فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 96، زمستان 1399)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 96، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غزاله مشکدانیان، احمد مزید، فاطمه شیخ بهایی، سامان شاکری جوشقان، سید امیرحسین مهدوی، پریچهر پاسبخش* صفحات 1-6
    اهداف

    تشخیص هویت از مباحث بسیار مهم در پزشکی قانونی است. با توجه به تنوع موجود در خصوصیات فیزیکی و بدنی اقوام مختلف، لزوم مطالعات آنتروپومتریک در هر جمعیتی اهمیت پیدا می کند. هدف از این مطالعه بررسی  ابعاد پا و ارتباط آن با قد در جمعیت لبنانی است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی-توصیفی، قد و متغیرهای آنتروپومتریک (طول و عرض) پای  100 نفر مرد و 100  نفر زن (20 تا 40 سال) اهل و ساکن بیروت بعد از کسب رضایت اندازه گیری شد. اطلاعات حاصله به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از رگرسیون خطی و همبستگی پیرسون برای یافتن ارتباط بین داده ها استفاده شد.

    یافته ها

     تفاوت معنی داری در میانگین سن مردان و زنان مشاهده نشد. همچنین میانگین قد، طول پا و عرض پا در مردان به صورت معنی داری (0/05˂p) بیشتر از زنان بود. همبستگی معنی داری میان قد و طول و عرض پا در کل جمعیت لبنانی مشاهده شد و بر اساس نتایج رگرسیون خطی، طول پا نسبت به عرض پا گزینه قابل اعتمادتری برای پیشگویی قد بود. در جمعیت مردان، طول پا همبستگی معنی داری با قد داشت. بین طول و عرض پای زنان با قد همبستگی معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده، طول و عرض پا جهت تخمین قد جمعیت لبنانی در پزشکی قانونی قابل استفاده می باشد. با این وجود طول پا برای تخمین قد در این جمعیت گزینه مناسب تری است.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، قد، طول پا، عرض پا، پزشکی قانونی
  • خدیجه مرادی*، زهرا زینالی صفحات 7-14
    اهداف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری در کودکان بی سرپرست دوره ابتدایی تحت پوشش بهزیستی شهر کاشان انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. 30 کودک بی سرپرست به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج از مرکز شبانه روزی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مقیاس تاب آوری کونور دیودسون توسط شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون - پس آزمون تکمیل گردید. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره تاب آوری قبل از مداخله در گروه کنترل 59/78  بود که پس از مداخله به 64/72 و در مرحله پیگیری به 36/44 رسید. نتایج در گروه آزمایش به ترتیب 65/47،  15/93 و 92/87 گزارش شد که نشانه افزایش معنادار نمره تاب آوری در گروه آزمایش بود. درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش در شرکت کنندگان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تاثیر بیشتری بر تاب آوری داشت. بر اساس نتایج تحلیل کوواریانس، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش تاب آوری شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر روش درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش بر افزایش تاب آوری کودکان بی سرپرست تحت پوشش بهزیستی، اهمیت استفاده از این روش درمانی نسبت به سایر روش های درمانی جهت افزایش تاب آوری و توانمندی مقابله در برابر مشکلات توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تاب آوری، کودکان بی سرپرست
  • خدیجه سراوانی، مهین بدخش، طیبه شهرکی* صفحات 15-20

