فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال پنجاه و یکم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد مهدی اسماعیلی*، محسن دشتکوهی صفحات 1-18

    امام خمینی در مقاطع تاریخی پیش و پس از انقلاب اسلامی همواره بر نقش و جایگاه مردم در حکومت اسلامی تاکید داشت، اما چون مبانی فلسفی و دینی اندیشه جمهوریت را به صورت نظام مند تبیین و تشریح نکرده بود، در نتیجه افراد مختلف با رویکردهای نظری متفاوت تفسیرها و تاویل های متفاوتی از جمهوریت و مبانی نظری آن در اندیشه سیاسی ایشان ارایه داده اند. حال پرسش این است که اندیشه امام خمینی در خصوص جمهوریت از کدام مبانی معرفتی مشتق شده است؟ پاسخ فرضی آن است که جمهوریت در اندیشه سیاسی امام خمینی ناشی از نگاه انسان شناسانه و هستی شناسانه نظام معرفتی عرفانی ایشان است. مقاله حاضر به شیوه تحلیلی و تفسیری در پی تبیین اصول و مبانی معرفتی جمهوریت در اندیشه سیاسی امام خمینی است. نتیجه به دست آمده این است که جمهوریت در اندیشه و نگاه عرفانی امام مبتنی بر اصولی نظیر آزادی انسان و خدمت به خلق است. در اندیشه عرفانی امام تاسیس حکومت با هدف خدمت به مردم انجام می گیرد. بدیهی است که خدمت به خلق دربردارنده رضایت و خواست مردمی خواهد بود. از سوی دیگر، در نظام معرفتی امام خمینی حقوق انسانی و حقوق دینی دو امر جداگانه به حساب نمی آیند، در نتیجه می توان گفت که در اندیشه امام جمهوریت در همان حال که جزء حقوق انسانی است، جزء حقوق اسلامی و دینی نیز محسوب می شود.

