فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 114، زمستان 1399)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 114، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منوره سبحانی، محمد عطایی*، غلامرضا معمارزاده طهران، محمود البرزی صفحات 3-28

    مسئولیت اجتماعی سازمانی به عنوان سازوکاری توصیف می‏ شود که به موجب آن سازمان ها را به استفاده از منابع تحت اختیار خود در راستای حفظ منافع جامعه و بهبود رفاه عمومی ملزم می نماید. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل سه وجهی مسئولیت اجتماعی برای سازمان های دولتی ایران است. در مرحله اول، بر اساس نظر خبرگان و با استفاده از روش دلفی به شناسایی یک‎ سری ابعاد (شامل پاسخگویی، اقتصادی، حفظ حرمت های فرهنگی اجتماعی، رعایت حقوق عامه، محیط‏ زیست‏ محوری، پاسداشت معنویت و ارزش های اسلامی، انصاف و عدالت محوری)، با در نظرگرفتن ویژگی های سازمان های دولتی و شرایط بومی کشور ایران پرداخته می ‏شود. سپس در مرحله دوم، تلاش می‏ شود با ایجاد تناسب بین سطوح اخلاقی سازمان و راهبرد سازمان در قبال مسایل عمومی، درجه اجرای اثرگذار هر یک از ابعاد مسئولیت اجتماعی تعیین گردد. نتایج با استفاده از سیستم استنتاج فازی نشان می‏ دهد که اثرگذاری رویکرد اخلاقی و راهبردهای مسئولیت اجتماعی سازمانی از طیف پایین به سمت بالا دارای اثرگذاری مثبتی بر تمامی ابعاد مسئولیت اجتماعی هستند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی، رویکرد اخلاقی، راهبرد، سازمان های دولتی، سیستم استنتاج فازی
  • عباس طوسی، عباس احمدی، محمدرضا سیدهاشمی تولون* صفحات 29-70

    تحلیل محیط جهانی صنعت نفت و تحولات آن نشان می دهد که صنعت نفت یک بخش ضروری از انرژی و اقتصاد جهان باقی می ماند، ولی در یک محیط متفاوت و با ویژگی هایی تغییریافته؛ صنعتی با فناوری ها، چالش ها، الزام‏ها، فرصت ها و بازیگرانی متفاوت که در نتیجه نیازمند بازآفرینی در مدل راهبری شرکتی بازیگران در راستای تطابق با تغییرهای محیطی است. در این راستا، یکی از اصلاحات بنیادین مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران به منظور تطابق با محیط جدید، بین المللی شدن است. یکی از اولین اقدام ‏ها در جهت بین المللی شدن، تغییر چارچوب راهبری شرکتی با شرایط بازار و دنیای صنعت نفت است. اهمیت این پژوهش در تبیین مدل مطلوب راهبری شرکتی برای افزایش بهره وری شرکت ملی نفت ایران، و به‏ طور کلی اقتصاد ایران تعیین می شود. هدف این پژوهش تدوین مدل مطلوب راهبری شرکتی برای شرکت ملی نفت در راستای بین المللی شدن مبتنی بر روش کیفی داده‏ بنیاد است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدل مطلوب راهبری شرکتی شامل تغییرهای اساسی در جهت گیری کلان راهبری شرکتی در راستای ایجاد توازن میان اهداف تجاری و غیرتجاری به منظور ایجاد بهترین عملکرد در طولانی مدت است. به این منظور، باید سازوکارهای داخلی و خارجی راهبری شرکتی در شرکت ملی نفت ایران تغییر یابد. چارچوب مطلوب راهبری شرکتی زمینه‏ ساز پیامد‏هایی مانند جذب سرمایه گذاری های خارجی، دسترسی به شبکه توانمندی های بین المللی و انتقال فناوری، قدرت تاثیرگذاری در مناسبات سیاسی اقتصادی بین المللی، و توسعه توانمندی های مختلف حاصل از فعالیت‏ های بین المللی می ‏شود.