    پیش

    زمینه وهدف

    ترامادول مسکن افیونی است که در درمان دردها مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده با آماری بالغ بر 50 درصد، به عنوان اولین علت مرگ ناشی از مسمومیت با ترکیبات مخدر محسوب می شود. بررسی میزان شیوع مسمومیت ترامادول در فراهم سازی بستری مناسب جهت اتخاذ تدابیر لازم از سوی مسیولین به منظور کاهش مصرف این ماده مخدر نقش اساسی دارد. این مطالعه مروری به کنکاش در مورد عوارض ناشی از اوردوز ترامادول می پردازد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است. جستجو با استفاده از کلید واژه هایی از جمله ترامادول، مسمومیت، اوردوز و عوارض ترامادول  به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های معتبر از جمله  PubMed، Wiley، Elsevier، Science Direct و SID از سال 2000 تا 2019 انجام شد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی با توجه به یافته های اکثر مطالعات، ترامادول پرعارضه ترین داروی مخدر به شمار می رود و با توجه به شیوع مصرف آن در بین افراد جوان و با سطح تحصیلات کم، نیاز به دقت همکاران پزشک و داروساز در تجویز و فروش این دارو امری ضروری می نماید. همچنین افزایش آگاهی در خصوص عوارض بالقوه ترامادول و نظارت دقیق تر بر روی توزیع این دارو الزامی می باشد. مسمومیت و اوردوز با ترامادول می تواند موجب کاهش فعالیت دستگاه عصبی مرکزی، دستگاه تنفس ،تاکی کاردی ،تشنج و افزایش فشارخون شود. اثر مخدری واثر مهاری بازجذب مونوآمین ها، روش های احتمالی عملکرد ترامادول می باشند.

    کلیدواژگان: ترامادول، اعتیاد، مسمومیت دارویی، مخدر، اوردوز
  • اردشیر شیخ آزادی، فاطمه کرمانیان، محمد خدمتی، میترا اخلاقی، سیمین محکی زاده* صفحات 21-27
    مقدمه و هدف

    تخمین طول اندام ها بر اساس قطعات باقی مانده از هریک ازاندام ها، از مهم ترین چالش ها در میان آناتومیست ها و متخصصان پزشکی قانونی است. هدف از این مطالعه، ارزیابی رابطه طول اندام فوقانی با طول سگمنت های اندام فوقانی برای استخراج فرمول رگرسیون جهت تخمین طول اندام فوقانی بود.

    مواد و روش ها

    چهار مولفه طول اندام فوقانی ، طول بازو، طول ساعد و طول دست در 199 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی تهران (18-25 سال) اندازه گیری شد. سپس با استفاده از نرم افزار16 SPSS داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند و مدل رگرسیون خطی برای تخمین طول اندام فوقانی تهیه شد.

    نتایج

    با بررسی همبستگی پیرسون در کل جامعه آماری مورد مطالعه، رابطه مستقیم بین طول کل اندام فوقانی و طول بازو، طول ساعد و طول دست دیده شد. (به ترتیب p=0.836، p=0.824،p=0.803،p=0.0001)

    بحث

    بنابر نتایج به دست آمده در این پژوهش، طول بازو و ساعد دارای ارزش بیشتری نسبت به طول ساعد برای تخمین طول اندام فوقانی می باشند.

    کلیدواژگان: اندام فوقانی، بازو، ساعد، دست، رگرسیون
  • خجسته رحیمی جابری، سهیلا مددی، مهناز پورحسن، سامان شاکری جوشقان، طاهره علی ضمیر* صفحات 28-33
    اهداف

    داده های آنتروپومتریک خصوصا متغیرهای مربوط به سر و صورت، درجنبه های مختلفی همچون پزشکی قانونی، تعیین جنسیت، جراحی پلاستیک و طراحی ارگونومیک ابزار و وسایل کاربرد دارد. هدف مطالعه حاضر دستیابی به شاخص های صورت، به منظور تعیین ارتباط بین قد ایستاده و طول و عرض صورت در جمعیت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز می باشد.

    روش

    جامعه آماری این مطالعه 201 (100 مرد و 101 زن) دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در بازه سنی 18 تا 41 تعریف شد. متغیرهای قد ایستاده و شاخص های صورت مانند طول و عرض صورت با استفاده از کولیس استاندارد اندازه گیری و محاسبه گردید. در نهایت داده ها با نرم افزار SPSS 16 آنالیز شدند. برای مقایسه داده ها از آزمون آماری Independent-Samples T-Test استفاده شد. رابطه بین داده های کمی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی شد و برای تعیین رابطه بین قد و شاخص های صورت از رگرسیون خطی استفاده شد.