    کلیدواژگان: امام خمینی، اندیشه سیاسی، جمهوریت، عرفان، مردم
  • رضا اکبری نوری*، انسیه صالحی صفحات 19-37
    خیر یا فایده از مهم ترین مفاهیمی است که تداوم و گسترش آن، اصل انصاف و استحقاق را در جامعه از بین می برد. مفهوم حق نیز امروزه در حوزه های گوناگونی از جمله نسبت انسان با خود، خدا، طبیعت و جمادات، و نسبت با انسان های دیگر، اعم از روابط افراد با هم، افراد با حکومت و نیز حکومت ها با یکدیگر مطرح می شود. در فلسفه فارابی، فضیلت و سعادت دو هدف بنیادین محسوب می شوند، بنابراین هستی، جوهر جهان خیر و به نوعی ریشه و منبع خیر است. فارابی، تامین خیر و کمال برتر را در گرو مدینه می داند. درحالی که راولز برای جلوگیری از تضییع انصاف، خیر را با حق جایگزین کرده است. به نظر راولز حق مفهومی است که قابلیت سامان دهی معقول و منصفانه جامعه را دارد. معیار او ترجیح مفاهیم حق بر مفاهیم خیر است؛ یعنی آن موارد و مقادیر از انتظارات شهروندان انتخاب می شود که منطبق بر معیارهای مفهوم حق باشد. در این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی به توصیف و تحلیل ارکان اصلی فلسفه سیاسی راولز و فارابی (مفاهیم خیر و حق) پرداخته شده و در نهایت ارزیابی کلی از نظریه آنها به عمل آمده است. فارابی و راولز دیدگاه های متفاوتی در مورد خیر و حق دارند.
    کلیدواژگان: حق، خیرات، سعادت، عدالت، فایده گرایی
  • محسن پالیزبان* صفحات 39-53
    سنجش موقعیت راهبردی انقلاب اسلامی و تعیین اینکه انقلاب اسلامی در هر بخش و در شرایط موجود و مطلوب در کدام موقعیت راهبردی (تهاجمی، محافظه کارانه، رقابتی و تدافعی) قرار دارد، از طریق ارزیابی عوامل راهبردی شامل قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای آن بخش امکان پذیر است. ضمن اینکه توصیف و تبیین موقعیت راهبردی و شناخت چالش های راهبردی در مسیر رسیدن از شرایط موجود به شرایط مطلوب تسهیل کننده طراحی و تدوین راهبردها برای دستیابی به مطلوبیت راهبردی در هر بخش خواهد بود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، برآورد راهبردی، عوامل راهبردی، موقعیت راهبردی
  • شهره پیرانی، علی اشرف نظری* صفحات 55-79
    نظریه یادگیری اجتماعی  از نظریات موقعیت گرا- خلق گرا در تحلیل خشونت است. در این مقاله به تحلیل کنش داعش براساس نظریه یادگیری اجتماعی می پردازیم و در پی پاسخگویی به این پرسش هستیم که گروه های افراطی مانند داعش از چه طریقی به جذب نیرو از کشورهای مختلف دنیا پرداخته اند؟ مبانی خشونت این گروه از دیدگاه نظریه یادگیری شناختی اجتماعی کدام است؟ براساس این نظریه کدام عوامل در تمایل اعضای داعش به خشونت نقش دارد؟ فرضیه اصلی مقاله این است که ظهور ایده های خشونت بار داعش به مثابه امری تاریخی، ریشه در فرایندهای یادگیری اجتماعی دارد و آنها با استفاده از دامنه وسیعی از سازوکارها، همانند تعامل شخصی، فعالیت در مساجد، سمینارها و سخنرانی ها به منظور گسترش باورهای سلفی، روند افراطی کردن جوانان مسلمان را از دهه ها پیش آغاز کرده اند که پیامد آن تصاعد کنش های خشونت بار در عراق و سوریه است. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و براساس مطالعات کتابخانه ای و جست وجو در اسناد و منابع مکتوب و سایت های علمی گوناگون است. در پایان، مدلی تحلیلی با هدف درک بنیادین عوامل و زمینه های شکل گیری کنش خشونت بار داعش، ارایه خواهد شد.
    کلیدواژگان: داعش، رسانه های مجازی مدارس مذهبی، یادگیری اجتماعی، یادگیری مشاهده ای
  • محمد توحیدفام*، علی توسرکانی صفحات 81-97
    روند گسترش روزافزون ارتباطات و جابه جایی اطلاعات توسط رسانه های متعدد و متنوع در عصر جهانی شدن، سبب شده است تا بازیگران رسانه های ملی و رسمی در کنار خود، بازیگران رسانه ای دیگر را نیز مشاهده کنند. علم سیاست گذاری به طور عام و روند سیاست گذاری رسانه ای به طور خاص نیز نیازمند آن است که در مواجهه با این وضعیت جدید موضع گیری کارامدی داشته باشد. در پاسخ به این پرسش اصلی که «سیاست گذاری رسانه ای در مواجهه با حضور بازیگران رسانه ای متعدد نیازمند چه تحولاتی است؟»، فرضیه این مقاله با توجه به روند روزافزون جهانی شدن رسانه ها عبارت از آن است که «سیاست گذاری رسانه ای در مواجهه با حضور بازیگران رسانه ای متعدد نیازمند توجه همزمان به رسانه های دولتی و غیردولتی به عنوان نهادهای رسمی و غیررسمی در تمامی مراحل سیاست گذاری است». در این مقاله سعی شده تا با استفاده از روش های کتابخانه ای- اسنادی و روش شناسی نهادگرایی جدید، فرضیه اصلی آزمون شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد که با توجه به افزایش حضور بازیگران عرصه رسانه، گسترش انواع رسانه های غیررسمی دولتی و گسترش شبکه های متداخل ارتباطی، سیاست گذاری رسانه ای کارا و موفق نیازمند «توجه به بازیگران غیررسمی در کنار بازیگران رسمی»، «توجه به مخاطب درون اجتماع به جای تحکیم رسانه رسمی» و «توجه به خصوصی سازی و مقررات زدایی رسانه ای» است تا توان دستیابی به اهداف تعیین شده را به بهترین شکل داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، سیاست گذاری عمومی، سیاست گذاری رسانه، نهادگرایی جدید
