فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1402/12/11
- تعداد عناوین: 20
-
-
صفحه 1زمینه و هدف
استفاده از فیشورسیلانت یکی از موثرترین روش های پیشگیری از پوسیدگی پیت و فیشور می باشد. فلوراید به عنوان یک عامل ضد پوسیدگی شناخته شده به مواد مختلفی اضافه شده است. گرافن فلوئورینه (FG) به واسطه خصوصیات منحصر به فرد امروزه مورد توجه قرار گرفته است. خصوصیات ساختاری خاص فیلرهای گرافن، در کنار دارا بودن خواص آنتی باکتریال، با افزایش میزان رهایش و شارژ فلوراید و خنثی سازی pH اسیدی محیط، در بسیاری از درمان ها گزینه مناسبی است. این مطالعه به بررسی اثر افزودن نانوذرات گرافن فلوریده شده بر میزان رهایش فلوراید در فیشورسیلانت تجاری Fissurit می پردازد.
روش بررسیدر این مطالعه آزمایشگاهی، گرافن اکساید فلوئورینه (FGO) با رنگ سفید روشن تهیه شد. پس از سنتز با درصد های 0، 1، 2 و 4 به فیشور سیلانت (Fissurit) افزوده شد و آزاد سازی فلوراید در این ماده سنجیده شد و با فیشور سیلانت حاوی فلوراید (Fissurit) مقایسه گردید.
یافته هاطبق نتایج به دست آمده مقدار فلوراید رها شده از گروه های با درصدهای مختلف FGO رابطه مستقیم با درصد FGO در آن ها دارد. همچنین در زمان های مختلف این میزان رهایش بین گروه های دارای FGO و گروه بدون FGO دارای تفاوت معنی دار بود (001/0<p).
نتیجه گیریافزودن FGO به فیشور سیلانت فلوئورینه سبب ایجاد ویژگی آزاد سازی فلوراید و امکان ریشارژ آن می شود. توان آزاد سازی فلوراید و ریشارژ آن در فیشور سیلانت داری FGO نسبت به فیشور سیلانت فلوراید دار بیشتر است، اما فلوراید آن با سرعت بیشتری تخلیه می شود.
کلیدواژگان: پیت و فیشور سیلانت، فلوراید، فیشوریت -
صفحه 2زمینه و هدف
از مهم ترین پیامد های رشد شتابان شهرنشینی در دهه های گذشته، نظام توزیع ناهمگون مراکز خدمات شهری به ویژه خدمات درمانی و تشدید نابرابری اجتماعی بوده است. بنابراین، هدف این طرح بررسی توزیع فضایی مراکز دندانپزشکی در شهر اصفهان از دیدگاه عدالت فضایی بود.
روش بررسیاین مطالعه به صورت مقطعی- تحلیلی در سال 1402 در شهر اصفهان انجام شد. داده های مورد نیاز در این طرح شامل داده جمعیت مناطق پانزده گانه شهر اصفهان، داده محدوده مناطق شهر اصفهان و مراکز دندانپزشکی شهر اصفهان وارد اکسل شدند. جمعیت مناطق از سالنامه آماری نفوس و مسکن به دست آمد. با مراجعه به سازمان نظام پزشکی اصفهان لیست دندانپزشکان شهر اصفهان و آدرس محل کار آن ها را گرفته و آدرس های موجود را یکی یکی در محیط گوگل ارث (Google Earth) وارد کرده و آن نقاط روی نقشه پیدا شد. با استفاده از نرم افزار Arcgis 10.8 بر اساس مفاهیم GIS (سیستم اطلاعات مکانی) به ارزیابی عدالت فضایی پرداخته است. در این تحقیق شاخص خود همبستگی موران برای بررسی نحوه توزیع مراکز دندانپزشکی به صورت تصادفی، پراکنده و یا خوشه ای و آنالیزهای لکه های داغ و شعاع همسایگی (مراکزی که در در محدوده این شعاع همسایگی باشد دسترسی و نزدیکی به مراکز بیشتر است) استفاده شد. میزان دسترسی جمعیت به مراکز دندانپزشکی با محاسبه نسبت بین جمعیت به فاصله هر بلوک آماری (parcel) از مراکز دندانپزشکی محاسبه و 3 دسته بندی (برخورداری کامل، نیمه برخوردار و فاقد برخورداری) انجام شد.
یافته هاz-score محاسبه شده در شاخص موران در سطح معنی داری 01/0، بزرگ تر از 58/2 حاصل شد در نتیجه الگوی توزیع مراکز دندانپزشکی در شهر اصفهان به شکل خوشه ای می باشد. همچنین ضریب موران مورد محاسبه (076/0) بزرگ تر از مقدار ضریب مورد انتظار (000055/0-) بود، بنابراین الگوی توزیع مراکز دندانپزشکی به صورت خوشه ای تایید شدکه از نظر عدالت فضایی مطلوب نیست. ضریب شعاع همسایگی نشان داد هرچه از مرکز شهر به سمت حاشیه شهر می رویم دسترسی ها به مراکز دندانپزشکی کمتر می شود. محاسبه دسترسی جمعیت به مراکز دندانپزشکی هم نشان داد که نواحی مرکز شهر برخوردارتر هستند. در حدود 60% مناطق برخوردار محدود به سه منطقه شهرداری بودند و 63% مساحت شهر در مناطق کم برخوردار قرار دارد.
نتیجه گیریپراکنش مراکز دندانپزشکی در سطح شهر اصفهان از توزیع متعادلی برخوردار نبوده و بیشترین تمرکز متعلق به مناطق مرکزی شهر و نه مناطق پرجمعیت می باشد. این امر برنامه ریزی مناسب برای ایجاد مراکز دندانپزشکی در قسمت های محروم و پرجمعیت شهر را ضروری می سازد.
کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشه کشی جغرافیایی، آنالیز فضایی، ارایه خدمات دندانپزشکی -
صفحه 3زمینه و هدف
باکتری های دهانی با توجه به سازگاری بالا با مناطق مختلف محیطی دهان، نقش مهمی در بیماری های دهانی دارند. در این مقاله سعی شده است مکانیسم های مولکولی دخیل در روابط فیزیولوژی باکتری های محیط دهان و دندان و اهمیت بیماری زایی آن ها با رویکردهای مولکولی شرح داده شود.
روش بررسیمطالعه مروری سیستماتیک حاضر، بر اساس جستجوی پیشرفته و استاندارد واژگان کلیدی شامل باکتری های دهانی، بیوفیلم، بیماری های دندان در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Springer، Scopus، Medline، Google Scholar،Science Direct و Web of Science نگارش گردید. برای این منظور، یک جستجو پیشرفته و منظم از مقالات منتشر شده از سال 1993 تا 2023 میلادی جهت گردآوری مقاله حاضر انجام گرفت.
یافته هاباکتری ها در حفره دهان سازگاری های تغذیه ای دارند که برای زندگی در روابط پاتوژن- میزبان شامل سازگاری با شرایط زندگی پروتئولیتیک، استفاده از گلیکوم میزبان به عنوان یک رابط تغذیه ای که خود شامل استفاده از اسید سیالیک مشتق از میزبان و گلیکوزیدازهای دیگر در باکتری های دهانی می باشد حائز اهمیت است. برخی از این باکتری ها به سطوحی نظیر پروتئین های بزاق، اپی تلیال و گلیکان ها می چسبند، که در نهایت منجر به تشکیل بیوفیلم می شوند. باکتری های ساکن در محیط دهان به طور مداوم در معرض طیف وسیعی از عوامل تنش زا و تنش اکسیداتیو در بیوفیلم قرار می گیرند.
نتیجه گیریپوسیدگی دندان، بیماری های پالپ، پری اپیکال و پریودنتیت (از جمله ژنژیویت) از شایع ترین بیماری های باکتریایی هستند و در این میان پوسیدگی دندان ناشی از حضور باکتری استرپتوکوکوس موتانس به عنوان شایع ترین بیماری دندانی به دلیل تولید اسیدهای حاصل از تخمیر کربوهیدرات تصفیه شده و با دمینرالیزاسیون ساختار دندان مشخص می شود.
کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، التهاب لثه، گلیکوزید هیدرولاز، پلی ساکاریدها، پریودنتیت، عفونت های باکتریایی -
صفحه 4زمینه و هدف
اضطراب یکی از مهم ترین مشکلات در محیط دندانپزشکی برای کودکان است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر موسیقی بر میزان اضطراب و همکاری کودکان طی درمان دندانپزشکی بود.
روش بررسیدر این مطالعه 58 کودک 6 تا 8 ساله به طور تصادفی به دو گروه مورد (پخش موسیقی) و شاهد (بدون پخش موسیقی) تقسیم شدند. اضطراب کودکان با استفاده از آزمون تصویری ونهام و طبقه بندی رفتاری فرانکل و همچنین ضربان قلب آن ها ارزیابی شد.
یافته هانتایج نشان داد که در گروه مورد، میزان اضطراب بر اساس آزمون ونهام و طبقه بندی فرانکل به طور معنی داری کمتر بود. همچنین ضربان قلب کودکان در این گروه حین درمان پایین تر بود (05/0<p).
نتیجه گیریبراساس یافته های این مطالعه، استفاده از موسیقی به عنوان روش غیردارویی می تواند در کاهش اضطراب و بهبود همکاری کودکان در محیط دندانپزشکی مفید باشد.
کلیدواژگان: موسیقی، اضطراب دندانپزشکی، کودکان، رفتار -
صفحه 5زمینه و هدف
اختلالات تمپورومندیبولار به مجموعه ای از مشکلات عضلانی اسکلتی اطلاق می شود که مفصل گیجگاهی- فکی (تمپورومندیبولار)، عضلات جونده و ساختارهای آناتومیک اطراف را تحت تاثیر قرار می دهد. این اختلالات با علائمی از جمله درد، صدای مفصلی، آسیمتری یا کاهش بازشدگی مندیبل همراه می باشند. اتیولوژی بسیاری از اختلالات مفصل تمپورومندیبولار پیچیده است به همین دلیل درمان های اولیه باید قابل برگشت و غیر تهاجمی باشند. استفاده از اسپلینت های اکلوزالی در کاهش سمپتوم ها موثر واقع شده و به همین دلیل در درمان اولیه و حتی طولانی مدت بسیاری از این اختلالات مورد تجویز واقع می گردد. هدف این مقاله ارائه یک بررسی جامع ازانواع اسپلینت های اکلوزالی به زبان فارسی بود.
