فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 99، اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم برارپور، ولی الله دبیدی روشن* صفحات 105-112
    زمینه و هدف

    آمادگی قلبی عروقی به عنوان شاخص مهم سلامت در نظر گرفته می شود به طوری که ارتباط مشخصی بین سطح آمادگی قلبی عروقی و عوامل خطرزای بیماری قلبی وجود دارد. این شاخص به طور عینی و دقیق از طریق دویدن قابل اندازه گیری است. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین شاخص های آنتروپومتری و آمادگی قلبی عروقی در نظامیان بود.

    روش ها: 

    آزمودنی های پژوهش حاضر580 نفر از دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) ارتش کشور ایران (میانگین سن  3/03 ± 21/1، شاخص توده بدنی 2/38 ± 22/5 کیلوگرم بر مجذور متر) در سال 1396 می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ویژگی های آنتروپومتری آزمودنی ها شامل (توده چربی بدن (BFM)، توده بدون چربی (FFM)، توده عضلانی اسکلتی (SMM)، شاخص توده بدن (BMI)، درصد چربی بدن (PBF)، آب کل بدن (TBW)، نسبت قد به دور کمر (WHtR)، نسبت دور کمر به لگن (WHR) و میزان متابولیسم پایه (BMR) به وسیله دستگاه (in body 220) و آزمون دویدن 3200 متر به روش استاندارد و در پیست 400 متر دو و میدانی به عنوان معیار سنجش آمادگی قلبی عروقی اندازه گیری شد. آزمون گیری هر روز در ساعت 16 تا 18 انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل نتایج از مدل رگرسیون چند متغیره و آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین دویدن با متغیرهای سن، Whtr و Chest ارتباط وجود نداشت (05/0< P)، اما بین دویدن با متغیرهای قد، BFM، FMM، وزن، SMM، BMI، PBF، WHR، BMR و Wast ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت (001/0=P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج، احتمالا پایش ویژگی های آنتروپومتریکی معیار مناسبی جهت برآورد آمادگی قلبی-عروقی در دانشجویان نظامی باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های آنتروپومتری، عملکرد دویدن، نظامیان، ترکیب بدن
  • حسین شیروانی*، احسان عربزاده صفحات 113-121
    زمینه و هدف

    افزایش سلامت نیروی انسانی متخصص بویژه در زمینه آموزش و پژوهش در سطوح دانشگاهی از مولفه‏ های توسعه پایدار در هر کشور محسوب می شود. لذا هدف از پژوهش حاضر تبیین وضعیت آمادگی هوازی و مولفه‏ های چاقی در اعضای هییت علمی یک دانشگاه پزشکی-نظامی می باشد.

    روش ها: 

    78 نفر از اعضاء هییت علمی یک دانشگاه پزشکی-نظامی (دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، محدوده سنی 34 تا 68 سال، تابستان 1397)، به صورت تصادفی با استفاده از روش نمونه گیری گرجی و مورگان انتخاب شده و جهت انجام آزمون های مورد نیاز ثبت نام شدند. از دستگاه بادی کامپوزیشن آنالایزر (BCA مدل BOCAX1) جهت ارزیابی شاخص های تن سنجی و همچنین تست پله با روش McArdle برای سنجش توان هوازی استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که میانگین شاخص توده بدنی (BMI) آزمودنی های پژوهش حاضر بطور معنی داری بیشتر از عدد ملاک 25، میانگین نسبت دور کمر به لگن (WHR) آزمودنی ها به طور معنی داری کمتر از عدد ملاک 1 (که مردان با WHR بالاتر از 1 و زنان دارای WHR بیشتر از 0.8)، میانگین درصد چربی بدن (PBF) آزمودنی ها به طور معنی داری بیشتر از عدد ملاک 20 و همچنین حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) آزمودنی ها بطور معنی داری کمتر از عدد ملاک 45 بود (0/001 = P). همچنین نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین VO2max با BMI (0/338- = r و 0/003 = P)، WHR (0/513- = r و 0/001 = P) و PBF (0/709- =r و 0/001 = P) اعضای هییت علمی یک دانشگاه پزشکی-نظامی یک رابطه معکوس و معنی‏ داری وجود داشت.  

    نتیجه گیری: 

    با توجه به معنی داری نتایج همبستگی پژوهش حاضر به نظر می رسد که می توان از فاکتورهای BMI، WHR و PBF، برای تخمین VO2max و تعیین آمادگی هوازی آزمودنی ها استفاده کرد. لذا بالا بودن فاکتورهای ترکیب بدنی (وزن، BFM و FFM) مورد بررسی در پژوهش حاضر می تواند نشان دهنده پایین بودن آمادگی هوازی و VO2max آزمودنی ها باشد که بالا بودن ریسک بیماری های مختلف قلبی عروقی و متابولیکی را تخمین می زند. علت این موضوع، احتمالا خالی بودن جایگاه فعالیت بدنی منظم در برنامه روزانه هییت علمی این دانشگاه پزشکی-نظامی به دلیل تنوع ماموریت ها و ترکیب نامناسب برنامه غذایی باشد. بنابرین تجویز تمرینات ورزشی هوازی و مقاومتی بهمراه رژیم غذایی کم کالری و پر کیفیت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آمادگی هوازی، حداکثر اکسیژن مصرفی، شاخص توده بدنی، نسبت دور کمر به لگن
  • فتانه قدیریان، مسعود سیرتی نیر، بتول نحریر* صفحات 122-130
    زمینه و هدف

    ویژگی های خاص کاری افراد در نیروی نظامی می تواند بر سلامت عمومی و کیفیت زندگی این افراد اثرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی و سلامت عمومی پایوران یک نیروی نظامی و عوامل موثر انجام شد.