  • سید علیرضا حسینی بهشتی*، محمود علی پور صفحات 99-132
    در فلسفه سیاسی غرب، مفهوم «داوری» همواره به عنوان یک «حق» درنظر گرفته شده که با وضعیت مدنی درهم تنیده است. به تعبیر کانت، اساسا وضعیت مدنی به معنای حق مشاجره و رقابت «داوری مردم» و «حاکمان» با یکدیگر است؛ حقی که به واسطه آن و به صورت خودآیین، داوری مطلوب را در زندگی مدنی به کار ببرند. مفهوم داوری سرنوشت دیگری نیز داشته است؛ اینکه آیا «ادراک و دریافت ما از چیزها»، باید تابع الگوها و استانداردهای ثابت از قبل تعیین شده باشد یا هر شهروند داوری خاص خودش را می سازد. ازاین رو داوری سیاسی از جهتی اساسی و انتقادی با تعددگرایی یا تکثرگرایی پیوند می خورد، چراکه بسیاری از متفکران سیاسی وجود استانداردهای واحد در امر داوری را خالی از اشکال نمی دانند. هانا آرنت و مارتا نوسبام از جمله این فیلسوفان هستند که مواجهه ای فلسفی و سیاسی را با مفهوم داوری آغاز کرده اند. این دو متفکر تحت تاثیر مفهوم «فرونسیس» ارسطویی و کارکرد آن در شرایط و موقعیت های خاص و تغییرپذیر، می کوشند برداشتی تعددگرا از داوری سیاسی ارایه دهند که در پی استوارسازی زندگی خوب و سعادتمندانه بر مبنای قرایتی سیاسی/هنجاری است. در این مقاله ابتدا نسبت داوری و تعددگرایی سنجیده شده و پس از آن آن وجوه اشتراک و افتراق این دو فیلسوف در این زمینه ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: تعددگرایی، داوری سیاسی، فلسفه سیاسی هنجاری، مارتا نوسبام، هانا آرنت
  • بهروز دیلم صالحی*، کمال پولادی صفحات 133-151
    نظریه های تجدد (مدرنیته) در دنیای دانش پژوهی و نظریه پردازی گستره شایان توجه و دامنه وسیعی را در برمی گیرد. این گستره از رویکردهای فلسفی، تا رویکرد تاریخی- تمدنی، رویکرد جامعه شناسی تاریخی و سرانجام جامعه شناسی دین را در بردارد. در درون هریک از این رویکردها نیز شیوه های تحلیل و نظریه هایی با نام و هویت خاص خود ظهور یافته است. پژوهش پیش رو از این باور آغاز کرده است که تمام این گستره بزرگ از نظریه ها را می توان حول دو مفهوم کنش و هم کنشی از یک سو و عقل خودبنیاد و عقل ارتباطی از سوی دیگر، مفهوم بندی و از یکدیگر متمایز کرد و بر این مبنا نقد و تحلیل کرد. فرضیه پژوهش این است که نگرش به مفهوم تجدد از عقل خود بنیاد و کنش خودآیین آغاز شد و تا عقل ارتباطی و همکنشی امتداد یافت و طی این مسیر، توضیح سرشت تجدد در قالب صورت بندی فرایند عقلانی شدن جامعگی از فلسفه به جامعه شناسی منتقل شد، درحالی که مفهوم بندی عقل از عقل استعلایی به عقل ابزاری و از آنجا به عقل ارتباطی گذر کرد. تمرکز این نوشته بر پی یابی این مسیر گذار با رهیافت تاریخی- تاویلی است.
    کلیدواژگان: تجدد، سوژه بودگی، عقل استعلایی، عقل ابزاری، عقل ارتباطی، کنش ارتباطی
  • حسین رضایی، جلال درخشه* صفحات 153-179
    خیر عمومی به عنوان یکی از مفاهیم اساسی در اندیشه سیاسی تاکنون به صورت مستقل بررسی نشده است. درحالی که این مفهوم در کنار مفاهیمی چون منافع عمومی، مصالح عمومی، سیاست گذاری عمومی، کالاهای عمومی و منافع مشترک و خیر مشترک، اساس و بن مایه اغلب رویکردها و جدال های مکاتب گوناگون را شکل بخشیده است. در گفتمان متداول علوم سیاسی، خیر عمومی به امکانات مادی، فرهنگی یا نهادی گفته می شود که اعضای یک جامعه در آن اشتراک منافع دارند. خیر عمومی مفهوم مهمی در فلسفه سیاسی و اندیشه سیاسی است، زیرا نقش مهمی در تفکر فلسفی درباره ابعاد عمومی و خصوصی زندگی اجتماعی دارد. در این مقاله ضمن بازشناسی و تحلیل مفهوم خیر عمومی و مفاهیم مرتبط با آن؛ دیدگاه های یورگن هابرماس در ارتباط با مقوله خیر عمومی بررسی شده است. هابرماس نقطه آغاز مفهوم خیر عمومی را در شکل گیری کنش ارتباطی می داند، به گونه ای که این کنش می بایست مبتنی بر سازوکار اخلاق گفت وگویی شکل بگیرد و اصل تفاهم و مفاهمه شاکله اصلی آن باشد. در این صورت می توان در یک زیست جهان و نظام کنش ارتباطی، تصور شکل گیری کنش خیرخواهانه در شهروندان را داشت که به خیرعمومی در جامعه ایده آل منجر می شود. این مقاله می کوشد به شیوه توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع معتبر کتابخانه ای مفهوم خیر عمومی را در اندیشه سیاسی یورگن هابرماس بررسی کند.
    کلیدواژگان: خیر عمومی، زیست جهان، کنش ارتباطی، کنش خیرخواهانه، یورگن هابرماس
  • بهاره سازمند*، احمد رمضانی صفحات 181-207

