فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1403)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضوان آریان، زهرا نمازی، هانیه نوجه دهیان، فرهود نجفی، زهرا یادگاری، رکسانا کرباسچی، مریم ترشابی، سروین سلیمانپور* صفحه 1
    زمینه و هدف

    استفاده از فیشورسیلانت یکی از موثرترین روش های پیشگیری از پوسیدگی پیت و فیشور می باشد. فلوراید به عنوان یک عامل ضد پوسیدگی شناخته شده به مواد مختلفی اضافه شده است. گرافن فلوئورینه (FG) به واسطه خصوصیات منحصر به فرد امروزه مورد توجه قرار گرفته است. خصوصیات ساختاری خاص فیلرهای گرافن، در کنار دارا بودن خواص آنتی باکتریال، با افزایش میزان رهایش و شارژ فلوراید و خنثی سازی pH اسیدی محیط، در بسیاری از درمان ها گزینه مناسبی است. این مطالعه به بررسی اثر افزودن نانوذرات گرافن فلوریده شده بر میزان رهایش فلوراید در فیشورسیلانت تجاری Fissurit می پردازد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی، گرافن اکساید فلوئورینه (FGO) با رنگ سفید روشن تهیه شد. پس از سنتز با درصد های 0، 1، 2 و 4 به فیشور سیلانت (Fissurit) افزوده شد و آزاد سازی فلوراید در این ماده سنجیده شد و با فیشور سیلانت حاوی فلوراید (Fissurit) مقایسه گردید.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده مقدار فلوراید رها شده از گروه های با درصدهای مختلف FGO رابطه مستقیم با درصد FGO در آن ها دارد. همچنین در زمان های مختلف این میزان رهایش بین گروه های دارای FGO و گروه بدون FGO دارای تفاوت معنی دار بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    افزودن FGO به فیشور سیلانت فلوئورینه سبب ایجاد ویژگی آزاد سازی فلوراید و امکان ریشارژ آن می شود. توان آزاد سازی فلوراید و ریشارژ آن در فیشور سیلانت داری FGO نسبت به فیشور سیلانت فلوراید دار بیشتر است، اما فلوراید آن با سرعت بیشتری تخلیه می شود.

    کلیدواژگان: پیت و فیشور سیلانت، فلوراید، فیشوریت
  • مهدی راهجو، بهاره طحانی* صفحه 2
    زمینه و هدف

    از مهم ترین پیامد های رشد شتابان شهرنشینی در دهه های گذشته، نظام توزیع ناهمگون مراکز خدمات شهری به ویژه خدمات درمانی و تشدید نابرابری اجتماعی بوده است. بنابراین، هدف این طرح بررسی توزیع فضایی مراکز دندانپزشکی در شهر اصفهان از دیدگاه عدالت فضایی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی- تحلیلی در سال 1402 در شهر اصفهان انجام شد. داده های مورد نیاز در این طرح شامل داده جمعیت مناطق پانزده گانه شهر اصفهان، داده محدوده مناطق شهر اصفهان و مراکز دندانپزشکی شهر اصفهان وارد اکسل شدند. جمعیت مناطق از سالنامه آماری نفوس و مسکن به دست آمد. با مراجعه به سازمان نظام پزشکی اصفهان لیست دندانپزشکان شهر اصفهان و آدرس محل کار آن ها را گرفته و آدرس های موجود را یکی یکی در محیط گوگل ارث (Google Earth) وارد کرده و آن نقاط روی نقشه پیدا شد. با استفاده از نرم افزار Arcgis 10.8 بر اساس مفاهیم GIS (سیستم اطلاعات مکانی) به ارزیابی عدالت فضایی پرداخته است. در این تحقیق شاخص خود همبستگی موران برای بررسی نحوه توزیع مراکز دندانپزشکی به صورت تصادفی، پراکنده و یا خوشه ای و آنالیزهای لکه های داغ و شعاع همسایگی (مراکزی که در در محدوده این شعاع همسایگی باشد دسترسی و نزدیکی به مراکز بیشتر است) استفاده شد. میزان دسترسی جمعیت به مراکز دندانپزشکی با محاسبه نسبت بین جمعیت به فاصله هر بلوک آماری (parcel) از مراکز دندانپزشکی محاسبه و 3 دسته بندی (برخورداری کامل، نیمه برخوردار و فاقد برخورداری) انجام شد.

