فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی میان رشته ای
پیاپی 5 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نصرت الله صابری*، محمد قیوم زاده، منصوره باقری پور صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    حقوق اقتصادی را باید حقوق سازماندهی و توسعه دانست که در کنار سایر ویژگی های خود از جمله کارآیی بازار، انعطاف پذیری، مشارکت دولت و بخش خصوصی و با ایجاد نهادهای جدید، موجب افزایش ثروت و کارآیی بازار و توسعه همه جانبه عدالت اقتصادی در جامعه خواهد شد. در حقوق اقتصادی، مفاهیم بکار گرفته شده، در شکل گیری نهادهای خصوصی و در تدوین و تفسیر قوانین و مقررات، نقش اساسی دارد،که مقررات از زمره آن مفاهیم است. حقوق اقتصادی، شاخه ای نو در علم حقوق و به موازات، علم اقتصاد است و به نوعی، حقوقی کردن اقتصاد با پارامتر دخالت دولت تلقی می گردد. این شاخه حقوقی با روزآمدی قوانین و مقررات و ایضا با ایجاد نهضت مقررات زدایی، پنجره ای نو در بسط و توسعه عدالت اجتماعی می گشاید.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در این پژوهش به صورت  توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    این پژوهش در پی آن است که با تبیین جایگاه کاربردی حقوق اقتصادی، ضرورت استفاده از یافته های علم اقتصاد در تحلیل قواعد حقوقی را بیان و ضرورت حذف قوانین ناکارآمد و نظارت صحیح بر اجرای اصل خصوصی سازی، که از اهداف عالیه حقوق اقتصادی و از پیش درآمدهای ورود ایران به عرصه تجارت جهانی است را به اثبات رساند.

    نتیجه گیری

    با توجه به سرعت پیشرفت تکنولوژی در عصر حاضر، ضرورت هم سو بودن با علم روز و شاخه نوظهور حقوق اقتصادی، در راستای روزآمد بودن حقوق و اقتصاد، دوچندان است.

    کلیدواژگان: بازار، حقوق اقتصادی، خصوصی سازی، دخالت دولت، مقررات زدایی
  • سید سجاد کاظمی* صفحات 19-37
    زمینه و هدف

    با گسترش حملات دزدان دریایی به ویژه در سواحل سومالی و خلیج عدن، به عنوان یکی از راهکارهای مقابله کیفری با این پدیده، محاکمه مرتکبان دزدی دریایی در کشور ثالث یعنی کشوری که نه کشور متبوع دزدان بوده و نه کشور دستگیر کننده ایشان، مورد طرح و استقبال قرار گرفته است. برخی کشورها ازجمله کنیا، تانزانیا و جمهوری سیشل آمادگی خود را برای تحویل و محاکمه متهمان دزدی دریایی دستگیرشده توسط سایر کشورها اعلام نمودند. این سه کشور و در صدر آن ها، کشور کنیا، طی سال های اخیر به عنوان محلی برای محاکمه دزدان دریایی دستگیرشده تبدیل شده اند.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در این پژوهش به صورت  توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    هیچ کدام از دزدان دریایی محاکمه شده در کنیا تا سال 2020 توسط نیروهای دریایی این کشور دستگیر نشده اند. این دزدان توسط نیروهای کشورهای حاضر در آب های منطقه که با دولت کنیا موافقت نامه های انتقال دزدان دریایی برای محاکمه امضا نموده اند، دستگیرشده و به این کشور انتقال یافته اند. قطعنامه 1851 شورای امنیت سازمان ملل، از دولت ها و سازمان های منطقه ای می خواهد تا چنین موافقت نامه هایی را به امضا برسانند. متعاقب این قطعنامه شورای امنیت، دولت کنیا موافقت نامه های را با کشورهای ایالات متحده، انگلستان، دانمارک، چین کانادا و اتحادیه اروپا منعقد نمود.

    نتیجه گیری: 

    علی رغم انتقاداتی که به نظام قضایی کنیا به ویژه در حوزه مشکلات حقوق بشری وارد آمده، اما محاکم کنیایی امروزه بیش از یک دهه است که در حال محاکمه مرتکبان دزدی دریایی بوده و به مرور، در حال تثبیت جایگاه این کشور به عنوان عنصری مهم در راستای مبارزه با دزدی دریایی در عرصه بین المللی می باشند.