    ژاپن به عنوان تاثیرگذارترین کشور آسیای شرقی، در سه دهه اخیر نقش فعالی در شکل دهی به ساختار منطقه داشته است. اگرچه در پیشبرد اهداف و دستیابی به منافع حداکثری خود، با موانعی مانند ظهور فزاینده چین روبه رو شد، به دلیل اهمیت و وزنه اقتصادیای که دارد، پیوسته در تلاش بوده است تا نقش خود به عنوان رهبر منطقه ای را تثبیت کند. از اقدام های ژاپن میتوان به تاسیس بانک توسعه آسیایی در سال 1966 اشاره کرد که ژاپن در چارچوب بانک، نقش رهبر منطقه آسیا را بازی میکرد. در اواخر دهه 1990 و در پی بحران مالی 1997 شرق آسیا، رژیمسازی در آسیای شرقی شدت گرفت. پرسش اصلی این است که چرا ژاپن رژیمهایی را در منطقه شرق آسیا و فراتر از آن ایجاد کرده است یا از ایجاد آنها حمایت میکند؟ رژیمسازی به عنوان متغیر مستقل، تثبیت و ارتقای جایگاه اقتصادی، و موازنه سازی به عنوان متغیرهای وابسته درنظر گرفته میشوند. با عنایت به استفاده از روش تبیینی و با بهره گیری از نظریه های رژیم و موازنه سازی، در پاسخ به پرسش اصلی استدلال میشود ژاپن بعد از بحران 1997 برای تثبیت و ارتقای جایگاه اقتصادی و مهار قدرت فزاینده چین، راهبرد خود را در قالب پیشنهاد تاسیس صندوق پول آسیایی، پیشنهاد داد و حمایت شدید از آسه آن به علاوه شش یا سران آسیای شرقی، حمایت از طرح مشارکت اقتصادی جامع شرق آسیا، حمایت از موافقت نامه مشارکت فراپاسیفیک و همچنین تعهد به افزایش سرمایه را پیش برد. روش گردآوری منابع نیز اسنادی است.