    یافته ها

    z-score محاسبه شده در شاخص موران در سطح معنی داری 01/0، بزرگ تر از 58/2 حاصل شد در نتیجه الگوی توزیع مراکز دندانپزشکی در شهر اصفهان به شکل خوشه ای می باشد. همچنین ضریب موران مورد محاسبه (076/0) بزرگ تر از مقدار ضریب مورد انتظار (000055/0-) بود، بنابراین الگوی توزیع مراکز دندانپزشکی به صورت خوشه ای تایید شدکه از نظر عدالت فضایی مطلوب نیست. ضریب شعاع همسایگی نشان داد هرچه از مرکز شهر به سمت حاشیه شهر می رویم دسترسی ها به مراکز دندانپزشکی کمتر می شود. محاسبه دسترسی جمعیت به مراکز دندانپزشکی هم نشان داد که نواحی مرکز شهر برخوردارتر هستند. در حدود 60% مناطق برخوردار محدود به سه منطقه شهرداری بودند و 63% مساحت شهر در مناطق کم برخوردار قرار دارد.

    نتیجه گیری

    پراکنش مراکز دندانپزشکی در سطح شهر اصفهان از توزیع متعادلی برخوردار نبوده و بیشترین تمرکز متعلق به مناطق مرکزی شهر و نه مناطق پرجمعیت می باشد. این امر برنامه ریزی مناسب برای ایجاد مراکز دندانپزشکی در قسمت های محروم و پرجمعیت شهر را ضروری می سازد.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشه کشی جغرافیایی، آنالیز فضایی، ارایه خدمات دندانپزشکی
  • ندا یوسفی نوجوکامبری، ملیحه نادری، راضیه عسکری، سمیه طالبی، مانا محمدحسینی، سحر شعبانی، سجاد یزدان ستاد* صفحه 3
    زمینه و هدف

    باکتری های دهانی با توجه به سازگاری بالا با مناطق مختلف محیطی دهان، نقش مهمی در بیماری های دهانی دارند. در این مقاله سعی شده است مکانیسم های مولکولی دخیل در روابط فیزیولوژی باکتری های محیط دهان و دندان و اهمیت بیماری زایی آن ها با رویکردهای مولکولی شرح داده شود.

    روش بررسی

    مطالعه مروری سیستماتیک حاضر، بر اساس جستجوی پیشرفته و استاندارد واژگان کلیدی شامل باکتری های دهانی، بیوفیلم، بیماری های دندان در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Springer، Scopus، Medline، Google Scholar،Science Direct و Web of Science نگارش گردید. برای این منظور، یک جستجو پیشرفته و منظم از مقالات منتشر شده از سال 1993 تا 2023 میلادی جهت گردآوری مقاله حاضر انجام گرفت.

    یافته ها

    باکتری ها در حفره دهان سازگاری های تغذیه ای دارند که برای زندگی در روابط پاتوژن- میزبان شامل سازگاری با شرایط زندگی پروتئولیتیک، استفاده از گلیکوم میزبان به عنوان یک رابط تغذیه ای که خود شامل استفاده از اسید سیالیک مشتق از میزبان و گلیکوزیدازهای دیگر در باکتری های دهانی می باشد حائز اهمیت است. برخی از این باکتری ها به سطوحی نظیر پروتئین های بزاق، اپی تلیال و گلیکان ها می چسبند، که در نهایت منجر به تشکیل بیوفیلم می شوند. باکتری های ساکن در محیط دهان به طور مداوم در معرض طیف وسیعی از عوامل تنش زا و تنش اکسیداتیو در بیوفیلم قرار می گیرند.