    روش ها:

     پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- مقطعی در سال 1396 است. چهارصد نفر از پایوران یک نیروی نظامی از شهرهای بندرعباس، بوشهر و ماهشهر به روش تصادفی ساده بر اساس معیارهای ورود و خروج به مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات یک پرسشنامه خودگزارشگر و شامل سه بخش جمعیت شناختی، پرسشنامه 36 گویه ای SF-36 و پرسشنامه سلامت عمومی GHQ-28 بود. در پایان، داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 16 شدند و با آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و نیز آمار تحلیلی همچون آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک و چند طرفه و نیز آزمون مقایسه چندگانه توکی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    پژوهش حاضر نشان داد که چهارصد فرد مورد بررسی دارای میانگین و انحراف معیار سنی (6/41) 34/09 سال هستند. از نظر جنسی همه مرد و دارای (85/93) 153/73 ماه سابقه کاری هستند. نتایج نشان داد که نمرات کیفیت زندگی پایوران در سطح متوسط قرار دارد. همچنین میانگین نمرات سلامت عمومی نشان دهنده وضعیت طبیعی و فاقد علایم مرضی بود. در زیر مقیاس های کیفیت زندگی، عملکرد جسمی بالاترین میانگین و درد جسمی پایین ترین میانگین را داشت. کمترین میانگین نمرات در سلامت عمومی در زیر مقیاس مربوط به افسردگی بود. نمرات کیفیت زندگی با کلیه متغیرهای جمعیت شناختی به جز درجه نظامی رابطه آماری معنادار داشت (0.05<p) و نمرات سلامت عمومی نیز با اکثریت متغیرهای جمعیت شناختی به ویژه با میزان درآمد نمونه ها رابطه معنادار آماری داشته است (0.05<p).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد جهت حفظ و ارتقاء شرایط موجود نیاز به آموزش و اقدامات حمایتی می باشد. محیط نظامی به علت دارا بودن شرایط ویژه نیازمند مدیریت عالمانه و دقیق تری جهت حفظ سرمایه های اصلی آن که نیروی انسانی آن می باشند، هست. لذا با توجه به عوامل جمعیت شناختی و اجتماعی اثرگذار بر متغیرهای وابسته کیفیت زندگی و سلامت عمومی پایوران بایستی برنامه ریزی های حمایتی از آنان به عمل آید.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، کیفیت زندگی، نیروی نظامی، مطالعه توصیفی
  • رضا کریمی*، سید اسماعیل هاشمی، رسول رستمی مال خلیفه، سهیل سرشار صفحات 131-141
    زمینه و هدف

    تمایل به درک علل و  پیامدهای خستگی کاری در دهه های اخیر افزایش یافته است زیرا خستگی کاری می تواند به نتایج کاری و شخصی که شرایطی برای سلامتی، نگرش، ایمنی و عملکرد فراهم می کند، تاثیر بگذارد. نتایج خستگی کاری متعاقبا بر تعدادی عناصر فردی (فیزیکی، روانی و رفتاری) و سازمانی (نگرش شغلی، حضور و ترک شغل، آسیب های کاری) تاثیر می گذارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس خستگی کاری انجام شد.

    روش ها: 

    در این پژوهش 360 نفر از کارکنان سازمان آتش نشانی شهر اهواز به صورت تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی از نوع اعتباریابی ابزار می باشد. شرکت کنندگان پرسشنامه های خستگی کاری، ابهام نقش، تعارض نقش، خشنودی شغلی، سلامت روانی، قصد ترک شغل را تکمیل کردند. بررسی همسانی درونی سوالات پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ و همبستگی هر سوال با کل آزمون انجام شد. به منظور بررسی اعتبار (روایی) مقیاس خستگی کاری از روش های اعتبار همگرا، اعتبار تجربی و اعتبار افزایشی استفاده شد.

