فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 108، زمستان 1402)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 108، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا حاج منوچهری، آذر تابش* صفحات 198-214

    اختلال هویت جنسی وضعیتی است که یک فرد با جنسیتی متفاوت از جنسیت تعیین شده در بدو تولد شناسایی می شود. علت این اختلال همچنان ناشناخته است، اما تصور می شود متغیرهای بیولوژیکی می توانند در ایجاد و توسعه آن نقش داشته باشند. تشخیص این اختلال در حال حاضر بر پایه مصاحبه و معیارهای بالینی است اما وجود شواهد بیولوژیکی به ویژه ازآن جهت که آناتومیک و به صورت عینی قابل مشاهده هستند، برای تایید تشخیص و تسهیل درمان و حمایت از بیمار بسیار موثر است. لذا هدف از این مطالعه بررسی مروری یافته های تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) مغزی این افراد برای به دست آوردن یک الگوی مغزی خاص است تا در آینده بتوان با استفاده از این دانش این اختلال را به طور دقیق تری شناسایی و درمان نمود. نتایج این مطالعه نشان می دهد مطالعات صورت گرفته بسیار اندک بوده و در بعضی موارد در صورت تکرار یک آزمایش نتایج متناقضی حاصل شده است. این بدان جهت است که در این مطالعات، تحلیل ها بدون توجه به عوامل مخدوش کننده  و با حجم نمونه های کوچک صورت گرفته است. لذا برای دستیابی به یک الگوی مشخص از تغییرات مورفولوژی مغز مرتبط با این اختلال نیاز به مطالعات گسترده تر و جامع تری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، مغز
  • بهناز شیدعنبرانی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد*، مجید معینی زاده، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 215-229
    مقدمه

    یک مسیله جدی برای سلامت عمومی در سراسر جهان مصرف مواد و میزان عود آن است. میزان عود بین مصرف کنندگان مواد که ترک کرده اند، بسیار بالا است. هدف این مطالعه بررسی عواملی است که بر عود مصرف مواد در زنان اثر می گذارند.

    روش بررسی

    این مطالعه به شیوه مرور نظامند پژوهش های انجام شده با به کارگیری راهبردهای متفاوت جست وجو، پایگاه های داده های الکترونیک برای مقالات مربوط را مورد جست وجو قرار داد، ازجمله پرتال جامع علوم انسانی، بانک تخصصی مقالات پزشکی، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، پایگاه تخصصی مجلات نور (Noormags)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)، مرکز اسناد ایران (Irandoc)، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، PubMed، science direct،Medline  ،Scopus ،web of science ، Google scholar. این مقالات مربوط به سال های 2016 تا 2022 (1395 تا 1401) بود.

    یافته ها

    در فرایند جست وجوی مقالات 3455 مقاله شناسایی شد. بعد از بررسی عناوین، چکیده و متن مقالات، 34 مقاله دارای معیارهای ورود به مطالعه تشخیص داده شد. یافته های 34 مقاله نشان داد که پرتکرارترین عوامل در بین پژوهش های مختلف بیکاری، مشکلات بین فردی مثل طلاق، فوت همسر یا اختلافات خانوادگی، وسوسه های بعد از ترک، دسترسی راحت و ارزان به مواد، هیجانات منفی مانند افسردگی و اضطراب، فقدان حمایت اجتماعی کافی، لذت جویی، راهبردهای مقابله ای ناسازگار و دردهای بدنی هستند. این عوامل را براساس چهار طبقه (فردی، بین فردی و اجتماعی، ساختاری، شغلی و اقتصادی) دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این مطالعه، طراحی رویکردهای مداخله ای برای جلوگیری از عود مصرف مواد در زنان سودمند و اثربخش است.