    نتیجه گیری

    پوسیدگی دندان، بیماری های پالپ، پری اپیکال و پریودنتیت (از جمله ژنژیویت) از شایع ترین بیماری های باکتریایی هستند و در این میان پوسیدگی دندان ناشی از حضور باکتری استرپتوکوکوس موتانس به عنوان شایع ترین بیماری دندانی به دلیل تولید اسیدهای حاصل از تخمیر کربوهیدرات تصفیه شده و با دمینرالیزاسیون ساختار دندان مشخص می شود.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، التهاب لثه، گلیکوزید هیدرولاز، پلی ساکاریدها، پریودنتیت، عفونت های باکتریایی
  • پگاه راهبر، لیلا بصیر، نازیلا کیانی*، میلاد سروری صفحه 4
    زمینه و هدف

    اضطراب یکی از مهم ترین مشکلات در محیط دندانپزشکی برای کودکان است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر موسیقی بر میزان اضطراب و همکاری کودکان طی درمان دندانپزشکی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه 58 کودک 6 تا 8 ساله به طور تصادفی به دو گروه مورد (پخش موسیقی) و شاهد (بدون پخش موسیقی) تقسیم شدند. اضطراب کودکان با استفاده از آزمون تصویری ونهام و طبقه بندی رفتاری فرانکل و همچنین ضربان قلب آن ها ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در گروه مورد، میزان اضطراب بر اساس آزمون ونهام و طبقه بندی فرانکل به طور معنی داری کمتر بود. همچنین ضربان قلب کودکان در این گروه حین درمان پایین تر بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این مطالعه، استفاده از موسیقی به عنوان روش غیردارویی می تواند در کاهش اضطراب و بهبود همکاری کودکان در محیط دندانپزشکی مفید باشد.

    کلیدواژگان: موسیقی، اضطراب دندانپزشکی، کودکان، رفتار
  • عزت الله جلالیان*، شیوا محبوبی، وریشه راستین صفحه 5
    زمینه و هدف

    اختلالات تمپورومندیبولار به مجموعه ای از مشکلات عضلانی اسکلتی اطلاق می شود که مفصل گیجگاهی- فکی (تمپورومندیبولار)، عضلات جونده و ساختارهای آناتومیک اطراف را تحت تاثیر قرار می دهد. این اختلالات با علائمی از جمله درد، صدای مفصلی، آسیمتری یا کاهش بازشدگی مندیبل همراه می باشند. اتیولوژی بسیاری از اختلالات مفصل تمپورومندیبولار پیچیده است به همین دلیل درمان های اولیه باید قابل برگشت و غیر تهاجمی باشند. استفاده از اسپلینت های اکلوزالی در کاهش سمپتوم ها موثر واقع شده و به همین دلیل در درمان اولیه و حتی طولانی مدت بسیاری از این اختلالات مورد تجویز واقع می گردد. هدف این مقاله ارائه یک بررسی جامع ازانواع اسپلینت های اکلوزالی به زبان فارسی بود.

    روش بررسی

    برای یافتن مطالعات مرتبط جستجو در پایگاه اطلاعاتی Pubmed و Google scholar انجام شد و از کلید واژه های "اسپلینت های اکلوزالی" و "اختلالات تمپورومندیبولار" استفاده شد. معیار ورود مطالعه، مقالات چاپ شده به زبان انگلیسی، در زمینه انواع اسپلینت های اکلوزالی در محدوده سال های 1980 تا 2022 بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه به معرفی اسپلینت های اکلوزالی و کاربردهای هر کدام از آن ها پرداخته شده است. موفقیت یا شکست درمان با اسپلینت های اکلوزالی به عواملی چون انتخاب صحیح بیماران جهت درمان، فرآیند ساخت و تنظیم اکلوزالی اسپلینت ها و نیز همکاری بیماران بستگی دارد.