    نتایج

     براساس یافته های بدست آمده، میانگین اندازه طول صورت در مردان و زنان شرکت کننده به ترتیب 212/0±077/12 و 261/0±998/10 سانتی متر و میانگین اندازه عرض صورت 820/0±727/13 سانتی متر در مردان و 675/0±363/11 سانتی متر در زنان  بود. تفاوت در طول و عرض صورت در بین دو جنس معنادار بود (0001/0=P) که میزان معناداری برای عرض صورت بیش تر از طول صورت گزارش شد. میانگین قد ایستاده در جنس مذکر و مونث به ترتیب 528/3±036/171 و 938/3±430/167 سانتی متر می باشد. ضریب همبستگی بدست آمده برای متغیر قد ایستاده و طول صورت، 510/0 می باشد (0001/0=P). ضریب همبستگی بین متغیر قد ایستاده و عرض صورت 429/0 می باشد (0001/0=P).

    نتیجه گیری

    بررسی رگرسیون خطی صورت گرفته در تمامی نمونه های مورد مطالعه، نشان دهنده ارتباط بین قد ایستاده با طول و عرض صورت می باشد. از این رو داده های مطالعه حاضر می تواند در جنبه های مختلفی همچون پزشکی قانونی، تعیین جنسیت، طراحی ارگونومیک و جراحی پلاستیک مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: آنتروپولوژی، قد ایستاده، طول صورت، عرض صورت، پزشکی قانونی، ایران
  • جعفر فراست*، سجاد ازریتون، کامروز امینی، سید محمد سعادت نشان صفحات 33-44
    مقدمه

    با توجه به شواهد عینی مبنی بر بازگشت بعضی از بیماران مبتلا به حیات نباتی به زندگی عادی پس از سپری شدن بیش از یک سال، تحقیقات پزشکی صورت گرفته گویای آن است که نواحی قشری مربوط به درک حس درد و درک جملات قابل فهم در این افراد، امکان فعالیت خود را حفظ می کند که این امر بصورت کلی  می تواند حکایت از عدم یا لااقل تردید در زوال نسبی یا دایم کلیه منافع خصوصا منافع پنجگانه (بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه و چشایی) در این گونه بیماران باشد. لذا این پژوهش با هدف بررسی چالش های زوال منافع خصوصا حواس پنجگانه در بیماران حیات نباتی از منظر پزشکی، فقه و حقوق انجام گرفته است.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش، کتابخانه ای، توصیفی و تحلیلی و ارزیابی تحقیقات فقهی و حقوقی، همچنین پژوهش های پزشکی در خصوص چند بیمار مبتلا به زندگی نباتی است.

    یافته ها و بحث

    در پژوهش حاضر، یافته های پزشکی، فقهی و حقوقی به نحوی است که به ابهامات موجود در زمینه وضعیت هوشیاری، تشخیص زوال یا عدم زوال منافع خصوصا منافع حواس پنجگانه در جهت بررسی احکام تعدد و تداخل دیات پاسخی متفاوت از سایر یافته ها داده شده است. مطابق یافته های پزشکی، معاینات و آزمایش هایی که از بیماران حیات نباتی صورت گرفته است و همچنین وجود شواهد عینی مبنی بر فعالیت نواحی قشری مربوط به درک حس درد و همچنین شنوایی در حین بیان جملات قابل فهم و بازگشت برخی از این بیماران به زندگی عادی، نمی توان از زوال قطعی منافع خصوصا منفعت حواس پنجگانه صحبت نمود. ادله اثبات زوال منافع از دیدگاه فقه و حقوق موضوعه، احصاء و کاربرد یا عدم کاربرد موارد احصاء شده بر فرد مبتلا به حیات نباتی بررسی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: حیات نباتی، هوشیاری، زوال منافع، تعدد دیات، حواس پنجگانه
  • کامروز امینی، جعفر فراست، فاطمه یاری نسب* صفحات 46-50
    مقدمه