    کلیدواژگان: اختلالات مصرف مواد، عود، زنان
  • فرانک کاظمی، وحید کشتکار، محمد زارع نژاد*، علیرضا درودچی صفحات 230-238
    مقدمه

    خشونت خانگی به عنوان مشکلی شایع و عمده، تهدیدکننده سلامت قربانیان در حوزه سلامت روان ویکی از مهمترین منابع استرس درون خانواده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی فراوانی موارد مادر شوهر آزاری ارجاعی به پزشکی قانونی فارس در طی سال های 1396 لغایت 1398 است.

    روش بررسی

    در یک مطالعه  توصیفی و گذشته نگر، تمامی موارد مادر شوهر آزاری ارجاعی به مراکز معاینات پزشکی قانونی شیرازکه فرد ادعای آسیب فیزیکی توسط عروس خود را در طی سال های 1396 تا 1398 عنوان نموده بودند، از نقطه نظر عوامل دموگرافیک و غیر دموگرافیک موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    مطالعه حاضر نشان داد فراوانی مادر شوهر آزاری در سال 1396، 20.4 درصد، در سال 1397، 35.9 درصد و در سال 1398، 43.7 درصد بود. بیشترین فراوانی تحصیلات در عروس کارشناسی (38.8 درصد) و در مادر شوهر دیپلم (28.4 درصد) بود. بیشترین موارد وضعیت تاهل در مورد عروس زندگی با همسر 67 درصد و در مورد مادر شوهر متاهل بودن 63.1 بود. بیشترین موارد وضعیتزندگی مادر شوهر جدا از عروس با فراوانی 61.8 درصد بود. بیشترین محل زندگی عروس در شهر با فراوانی 96.1 درصد بود. یکی از فاکتورهای تاثیر گذار بر خشونت سن بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد؛ فراوانی مادر شوهر آزاری در سال های مورد مطالعه روند رو به افزایشی داشت همین طور نتایج مطالعه ما نشان داد، بین سن، تحصیلات، شغل عروس و مادر شوهر تفاوت معنی داری وجود داشت که می تواند خشونت علیه مادر شوهر توسط عروس را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، آزار جسمانی، خشونت خانوادگی
  • محسن مومنی، زهرا رنجبر، مینا دانایی* صفحات 239-246
    مقدمه

    شیوع خشونت خانگی علیه زنان در جوامع مختلف قابل توجه است. این مساله اثرات فردی، اجتماعی، جسمی و روحی بر روی زنان دارد، آگاهی زنان درمورد این خشونت ها حایز اهمیت می باشد. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی و نگرش زنان متاهل شهر کرمان نسبت به خشونت خانگی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی و بر روی زنان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر کرمان در سال 1401 با روش نمونه گیری آسان انجام شد. پرسشنامه ای شامل دو بخش حاوی داده های جمعیت شناختی و سوالات پرسشنامه روایی و پایای خشونت خانگی علیه زنان به صورت خودایفا تکمیل شد. اطلاعات بعد از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. از شاخص های توصیفی میانگین و انحراف معیار و فراوانی برای ارایه اطلاعات کمک گرفته شد. با استفاده از آزمون های ناپارامتری کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن تحلیل اطلاعات انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی افراد شرکت کننده در مطالعه در خصوص خشونت علیه زنان 8.46 (با دامنه 14- تا 14) و میانگین نمره نگرش آنها 25.12 (با دامنه 5 تا 40) بود. بین نمره نگرش و سن فرد (05‏.0>P)، سن همسر (001‏.0>P) و تعداد فرزند (001‏.0>P) رابطه معنی دار منفی وجود داشت. بین سطح تحصیلات فرد و نمره آگاهی (015‏.0=P) و نگرش (016‏.0=P) ارتباط معنی داری وجود داشت. همچنین بین سطح تحصیلات همسر و نمره آگاهی (001‏.0<p) و نگرش فرد (019‏.0=P) ارتباط معنی داری وجود داشت. شغل فرد با نمره آگاهی (001‏.0=P) و نگرش فرد (003‏.0=P) ارتباط معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد میشود سیاست های جامعی جهت توانمند سازی بانوان با آموزش مصادیق خشونت خانگی و تشویق آنها به حضور فعال تر در جامعه و کسب تحصیلات مقاطع بالاتر و اشتغال سازی برای ایشان پیش گرفته شوند

