فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 105، زمستان 1399)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 105، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد پزشکی، سحرناز حسن زاده کورنده* صفحات 207-217
    زمینه و هدف

    پلی متیل متاکریلات (Poly methyl methacrylate) (PMMA) هنوز متداول ترین ماده در پروتز به شمار می رود. با این حال مشکلاتی در رابطه با خصوصیات مکانیکی ماده از جمله استحکام خمشی پایین وجود دارد. افزودن نانو ذرات به پلیمر یکی از راه های بهبود خصوصیات مکانیکی رزین آکریلی به شمار می رود. در مطالعه حاضر، تاثیر افزودن نانو ذرات سیلیکون دی اکساید (SiO2) با غلظت های مختلف به رزین آکریلی گرماپخت بر روی استحکام خمشی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه در مطالعات پیشین نتایج متناقضی در افزودن نانو ذرات SiO2 بر رزین های آکریلی با درصد های متفاوت مشاهده شد، هدف از مطالعه حاضر بررسی خصوصیت مکانیکی استحکام خمشی نانو ذرات PMMA/SiO2 حاصل از درصدهای مختلف SiO2 بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی، نمونه های رزین آکریلی حاوی 0، 1، 3 و 5 درصد سیلیکون دی اکساید (SiO2) تهیه شدند. نمونه ها داخل مفل های گچی گذاشته شده و سه بار تحت فشار قرار گرفتند. مفل ها به مدت 30 دقیقه در دمای جوش باقی ماندند. لبه های اضافی نمونه ها توسط تریمر گرفته شد.جهت فینیش و پالیش نهایی نیز از ورقه سنباده با گرین های 180، 320 و 600 استفاده شد. در نهایت، استحکام خمشی با استفاده از دستگاه Universal Testing Machine اندازه گیری شد و داده های به دست آمده در نهایت توسط نرم افزار SPSS ، آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی Tukey در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار استحکام خمشی در گروه های کنترل، فیلر 1%، فیلر 3% و فیلر 5% به ترتیب 30/8±24/57، 26/7±98/69، 18/9±16/60 و 28/59±9/61 مگاپاسکال (MPa) به دست آمد. بعد از محاسبه مقادیر معنی داری بین هرگروه با گروه کنترل، تفاوت معنی داری بین فیلر 1% و کنترل مشاهده شد (021/0=P). با این حال، تفاوت معنی داری بین گروه فیلرهای 3 و 5 درصد با گروه کنترل و یا با یکدیگر مشاهده نشد. به این صورت که مقدار P-value بین گروه کنترل و گروه فیلر 3% برابر 892/0 و همچنین این مقدار بین گروه کنترل و گروه فیلر 5% برابر با 975/0 محاسبه شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد استفاده از نانو فیلر سیلیکون دی اکساید (SiO2) با درصد کم می تواند باعث بهبود استحکام خمشی رزین آکریلی پلی متیل متاکریلات گرماپخت شود.

    کلیدواژگان: رزین آکریلی، پلی متیل متاکریلات، نانو ذرات سیلیکا، سیلیکون دی اکساید، استحکام خمشی
  • امینه غزنوی، احمدرضا طلایی پور، مهدی وطن پور، امیرعباس مشاری* صفحات 218-223
    زمینه و هدف

    تشخیص آسیب به پالپ ناشی از تحلیل خارجی سرویکال ریشه دارای اهمیت فراوانی در درمان و پیش آگهی دارد، به این دلیل هدف از انجام این مطالعه مقایسه دو سیستم تصویر برداری مختلف، رادیوگرافی دیجیتال با گیرنده های (PSP) Photostimulable Phosphor در سه نمای مختلف افقی و تصاویر توموگرافی با اشعه مخروطی، برای ارزیابی آسیب پالپ در حفره شبیه سازی شده تحلیل خارجی سرویکال ریشه است که در سال 1398در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد انجام شده است.

