فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 83 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آرزو دلفان بیرانوند، رسول کردنوقابی*، شهریار مرادی صفحات 1-16
    این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های شناختی- عاطفی در کاهش گرایش به رفتارهای خشونت آمیز دانش آموزان مقطع متوسطه صورت گرفته است. طرح این پژوهش از نوع آزمایشی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان پسر دوره متوسطه استان های تهران و همدان که در سال تحصیلی 92- 1391 مشغول به تحصیل بودند. برای انتخاب نمونه در مرحله اول از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و در مرحله دوم، از روش جایگزینی تصادفی سود برده شد. همچنین به منظور افزایش ضریب اطمینان ازنظر کنترل افت آزمودنی ها، برای هر گروه 20 در نظر گرفته شد و به شیوه جایگزینی تصادفی افراد در چهار گروه 20 نفری قرار گرفتند. ابتدا پرسش نامه خشونت بین فردی (CTS) بر روی دانش آموزان مدارس انتخاب شده در استان های تهران و همدان اجرا شد. سپس، تعداد 80 نفر (هر استان 40 نفر) از آن ها که بالاتر از خط برش قرار داشتند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش گروه آزمایش 1 و 2) و گواه (گروه 1 و 2) قرار داده شدند. برنامه آموزش مهارت های شناختی - عاطفی در قالب یک دوره 10 جلسه ای (جلسات گروهی 90 دقیقه ای) اجرا شد. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش شامل مقیاس های خشونت بین فردی (1979 Straus,)، هوش بهر هیجانی (Bar-On, 1997)، مقیاس کنترل عواطف (Williams, Chambless, Ahrens, 1997) و نسخه دوم مقیاس شیوه مقابله با تعارض «رحیم» (Rahim,1997) بودند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های شناختی - عاطفی به دانش آموزان مقطع متوسطه باعث افزایش مهارت های خودآگاهی، کنترل خشم و حل مسئله می شود. همچنین نتایج بیانگر آن است که آموزش مهارت های شناختی - عاطفی بر کاهش گرایش به رفتارهای خشونت آمیز (کلامی و عملی) دارای تاثیر مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: پرخاشگری و خشونت، نوجوانی، مهارت های شناختی، عاطفی، دانش آموزان پسر
  • هایده حائری، سیمین بشر دوست*، هائیده صابری صفحات 17-29
    هدف این پژوهش پیش بینی اعتیاد به شبکه های اجتماعی در دانش آموزان نوجوانان بر اساس افسردگی و شخصیت خودشیفته با در نظر گرفتن نقش میانجی گر خودافشایی بود. روش پژوهش، توصیفی و از نمونه طرح های همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان نوجوان دختر و پسر دوره دوم دبیرستان شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود که از بین آن ها با استفاده از روش خوشه ای چندمرحله ای 300 دانش آموز نوجوان انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های گرایش و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی (Momeni and Taghilo, 2016)، افسردگی بک (Beck Depression Inventory, 1978)، شخصیت خودشیفته (Raskin & Terry, 1988) و خودافشایی مجازی (Chelon, 1978) جمع آوری و با روش تحلیل رگرسیون چندمتغیره در نرم افزار آماری SPSS20 تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که تاثیر معناداری بین افسردگی، شخصیت خودشیفته و خودافشایی با اعتیاد به شبکه های اجتماعی وجود دارد (01/0=p). همچنین مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بوده و نتایج از نقش میانجیگری خودافشاگری در تاثیر شخصیت خودشیفته و خودافشایی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، افسردگی، شخصیت خودشیفته، خودافشایی، دانش آموزان نوجوان
  • پیمان دوستی، جواد خلعتبری*، احمد باصری، بهران پروین گنابادی صفحات 30-42
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مدل بومی شده پذیرش و تعهد درمانی متمرکز بر شفقت با مدل غیربومی این درمان بر علایم اختلال استرس پس از سانحه در زنان صورت گرفت. روش این پژوهش آزمایشی و ازجمله طرح های پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش همه زنان داوطلب مراجعه کننده به کلینیک آوای دوستی در بازه زمانی مهر تا دی ماه 1397 به تعداد 200 نفر بود که از طریق فراخوان به این پژوهش دعوت شدند. نمونه تحقیق شامل 42 نفر از بین داوطلبین ذکر شده بود که به روش هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تقسیم گردیدند. یکی از گروه های آزمایش تحت 8 جلسه درمان 120 دقیقه ای مدل بومی شده پذیرش و تعهد درمانی متمرکز بر شفقت قرار گرفت. گروه آزمایش دوم نیز این مداخله را با مدل غیربومی شده همین درمان دریافت نمود. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. به منظور سنجش داوطلبین از معیارهای DSM V برای تشخیص PTSD و پاسخ به پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه (Berislin, Lonner & Thorndike, 1973) استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از آمار توصیفی، تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی سیداک استفاده شد. یافته ها نشان داد میانگین تغییرات در سه خرده مقیاس مشکل در ارتباط بین فردی، مشکل در مهار عاطفی و افسردگی در گروه تحت مداخله با مدل بومی بیشتر از مدل غیربومی است (05/0>P). در خرده مقیاس خاطرات رخنه کننده، چنین تفاوتی در گروه های آزمایش مشاهده نشد. همچنین هر دو گروه آزمایش تغییرات معناداری برای همه متغیرها نشان دادند که در گروه کنترل مشاهده نگردید (05/0>P).
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، درمان متمرکز بر شفقت (CFT)، درمان های روان شناختی بومی شده، زنان
  • خیرالله سربلند* صفحات 43-54