    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، چارچوب راهبری شرکتی، بین المللی شدن، سازوکارهای راهبری شرکتی، خط مشی عمومی صنعت نفت
  • احسان داودی، احمد ودادی*، علی رضاییان، داریوش غلامزاده صفحات 71-96

    این پژوهش با هدف طراحی مدل شایستگی مدیران ارشد پالایشگاه‏ های گاز پارس جنوبی انجام می‏ شود. با توجه به رویکرد کیفی پژوهش، پژوهش گران با استفاده از مصاحبه‎ های عمیق نیمه‏ ساختاریافته با مدیران ارشد پالایشگاه ‏های مجتمع گاز به جمع ‏آوری اطلاعات می‏ پردازند و با استفاده از شیوه تحلیل تم (مضمون) و کدگذاری سه مرحله‏ ای، داده‏ های کیفی را تحلیل می‏ کنند. بر اساس یافته‏ های پژوهش، مدل شایستگی مدیران ارشد پالایشگاه با 4 مضمون فراگیر و 11 مضمون اصلی شکل می ‏گیرد که مضامین فراگیر شامل شایستگی‏ های فردی (اخلاقی، نگرشی ، و رفتاری)، بین فردی (ارتباطی، تیمی، و رهبری)، سازمانی (منابع انسانی، حرفه ای، و مدیریتی)، و راهبردی (تفکر و عمل راهبردی و مدیریت بحران) است. پیاده‏ سازی این مدل موجب ارتقا و توسعه مدیران ارشد پالایشگاه ‏ها می شود.

    کلیدواژگان: شایستگی، مدل شایستگی، مدیران ارشد، تحلیل تم، صنعت گاز
  • مهدی خادمی گراشی* صفحات 97-114

    دریافت داوطلبانه مالیات، آرزوی همیشگی دولت و سازمان‏ های مالیاتی است. بازاریابی بخش عمومی به عنوان یک رویکرد مدرن سعی دارد با کاربست مفهوم دموکراسی بازار به این سازمان ‏ها در جذب و اقناع مخاطبان یاری رساند. در این مسیر، مدیریت اذهان جامعه می‏ تواند دریافت مالیات را آسان و رضایت مند کند. پژوهش حاضر، تاثیر ارزش ادراک شده و رضایت دریافت ‏شده بر تعهد به پرداخت مودیان را با ملاحظه متغیر ادراک از فرار مالیاتی مطالعه می‏ کند. جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر مودیان مالیاتی است و داده های مورد نیاز به روش پیمایش به‏ دست می ‏آیند. بر اساس یافته‏ های مدل معادله‏ های ساختاری می توان گفت که ارزش ادراکی اثر مثبتی بر تعهد به پرداخت مالیات و رضایت مندی مودی دارد. یافته قابل ‏تامل پژوهش حاضر این است که در جامعه مورد مطالعه، ارزش درک‏ شده از پرداخت مالیات به ‏نسبت بالاست، اما ذهنیت مودیان از عواقب نه‏ چندان جدی گریز از مالیات، رفتار آن‏ها را در عمل تغییر می ‏دهد. یافته ‎های این پژوهش می ‏تواند نگاه سیاست گذار به پذیرش مالیات را با لنز بازاریابی بخش عمومی متحول کند.

    کلیدواژگان: ارزش ادراکی، رضایت مندی، بازاریابی بخش عمومی، تعهد به پرداخت مالیات، امکان فرار مالیاتی
  • حمید رضایی*، مهسا زمانی صفحات 115-139

    امروزه نوآوری عامل اساس توسعه و ماندگاری سیستم های اجتماعی است و دستیابی به آن، نیازمند رفتار کاری نوآورانه است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر معنویت کاری و حمایت سازمانی ادراک شده بر رفتار کاری نوآورانه با تبیین نقش میانجی تناسب فرد سازمان می پردازد. با دریافت 123 پرسشنامه از کارمندان اداره های ثبت احوال استان گلستان، نتایج مدل معادله‏ های ساختاری نشان می دهد که معنویت کاری و حمایت سازمانی ادراک شده بر تناسب فرد سازمان اثر مثبت و معناداری دارند. همچنین، تناسب فرد سازمان، معنویت کاری، و حمایت سازمانی ادراک شده بر رفتار کاری نوآورانه اثر مثبت و معناداری دارند. یافته ها نقش میانجی تناسب فرد سازمان را در رابطه بین معنویت کاری و حمایت سازمانی ادراک‏ شده با رفتار کاری نوآورانه تایید می کنند. در پایان پژوهش پیشنهادهای کاربردی و پژوهشی بیان می شود.