    روش بررسی

    40 دندان قدامی فک بالا با ریشه های صاف یا ریشه های مستقیم وارد مطالعه شدند. دندان ها به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند (20 دندان تحلیل خارجی ریشه با اکسپوز پالپ و 20 دندان بدون اکسپوز پالپ). هر نمونه با استفاده از رادیوگرافی دیجیتال Photostimulable phosphor (در 3 زاویه افقی) و سیستم تصاویر توموگرافی با اشعه مخروطی ارزیابی شد و وجود آسیب پالپ بررسی شد. نتایج منفی کاذب و مثبت کاذب در 2 روش تصویر برداری با آزمون نسبت ها ارزیابی شد.

    یافته ها:

     در ضایعه پروگزیمال، تصاویر توموگرافی با اشعه مخروطی ارزش اخباری مثبت = 7/85 درصد و ارزش اخباری منفی = 5/89 رصد، رادیوگرافی داخل دهانی دیجیتال ارزش اخباری مثبت = 80 درصد و ارزش اخباری منفی = 80 درصد داشتند. آزمون ratio نشان داد که اختلاف در تشخیص ضایعه پروگزیمال
    معنی دار نیست (4/0>P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد، در تشخیص ضایعه در سطوح پروگزیمال بین دو سیستم تصویر برداری تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تحلیل خارجی سرویکال ریشه، تصاویر توموگرافی با اشعه مخروطی، رادیوگرافی دیجیتال
  • الهام سیاسی تربتی*، نفیسه توکلی، کیومرث امینی صفحات 224-236
    زمینه و هدف

    پریودنتیت یک بیماری چند عاملی التهابی در بافت های دندان است. عوامل متعدد ژنتیکی و فاکتورهای محیطی در بروز این بیماری نقش دارند. ارتباط کمبود ویتامین D و ریسک ابتلا به بیماری پریودنتیت مشخص شده است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم rs7975232 در ژن گیرنده ویتامین D با بیماری پریودنتیت در 100 نمونه (افراد مبتلا به پریودنتیت و افراد سالم) بود.

    روش بررسی

    نمونه های خون از 50 نفر بیمار و 50 نفر به عنوان گروه کنترل جمع آوری شد و با استفاده از کیت، استخراج DNA از نمونه ها انجام شد. ژنوتایپینگ با روشTetra Arms PCR  انجام شد. با استفاده از روش تعیین توالی نتایج ژنوتایپینگ با روش Tetra Arms-PCR تایید شد. سپس آنالیز آماری با نرم افزار SPSS نسخه 20 و تست فرضیه آزمون T انجام شد.

    یافته ها: 

    فراوانی ژنوتیپ های AA، AC و CC به ترتیب در گروه بیمار 25 نفر (%50)، 14 نفر (28%) و 11 نفر (22%) و در گروه کنترل، 26 نفر (52%)، 16 نفر (%32) و 8 نفر (16%) بود. ژنوتیپ AA فراوان ترین ژنوتیپ در گروه های بیمار و کنترل بود. آنالیز اماری هیچ ارتباط معنی داری را بین این پلی مورفیسم با بیماری پریودنتیت در نمونه های مورد مطالعه نشان نداد (67/0=P).

    نتیجه گیری:

     این نتایج نشان داد بین حضور پلی مورفیسم rs7975232 در ژن گیرنده ویتامینD  و ایجاد بیماری پریودنتیت در نمونه های مورد مطالعه ارتباطی وجود ندارد. برای تایید نتایج این مطالعه انجام تحقیقات جامع تر با تعداد نمونه بیشتر و جمعیت های متفاوت پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بیماری پریودنتیت، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، گیرنده ویتامین D
  • آذین شیشه ساز*، رضا یزدانی صفحات 237-244
    زمینه و هدف