    کلیدواژگان: اسپلینت اکلوزالی، اختلالات تمپورومندیبولار، اکلوژن
  • پیمان شریعت پناهی، پویا جمشیدی، مریم صادقی پور رودسری*، محمدحسین خوشنویسان، مهشید نامداری، بهاران ارشدی فرد، سروین سلیمانپور صفحه 6
    زمینه و هدف

    امروزه لازمه هرگونه سیاست گذاری در سطح کلان کشوری و منطقه ای، آگاهی از سطح دانش افراد از سلامت دهان و راه های جلوگیری از پوسیدگی های دندانی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی عادات، اقدامات و سطح اقتصادی خانواده کودکان دوره ابتدایی شهر قزوین در سال 98-1397 و تاثیرات شبکه اجتماعی گروه همسالان بر رفتار های مرتبط با سلامت دهان و چاقی انجام شد تا با شناخت عوامل موثر در این مهم راه را برای مداخلات موثرتر در این گروه اجتماعی هموار سازد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 145 دانش آموز دختر و پسر در 2 پایه تحصیلی سوم و ششم ابتدایی در سال تحصیلی 98-1397 شرکت کردند. پرسشنامه استفاده شده در این مطالعه دارای 20 سوال و 4 بخش اصلی بود. بخش های اصلی این پرسشنامه شامل مشخصات دموگرافیک، رفتار و عادات مرتبط با سلامت دهان، دانش سلامت دهان دانش آموز و خانواده، وضعیت اقتصادی- اجتماعی بود. داده ها از طریق معاینات بالینی (به کمک آینه یک بار مصرف، پروب WHO و چشم غیر مسلح) و از طریق پرسشنامه معتبر جمع آوری و با استفاده از نرم افزار های SPSS و Exel مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق نتایج تحلیل همبستگی پیرسون بین نمره دانش سلامت افراد و دوستانشان ارتباط قابل توجهی بین هر دو گروه دوستان معمولی و صمیمی مشاهده شد و همبستگی بین دانش افراد و دوستان صمیمی به طور چشمگیری قوی تر بود (01/0<p). ضمنا رابطه معنی داری بین وضعیت اقتصادی- اجتماعی و رفتار های مرتبط با سلامت دهان دیده شد (05/0<p). همچنین ارتباط مثبت معنی داری بین تعداد دفعات مسواک زدن دوستان صمیمی در یک شبکه اجتماعی وجود داشت (001/0<p) که این ارتباط در شبکه دوستان دیده نشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که دوستان صمیمی می توانند در تعیین رفتارهای بهداشت دهان و دندان دانش آموزان موثر باشند.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، گروه همسالان، دانش سلامت دهان، رفتارهای سلامت دهان
  • محمدمهدی یاقوتی خراسانی*، اسماعیل شاه حسینلو صفحه 7
    زمینه و هدف

    برای موفقیت در درمان کانال ریشه، دندانپزشک باید از تنوع احتمالی کانال ریشه آگاهی داشته باشد و نه تنها آناتومی طبیعی پالپ بلکه انواع تغییرات احتمالی را نیز باید شناخت، بنابراین قبل از هر چیز باید با اشکال آناتومی احتمالی کانال ریشه دندان آشنا بود و با خارج نمودن کامل انساج ارگانیک موجود در پالپ تاجی و پالپ کانال ریشه شانس موفقیت درمان را بالا برد. لذا در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی آناتومی داخلی کانال های ریشه در دندان های مولر دائمی فک بالا در شهرستان خوی بپردازیم.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی تعداد 100 عدد دندان کشیده شده مولر دائمی فک بالا از جمعیت انسانی شهر خوی در استان آذربایجان غربی جمع آوری شد. دندان ها پس از تهیه حفره، دکلسیفیکاسیون، شفاف سازی و رنگ آمیزی با جوهر هندی مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده بر اساس طبقه بندی Vertucci، وارد نرم افزار SPSS23 گردید و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی بصورت تعداد و درصد در جدول و نمودار استفاده گردید.

    یافته ها

    بیشترین شکل مشاهده شده در ریشه مزیوباکال مولر اول بالا، تایپ IV به میزان 44%، در ریشه دیستوباکال تایپ I به میزان 92% و در ریشه پالاتال تایپ I به میزان 94% بود. همچنین در ریشه مزیوباکال مولر دوم، تایپ I به میزان 70%، در ریشه دیستوباکال تایپ I به میزان 94% و در ریشه پالاتال تایپ I به میزان %96 بود.

    نتیجه گیری

    ریشه مزیوباکال دندان مولر اول دارای بیشترین تنوع آناتومی داخلی بود. همچنین شایعترین تایپ Vertucci در ریشه مزیوباکال دندان مولر اول تایپ IV و در بقیه ریشه های دندان های مولر اول و دوم تایپ I بود.