    هدف این پژوهش، شناخت و درک دیدگاه ها و الگوهای ذهنی مدیران سازمان های دولتی درباره عوامل اثرگذار در رفتار کاری نوآورانه بود. روش پژوهش از نوع پژوهش های آمیخته است که ایده اصلی آن شناخت ذهنیت ها، دیدگاه ها، عقاید و نگرش های افراد درباره پدیده مورد بررسی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه مدیران ارشد سازمان های دولتی شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه مورد مطالعه 24 نفر از مدیران ارشد سازمان های دولتی شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و از طریق مصاحبه عمیق فضای گفتمان حاصل شد و با استفاده از نظرات آن ها نمونه و گزینه های کیو و در پی آن مجموعه کیو به دست آمد. برای تحلیل داده ها از روش شناسی کیو استفاده شد. نتایج تحلیل مشتمل بر شناسایی عوامل تشکیل دهنده ذهنیت مدیران در راستای رفتار کاری نوآورانه و همچنین تبیین ذهنیت های مدیران در این رابطه است. نتایج نشان دهنده آن است که بررسی فرصت ها، تولید ایده، ارتقای ایده، محقق کردن ایده و تعمق پنج ذهنیت اصلی مدیران در راستای رفتار کاری نوآورانه است.

    کلیدواژگان: الگوی ذهنی، رفتار کاری نوآورانه، مدیران، سازمان های دولتی، روش شناسی کیو
  • ساجده سخنور، علی کیمیایی*، زهره سپهری شاملو صفحات 55-65
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه آمادگی برای والد شدن بر بهبود حمایت اجتماعی ادراک شده و دلبستگی زنان نخست زا در شهرستان نیشابور انجام شده است. روش به کاررفته در این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل اجرا شده است. جامعه مورد مطالعه شامل زنان باردار نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهرستان نیشابور در سال 1393 است. نمونه پژوهش شامل 70 زن باردار نخست زای مراجعه کننده به 6 مرکز بهداشت نیشابور است؛ از بین آن ها 16 نفر که واجد شرایط بودند به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (8 نفر) و کنترل (8 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها به پرسشنامه های حمایت اجتماعی (Zimet & et al, 1988) و سبک دلبستگی (Collins & Read, 1990) پاسخ داده اند. برنامه آمادگی برای والد شدن در 8 جلسه (90 دقیقه) آموزش داده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که آموزش گروهی برنامه آمادگی برای والد شدن بر بهبود سبک دلبستگی و حمایت اجتماعی زنان باردار نخست زا اثربخشی معناداری ندارد. آموزش برنامه آمادگی برای والد شدن به دلیل آموزشی بودن و تعداد کم جلسات نمی تواند باعث بهبود حمایت اجتماعی ادراک شده و تغییر سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی گردد.
    کلیدواژگان: برنامه آمادگی برای والد شدن، زنان نخست زا، سبک دلبستگی و حمایت اجتماعی ادراک شده
  • سید النجم الدین موسوی، محسن عارف نژاد، فریبرز فتحی چگنی*، مهدیه سپهوند صفحات 66-78
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه درک رهبری اقتدارگرا و رفتارهای انحرافی کارکنان در محل کار با میانجیگری نقض قرارداد روان شناختی در کارکنان سازمان های دولتی استان لرستان بود. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نوع تحقیق، رابطه ای و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش تعداد 1317 نفر از کارکنان ادارات کل ستادی استان لرستان مستقر در شهر خرم آباد بودند، از این میان نمونه ای به تعداد 297 نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان آن ها انتخاب گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه رهبری اقتدارگرا (Shu, Chiang & Lu, 2018)، پرسشنامه نقض قرارداد روان شناختی (Robinson & Morrison, 2000) و پرسشنامه رفتارهای انحرافی در محل کار (Bennett & Robinson, 2000) استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Amos استفاده شده است. همچنین برای بررسی معنی داری اثر متغیر میانجی از آزمون سوبل به همراه آماره VIF که نشان دهنده شدت اثر غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی است، استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که رهبری اقتدارگرا به صورت مستقیم با رفتارهای انحرافی و قرارداد روان شناختی رابطه مثبت و معنی داری دارد، همچنین نتایج نشان دهنده این بود که نقض قراردادهای روان شناختی، رابطه بین رهبری اقتدارگرا و رفتارهای انحرافی کارکنان را میانجیگری می کند (P<0/05).
    کلیدواژگان: رهبری اقتدارگرا، رفتارهای انحرافی کارکنان در محل کار، نقض قرارداد روان شناختی
  • فرزانه معتمدی*، احمد به پژوه، محسن شکوهی یکتا، غلامعلی افروز، باقر غباری بناب صفحات 79-92

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش هوش هیجانی بر ارتقای سازگاری اجتماعی دختران تک والدی با مشکلات هیجانی و رفتاری مقطع متوسطه اول شهر تهران بود. این پژوهش در زمره طرح های شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی نوجوانان دختر 13 تا 16 دارای مشکلات هیجانی و رفتاری شهر تهران سال تحصیلی 93-1392 که دارای خانواده های تک والدی بودند. گروه نمونه با گزینش هدفمند شامل 28 نفر از آن ها که با افت آزمودنی ها، 11 آزمودنی در گروه آزمایشی و 12 نفر در گروه کنترل شرکت داشتند. برنامه آموزشی در ده جلسه دو ساعته و به روش کارگاهی ارایه شد. در این پژوهشپرسشنامه نیازسنجی، فهرست بررسی رفتار کودک و فرم خودسنجی نوجوانان (Achenbach & Rascula, 2001) و زیرمقیاس سازگاری اجتماعی از پرسشنامه شخصیتی کالیفرنیا (Tiegs, Clark &Thrope, 1941) مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها به روش تحلیل واریانس چندمتغیره با طرح اندازه گیری های مکرر نشان داد که بر اثر برنامه آموزش هوش هیجانی، سازگاری اجتماعی آزمودنی ها افزایش یافته و اثربخشی برنامه تا مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (01/0> P). شرکت در این دوره آموزشی، به افزایش سازگاری اجتماعی نوجوانان تک والدی دارای مشکلات رفتاری و عاطفی منجر شده است؛ بنابراین آموزش مهارت های هوش هیجانی به عنوان مهارت های زیربنایی سلامت روان رویکردی تاثیرگذار در افزایش سازگاری اجتماعی نوجوانان است.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش هوش هیجانی، سازگاری اجتماعی، نوجوانان دختر دارای مشکلات هیجانی و رفتاری، تک والدی
  • مریم کرمی، صدیقه احمدی*، سعید قبادی صفحات 93-102