    یکی از معضلات پزشکی قانونی مراجعه مکرر افراد در معاینات سرپایی می باشد که یک جنبه از این مراجعات برای ارزیابی نقص عضو و ناتوانی دایمی می باشد، این مطالعه با هدف بررسی میزان بروز نقص عضو در معاینات سرپایی ارجاعی به پزشکی قانونی شهرستان بویراحمد و اریه راهکار حقوقی در جهت کاهش این مراجعات انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی مقطعی، پرونده همه مصدومینی که جهت بررسی میزان صدمه ناشی از حوادث در 6 ماهه اول سال 1398 به پزشکی قانونی مراجعه کرده بودند به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسش‌نامه پژوهشگر ساخته بود. داده‌ها در این پژوهش توسط نرم‌افزار SPSS21 تجزیه و تحلیل شد و سطح معناداری 05/0 p< در نظر گرفته‌شد.

    نتایج

    از 1300 پرونده مورد بررسی 58.4 درصد به علت تصادف، 36.9 درصد نزاع و 4.7 درصد نیز به علت حادثه کار مراجعه کرده‌بودند. 959 نفر (73.8 درصد) مرد و بقیه زن بودند. بیشترین فراوانی در گروه سنی 15-20 (19.4 درصد) بود.از کلیه مراجعین 9.2 درصد دچار نقص عضو و 90.8 درصد هم بدون نقص عضو بودند. 35.1 درصد یک بار و 64.9 درصد دو بار یا بیشتر مراجعه کرده بودند. 26.4 درصد از مراجعین کمتر از یک ماه و 73.6 درصد نیز بین 1 تا 24 ماه پیگیر پرونده‌های شکایت خود بودند

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج مطالعه و سطح پایین میزان نقص عضو و امکان تشخیص آن در مراجعات اولیه، می‌توان تعداد مراجعه و مدت پیگیری مراجعین را به حد قابل ملاحظه‌ای کاهش داد؛ در نتیجه موجب صرف وقت و انرژی کمتر برای مراجعین، پزشکی قانونی و تسریع در امر دادرسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: نقص عضو، تعداد مراجعات، مدت پیگیری، پزشکی قانونی
  • یاسر غلامی*، محمدباقر مقدسی صفحات 51-57
    مقدمه

    پرونده‌های مرتبط با قصور پزشکی از جمله مواردی هستند که به دلیل فنی بودن آن‌ها مقام قضایی باید نظر کارشناسان را اخذ کند. بر اساس مقررات موجود، سازمان پزشکی قانونی و سازمان نظام پزشکی مراجع صلاحیتدار اظهارنظر در این زمینه هستند. این تحقیق در نظر دارد بررسی نماید قضات به انتخاب کدام یک از این دو مرجع گرایش داشته و چه عواملی در این انتخاب نقش بیشتری دارند.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده‌است. در این تحقیق 87 پرونده که در سال 1398 با عنوان قصور پزشکی در دادگستری خراسان شمالی ثبت شده، بررسی شد. پرسش‌نامه‌ محقق ساخته بین 18 نفر از قضات محاکم کیفری استان توزیع و نظر قضات در خصوص هر یک از سوال‌ها پرسیده شد. در نهایت بر اساس داده‌های به دست آمده، عوامل، مورد بحث قرار گرفته و خروجی به صورت استنتاجی تحلیل گردید.

