فهرست مطالب

مدیریت و پژوهش های دفاعی - پیاپی 90 (زمستان 1399)

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 90 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس نیلفروشان* صفحات 7-38

    غرب آسیا و زیرسامانه های آن بویژه خلیج فارس همواره در زمره تمدن سازترین مناطق دنیا بوده و همچنان در صدر نقاط ژیوکالچر و فرهنگ ساز شناخته شده است. این ویژگیها و استعدادهای درونی سبب شده تا سیر سیاستگذاریهای فرامنطقه ای و هرگونه تصمیم سازیهای راهبردی بدون درنظرگرفتن مولفه ها و واقعیات پایدار در این منطقه از یک سو و هم چنین معادلات و تعاملات حاکم بر آن از جانب دیگر با چالشها و تنشهای عمیق روبه رو شده و بعضا موجب ناکامی و نتایج معکوس سیاستهای بازیگران فرامنطقه ای شود. یکی از محورهای راهبردی مهمی که هم در زمان اشغال عراق توسط امریکا و هم هنگام خروج نیروهای نظامی این کشور از عراق بخش مهمی از سیاست خارجی امریکا را به خود اختصاص می دهد، به معادلات و عواملی معطوف است که عموما تحت تاثیر مولفه ها و هنجارهای درون منطقه ای در برابر غرب شکل گرفته است. جنایت دولت امریکا در ترور سردار قاسم سلیمانی (یک مقام رسمی نظامی ایران در حین سفر رسمی به یک کشور دیگر)  و همراهانش از جمله ابومهدی المهندس ضمن تاثیر در وضعیت منطقه غرب آسیا و برهم زدن برخی قواعد بازدارندگی میان ایران و امریکا، پیامدهای مهمی برای ایران و محور مقاومت داشته و در راستای پیشبرد راهبردها و سیاستهای منطقه ای ایران چالشها و البته فرصت هایی ایجاد کرده است. این مقاله ضمن اشاره مختصر به نظم منطقه ای غرب آسیا، فرصت ها و چالشهای منطقه ای این جنایت دولت امریکا برای جمهوری اسلامی ایران و هم چنین روند خروج نظامیان ‏امریکا از عراق را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، ایران، امریکا، غرب آسیا، ترور هدفمند
  • مهدی خانجانی*، رحیم صادقی صفحات 39-59

    جنگها با پیشرفت فناوری و به کارگیری تسلیحات مدرن، راهکنش ها و ابزار مختلف، ماهیت پیچیده تری به خود گرفته که نمونه آن جنگ ترکیبی است. تجربه حاصل از جنگ عراق و افغانستان، نقش نیروهای ویژه و واکنش سریع را برجسته کرده، به طوری که یکی از ابزارهای مهم جنگ ترکیبی به شمار می رود. این تحقیق به دنبال چگونگی به کارگیری یگانهای واکنش سریع در جنگ ترکیبی است. با توجه به ماهیت موضوع، این پژوهش از لحاظ نوع کاربردی و از لحاظ روش آمیخته (ترکیبی) است. جمع آوری داده ها و اطلاعات به دو روش میدانی و کتابخانه ای با استفاده از اسناد و مدارک، مصاحبه با صاحبنظران و پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفته است. جامعه پژوهش فرماندهان تیپ و گردانهای واکنش سریع نزاجا بودند که نمونه این پژوهش با توجه به کم بودن تعداد جامعه به صورت تمام شمار120 نفر تعیین شد. پایایی سوالات پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ 87/0 به دست آمد. روایی پرسشنامه به تایید چند تن از استادان اهل فن رسید که درنهایت به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از Spss22 استفاده شد. نتایج نشان داد که راهکنش های نفوذ، عملیات مستقیم و جنگ شهری در یگانهای واکنش سریع تاحد زیادی در جنگ ترکیبی کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: نیروی واکنش سریع، جنگ ترکیبی، راهکنش، نفوذ
  • مصطفی مقدس شرق*، زینت نیک آئین، فرشاد تجاری صفحات 61-85