روش بررسیبرای یافتن مطالعات مرتبط جستجو در پایگاه اطلاعاتی Pubmed و Google scholar انجام شد و از کلید واژه های "اسپلینت های اکلوزالی" و "اختلالات تمپورومندیبولار" استفاده شد. معیار ورود مطالعه، مقالات چاپ شده به زبان انگلیسی، در زمینه انواع اسپلینت های اکلوزالی در محدوده سال های 1980 تا 2022 بود.
نتیجه گیریدر این مطالعه به معرفی اسپلینت های اکلوزالی و کاربردهای هر کدام از آن ها پرداخته شده است. موفقیت یا شکست درمان با اسپلینت های اکلوزالی به عواملی چون انتخاب صحیح بیماران جهت درمان، فرآیند ساخت و تنظیم اکلوزالی اسپلینت ها و نیز همکاری بیماران بستگی دارد.
کلیدواژگان: اسپلینت اکلوزالی، اختلالات تمپورومندیبولار، اکلوژن -
صفحه 6زمینه و هدف
امروزه لازمه هرگونه سیاست گذاری در سطح کلان کشوری و منطقه ای، آگاهی از سطح دانش افراد از سلامت دهان و راه های جلوگیری از پوسیدگی های دندانی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی عادات، اقدامات و سطح اقتصادی خانواده کودکان دوره ابتدایی شهر قزوین در سال 98-1397 و تاثیرات شبکه اجتماعی گروه همسالان بر رفتار های مرتبط با سلامت دهان و چاقی انجام شد تا با شناخت عوامل موثر در این مهم راه را برای مداخلات موثرتر در این گروه اجتماعی هموار سازد.
روش بررسیدر این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 145 دانش آموز دختر و پسر در 2 پایه تحصیلی سوم و ششم ابتدایی در سال تحصیلی 98-1397 شرکت کردند. پرسشنامه استفاده شده در این مطالعه دارای 20 سوال و 4 بخش اصلی بود. بخش های اصلی این پرسشنامه شامل مشخصات دموگرافیک، رفتار و عادات مرتبط با سلامت دهان، دانش سلامت دهان دانش آموز و خانواده، وضعیت اقتصادی- اجتماعی بود. داده ها از طریق معاینات بالینی (به کمک آینه یک بار مصرف، پروب WHO و چشم غیر مسلح) و از طریق پرسشنامه معتبر جمع آوری و با استفاده از نرم افزار های SPSS و Exel مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته هاطبق نتایج تحلیل همبستگی پیرسون بین نمره دانش سلامت افراد و دوستانشان ارتباط قابل توجهی بین هر دو گروه دوستان معمولی و صمیمی مشاهده شد و همبستگی بین دانش افراد و دوستان صمیمی به طور چشمگیری قوی تر بود (01/0<p). ضمنا رابطه معنی داری بین وضعیت اقتصادی- اجتماعی و رفتار های مرتبط با سلامت دهان دیده شد (05/0<p). همچنین ارتباط مثبت معنی داری بین تعداد دفعات مسواک زدن دوستان صمیمی در یک شبکه اجتماعی وجود داشت (001/0<p) که این ارتباط در شبکه دوستان دیده نشد.
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که دوستان صمیمی می توانند در تعیین رفتارهای بهداشت دهان و دندان دانش آموزان موثر باشند.
کلیدواژگان: سلامت دهان، گروه همسالان، دانش سلامت دهان، رفتارهای سلامت دهان -
صفحه 7زمینه و هدف
برای موفقیت در درمان کانال ریشه، دندانپزشک باید از تنوع احتمالی کانال ریشه آگاهی داشته باشد و نه تنها آناتومی طبیعی پالپ بلکه انواع تغییرات احتمالی را نیز باید شناخت، بنابراین قبل از هر چیز باید با اشکال آناتومی احتمالی کانال ریشه دندان آشنا بود و با خارج نمودن کامل انساج ارگانیک موجود در پالپ تاجی و پالپ کانال ریشه شانس موفقیت درمان را بالا برد. لذا در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی آناتومی داخلی کانال های ریشه در دندان های مولر دائمی فک بالا در شهرستان خوی بپردازیم.
روش بررسیدر این مطالعه آزمایشگاهی تعداد 100 عدد دندان کشیده شده مولر دائمی فک بالا از جمعیت انسانی شهر خوی در استان آذربایجان غربی جمع آوری شد. دندان ها پس از تهیه حفره، دکلسیفیکاسیون، شفاف سازی و رنگ آمیزی با جوهر هندی مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده بر اساس طبقه بندی Vertucci، وارد نرم افزار SPSS23 گردید و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی بصورت تعداد و درصد در جدول و نمودار استفاده گردید.
یافته هابیشترین شکل مشاهده شده در ریشه مزیوباکال مولر اول بالا، تایپ IV به میزان 44%، در ریشه دیستوباکال تایپ I به میزان 92% و در ریشه پالاتال تایپ I به میزان 94% بود. همچنین در ریشه مزیوباکال مولر دوم، تایپ I به میزان 70%، در ریشه دیستوباکال تایپ I به میزان 94% و در ریشه پالاتال تایپ I به میزان %96 بود.
نتیجه گیریریشه مزیوباکال دندان مولر اول دارای بیشترین تنوع آناتومی داخلی بود. همچنین شایعترین تایپ Vertucci در ریشه مزیوباکال دندان مولر اول تایپ IV و در بقیه ریشه های دندان های مولر اول و دوم تایپ I بود.
کلیدواژگان: آناتومی داخلی، مولر فک بالا، مورفولوژی کانال ریشه -
صفحه 8زمینه و هدف
سواد سلامت دهان و دندان نقش مهمی در کاهش نا برابری های بهداشت دهان و دندان دارد. ارزیابی سواد سلامت دهان و دندان می تواند در سطوح فردی و جمعیتی انجام شود. این مطالعه، با هدف بررسی سواد سلامت دهان و دندان در بین دانشجویان علوم پزشکی شیراز در سال 1402 انجام شد.
روش بررسیپژوهش از نوع توصیفی، کاربردی و مقطعی است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف دانشگاه علوم پزشکی شیراز به استثناء دانشجویان ترم آخر می باشد. حجم نمونه براساس تعداد کل دانشجویان شاغل به تحصیل در مقاطع مختلف تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در نیم سال دوم سال تحصیلی 2-1401 و با استفاده از فرمول مناسب آماری محاسبه شد. نمونه گیری به صورت طبقه ای تصادفی برحسب دانشکده، رشته و مقطع تحصیلی انجام شد. سواد سلامت دهان و دندان شرکت کننده ها بر اساس مقطع تحصیلات، سن و جنس به وسیله پرسشنامه سواد سلامت دهان بزرگسالان اندازه گیری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS27 و آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد)، آزمون های تی مستقل، کراسکال والیس و توکی انجام شد.
یافته هایافته ها بیانگر این بود که میانگین امتیاز سواد سلامت دهان و دندان دانشجویان 37/1±75/14 است. همچنین، بین میانگین نمره سواد سلامت دهان و دندان دانشجویان و پارامتر های مقطع تحصیلات، جنس و سن دانشجویان ارتباط آماری معنی داری وجود دارد (05/0>P)، به این معنی که در مقطع تحصیلی دکتری و همچنین با افزایش سن، سواد سلامت دهان و دندان دانشجویان افزایش می یابد. به علاوه، دانشجویان دختر سواد سلامت دهان و دندان بالاتری داشتند.
نتیجه گیریبر اساس نتایج حاصله، سواد سلامت دهان و دندان در بین دانشجویان علوم پزشکی شیراز بالا بود. افراد با سطح تحصیلات و سن بالاتر، سطح سواد سلامت دهان و دندان بالاتری نسبت به افراد با سطح تحصیلات و سن پایین تر داشتند. سطح سواد سلامت دهان و دندان در دختران بیشتر از پسران بود. پیشنهاد می شود که بستر مناسب به منظور ارتقای سطح تحصیلات جامعه که منجر به بهبود سواد سلامت دهان و دندان افراد شود فراهم شود. انجام مرتب معاینات دندانپزشکی به منظور افزایش سواد سلامت دهان جامعه تشویق و ترویج گردد، به خصوص در دانشجویان سال پایین تر و پژوهش در زمینه آموزش های موثر در زمینه سلامت دهان و دندان جهت افزایش سلامت دهان و دندان افراد جامعه صورت گیرد.
کلیدواژگان: سواد سلامت، دهان و دندان، پرسشنامه سواد سلامت دهان بزرگسالان -
صفحه 9زمینه و هدف
دندانپزشکان با بیشترین خطر ابتلا در دوران پاندمی کوید مواجه بودند. تربیت دانشجویان توانمند اولین وظیفه دانشکده دندانپزشکی است، برای غلبه بر مشکلات ایجاد شده، ضروری است کاستی های آموزشی ایجاد شده شناخته شوند. هدف از این مطالعه تعیین دیدگاه دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران سال 1400-1399 در خصوص توانمندی های مورد انتظار کسب شده در مقطع بالینی دوره دندانپزشکی عمومی در دوران پاندمی کرونا بوده است تا در دوران پساکرونا بتوان در راستای جبران نقایص موجود برنامه ریزی های آموزشی لازم را انجام داد.
روش بررسیاین مطالعه مقطعی توصیفی در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران سال 1399-1400، در 3 مرحله طراحی چک لیست، روان سنجی (که توسط تیمی متشکل از 4 نفر از مسوولین آموزشی دانشکده (شامل معاون آموزشی دانشکده، مدیر دفتر توسعه آموزش، کارشناس آموزش و کارشناس دفتر توسعه آموزش) و دو نفراز اعضای هیات علمی دانشکده دندانپزشکی و متخصص در حوزه آموزش پزشکی انجام شد) و نظر سنجی از دانشجویان سال های سوم، چهارم، پنجم و ششم دندانپزشکی عمومی در مورد واحد دندانپزشکی عمومی در مورد واحد های درسی پری- کلینیک/بالینی انجام شد. روایی محتوایی با استفاده از نظر متخصصان و پایایی با ضریب همبستگی درون خوشه ای (ICC) بررسی شد. سپس پرسشنامه های طراحی شده به صورت گوگل فرم و به روش سرشماری در اختیار کلیه دانشجویان دوره عمومی دندانپزشکی در مقطع بالینی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران قرار گرفت. در نهایت پس از جمع آوری داده ها، آنالیز اماری با استفاده از داده های توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار ارایه شد و نتایج به مدیران گروه ارسال شد.