    یافته ها: 

    تحلیل عامل اکتشافی با روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس نشان داد که 3 خرده مقیاس خستگی فیزیکی، روانی و هیجانی از یک عامل تحت عنوان خستگی کاری تشکیل می شود. تحلیل عامل تاییدی نشان داد به استثنای یکی از ماده ها، سایر ماده های این مقیاس به طور معنی دار روی یک عامل بار گذاشتند. نتایج حاصل از بررسی اعتبار همگرا نشان داد مقیاس خستگی کاری با مقیاس های ابهام و تعارض نقش و قصد ترک شغل رابطه مثبت و با مقیاس های خشنودی شغلی و سلامت روانی رابطه منفی داشت. نتایج حاصل از اعتبار تجربی نشان داد مقیاس خستگی کاری با ملاک مهم خشنودی شغلی رابطه دارد. نتایج حاصل از اعتبار افزایشی با استفاده از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد مقیاس خستگی کاری ورای اثر عامل خستگی کاری و چهار مقیاس دیگر، خشنودی شغلی را پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری: 

    در مجموع یافته های تحقیق نشان دادند که مقیاس خستگی کاری همسان با پژوهش های انجام شده در غرب از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار است. در نتیجه از آن می توان برای سنجش این سازه در کارکنان ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خستگی کاری، ویژگی های روانسنجی، نسخه فارسی، کارکنان آتش نشانی
  • سپیده محمدی، امیرمالک نخعی زاده، تاج محمد آرازی* صفحات 142-150
    زمینه و هدف

    عواملی نظیر انتشار افسارگسیخته کووید- 19 درجهان، محدودیت های اجتماعی وسیع، ابهام در آینده تحصیلی و شغلی، عدم وجود یک درمان دارویی موثر و در نهایت مرگ و میر بالای ناشی از این بیماری، سلامت روان جوامع را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به اهمیت سلامت روان عموم مردم در مطالعه حاضر بر آن شدیم تا علایم جسمی و روانی اضطراب ناشی از بیماری کووید-19 در جمعیت بزرگسال ایران را مورد بررسی قرار دهیم.

    روش ها:

     در این مطالعه مقطعی 3029 نفر از جمعیت بزرگسال ایران به روش نمونه گیری در دسترس از تاریخ 20 اردیبهشت الی 14 خرداد 1399 وارد مطالعه شدند. پرسشنامه "جمعیت شناختی" و "مقیاس اضطراب بیماری کرونا" به صورت آنلاین در اختیار مشارکت کنندگان پژوهش قرار گرفت. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    در بعد کلی اضطراب 18/7 درصد افراد در دسته اضطراب خفیف، 75/5 درصد افراد در دسته متوسط و 5/8 درصد افراد در دسته اضطراب شدید جای گرفتند. در بعد اضطراب روانی 93/1 درصد و در بعد جسمی 85/5 درصد از مشارکت کنندگان علایم اضطراب در سطح متوسط را تجربه کرده اند. طبق بررسی شدت اضطراب کل تجربه شده به تفکیک مشخصات جمعیت شناختی مشارکت کنندگان، شدت اضطراب در زنان، افراد با گروه سنی 30 الی 49 سال، افراد شاغل در زیرگروه علوم پزشکی و افراد با سطح سواد زیر دیپلم بیش از سایر گروه ها بوده است.

    نتیجه گیری:

     مطالعه حاضر نشان از وجود اضطراب قابل توجهی در عموم مردم ایران به دنبال شیوع ویروس کووید-19 داشته است. از آن جایی که جامعه نظامی به عنوان گروه قابل اعتماد عموم مردم در شرایط اضطرار برای مقابله با بحران های بیولوژیک مانند کووید-19 و حفظ آرامش مردم مشارکت داشته اند، لذا داده های حاصل از این مطالعه می تواند دید روشنی از وضعیت روانشناختی مرتبط با اضطراب کووید-19 در عموم مردم را در اختیار آن ها قرار دهد تا پروتکل های مراقبتی و پیشگیرانه مختص هر گروه را به صورت عملیاتی و با ضریب نفوذ بالا تهیه نمایند.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا ویروس، اضطراب، اختلال روانشناختی
  • احمد سلطان زاده، محسن صادقی یارندی*، سلمان ترابی گودرزی، طاهره کاظمیان، رضا پوربابکی صفحات 151-160
    زمینه و هدف

     عوامل سازمانی زیادی می توانند به عنوان تعیین کننده رفتارهای ناایمن مورد توجه قرار گیرند که یکی از برجسته ترین آن ها جو ایمنی می باشد. صنایع شیمیایی به علت وجود پارامترهای فرآیندی بحرانی و همچنین حجم قابل توجه مواد هیدروکربنی، پتانسیل زیادی جهت بروز حوادث فاجعه بار دارند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین مولفه های جو ایمنی شغلی و وقوع رفتارهای ناایمن در یک صنعت شیمیایی انجام شده است.

    روش ها: 

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بوده و در سال 1398 در یک صنعت پتروشیمی در جنوب کشور انجام شده است. طی این مطالعه 269 نفر از پرسنل عملیاتی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت واکاوی جو ایمنی، از پرسشنامه استاندارد جو ایمنی شغلی استفاده گردیده و به منظور مطالعه بروز رفتارهای ناایمن نیز از چک لیست رفتارهای ناایمن با توجه به عوامل حوادثی که طی 15 سال گذشته در صنعت مورد مطالعه به وقوع پیوسته است، استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار IBM SPSS V.25.0 و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه انجام شده است.