    کلیدواژگان: آناتومی داخلی، مولر فک بالا، مورفولوژی کانال ریشه
  • محمدحسین رستمی، صدیقه سادات طباطبائی فر، محمدامین بهرامی* صفحه 8
    زمینه و هدف

    سواد سلامت دهان و دندان نقش مهمی در کاهش نا برابری های بهداشت دهان و دندان دارد. ارزیابی سواد سلامت دهان و دندان می تواند در سطوح فردی و جمعیتی انجام شود. این مطالعه، با هدف بررسی سواد سلامت دهان و دندان در بین دانشجویان علوم پزشکی شیراز در سال 1402 انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع توصیفی، کاربردی و مقطعی است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف دانشگاه علوم پزشکی شیراز به استثناء دانشجویان ترم آخر می باشد. حجم نمونه براساس تعداد کل دانشجویان شاغل به تحصیل در مقاطع مختلف تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در نیم سال دوم سال تحصیلی 2-1401 و با استفاده از فرمول مناسب آماری محاسبه شد. نمونه گیری به صورت طبقه ای تصادفی برحسب دانشکده، رشته و مقطع تحصیلی انجام شد. سواد سلامت دهان و دندان شرکت کننده ها بر اساس مقطع تحصیلات، سن و جنس به وسیله پرسشنامه سواد سلامت دهان بزرگسالان اندازه گیری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS27 و آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد)، آزمون های تی مستقل، کراسکال والیس و توکی انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر این بود که میانگین امتیاز سواد سلامت دهان و دندان دانشجویان 37/1±75/14 است. همچنین، بین میانگین نمره سواد سلامت دهان و دندان دانشجویان و پارامتر های مقطع تحصیلات، جنس و سن دانشجویان ارتباط آماری معنی داری وجود دارد (05/0>P)، به این معنی که در مقطع تحصیلی دکتری و همچنین با افزایش سن، سواد سلامت دهان و دندان دانشجویان افزایش می یابد. به علاوه، دانشجویان دختر سواد سلامت دهان و دندان بالاتری داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصله، سواد سلامت دهان و دندان در بین دانشجویان علوم پزشکی شیراز بالا بود. افراد با سطح تحصیلات و سن بالاتر، سطح سواد سلامت دهان و دندان بالاتری نسبت به افراد با سطح تحصیلات و سن پایین تر داشتند. سطح سواد سلامت دهان و دندان در دختران بیشتر از پسران بود. پیشنهاد می شود که بستر مناسب به منظور ارتقای سطح تحصیلات جامعه که منجر به بهبود سواد سلامت دهان و دندان افراد شود فراهم شود. انجام مرتب معاینات دندانپزشکی به منظور افزایش سواد سلامت دهان جامعه تشویق و ترویج گردد، به خصوص در دانشجویان سال پایین تر و پژوهش در زمینه آموزش های موثر در زمینه سلامت دهان و دندان جهت افزایش سلامت دهان و دندان افراد جامعه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، دهان و دندان، پرسشنامه سواد سلامت دهان بزرگسالان
|
  • Rezvan Arian, Namazi, Hanieh Nojedehian, Farhood Najafi, Zahra Yadegari, Roxana Karbaschi, Maryam Torshabi, Sarvin Soleimanpoor* Page 1
    Background and Aims

    Using fissure sealant is one of the most effective methods of preventing pit and fissure decay. Fluoride has been added to various materials as a known anti-caries agent. Fluorinated graphene (FG) has gained attention due to its unique properties. The specific structural characteristics of graphene fillers, besides having antibacterial properties by increasing the rate of fluoride release and charge and neutralizing the acidic pH of the environment, is a suitable option in many treatments. This study investigated the effect of addition of fluorinated graphene nanoparticles on the fluoride release in Fissurit®, a commercial fissure sealant.