    پوسیدگی دندانی فرزندان می تواند متاثر از ترس و اضطراب مادران باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط عوامل دموگرافیک و ترس و اضطراب دندانپزشکی مادران با پوسیدگی دندان در فرزندان آنان بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که به صورت مقطعی انجام گرفت، 374 نفر از مادرانی که جهت درمان های دندانپزشکی فرزندان خود به بخش کودکان پردیس بین الملل دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تهران در سال 1398 مراجعه کرده بودند، وارد مطالعه شدند. علاوه بر فرم جمع آوری داده مربوط به ترس (Dental fear survey) و اضطراب (Modified dental anxiety survey)، اطلاعات دموگرافیک افراد شامل سن، وضعیت تاهل، درآمد خانواده، میزان تحصیلات نیز ثبت شد. الگوهای مراجعه به دندانپزشکی و تجربه دردناک دندانپزشکی قبلی مادران نیز جمع آوری گردید. dmft/DMFT (decayed, missed, filled teeth) فرزندان نیز با توجه به معیار های WHO ثبت شد. برای سنجش ارتباط بین متغیر ها از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چند خطی و از نرم افزار SPSS25 استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی مادران 75/15±66/35 سال بود. بین ترس مادران از دندانپزشکی و dmft/DMFT فرزندان آن ها رابطه معنی داری گزارش نشد (738/0=P). بین سن مادران و ترس و اضطراب آن ها از دندانپزشکی رابطه معنی داری وجود نداشت (943/0=P). تجربه دردناک قبلی و تحصیلات بر ترس بر دندانپزشکی ارتباط داشتند (02/0=P).

    نتیجه گیری: 

    اضطراب و ترس مادران ارتباطی با شاخص dmft فرزندان نداشت. تحصیلات بیشتر با اضطراب کمتر مرتبط بود. تجربه بد دندانپزشکی قبلی مادران از عوامل اصلی مرتبط با ترس و اضطراب مادران است.

    کلیدواژگان: ترس، اضطراب، پوسیدگی دندانی، دندانپزشکی اطفال
  • مهرنوش جعفری*، ندا پورنصیر، سید مجتبی حسینی صفحات 245-253
    زمینه و هدف

    ارایه خدمات با کیفیت یکی از اهداف مهم نظام سلامت است، خدمات دندانپزشکی گران هستند. هدف پژوهش بررسی عوامل موثر بر کیفیت ادراک شده خدمات دندانپزشکی بود.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی- مقطعی و از نظر نوع داده ها کیفی- کمی بود. داده ها با استفاده از مصاحبه و ماتریس مقایسات زوجی از طریق 20 نفر از دندانپزشکان شاغل در کلینیک های دندانپزشکی ناجا که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، گردآوری شد. روایی و پایایی مصاحبه ها از طریق درگیری طولانی مدت در داده ها، توسط همتایان و تحلیل موارد منفی تعیین شد. روایی ماتریس مقایسات زوجی از طریق نرخ ناسازگاری تعیین شد (1/0<). داده های پژوهش با کمک کد گذاری و آزمون های تعیین شدت اثر (R+J)، آزمون های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و نرم افزارهای SPSS23، Maxqda و Matlab R2017b تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان داد، عوامل ملموس، تضمین، اعتماد و همدلی عوامل موثر بر کیفیت خدمات دندانپزشکی می باشند. در فاز دوم با کمک تکنیک دیمتل (Dematel) مشخص شد، اعتماد و همدلی (204/28)، تضمین (356/24)، عوامل ملموس (798/17) بیشترین تا کمترین اهمیت را در کیفیت خدمات دندانپزشکی دارند (P=0.1).