    یافته ها:

     بین مولفه ایمنی محیط کار و رفتار ناایمن ارتباط معکوس و معنی داری مشاهده گردید. همچنین، ارتباط بین امتیاز مولفه تعهد مدیریت و رفتار ناایمن معنی دار بود. بین سطح تحصیلات و سابقه کاری افراد و همچنین تجربه حادثه و شبه حادثه و بروز رفتارهای ناایمن نیز ارتباط معنی داری مشاهده گردید (0/05>P ). نتایج حاصل از مدل رگرسیونی بدست آمده نشان داد مهم ترین فاکتورهای تاثیرگذار بر فرکانس وقوع رفتارهای ناایمن شامل مولفه های تعهد مدیریت، ایمنی محیط کار، فاکتورهای سطح تحصیلات و سابقه کاری می باشد (0/05>P ، 0/597 =R2).

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از مطالعه حاضر بیانگر این بود که توجه به مولفه های تعهد مدیریت، سطح ایمنی محیط کار، سطح تحصیلات و سابقه کاری افراد در صنایع شیمیایی به عنوان عوامل بسیار مهم و تاثیر گذار در بروز رفتارهای ناایمن می تواند گامی موثر در راستای کاهش بروز رفتارهای ناایمن و درنتیجه کاهش حوادث ایجاد شده در صنایع مذکور باشد.

    کلیدواژگان: جو ایمنی شغلی، مولفه های جو ایمنی، رفتار ناایمن، حوادث شغلی، صنایع شیمیایی
  • احمد فصیحی*، معرفت سیاهکوهیان، امیرعلی جعفرنژادگرو، لطفعلی بلبلی، حامد شیخ علیزاده صفحات 161-171
    زمینه و هدف

     خستگی و ناهنجاری در اندام تحتانی مانند پای پرونیت می تواند بر بیومکانیک حرکات انسان مانند دویدن، تاثیر منفی بگذارد و منجر به بروز عدم هم انقباضی عضلانی و علایم ناپایدار در مفاصل اندام تحتانی (زانو) شود. بنابراین هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر پروتکل درمانده ساز بر هم انقباضی عضلات زانو در افراد پای پرونیت و سالم طی دویدن بود.

    روش ها:

     تعداد چهارده نفر مرد جوان با پای پرونیت و 14 نفر با پای سالم در این مطالعه شرکت کردند. فعالیت الکترومایوگرافی عضلات منتخب قبل و بعد از اجرای پروتکل ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (0/05< p)

    یافته ها:

     یافته ها در گروه پای پرونیت در مقایسه با پای سالم نشان داد که هم انقباضی عمومی زانو طی فاز میانه استقرار (0/026 =P  ،0/928 = d) و نوسان (0/046 =P  ،0/820 = d) و هم انقباضی جهت دار پهن داخلی/ پهن خارجی طی فاز تماس پاشنه (0/049 =P  ،0/810 = d) به طور معنی داری کمتر بود. هم انقباضی جهت دار فلکسوری / اکستنسوری در مقایسه پیش آزمون نسبت به پس آزمون طی فاز جدا شدن پاشنه در هر دو گروه پای پرونیت (0/037 =P  ،0/81 = d) و پای سالم (0/37 =P  ،0/81 = d) به طور معنی داری کاهش یافت. سایر مولفه ها هیچ گونه اختلاف معنی داری را نشان نداند.

    نتیجه گیری: 

    هم انقباضی عضلات مورد بررسی در مفصل زانو در افراد پای پرونیت در مراحل مختلف استانس نسبت به گروه پای سالم کاهش یافته است. شاید به علت فعالیت اضافی گروهی از عضلات جهت غلبه بر بی ثباتی زانو و جلوگیری از حرکات اضافی این مفصل به هنگام بروز خستگی باشد، و این احتمال وجود دارد که این فعالیت اضافی گروهی از عضلات بر مکانیک دویدن افراد پای پرونیت تاثیر گذاشته و در مراحل مختلفی از سیکل دویدن باعث وارد آمدن فشار اضافی به مفصل زانو شده و سیستم اسکلتی - عضلانی در مفصل زانو توانایی خود در جذب مناسب شوک هنگام دویدن را از دست داده و باعث افزایش لقی مفصل شده و خطر ابتلا به آسیب های مفصلی ناشی از خستگی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: پای پرونیت، هم انقباضی، خستگی، دویدن، پروتکل درمانده ساز
  • محمد صحرایی، هدایت صحرایی* صفحات 172-173
  • زهرا فارسی*، شهلا علیاری، یزدان احمدی، عفت افاقی، سیده اعظم سجادی صفحات 174-185
    زمینه و هدف

     دانشگاه های علوم پزشکی در پاندمی کووید-19 با چالش های زیادی مواجه شده اند. هدف از این مطالعه تعیین میزان رضایتمندی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی آجا از کیفیت دوره تحصیلی و آموزش مجازی طی بحران پاندمی کووید-19 می باشد.

    روش ها:

     این مطالعه مقطعی (توصیفی- همبستگی) در نیمسال دوم تحصیلی 99-1398 انجام شد. کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری آجا به روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. فرم جمع آوری اطلاعات فردی، پرسشنامه های تجربه دوره تحصیلی و رضایت از آموزش الکترونیکی جهت جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     کیفیت دوره آموزشی از دید 66/2% دانشجویان رضایتبخش بود. میزان رضایت 56/3% دانشجویان از آموزش های مجازی در حد متوسط بود. از بین متغیرهای جمعیت شناختی، فقط ترم تحصیلی دانشجویان به عنوان متغیر پیش بینی کننده رضایت از دوره آموزشی محسوب می شد (0/0001> P). ارتباط معناداری بین ابعاد و نمره کل رضایت از دوره تحصیلی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دیده نشد (0/05< P). همه ابعاد پرسشنامه تجربه دوره تحصیلی پیش بینی کننده های معناداری بر رضایت دانشجویان از دوره تحصیلی بودند (0/0001> P).

