and international common rivals and enemies’ measures, as well as convergence on economic fields, etc. Furthermore, the development of overseas Russian Radio and the establishment of Russian Television abroad are recommended to strengthen the Iranian media diplomacy in the Russian-speaking regions.

    Keywords: media diplomacy, Islamic Republic of Iran, Russian-Speaking Regions, public opinion, IRIB World Service
  • Qiomars Yazdanpanah *, GholamReza Ghadi, Roghayeh Abbasi Pages 137-158

    Examples of security and military threats to various countries include widespread pandemics that quickly make it difficult for governments to contain and manage crises. Accordingly, the focus of this study is on the prevalence of pandemic corona and the importance of the devastating effects of this disease on global health and security and the role of mass media. Even if the corona virus is not created with the goal of starting a full-fledged biological warfare, it can become a tool for use in biological warfare due to its high rate of spread and high mortality. Accordingly, the present study seeks to answer the basic questions that what are the main strategies to deal with emerging and unimaginable threats such as Corona, especially in the context of passive defense systems? Also, what is the role of the media in this regard? "Biological warfare", "security" and "media power" are the theoretical concepts used in this research. The research method is descriptive-analytical and its purpose is to explain the role of passive defense and media in corona crisis management. The results of the study emphasize that dealing with security threats arising from unexpected events is a serious issue and countries should consider it as a comprehensive biological attack and deal with it properly. In this regard, a set of measures in the context of timely crisis management and passive defense can be useful. The media also play an important role in providing the necessary training in the field of public care, observing different levels of health, and explaining the wide-ranging risks of corona virus to public opinion.

    Keywords: corona virus, Biological Warfare, Passive Defense, mass media, IRIB World Service
  • Maryam Ostovar *, Mohammad Parszadeh Pages 159-180

    All of the world's criminal justice systems have recognized the content of the criminal responsibility of individuals for the violation of the rules that accomplish with punishment. So, the individual criminal responsibility, both in civil law and in international law, is one of the total principles of law. The present article seeks to answer this question with a descriptive-analytical method who is individually responsible for the cyber aggression? Findings of research represent that a computer network attack (CNA) can hardly be considered as an aggression crime in the category of existing aggressions of Article 8bis ICC Statute. But it seems that it can be examined as an aggression crime and the evident violation of United Nation Charter in ICC due to its nature, intensity and the range. According to the leadership clause contained in Article 8 bis (1) Statute: "persons who located at different levels of the military hierarchy, effectively accomplish these attacks, are " cyber warriors" and they would not be criminally responsible under Article 8bis but their superior is responsible if he has the requisite leadership clause. So, individual criminal responsibility only arises with regard to "a person in a position effectively to exercise control over or to direct the political or military action of a state".

  • Ebrahim Soleimani *, Mohammadali Hormozizadeh Pages 181-201

    With the fall of the Taliban government in 2001, the group's presence in Afghanistan diminished, but over time, the Taliban strengthened their position and emerged as the strongest opposition player in the country, seeking to play an effective role in Afghanistan's future. The main question of the article is, what is the perspective of the Taliban's position in the future governance of Afghanistan? Accordingly, the main purpose of this article is to provide a perspective and analysis of scenarios related to the position of the Taliban in the future governance of Afghanistan. The theoretical framework of the article is Ibn Khaldun's theory of Asabiyyah. The research method is descriptive-analytical. The main hypothesis is that the Taliban's power in Afghanistan and in particular its influence and legitimacy, has increased since the signing of the peace agreement with the U.S as well as the atmosphere in the intera-Afghan talks. The findings show that the Taliban's position in Afghanistan's future cannot be ignored, and this group's interests must be considered in determining the country's future. It seems that the Taliban will pursue the issue of participation in power in the short term and during the intera-Afghan talks; but in the long run, it intends to seize full power in Afghanistan; the result will be the resistance of other groups and the continuation of insecurity in this country.

    Keywords: Afghanistan, U.S, Taliban, Intera-Afghan talks, IRIB World Service
  • Zahra Mahmoodi Pages 203-225

    With the fall of the Taliban government in 2001, the group's presence in Afghanistan diminished, but over time, the Taliban strengthened their position and emerged as the strongest opposition player in the country, seeking to play an effective role in Afghanistan's future. The main question of the article is, what is the perspective of the Taliban's position in the future governance of Afghanistan? Accordingly, the main purpose of this article is to provide a perspective and analysis of scenarios related to the position of the Taliban in the future governance of Afghanistan. The theoretical framework of the article is Ibn Khaldun's theory of Asabiyyah. The research method is descriptive-analytical. The main hypothesis is that the Taliban's power in Afghanistan and in particular its influence and legitimacy, has increased since the signing of the peace agreement with the U.S as well as the atmosphere in the intera-Afghan talks. The findings show that the Taliban's position in Afghanistan's future cannot be ignored, and this group's interests must be considered in determining the country's future. It seems that the Taliban will pursue the issue of participation in power in the short term and during the intera-Afghan talks; but in the long run, it intends to seize full power in Afghanistan; the result will be the resistance of other groups and the continuation of insecurity in this country.

    Keywords: Afghanistan, U.S, Taliban, Intera-Afghan talks, IRIB World Service
  • Masoud Nikravesh *, Alireza Pouya Pages 227-245

    Facing with the public opinions of Persian Gulf Countries is very important for Islamic Republic of Iran; since, on the one hand, there are extensive cultural relations between the nations of this region, and on the other hand, foreign and hostile media in the direction of Iranophobia have presented a black image of Iran to the public opinion in this region. Based on the pivotal position of IRIB World Service in the field of media diplomacy, this question is arised that what are the capacities of national media to improve the public opinions of the Persian Gulf region about Iran’s position. Therefore, in this research, we try to study the capacities of national media to promote the level of media diplomacy of Islamic Republic of Iran in this region by using a semi-structured interview with twelve media, political and cultural experts of the Persian Gulf. The number of interviewees is based on targeted sampling method and theoretical data saturation. The findings indicate that the IRIB World Service has the capacity to take measures such as forming joint media assemblies, strengthening content production based on the tastes of the Persian Gulf audience, providing media training and effective communication with Iranians living in the Persian Gulf countries to take more steps to promote media diplomacy and ensure the national interests of the country.

    Keywords: media diplomacy, IRIB World Service, the Persian Gulf, Public opinions
  • Nowruz Hashemzehi *, Mohammad Atashdast Pages 247-267

    Interviews with executives from different countries are one of the strategies of the American media to challenge the policies of those countries in the global and domestic arenas. The present study aims to clarify the layers of hidden meanings in the texts of the interview questions of American television channels with Dr. Hassan Rouhani as President of Iran. The question is what are the discourse approaches of American television channels in this regard? Accordingly, eight full transcripts of interviews posed to President of Iran in the Eleventh and Twelfth Governments by the three channels CNN, NBC, and PBS were formulated and detailed based on discourse analysis of Lacla and Mouffe's. The result shows that the governing ideology of the American media under study, move towards a new articulation of discourse signs by de-articulating the discourse of the Islamic Republic of Iran domestically and internationally. In order to achieve this goal, these networks have used various types of techniques and created dualistic and hostile dualities. Efforts to legitimize the Zionist regime; Inducing a rift between officials and the people in Iran's internal affairs; Iran's support for Bashar al-Assad; The induction of the US superpower and Iran's need to build better relations with the United States and Iran's nuclear activities were identified as central implications of the main topics covered in the interviews.

    Keywords: American TV Channels, Discourse Analysis, Discourse Articulation, The Seventh President of Iran