    نتیجه گیری: 

    اعتماد و همدلی مهم ترین عامل در کیفیت خدمات دندانپزشکی بود. لازم است مدیران کلینک های دندانپزشکی و دندانپزشکان با تاکید بر احترام به بیماران، مطابق وعده عمل کردن در حوزه ارایه خدمات به بیماران، کیفیت خدمات دندانپزشکی را ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: خدمات دندانپزشی، کیفیت، خدمات
  • ندا کارگهی، سعیده خالصی*، کامیار صفایی پور، احسان حکمتیان، هدی جعفری صفحات 254-259
    زمینه و هدف

    ارگونومی یا مهندسی انسان با طراحی و تغییر مناسب کار و ملزومات، بیشترین بهره وری را بر اساس فیزیولوژی انسان ایجاد می کند. هدف از انجام این پژوهش، تعیین میزان آگاهی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در مورد اصول اولیه ارگونومی در دندانپزشکی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، مقطعی پرسشنامه ای شامل 10 سوال به روش نمونه گیری آسان بین 74 نفر از دانشجویان سال آخر مقطع دکتری عمومی دانشکده دندانپزشکی اصفهان توزیع و تکمیل شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، پمفلت آموزشی به دانشجویان داده شد. جهت بررسی پرسشنامه ها، به هر پاسخ صحیح نمره یک و به پاسخ های نادرست نمره صفر داده شد. سپس داده ها وارد نرم افزارSPSS23  شد و توسط آزمون های آماری T، کای اسکویر و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 05/0P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمره آگاهی دانشجویان سال آخر رشته دندانپزشکی اصفهان درسطح متوسط (25/1±23/6) قرار داشت. میانگین نمره آگاهی دانشجویان بر اساس جنسیت دانشجویان (25/0=P) و ترم تحصیلی (059/0=P) تفاوت معنی داری نداشت. همچنین 55% از دانشجویان دارای سابقه درد عضلانی بوده که ارتباط معنی داری با جتسیت (258/0=P) و میانگین نمره آگاهی به دست نیامد (288/0=P).

    نتیجه گیری: 

    متاسفانه ارگونومی به عنوان بخشی از اصول آموزش های دوره تحصیلی دندانپزشکی و نیز حتی پس از آن در نظر گرفته نشده است. دردهای اسکلتی- عضلانی از شایع ترین شکایت های دندانپزشکان بوده و عامل کاهش کیفیت و عملکرد آنان می باشد. لذا به نظر می رسد که آموزش و ارزیابی اصول ارگونومی در دوره تحصیل دندانپزشکی لازم است.

    کلیدواژگان: ارگونومی، آگاهی، دندانپزشکی
  • زهرا پورعسکری، حسین حصاری*، رضا یزدانی صفحات 260-273
    زمینه و هدف

    بارداری دوره ای است با تغییرات هورمونی و روانی، که می تواند بر سلامت دهان و دندان زنان تاثیر بگذارد. هدف از این مطالعه مروری، ارزیابی، تشریح و طبقه بندی عوامل موثر بر وضعیت سلامت دهان و دندان زنان باردار بود.

    روش بررسی

    جستجوی اطلاعات با استفاده از کلید واژه های Pregnancy، “Pregnant women”، “Pregnant mothers”، Expectant mothers” و Dentistry، “Oral health”، “Dental health” در بانک های اطلاعاتی PubMed و Scopus در محدوده زمانی 2009 تا 2019 انجام گرفت. نتیجه جستجوی اولیه شامل 1435 مطالعه بود که 467 مطالعه به دلیل تکراری بودن حذف شدند. در نهایت 30 مقاله با متن کامل وارد مطالعه شدند. پیامد های سلامت دهان گروه بندی شده و روابط معنی دار با تعیین کننده ها و عوامل خطر گزارش شدند.