    نتیجه گیری: 

    تداوم آموزش در دانشگاه های علوم پزشکی در دوره پاندمی کووید-19 در راستای تربیت دانش آموختگانی حرفه ای و توانمند جهت کاهش بارکاری بیمارستان ها یکی از دغدغه های اصلی مدیران آموزشی می باشد. توصیه می شود در بحران کووید 19 به کیفیت آموزش های مجازی و حضوری توجه ویژه ای شود تا بتوان تجربه سبک های موفق یاددهی-یادگیری را معرفی، مشخص و ارزشیابی نمود و آغازگر چرخه اصلاح و بهبود فرایند آموزش حتی در پاندمی کووید-19 شد.

    کلیدواژگان: کووید-19، آموزش، مجازی، دانشجوی پرستاری، رضایت، پاندمی
  • مهسا عاشقان، سید ابراهیم هاشمی، وحید سبحانی*، ابوالفضل شکیبایی، عمید الدین خطیبی عقدا، احسان عرب زاده صفحات 186-193
    زمینه و هدف

    پوسچر نامناسب بدن و اختلاف در زوایای ستون فقرات منجر به آسیب های ارتوپدی می شود. وضعیت سر به جلو و کیفوز از جمله عوارض ناشی از پوسچر نامناسب می باشد که می تواند به کمردرد ختم شوند. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین وضعیت سر به جلو و کیفوز پشتی با کمردرد مزمن غیر اختصاصی در مردان نظامی بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی، 60 مرد نظامی میانسال به صورت در دسترس هدفمند به دو گروه 30 نفره دارای کمر درد مزمن غیر اختصاصی و سالم تقسیم شدند (با دامنه سنی:سالم 10/01 ± 43/4 سال و کمردرد 6/6 ± 45/1 سال). سپس اطلاعات مرتبط با کیفوز پشتی با کایفومتر، دامنه حرکات کمر به وسیله گونیامتر، وضعیت سر رو به جلو به کمک دستگاه بادی ویژن جمع آوری شد. برای طبیعی بودن توزیع داده ها از آزمون Kolmogorov-Smirnov و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های Independent t و chi-square در نرم افزار SPSS 19 با سطح معنی داری استفاده گردید (0/05> P).

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین وضعیت سر روبه جلو در افراد با کمر درد مزمن و بدون کمر درد تفاوت معنی داری وجود داشت (P = 0/036). در حالی که بین کیفوز در افراد با کمر درد مزمن و بدون کمردرد تفاوت معنی داری وجود نداشت (P = 0/73). در بررسی همبستگی نیز مشخص شد که بین کیفوز با سر رو به جلو در افراد با کمر درد مزمن (P = 0/0924) و افراد سالم (P = 0/062) ارتباط معنی داری وجود نداشت. میزان زاویه دامنه حرکت کمر ارتباط معنی داری با میزان زاویه کیفوز ناحیه توراسیک در افراد با کمر درد مزمن (P = 0/088) همچنین افراد سالم (P = 0/544) نداشت. علاوه بر این وضعیت سر به جلو ارتباط معنی داری با VAS در افراد با کمر درد مزمن نداشت (P = 0/330)، اما ارتباط معنی داری بین وضعیت سر به جلو با VAS در افراد سالم تایید شد (P = 0/006).

    نتیجه گیری:

     با معاینه ستون مهره و بررسی دردهای گردنی در مردان سالم نظامی می توان تغییرات وضعیتی را تشخیص داد و از ایجاد کمر دردهای مزمن جلوگیری کرد. همچنین ارزیابی پوسچر کمک می کند تا با تجویز ورزش های اصلاحی هرگونه درد و وضعیت غیرطبیعی عضلات ضعیف را اصلاح کنیم.

    کلیدواژگان: سر رو به جلو، کیفوز، کمردرد مزمن غیراختصاصی
|
  • Ebrahim Bararpour, Valiollah Dabidi Roshan* Pages 105-112
    Background and Aim

    Cardiovascular fitness is considered as an important indicator of health so that there is a clear relationship between the level of cardiovascular fitness and risk factors for heart disease. This indicator can be measured objectively and accurately by running. The aim of this study was to investigate the relationship between anthropometric indices and cardiovascular fitness in army cadets.

    Methods

    The subjects of the study were 580 students from University of Imam Ali Military University of Iran (mean age 21.3±1.03, BMI 22.5±2.38), which are selected by random sampling. The anthropometric characteristics of the subjects include (Body fat mass (BFM), fat-free mass (FFM), skeletal muscle mass (SMM), body mass index (BMI), percentage of body fat (PBF), total body water (TBW), waist-to-height ratio (WHtR), waist-to-hip ratio (WHR) and metabolic rate (BMR) were measured by (in body 220) and 3200-meters running test standard in a 400 meters’ track as indicator of cardiovascular fitness. Testing performed each day during specified hours, every day at 4 to 6 pm. In order to analyze the results of multivariate regression analysis and Pearson correlation test was used.