یافته هاروایی محتوایی به صورت کیفی با استفاده از نظر متخصصان و پایایی با ضریب همبستگی درون خوشه ای (ICC) بالای بررسی شد که نشان دهنده روایی و پایایی مطلوب (بالای 79/0) بود. 122 دانشجو (نرخ پاسخ دهی: 53%) در مقطع بالینی فرم های مربوط به واحد های پیش- بالینی/بالینی گذرانده شده در دوران کوید را تکمیل کردند. دروس مبانی- پروتز-پارسیل، جراحی 1 و ترمیمی 3 بیشترین نیاز به آموزش بیشتر را داشته اند و مبانی - پروتز - پارسیل، جراحی 1 و جراحی 4 با وجود آموزش کافی، بیشترین نیاز به تمرین عملی را جهت کسب توانمندی لازم داشته اند.
نتیجه گیریبر اساس نتایج این مطالعه دروسی که دانشجویان در آن ها نیاز به تمرین بیشتر احساس کردند در سطوح مختلفی از پری کلینک و کلینیک بودند، این موضوع مبین این است که شاید مشکل مواجهه با بیمار به دلیل کرونا تنها علت موجود نباشد. لذا ضمن برنامه ریزی آموزشی جهت رفع نیاز دانشجویان شرکت کننده تکرار مطالعات مشابه در شرایط پسا کرونا هم ضروری به نظر می رسد. از سوی دیگر این روش برای نیاز سنجی آموزشی برای دوره های آموزش مداوم نیز می تواند کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: کووید-19، دندانپزشکی، دانشجویان، آموزش، پاندمی، دانشکده -
صفحه 10زمینه و هدف
استحکام باند ترمیم مستقیم کامپوزیت به عاج تحت تاثیر پوسیدگی Caries Affected (Dentin) یک موضوع چالش برانگیز است. آماده سازی عاج با عامل آنتی باکتریال روشی برای ایجاد ترمیم چسببنده بادوام است. هدف از این مطالعه بررسی اثر کورکومین حساس به نور (Curcumin photosensitizer) بر استحکام باند ادهزیو یونیورسال به عاج تحت تاثیر پوسیدگی (CAD) بود.
روش بررسیدر این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، 44 دندان مولر انسانی پوسیده انتخاب شدند. پس از برداشتن مینا و عاج سطحی توسط اره خنک شده با آب، عاج پوسیده میان تاجی توسط محلول آشکار ساز پوسیدگی رنگ آمیزی گردید. عاج عفونی سبزرنگ و نرم حذف شد. عاج CAD و سخت و سالم اطراف باقی گذاشته شد. سپس سطح عاجی باقیمانده توسط کاغذ سیلیکون کارباید 600 گریت پالیش شد. نمونه ها به دو گروه (22n=) تقسیم شدند: گروه پیش درمانی عاج توسط کورکومین و گروه عدم پیش درمانی عاج توسط کورکومین (کنترل). هر گروه بر اساس روش استفاده از ادهزیو All-Bond Universal
(Bisco, USA) (روش اچ و شستشو، روش سلف اچ) به دو زیر گروه تقسیم شدند. پس از قرار دادن کامپوزیت Aelite All Purpose Body (Bisco, USA)، تمامی نمونه ها در دستگاه تست یونیورسال برای تست استحکام باند ریزبرشی (µSBS) قرار گرفتند. حالت شکست سطوح جدا شده زیر استریومیکروسکوپ ارزیابی شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آنالیز ANOVA دو طرفه استفاده شد.یافته هابر اساس نتایج به دست آمده، مداخله در روش کاربرد ادهزیو و پیش درمانی سطحی با کورکومین تاثیر معنی داری بر استحکام باند نداشت. همچنین تفاوت معنی داری در استحکام باند گروه کورکومین در هر دو حالت باادهزیو اچ و شستشو و سلف اچ (MPa 52/48±4/11SE= MPa, 56/27±3/11SE=) مشاهده نشد(847/0=P). در گروه بدون کورکومین نیز تفاوت معنی داری بین دو حالت مخثلف ادهزیو دیده نشد(187/0=P).
نتیجه گیرینتایج به دست آمده در مطالعه حاضر نشان داد که پیش درمانی عاج تحت تاثیر پوسیدگی با کورکومین حساس به نور وهمچنین، کاربرد یونیورسال ادهزیو با روش اچ وشستشو و یا سلف اچ هیچ تاثیری بر استحکام باند ریزبرشی ترمیم کامپوزیت به عاج ندارد.
کلیدواژگان: کورکومین، استحکام باند، عاج تحت تاثیرپوسیدگی، یونیورسال باندینگ -
صفحه 11زمینه و هدف
استئواسکلروزیس ایدیوپاتیک رشد موضعی استخوان کورتیکال بدون علامت است و در رادیوگرافی پانورامیک به طور اتفاقی کشف می شود. هدف این مطالعه ارزیابی فراوانی استئواسکلروزیس ایدیوپاتیک و ویژگی های رادیوگرافیک آن در تصاویر پانورامیک بیمشاران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی اراک در سال 1402-1401 بود.
روش بررسیدر این مطالعه مقطعی 460 تصویر پانورامیک از بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی اراک به صورت رندوم انتخاب شدند، بررسی شد. اطلاعات دموگرافیک بیمار، فراوانی استئواسکلروزیس ایدیوپاتیک، محل و همچنین ارتباط آن با دندان های مجاور از نظر مجاورت با لامینا دورا و لیگامان پریودنتال و ویژگی های رادیوگرافیک از نظر سایز و مورفولوژی ارزیابی شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS24 مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته هاتصاویر پانورامیک460 بیمار (266 مرد و 194 زن) با میانگین (انحراف معیار) سنی 12/38 (75/11) سال بود. فراوانی استئواسکلروزیس ایدیوپاتیک 1/6 درصد (28 تصویر) به دست آمد. 9/92 درصد ضایعات در فک پایین و 4/46 درصد آن ها در مجاورت دندان های پرمولر بودند. ضایعه در 3/39 درصد موارد در مجاورت با لیگامان پریودنتال و لامینادورای دندان بود و در 6/3 درصد با جابه جایی اندک دندان مجاور و
9/17 درصد با تحلیل ریشه دندان همراه بود. بر طبق نتایج، ارتباطی بین بروز این ضایعه با سن و جنسیت مشاهده نشد (05/0P>).نتیجه گیریفراوانی استئواسکلروزیس ایدیوپاتیک در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی اراک 1/ 6 درصد بود. بیشتر ضایعات در خلف فک پایین مشاهده شدند. مهم است که بتوان این ضایعه را از ضایعات رادیواپک فکی که نیاز به درمان دارند، افتراق داد.
کلیدواژگان: فراوانی، استئواسکلروزیس، ایدیوپاتیک، پانورامیک، رادیوگرافی -
صفحه 12زمینه و هدف
شرایط امروز فعالیت در رشته های علوم پزشکی از جمله دندانپزشکی به سرعت در حال تغییر است. انفجار اطلاعات علمی از یک سو و افزایش آگاهی مصرف کنندگان از سوی دیگر به همراه پیشرفت های روزافزون در هوش مصنوعی و دسترسی به اینترنت و شبکه گسترده اطلاعات، ارائه دهندگان خدمات سلامت را با شرایط پیچیده و متفاوت مواجه ساخته است. از جمله راهکارها برای پاسخگویی مناسب به نیازهای درمانی بیماران بهره مندی از بهترین شواهد موجود به همراه تجربه بالینی و توجه به ارزش ها و ترجیحات بیماران است که در قالب عملکرد مبتنی بر شواهد تجلی پیدا می کند. این مقاله سعی دارد دندانپزشکی مبتنی بر شواهد و مراحل اجرای آن را به زبان ساده ارائه نماید.
روش بررسیبرای یافتن مقالات مرتبط در زمینه دندانپزشکی مبتنی بر شواهد، پایگاه اطلاعات علمی PubMed و موتور جستجویGoogle Scholar از سال 2000 تا 2023 با کلید واژه های Evidence based dentistry، Clinical practice و Decision making مورد بررسی قرار گرفتند. از بین مقاله هایی جستجو شده براساس معیارهای ورود و خروج به مطالعه، 15 مقاله به زبان انگلیسی که موضوع اصلی آن ها دندانپزشکی مبتنی بر شواهد با رویکرد آموزشی بوده انتخاب گردید و برای تشریح دندانپزشکی مبتنی بر شواهد و اجزای آن مورد استفاده قرار گرفت.
نتیجه گیریبا توجه به پیچیدگی مسائل بیماران و افزایش آگاهی آن ها، برخورداری دندانپزشکان از مهارت های تخصصی برای برآوردن نیازهای بیماران مطابق با انتظارات و ارزش های آن ها و در عین حال بهره گیری از یافته های تحقیقات ضروری است.
کلیدواژگان: دندانپزشکی مبتنی بر شواهد، عملکرد، بالینی، تصمیم گیری -
صفحه 13زمینه و هدف
اتصال مستحکم بین براکت سرامیکی و روکش سرامیکی اهمیت زیادی در نتیجه درمان زیبایی دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر گذر زمان بر استحکام باند برشی (Shear Bond Strength یا SBS) براکت های سرامیکی باند شده به زیرکونیا پس از آماده سازی سطحی توسط لیزر Nd:YAG (Neodymium-doped Yttrium Aluminum Garnet) یا سند بلاست با آلومینا بود.
روش بررسیمطالعه آزمایشگاهی حاضر روی 24 بلوک زیرکونیا انجام شد و این بلوک ها جهت آماده سازی سطحی به طور تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند و هر یک از گروه ها به زیر گروه های سه فاصله زمانی تقسیم بندی شدند. آماده سازی سطح با سند بلاست با آلومینا انجام شد: در زیر گروه SG1 (بلافاصله پس از سند بلاست)، SG2 (دو هفته پس از سند بلاست) و SG3 (سه ماه پس از سند بلاست). برای لیزر Nd:YAG (W5/1، Hz20، s10) با مود بدون تماس پالس کوتاه: در زیر گروه LG4 (بلافاصله پس از لیزر)، LG5 (دو هفته پس از لیزر) و LG6 (سه ماه پس از لیزر). براکت های سرامیکی روی بلوک های زیرکونیا چسبانده شدند. SBS و شاخص باقیمانده چسب (adhesive remnant index یا ARI) بین گروه های مورد آزمایش ارزیابی و مقایسه گردید. داده ها به وسیله آزمون Mann Whitney تحلیل شدند.