    یافته ها: 

    اکثر (70%) مطالعات به صورت مقطعی انجام شده بودند. در بین پیامدهای مورد بررسی، ویزیت دندانپزشکی، بیماری های پریودنتال و پوسیدگی دندانی بیشترین فراوانی را داشتند. بیشترین متغیرهای مستقل مورد بررسی، عوامل اقتصادی- اجتماعی و عوامل دموگرافیک بودند و بعد از آن عوامل رفتاری و عوامل توانمند کننده در رتبه های بعدی قرار گرفتند. کمترین فراوانی مربوط به عوامل سیستمیک بود. تحصیلات و سن مادران، بیش از سایر متغیرهای مستقل مورد بررسی قرار گرفته بودند و تقریبا در 40% مطالعات رابطه معنی دار با پیامد داشتند. مشاوره دندانپزشکی تنها در 3 مطالعه، بررسی شده و در هر سه مطالعه رابطه معنی دار با پیامد داشت.

    نتیجه گیری: 

    عوامل اقتصادی- اجتماعی، دموگرافیک و توانمند کننده بر سلامت دهان و دندان زنان باردار موثر است.

    کلیدواژگان: بارداری، زنان باردار، سلامت دهان
  • پدرام عابدی، میثم میرزایی، صهبا امینی، محمد مهدی نقیبی سیستانی* صفحات 274-281
    زمینه و هدف

    استخراج اطلاعات در مورد وضعیت مال اکلوژن و سلامت دهان در کودکان نابینا به منظور برنامه ریزی ارایه آموزش های ویژه در مراکز آموزشی بسیار حایز اهمیت است. از این رو هدف از این مطالعه بررسی وضعیت مال اکلوژن و سلامت دهان را در کودکان و نوجوانان نابینا در استان مازندران بود.

    روش بررسی

    جامعه مورد مطالعه حاضر شامل 150 نفر از کودکان و نوجوانان نابینا 10 تا 18 سال بود که در سال 1398 به منظور شرکت در این مطالعه به مراکز دولتی (شامل بهزیستی) و خصوصی شهرستان های ساری، بابل، فریدون کنار و بابلسر استان مازندران مراجعه کرده بودند. اطلاعات مربوط به وضعیت اکلوژن فک، شاخص بهداشت دهان (OHI-S) و شاخص DMFT افراد از طریق معاینه بالینی استخراج شد. از آزمون های ANOVA و Chi-square جهت نحلیل دادها در نرم افزار SPSS23 استفاده شد.

    یافته ها:

     میانگین (انحراف معیار) DMFT نابینایان (67/4±) 25/10 بود. وضعیت بهداشت دهان  (OHI_S)%16 شرکت کنندگان خوب، 82% متوسط و %2 ضعیف بود. میان دختران و پسران از نظر وضعیت بهداشت دهان تفاوت معنی داری وجود نداشت (5/0=P). همچنین در ارتباط با وضعیت اکلوژن، 8/35% مال اکلوژن کلاس I، 8/29% مال اکلوژن کلاس II و 6/14% مال اکلوژن کلاس III داشتند. مال اکلوژن کلاس II در دختران و کلاس I در پسران شایع تر بود (01/0=P).

    نتیجه گیری: 

    کودکان و نوجوانان نابینای ساکن استان مازندران پوسیدگی دندانی و همچنین میزان ناهنجاری های اکلوزالی فراوانی داشتند. رسیدگی به نیازهای دهان و دندان نابینایان می بایست در اولویت سیاست گذاران سلامت در استان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نابینا، مال اکلوژن، بهداشت دهان، سلامت دهان
|
  • Sajjad Pezeshki, Saharnaz Hassanzadeh Kourandeh* Pages 207-217
    Background and Aims

    Poly methyl methacrylate (PMMA) is still the most commonly used material in prosthetic dentistry. However, there are problems with the mechanical properties of this type of material including low flexural strength. Addition of nanoparticles into the polymer is one way to improve the mechanical properties of acrylic resin. In the present study, the effect of silicon dioxide (SiO2) nanoparticles addition into the heat-cured acrylic resin in different concentrations was investigated. Because of the controversy had been observed in previous articles, the aim of this study was to investigate the mechanical properties of PMMA/SiO2 nanoparticle obtained from different percentages of SiO2.