    بحث و نتیجه‌گیری

    یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که اکثر قضات می‌دانند که سازمان‌های پزشکی قانونی و نظام پزشکی مراجع صلاحیتدار اعلام نظر کارشناسی در زمینه قصور پزشکی هستند. اما قضات از عملکرد سازمان پزشکی قانونی رضایت دارند و ترجیح می‌دهند پرونده‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مرتبط با قصور پزشکی را به این سازمان ارجاع دهند. از منظر قضات بیطرفی سازمان پزشکی قانونی مهم‌ترین عامل در این انتخاب است. با توجه به نقش بیطرفی سازمان پزشکی قانونی به‌عنوان کارشناس پرونده‌های قصور پزشکی، ضروری است به این ویژگی توجه شده و مرجعیت این سازمان به عنوان یکی از بازوان مهم قوه قضاییه حفظ شود.

    کلیدواژگان: قصور پزشکی، سازمان پزشکی قانونی، قضات، بیطرفی
|
  • Ghazaleh Moshkdanin, Ahmad Maziad, Fatemeh Sheikhbahaei, Saman Shakeri Joshaghan, Seyed Amirhosein Mahdavi, Parichehr Pasbakhsh* Pages 1-6
    Aims 

    Personal identification is one of the important issues in forensic medicine to the identity of an individual. Due to differences in ethnic groups in physical characteristics, it is necessary to perform anthropometric studies in each population.  The aim of this study was to investigate the dimensions of the foot and its relationship with stature in the Lebanese population.

    Materials & Methods

    In a cross-sectional study, the stature and anthropometric factors of the foot (length and width) were measured in 100 men and 100 women aged 20 to 40 years living in Beirut, Lebanon after obtaining consent. The data were then analyzed. Linear regression and Pearson correlation were used for finding the relationship between quantitative data.

    Result 

    There was no significant difference in mean age between men and women. Also, the mean stature, length, and width of the foot in men were significantly higher than in women. There was a significant correlation between stature and leg length and width in the Lebanese population and leg length was a more appropriate factor for predicting stature. However, in the male population, foot length was significantly correlated with stature. Foot length and width in women had no significant correlation with stature. Also, different equations for calculating stature based on leg length and width were calculated.

    Conclusion

    According to our achieved results, foot length and width can be used to estimate stature in the Lebanese population in forensic research. However, foot length is a more appropriate factor for estimating stature in this population.

    Keywords: Anthropometry, Stature, Foot Length, Foot Width, Lebanon
  • Khadijeh Moradi*, Zahra Zienaly Pages 7-14
    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on resilience in premature children of pre-school age children under the well-being of Kashan.

    Materials & Methods

    This research was semi-experimental and pre-test-posttest with control group was used. The sample consisted of 30 non-affiliated children who were selected by available sampling method and based on entry and exit criteria from the day-care center. They were randomly assigned into two groups of 15 subjects. Measurement tools were the Conner Dodson Resilience Scale (2003), which was completed by participants in the pretest-posttest phase. Then, the participants in the experimental group participated in eight 90-minute treatment sessions based on admission and commitment.

    Findings

    The mean score of resilience before the intervention in the experimental group was 47.65 which after the intervention reached 93.15 and in the follow-up stage reached 87.92 and in the control group these scores increased from 78.59 to 72.64 in the post-intervention stage and 44.36 in the follow-up stage Resilience was in the control group. Acceptance and commitment therapy had a greater effect on resilience in the participants of the experimental group than the control group. Based on the results of analysis of covariance, acceptance and commitment therapy increased resilience.

    Conclusion

    Considering the effect of acceptance and commitment therapy on increasing resilience of homeless children covered by welfare, the importance of using this treatment compared to other treatments to increase resilience and ability to cope with problems should be considered.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Resilienc, Orphaned
  • Khadijeh Saravani, Mahin Badakhsh, Tayebeh Shahraki* Pages 15-20
    Background & Aim

    Tramadol is an opioid analgesic used to treat pains. With a statistic of up to 50%, this substance is considered the first cause of death due to drug poisoning. Investigating the prevalence of tramadol poisoning plays an essential role in providing a suitable context for the authorities to take the necessary decisions to reduce the use of this drug. This review study explores the side effects of tramadol overdose.