    Materials and Methods

    In this in vitro study, fluorinated graphene oxide (FGO) with bright white color was prepared. After synthesis, 0, 1, 2 and 4 by weight percent were added to the fissure sealant (Fissurit®). Then, the release of fluoride in this material was measured and compared with the commercial fissure sealant containing fluoride (Fissurit®).

    Results

    According to the obtained results, the amount of fluoride released from groups with different percentages of FGO had a direct relationship with the percentage of FGO addition. Also, at different times, there was a significant difference between the groups with FGO and the control group without FGO (P<0.001).

    Conclusion

    Addition of FGO to the fluorinated fissure sealant caused the release of fluoride and the possibility of recharging it. The power of releasing fluoride and its recharging in fissure sealant with FGO was higher than the fluorinated fissure sealant, but its fluoride was discharged at a faster rate.

    Keywords: Pit, Fissure Sealant, Fluoride, Fissurit
  • Mehdi Rahjoo, Bahareh Tahani* Page 2
    Background and Aims

    One of the most important consequences of the rapid growth of urbanization has been the unequal distribution of urban service specially health care services and escalation of social inequality of citizens. Therefore, this study was aimed to analyze the spatial distribution of dental centers in Isfahan from the perspective of spatial equity.

    Materials and Methods

    This analytical cross-sectional study was conducted in 2023 in Isfahan city. The required data including the population of the fifteen districts of Isfahan city, the data of the geographic municipal areas and the dental centers of Isfahan city were put into Excell. The population data were gathered from the statistical yearbook of population and housing. The dentists’ data were gathered from the Medical Council. Addresses of the dental centers were fed into the Google earth and were found on the traffic map of Isfahan. Using the Arc GIS 10.8 software and based on the Geographic Information System concepts, the spatial justice was analyzed. Moran's autocorrelation index was used to determine the distribution pattern (cluster, scattered, random). Hot spot analysis and nearest neighbor distance (centers in this radius would have more access) were used. Access ratios were analyzed using the ratio of population to the distance of each parcel to the dental centers and then were categorized as privileged to, semi and unprivileged.

    Results

    Z-score of Moran test was more than the expected score of 2.58 at 0.01 level of significant, indicating the cluster pattern of dental settings distribution in Isfahan. Moran's index (0.076) was much more than the expected equity coefficient (-0.000055), indicating again the cluster pattern of distribution which was not favorable in terms of spatial justice. The nearest neighbor distance analysis indicated that by moving from the center of the city to the outskirts of the city, access to dental centers decreased. Access analysis determined that privilege areas of the city were located mostly in central municipal areas and about 60% of these areas were limited to three municipal regions. Also, about 63% of the city area were categorized as unprivileged.

    Conclusion

    Distribution of dental centers in the city of Isfahan is not an equal distribution and the dental settings are mostly concentrated in the central areas of the city, not necessarily in high populated areas. There, this pattern necessitates the proper planning to establish dental settings in deprived and high-populated parts of the city.

    Keywords: Geographic Information Systems, Geographic Mapping, Spatial Analysis, Dental Care
  • Neda Yousefi Nojookambari, Malihe Naderi, Razie Askari, Somayeh Talebi, Mana Mohammadhosseini, Sahar Shabani, Sajjad Yazdansetad* Page 3
    Background and Aims

    Oral bacteria play an important role in oral diseases, due to their high adaptability to different environmental areas of the mouth. In this article, an attempt was made to describe the molecular mechanisms involved in the physiological relationships of oral and dental environment bacteria and their pathogenic significance with molecular approaches.

    Materials and Methods

    The present systematic review was written based on the advanced and standard search of keywords including Oral bacteria, Biofilm, and Dental diseases in PubMed, Springer, Scopus, Medline, Google Scholar, Science Direct, and Web of Science databases. For this purpose, an advanced and systematic search of articles published from 1993 to 2023 was conducted to compile the present article.

    Results

    Bacteria in the oral cavity have nutritional adaptations that are important for living in pathogen-host relationships, including adapting to proteolytic living conditions, using the host's glycome as a nutritional interface. This includes the use of host-derived sialic acid and other glycosidases in oral bacteria. Some of these bacteria adhere to surfaces such as salivary, epithelial proteins, and glycans, which ultimately lead to biofilm formation. Bacteria living in the oral environment are constantly exposed to a wide range of stress-causing factors and oxidative stress in the biofilm.