یافته هاتفاوت معنی داری بین میانگین SBS در گروه SG1 با گروه LG4 (430/0=P)، گروه SG2 با گروه LG5 (382/0=P) و گروه SG3 با گروه LG6 (326/0=P) وجود نداشت. گروه LG4 بالاترین SBS را نشان داد. پس از گذر زمان (دو هفته و سه ماه) گروه های لیزر SBS بالاتری را نشان دادند. تفاوت معنی داری در ARI بین گروه های SG1 و LG4 (220/0=P)، SG2و LG5 (154/0=p) و SG3 و LG6 (527/0=P) وجود نداشت.
نتیجه گیریبین دو گروه لیزر Nd:YAG و سند بلاست از نظر SBS و ARI تفاوت معنی داری با
گذر زمان دیده نشد. بنابراین می توان از لیزر Nd:YAG نیز در آماده سازی سطح روکش زیرکونیا برای باند به براکت های سرامیکی استفاده نمود.کلیدواژگان: زیرکونیا، ماده چسباننده، باند شدن دندان، لیزر Nd:YAG -
صفحه 14زمینه و هدف
مالتیپل اسکلروزیس یک بیماری خود ایمنی است. تظاهرات دهانی در این بیماران شامل فلج یا اسپاسم عضلات صورت، اختلالات گیجگاهی فکی (TMJ)، نورالژی سه قلو، دیسفاژی یا دیس آرتری باشد. هدف مطالعه بررسی ویژگی های دردهای اروفیشیال در بیماران مبتلا به MS بود.
روش بررسیمطالعه مقطعی حاضر بر روی 250 بیمار با تشخیص قطعی MS مراجعه کننده به انجمن MS ایران و مرکز تحقیقات MS ایران انجام شد. بیماران در گروه سنی 17 تا 57 سال بودند که کاملا تصادفی انتخاب شدند. داده ها بر اساس دو چک لیست و معاینه بالینی به دست آمد. در نهایت برای بررسی مشکلات TMD از معیار DC/TMD استفاده گردید. سپس داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 26 و به وسیله آنالیز آماریTest Fisher’s مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هاشیوع بیماری MS در زنان بیشتر بوده و میانگین سنی بیماران 37 سال و میانگین مدت زمان درگیری با بیماری MS در بین بیماران 8 سال بود. شایع ترین درد مربوط به درد تیر کشنده و شوک مانند با فراوانی 4/40 درصد و کمترین کیفیت مربوط به درد گنگ و منتشر با فراوانی 3/5 درصد بود. در کل 5/24 درصد از بیماران دارای دردهای صورتی- دهانی، دچار TMD بودند که در این مورد از معیار DC/TMD استفاده شد.
نتیجه گیریاختلالات گیجگاهی فکی و دردهای تیر کشنده و شوک مانند معمولا در تعدادی از بیماران مبتلا به MS مشاهده می شود در نتیجه دندانپزشکان باید از وجود این دردها در بیمار، تریگر درد و داروهای استفاده شده توسط بیماران، جهت ارائه خدمات درمانی و اجتناب از تداخلات دارویی آگاه باشند.
کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، اختلالات گیجگاهی فکی، دردهای صورتی -
صفحه 15زمینه و هدف
پوسیدگی دندان و بیماری پریودنتال از جمله شایع ترین بیماری های مزمن می باشند. کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی به خصوص بهورزان به دلیل نقش گسترده خود در ارائه خدمات بهداشتی- درمانی اولیه می توانند نقش مهمی در پیشگیری از پوسیدگی دندان داشته باشند. هدف از تحقیق حاضر بررسی دیدگاه بهورزان شاغل در مراکز بهداشت شهرستان کردکوی در خصوص ارائه خدمات سلامت د هان و دندان بود.
روش بررسیبحث گروهی بر روی نمونه در دسترس (convenient sample) از بهورزان شاغل در مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان کرد کوی صورت گرفت. تعداد 26 بهورز با میانگین سابقه کار 13 سال در این مطالعه شرکت کردند. پس از اخذ رضایت آگا هانه بحث گروهی به صورت 2 گروه 7 نفره و 2 گروه 6 نفره درستاد به صورت حضوری و با رعایت پروتکل های بهداشتی انجام گرفت. دو محقق به عنوان تسهیل گر در بحث شرکت کردند. تعداد 5 سوال در زمینه سلامت د هان و بهره مندی از خدمات دندانپزشکی طرح و بحث تا رسیدن به حد اشباع ادامه پیدا کرد. پس از انجام بحث گروهی، محتوای جلسات ضبط و پیاده گردید. در راستای انجام thematic analysis محتوای بحث توسط دو نفر به صورت مستقل دهی و سپسsub-theme و theme استخراج و پس از تایید نهایی گردید.
یافته هابیش از نیمی از شرکت کنندگان 34 سال و بیشتر سن داشتند. در خصوص چالش های مرتبط با مراقبت های دندانی در مراکز بهداشتی- درمانی، تم های اصلی عبارت بودند از: محدودیت امکانات، حجم کار، عدم شناخت بهورزان، عدم دسترسی، مسایل اقتصادی مرتبط با درمان دندانپزشکی. در خصوص چالش های مرتبط با پیشگیری تم های اصلی عبارت بودند از: آگاهی ناکافی بیماران، آگاهی محدود بهورزان در خصوص سلامت د هان و کمبود نیروی انسانی. پیشنهادات اصلی عبات بودند از تاکید بر نقش مدارس، تاکید بر نقش مادران وآموزش بیماران. همچنین اموزش های به روز بهورزان و چالش های مرتبط با آموزش بهداشت توسط بهورزان مورد تاکید قرار گرفت.
نتیجه گیریپژوهش حاضر نشان می دهد که علیرغم نقش مهم بهورزان در ارائه خدمات منجر به ارتقا سلامت د هان در سطح جمعیتی، این نقش مغفول واقع شده و نیاز به توجه بیشتر دارد.
کلیدواژگان: سلامت د هان، پژوهش کیفی، نیروی انسانی -
صفحه 16زمینه و هدف
کیفیت خواب نقش بسزایی در عملکرد تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی به ویژه در سال های بالینی دارد؛ شناسایی و درمان دانشجویان در معرض خطر اختلالات خواب باعث می شود که افت عملکرد تحصیلی کاهش یافته یا محدود شود. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط کیفیت خواب با عملکرد آموزشی دانشجویان دندانپزشکی رفسنجان (ایران) بود.
روش بررسیمطالعه حاضر، یک مطالعه مقطعی- توصیفی- تحلیلی بود که در بین تمامی دانشجویان دندانپزشکی رفسنجان انجام شد. این مطالعه به روش پرسشنامه به صورت آنلاین در سایت پرس لاین برای تمامی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - ایران ارائه شد. پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک و شماره دانشجویی به همراه پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب پیتزبرگ بود. پرسشنامه پیتزبرگ، کیفیت خواب را در بازه صفر تا 21 بررسی می کند. لینک پرسشنامه از طریق تلگرام در دسترس دانشجویان قرار گرفت و معدل کل دانشجویان با استفاده از شماره دانشجویی از معاونت آموزش دانشگاه به دست آمد. داده ها با نرم افزار SPSS26 تجزیه و تحلیل شدند. ابتدا داده ها با آزمون کولموگراف اسمیرونوف تحلیل شدند. نتایج این آزمون نشان داد که توزیع داده ها نرمال نمی باشد (05/0
یافته ها151 دانشجو در پرسشنامه شرکت داشتند که از این تعداد 73 نفر مرد (3/48%) و 78 نفر زن (7/51%) بودند. میانگین و انحراف معیار سنی افراد مورد مطالعه3/2 ± 11/22 سال بود. میانگین نمره کلی کیفیت خواب دانشجویان دندانپزشکی برابر با 13/8 بود که طبق پرسشنامه، دانشجویان، کیفیت خواب ضعیفی را تجربه می کنند. 1/86% دانشجویان، دارای کیفیت خواب ضعیف بودند. بررسی همبستگی کیفیت خواب با عملکرد تحصیلی نشان داد که بین آن ها ارتباط معنی داری وجود ندارد. کیفیت خواب با جنسیت، تاهل، محل سکونت و سال ورودی ارتباط معنی داری نداشت (05/0
نتیجه گیرینتایج مطالعه حاضر نشان داد که اکثر دانشجویان دندانپزشکی رفسنجان، کیفیت خواب پایینی داشتند. با اینکه بین کیفیت خواب و عملکرد تحصیلی ارتباطی وجود نداشت اما توجه به وضعیت خواب این دانشجویان به منظور ارتقاء کیفیت خواب آن ها که عاملی مهم در ارتقاء سلامت آن هاست از سوی مدیران و برنامه ریزان بهداشتی ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: کیفیت خواب، عملکرد آموزشی، دانشجویان، دندانپزشکی -
صفحه 17زمینه و هدف
یکی از عوارض درمان های ارتودنسی ایجاد میکروکرک در پی دباندینگ است. از آنجا که نوع لیگشن ممکن است بر نوع نیروی اعمال شده بر براکت ها حین دباند اثر بگذارد، این مطالعه با هدف بررسی اثر انواع لیگیشن بر ایجاد میکروکرک های مینایی بعد از دباندینگ براکت های ارتودنسی انجام شد.
روش بررسیمطالعه حاضر یک مطالعه تجربی از نوع آزمایشگاهی است. تعداد 69 دندان پرمولر کشیده شده انسانی به 3 گروه 23 تایی تقسیم شدند. یک براکت روی دندان باند شد، سپس دندان مورد نظر در یک تایپودنت که بقیه دندان ها در آن مانت شده بودند، قرار داده شد. طوری که آرچ وایر به صورت پسیو در اسلات براکت قرار گرفت. نمونه ها براساس گروه مطالعه به یکی از این سه روش لیگیت شدند: 1. O-ring ligation 2. Tight ligation منفرد هر دندان 3. ligation همه دندان های قوس با هم. نمونه ها زیر استریومیکروسکوپ مشاهده شد. تعداد، طول و محل تمامی میکرو کرک های مینایی قبل و بعد از دباندینگ ثبت و جهت تحلیل داده ها از تحلیل معادلات برآوردی تعمیم یافته استفاده شد.
یافته هادر هر سه گروه مطالعه، افزایش معنی داری در میانگین مجموع طول میکروکرک ها و تعداد آن ها پس از دباندینگ نسبت به قبل مشاهده شد (001/0P<). اما تفاوت آماری معنی داری بین سه گروه از نظر روند تغییرات میانگین مجموع طول و تعداد میکروکرک های مشاهده نشد. به طور کلی نسبت افزایش کرک ها در گروه 2 بیشتر از 3 و بیشتر از 1 بود. از 92 میکروکرک ایجاد شده (جدید)، عمده کرک ها در ناحیه میدباکال و سپس به ترتیب در ناحیه سرویکال و اکلوزال بود.