    کلیدواژگان: آسه آن، چین، رژیم، ژاپن، موازنه سازی
  • فردین قریشی صفحات 209-232

    مهاجرت اجباری از جمله موضوعات مورد بحث در حوزه روابط بین الملل است. بخش عظیمی از جمعت مهاجران اجباری را زنان تشکیل می دهند، گروهی که کمتر به آنها پرداخته می شود. هدف این پژوهش بررسی علل مهاجرت اجباری از دیدگاه زنان افغانستانی است. بدین منظور از روش تحقیق کیفی و تکنیک مصاحبه ژرف برای گردآوری داده ها استفاده شد. با به کارگیری روش گلوله برفی با تعداد 30 زن افغان مقیم تهران مصاحبه شد. تجزیه وتحلیل نهایی داده ها با روش تیوری زمینه ای (GMT) صورت گرفت. مصاحبه شوندگان از ناامنی، اختناق طالبان، اختلافات قومی، نبود امکانات بهداشتی و آموزشی، فقر و بیکاری به عنوان دلایل مهاجرت به ایران یاد می کردند. این مفاهیم به طور کلی در سه مقوله اصلی جنگ با دشمن خارجی و منازعات داخلی، فروپاشی زیرساخت های اقتصادی کشور و دلایل خانوادگی تقسیم شدند. در پی تحلیل مصاحبه ها روشن شد زنان به اجبار تابع همسر، پدر یا سایر مردان خانواده بوده اند؛ با وجود این مستقیم یا غیرمستقیم در فرایند مهاجرت نقش موثر داشته اند.

    کلیدواژگان: افغانستان، جنسیت، جنگ، زنان، سازه انگاری، مهاجرت اجباری
  • ابراهیم عباسی* صفحات 233-260

    مسئله محوری این مقاله بررسی رابطه پاندمی ها و سیاست با تاکید بر پاندمی کروناویروس و تبدیل آن به بحران و سپس رویداد در ایران و پیامدهای سیاسی و امنیتی آن است. در پاسخ به پرسش آثار سیاسی و امنیتی پاندمی ها در ایران با تاکید بر بحران کرونا چیست؟ این فرضیه مطرح می شود که پاندمی های تاریخ ایران، با ایجاد بحران هایی در سیاست، برخی به رویداد تبدیل شده و ضمن ایجاد آنتروپی محیطی به تغییراتی در ایران منجر شده اند. هرچند هیچ کدام هنوز برهه ای سرنوشت ساز را رقم نزده اند، اما در صورت بی توجهی، ممکن است تهدیدات فاجعه گونه ای را برای یک کشور رقم بزنند. کرونا نیز به سبب شرایط خاص ایران و تقارن نامیمون آن با فشارهای جهانی و بحران ناکارامدی و چالش های هویتی و گذار قدرت، فرصتی برای اصلاح و گذر نهادی، همبستگی ملی و پذیرش مشارکت مردمی و بهسازی های فقهی است، اما اگر اهمیت مسئله درک نشود، موقعیتی مغاک گونه (ترومای تمدنی) در انتظار ایران است. روش تحقیق، کیفی و از نوع مطالعات اسنادی با رویکرد تبیینی برای فهم دگرگونی های تاریخی-سیاسی است.