    هدف از این پژوهش، پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس شادکامی و کیفیت زندگی در زوجین شهر تهران بود. طرح پژوهش، توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، همه زوج های منطقه 11 و 12 شهر تهران در سال 97-96 بودند. تعداد 150 نفر (75 زن و 75 مرد) از طریق نمونه گیری در دسترس، برای پاسخگویی به سه پرسشنامه پژوهش، شامل مقیاس 29 سوالی شادکامی آکسفورد (Hill & Argyll, 2002)، مقیاس 26 سوالی کیفیت زندگی (World Health Organization, 1996) و مقیاس 47 سوالی رضایت مندی زناشویی (Olson, 1997)، انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها، از رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد، رابطه خطی بین متغیر رضایت زناشویی و مولفه های پیش بین، به لحاظ آماری معنی دار است (001/0 p<). به این معنی که شادکامی و کیفیت زندگی، قادر به پیش بینی رضایت زناشویی زوجین هستند (001/0 p<). همچنین، نتایج نشان دادند، متغیرهای کیفیت زندگی و شادکامی به ترتیب با انحراف معیار 26/0 و 15/0 می توانند 6 درصد از واریانس رضایت زناشویی را پیش بینی کنند و متغیر کیفیت زندگی نقش بیشتر و شادکامی، نقش کمتری در پیش بینی رضایت زناشویی دارد. درنتیجه شادکامی و کیفیت زندگی، نقش بسزایی در پیش بینی رضایت زناشویی دارند. درواقع شادکامی و کیفیت زندگی، باعث افزایش مهارت های زندگی زناشویی و به تبع آن، رضایت زناشویی می گردد؛ بنابراین در طراحی برنامه های آموزشی و درمانی مبتنی بر افزایش رضایت زناشویی، باید به شادکامی و کیفیت زندگی زوجین، توجه ویژه ای، مبذول گردد.

    کلیدواژگان: شادکامی، کیفیت زندگی، رضایت زناشویی، زوجین
  • اصغر آقایی*، سمیه گرجی، محسن گل پرور صفحات 103-120
    هدف این پژوهش، تدوین بسته آموزشی مقابله با استرس شغلی و مقایسه اثربخشی آن با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب و افسردگی کارکنان شرکت تام کار بود. این تحقیق به روش ترکیبی و از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی بود. برای تدوین بسته از روش پدیدارشناختی-تحلیل محتوا استفاده شد که 7 کد اصلی (اضطراب، افسردگی، هوش هیجانی پایین، راهبردهای مقابله ای ناکارآمد، مشکلات شناختی، ضعف مهارت های اجتماعی و ضعف اعتقادات مذهبی) به دست آمد و بسته آموزشی بر اساس این ابعاد تنظیم شد. روش پژوهش بخش کمی، طرح آزمایشی سه گروهی سه مرحله ای بود و جامعه آماری شامل همه شاغلین مشغول به خدمت در بخش های فنی شرکت تام کار بودند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند 45 نفر از کارکنان انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 15 نفر) قرار داده شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد. گروه آزمایشی 1 تحت آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایشی 2 تحت آموزش مقابله با استرس شغلی در 10 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل یافته های پژوهش از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که هر دو آموزش، تغییرات معناداری در افسردگی و اضطراب در مرحله پس آزمون و پیگیری ایجاد کردند (p≤0.05). همچنین نتایج آزمون تعقیبی بونفرنی حاکی از آن بود که میزان اثربخشی آموزش بسته مقابله با استرس شغلی نسبت به شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بیشتر است. لذا نتیجه پژوهش، حمایتی تجربی برای هر دو آموزش در جهت بهبود افسردگی و اضطراب در کارکنان صنعت فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، مقابله با استرس شغلی، کارکنان شرکت تام کار
  • الگوی معادلات ساختاری مهارت های ذهن آگاهی، تنظیم هیجان و حساسیت اضطرابی با اضطراب اجتماعی نوجوانان
    مرضیه اسماعیلیان، شهرام محمدخانی*، جعفر حسنی صفحات 121-134
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی روابط ساختاری مهارت های ذهن آگاهی، تنظیم هیجان و حساسیت اضطرابی با اضطراب اجتماعی نوجوانان انجام شد. جامعه پژوهش شامل همه نوجوانان 12 تا 14 سال شهر اصفهان در سال تحصیلی 1395-1394 بود که درنهایت 480 نفر از آن ها بر اساس فرمول برآورد حجم نمونه کلاین، به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از چک لیست تنظیم هیجانی (Shields, & Cicchetti,1998)، پرسش نامه اضطراب اجتماعی (La Gerca & Lopez, 1998)، مقیاس ذهن آگاهی و پذیرش کودکان (Baer, Smith, Gregory, Allen, 2005) و پرسشنامه حساسیت اضطرابی (Silverman, Fleisig, Rabian, Peterson, 1991) استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای AMOS و SPSS و به روش تحلیل مسیر انجام شد. ضرایب همبستگی نشان داد که بین تنظیم هیجان و اضطراب اجتماعی (p=0/001)، ذهن آگاهی و اضطراب اجتماعی (p=0/034) و حساسیت اضطرابی و اضطراب اجتماعی (p=0/001) به طور مستقیم همبستگی معناداری وجود داشت (p=0/001). ضرایب رگرسیون نشان داد که حساسیت اضطرابی با میانجیگری تنظیم هیجان به میزان 1/0 شدت اضطراب اجتماعی را پیش بینی می کند (p=0/001). شدت اضطراب اجتماعی از طریق ذهن آگاهی و با میانجیگری تنظیم هیجان به میزان 04/0 قابل پیش بینی بود. به طورکلی نتایج پژوهش نشان داد رابطه معناداری بین حساسیت اضطرابی، ذهن آگاهی، تنظیم هیجانی و اضطراب اجتماعی وجود دارد و همچنین حساسیت اضطرابی و ذهن آگاهی از طریق تنظیم هیجان قادر به پیش بینی معنادار اضطراب اجتماعی در نوجوانان دارای اختلال اضطراب اجتماعی هستند.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، حساسیت اضطرابی، تنظیم هیجان، مهارت های ذهن آگاهی
  • البرز مقتدر منصوری، غلامرضا رحیمی*، نادر بهلولی، فرهاد نژاد ایرانی صفحات 135-144
    هدف از این پژوهش شناسایی ویژگی های روان شناختی مدیران عالی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی مناطق آذربایجان غربی بود که با روش کیفی مورد بررسی قرار گرفت. به طوری که در این پژوهش از پارادیم پست مدرن، راهبرد پدیدارشناسی و تکنیک تحلیل محتوای پنهان با مصاحبه نیمه ساختاریافته (عمیق) با مدیران عالی (تا حد اشباع نظری) استفاده شد. تعداد مدیران عالی 16 نفر بود و برای نمونه گیری از روش نمونه گیری هدفمند (قضاوتی) استفاده شد و در مصاحبه ها از نفر 10 به بعد اشباع نظری حاصل گردید. مصاحبه ها از طریق کدگذاری باز و کدگذاری محوری با نرم افزار MAX QDA12 تحلیل گردید. ویژگی های روان شناختی مدیران عالی در جامعه مورد بررسی در پنج مولفه نوع دوستی، آرزومندی، دوراندیشی، سازگاری با دیگران و سلطه جویی درونی شناسایی گردید به طوری که مدیران می توانند با شناسایی و استفاده درست از ویژگی های روان شناختی خود می توانند بر خود اتکاء کامل داشته و موجب بروز و تقویت حس انجام کار و افزایش انگیزه و تعهد در کارکنان و همچنین موجب افزایش بهره وری و موفقیت و افزایش عملکرد کارکنان شوند که به تبع آن موفقیت و بقای سازمان خویش را تامین کنند. در پایان بر مبنای نتایج پیشنهادهایی نیز به سازمان مورد مطالعه ارایه شد.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان شناختی، مدیران عالی، صنعت نفت، پدیدارشناس
  • نوشین بصیری*، زهرا خیر، حبیب هادیان فرد صفحات 145-154