نتیجه گیریفرایند دباندینگ موجب افزایش در میانگین مجموع طول و همچنین تعداد میکروکرک های مینایی خصوصا در ناحیه میدباکال می شود. روش Tight ligation نسبت به روش های O-ring ligation و Full arch ligation می تواند باعث کرک های مینایی بیشتری شود.
کلیدواژگان: براکت ارتودنسی، لیگیشن، دباندینگ -
صفحه 18زمینه و هدف
هوش هیجانی به دانشجویان دندانپزشکی کمک می کند تا در مدیریت استرس و برقراری ارتباط موثر با بیماران موفق تر باشند، در حالی که خودکارآمدی باعث تقویت اعتماد به نفس آن ها در انجام وظایف بالینی و یادگیری مهارت های حرفه ای می شود. ارتباط این دو عامل به بهبود عملکرد تحصیلی و حرفه ای آن ها منجر می شود. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین هوش هیجانی، خودکارآمدی و موفقیت تحصیلی در میان دانشجویان دندانپزشکی بود.
روش بررسیاین مطالعه مقطعی شامل 55 دانشجوی دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی (ایران) بود که به صورت نمونه در دسترس از ورودی های مختلف انتخاب شدند. برای اندازه گیری باور های خودکار آمدی تحصیلی از پرسشنامه Sherer استفاده شد که شامل 37 سوال و امتیاز تئوریک 70-37 است. برای اندازه گیری میزان هوش هیجانی از پرسشنامه Bar-on که شامل 30 پرسش و امتیاز تئوریک 450-90 است، استفاده شد. اندازه گیری موفقیت تحصیلی با استفاده از معدل افراد انجام شده و همچنین جنس، سکونت در منزل یا خوابگاه، میزان تحصیلات والدین به عنوان متغییر های زمینه ای مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های t و ضریب همبستگی Pearson تحلیل شدند.
یافته هااز 55 دانشجوی شرکت کننده در این تحقیق شامل 30 خانم و 25 آقا، میانگین نمرات هوش هیجانی 85/84، خودکارآمدی 02/62 و معدل 42/16 به دست آمد. تفاوت معنی داری در نمرات هوش هیجانی بر اساس جنسیت و محل سکونت بین دانشجویان وجود داشت، به طوری که دانشجویان مرد نسبت دانشجویان زن و دانشجویان ساکن خوابگاه نسبت به دانشجویان ساکن در منزل شخصی (02/0P=) به طور متوسط نمرات بالاتری کسب کردند ولی در نمرات خودکارآمدی و معدل تفاوتی بین مردان و زنان نبود. همچنین دانشجویانی که سطح تحصیلات مادرشان بالاتر بود و آن هایی که ساکن منزل شخصی بودند، معدل بالاتری داشتند (03/0P<). هیچ ارتباط آماری معنی داری بین پیشرفت تحصیلی و هوش هیجانی و خودکارآمدی مشاهده نشد.
نتیجه گیرییافته ها نشان می دهند که اگرچه هوش هیجانی و خودکارآمدی ممکن است به طور مستقیم بر موفقیت تحصیلی تاثیر نگذارند، عوامل دیگری مانند محیط زندگی و تحصیلات والدین می توانند نقش داشته باشند. درک این پویایی ها می تواند به اساتید کمک کند تا بر توسعه همه جانبه دانشجویان تمرکز کنند و نه تنها مهارت های تحصیلی بلکه عوامل شخصی و اجتماعی که به عملکرد و سلامت دانشجویان کمک می کنند را مورد توجه قرار دهند.
کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودکارآمدی، موفقیت تحصیلی، دانشجویان دندانپزشکی، مطالعات مقطعی، عوامل اجتماعی- اقتصادی -
صفحه 19زمینه و هدف
در این پژوهش ریزساختار، رفتار استحاله فازی، خواص مکانیکی و مقاومت به خستگی سه ابزار چرخشی نیکل- تیتانیومی مورد بررسی قرار گرفت. هدف اصلی این پژوهش یافتن اثر مولفه ریزساختاری بر عملکرد این ابزارها بود.
روش بررسیسه ابزار چرخشی با نام های تجاری Denco،Edgeendo و Eighteeth مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور ارزیابی ریزساختار و رفتار استحاله ابزارها از روش های متالوگرافی، پراش پرتو ایکس و کالریمتری روبشی افتراقی استفاده شد. از آزمون خمشی برای بررسی رفتار سوپرالاستیسیته و حافظه داری و از ریزسختی سنجی جهت ارزیابی سختی نمونه ها بهره گرفته شد. همچنین رفتار خستگی چرخه ای در یک قالب حاوی کانال شبیه سازی شده دندان مورد بررسی و توسط آنالیز آماری پارامتریک محاسبه شد. سطح شکست نمونه ها نیز توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی مطالعه شد.
یافته هاآنالیز کالریمتری روبشی افتراقی به همراه نتایج پراش پرتو ایکس گواه حضور درصد بالای فاز R در ابزار Edgeendo است. ابزارهای با کسر حجمی بالاتر فاز مارتنزیت سختی کمتر اما میزان حافظه داری و مقاومت به خستگی بهتری از خود نشان دادند. دو ابزار Denco و Edgeendo با کیفیت سطحی مطلوب تر و کسر حجمی بالاتر از فاز مارتنزیت در ریزساختار، مقاومت به خستگی چرخه ای بهتری نسبت به ابزار Eighteeth نشان دادند. در تمامی نتایج مقادیرP-value کمتر از 05/0 بود.
نتیجه گیریریزساختاری حاوی فازهای مارتنزیت و آستنیت به همراه دماهای استحاله و سختی مناسب آلیاژ نقش مهمی بر عمکرد ابزارهای چرخشی دارند. این تحقیق به انتخاب بهینه این ابزارها در درمان ریشه دندان کمک خواهد کرد و امکان دستیابی به نتایج بهتری در درمان را فراهم می آورد.
کلیدواژگان: نایتینول، استحاله مارتنزیتی، مهندسی ریزساختار، مقاومت به خستگی، ریشه دندان، ابزار دندانپزشکی -
صفحه 20زمینه و هدف
ثبات بلند مدت درمان و جلوگیری از بازگشت تغییرات دندان ها یکی از چالش های درمان ارتودنسی است که با استفاده بلند مدت از نگهدارنده محقق می شود. از آنجایی که خصوصیات فیزیکی مکانیکی نگهدارنده ها نقش اساسی در این مساله دارد، مطالعه حاضر با هدف بررسی استحکام کششی، خمشی و خمش سه نوع نگهدارنده ثابت ارتودنسی انجام گرفت.
روش بررسیدر این مطالعه ازمایشگاهی نمونه های 8 میلی متری از سه نوع سیم ریتینر (12 نمونه از هر گروه) بر روی بلوک های پلی اتیلنی توسط چسب سیانوآکریلات مانت و توسط ماشین تست یونیورسال تحت نیرو فشاری قرار گرفتند. حداکثر استحکام خمشی و میزان خمش از روی نمودار تنش- کرنش ثبت شد. جهت بررسی استحکام کششی نمونه های مشابه تحت بار کششی قرار گرفتند. داده ها توسط آزمون آنالیز واریانس نرم افزار SPSS مورد مقایسه بین گروهی قرار گرفتند.
یافته هااختلاف آماری معنی داری بین استحکام خمشی (004/0=P)، خمش (001/0>P) و استحکام کششی (001/0>P) نگهدارنده های مورد بررسی مشاهده گردید. بیشترین و کمترین استحکام خمشی به ترتیب در سیم ریتینر Flat با میانگین (± انحراف معیار) 07/136±876/822 مگاپاسکال و Coaxial با میانگین (± انحراف معیار) 35/73±65/673 مگاپاسگال بود. بیشترین میزان خمش در سیم ریتینر Flat با میانگین (± انحراف معیار) 6/0±04/4 میلی متر دیده شد. اما استحکام کششی نگهدارنده Twisted با میانگین (± انحراف معیار) 46/83±7/699 مگاپاسکال بیشتر از دو نگهدارنده Flat و Coaxial بود.
نتیجه گیریبهترین استحکام خمشی و خمش مربوط به سیم ریتینر Flat و بالاترین استحکام کششی برای سیم ریتینر Twisted ثبت شد. به طور کلی میزان استحکام خمشی، خمش و استحکام کششی در سیم های ریتنر 3 رشته ای Twisted و Flat به مراتب بهتر از سیم ریتینر 5 رشته ای Coaxial بود، که بالا بودن استحکام خمشی و استحکام کششی به ترتیب، به معنای مقاومت بیشتر سیم در برابر نیروهایی است که با غذاهای سفت تر و چسبناک تر تولید می شود.
کلیدواژگان: اپلاینس ارتودنسی، ارتودنسی، نگهدارنده ارتودنسی، ثابت
-
Page 1Background and Aims
Using fissure sealant is one of the most effective methods of preventing pit and fissure decay. Fluoride has been added to various materials as a known anti-caries agent. Fluorinated graphene (FG) has gained attention due to its unique properties. The specific structural characteristics of graphene fillers, besides having antibacterial properties by increasing the rate of fluoride release and charge and neutralizing the acidic pH of the environment, is a suitable option in many treatments. This study investigated the effect of addition of fluorinated graphene nanoparticles on the fluoride release in Fissurit®, a commercial fissure sealant.
Materials and MethodsIn this in vitro study, fluorinated graphene oxide (FGO) with bright white color was prepared. After synthesis, 0, 1, 2 and 4 by weight percent were added to the fissure sealant (Fissurit®). Then, the release of fluoride in this material was measured and compared with the commercial fissure sealant containing fluoride (Fissurit®).
ResultsAccording to the obtained results, the amount of fluoride released from groups with different percentages of FGO had a direct relationship with the percentage of FGO addition. Also, at different times, there was a significant difference between the groups with FGO and the control group without FGO (P<0.001).
ConclusionAddition of FGO to the fluorinated fissure sealant caused the release of fluoride and the possibility of recharging it. The power of releasing fluoride and its recharging in fissure sealant with FGO was higher than the fluorinated fissure sealant, but its fluoride was discharged at a faster rate.
Keywords: Pit, Fissure Sealant, Fluoride, Fissurit -
Page 2Background and Aims
One of the most important consequences of the rapid growth of urbanization has been the unequal distribution of urban service specially health care services and escalation of social inequality of citizens. Therefore, this study was aimed to analyze the spatial distribution of dental centers in Isfahan from the perspective of spatial equity.