    کلیدواژگان: ایران، بحران، برهه های سرنوشت ساز، پاندمی کروناویروس، رویداد
  • حسین مسعودنیا*، عبدالرضا عالیشاهی صفحات 261-283
    هرچند ریشه های نژادپرستی مدرن به قرن نوزدهم و به نظریه کنت دوگوبینو برمی گردد، اما این مفهوم در بسیاری از جوامع توسعه یافته صنعتی امروزی به مثابه تثبیت برتری یک قوم بر دیگری نیست، بلکه تداعی کننده مفهوم کنترل است. به دیگر سخن، علت اصلی اعمال نژادپرستی از سوی اکثریت، بیم از قدرت گرفتن اقلیت است. در این میان، ایالات متحده پیشینه ای طولانی در مسئله نژادپرستی دارد. عمده ترین ساختارهای نژادپرستانه در آمریکا شامل برده داری، جداسازی نژادی، مدارس جداگانه برای سرخ پوستان و اردوگاه های بزرگ بازداشت پناه جویان خارجی بوده است. مقاله حاضر درصدد ارایه پاسخی متقن به این پرسش است که مهم ترین چالش های سیاه پوستان در ایالات متحده به ویژه از زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ چه بوده است و در ادامه مهم ترین پیامدهای این مسئله را چه مواردی می توان دانست؟ یافته های مقاله که با استفاده از تیوری محرومیت نسبی تد رابرت گر و استفاده از روش جامعه شناسی تاریخی (روش تحقیق) است، نشان دهنده محرومیت های اقتصادی، سیاسی، مدنی و امنیتی سیاهان در ایالات متحده است. پیامدهای این مسئله نیز در سطح خرد شامل مواردی همچون تعمیق شکاف میان دولت- ملت، تغییر در هندسه قدرت و شکاف های فزاینده در میان جمهوری خواهان است و در سطح کلان نیز می توان به سه مسئله شکل گیری جنبش های رادیکال سیاهان در آمریکا، استقلال و جدایی برخی از ایالت ها و تشدید ناامنی ها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، ترامپ، سیاه پوستان، محرومیت نسبی، نژادپرستی
  • رکسانا نیکنامی* صفحات 285-310
    مولداوی مرز شرقی میان اتحادیه اروپا و جهان خارج است و همین مسیله، سبب اهمیت ژیوپلیتیک این کشور کوچک شده است. همکاری میان اتحادیه اروپا و مولداوی پس از استقلال این کشور آغاز شد. از سال 2009 مولداوی خود را متعهد به تبعیت از استانداردهای اتحادیه اروپا کرد. این تبعیت، در قالب سیاست همسایگی اروپا و طرح مشارکت شرقی متبلور شد. پیوند میان دو بازیگر با انعقاد موافقت‎نامه همکاری به اوج خود رسید. ذیل این سیاست‎ها، مولداوی دست به اصلاحات اساسی در ساختار نهادی خود زد تا بتواند به سطح استانداردهای اروپایی نزدیک شود. در واقع سیاست همسایگی اروپا، در پی راهی برای تحریک انگیزه کشورهای عضو در جهت همگرایی با اروپاست. پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش است که اجرای سیاست همسایگی اروپا و به طور مشخص طرح مشارکت شرقی، چه تاثیری بر وضعیت توسعه سیاسی در این کشور داشته است. در پاسخ می‎توان این فرضیه را مطرح کرد که سیاست همسایگی اروپا در قالب اصل مشروط بودن و اصل جامعه پذیری، سبب اعمال فشارهایی در جهت اجرای اصلاحات سیاسی در مولداوی شده است؛ اما تاثیر توسعه‎ای این سیاست‎ها سطحی و غیرفراگیر بوده است. برای آزمون این فرضیه از نظریه اروپایی شدن فرانک شیملفنینگ استفاده شده است. نظریه اروپایی شدن، ابزاری به منظور درک تغییرات داخلی مولداوی و روند توسعه آن است.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اروپایی شدن، توسعه سیاسی، جامعه‎پذیری، سیاست همسایگی اروپا، طرح مشارکت شرقی، مشروط بودن
  • کیومرث یزدان پناه*، سید جلال احمدی صفحات 311-334
    از جمله مباحث مورد توجه در جغرافیای سیاسی، بحث اقوام، شیوه های شکل گیری و تجمع اقوام در گستره های جغرافیایی و شیوه تعامل درون قومیتی و برون قومیتی آنان با سایر گروه های قومیتی و نژادی بوده است. بحث از آن منظر بیشتر مورد توجه است که اقوام در افغانستان در اشکال مختلف در شکل گیری پدیده ای به نام کشور با ادغام قومیتی نقش بسزایی داشته اند. ازاین رو کشور افغانستان که موضوع محوری این پژوهش است، در چارچوب قاعده مذکور و در ابعاد مختلف جغرافیایی به ویژه جغرافیای سیاسی قابل بررسی، مطالعه و بررسی شده است. بنابراین این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی در پی شناسایی جایگاه اقوام در شکل گیری ساختار سیاسی و حاکمیت افغانستان بعد از 2001 میلادی است. نتایج این تحقیق و برخی تحقیقات نشان می دهد ساختار قوم مدارانه قدرت در گذشته با پشتوانه ایدیولوژی ناسیونالیسم قومی، به تبارگرایی و قوم گرایی در میان اقوام غیرحاکم نیز دامن زده، قوم گرایی را به پدیده ای طبیعی و شیوع یافته در همه ارکان جامعه تبدیل کرده و موجب بحران هویت ملی در افغانستان شده است. سلطه طولانی مدت قومی سبب شده تا جامعه به وضعیتی برسد که در آن معیارها و منافع قومی تعیین کننده رفتار سیاسی افراد و گروه های سیاسی اجتماعی باشد. در این وضعیت، هدف اساسی رفتار و کردارها قومیت و تامین منافع قومی است و ایدیولوژی ها و روش های سیاسی تا آنجا مورد پذیرش و حمایت قرار می گیرند که در خدمت این هدف به کار آیند و امروزه نیز افزایش قوم گرایی را در رده های بالای ساختار سیاسی و اداری دولت های پساطالبانیسم شاهدیم. از سوی دیگر افغانستان به علت تکثر و تنوع اقوام و طوایف، موزه بزرگی از نژادها و ملل گوناگون توصیف شده است. در این کشور مردمانی از نژادهای پشتون، هزاره، تاجیک، ازبیک، ترکمن، بلوچ، قیرقیز، قزلباش، ایماق، نورستانی، کشمیری، هندو، سیک و... سکونت دارند. از آنجا که جامعه افغانستان دارای ساختار قومی و قبیله است، طبیعی است که فعل و انفعالات ساختار سیاسی و گردش قدرت سیاسی، تنها در درون قوم و قبیله خاصی انجام می پذیرد و بر این اساس، نظام سیاسی در این کشور به جای ارتباط با نظام اجتماعی، بیشتر با زیرنظام های جمعیتی در قالب قوم و قبیله مرتبط بوده است.
    کلیدواژگان: افغانستان، حاکمیت، سلطه قومی، قومیت، وحدت ملی
|
  • MohammadMahdi Esmaeili *, Mohsen Dashtkoohi Pages 1-18