    اختلال نقص توجه اختلالی است که در طول گستره عمر ممکن است هر فردی را درگیر کند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش نوروفیدبک در درمان اختلال نقص توجه در بزرگسالان بود. روش پژوهش از نوع آزمایشی بود. جامعه آماری شامل همه افراد 18 تا 40 ساله دارای اختلال نقص توجه در شهر اصفهان بودند که از طریق پرسشنامه کانرز بزرگسالان و مصاحبه تشخیصی به وسیله روان پزشک انتخاب شدند. نمونه شامل 20 نفر از این افراد بودند که به روش تصادفی انتخاب و به شکل تصادفی در گروه ها (کنترل و آزمایش) گمارده شدند. ابزار استفاده شده پرسشنامه کانرز بزرگسالان (1998, Canners Adult ADHD Rating Scale) فرم خودگزارش دهی و آزمون کنترل بازدری بوده است. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده اثربخشی این درمان در از بین بردن علایم اختلال نقص توجه بود (01/0<p) و میزان این تاثیر برابر با 7/95 درصد و برای مهارت بازداری 93 درصد بود. درمجموع می توان چنین گفت که با توجه به اینکه ابتلا به اختلال نقص توجه باعث تغییر و به هم ریختن امواج مغزی می گردد، نوروفیدبک با اصلاح و تنظیم مجدد این امواج باعث سودمندی بالینی می گردد. لذا می توان آموزش نوروفیدبک را در کنار سایر درمان ها برای این اختلال به کار برد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، اختلال نقص توجه، تمرکز، بازداری، بیش فعالی بزرگسالان
  • محمدعلی بشارت*، سیده اسماء حسینی، مرتضی نقی پور صفحات 155-167

    پژوهش حاضر با دو هدف انجام شد: سنجش تاثیر کمال گرایی معنوی/مذهبی بر شاخص های سلامت روانی و تاثیر کمال گرایی معنوی/مذهبی بر ابعاد کمال گرایی غیرمعنوی/غیرمذهبی. جامعه آماری پژوهش شامل جمعیت عمومی شهر تهران بود. از میان این جامعه، 370 نفر (148 مرد، 159 زن) به صورت داوطلب در دسترس در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس های کمال گرایی معنوی/مذهبی (SRPS; Besharat 2018)، سلامت روانی (MHI-28; Veit & Ware 1983)، عواطف مثبت و منفی (PANAS; Watson et al. 1988) و کمال گرایی چندبعدی تهران (TMPS; Besharat 2007) را تکمیل کنند. نتایج نشان داد که کمال گرایی معنوی/مذهبی بر بهزیستی روان شناختی، عواطف مثبت و کمال گرایی خودمحور تاثیر مثبت معنادار و بر درماندگی روان شناختی، عواطف منفی و کمال گرایی جامعه محور تاثیر منفی معنادار دارد (001/0 <p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که کمال گرایی معنوی/مذهبی در کل 70درصد واریانس مربوط به متغیرهای پژوهش را تبیین می کند که بیشترین سهم مربوط به بهزیستی روان شناختی بود. بر اساس یافته های پژوهش، می توان کمال گرایی معنوی/مذهبی را یکی از تعیین کننده های سلامت روانی دانست. یافته های پژوهش، همچنین وجود بعد جدیدی از کمال گرایی، یعنی کمال گرایی معنوی/مذهبی را متمایز از ابعاد کمال گرایی غیرمعنوی/غیرمذهبی تایید می کنند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی معنوی، مذهبی، سلامت، معنویت، مذهب، بهزیستی روان شناختی
  • نسرین اوضاعی، غلامعلی احمدی*، احسان عظیم پور صفحات 168-181