    کلیدواژگان: معنویت کاری، حمایت سازمانی ادراک شده، رفتار کاری نوآورانه، تناسب فرد سازمان، ثبت احوال استان گلستان
  • آرمین گلی، علی قلی پور سلیمانی*، نرگس دل افروز صفحات 141-175

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش قدرت داستان سرایی رسانه های اجتماعی و سنجش ابعاد آن در توسعه مقصد گردشگری شهر توریستی رامسر است. این پژوهش دارای رویکرد آمیخته است. جامعه آماری در بخش کیفی، تمامی داستان های مقصد رامسر در رسانه های اجتماعی است که تعداد 62 داستان به روش نمونه گیری قضاوتی برگزیده می شوند. روش گردآوری داده ها، داستان های مکتوب آنلاین (برخط) هستند که از راه تحلیل روایت و با کمک تحلیل مضمون تجزیه‏ وتحلیل می‏شوند. ابعاد قدرت داستان سرایی رسانه های اجتماعی شناسایی و در قالب شبکه مضامین و سپس مدل مفهومی این مقصد ارایه می شوند. جامعه آماری در بخش کمی شامل تمامی گردشگرانی است که داستان های گردشگری این مقصد را در رسانه های اجتماعی مطالعه می کنند. نمونه گیری به روش غیراحتمالی در دسترس است و با دریافت 450 پرسشنامه (الکترونیکی) از گردشگران، نتایج مدلسازی معادله‏های ساختاری نشان می دهد که تمامی ابعاد قدرت داستان سرایی رسانه های اجتماعی برخط شهر رامسر شامل جنبه های دانش ادبی، جذابیت و پویایی، شناختی، عاطفی، اعتماد و اعتبار، گردشگری، و اخلاقی بر توسعه این مقصد اثر معناداری می گذارند.

    کلیدواژگان: توسعه مقصد گردشگری، دموکراتیک کردن، رسانه های اجتماعی، فناوری های قدرت، داستان سرایی
  • رقیه فتحی، حسن رضا زین آبادی*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، بیژن عبدالهی صفحات 177-205

    موسسه ‏های آموزش عالی با نیازها و انتظارهای نوپدید جامعه رو‏به ‏رو هستند. اعضای هییت علمی باعث کیفیت آموزش عالی می ‏شوند و نقش مهمی در امر توسعه هر کشور ایفا می‏ کنند. هدف پژوهش کیفی حاضر تدوین و اعتباریابی مدل نشانگان و ابعاد غنی‏ سازی شغلی اعضای هییت علمی است. یافته‏ ها نشان می‏دهد که غنی‏ سازی شغلی اعضای هییت علمی می‏تواند در ابعادی پنجگانه طبقه‏ بندی شود و نشانگانی بدین شرح داشته باشد: بعد آموزشی (تسلط به کاربرد روش‏های نوین و خلاقانه تدریس، مهارت پویایی‎ گری استاد، اندیشه‏ سازی در جریان آموزش، توان تدوین راهبردهای آموزشی و ارزشیابی در جریان تدریس، توانایی ارایه بازخورد و داشتن تفکر انعکاسی، برانگیزاننده بودن اهداف برتر یادگیری در مخاطبان)؛ بعد پژوهشی (حساسیت به جمع‏ آوری داده ‏های صحیح، مهارت تیم‏ سازی و شبکه ‏سازی (ملی و بین ‏المللی)، قدرت مدیریت پروژه، تسلط بر روش ‎شناسی پژوهش و تعریف پایان‏ نامه‏ ها مبتنی بر حل مسایل جامعه)؛ بعد خدمات تخصصی (مهارت کارآفرینی و خلق ثروت، توانایی حل مسایل کاربردی جامعه، ارتباط با اجتماع و صنعت، و قدرت گفتمان‏ سازی)؛ بعد فردی (حساسیت مسیولیتی، داشتن تفکر سیستمی، داشتن تفکر شهودی، مدیریت زمان، و  خودتنظیمی)؛ و بعد سازمانی (مهارت تشکیل اجتماع یادگیرنده، توان ارتباط علمی با دانشگاه‏ های معتبر خارج کشور، تعامل با اجتماع علمی و مربی گری همتا). در پایان برای دستیابی به غنی‏ سازی شغلی اعضای هییت علمی، پیشنهادهای پژوهشی و اجرایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: غنی سازی شغلی، نشانگان، ابعاد، هیئت علمی، مدل، مطالعه کیفی
|
  • Monavare Sobhani, Mohamad Atayi*, Gholamreza Memarzadeh, Mahmood Alborzi Pages 3-28