    Results

    The results showed that there was no relationship between running with age, WHtR and Chest variables (P <0.05), but there was a significant positive relationship between running with height, BFM, FMM, weight, SMM, BMI, PBF, WHR, BMR and Wast variables (P = 0.001).

    Conclusion

    According to the results, monitoring of anthropometric indices may be a suitable criterion for estimating cardiovascular fitness in army cadets.

    Keywords: Anthropometric indicators, Performance of running, Army cadets, Body Composition
  • Hossein Shirvani*, Ehsan Arabzadeh Pages 113-121
    Background and Aim

    Increase the health of expert human resources, especially in the field of education and research at university level are components of sustainable development in each country. Therefore, the purpose of this study was to determination of the status of aerobic fitness and obesity components in the faculty of a military medical university.

    Methods

    Seventy-eight faculty members of a military medical university (Baqiyatallah University of Medical Sciences age range 34-68 years old, summer 2018) were randomly selected using Georgian and Morgan sampling method and enroll in the required tests. From body composition analyzer (BCA Model BOCAX1) to evaluate body composition and also stairs test with the McArdle method to measuring aerobic power was used.

    Results

    The results of this study showed that the mean BMI of the subjects was significantly higher than 25. Mean waist to hip ratio (WHR) of subjects was significantly lower than the number of criteria 1 (That men with WHR higher than 1 and women with WHR higher than 0.8). The mean of body fat percentage (PBF) was significantly higher than the 20 criterion. The maximum oxygen consumption (VO2max) of the subjects was significantly lower than the 45 (P = 0.001). Pearson correlation also showed that between VO2max with BMI (r = -0.338, P = 0.003), WHR (r = - 0.513, P = 0.001) and PBF (r = -0.709, P = 0.001). There was a significant and inverse relationship between the faculty staff of faculty of a military medical university.

    Conclusion

    Considering the significant correlation between the results of this study, it seems that BMI, WHR and PBF can be used to estimate VO2max and to determine the aerobic fitness of the subjects. Therefore, high body composition factors (weight, BFM and FFM) in the present study may indicate a low level of aerobic fitness and VO2max of subjects, which predicts a high risk of various cardiovascular and metabolic diseases. The reason for this is probably the lack of regular physical activity in the daily schedule of the faculty of a military medical university due to the high occupational problem and inappropriate food composition. Therefore, the use of aerobic and resistance training with a low-calorie and high-quality diet is recommended.

    Keywords: Aerobic fitness, Maximum oxygen consumption, Body mass index, Waist to hip ratio
  • Fataneh Ghadirian, Masoud Sirati Nir, Batool Nehrir* Pages 122-130
    Background and Aim

    The specific characteristics of peoplechr('39')s work in the military force can affect the general health and quality of life of these people. The aim of this study was carried out to assess the quality of life and general health of the personnel of a military force and effective factors.

    Methods

    The present research is a descriptive cross-sectional study in 2017. Four hundred members of a military force were selected by simple random sampling based on inclusion and exclusion criteria from Bandar Abbas, Bushehr and Mahshahr cities. The data collection tools included a self-report questionnaire consisting of three as demographic characteristics, a 36-item (SF-36) and a GHQ-28 general health questionnaire. Finally, the data were entered into SPSS software version 16 and it examined with descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and also analytical statistics such as independent t-test, one-way ANOVA and Tukey test for multiple comparisons.

    Results

    The results showed that Staffs quality of life scores were moderate. Also, the average of general health score had a normal condition without symptoms. On the quality of life subscales, pain and physical function had the highest and lowest mean, respectively. The lowest average score in subscale’s depression in general health. There was a statistically significant relation between the quality of life score and all demographic variables except military-grade (P<0.05). General health score had a significant relation with the majority of demographic variables, especially the Participant’s income level (P <0.05).

    Conclusion

    It seems that training and supportive measures are needed to maintain and improve the existing conditions. The military environment, due to its special circumstances, requires wise and more precise management to maintain the core assets, which are its manpower. Therefore, according to the demographic and social factors affecting the dependent variables of quality of life and general health of staffs should be supported by programs.

    Keywords: General health, Quality of life, Military force, Descriptive study
  • Reza Karimi*, Seyed Esmaeel Hashemi, Rasoul Rostami Mal Khalifeh, Soheil Sarshar Pages 131-141
    Background and Aim

    The tendency to understand the factors and consequences of work fatigue has increased in recent decades because work fatigue can affect health, safety attitudes, and personal and work performance. The effects of work fatigue subsequently affect a number of individual (physical, psychological, behavioral, and inability to protest) and organizational elements (job attitudes, job attendance, poor performance, and work trauma). Therefore, the present study aimed to investigate the psychometric properties persian version of the work fatigue inventory.