    هدف پژوهش، تعیین تاثیر ادراک از محیط یادگیری و درگیری تحصیلی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم با بررسی نقش میانجیگری خودکارآمدی تحصیلی بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، همه دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم شهر کرج در سال تحصیلی 97- 1396 به تعداد 21125 نفر بود که از این تعداد 380 نفر نمونه آماری به شیوه نمونه گیری تصادفی- خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه خودکار آمدی تحصیلی جینکس (1999)، ادراک از محیط یادگیری سویینی (1994) و درگیری تحصیلی ریو (2011) بود و برای عملکرد تحصیلی از نمره معدل استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری با کمک بسته آماری برای علوم اجتماعی و نرم افزار تحلیل ساختارهای گشتاوری استفاده شد. یافته ها نشان داد ادراک از محیط یادگیری، درگیری تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی بر عملکرد تحصیلی تاثیرگذار است (001/0<p). خودکارآمدی تحصیلی میانجیگری معنادار بین تاثیر ادراک از محیط یادگیری و درگیری تحصیلی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان بود (05/0<p).مطابق نتایج پژوهش، شناسایی متغیرهای هم بسته با عملکرد تحصیلی می تواند به مشارکت دانش آموزان در فرایند تدریس و افزایش اطمینان دانش آموزان برای رسیدن به اهداف تحصیلی منجر گردد.

    کلیدواژگان: ادراک از محیط یادگیری، درگیری تحصیلی، عملکرد تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
  • میرنادر میری*، عباس همتی، نیلوفر میکائیلی صفحات 182-192
    رضایت از زندگی یکی از مولفه های مهم بهزیستی است که سطوح پایین آن در بین افراد پیامدهای منفی زیادی به همراه دارد. تحقیقات بسیاری بر روی عوامل موثر بر رضایت از زندگی انجام شده است که یکی از این عوامل تاب آوری است. در این راستا، هدف از پژوهش حاضر جمع آوری و یکپارچه سازی نتایج رابطه بین تاب آوری و رضایت از زندگی و محاسبه اندازه اثر آن ها با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل بوده است. به منظور پاسخگویی به سوال فراتحلیل، از مجموعه پژوهش های انجام شده درباره رابطه تاب آوری و رضایت از زندگی در سطح کشور، 11 پژوهش که ازلحاظ روش شناختی موردقبول بود و ملاک های درون گنجی را داشت، برای انجام فراتحلیل انتخاب شد. بازه زمانی مطالعات از سال 1385 تا 1398 بوده است. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش ترکیب اندازه اثر به روش Schmitt and Hunts نشان داد که میانگین اندازه اثر مربوط به رابطه تاب آوری و رضایت از زندگی در ایران برای مدل اثرات ثابت برابر 411/0 و برای اثرات تصادفی برابر 422/0 است که هر دو در سطح 000/0 معنادار هستند؛ بنابراین میانگین اندازه اثر پژوهش حاضر 422/0 است و این مقدار با توجه به معیار Cohn در حد متوسط است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، رضایت از زندگی، فراتحلیل
|
  • Arezou Delfan Beiranvand, Rasool Kordnoghabi *, Shahriar Moradi Pages 1-16
    This study was to investigate the effectiveness of cognitive-emotional skills on the decrease of high school student' tendency to aggressive behaviors. The design of the study was experimental using a pre-test and post-test method with a control group. The population of the study included male students of Hamedan and Tehran studying in 1391-1392. The sampling in the first step was done through multi-level cluster sampling and in the second step, random substitution was used. Also, to increase the assurance coefficient to control the examinees subsidence, twenty students were considered in each group and were assigned to 4 groups by random substitution sampling. Firstly, the Interpersonal Aggressive Questionnaire was administered to the students. Then, 80 students (40 students in each province) were chosen from among those who were upper than the cut point and were randomly assigned to the control and experimental group. The cognitive-emotional skills program were each performed in 10 sessions (each group session took 90 minutes). The tools used in this research were Interpersonal Aggressive Scales (Straus, 1979), Emotional intelligence questionnaire (Bar-On, 1997), Affective control scale (Williams, Chambless, & Ahrens, 1997), and the second version of Rahim organizational conflict scale (Rahim, 1997). The results of Covariance analysis (ANCOVA) indicated that teaching the cognitive-emotional skills to high school students Makes Increase self-awareness skills, anger management, and problem solving. Also, the results of the study indicated that teaching the cognitive-emotional skills have a positive and significant effect on the decrease of students tendency to aggressive behaviors such as verbal aggressive, practical aggressive of the students. However, the results indicated that teaching the cognitive-emotional skills are effective.
    Keywords: aggression, violence, Adolescence, cognitive- emotional skills, male students
  • Haydeh Haeri, Simin Bashardoust *, Hayede Saberi Pages 17-29
    The aim of this study was to predict social media addiction in adolescent student based on depression and narcissistic personality by considering the mediating role of self-disclosure. The study was descriptive and correlational design and from the sample of correlation schemes and the statistical population included all male and female high school students in Tehran, from which 300 students were selected using multi-stage cluster method. Data were obtained through questionnaires of Social Network Orientation and Use (Momeni and Taghilo, 2016), Beck Depression Inventory (1978), Narcissistic Personality (Raskin & Terry, 1988) and Virtual Self-Disclosure (Chelon, 1978). Data were analyzed by multivariate regression analysis in SPSS-20 statistical software. The findings showed that there is a significant effect between depression, narcissistic personality and self-disclosure with social media addiction (p=0/01). Also, the proposed model had a good fit (c2/df=3/09, CFI=0/971, AGFI=0/926, GFI=0/973, RMSEA=0/083) and the results support the mediating role of self-disclosure in relation to narcissistic personality and self-disclosure and social media addiction.
    Keywords: social media addiction, Depression, narcissistic personality, self-disclosure, Adolescent student
  • Peyman Dousti, Javad Khalatbari *, Ahmad Baseri, Bahram Parvin Gonabadi Pages 30-42
    The present study compared of effectiveness of indigenous model of Acceptance and Commitment Therapy focused on compassion with non-indigenous model in the same treatment in PTSD on women. The method of this research is experimental and included a pretest-posttest study with two experimental and one control groups. The statistical population included 200 volunteer women who referred to the “Avaye Dousti” Psychological Clinic in the period from Oct 2018 to Des 2018 that invited to this study trough recall. Afterward, 42 individuals selected voluntarily and randomly divided into three groups. The first experimental group subjected to 8 sessions of 120-minute treatment of indigenous model of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) focused on Compassion and the second group was treated using the same treatment as non-indigenous model. The control group didn't receive any intervention. In order to evaluation, both DSM V diagnostic criteria for PTSD and Mississippi scale questionnaire were used. In order to analyze the data, Descriptive Statistics, Analysis of Covariance and pairwise comparison by SIDAK, were used. The findings indicated that the mean difference in 3 subscales of problem in interpersonal communication, problem of emotional inhabitation and depression in the group effected by the indigenous model has more than the non-indigenous model. There was no difference in the penetrating memories subscale, and no changes were observed in the control group.
    Keywords: Posttraumatic Stress Disorder, acceptance, commitment therapy, Compassion Focused Therapy, indigenous psychological treatment, Women
  • Kheyrollah Sarboland * Pages 43-54