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، خشونت خانگی
  • حامد خیاطیان یزدی، کامیاب کریم پور، علی زارع، نیما نجفی، علی مختاری* صفحات 247-253
    مقدمه

    با توجه به اهمیت و شیوع تومور اپاندیموما، هدف این مطالعه تعیین فراوانی اختلالات جنسی و ادراری در بیماران مبتلا به تومور اپاندیموما قبل و پس از انجام عمل جراحی در شهر اصفهان بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیل و مقطعی است که در سال 1402 انجام شد. در این مطالعه پرونده کلیه بیماران مبتلا به تومور اپاندیموما تحت عمل جراحی که در بازه زمانی 9 سال به بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. روش نمونه گیری به صورت سرشماری و شامل 42 بیمار بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    2/45 درصد بیماران مرد و با میانگین سنی 16.46±43 سال بودند. 75.9 درصد از بیماران دارای تومور اپاندیمومای نخاعی بودند. اختلالات جنسی بعد از عمل جراحی از 37 نفر (88.1 درصد) به 28 نفر (77.8 درصد) و اختلالات ادراری بعد از عمل جراحی از 24 نفر (57.1 درصد) به 15 نفر (41.7 درصد) کاهش یافته بود اما تفاوت معناداری در اختلالات جنسی و ادراری در بیماران قبل با پس از عمل جراحی مشاهده نشد (0.05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، بایستی از اقدامات و راهکارهای توانبخشی و روانشناختی جهت کاهش اختلالات ادراری و جنسی بیماران مبتلا به تومور اپاندیموما استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تومور سیستم عصبی مرکزی، تومور نخاعی، اپاندیموما، اختلال جنسی، اختلال ادراری
  • اعظم مهرمزین، محمدعلی اطلسی*، سید علیرضا مروجی، مرضیه جزایری، مصطفی قارداشی صفحات 254-261
    مقدمه

    با توجه به اهمیت شناخت معیارهای آنتروپومتریک بدن در پزشکی، دندانپزشکی، مطالعات باستان شناسی و صنعت در نژادهای مختلف و از طرف دیگر نیاز به انجام چنین مطالعاتی در مناطق مختلف کشور، مطالعه حاضر با هدف تعیین ابعاد جمجمه در افراد جوان منطقه کاشان و بررسی ارتباط آنها با جنس طراحی و اجرا شد.

    روش بررسی

    این مطالعه بر روی 452 جوان سالم (250 پسر و 202 دختر) در محدوده سنی 20 تا 35 سال انجام گردید. اندازه گیری های بیست پارامتر جمجمه با استفاده از یک کولیس دیجیتال برای ابعاد آنتروپومتریک صورت و متر پلاستیکی برای سه اندازه محیط سر، پهنای صورت و فاصله استخوان های فک پایینی انجام شد.

    یافته ها

    بر طبق بررسی آنتروپومتری، جمجمه پسران از دختران بزرگتر بود. همه بیست پارامتر اندازه گیری شده ناحیه کاسه سر و صورت در پسران به صورت معنی داری بزرگتر از دختران بود. نسبت دیمورفیسم جنسی در بیست پارامتر جمجمه اندازه گیری شده در پسران بزرگتر از دختران بود. شاخص سفالیک در پسران 78.46 و در دختران 77.11 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    پارامترهای جمجمه قراینی برای تشخیص جنسیت در جمعیت ناحیه مرکزی ایران هستند. همه پارامترهای آنتروپومتریک جمجمه و صورت در پسران از دختران بزرگتر است. نوع شکل سر در این مطالعه از نوع جمجمه مزوسفال بود. نتایج مطالعه حاضر می تواند به عنوان یک ابزار پزشکی قانونی برای تشخیص جمجمه در این ناحیه کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، دیمورفیسم، تشخیص جنسیت با استفاده از اسکلت
  • ارتین کمالی، عاطفه فرخی* صفحات 262-269
    مقدمه