Materials and MethodsThis analytical cross-sectional study was conducted in 2023 in Isfahan city. The required data including the population of the fifteen districts of Isfahan city, the data of the geographic municipal areas and the dental centers of Isfahan city were put into Excell. The population data were gathered from the statistical yearbook of population and housing. The dentists’ data were gathered from the Medical Council. Addresses of the dental centers were fed into the Google earth and were found on the traffic map of Isfahan. Using the Arc GIS 10.8 software and based on the Geographic Information System concepts, the spatial justice was analyzed. Moran's autocorrelation index was used to determine the distribution pattern (cluster, scattered, random). Hot spot analysis and nearest neighbor distance (centers in this radius would have more access) were used. Access ratios were analyzed using the ratio of population to the distance of each parcel to the dental centers and then were categorized as privileged to, semi and unprivileged.
ResultsZ-score of Moran test was more than the expected score of 2.58 at 0.01 level of significant, indicating the cluster pattern of dental settings distribution in Isfahan. Moran's index (0.076) was much more than the expected equity coefficient (-0.000055), indicating again the cluster pattern of distribution which was not favorable in terms of spatial justice. The nearest neighbor distance analysis indicated that by moving from the center of the city to the outskirts of the city, access to dental centers decreased. Access analysis determined that privilege areas of the city were located mostly in central municipal areas and about 60% of these areas were limited to three municipal regions. Also, about 63% of the city area were categorized as unprivileged.
ConclusionDistribution of dental centers in the city of Isfahan is not an equal distribution and the dental settings are mostly concentrated in the central areas of the city, not necessarily in high populated areas. There, this pattern necessitates the proper planning to establish dental settings in deprived and high-populated parts of the city.
Keywords: Geographic Information Systems, Geographic Mapping, Spatial Analysis, Dental Care -
Page 3Background and Aims
Oral bacteria play an important role in oral diseases, due to their high adaptability to different environmental areas of the mouth. In this article, an attempt was made to describe the molecular mechanisms involved in the physiological relationships of oral and dental environment bacteria and their pathogenic significance with molecular approaches.
Materials and MethodsThe present systematic review was written based on the advanced and standard search of keywords including Oral bacteria, Biofilm, and Dental diseases in PubMed, Springer, Scopus, Medline, Google Scholar, Science Direct, and Web of Science databases. For this purpose, an advanced and systematic search of articles published from 1993 to 2023 was conducted to compile the present article.
ResultsBacteria in the oral cavity have nutritional adaptations that are important for living in pathogen-host relationships, including adapting to proteolytic living conditions, using the host's glycome as a nutritional interface. This includes the use of host-derived sialic acid and other glycosidases in oral bacteria. Some of these bacteria adhere to surfaces such as salivary, epithelial proteins, and glycans, which ultimately lead to biofilm formation. Bacteria living in the oral environment are constantly exposed to a wide range of stress-causing factors and oxidative stress in the biofilm.
ConclusionDental caries, pulp, periapical, and periodontitis diseases (including gingivitis) are among the most common bacterial diseases. Among them, tooth decay caused by the presence of Streptococcus mutans is the most common dental disease due to the production of acids from carbohydrate fermentation which is characterized by the demineralization of tooth structure.
Keywords: Dental Caries, Gingivitis, Glycoside Hydrolases, Polysaccharides, Periodontitis, Bacterial Infections -
Page 4Background and Aims
Anxiety is one of the most important issues in the dental environment for children. The aim of this study was to investigate the effect of music on the level of anxiety and cooperation of children during dental treatment.
Materials and MethodsIn this study 58 children aged 6 to 8 years were randomly divided into two groups: the intervention group (music played) and the control group (no music played). Children's anxiety was assessed using the Venham Picture Test and Frankel Behavior Rating Scale, and their heart rate was also measured.
ResultsThe results showed that in the intervention group, the level of anxiety based on the Venham Picture Test and Frankel Behavior Rating Scale was significantly lower. Additionally, the heart rate of children in this group was lower during the treatment (P<0.05).
ConclusionBased on the findings of this study, the use of music as a non-pharmacological method can be beneficial in reducing anxiety and improving the cooperation of children in the dental environment.
Keywords: Music, Dental Anxiety, Children, Behavior -
Page 5Background and Aims
Temporomandibular disorders refer to a set of musculoskeletal problems that affect the temporomandibular joint, masticatory muscles, and surrounding anatomical structures. These disorders are associated with symptoms such as pain, click, asymmetry, or reduced maximum opening. The etiology of many temporomandibular disorders is complex, for this reason the initial treatments must be reversible and non-invasive. The use of occlusal splints is effective in reducing symptoms, and therefore, it is recommended in early and even long-term treatment of these disorders. These appliances play major role in developing conditions such as stabilizing joint position, creating favorable occlusal conditions that lead to normal muscle function, and protecting teeth and supporting structures against dental wear. The purpose of this article was to present a comprehensive review of occlusal splints in Persian language.
Materials and MethodsA search on Pubmed and Google scholar databases was done and the keywords "occlusal splints" and "temporomandibular disorders" were used. The inclusion criterion was articles published in English in the field of the types of occlusal splint between 1980 and 2020.
ConclusionIn this review, the occlusal splints and their applications have been introduced.The success or failure of treatment with occlusal splints depends on various factors such as the correct selection of patients, the process of manufacturing, occlusal adjustment of splints, and the patients’ cooperation.
Keywords: Occlusal Splint, Temporomandibular Disorder, Occlusion -
Page 6Background and Aims
Nowadays, the requirement of any policy-making at the national and regional level is to know the level of knowledge of people about oral health and ways to prevent dental caries. This study examined the habits, actions and economic level of elementary school students in Qazvin city in 2017-2018. Also, the effects of peer group social network on behaviors related to oral health and obesity was investigated in order to find the way for interventions making it more effective in this social group.
Materials and MethodsIn this descriptive-analytical study, 145 students participated. They were in the 3nd and 6th grades of elementary school in the academic year of 2017-2018. The questionnaire used in this study had 20 questions and 4 main sections. The main parts of this questionnaire included demographic characteristics, behavior and habits related to oral health, oral health knowledge of students and families, and socio-economic status. Data were collected through clinical examinations and through valid questionnaires and evaluated using SPSS and Excel software.
ResultsAccording to the results of Pearson's correlation analysis, a significant correlation was observed between the health knowledge scores of individuals and their friends between both groups of casual and close friends (P<0.01). The correlation between the knowledge of individuals and close friends was significantly stronger (P<0.01). Also, there was a significant relationship between socio-economic status and behaviors related to oral health (P<0.05). There was also a significant positive relationship between the number of times close friends brushing their teeth in a social network (P<0.001). This connection was not observed in the friends’ network.
ConclusionThis study determined that close friends can be effective in determining the oral hygiene behaviors of elementary school students.
Keywords: Oral Health, Peer Group, Oral Health Knowledge, Oral Health Behaviors -
Page 7Background and Aims
To be successful in root canal therapy, the dentists must be aware of the possible variation in the root canal and should know not only the natural anatomy of the pulp, but also a variety of possible morphologies. Frst of all, the dentists should be familiar with the possible anatomy of the root canal and then with the extraction of organic tissue from pulp chamber and root canal, increasing the chances of treatment success. Therefore, in this study, we decided to investigate the internal anatomy of root canals in the maxillary permanent molar teeth in Khoy city.
Materials and MethodsIn this in vitro study, 100 extracted human molars in Khoy city in West Azerbaijan province were collected. In all teeth, the access cavities were prepared, then they were decalcified and colored with India ink and evaluated by clearing technique. Data were collected based on Vertucci's classification which entered into SPSS23 software. The descriptive statistics in the form of numbers and percentages in tables and graphs were used to analyze the data.
ResultsThe most common type observed in the mesiobuccal root of the first molars was type IV by 44%, in distobuccal root was type I by 92%, and in palatal root was type I by 94%. Also, in the mesiobuccal root of the second molars, the most common type was type I by 70%, in distobuccal root was type I by 94%, and in palatal root was type I by 96%.
ConclusionThe mesiobuccal root of the first molar had the most variation in the internal anatomy. Also, the most common type of Vertucci in the mesiobuccal root of first molar was type IV and in the other roots of the first and second molar teeth was type I.
Keywords: Internal Anatomy, Maxillary Molar, Root Canal Morphology -
Page 8Background and Aims
Oral health literacy plays an important role in reducing oral health disparities. Evaluation of oral health literacy can be done at individual and population levels. This study was conducted with the aim of investigating oral health literacy among students of Shiraz University of Medical Sciences in 2023.
Materials and MethodsThis study was descriptive, applied and cross-sectional. The research population included the students of different academic levels of Shiraz University of Medical Sciences, except the final semester students. The sample size was calculated based on the total number of students studying at different levels at Shiraz University of Medical Sciences in the second half of the academic year in 2023 using an appropriate statistical formula. Sampling was done in a stratified-random manner according to faculty, field, and level of education. The oral health literacy of the participants based on education level, age, and gender was measured by the oral health literacy adult questionnaire (OHL Adults Questionnaire: OHL-AQ). Data analysis was done using SPSS 27 software and descriptive statistics (mean, standard deviation, percentage), independent t-test, Kruskal-Wallis, and Tukey test.
ResultsThe findings indicated that the average oral health literacy score of students was 14.75±1.37. Also, there was a statistically significant relationship between the average oral health literacy score of students and the parameters of education level, gender, and age of students (P-value < 0.05). This indictaed that the oral health literacy of students increased in the doctoral level and also with increasing age. In addition, the female students had higher oral health literacy.
ConclusionBased on the results, the oral health literacy among Shiraz medical students was high. People with higher education level and age had higher level of oral and dental health literacy than people with lower education level and age. Oral and dental health literacy level was higher in girls than boys. It can be suggested that a 1) suitable platform be provided in order to improve the level of education of the society, leading to the improvement of the oral health literacy of the people; 2) regular dental examinations in order to increase the oral health literacy of the society is encouraged and promoted, especially in lower year students; and 3) research in effective training in the field of oral health literacy to increase the oral health literacy of people in the society.
Keywords: Health Literacy, Oral Health, OHL Adults Questionnaire -
Page 9Background and Aims
Dentists faced the highest risk of infection during the COVID-19 pandemic. Educating competent students is the first task of the dental school to overcome the created problems and thus, it is necessary to recognize the created educational deficiencies. This study aimed to assess the students' perspectives from the Dental School at Tehran University of Medical Sciences during the academic year 2019-2020, concerning the competencies expected to be developed during the clinical phase of the general dentistry curriculum during the COVID-19 pandemic. The findings are intended to inform the formulation of educational strategies in the post-pandemic period to address identified gaps in training.