    The aim of this study was to identify and understand the views and mental models of managers of government organizations on the factors influencing innovative work behavior. The research method is a type of mixed research the main idea is to know people's mindsets, views, opinions and attitudes about the phenomenon under study. The statistical population was all senior managers of government organizations in Tehran in 2020 The study sample consisted of 24 senior managers of government agencies in Tehran which were selected by targeted sampling method and obtained through in-depth interview of the discourse space and using their comments, the sample and options of Q and then the collection of Q were obtained. Q methodology was used to analyze the data. The results of the analysis include identifying the factors that make up managers 'mindsets in line with innovative work behavior, as well as explaining managers' mindsets in this regard. The results show that examining opportunities, generating ideas, promoting ideas, realizing ideas, and reflecting on the five main mentalities of managers in the direction of innovative work behavior.

    Keywords: Mental Pattern, Innovative work behavior, managers, government agencies, Q methodology
  • Sajedeh Sokhanvar, Ali Kimiaee *, Zohreh Sepehri Shamloo Pages 55-65
    The present study has done to investigate the effictivness of training towards parenting program on improvement of perceived social support and attachment in primipara women at neishabour city. Method of study was semi-experimental that has been conducted with pre-test, post-test and control group. Population of study concludes all of referring primipara women to healthy centers in 2015 at Neishabour. Sample of study concludes 70 referring primipara women to 6 health centers of Neishabour, among them 16 cases were suitable that arranged in 2 groups of experimental & control (8 for each one) randomly. Examinees responsed to the quessionaries of Social Support (Zimet & et al, 1988) and Attachment Style (Collins & Read, 1990). The Towards Parenting Program was thought in 8 Sessions (1hour 30 minutes). For measurement of social support has used Multidimensional Scale of Percieved Social Support (MSPSS) included 12 questions and for measurement of attachment style has used Collins & Read Attachment Style quessionary included 18 questions. The results indicate that group education of Towards Parenting Program doesn’t have significant effectiveness on improvement of attachment style and social support in primipara women. Because of being educational and few numbers of sessions, Towards Parenting Program cannot lead to improvement of perceived social support and change of avoidant and anxious attachment style.
    Keywords: Towards Parenting Program, Primipara Women, Attachment Style, Social Support
  • Seyed Najomddin Mousavi, Mohsen Aref Nejad, Fariborz Fathi Chgni *, Mahdie Sepahvand Pages 66-78
    The purpose of this study is to investigate the relationship between authoritarian leadership and employees' deviant workplace behaviors in governmental organizations of Lorestan province, when the psychological contract violation has been considered as a mediating role. The statistical population of the study was 1317 employees of general staff of Lorestan province based in Khorramabad city. According to the Morgan table, a sample size of 297 was selected by stratified random sampling. In order to measure the variables of the research, the (Shu, Chiang and Lu’s, 2018) Authoritarian Leadership Questionnaire, (Morrison and Robinson’s, 2000), Psychological Contract Violation Questionnaire and the (Bennett and Robinson’s, 2000) Deviant Workplace Behaviors Questionnaire were used. For data analysis, structural equations modeling and Amos software have been used. Also, the Sobel test with the VIF statistic indicating the severity of the indirect effect through the mediator variable was used to evaluate the effect of the mediator variable. The results of the research show that authoritarian leadership has a positive and significant relationship with deviant behaviors and psychological contract violation directly, also The results showed that psychological contracts violation mediates the relationship between authoritarian leadership and employee deviant behaviors.
    Keywords: Authoritarian leadership, employees' deviant workplace behaviors, psychological contract violation
  • Farzaneh Motamedi *, Ahmad Beh Pajooh, Mohsen Shokoohi Yekta, GholamAli Afrooz, Bagher Ghobari Ghobari Bonab Pages 79-92