    Materials and Methods

    In this in-vitro study, acrylic resin specimens containing 0, 1, 3 and 5% silicon dioxide (SiO2) were prepared. The specimens were placed inside the gypsum molds and placed under pressure for three times. The mold cured in boiling water for 30 min. A trimmer was used to remove the additives. Sandpapers with 180, 320 and 600 grains of silicon-carbide were used for final finishing and polishing. Finally, the flexural strengths were measured using a universal testing machine. Data were finally analyzed by ANOVA and Tukey tests at a significant level of 5% using SPSS software.

    Results

    The mean flexural strengths and standard deviations of control group, 1% filler, 3% filler, and 5% filler, were 57.24±8.30, 69.98±7.26, 60.16±9.18, and 61.59±9.28 MPa, respectively. After comparing significant values between each group with the control group, a significant difference was observed between the control and 1% filler group (P=0.021). However, no significant difference was observed between 3 and 5% fillers with the control group or each other. The significant differences (P-value) between 3% filler and control group were 0.892 and between 5% filler and control group was 0.975.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the use of low percentage of silicone dioxide (SiO2) nanofiller could improve the flexural strength of poly methyl methacrylate acrylic resin.

    Keywords: Acrylic resin, Poly methyl methacrylate, Silica nanoparticles, Silicon dioxide, Flexural strength
  • Amineh Ghaznavy, AhmadReza Talaeipour, Mehdi Vatanpour, AmirAbbas Moshari* Pages 218-223
    Background and Aims

    Pulpal exposures originated from the external cervical root resorptions have major effects on the treatment and prognosis. Therefore, the aim of this study was performed to compare the two different imaging systems-digital radiography with PSP (Photostimulable Phosphor) sensor in three horizontal different views and CBCT (cone beam computed tomography) images to assess the pulpal exposure in simulated cavity of external cervical root resorptions that was performed in 1398 in the School of Dentistry of Azad University.

    Materials and Methods

    40 intact maxilla anterior teeth with straight roots were included. Teeth were randomly divided to two groups (20 teeth with and 20 without pulpal exposures). Each sample was assessed using PSP digital radiography (in 3 horizontal angles) and CBCT image system, to detect the presence of pulpal exposures. False negative and false positive results in 2 imaging procedures were judged with ratio test.

    Results

    The results showed in CBCT (P.P.V=85.7%) and (N.P.V=89.5%), and in digital intraoral radiography (P.P.V=80%) and (N.P.V=80%) in proximal defects. Ratio test showed that there were no significant differences in the proximal defects (P<0.4).

    Conclusion

    The results showed that there were no significant differences in detection of exposure in the proximal surfaces between two imaging systems.

    Keywords: External cervical root resorption, Cone beam computed tomography (CBCT), Digital radiography
  • Elahm Siasi Torbati*, Nafiseh Tavakkoli, Kumars Amini Pages 224-236
    Background and Aims

    Periodontitis is an inflammatory multifactorial disease in oral tissues and many genetic reasons and environmental factors responsible. Vitamin D deficiency has been determined to be related to periodontal disease. This aim of this study was to investigate the association between rs7975232 polymorphism in vitamin D Receptor gene and periodontitis in 100 patients (as patient and control groups).

    Materials and Methods

    Blood samples from 50 patients and 50 control groups were selected and DNA from the samples was extracted by the DNA extraction kit. Genotyping was used by Tetra Arms-PCR method. The use of sequencing was confirmed by the Tetra Arms-PCR genotyping results. Then, statistical analysis was performed using SPSS statistics 20 software and T-test.

    Results

    Frequency of AA, AC, and CC Genotypes were 25 (50%), 14 (28%), and 11 (22%) in patients’ cases, and 26 (52%), 16 (32%) and 8 (16%) in controls, respectively. AA genotype was the highest genotype between the patient and control groups. Statistical analysis showed no significant association between this type of polymorphism and periodontitis disease in the studied samples (P=0.67).