Materials and MethodsDuring the academic year 2019-2020, a cross-sectional descriptive study was conducted at the School of Dentistry, Tehran University of Medical Sciences, Iran. The study consisted of three phases: checklist design, psychometrics, and a survey of general dentistry students in their third to sixth year. The checklist design phase involved a team of four individuals, including educational officials from the faculty, academic staff members, and medical education experts. Experts confirmed the content validity of the checklist, while reliability was assessed using the Intraclass Correlation Coefficient (ICC), which indicated favorable validity and reliability. Subsequently, questionnaires formatted as Google Forms and a census approach were distributed to all students enrolled in the general dental course within the clinical section of the School of Dentistry at Tehran University of Medical Sciences. Ultimately, following the data collection process, statistical analysis was conducted utilizing descriptive statistics, including the mean and standard deviation, and the findings were communicated to the group managers.
ResultsThe assessment of content validity was established at a minimum of 71%, based on the evaluations provided by five experts. Additionally, reliability was measured using an intra-cluster correlation coefficient (ICC) exceeding 0.79, signifying a strong level of both validity and reliability. 122 students (53%) in the clinical stage completed the forms related to the pre-clinical/clinical units passed during the Covid era. Despite having enough training, basics Removable Partial Prosthodontics, Surgery 1, and Restorative 3 courses needed more training. In addition, Basics Removable Partial Prosthodontics, Surgery 1, and Surgery 4 needed the most practical training to acquire the necessary competencies.
ConclusionThe findings of this research indicated that the dental students expressed a desire for increased practice across various levels of pre-clinical and clinical courses. This would suggest that the challenges associated with patient interactions during the COVID-19 pandemic may not be the sole contributing factor. Consequently, alongside the need for educational planning to address the requirements of enrolled students, it appears essential to conduct similar studies in the post-pandemic context. Furthermore, this approach may also prove beneficial in evaluating educational needs for ongoing professional development courses.
Keywords: COVID-19, Dental, Students, Education, Pandemics, Schools -
Page 10Background and Aims
The bond strength of direct composite restoration to the caries affected dentin is a challenging issue. Preparation of dentin with an antibacterial agent is a method for creating durable bonded restorations. The aim of this study was to investigate the effect of curcumin photosensitizer on the bond strength of a universal adhesive to the caries-affected dentin (CAD).
Materials and MethodsIn this experimental in vitro study, forty-four decayed human molar teeth were selected. After removing the surface enamel and dentin by a water-cooled saw, the decayed mid-coronal dentin was stained with a caries detection solution. The green and soft infected dentin was removed and CAD and hard and healthy surrounding dentin were left. Then, the remaining dentin surfaces were treated by 600 grit silicon carbide papers and polished. The specimens were divided into two groups (n=22): dentin pretreatment group by curcumin and control with no dentin pretreatment group by curcumin. Each group was divided into two subgroups based on the method of application of All-Bond Universal adhesive (Bisco, USA) (etch and rinseand self-etching methods). After placing the Aelite All Purpose Body (Bisco, USA) composite, all specimens were placed in a universal testing machine for microshear bond strength (µSBS) test. The failure mode of the isolated surfaces was evaluated under a stereomicroscope. Two-way ANOVA analysis was used for statistical analysis.
ResultsBased on the obtained results, intervention with the adhesive application method and surface pretreatment with curcumin had no significant effect on the bond strength. Also, there was no significant difference in the bond strength of the curcumin group in both etch and rinse and self-etching methods (SE=56.3±27.11 MPa; ER=52.4±84.11 MPa) (P=0.847). In the curcumin-free group, there was no significant difference between the two different adhesive application methods (P=0.187).
ConclusionThe results obtained in the present study showed that the pretreatment of dentin affected by caries with light-sensitive curcumin and also use of a universal adhesive by either self-etching or self-etchinf methodshad no influence on the microshear bond strength of the composite restoration.
Keywords: Curcumin, Bond Strength, Affected Dentin, Universal Adhesive -
Page 11Background and Aims
Idiopathic osteosclerosis is an asymptomatic local growth of cortical bone and is discovered incidentally on panoramic radiographs. The purpose of this study is to evaluate the frequency of idiopathic osteosclerosis and its radiographic features in panoramic images of patients referred to the Department of Maxillofacial Radiology, Faculty of Dentistry, Arak University of Medical Sciences (Iran) in 2022-2023.
Materials and MethodsIn this cross-sectional study, 460 panoramic images from the radiology department of Arak Faculty of Dentistry were randomly selected and analyzed. The demographic information of patients, frequency of idiopathic osteosclerosis, location, and also its relationship with adjacent teeth in terms of proximity to lamina dura and periodontal ligament and radiographic features in terms of size and morphology were evaluated. The data were analyzed using the SPSS24 software.
ResultsPanoramic images of 460 patients (266 men and 194 women) with an average age of 38.12 (11.75) years were evaluated. The frequency of idiopathic osteosclerosis was 6.1% (28 images). 92.9% of the lesions were in the lower jaw and 46.4% of them were near the premolar teeth. In 39.3% of the cases, the lesion was adjacent to the periodontal ligament and laminadora of the tooth. In 3.6% of the cases, it was associated with a small displacement of the adjacent tooth, and 17.9% was associated with tooth root resorption. According to the results, there was no correlation between the incidence of this lesion with age and gender (P>0.05).
ConclusionAccording to the findings of this study, the frequency of idiopathic osteosclerosis in the patients referred to Arak dental school was reported as 6.1%. Most of these lesions were observed in the back of the lower jaw and thus, it is important to be able to distinguish this lesion from the radiopaque lesions of the jaw which need treatment.
Keywords: Frequency, Idiopathic, Osteosclerosis, Radiography, Panoramic -
Page 12Background and Aims
Today's working conditions in medical sciences, including dentistry, are changing rapidly. The explosion of scientific information on the one hand and the increase in consumer awareness on the other hand, along with the ever-increasing advances in artificial intelligence and access to the internet and the wide information network, has made health service providers face complex and different conditions. One of the ways to properly respond to the treatment needs of patients is to benefit from the best available evidence and clinical experience and to pay attention to the values and preferences of patients, which is manifested in the form of evidence-based practice. Dentists as members of the group of health service providers, must be familiar with evidence-based dental concepts and procedures and use them in their professional performance. This article discusses the steps of evidence-based dentistry to help empower dentists in the field of clinical decision-making based on the latest research benefiting from the best evidence and improving their clinical practice.
Materials and MethodsTo find relevant articles in the field of evidence-based dentistry, PubMed scientific database and Google Scholar search engine were searched from 2000 to 2023 with keywords of Evidence-based dentistry, clinical practice, and decision making. Among the articles searched based on the inclusion and exclusion criteria, 15 articles in English whose main topic was evidence-based dentistry with an educational approach were selected and used to describe evidence-based dentistry and its components.
ConclusionDue to the complexity of patients' issues and their increasing awareness, it is essential for dentists to possess specialized skills to meet patients' needs in accordance with their expectations and values, while also utilizing research findings.
Keywords: Evidence-Based Dentistry, Clinical, Practice, Decision Making -
Page 13Background and Aims
Strong bond between the ceramic brackets and ceramic veneers has an important role in cosmetic treatment. The purpose of this study was to investigate the effect of aging on the shear bond strength (SBS) of ceramic brackets bonded to zirconia after surface preparation by Neodymium-doped Yttrium Aluminum Garnet (Nd: YAG) laser or sandblasting with alumina.
Materials and MethodsThis experimental study was conducted on 24 zirconia blocks and these blocks were randomly divided into two groups for surface preparation and each was sub-divided into three time intervals. Surface preparation was done by sandblasting with alumina: in SG1 (Immediately after sandblasting), SG2 (2 weeks after sandblasting), and SG3 (3 months after sandblasting) groups. For the Nd: YAG laser (1/5W, 20Hz, 10s) with non-contact mode: in LG4 (Immediately after laser), LG5 (2 weeks after laser), and LG6 (3 months after laser) groups. The ceramic brackets were bonded to the zirconia blocks. The SBS and adhesive remnant index (ARI) were evaluated and compared among test groups. Dara were analyzed using Mann Whitney test.
ResultsThere was no significant difference between the SBS of SG1 and LG4 (P=0.430), SG2 and LG5 (P=0.382) and SG3 and LG6 (P=0.326) groups. LG4 group showed the highest shear bond strength. After aging (2 weeks and 3 months), the laser groups showed higher SBS. There was no significant difference in the ARI between SG1 and LG4 (P=0.220), SG2 and LG5 (P=0.154), SG3 and LG6 (P=0.527) groups.
ConclusionNo significant difference was observed between the Nd: YAG laser and sandblasted groups in terms of SBS and ARI over time. Therefore, Nd: YAG laser could be used as a surface treamnet method in Zirconia crowns for bonding to ceramic brackets.
Keywords: Zirconia, Adhesives, Dental Bonding, Nd:YAG Laser -
Page 14Background and Aims
Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune disease. Oral manifestations in these patients include paralysis or spasm of facial muscles, temporomandibular joint disorders (TMJ), trigeminal neuralgia, dysphagia, or dysarthria. The aim of the study was to investigate the characteristics of orofacial pain in patients with MS.
Materials and MethodsThe current cross-sectional study was conducted on 250 patients with a definite diagnosis of MS referred to Iran MS Association and Iran MS Research Center. The patients were in the age group of 17 to 57 years and were selected completely randomly. Data were obtained based on two checklists and clinical examination. Finally, DC/TMD criterion was used to check TMD problems. Then the data was analyzed by SPSS version 26 software and by Fisher's Test.
ResultsThe prevalence of MS disease was higher in women and the average age of patients was 37 years and the average duration of MS disease among patients was 8 years. The most common pain was related to shooting and shock-like pain with a frequency of 40.4% and the lowest quality was related to dull and diffuse pain with a frequency of 5.3%. In total, 24.5% of patients with buccal-oral pain had TMD, and in this case, the DC/TMD criterion was used.
ConclusionTemporomandibular disorders and shooting and shock-like pains are usually observed in a number of patients with MS. As a result, dentists should be aware of the presence of these pains in the patient, the pain trigger, and the drugs used by the patients, in order to provide medical services and being aware of drug interactions.