    The purpose of this study was to evaluate effect emotional intelligence on components of social adjustment of adolescents with single parents in Tehran city. The study utilized a quasi-experimental research method with pretest-posttest and follow-up with control group. The population was all adolescents girls 13 to 16 age with emotional and behavioral problems and single parent in Tehran city in 2012-2013 (1392-93 s.c.).The sample of the study selected by a purposive sampling method and11 students in the experimental group and 12 students in the control group were among the adolescents with emotional and behavioral problems who were living in single parent families. This program was offered through workshop which consisted of 10 sessions, two hours per session. The instruments which were used in this study included Need Assessment Checklist, Child Behavior Checklist (CBCL), and Youth Self Report (YSR); (Achenbach & Reskula, 2001), Social Adjustment subscale of California Personality Inventory (Tiegs, Clark & Thrope, 1941). The obtained data was analyzed using Repeated Measures of Analysis of Variance, which showed that emotional intelligence training program could significantly increase social adjustment in adolescents with emotional and behavioral problems in single parent families. (p<0/01). Participating in the workshop, has led to increasing the social adjustment of adolescents with emotional and behavioral problems that living in single parent. Therefore, it is concluded that emotional intelligence skills training, as basic skills of mental health, can be an effective approach in increasing social adjustment of adolescent.

    Keywords: emotional intelligence training program, social adjustment, female adolescents with emotional, behavioral problems, single parent
  • Maryam Karami, Sedigheh Ahmadi *, Saeid Ghobadi Pages 93-102

    The purpose of this study was to predict marital satisfaction based on happiness and quality of life in couples in Tehran. The research design was descriptive-correlation. The statistical population of this study was all couples in 11th and 12th district of Tehran. 150 people (75 women and 75 men) used the available sample to answer three research questionnaires, including Oxford Happiness Questionnaire (2002), Quality of Life (1996) and Enrich Marital Satisfaction (1997) were selected. Descriptive and inferential statistics (Pearson test and stepwise regression) were used to analyze the data. The results of statistical analysis showed that happiness and quality of life can predict marital satisfaction (p <0.001). The results of regression showed that the linear relationship between marital satisfaction variable and predictor components was statistically significant (p <0.001). This means that happiness and quality of life are able to predict marital satisfaction of couples (p <0.001). Also, the results showed that the variables of quality of life and happiness, with the standard deviation of 0.26 and 0.15, can predict 6% of the variance of marital satisfaction variable. The variable of quality of life has a greater role Conclusion Happiness and quality of life play an important role in predicting marital satisfaction. In fact, happiness and quality of life increase marital life skills and consequently marital satisfaction. Therefore, in designing programs based on increasing marital satisfaction, special attention should be paid to the happiness and quality of life of couples.

    Keywords: quality of life, happiness, couples marital satisfaction
  • Somayeh GORJI, Mohsen Golparvar Pages 103-120
    The aim of this study was develop a training package of coping with job stress and compare its effec with mindfulness-based cognitive therapy on anxiety and depression of Tam Kar’s employees.This research was a combination of exploratory research projects. The phenomenological qualitative method- content analysis was used to develop a training package to coping with job stress that 7 main codes (anxiety,depression,low emotional intelligence, ineffective coping strategies, cognitive problems,weakness of social skills and weakness of religious beliefs) were obtained And the coping with stress training package was adjusted based on these dimensions. The quantitative research method was a three-stage three-group pilot project in which the statistical population included all employees working in the technical departments of Tam Kar’s Company in Isfahan city Which the use ofpurposeful sampling, 45 employees were selected and randomly assigned to three groups (15 for each group). The Beck's Anxiety Inventory, and Beck's Depression Inventory were used to gather information. Experimental group 1 under the knowledge of mindfulness-based cognitive therapy 8 sessions of 90 minutes and experimental group 2 was trained to coping with job stress in 10 sessions 90-minute. Analysis of covariance was used to analyze the research findings. The results showed that both trainings made significant changes in depression and anxiety in the post-test and follow-up stages (p≤0.05). Further, the results of Bonferroni’s follow-up test implied that there is effectiveness of package of Coping with Job Stress was higher than cognitive therapy based on mindfulness. Therefore, the result of this study provide experimental support for both training to improve depression and anxiety in industry employees.
    Keywords: anxiety, Depression, mindfulness-based cognitive therapy, coping with job stress, TamKar’s employees
  • Structural equation modeling of mindfulness skills, emotion regulation and anxiety sensitivity with social anxiety in Adolescent
    Marziye Esmailian, Shahram Mohamadkhani *, Jafar Hasani Pages 121-134
    The aim of this study was to investigate the structural relationships between mindfulness skills, emotion regulation and anxiety sensitivity with social anxiety in adolescents. The study population included all adolescents 12-14 years old in Isfahan city in the academic year 2015-2016, and finally 480 of them were randomly selected as the sample based on the Klein sample size estimation formula. For data gathering the following questionnaire were use. Emotion regulation checklist ((Shields, & Cicchetti, 1998)) , social anxiety (La Gerca & Lopez, 1998), child acceptance mindfulness measure (Baer, Smith, Gregory, Allen, 2005) and Anxiety Sensitivity Inventory (Silverman, Fleisig, Rabian, & Peterson, 1991). Data analysis was run by SPSS and AMOS software and path analysis method. Results showed significant relationships between social anxiety and emotion regulation (r=-0/22), mindfulness and social anxiety (r=-0/11) and anxiety sensitivity and social anxiety (r=0/41). Regression coefficients indicated that anxiety sensitivity predicted social anxiety by mediating role of emotion regulation (β=0/1) and also mindfulness skills were able to predict social anxiety by emotion regulation (β=0/04). So result demonstrated that emotion regulation is a good mediator between anxiety sensitivity and mindfulness with social anxiety.
    Keywords: Social anxiety, anxiety sensitivity, emotion regulation, mindfulness skills
  • Alborz Moghtader Mansori, Gholamreza Rahimi *, Nader Bahloli, Farhad Nezhadirani Pages 135-144
    The aim of this study was to identify the psychological characteristics of senior executives at the National Oil Distribution Company of West Azerbaijan (IRAN). In this study, the postmodern paradigm, phenomenological strategy, and hidden content analysis technique with semi-structured (in-depth) interviews with senior managers (up to theoretical saturation) were used. The number of senior managers was 16 and the sampling method was purposive (judgmental) and theoretical saturation was obtained from 10 individuals in the interviews. Interviews were analyzed through open coding and axial coding using MAX QDA12 software. The psychological characteristics of top managers in the study community were identified in five components of altruism, ambition, foresight, compatibility with others, and internal domination. Managers can fully rely on themselves by identifying and utilizing their psychological traits, enhancing their sense of doing and enhancing employee motivation and commitment, as well as enhancing productivity and success and enhancing employee performance and success. Ensure the survival of their organization. Finally, based on the results, some suggestions were made to the study organization.
    Keywords: Psychological Features, Top Managers, Oil Industry, phenomenology
  • Nooshin Basiri *, Zahra Khayyer, Habib Hadian Fard Pages 145-154