    Methods

    In this study, 360 employees of Ahvaz Fire Department were selected by random staging. The research method was descriptive tool validation. Participants completed questionnaires on job fatigue, role ambiguity, role conflict, job satisfaction, mental health and turnover. The internal consistency of the questionnaires was assessed by Cronbachchr('39')s alpha method and correlation coefficient of the whole test. Convergent validity, empirical validity, and incremental validity were used to assess the validity of the Fatigue Scale.

    Results

    Exploratory factor analysis using the principal components method and the varimax cycle, showed that physical, psychological, and emotional exhaustion consisted of a factor called work exhaustion. Confirmatory factor analysis showed that, except for one material, the scale significantly loaded on one factor. The results of convergent validity showed that the scale of work fatigue was positively correlated with the ambiguity and role conflict and intention to leave jobs and was related to job satisfaction scales. The results of empirical validity showed that work fatigue scale is related to job satisfaction. The results of incremental validity using hierarchical regression analysis showed that work fatigue scale predicted more than the effect of work fatigue factor and the other four measures of job satisfaction.

    Conclusion

    Overall, the findings of the study showed that the scale of work fatigue is acceptable and consistent with Western research. As a result, it can be used to measure this structure in Iranian staff.

    Keywords: Work Fatigue, Psychometric properties, Persian version, Firefighters
  • Sepideh Mohammadi, Amirmalek Nakhaeizadeh, Tajmohammad Arazi* Pages 142-150
    Background and Aim

    Factors such as the uncontrolled spread of the Covid-19 in the world, social constraints, ambiguity in the educational and professional future, the lack of effective treatment and high mortality rate of Covid-19, have important role in the mental health of communities. Due to the importance of public mental health, this study aimed to assessment of physical and psychological symptoms of Covid-19-related anxiety in the Iranian adult.

    Methods

    In this cross-sectional study, 3029 Iranian adult were selected by the convenience sampling method included to the study from 9 May 2020 to 3 June 2020. Data analyzed by SPSS version 24.

    Results

    Data of this study showed that 93.1% of the participants in psychological anxiety dimension and 85.5% of the participants in physical anxiety dimension experienced moderate. In the whole dimension of anxiety, 18.7% of the subjects experienced mild symptoms, 75.5% of the subjects experienced moderate symptoms and 5.8% of the subjects experienced severe symptoms. Date showed that the severity of anxiety in the women, adults in the age group of 30 to 49 years, people working in the medical sciences subgroup and people with undergraduate literacy was higher than other participants.

    Conclusion

    The present study showed that Iranian adults experienced widespread Covid-19-related anxiety. The military service, as a trusted group of the general population, has been involved in the emergency situations to deal with biological crises such as Covid-19 in Iran. The data from this study can provide a clear view of the psychological state of population for military service and help them to prepare operational prevention protocols, specialized for high risk group of anxiety disorder.

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, Psychological disorders, Anxiety
  • Ahmad Soltanzadeh, Mohsen Sadeghi Yarandi*, Salman Torabi Goodarzi, Tahereh Kazemian, Reza Pourbabaki Pages 151-160
    Background and Aim

    Many organizational factors can be used as determinants of unsafe behaviors; one of the most prominent is the safety climate. The chemical industry has a great potential for catastrophic accidents due to the critical process parameters and the significant volume of hydrocarbon materials. This study aimed to investigate the relationship between the components of occupational safety climate and the occurrence of unsafe behaviors in the chemical industry.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2019 in the petrochemical industry in the south of Iran. In this study, 269 operational personnel were surveyed. To analyze the safety climate, the standard occupational safety climate questionnaire was used. To study the occurrence of unsafe behaviors, a checklist of unsafe behaviors was used according to the causes of accidents that have occurred in the studied industry during the last 15 years. Data analysis was performed using one-way analysis of variance, Pearson correlation coefficient, and multiple linear regression in SPSS software version 25.

    Results

    Significant inverse relationship was observed between the workplace safety dimension and unsafe behavior. There was also a significant relationship between the dimension of management commitment and the experience of accident and near-miss and unsafe behavior (P-Value <0.05). The regression model results showed that the most critical factors affecting the occurrence of unsafe behaviors included the components of management commitment, workplace safety, probability of ignoring the error, education level, and work experience (R2 = 0.559, P-Value <0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the dimension of management commitment, level of workplace safety, level of education, and work experience in chemical industries are among important and influential factors in the occurrence of unsafe behaviors. Therefore, paying attention to these issues can be a practical step towards reducing unsafe behaviors and consequently reducing the accidents in mentioned industries.

    Keywords: Safety climate, Safety climate components, Unsafe behavior, Occupational accidents, Chemical industry
  • Ahmad Fasihi*, Marefat Siahkouhian, Amirali Jafarnezhadgero, Lotfali Bolboli, Hamed Sheikhalizade Pages 161-171
    Background and Aim

    Fatigue and abnormalities in the lower extremities, such as the pronated foot, can adversely affect the biomechanics of human movements such as running, leading to a lack of muscle contraction and unstable symptoms in the joints of the lower extremities (knees). Therefore, the main purpose of this study was to investigate the effect of exhaustive protocol on knee muscle co-contraction in pronated and healthy individuals while running.