    افزایش روزافزون تصادفات جاده ای و خسارات مالی و جانی ناشی از آن ها از مهم ترین چالش هایی است که توجه بسیاری از برنامه ریزان و سیاست گذاران را به خود جلب کرده است. میزان واقعی جرایم رانندگی و صدمات عمدی و غیر عمدی در آمارهای ارایه شده، گویای تمام جرایم و تخلفات نیست، بلکه تصادفات ناشی از تخلفات و جرایم غیر عمدی رانندگی غالبا در جامعه بیش از میزان انعکاس یافته است.

    روش بررسی

    جامعه آماری این مطالعه از دو بخش تشکیل شده است که بخش اول مربوط به پرونده های عاملین تصادف ساختگی از سال 1390 تا 1397 که 195 پرونده را تشکیل داد و بخش دوم نیز شامل تحلیل دیدگاه کارشناسان بیمه، قضات دادگستری، پزشکی قانونی و اساتید دانشگاهی بود که به شیوه هدف مند و با روش گلوله برفی، تعداد 33 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. ابزار تحلیل داده ها نرم افزار آماری SPSS بود.

    یافته ها

    در این تحلیل، شش عامل به عنوان عوامل اثرگذار بر ایجاد تصادف ساختگی شناخته شد. این مولفه ها به ترتیب میزان اهمیت عبارتند از؛ عامل اقتصادی، فقدان قوانین سخت گیرانه، نقص در قوانین بیمه، عوامل فرهنگی- اجتماعی، سابقه کیفری عاملین و عوامل روان شناختی.

    نتیجه گیری

    در پژوهش انجام گرفته در زمینه علل بروز تصادف ساختگی مشخص شد که داشتن انگیزه سودجویی نقش مهمی در شکل گیری تصادف ساختگی دارد. این عامل می تواند مربوط به ویژگی های شخصیتی و انگیزشی افراد باشد.

    کلیدواژگان: تصادفات ساختگی، راهکار، پزشکی قانونی
  • محمدجعفر صادق پور*، اردلان زمانی صفحات 270-271
|
  • Reza Hajmanoucheheri, Azar Tabesh* Pages 198-214

    Gender identity disorder describes the condition when a person identifies with a gender different from the birth-assigned sex. The cause of this disorder is still unknown, but it is believed that biological variables can play a role in its creation and development. The diagnosis of this disorder is currently based on interviews and clinical criteria, but the presence of biological evidence, especially since it is anatomically and objectively visible, is very effective in confirming the diagnosis and facilitating treatment and patient support. Therefore, the purpose of this study is to review the findings of brain magnetic resonance imaging (MRI) of these patients to obtain a specific brain pattern so that in the future, this disorder can be identified and treated more accurately using this knowledge. The results of this study show that there has been very little research, and in some cases, if an experiment is repeated, contradictory results have been obtained. This is because in these studies, analyzes were done without considering confounding factors and with small sample sizes. Therefore, to achieve a specific pattern of brain morphology changes related to this disorder, there is a need for wider and more comprehensive studies.

    Keywords: Gender identity disorder, Magnetic resonance imaging, Brain
  • Behnaz Shid Anbarani, MohammadJavad Asghari Ebrahimabad*, Majid Moeenizadeh, Seyed Kazem Rasoolzadeh Tabatabaei Pages 215-229
    Introduction

    A serious health issue is substance abuse and relapse rates in the world. Relapse rate among substance users being under remission is very high. The aim of this study is to investigate the factors affecting the recurrence of substance use in women.

    Methods

    This systematic review study through various search strategies sought electronic databases for relevant studies. The electronic databases included Comprehensive Humanities Portal, the specialized bank of medical articles, the Iranian Research Institute of Science and Information Technology, Noormags, Magiran, Irandoc, Scientific Information Database (SID), PubMed, Science Direct, Medline, Scopus, Web of Science and Google scholar. These articles were published in 2016 up to 2022.