    Materials & Methods

    The present study is a review study. The search was performed by using keywords such as tramadol, poisoning, overdose, and tramadol complications in Persian and English in reliable databases such as PubMed, Wiley, Elsevier, Science Direct, and SID from 2000 to 2019.

    Discussion & Conclusions

    In general, according to the findings of most studies, tramadol is the most complicated opioid drug and due to its prevalence among young people with low education level, it is necessary that the physician and pharmacist colleagues carefully prescribe and sell this drug. In addition, increasing awareness about its potentially dangerous side effects and precise monitoring of the distribution of this drug is mandatory. Tramadol poisoning and overdose can cause a reduction of the activity of the central nervous system, respiratory system, tachycardia, seizures, and hypertension. The narcotic effect and the inhibitory effect of reabsorption of monoamines are possible methods for the action of tramadol.

    Keywords: Tramadol, Addiction, drug poisoning, opioid, overdose
  • Ardeshir Sheikhazadi, Fatemeh Kermamian, Mohammad Khedmati, Mitra Akhlaghi, Simin Mahakizadeh* Pages 21-27
    Introduction & Objective

    Estimating limb length based on the remaining parts of each limb is one of the most important challenges among anatomists and forensic specialists. The aim of this study was to evaluate the relationship between upper limb length and length of upper limb segments to derive a regression formula for estimating upper limb length.

    Methods

    Four parameter of upper limb length, arm length, forearm length and arm length were taken from 199 students of Tehran University of Medical Sciences (18-25 years old) and then statistically analyzed using SPSS 16 software. And linear regression model was used to estimate the length of the upper limb.

    Results

    By examining the Pearson correlation in the whole statistical population, a direct relationship was found between the total length of the upper limb and arm length, forearm length and arm length (p = 0.0001, 0.803, 0.824, 0.836, respectively).

    Discussion

    We found a strong correlation between upper limb length and arm length, forearm length and length. Regression analysis also showed that arm and forearm length were more valuable than forearm length for estimating upper limb length.

    Keywords: Upper limb, Arm, Forearm, Hand, Regression
  • Khojasteh Rahimi Jaberi, Soheila Madadi, Mahnaz Poorhassan, Saman Shakeri Jousheghan, Tahereh Alizamir* Pages 28-33
    Aim 

    Anthropometric data, particularly cranio-facial variables, is important in forensic medicine, sex determination, designing ergonomic instrument and plastic surgery. The aim of present study is to determine the relation between stature and facial length and facial width among students in Shiraz University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was done on 201 students (100 males and 101 females), in the range of 18–41 years. Stature, facial length and facial width were measured by using a standard spreading caliper. The linear regression used for examining the relationship between stature and facial length and facial width. The data was analyzed by software SPSS 16. Independent-Samples T-Test was used to compare the data. The relationship between quantitative data was assessed by Pearson’s correlation coefficient and the linear regression equations were used to determine the relation between stature with facial parameters.

    Findings

    The result of study showed that the mean of facial length in male and female were 12.077±0.212 and 10.998±0.261 respectively. The mean of facial width in male and female were 13.727±0.820 and 11.363±0.675 respectively. In both sex, there were significant importance in facial length and width, especially in facial width in comparison to facial length. The mean of stature in male and female were 171.036±3.528 and 167.430±3.938 respectively. There was a correlation between stature and facial length (r =0.429, P=0.0001) and facial width (r =0.54, P=0.0001).

    Conclusion

    The analysis of linear regression for the all cases indicates that there is a relationship between stature and facial length/width. Hence, this study can be useful in forensic medicine, sex determination, designing ergonomic instrument and plastic surgery.

    Keywords: Stature, Facial length, Facial width, Forensic medicine, Iran
  • Jafar Farasat*, Sajad Azaritoon, Kamroz Amini, S.Mohammad Saadatneshan Pages 33-44
    Introduction

    Considering the objective evidence that some patients with Vegetative State return to normal life after more than a year and medical research shows that in the evaluation of some patients with Vegetative State, the activity of cortical areas is related. It can be seen by understanding the feeling of pain and comprehensible sentences, which in general can indicate the absence or at least doubt in the relative or permanent decline of all benefits, especially the five benefits (sight, hearing, smell, touch and taste) in such be patient. Therefore, this study has been conducted with the aim of challenging the decline of benefits, especially the five senses in patients of Vegetative State from the perspective of medicine, jurisprudence and law.