    Social responsibility is a mechanism through which organizations are obligated to use their resources to secure the interests of the society and to improve public welfare. The aim of this research is designing a 3D model of social responsibility for public organizations in Iran. In the first step, using Delphi method, collecting experts’ opinions, and taking the national conditions into consideration, a number of components of social responsibility were identified. They consisted of accountability, economics, respect for cultural-social dignity, observing people’s rights, environmentalism, and finally, respect for spirituality, Islamic values, fairness and justice. In the second step, compatibility was established between the degrees of organization’s ethics and its public issues strategies, and the degrees of the impact of each social responsibility items were identified. To analyze the data, fuzzy inference system was employed. Results show that the impact of ethical approach on social responsibility is upward and positive.

    Keywords: Social Responsibility, Ethical Approach, Strategy, Public Organizations, Fuzzy Inference System
  • Abbas Toosi, Abbas Ahmadi, Mohammadreza Seyed Hashemi Toolon* Pages 29-70

    An analysis of the international environment of oil industry and its developments shows that the oil industry sector will remain as an essential component of both energy and world economy. However, it will be a quite different environment with different characteristics; meaning, it will be an industry with different technologies, challenges, requirements, opportunities, and players all calling for a change in the business model and corporate-based leading of players on the basis of the environmental changes. One fundamental reform which the National Iranian Oil Company needs to adopt is internationalization in order to adapt to the upcoming environment. A primary step in this regard will be changing the framework of corporate leadership compatible to the market and oil industry domain. The purpose of this article is to present an optimal internationalized model of corporate leadership for the N.I.O.C. based on the grounded theory. Having analyzed the interviews, the final framework was developed. Findings show that the optimal model includes fundamental changes along the macro-corporate leadership and provids a balance between business and non-business goals so that in the long run the best performance can be materialized. To reach this end, internal and external mechanisms of corporate leadership at the N.I.O.C. must be changed. The most important changes in the internal mechanisms will cover ownership pattern, structure of board of directors and its committees, internal and external controls, and the business conduct bylaw. The most significant changes in the external mechanisms must occur in the statute law of the N.I.O.C., legal supervisions independent of this company and independent auditing. The optimal framework will bring about such outcomes as raising foreign capital, access to international capabilities and technology transfer, ability to impact international political-economic relations and developing various capabilities arising from international activities.

    Keywords: Corporate Leadership, Corporate Leadership Framework, Internationalization, Corporate Leadership Mechanisms, Oil Industry General Policy
  • Ehsan Davoodi, Ahmad Vedadi*, Ali Rezaeiyan, Dariush Gholamzadeh Pages 71-96

    This study is conducted aiming to design a competency model for senior managers of South Pars Gas Refineries. The approach of the research was qualitative. Using survey method and in-depth, semi-structured and purposeful interviews with 15 senior managers of the Gas Complex, the researcher collected the data. Three-stage theme analysis and coding was applied in order to analyze the qualitative data. Based on the research findings, the competency model for the Refineries’ senior managers contained 4 comprehensive themes and 11 main themes. The comprehensive themes comprised of: a. individual themes (including ethical, attitudinal and behavioral items), b. interpersonal themes (including relational, team-based and leadership items), c. organizational themes (including professional and managerial human resources items) and d. strategic themes (including strategic thinking and action and crisis management). It is suggested that the implementation of this model can lead to the development and promotion of senior managers of the refineries.