    Conclusion

    This finding showed there was not significant association between rs7975232 polymorphism in vitamin D Receptor gene and periodontitis disease in the studied samples. To confirm the results of this study, further studies with large sample size and different types of population are recommended.

    Keywords: Periodontitis disease, Single nucleotide polymorphism, Vitamin D receptor
  • Azin Shishesaz* Pages 237-244
    Background and Aims

    Child’s oral health is believed to be related with maternal dental fear and anxiety. The purpose of the present study was to evaluate the relationship between the demographic status and maternal dental fear and anxiety and its effect on child’s dental caries.

    Materials and Methods

    This descriptive and analytical study conducted among 374 mothers which had attended to pediatric department of Tehran University of Medical Sciences for their child’s dental treatments in 2019 were evaluated in the present study. In addition to dental fear survey (DFS) and modified dental anxiety survey (MDAS) questionnaires, demographic information, age, marital status, family income, and educational level of the mother was recorded. Dental visit frequency and previous negative experience were also recorded. DMFT/dmft (decayed, missed, filled teeth) of the children was recorded according to WHO criteria. To assess the relationship between the variables, Pearson correlation and multiple linear regression were used using SPSS25 software.

    Results

    The mean age of the mothers was 35.66±15.75. There was no relationship between maternal dental fear and anxiety and children’s dental caries status (P=0.738). There was no relationship between the mothers’ age and dental fear, and anxiety (P=0.943). Previous negative experience and education were related to the dental fear and anxiety (P=0.02).

    Conclusion

    dmft of the children was not correlated with the maternal dental fear and anxiety. Higher education which was related with less dental fear and anxiety. Previous negative experience is one of the major factors influencing the maternal dental fear and anxiety.

    Keywords: Fear, Anxiety, Dental caries, Pediatric dentistry
  • Mehrnoosh Jafari*, Neda Pournasir, Seyed Mojtaba Hosseini Pages 245-253
    Background and Aims

    Providing quality services is one of the important goals of the health system. Dental services and treatments are expensive. The aim of this study was to investigate the factors influencing the perceived quality of dental treatment services.

    Materials and Methods

    This descriptive-cross study conducted in 2 qualitative-quantitative phases. Data were collected using interviews and pairwise comparison matrix with 20 dentists working in NAJA dental clinics who were selected by targeted sampling. The validity and reliability of the interviews were determined by long-term engagement of their peers and negative case analysis. The validity of the pairwise comparison matrix was determined through the incompatibility rate (>0.1). Data were analyzed by coding and effect intensity tests (R+J), descriptive statistic test (mean, standard deviation) using SPSS23, Maxqda and matlab R2017b.

    Results

    Content analysis of the interview showed that tangible factors, assurance, trust, and empathy are the factors affecting the quality of dental treatment services. In the second phase, data analysis showed that trust and empathy (28.204), assurance (24.356), and tangible factors (17.798) are the most to the least important factors in the quality of dental treatment services (P=0.1).

    Conclusion

    Trust and empathy were the most important factors in the quality of dental treatment services. Managers of dental clinics and dentist need to improve the quality of dental treatment services by emphasizing respect for patients in accordance with the promise to act in the field of providing treatments to patients.

    Keywords: Dental treatment, Quality, Services
  • Neda Karghahi, Saeedeh Khalesi*, Kamyar Safaeepour, Ehsan Hekmatian, Hoda Jafari Pages 254-259
    Background and Aims

    Human ergonomics or engineering with proper design and change of work and requirements creates the most productivity based on human physiology. The purpose of this study was to determine the level of awareness of dental students of Isfahan University of Medical Sciences about the basic principles of ergonomics in dentistry.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical, sectional study, a questionnaire containing 10 questions was distributed and completed by easy sampling method among 74 final year students of the general doctorate of Isfahan school of dentistry. After collecting the questionnaires, the students were given an educational pamphlet. To evaluate the questionnaires, each correct answer was given a score of one and the wrong answers were given a score of zero. Data were analyzed by T-test, Kai Square, and Mann-Whitney statistical tests using SPSS23 software. P<0.05 was considered as a significant level. P<0.05 was considered as a significant level.