    Conclusion

    Dental caries, pulp, periapical, and periodontitis diseases (including gingivitis) are among the most common bacterial diseases. Among them, tooth decay caused by the presence of Streptococcus mutans is the most common dental disease due to the production of acids from carbohydrate fermentation which is characterized by the demineralization of tooth structure.

    Keywords: Dental Caries, Gingivitis, Glycoside Hydrolases, Polysaccharides, Periodontitis, Bacterial Infections
  • Pegah Rahbar, Leila Basir, Nazila Kiani*, Milad Soruri Page 4
    Background and Aims

     Anxiety is one of the most important issues in the dental environment for children. The aim of this study was to investigate the effect of music on the level of anxiety and cooperation of children during dental treatment.

    Materials and Methods

     In this study 58 children aged 6 to 8 years were randomly divided into two groups: the intervention group (music played) and the control group (no music played). Children's anxiety was assessed using the Venham Picture Test and Frankel Behavior Rating Scale, and their heart rate was also measured.

    Results

     The results showed that in the intervention group, the level of anxiety based on the Venham Picture Test and Frankel Behavior Rating Scale was significantly lower. Additionally, the heart rate of children in this group was lower during the treatment (P<0.05).

    Conclusion

     Based on the findings of this study, the use of music as a non-pharmacological method can be beneficial in reducing anxiety and improving the cooperation of children in the dental environment.

    Keywords: Music, Dental Anxiety, Children, Behavior
  • Ezzatolla Jalalian*, Shiva Mahboubi, Verishe Rastin Page 5
    Background and Aims

    Temporomandibular disorders refer to a set of musculoskeletal problems that affect the temporomandibular joint, masticatory muscles, and surrounding anatomical structures. These disorders are associated with symptoms such as pain, click, asymmetry, or reduced maximum opening. The etiology of many temporomandibular disorders is complex, for this reason the initial treatments must be reversible and non-invasive. The use of occlusal splints is effective in reducing symptoms, and therefore, it is recommended in early and even long-term treatment of these disorders. These appliances play major role in developing conditions such as stabilizing joint position, creating favorable occlusal conditions that lead to normal muscle function, and protecting teeth and supporting structures against dental wear. The purpose of this article was to present a comprehensive review of occlusal splints in Persian language.

    Materials and Methods

    A search on Pubmed and Google scholar databases was done and the keywords "occlusal splints" and "temporomandibular disorders" were used. The inclusion criterion was articles published in English in the field of the types of occlusal splint between 1980 and 2020.

    Conclusion

      In this review, the occlusal splints and their applications have been introduced.The success or failure of treatment with occlusal splints depends on various factors such as the correct selection of patients, the process of manufacturing, occlusal adjustment of splints, and the patients’ cooperation.

    Keywords: Occlusal Splint, Temporomandibular Disorder, Occlusion
  • Peyman Shariatpanahi, Pouya Jamshidi, Maryam Sadeghipour Roudsari*, Mohammadhosein Khoshnevisan, Mahshid Namdari, Baharan Arshadi Fard, Sarvin Soleimanpoor Page 6
    Background and Aims

    Nowadays, the requirement of any policy-making at the national and regional level is to know the level of knowledge of people about oral health and ways to prevent dental caries.  This study examined the habits, actions and economic level of elementary school students in Qazvin city in 2017-2018.  Also, the effects of peer group social network on behaviors related to oral health and obesity was investigated in order to find the way for interventions making it more effective in this social group.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, 145 students participated. They were in the 3nd and 6th grades of elementary school in the academic year of 2017-2018. The questionnaire used in this study had 20 questions and 4 main sections. The main parts of this questionnaire included demographic characteristics, behavior and habits related to oral health, oral health knowledge of students and families, and socio-economic status. Data were collected through clinical examinations and through valid questionnaires and evaluated using SPSS and Excel software.