    Attention Deficit Disorder (ADD) is a lifelong disorder that affects many people. The purpose of this study was to investigate the effect of neurofeedback training on treatment of adult ADD. A pre-test-post-test control grouped, quasi-experimental study was carried out. The research population was individuals with ADD (18-40 years old) who were referred to the Psychotherapy and counseling Centers of Isfahan City.  20 patients were selected applying convenient sampling and randomly assigned to control or experiment groups. Conners Questionnaire, Slow Movement Test and Diagnostic Interview were applied prior to the intervention. Data were analyzed by MANCOVA in SPSS-23. The results showed that neurofeedback training up to 95.7% can ameliorate ADD symptoms and it was effective about 93%  in improvement of inhibition skills, in adults. In general speaking, it can be argued that, having attention deficit disorder causes brain wave disturbance and neurofeedback can modify and adjust it. The effects are clinically stable. Hence, neurofeedback training can be used as an alternative therapy for ADD treatment.

    Keywords: neurofeedback, attention deficit disorder, Inhibition, Adult Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • MohammadAli Besharat *, Seyedeh Asma Hosseini, Morteza Naghipoor Pages 155-167

    The present study had two purposes investigating the impact of spiritual/religious perfectionism on psychological health indices and investigathmg the impact of spiritual/religious perfectionism on dimensions of perfectionism. The statistical population of the study consisted of general population living in Tehran. Among the statistical population, 307 individuals (148 men, 159 women) participated in the present study as volunteers. All participants were asked to complete Tehran completed Spiritual/Religious Perfectionism Scale (SRPS; Besharat 2018), Mental Health Inventory (MHI-28; Veit & Ware 1983), Positive and Negative Affects Schedule (PANAS; Watson et al. 1988), and Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS; Besharat 2007). The results revealed a significant positive influence of spiritual/religious perfectionism on measures of psychological well-being, positive affects, and self-oriented perfectionism, as well as a significant negative influence of spiritual/religious perfectionism on measures of psychological distress, negative affects, and socially prescribed perfectionism (p <.001). Results of regression analyses revealed that 70% of variance of the research variables explained by spiritual/religious perfectionism with the largest portion for psychological well-being. It can be concluded that spiritual/religious perfectionism is one of the determinants of psychological health. The findings also may support a new dimension of perfectionism, spiritual/religious perfectionism, separate from nonspiritual/nonreligious perfectionism.

    Keywords: spiritual, religious perfectionism, Health, spitituality, Religion, psychological well-being
  • Nasrin Ozayi, Gholamali Ahmadi *, Ehsan Azimpoor Pages 168-181

    The purpose of this study was to determine the effect of perception of learning environment and academic engagement on academic performance of secondary school students by examining the mediating role of academic self-efficacy. The research was applied in terms of applied and descriptive - correlation type. The statistical population of the study all male students of second high school in Karaj city in the academic year 1396-1977 in 21125 students of these, 380 individuals were selected through multistage random-cluster sampling. Data were analyzed Structural Equation Modeling with Statistical Package for Social Sciences and Torque Structure Analysis Software. Research measurement instruments included the Self-efficacy Questionnaire Jinks (1999), the Learning Environment Perception Sweeney (1994), and the Academic Engagement Reeve (2011) and The average score was used for academic performance. Results showed that perceptions of learning environment, academic engagement and self-efficacy had significant effect on academic performance (P <0.001). academic self-efficacy was a significant mediator between the impact of perceptions of learning environment and academic engagement with students' academic performance (P <0.05). According to the results of the study, identifying variables related to academic performance can lead to students 'participation in the teaching process and increase students' confidence in achieving their academic goals.

    Keywords: Perceptions of learning environment, Academic Engagement, Academic Performance, academic self-efficacy
  • Mirnader Miri *, Abbas Hemati, Niloofar Mikaeili Pages 182-192
    Life satisfaction is one of the important components of well-being, that its low levels among people have many negative consequences. A lot of research has been done on the factors affecting life satisfaction, which one of this factors is resilience. In this direction, the purpose of this study was to collect and integrate the results of the relationship between resilience and life satisfaction and calculate their effectsize by using the meta-analysis model. In order to answer the meta-analysis question, from among all research on the relationship between resilience and life satisfaction in carried outthroughout Iran, 11 research studies which were acceptable in terms of methodology and ex-hibited inclusivecriteria, were sele-cted for the meta –analysis. The period of studies has been from 2006 to 2019.The combination of effect size by Schmitt and Hunts method shows that the average effect size of the relationship between resilience and life satisfaction in Iran is for a fixed effect model 0/411 and for random effect model 0/422, that both of which are significant at level of 0/000. Therefore, the average effect size of current study is 0/422 and this amount is moderate according to the Cohen criterion.
    Keywords: resilience, life satisfaction, meta-analysis