    Results

    During the process of probing, 3455 articles were identified. After exploring the titles, abstracts and the full texts of the articles, 34 articles were found to meet the inclusion criteria. The findings of 34 articles indicated that the most frequent factors among various researches are unemployment, interpersonal problems such as divorce, death of spouse or family disputes, cravings during abstinence, easy and cheap access to drugs, negative emotions such as depression and anxiety, lack of sufficient social support, pleasure-seeking, maladaptive coping strategies, and physical pain. These factors classified into four categories (individual, interpersonal and social, structural, occupational and economic).

    Conclusion

    It is effective and practical to design interventions to reduce the substance use relapse in women under remission based on the findings of this study.

    Keywords: Substance use disorders, Recurrence, Women
  • Faranak Kazemi, Vahid Keshtkar, Mohammad Zarenezhad*, Alireza Doroudchi Pages 230-238
    Introduction

    Domestic violence has been considered as a common and major problem threatening the mental and physical health of the victims, and is one of the most important sources of stress within the family. The present study aimed to investigate the frequency of mother-in-law abuse referred to Fars Forensic Medicine from 2016 to 2018.

    Methods

    All the cases of mother-in-law abuse confirmed by the official experts of Shiraz Forensic Medical Examination Centers during the years 2016 to 2018 were investigated.

    Results

    In the present study, showed that the frequency of mother-in-law abuse was 20.4% in 2016, 35.9% in 2017, and 43.7% in 2018. The highest frequency of education for the bride was a bachelor's degree (38.8%) and in the mother-in-law, it was a diploma (28.4%). The most frequent marital status in the case of the bride was living with her husband 67% and most of the mothers-in-law were married 63.1%. In this study, a considerable proportion of the mothers-in-law were living apart from the bride (61.8%). Also, 96.1% of the subject brides were residents of the city, and age was found as a major risk factor for being the victim of domestic violence.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, physical violence was less common, and psychological violence was shown to be more common. In most cases, the differentiation of the types of violence is difficult because most of the violence occurs at the same time. Training communication skills and conflict resolution for couples can be effective in reducing domestic violence.

    Keywords: Domestic violence, Physical abuse, Family violence
  • Mohsen Momeni, Zahra Ranjbar, Mina Danaei* Pages 239-246
    Introduction

     Domestic violence against women is prevalent. It has personal, social, physical, and spiritual effects on women. It is necessary for women to be aware of domestic violence. This study aimed to determine married women's awareness and attitude toward domestic violence in Kerman City, Iran.

    Methods

     This cross-sectional study was conducted on women referring to the comprehensive health centers of Kerman city, Iran in 2022, using Convenience sampling method. The self-administer questionnaire consisting of two sections containing demographic data and valid and reliable questionnaire on domestic violence against women was completed. Data was analyzed using SPSS version 20. Descriptive indicators including mean, standard deviation, and frequency were used to description. Data analysis was done using non-parametrictests including Kruskal-Wallis and Spearman's correlation tests.

    Results

     The mean score of awareness regarding violence against women was 8.46 (range: -14 to 14) and the mean score of attitude was 25.12 (range: 5 to 40) in this study. There was a significant negative relationship between the attitude score and the individual's age (P>0.05), the spouse's age (P<0.001), and the number of children (P<0.001). There was a significant relationship between the level of education and the score of awareness (P=0.015) and attitude (P=0.016). Also, there was a significant relationship between the spouse's education level and the knowledge score (P<0.001), and the attitude (P=0.019) score. The person's occupation had a significant relationship with the knowledge score (P=0.001) and attitude score (P=0.003).

    Conclusion

    Comprehensive policies should be implemented to empower women by educating them about domestic violence and encouraging them to be more active in the community. A higher level of education and having the job is also important

    Keywords: Knowledge, Attitude, Domestic violence
  • Hamed Khayatian Yazdi, Kamyab Karimpour, Ali Zare, Nima Najafi, Ali Mokhtari* Pages 247-253
    Introduction

    Considering the importance and prevalence of ependymoma tumor, the aim of this study was to determine the frequency of sexual and urinary disorders in patients with ependymoma tumor before and after surgery in Isfahan city, Iran.