    Methods

    Fourteen young men with pronated feet and 14 healthy feet participated in the study. Electromyography activities of the selected muscles before and after fatigue protocol were recorded. The statistical analysis was performed using the SPSS software and repeated measures analysis of variance (ANOVA) (P ≤0.05).

    Results

    Findings in the pronated foot compared with the healthy foot group showed that the knee general co-contraction during the mid-stance phase (P = 0.026, d = 0.81) and swing (P = 0.046, d = 0.81) and Vastuslateralis/vastusmedialis directed co-contraction of the knee was significantly lower during the heel contact phase (P = 0.049, d = 0.81). Flexural/extensor directed co-contraction in comparison of pretest to posttest during heel propulsion phase in both groups of pronated foot (P = 0.037, d = 0.81) and healthy foot (P = 0.037, 0.81 = d) decreased significantly. The other components did not show any significant differences.

    Conclusion

    The co-contraction of the examined muscles in the knee joint has decreased in pronated foot in different stages of stance compared to the healthy foot group. This may be due to the over-activity of a group of muscles to overcome the instability of the knee and to prevent the extra movements of this joint when fatigue occurs, and it is also possible that this over-activity of a group of muscles has affected the running mechanics of individual with pronated foot and at different stages of the running cycle caused additional pressure on the knee joint and the musculoskeletal system in the knee joint loses its ability to properly absorb shock when running, increasing joint looseness and the risk of joint damage due to fatigue Increase.

    Keywords: Pronated foot, Co-contraction, Fatigue, Running, Exhaustive protocol
  • Mohammad Sahraei, Hedayat Sahraei* Pages 172-173
  • Zahra Farsi*, Shahla Aliyari, Yazdan Ahmadi, Effat Afaghi, Seyedeh Azam Sajadi Pages 174-185
    Background and Aim

    The medical universities face more serious challenges during the Covid-19 pandemic. This study aimed to determine the level of satisfaction on the quality of education and virtual education during the Covid-19 pandemic crisis in nursing students of Aja University of Medical Sciences in 2020.

    Methods

    This cross-sectional study (descriptive-correlation) was conducted at the end of the second semester of 2019-2020. All Aja nursing students were selected by the census method and recruited in the study. Individual characteristics questionnaire, course experience questionnaire (CEQ), and e-learning satisfaction questionnaire were used to collect data.

    Results

    More than 66% of students were satisfied with the quality of the training course. More than half of the students (56.3%) were relatively satisfied with virtual education. Among individual variables, only studentschr('39') semester was considered as a predictor of satisfaction with the course (P <0001). There was no significant relationship between the dimensions and the CEQ score with studentschr('39') academic achievement (P <0.05). All dimensions of the CEQ were significant predictors of studentschr('39') satisfaction with the course (P <0.0001).

    Conclusion

    Continuation of education in medical universities in the Covid-19 pandemic to train professional and empowered graduates to reduce the workload of hospitals is one of the main concerns of educational administrators. It is recommended to pay special attention to the quality of these training to introduce, identify and evaluate the experience of successful teaching-learning styles and start the cycle of modification and improvement of the training process even in the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Covid-19, Education, Virtual, Nursing student, Satisfaction, Pandemic
  • Mahsa Asheghan, Seyed Ebrahim Hashemi, Vahid Sobhani*, Abolfazl Shakibaee, Amidoddin Khatibi Aqda, Ehsan Arabzadeh Pages 186-193
    Background and Aim

    Improper body posture and differences in spinal angles can lead to orthopedic injuries. Forward head and kyphosis are some of the complications of improper posture that can lead to back pain. The aim of the present study was to investigate the relationship between forward head position and dorsal kyphosis with non-specific chronic low back pain in military mans.

    Methods

    In this cross-sectional study, 60 middle-aged military men aged were purposefully divided into two groups of 30 people with non-specific chronic low back pain and healthy (Age range: healthy 43.4 ± 10/10 years and low back pain 45.1 ± 6.6 years). Then, information related to dorsal kyphosis was collected with a kyphometer, range of motion of the back by goniometer, and forward head position using a body-vision device. Kolmogorov – Smirnov test was used for data normality and Independent t and chi-square tests were used for data analysis in Spss19 software with significant level (P <0.05).

    Results

    The results showed that there was a significant difference between forward head position in patients with chronic low back pain and without low back pain (P = 0.036). While there was no significant difference between kyphosis in people with chronic low back pain and without low back pain (P = 0.73). In the correlation study, it was found that there was no significant relationship between kyphosis and forward head in people with chronic back pain (P = 0.924) and healthy people (P = 0.062). The angle of range of motion of the lumbar spine was not significantly related to the angle of the thoracic kyphosis angle in patients with chronic low back pain (P = 0.088) and healthy individuals (P = 0.544). In addition, forward head position was not significantly associated with VAS in patients with chronic low back pain (P = 0.330), but a significant association between forward head position and VAS was confirmed in healthy subjects (P = 0.006).

    Conclusion

    By examining the spine and examining neck pain in healthy military men, it is possible to detect postural changes and prevent chronic back pain. Postural evaluation also helps to correct any pain and abnormal condition of weak muscles by prescribing corrective exercises.

    Keywords: Forward head, Kyphosis, Non-specific chronic low back pain