    Results

    The average score of the knowledge of principles of ergonomics was intermediate (6.23±1.25). Student knowledge was not significantly different based on the student gender (P=0.25) and academic semester (P=0.059). Also, 55% of students had a history of muscle pain that did not have a significant relationship with gender (P=0.258) and average score of the knowledge (P=0.288).

    Conclusion

    Unfortunately, ergonomics cannot be considered part of the principles of dental education and even later. Musculoskeletal pain is one of the most common complaints of dentists and is a factor in reducing their quality and function. Therefore, it seems that training and evaluation of ergonomic principles in dental education is necessary.

    Keywords: Ergonomic, Knowledge, Dentistry
  • Zahra Pooraskari, Hossein Hessari*, Reza Yazdani Pages 260-273
    Background and Aims

    Pregnancy is a period with hormonal and psychological changes affecting women’s oral health. The aim of present review study was to evaluate, elaborate and categorize factors affecting oral health status of pregnant women.

    Materials and Methods

    A literature search with the following keywords: pregnancy, “pregnant women”, “pregnant mothers” and “expectant mothers” , AND dentistry, “dental health” and “oral health” in PubMed and Scopus was performed from 2009 to 2019. Search results included 1435 articles which 467 duplicate studies were excluded. Finally, 30 articles were included in the study. Oral health outcomes were categorized and significant relationships with determinants and risk factors were reported.

    Results

    Most studies (70%) were performed cross-sectionally. Among the studied outcomes, dental visit, periodontal disease and dental caries were the most common. The most studied independent variables were socioeconomic factors and demographic factors, followed by behavioral and enabling factors. The lowest frequency was related to the systemic factors. Mothers’ education and age were examined more than other variables and in about 40% of studies had significant association with outcomes. Dental counseling was assessed in only 3 studies and in all three studies, the relationship with outcome was significant.

    Conclusion

    Socioeconomic, demographic and enabling factors could affect the oral health of pregnant women.

    Keywords: Pregnancy, Pregnant women, Oral health
  • Pedram Abedi, Maysam Mirzaee, Sahba Amini, MohammadMehdi Naghibi Sistani* Pages 274-281
    Background and Aims

    Information collection about the malocclusion and oral health in blind children is essential to plan for their education in schools. Therefore, this study aimed to evaluate the status of malocclusion and oral health among blind children and teenagers in Mazandaran, Iran.

    Materials and Methods

    The population of this included 150 blind children and teenagers aged from 10 to 18 years who were referred to the public and private centers cities including Sari, Babol, Freydoonkenar, and Babolsar in Mazandaran, Iran in 2019. Information on maxillary occlusion status, oral hygiene index, and DMFT index was extracted through clinical examination. Data were analyzed using SPSS23 software by ANOVA and Chi-square tests in addition to the descriptive statistics.

    Results

    The mean DMFT was 10.25 (SD 4.67). Oral hygiene status was good in 16% of participants, moderate in 82%, and poor in 2%. There was no significant difference between girls and boys in terms of oral hygiene status (P=0.5). In all cases, 35.8% had class I malocclusion, 29.8% had class II malocclusion, and 14.6% had class III malocclusion. Class II malocclusion was more common in girls and class I in boys (P=0.01).

    Conclusion

    Dental caries and occlusal abnormalities were common among blind children and adolescents living in Mazandaran province. Addressing the oral and dental needs of the blind should be a priority for health policymakers in this province in Iran.

    Keywords: Blind, Malocclusion, Oral hygiene, Oral health