    Results

    According to the results of Pearson's correlation analysis, a significant correlation was observed between the health knowledge scores of individuals and their friends between both groups of casual and close friends (P<0.01). The correlation between the knowledge of individuals and close friends was significantly stronger (P<0.01). Also, there was a significant relationship between socio-economic status and behaviors related to oral health (P<0.05). There was also a significant positive relationship between the number of times close friends brushing their teeth in a social network (P<0.001). This connection was not observed in the friends’ network.

    Conclusion

    This study determined that close friends can be effective in determining the oral hygiene behaviors of elementary school students.

    Keywords: Oral Health, Peer Group, Oral Health Knowledge, Oral Health Behaviors
  • Mohammadmahdi Yaghooti Khorasani*, Esmaiil Shah-Hosseinloo Page 7
    Background and Aims

    To be successful in root canal therapy, the dentists must be aware of the possible variation in the root canal and should know not only the natural anatomy of the pulp, but also a variety of possible morphologies. Frst of all, the dentists should be familiar with the possible anatomy of the root canal and then with the extraction of organic tissue from pulp chamber and root canal, increasing the chances of treatment success. Therefore, in this study, we decided to investigate the internal anatomy of root canals in the maxillary permanent molar teeth in Khoy city.

    Materials and Methods

    In this in vitro study, 100 extracted human molars in Khoy city in West Azerbaijan province were collected. In all teeth, the access cavities were prepared, then they were decalcified and colored with India ink and evaluated by clearing technique. Data were collected based on Vertucci's classification which entered into SPSS23 software. The descriptive statistics in the form of numbers and percentages in tables and graphs were used to analyze the data.

    Results

    The most common type observed in the mesiobuccal root of the first molars was type IV by 44%, in distobuccal root was type I by 92%, and in palatal root was type I by 94%. Also, in the mesiobuccal root of the second molars, the most common type was type I by 70%, in distobuccal root was type I by 94%, and in palatal root was type I by 96%.

    Conclusion

    The mesiobuccal root of the first molar had the most variation in the internal anatomy. Also, the most common type of Vertucci in the mesiobuccal root of first molar was type IV and in the other roots of the first and second molar teeth was type I.

    Keywords: Internal Anatomy, Maxillary Molar, Root Canal Morphology
  • Mohammadhossein Rostami, Sedighe Sadat Tabatabaei Far, Mohammadamin Bahrami* Page 8
    Background and Aims

    Oral health literacy plays an important role in reducing oral health disparities. Evaluation of oral health literacy can be done at individual and population levels. This study was conducted with the aim of investigating oral health literacy among students of Shiraz University of Medical Sciences in 2023.

    Materials and Methods

    This study was descriptive, applied and cross-sectional. The research population included the students of different academic levels of Shiraz University of Medical Sciences, except the final semester students. The sample size was calculated based on the total number of students studying at different levels at Shiraz University of Medical Sciences in the second half of the academic year in 2023 using an appropriate statistical formula. Sampling was done in a stratified-random manner according to faculty, field, and level of education. The oral health literacy of the participants based on education level, age, and gender was measured by the oral health literacy adult questionnaire (OHL Adults Questionnaire: OHL-AQ). Data analysis was done using SPSS 27 software and descriptive statistics (mean, standard deviation, percentage), independent t-test, Kruskal-Wallis, and Tukey test.

    Results

    The findings indicated that the average oral health literacy score of students was 14.75±1.37. Also, there was a statistically significant relationship between the average oral health literacy score of students and the parameters of education level, gender, and age of students (P-value < 0.05). This indictaed that the oral health literacy of students increased in the doctoral level and also with increasing age. In addition, the female students had higher oral health literacy.

    Conclusion

    Based on the results, the oral health literacy among Shiraz medical students was high. People with higher education level and age had higher level of oral and dental health literacy than people with lower education level and age. Oral and dental health literacy level was higher in girls than boys. It can be suggested that a 1) suitable platform be provided in order to improve the level of education of the society, leading to the improvement of the oral health literacy of the people; 2) regular dental examinations in order to increase the oral health literacy of the society is encouraged and promoted, especially in lower year students; and 3) research in effective training in the field of oral health literacy to increase the oral health literacy of people in the society.

    Keywords: Health Literacy, Oral Health, OHL Adults Questionnaire