Keywords: Multiple Sclerosis, Temporomandibular Joint Disorders, Facial Pain -
Page 15Background and Aims
Dental caries and periodontal disease are the most common chronic diseases. Health care workers specially “Behvarz” due to their wide range of duties, have the potential role in delivering education and prevention of dental caries. The purpose of the present study was to assess the perspective of “Behvarz” working in health care centers of Kordkooy city regarding oral health.
Materials and MethodsFocus group discussions was conducted with a convenient sample of “Behvarz” working in health centers of Kordkooy city. Total number of 26 Behvarz with the mean work experience of 13 years took part in the study. After obtaining informed consent, group discussions performed in- person (2 groups of 7 and 2 groups of 6 participants) in health centers considering universal precautions. Two researchers coordinated the discussions. Five questions proposed on dental service utilization and oral health challenges and data collection continued until saturation obtained. The content of the discussion recorded and transcribed verbatim. For content analysis, two raters independently coded the content; sub-themes and themes were then extracted and consensus obtained.
ResultsMore than half of the participants were 34 years of age and older. Regarding the challenges related to dental care in health centers, the main themes were; resource limitation, workload, lack of awareness of “Behvarz” role, limited access, economic barriers to prevention and care. Regarding the challenges to prevention, the main themes were; poor knowledge of patients, limited oral health related knowledge of “Behvarz”, and human resources. The main suggestions were emphasizing on the role of schools, mothers and patient education.
ConclusionOur research showed that despite the important role of “Behvarz” in delivering oral health promotion at the population level, this role is neglected and needs further attention.
Keywords: Oral Health, Qualitative Research, Workforce -
Page 16Background and Aims
The quality of sleep plays a significant role in the academic performance of dental students, especially in the clinical years. Identifying and treating students at risk of sleep disorders can reduce or limit the drop in academic performance. The purpose of this study was to determine the relationship between the sleep quality and educational performance of Rafsanjan dental Student-Iran.
Materials and MethodsThe present study was a descriptive-analytical cross-sectional study that was conducted among all dental students in Rafsanjan University of Medical Sciences - Iran. This study was presented to all dental students in Rafsanjan by online questionnaire method on Pressline website. The questionnaire included demographic information and student number along with the Pittsburgh Sleep Quality Standard Questionnaire. The Pittsburgh Questionnaire examines the quality of sleep in the range of 0 to 21. The link of the questionnaire was made available to the students through Telegram, and the GPA of the total students was obtained by using the student number from the Vice-Chancellor of University Education. The data were analyzed with SPSS26 software. First, the data were analyzed with Smironov's kermograph test. The results of this test showed that the data distribution is not normal (P<0.05). Due to the non-normality of the data distribution, non-parametric tests such as K-score, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Spearman were used.
Results151 students participated in the questionnaire of which, 73 were men (48.3%) and 78 were women (51.7%). The mean and standard deviation of the age of the subjects studied was 22.11±2.3 years. The overall average sleep quality score of dental students was equal to 8.13, which according to the questionnaire, students experience poor sleep quality. 86.1% of students had poor sleep quality. Examining the correlation between the sleep quality and academic performance showed that there was no significant relationship between them. Sleep quality had no significant relationship with gender, marital status, place of residence, and entry year (P<0.05).
ConclusionThe results of the present study showed that majority of dental students in Rafsanjan had low sleep quality. Although, there was no relationship between the quality of sleep and academic performance, it seems necessary to pay attention to the sleep status of these students in order to improve their sleep quality, which is an important factor in improving their health by administrators and Rizan health program.
Keywords: Sleep Quality, Educational Performance, Students, Dental -
Page 17Background and Aims
One side effect of orthodontic treatment is microcrack formation during debonding process. Since the type of ligation may affect the applied debonding force, this study was conducted to investigate the effect of ligation method on the enamel microcrack formation following debonding of orthodontic brackets.
Materials and MethodsThe present study was an experimental in vitro study. 69 extracted human premolar teeth were divided into 3 groups with 23 teeth by a simple random method. A bracket was bonded on the buccal surface of the teeth, then the desired tooth was placed in a typodont where the rest of the teeth were mounted. Then, the arch wire was passively placed in the bracket slot. The samples were ligated by one of these three methods based on the study group: 1. Oring ligation 2. Tight ligation with a wire ligature for each tooth separately 3. Ligation of all arch teeth together, using a wire ligature. The buccal surfaces of the teeth were observed under a stereomicroscope and the length, location, and the number of microcracks were recorded before and after debonding process. In order to analyze the data, generalized estimating equation analysis was used.
ResultsIn all three groups, a significant increase was observed in the average total length and number of enamel microcracks following the debonding process. (P<0.001 in all three groups), with no statistically significant difference between the three study groups. However, it was greater in group 2 than that of groups 3 and 1 respectively. In general, the number of new cracks was more in mid-buccal area followed by cervical and occlusal areas.
ConclusionThe debonding process caused an increase in the average total length as well as the number of enamel microcracks. Type of ligation might affect the enamel microcrack formation so that in tight ligation group we had the greatest increase in the enamel damage especially in mid-buccal area of the tooth. Tight ligation method can cause more enamel cracks than O-ring ligation and full arch ligation methods.
Keywords: Orthodontic Brackets, Ligation, Debonding -
Page 18Background and Aims
Emotional intelligence helps dental students better manage stress and establish effective communication with patients, while self-efficacy strengthens their confidence in performing clinical tasks and acquiring professional skills. The connection between these two factors leads to improved academic and professional performance. The aim of this study was to examine the relationship between the emotional intelligence, self-efficacy, and academic success among dental students.
Materials and MethodsThis cross-sectional study included 55 dental students from Shahid Beheshti University of Medical Sciences - Iran, selected by convenient sampling. To measure academic self-efficacy beliefs, the Sherer questionnaire was used, which consisted of 17 questions with a theoretical score range of 17-85. To measure emotional intelligence, the Bar-On questionnaire was used, consisting of 90 questions with a theoretical score range of 90-450. Academic achievement was assessed using the students' grade point average (GPA). Additionally, gender, living at home or in a dormitory, and parental education levels were considered as background variables. The data were analyzed using descriptive statistics, t-tests, and Pearson correlation coefficient.
ResultsAmong the 55 students who participated in this study, including 30 women and 25 men, the average emotional intelligence score was 84.85, the average self-efficacy score was 62.02, and the average GPA was 16.42. There was a significant difference in the emotional intelligence scores based on gender and living situation, with male students scoring higher than female students and dormitory residents scoring higher than those living at home (P=0.02). There was no significant difference in the self-efficacy scores and GPA between males and females. Students whose mothers had higher levels of education and those living at home had higher GPAs (P<0.03). No statistically significant relationship was found between the academic success and emotional intelligence or self-efficacy (P>0.05).
ConclusionThe findings suggest that while emotional intelligence and self-efficacy may not directly influence academic success, other factors like living environment and parental education can play a role. Understanding these dynamics can help educators focus on holistic student development, addressing not just academic skills but also personal and social factors that contribute to student performance and well-being.
Keywords: Emotional Intelligence, Self-Efficacy, Academic Success, Dental Students, Cross-Sectional Studies, Socioeconomic Factors -
Page 19Background and Aims
The present investigation was conducted on the evaluation of the microstructure, phase transformation behavior, mechanical properties, and fatigue resistance of nickel-titanium rotary endodontic files. The main purpose of this investigation was to find the effect of microstructural parameters on the performance of these files.
Materials and MethodsThree rotary tools with brand names Denco, Edgeendo, and Eighteeth were studied. To evaluate the microstructure and transformation behavior of tools, metallography, X-ray diffraction, and differential scanning calorimetry methods were used. The bending test was used to check the behavior of superelasticity and memory and the microhardness test was used to evaluate the hardness of the samples. Also, cyclic fatigue behavior in a mold containing a simulated tooth canal was investigated and calculated by parametric statistical analysis. The fracture surface of the samples was also studied by scanning electron microscope.
ResultsAnalyses revealed the existence of a high volume fraction of R phase in the microstructure of the Edgeendo file. Rotary files with higher volume fraction of martensitic phase showed higher shape memory effect and fatigue resistance. Denco and Edgeendo rotary files with better surface quality and high volume fraction of martensitic phases in the microstructure showed better fatigue resistance compared with the Eighteeth file. In all the results, the P-value was less than 0.05.
ConclusionMultiphase microstructure containing austenite and martensite together with appropriate phase transformation and hardness of the alloy have key roles on functional properties of rotary files. This study provides dentists with a deeper understanding of the fatigue behavior and mechanical properties of these files, enabling them to make more informed decisions in choosing the appropriate instruments for endodontic treatment.
Keywords: Nitinol, Phase Transformation, Microstructure Engineering, Fatigue Resistance, Endodontics, Dental Instruments -
Page 20Background and Aims
Ensuring the long-term stability of orthodontic treatments and preventing tooth relapse remains a significant challenge in orthodontics, often addressed through the extended use of retainers. Given the pivotal role of retainers' physical and mechanical properties in this regard, this study aimed to investigate the tensile strength, flexural strength, and deflection of three distinct types of fixed orthodontic retainers.
Materials and MethodsIn this laboratory study, each group comprised 12 samples of twisted, flat, and coaxial retainer wires, each measuring 8 mm in length. These samples were affixed onto the polyethylene blocks using cyanoacrylate adhesive and subsequently subjected to compressive loads using a universal testing machine. The maximum bending strength and deflection rate were recorded from stress-strain diagrams. To evaluate the tensile strength, the identical samples underwent tensile loading. Statistical analysis was performed utilizing SPSS software, employing analysis of variance tests to compare data between groups.
ResultsSignificant differences were observed in the bending strength (P=0.004), deflection (P<0.001), and tensile strength (P<0.001) among the investigated retainer wires. The flat retainer wire exhibited the highest bending strength, averaging 822.876±136.07 MPa, while the coaxial retainer wire showed the lowest, with an average of 673.65±73.35 MPa. Regarding deflection, the flat retainer wire displayed the highest average at 4.04±0.6 mm, surpassing the other two types of retainers. However, the tensile strength of the twisted retainer wires, averaging 699.7±83.46 MPa, exceeded that of both the flat and coaxial retainer wires.
ConclusionThe flat retainer wires demonstrated the highest bending and deflection strength, while the twisted retainer wires exhibited the highest tensile strength. Overall, the bending strength, deflection, and tensile strength of the 3-strand twisted and flat retainer wires outperformed those of the 5-strand coaxial retainer wires, increased flexural and tensile strengths imply a higher resistance of the wires to the forces induced by harder and more viscous foodstuffs.
Keywords: Orthodontic Appliances, Orthodontics, Orthodontic Retainers, Fixed