    Imam Khomeini emphasized the role and the position of the people in the Islamic state in the historical stages before and after the Islamic Revolution in Iran, but since he did not systematically explain his philosophy of republic based on his religious thinking, as a result different people with different theoretical approaches have had different interpretations of republicanism and its theoretical foundations in his political thought. The question now is, what is the basis of Imam Khomeini's thinking about republicanism based on epistemic foundations? The hypothetical answer is that republicanism in the political thought of Imam Khomeini stems from the anthropological and ontological point of view in his epistemic system based on mysticism. The present paper uses an analytical and interpretive approach to explain the principles of republicanism in the political thought of Imam Khomeini. The result is that republicanism in the thought of the Imam is based on principles such as human freedom and the service of the people in the mystical thought of the Imam. In the mystical thought of Imam, the establishment of the government is aimed at serving the people. Obviously, serving the people will include satisfaction and popular will. On the other hand, in the epistemic system of Imam Khomeini, human rights and religious rights are not considered to be separate. Therefore, it can be said that the thought of the Imam about Republic, while also being a human right, is considered to be Islamic and religious law.

    Keywords: Imam Khomeini, Republican, Mysticism, People, political thought
  • Reza Akbari Nori *, Ensiyeh Salehi Pages 19-37
    Good or benefit is one the most important concepts that continue and expand, it destroys the principle of fairness and entitlement in society. The concept of right is still being addressed today in a variety of areas, including the relation of man to himself, god, nature and material, and relation to other human beings, whether it is about the relationships of individuals, individuals with governments and governments with each other.in farabis philosophy, virtue and happiness are two fundamental goals, and therefore being, the essence of the world is a kind of root and source of good. Farabi believes that the provision of superiority and perfection depends on Medina. The opposite of Farabi is Rawls, who has substituted righteousness to avoid undermining fairness. It is a concept that, according to Rawls, capable of organize society reasonably and equitably. His criteria in this process is the preference of right concepts over good ones. That is, those cases and quantities of citizens expectations are selected that conform to the standards of the concept of right. This research has been attempted by descriptive- analytical one that describes and analyzes the main pillars of Rawls and farabis political philosophy and finally evaluates their theory.
    Keywords: right, Charities, Happiness, Justice, Utility
  • Mohsen Palizban * Pages 39-53
    Evaluation of the strategic status of Islamic revolution and determining that Islamic revolution , in each section and in the present and optimum condition , is in which strategic status including : offensive, conservative, competitive and defensive is possible through the assessment of strategic factors incuding : strengths and weaknesses , opportunities and threats of the section . Furthermore , description and expression of the strategic status and knowing the strategic challesges in the way to move from the existing condition to the optimum one will facilitate planning and editing strategies to achieve strategice optimumness in each section .
    Keywords: strategic status, Strategic Factors, strategic survey, Islamic Revolution
  • Shohreh Pirani, Aliashraf Nazari * Pages 55-79
    Abstract Social learning theory is one of the theories to analyze Situation- disposition roots of violence. The paper analyzes the ISIS action based on social learning theory studied. And in trying to answer the question that extremist groups such as ISIS How did they have recruit from various countries? From the standpoint of social cognitive learning, violence of this group is rooted in what things? According to this theory, which factors play a role in encouraging violence ISIS? The main hypothesis is that the emergence of Islamic rough idea as a historical imperative is rooted in social learning processes. They use a variety of mechanisms, as well as personal interaction, activities in mosques, seminars and lectures to spread the Salafi beliefs, the radical Muslim youth have begun decades ago. The consequence is progression violent actions in Iraq and Syria. The method used in this research is descriptive and based on a literature search on the documents and written sources and various academic sites. In the end, an analytical model to understand the underlying factors and areas of violence action formation of ISIS, will be presented by the authors.
    Keywords: Social Learning, observational learning, ISIS, religious schools, virtual media
  • Alireza Hosseinibeheshti *, Mahmoud Alipour Pages 99-132
    In Western political philosophy, the concept of "judgment" is considered as a "right", Which is related to civil status. In Kant's view, civil status basically is means Argument and competition between "judging the people" and "rulers" with each other. Citizens through this right and autonomously, Apply some kind of desirable judgment in civil life. At the same time, the concept of Judgment had another fate: it sought to find an answer to this question of whether "our perceptions of things" should be subject to fixed patterns and pre-established standards, or each citizen makes his or her own judgment? Hannah Arendt and Martha Nussbaum are among the philosophers who have begun a philosophical and political confrontation with the concept of judgment. Influenced by the Aristotelian concept of "phronesis" and its function in specific and changing circumstances, these two thinkers try to offer a pluralistic conception of political judgment, which seeks to establish a good and Eudaemonist life based on a political / normative reading. In this article, in a comparative study, we have tried to evaluate the relationship between judgment and pluralism in the thought of those two philosophers. On the other hand, we express the commonalities and differences between these two philosophers in the field of political judgment.
    Keywords: Political Judgment, Pluralism, Hannah Arendt, Martha Nussbaum, Normative political philosophy
  • Behrooz Daylam Salehi *, Kamal Pouladi Pages 133-151
    Modernity theories occupy a vast scope in the theoretical and research areas. Instances can be found in philosophical, historical-civil, sociological-historical approaches, and finally sociology of religion. Within any of these approaches some analytical methods and theories with specific names and natures have been developed. The current research started with the supposition that all these approaches in this big spectrum can be claimed to revolve around action and reaction concepts on one hand, and self-founded and communicative reason on the other. By using this framework, the aforementioned notions can be conceptualized and differentiated; that is the base for this study to analyze. The research hypothesis is that using modernity theories began with the self-founded and autonomic action and then was extended to communicative reason and interaction. In this passage, explaining the essence of modernity was transmitted from philosophy to sociology in form of a process by which the society was rationalized while conceptualizing reason made a passage through transcendental to instrumental and then to communicative reason. The focus of this research is on the exploration of this path with a historical-hermeneutical approach.
    Keywords: Modernity, Transcendental Reason, instrumental reason, Communicative Action, Communicative Reason
  • Hossein Rezaii, Jalal Derakhshah * Pages 153-179
    Public good as one of the basic concepts in political thought has not been independently explored so far. While this concept, along with concepts such as "public interest, public interest, public policy, public goods and common interests and common good", has formed the basis of most of the approaches and debates of different schools. In the popular discourse of political science, "public good" refers to those material, cultural, or institutional possibilities in which members of a community share interests. "Public good" is an important concept in political philosophy and political thought; Because it plays an important role in philosophical thinking about the public and private dimensions of social life. In this article, while recognizing and analyzing the concept of public good and related concepts; We examine Jürgen Habermas's views on the public good. Habermas considers the starting point of the concept of public good in the formation of communicative action so that this action should be based on the mechanism of dialogue ethics and the principle of understanding and communication is its main form. In this case, in a living world and communication system, one can imagine the formation of benevolent action in citizens, which leads to public good in an ideal society.
    Keywords: public good, communication action, benevolent action, ecosystem, Jürgen Habermas
  • Bahareh Sazmand *, Ahmad Ramezani Pages 181-207

    Japan, as the most influential country in East Asia, has played an active role in shaping the region's structure over the past three decades. Though in pursuit of its goals and attaining its maximum interests, it encountered obstacles such as the rise of China, but because of its importance and economic weight, it has consistently been striving to consolidate its role as a regional leader. From Japan's actions, the founding of the Asian Development Bank (ADB) in 1966, which Japan was playing as the leader of the Asian region, played a role within the framework of the Bank. In the late 1990s, following the 1997 financial crisis in East Asia, regime-building in East Asia intensified. The main question is why Japan has created or supported regimes in the East Asian region and beyond? The variables of the article are such that regimen is considered as an independent variable and the consolidation and promotion of economic status, as well as balancing, are considered as dependent variables. In response to the main question, using the approaches of the regime and balancing, it is argued that Japan, after the 1997 crisis, seeks to stabilize and promote the status of its economy and control the growing power of China, In this regard it initiated the proposals to establish an Asian Monetary Fund, strong support to form ASEAN+6 or the East Asia Summit, support for the Comprehensive Economic Partnership for East Asia, support for the Trans-Pacific Partnership and a commitment to provide $ 110 billion funding in 2015 and increased it to $ 200 Billion In 2017. The compilation of materials and data is the library method.