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive study that was conducted in 1402. In this study, the files of all patients with ependymoma tumor undergoing surgery who had referred to the teaching hospitals of Isfahan, Iran in a period of 9 years were examined. The sampling method was census and included 42 patients. Data was analyzed by SPSS software.

    Results

    45.2% of the patients were male and the mean age was 43±16.46 years. 75.9% of patients had spinal ependymoma tumor. Sexual disorders after surgery decreased from 37 people (88.1%) to 28 people (77.8%), and urinary disorders after surgery decreased from 24 people (57.1%) to 15 people (41.7%). However, there was no significant difference in sexual and urinary disorders in patients before and after surgery (P>0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, rehabilitation and psychological measures and strategies should be used to reduce urinary and sexual disorders in patients with ependymoma tumor.

    Keywords: Central nervous system tumor, Spinal cord tumor, Ependymoma, Sexual disorder, Urinary disorder
  • Azam Mehrmozayyen, MohammadAli Atlasi*, Seyyed Alireza Moravveji, Marzieh Jazayeri, Mostafa Ghardashi Pages 254-261
    Introduction

    With respect to importance of anthropometric parameter recognition in medicine, dentistry, archeology studies and industry in different races, and the other hand need of these studies in the different regions of the country, present study with aim of craniofacial parameters determination in Kashanian young people and evaluation of its relation with gender was designed.

    Methods

    Four hundred and twenty-five health young people (250 males and 202 females) which ranged in age from 20 to 35 years were studied. Digital sliding caliper for anthropometric parameters of face and plastic ruler for skull circumference, face breath, and distance between two mandibles did measurements of twenty skull parameters.

    Results

    According to anthropometry, the skull of a male is larger and higher than that of a female. All of twenty landmarks in craniofacial region in male significantly higher than female. Sex dimorphism ratio in 20 cranial parameters showed greater values in male than female. Cephalic indexes were 78.46 in male and 77.11 in female.

    Conclusion

    Skull parameters are evidences for distinguish gender in the central region of Iran population. All of anthropometric parameters in males are larger than females. Type of head shape in this study was mesocephalic head. The results of the present study can be used as a forensic tool for identification of unknown crania.

    Keywords: Anthropometry, Dimorphism, Sex determination by skeleton
  • Artin Kamali, Atefeh Farokhi* Pages 262-269
    Introduction

    The persistent rise in road accidents has become a paramount concern, drawing the attention of policymakers and planners due to the consequential human and financial losses. The reported statistics on driving violations and deliberate or unintentional damages inadequately encapsulate the full spectrum of infractions. Rather, incidents stemming from violations and unintentional driving errors frequently surpass the officially recorded statistics.

    Methods

    This study's principal aim was to investigate the causes of contrived accidents, referred to forensic medicine, and devise preventive strategies within the Hamedan province. The study encompassed two distinct segments. The first involved an examination of case files concerning individuals responsible for contrived accidents spanning from 2011 to 2018, totaling 195 cases. The second segment comprised insights gathered from professionals, including experts in insurance, judiciary judges, forensic medicine specialists, and university professors. A selective and snowball sampling method identified 33 participants. Data analysis employed exploratory factor analysis, and SPSS served as the primary analytical software.

    Results

    Through analysis, six pivotal factors emerged as influential in the inception of contrived accidents. These factors, ranked in order of significance, encompass economic aspects, laxity in regulatory laws, shortcomings in insurance legislation, socio-cultural elements, the criminal history of perpetrators, and psychological determinants.

    Conclusion

    The conducted investigation into the origins of contrived accidents highlighted the pronounced role of profit-centric motives in their occurrence. This factor appears correlated with the personality traits and motivational drivers of individuals.

    Keywords: Contrived accidents, Exploratory factor analysis, Forensic medicine