    اثربخشی سازمانی مقوله پیچیده ای است که با عوامل زیادی در ارتباط است. باورها و نگرش افراد سازمان یکی از عوامل مرتبط و اثرگذار بر اثربخشی سازمانی است. توجه به دیگر عوامل تاثیرگذار بر اثربخشی سازمانی مدیران ورزش در نیروهای مسلح می تواند  نقشی کلیدی در توسعه توان دفاعی کشور ایفا کند. هدف این پژوهش بررسی ارتباط علی نگرش دینی با اثربخشی سازمانی با نقش میانجی عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی و رضایت شغلی در مدیران ورزش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش از نوع توصیفی و رابطه علی (معادله ساختاری) بود. نمونه ها 234 نفر و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرهای پژوهش برای  نگرش دینی از پرسشنامه نگرش دینی گلاک و استارک، اثربخشی سازمانی از پرسشنامه اثربخشی سازمانی هسو (2002)، عدالت سازمانی از پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن، اعتماد سازمانی از پرسشنامه اعتماد سازمانی الونن و برای رضایت شغلی از پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ) استفاده شد. نتایج آماری نشان داد اثر میانجی عدالت و اعتماد سازمانی، مثبت و مستقیم است و با افزایش عدالت و اعتماد سازمانی اثر نگرش دینی بر اثربخشی سازمانی افزایش می یابد؛ ولی رضایت شغلی نمی تواند در رابطه نگرش دینی با اثربخشی سازمانی نقش واسطه ای داشته باشد. تقویت مبانی اعتقادی و نگرشهای دینی می تواند به گسترش عدالت و اعتماد در سازمان کمک کند که این تقویتها مثبت و مستقیم می تواند به افزایش اثربخشی در سازمان منجر شود.

    کلیدواژگان: نگرش دینی، عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی، رضایت شغلی، اثر بخشی سازم
  • صالح ویسی*، سهیل امامیان صفحات 87-108

    باتوجه به شرایط سیاسی کشور و تاثیر تحریمها بر توسعه اقتصادی و هم چنین استفاده ابزاری ابرقدرتها از تحریمها به منظور پیشبرد اهداف سیاسی و منافع خود که باعث تحت تاثیر قراردادن توسعه اقتصادی کشورهای تحریم شده می شوند، برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی در وضعیت تحریم ضروری است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیل تاثیرات متقابل  بعد از تشریح وضعیت کنونی منطقه و جهان با استفاده از نظر نخبگان (31 نخبه به روش کفایت نخبگانی انتخاب شده است.) عوامل اثرگذار را بر تحریمها و توسعه کشور در زمان تحریم شناسایی، و سپس ازطریق ماتریس تحلیل تاثیرات متقابل و نرم افزار میک مک عوامل کلیدی را استخراج خواهد کرد. در مرحله بعد توسط نرم افزار سناریو ویزارد موارد سناریوها را شناسایی، و به تدوین سناریو ها پرداخت و تحلیلی بر سناریوهای توسعه پایدار اقتصادی کشور، باتوجه به تحریمها ارایه کرد. یافته های اصلی پژوهش نیز هشت عامل تنظیم کننده بود که با تلفیق عدم قطعیت های آنها سه سناریوی مختلف به دست خواهد آمد که با سرمایه گذاری روی آنها عامل سناریوی شکوفایی اقتصادی رقم خواهد خورد.

    کلیدواژگان: تحریم، سناریو نویسیدر وضعیت تحریم، توسعه پایدار، الزامات اقتصاد مقاومتی، اقتصاد کشور و وضعیت تحریم
  • داوود حسین پور، وجه الله قربانی زاده، بهروز رضایی منش، علیرضا علیخانزاده* صفحات 109-136