    Keywords: Japan, China, Regime, ASEAN, Balancing
  • Fardin Ghoreishi Pages 209-232

    In the international area, the most important problem is the compulsory migration. The most important part which is affected by the problem are the women. Therefore, it has become essential to look at forced migration for women. The aim of this study is to investigate the impressions of Afghan women about compulsory migration. In this study qualitative research method was used in which information was obtained from interviews with Afghan immigrant women. The information obtained from the interviews with 30 Afghan women living in Tehran. The study took place in the form of field research and the information obtained was analyzed accordingly. According to Afghan women the reasons are security problems, Taliban oppression, ethnic conflicts, economic collapse, poverty and the unemployment. Collected data is divided into three main topics. These are war or external enemies and civil war, economic crisis and familial causes. Finally, in our study, we saw that even though men of the house seem to be making the decision for the migration, women themselves have a direct or indirect influence on the decision for it.

    Keywords: Civil War, gender, Ethnic conflicts, poverty, The war
  • Ebrahim Abbassi * Pages 233-260

    The central issue of this article examining the relationship between pandemics and politics with emphasis on the coronavirus pandemic and its transformation into a crisis and then an event in Iran and its political and security consequences. The hypothesis of this research is that some epidemics in Iran's history, by creating crises in politics, have become events and by creating environmental entropy have led to changes in Iran. Covid-19 is also an opportunity for institutional reform, national solidarity, acceptance of public participation and jurisprudential improvements due to the special situation in Iran and its conjuncture with global pressures, inefficiency crisis, identity challenges and the transition of power in the country. But if the importance of the issue is not understood, an abysmal situation (Civilization Trauma) awaits Iran. The method of this article is explanatory research based on a historical re-reading or political explanation of the epidemics in Iran's history.

    Keywords: Coronavirus Pandemic, event, Crisis, Critical Junctures, Iran
  • Hossein Masoudnia *, Abdolreza Alishahi Pages 261-283
    Although the roots of modern racism date back to the nineteenth century to the theories of Kenneth Dogobino, in many developed industrial societies today the concept does not establish the superiority of one ethnic group over another, but evokes the concept of control. In other words, the main reason for the racist actions of the majority is the fear of the minority gaining power. Meanwhile, the United States has a long history of racism. The main racist structures in the United States include slavery, racial segregation, and Separate schools for Indians, and large camps for the detention of foreign asylum seekers. This article seeks to answer this question: What are the most important challenges for blacks in the United States, especially since Donald Trump's presidency? And what are the main consequences? The findings by using Gurr's theory (relative deprivation) and Hechter's internal colonialismand the method of historical sociology (research method) show that the political, economic, civil, and security deprivations of blacks in the United States. The consequences of this at the micro level, including deepening the rift between the nation-state, the formation of extremist black movements in the United States and the fall into the Republicans, and at the macro level, can change the geometry of power, independence and separation of some states and intensify insecurity.
    Keywords: blacks, racism, Trump, United States, Relative Deprivation
  • Roxana Niknami * Pages 285-310
    Moldova is the eastern border between the European Union and the outside world, and this has made the country's geopolitical importance. Cooperation between the European Union and Moldova began after the country's independence. Since 2009, Moldova has committed itself to complying with EU standards. This obedience was shown in the context of Europe's neighborhood policy and the Eastern Partnership. The bond between the two actors culminated in the conclusion of a cooperation agreement. Under these policies, Moldova undertook fundamental reforms in the structure of its institutions in order to approach the level of European standards. In fact, ENP seeks to stimulate members motivation to converge with Europe. The present study seeks to answer the question of What effect will the implementation of ENP and especially EaP have on the political development of this country? This article Hypothesizes that ENP, in the form of the principle of conditionality and the principle of socialization, has put pressure on the implementation of political reforms in Moldova; But the developmental impact of these policies has been superficial and unpredictable. To test this hypothesis, the theory of Europeanization of Frank Schimmelfenning has been used. The theory of Europeanization is a tool for understanding the internal changes of Moldavia and the process of its development.
    Keywords: ENP, Europeanization, Conditionality, Socialization, Political Development
  • Qiuomars Yazdanpanah Dero *, Seeyd Jalal Ahmadi Pages 311-334
    Among the topics discussed in political geography have been the discussion of ethnic groups, the methods of formation and accumulation of ethnic groups in geographical areas, and the method of their intra-ethnic and extra-ethnic interaction with other ethnic and racial groups. Afghanistan is the central subject of this research, which can be studied, studied and researched within the framework of the above rule and in different geographical dimensions, especially political geography. This descriptive-analytical study seeks to identify the position of ethnic groups in the formation of the political structure and governance of Afghanistan after 2001. The results show that the ethnocentric structure of the past power, backed by the ideology of ethnic nationalism, also fostered tribalism and ethnicism among non-ruling ethnic groups, making ethnicism a natural and widespread phenomenon in all walks of life and causing a crisis. National identity has been established in Afghanistan. Long-term ethnic domination has led to a society in which ethnic norms and interests determine the political behavior of individuals and socio-political groups.In this situation, the basic goal of behavior and actions is ethnicity and the provision of ethnic interests, and political ideologies and methods are accepted and supported to the extent that they serve this purpose, and today the rise of ethnicism is at a high level. We are witnessing the political and administrative structure of post-Taliban governments.
    Keywords: Ethnicity, Afghanistan, national unity, Sovereignty, ethnic domination