    Keywords: Competency, Competency Model, Senior Managers, Theme Analysis, Gas Industry
  • Mehdi Khademi Gerashi* Pages 97-114

    Voluntary payment of taxes is a sweet wish of the governments and tax organizations. Adopting a nascent approach, public sector marketing tries to help these organizations in attracting and persuading the target groups by applying the concept of marketing democracy. In this way, managing the mindset of the target community can make paying taxes easy and satisfactory. The present research studies the effects of taxpayerschr('39') perceived value and their commitment to pay by considering the moderating variable of the possibility of perceived tax evasion. Taxable companies comprised the statistical population of the study and the required data were gathered by applying survey method. Based on the findings acquired by structural equations, the perceived value has a direct and positive impact on tax payers’ commitment and satisfaction. Another noteworthy finding of this study shows that perceived value of tax payment is relatively high; however, taxpayerschr('39') perception of the possibility of tax evasion with no serious consequences reduces its impact in practice. The results of this research can change the policymakers’ viewpoints regarding tax revenues by taking public sector marketing into consideration.

    Keywords: Perceived Value, Satisfaction, Tax Commitment, Tax Avoidance, Public Sector Marketing
  • Hamid Rezaei*, Mahsa Zamani Pages 115-139

    Nowadays, innovation is the basis of development and survival of social systems; however, materializing it calls for innovative work behavior. The present study intends to investigate into this issue. In order to collect data, 123 employees were selected from among the personnel of Golestan Province Civil Registration Organization. Results of structural equations modeling show that work spirituality and perceived organizational support have positive and significant effect both on member-organization Compatibility and innovative work Behavior. Besides, member-organization compatibility positively and significantly affects innovative work behavior. Moreover, the mediating role of member-organization compatibility in the relation between work spirituality and perceived organizational support, on the one side, and innovative work behavior, on the other, is confirmed. A number of applied suggestions are finally presented.

    Keywords: Work Spirituality, Perceived Organizational Support, Innovative Work Behavior, Member-organization Compatibility, Golestan Province Civil Registration Organization
  • Armin Goli, Ali Gholipur Soleimani*, Narges Delafrooz Pages 141-175

    This study adopts a mixed approach: qualitative-quantitative. The statistical population in the qualitative section was all the stories of Ramsar destinations in the social media. Using judgmental sampling, 62 stories were selected. The study used a narrative analysis strategy. Data collection method was online written stories which were analyzed through narrative analysis and content analysis. Next, the identified dimensions of social media storytelling power were presented first in the form of a thematic network and then in the framework of a conceptual model for this destination. In the quantitative phase, the research strategy was conducting a survey. The statistical population here included all tourists who had read the tourism stories of this destination on the social media. Nonprobability convenience sampling method was used and the sample size, given the unlimited statistical population, was estimated to be 450 people per destination based on Morganchr('39')s table. Data collection method was electronic questionnaires sent to the tourists. The results of structural equations modeling show that all aspects of Ramsar online social media storytelling power, including literary knowledge, attractiveness, dynamism, tourism, trust, reliability, cognition, emotion, and ethics significantly affect the development of this destination.

    Keywords: Development of Tourism Destination, Democratization, Social Media, Technologies of Power, Storytelling
  • Roghiyeh Fathi, Hasanreza Zeinabadi*, Abdolrahim Nave-Ebrahim, Bizhan Abdollahi Pages 177-205

    Higher education institutions are faced with the emerging needs and expectations of the society. Faculty members can realize the quality of higher education and play an essential role in the development of any country. It is desirable for universities to take fundamental steps towards comprehensive development of their academic staff. The purpose of this qualitative study is to develop and validate the syndrome model and dimensions of job enrichment of faculty members. Findings show that the enrichment aspects of faculty members can be classified into five dimensions, each of which has symptoms: 1) educational dimension, including: mastery of new and creative teaching methods, dynamic teaching skills, arousing thinking while teaching, ability  to develop educational and evaluation strategies, ability to give feedback and stimulate reflective thinking and creating superior learning goals, 2) research dimension, including: sensitivity to collect reliable data, team building and networking skills at both national and international levels, project management ability, mastery of research methodology and leading theses toward finding solutions for social problems. 3) specialized services dimensions including: entrepreneurial skills and wealth creation, ability to solve practical problems of the society, developing communication with the society and industry, and possessing power to persuade discourse, 4) individual dimensions including responsibility sensitivity, systemic thinking, intuitive thinking, time management, and self-regulation, 5) organizational dimensions, including building up learning community skills, ability to communicate with foreign distinguished universities, interaction with scientific societies, and peer coaching). A number of administrative and research suggestions are presented at the end.

    Keywords: Job Enrichment, Syndrome, Dimensions, Faculty Member, Model, Qualitative Study