    الگوی حکومتداری موضوعی است که از ابتدای انقلاب، برای اندیشمندان و صاحبنظران علوم سیاسی و مدیریت دولتی مطرح بوده است. امام خمینی(ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی ، نه تنها رهبر جامعه، بلکه تیوریسین انقلاب نیز بود، و می باید نظر ایشان راجع به الگوی حکومتداری مشخص شود. با توجه به هدف پژوهش، که مرور و تحلیلی بر پژوهشها در حوزه حکومتداری مبتنی بر اندیشه امام خمینی(ره) است، راهبرد پژوهش فراترکیب است. در این پژوهش 97 پژوهش مشخص شد که از این تعداد، 67 مقاله و سند علمی برگزیده شد و مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. از این 67 مقاله، 28 پژوهش به عوامل حکومتداری، و 39 تحقیق دیگر به مبانی و تشریح تک عامل پرداخته است. در این بین 14 عامل استخراج شد. این 14 عامل شامل قانون گرایی (الهی)، آزادی، ولایت فقیه به عنوان نقش محوری در حکومتداری، جمهوریت و مردمگرایی، تربیت و سعادت بشر به عنوان هدف اصلی حکومتداری، عدالت، استقلال،  نظارت و پاسخگویی، رعایت مصلحت عمومی، خدمتگزاری، وحدت، امنیت و رفاه، عقلانیت و مبارزه با فساد است. ازسوی دیگر با بررسی پژوهشها در ارتباط با اندیشه امام خمینی(ره) چهار رویکرد،  شامل علوم سیاسی، حقوق اساسی، دینی و مدیریت دولتی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: حکومتداری از دیدگاه امام خمینی(ره)، عوامل حکومت در اندیشه امام خمینی(ره)، جمهوریت و رای مردم در حکومتداری امام خمینی(ره)
  • حمیدرضا قائدعلی*، غلامرضا سلیمی صفحات 137-152

    مفهوم «مدیریت جهادی» مولود نهاد جهاد سازندگی در اولین سال پیروزی انقلاب اسلامی است که در سیر تطور جهاد سازندگی با فراز و نشیب هایی همراه بود و این تجربیات برای بازسازی «مدیریت جهادی» در زمان حال قابل بهره برداری است. از این رو هدف این تحقیق بررسی سیر تطور مدیریت جهادی در جهاد سازندگی است؛ برای این منظور از روش تحلیل محتوا استفاده شد. نمونه این تحقیق 57 مقاله از میان مقالات چاپ شده در همایشهای ملی مدیریت و فرهنگ جهادی است که توسط وزارت جهاد کشاورزی در سالهای 1386، 1387 و 1388 برگزار شده که حداقل یکی از نویسندگان مقالات از کارکنان جهاد سازندگی بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد جهاد سازندگی در سیر تطور خود پنج دوره عمر را تجربه کرده است. شروع هر یک از دوره ها به ترتیب عبارت است از: تشکیل جهاد سازندگی (1358)، شروع جنگ تحمیلی (1359)، وزارتخانه شدن جهاد سازندگی (1362)، پایان جنگ تحمیلی (1367) و ادغام در وزارت کشاورزی (1379). مدیریت و فرهنگ جهادی در دوره اول متولد شد و رشد یافت و در دوره دوم تقویت شد و در دوره سوم به بلوغ کامل رسید؛ اما با پایان یافتن جنگ و شروع دوره چهارم، مدیریت جهادی افول کرد و در دوره پنجم همزمان با ادغام جهاد سازندگی در وزارت کشاورزی استحاله شد.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، جهاد سازندگی، انقلاب اسلامی، مدیریت اسلامی
|
  • Abbas Nilforushan * Pages 7-38

    One of the important strategic axes, which is an important part of US foreign policy both during the US occupation of Iraq and during the withdrawal of its troops from Iraq, is focused on equations and factors that are generally influenced by internal regional components and norms. One of the important strategic axes, which is an important part of US foreign policy both during the US occupation of Iraq and during the withdrawal of its troops from Iraq, is focused on equations and factors that are generally influenced by internal regional components and norms. The US government committed the assassination of Sardar Qassem Soleimani (an Iranian military official during an official visit to another country) and his entourage, including Abu Mahdi al-Mohandes, while influencing the situation in the West Asian region and breaking some deterrent rules Iran and the United States have had important consequences for Iran and the axis of resistance, and have created challenges and, of course, opportunities in order to advance Iran's regional strategies and policies.

    Keywords: geopolitics, Iran, America, West Asia, Targeted Assassination
  • Mehdi Khanjani *, Rahim Sadeghi Pages 39-59

    Wars have become more complex with the advancement of technology and the use of modern weapons, strategies and tools, such as combined warfare. Experiences from the Iraq-Afghanistan war have highlighted the role of special forces and rapid response as one of the most important tools of hybrid warfare. The present study looks at how to use rapid reaction units in hybrid warfare. Due to the nature of the subject, this research is applied in terms of type and mixed in terms of method. Data and information were collected in two methods field and library, using documents, interviews with experts and a researcher-made questionnaire. The study population was the commanders of Nezaja brigade and rapid reaction battalions. The sample of this study was determined as a total of 120 people due to the small number of the population. The reliability of the questionnaire questions based on Cronbach's alpha was 0.87 and the validity of the questionnaire was confirmed by several professors who finally used Spss22 to analyze the data. The results showed that infiltration strategies, direct operations and urban warfare in rapid reaction units are largely used in combined warfare.