    Methods

    The research method in this study is the library, descriptive and analytical and evaluation of jurisprudential and legal research, medicine for some patients with Vegetative State.

    Findings

    In the present study, medical, jurisprudential and legal findings are such that the existing ambiguities in the field of consciousness, diagnosis of decline or non-decline of interests, especially the interests of the five senses to examine the rules of multiple and interference of diets are different from other findings are given. According to medical findings, examinations and tests performed on patients with Vegetative State, as well as the existence of objective evidence of cortical activity related to the perception of pain and hearing during the expression of comprehensible sentences and the return of some of these patients to the normal life, we can not talk about the definite decline of interests, especially the benefit of the five senses. Evidence for the decline of benefits has been examined and analyzed from the perspective of jurisprudence and law on the subject of counting and the application or non-application of the counted cases to a person with a Vegetative State.

    Keywords: Vegetative State, consciousness, Decline of interest, multiplicity of diets, five senses
  • Kamroz Amini, Jafar Farasat, Fatemeh Yarinasab * Pages 46-50
    Introduction 

    Assessing disability and permanent disability is one of the concerns of all industrial and developing societies.

    Material and methods 

    This cross-sectional descriptive study examined the files of all injured people who had referred to forensic medicine to investigate the extent of injuries caused by accidents in the first six months of 2019. The data collection tool was a researcher-made questionnaire and then analyzed by SPSS21 software.

    Results

    Out of 1300 cases, 58.4% were due to accident, 36.9% to dispute and 4.7% were due to work accident. 959 (73.8%) were male and the rest of them were female. The highest frequency in the age group of 15-20 years was 19.4%. Of all clients, 9.2% had a disability and 90.8% had no disability. 35.1% had referred once and 64.9% had referred twice or more than twice. 26.4% of the clients were less than one month old and 73.6% were more than one to 24 months old for follow-up.

    Conclusion

    Due to the results of the study and the low level of organ failure and the possibility of diagnosing it in the initial referrals, the number of referrals and a follow-up period of clients can be significantly reduced; As a result, it will save time and energy for clients, forensic medicine and speed up the proceedings.

    Keywords: Disability, number of referrals, follow-up period, forensic medicine
  • Yasser Gholami *, Mohammad Bagher Moghaddasi Pages 51-57
    Introduction 

    Cases related to medical malpractice are among the cases that due to their technicality, judicial authority must obtain the opinion of experts. According to the regulations, Forensic Medicine Organization and Medical Council are the competent authorities to comment on this matter. This study aims to examine that judge tend to choose which of these organizations and what factors play a greater role in this regard.

    Materials and methods

    This research has been done by descriptive and analytical method and 87 cases that were registered in 3.21.2019- 3.19.2020 as medical malpractice in the judiciary of North Khorasan have been reviewed. The researcher-made questionnaire distributed among 18 judges of the criminal courts and the opinions were asked about each of the questions. Finally, based on the obtained data, the factors are discussed and the output is analyzed.

    Results and conclusion 

    The findings show that most judges know that Forensic Medicine Organization and Medical Council are competent authorities in the field of medical malpractice. Judges are satisfied with the performance of the Forensic Medicine Organization and prefer to refer cases to this organization. From the point of view of judges, impartiality of the Forensic Medicine Organization was the most important factor in this choice. Since the impartiality of the Forensic Medicine Organization is the main factor in choosing this organization as an expert reference, it is necessary to maintain this feature and the high position of this organization as one of the assistants of the judiciary will be maintained.

    Keywords: Medical Malpractice, Forensic Medicine Organization, Judges, Impartiality