    Keywords: Rapid Reaction Force, hybrid warfare, Solution, Infiltration
  • Mostafa Moghadas Shargh *, Zinat Nikaeen, Farshad Tojari Pages 61-85

    Organizational effectiveness is a complex category that is related to many factors. Beliefs and attitudes of people in the organization is one of the relevant and influential factors on organizational effectiveness. Paying attention to other factors affecting the organizational effectiveness of sports managers in the Armed Forces can play a key role in developing the country's defense capability. The aim of this study was to investigate the causal relationship between religious attitude and organizational effectiveness with the mediating role of organizational justice, organizational trust and job satisfaction in sports managers of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran. The present study was descriptive and causal (structural equation). The number of samples was 234 and they were selected by stratified random sampling. To measure research variables for religious attitude from Glock and Stark religious attitude questionnaire, organizational effectiveness from Hesso organizational effectiveness questionnaire, organizational justice from Niehoff and Morman organizational justice questionnaire, organizational trust from Alonen organizational trust questionnaire and for job satisfaction from Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ) was used. Statistical results showed that the mediating effect of justice and organizational trust is positive and direct and with increasing justice and organizational trust, the effect of religious attitude on organizational effectiveness increases. But job satisfaction can not play a mediating role in the relationship between religious attitudes and organizational effectiveness. Strengthening religious beliefs and attitudes can help spread justice and trust in the organization, and these reinforcements can positively and directly lead to increased effectiveness in the organization.

    Keywords: religious attitude, Organizational Justice, Organizational trust, Job Satisfaction, organizational effectiveness
  • Saleh Veisi *, Soheil Emamiyan Pages 87-108

    Today, given the political situation in the country and the effects of sanctions on the economic development of countries in the world, as well as the instrumental use of sanctions by the superpowers to advance their political goals and interests that affect the economic development of countries under sanctions, Planning for economic development seems necessary in the face of sanctions.This study uses the method of interaction analysis after describing the current situation in the region and the world, using the opinion of the elites to identify the factors affecting sanctions and the development of the country at the time of sanctions and then through the interaction analysis matrix and Mick Mac software Will extract key factors. In the next stage, through the scenario wizard software, it will identify the scenarios and compile the scenarios, and And will provide an analysis of the country's scenarios of sustainable economic development, given the sanctions. The main findings of the study are 8 regulatory factors that by combining their uncertainties, three different scenarios will be obtained. And by investing in it, 8 factors of economic prosperity scenario will be formed.

    Keywords: Sanctions, scenario writing, sustainable development, requirements of a resistance economy
  • Davood Hoseinpour, Vajhollah Gorbanizadeh, Behrooz Rezaee Manesh Pages 109-136

    The model of governance has been an issue for thinkers and experts in public administration since the beginning of the revolution. Because it is necessary to determine and explain the governance pattern of each society in accordance with the values ​​and culture of each society. Imam Khomeini, as the founder of the Islamic Republic of Iran and the Islamic Revolution, was not only the leader of society, but also the theorist of the revolution, and his views on the model of governance should be taken into account. According to the purpose of the research, which is a review and analysis of research conducted in the field of governance based on the idea of ​​Imam Khomeini, the research strategy has been selected. In this research, 97 researches were counted, out of which 67 articles and scientific documents were selected and researched. Of these 67 articles, 28 researches have dealt with the components of governance and 39 other researches have dealt with the basics and description of the single component. In the meantime, you extracted 14 components. These 14 components include legalism (divine), freedom, Velayat-e-Faqih as a pivotal role in governance, republic and populism, education and human well-being as the main goals of governance, justice, independence, supervision and accountability, public interest, service, Unity, security and prosperity, rationality and the fight against corruption. On the other hand, by examining the researches done in relation to Imam Khomeini's thought, 4 approaches were observed as political science, constitutional law, religion, and public administration.

    Keywords: Government, Governance, Imam Khomeini, meta-composition