    کلیدواژگان: کنیا، صلاحیت، دزدی دریایی، صلاحیت جهانی، دریای آزاد
  • حمید ستوده، محمدجواد پاشایی* صفحات 39-51
    زمینه و هدف

    از دیدگاه اسلامی، منشا تمام حقوق انسان، خدای متعال است و اگر خداوند و رابطه انسان با خدا در نظر گرفته نشود، به لحاظ عقلی نمی توان هیچ گونه حقی را برای انسان بر انسان دیگر اثبات نمود. کرامت انسانی همان نقطه عطفی است که در پرتو آن می توان حقوقی را بر انسان در نظر گرفت و او را منشا برخورداری از حق و تکلیف دانست.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق در این پژوهش به صورت  توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها: 

    نتیجه بررسی عقلی کرامت انسانی آن است که از منظر حکمت متعالیه نیز کرامت ذاتی انسان که تنیده در ساختار انسانی است، وصفی دارای منشا وجودی است. ازاین رو، از منظر فلسفی، منزلت، شرافت و خیریت وجود انسان در نظام هستی، امری برجسته و متعالی نسبت به سایر موجودات است که خالق کریم، این صفت را برای وجود انسان جعل نموده است. والایی و برتری ویژه انسان، امری است که به تبع وجود او، دارای اصالت، خیریت و مجعولیت بالذات است. علم و عقلانیت، ایمان و عمل صالح از مهمترین مولفه های کرامت اکتسابی در انسان هستند.

    نتیجه گیری: 

    با بررسی انواع کرامت ذاتی و اکتسابی و مولفه های هر کدام، از آنها می توان به مثابه یکی از مهم ترین مبانی هستی شناختی حقوق انسان یاد نمود.

    کلیدواژگان: حقوق، انسان، کرامت، حکمت متعالیه
  • فاطمه احدی*، ساناز امامی احمدآباد صفحات 53-68
    زمینه و هدف

    نماد، طرح نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان است که در مرحله اجراء، دارای چالش ها، خلاها و تعارضاتی در سنجه ی آموزه های پیشگیری است. بررسی چالش های موجود در عملیاتی کردن طرح نماد، مقایسه با برنامه های پیشگیری رشد مدار و وضعی، بررسی با برنامه های پیشگیری سارا و پنج آی در جهت جبران خلاء و تعارض های موجود در طرح نماد مورد کنکاش این مقاله است.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در این پژوهش به صورت  توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی:

     ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها:

     از جمله چالش های موجود در طرح نماد، چالش های نیروی انسانی مثل سرایه دار، چالش ساختاری و مقرراتی مانند خلا قانونی، چالش اجرایی و فرهنگی همانند فرهنگ سازی برچسب منفی اقدامات پیشگیرانه، و نیز مفهوم مبهم خط قرمزها و حریم خصوصی و عدم اعتماد اولیاء به برنامه های پرورشی مدارس می باشد.

    نتیجه گیری:

     اجرای موفق طرح نماد نیازمند اصلاحات ماهوی بسیاری است.

    کلیدواژگان: نماد، آسیب، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی
  • محمدرضا رحمت*، سهند نظامی نیا صفحات 69-84
    زمینه و هدف

    نظریه شخصیت جنایی از جمله نظریات نوین جرم شناسی است. سردمداران این نظریه معتقدند چهار ویژگی «خودبینی»، «ناپایداری»، «پرخاشجویی» و «بی تفاوتی عاطفی» عناصر تشکیل دهنده شخصیت جنایی هستند و درصورت کنترل این چهار مشخصه، احتمال ارتکاب جرم کاهش خواهد یافت.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در این پژوهش به صورت  توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در به سامان رسیدن این تحقیق ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    سعدی به عنوان شاعر و نویسنده مشهور قرن هفتم در ایران، در متون ادبی خود با بررسی این چهار عنصر، به تاثیر آن در شخصیت افراد می پردازد. در آثار سعدی ارتباط تنگاتنگی با نظریات جرم شناسی می توان یافت. سعدی همچون یک جرم شناس با تسلط بر نظریات مختلف سعی دارد در قالب شعر و نثر موزون، عوامل گرایش افراد به ناهنجاری و رفتارهای ضد اجتماعی را بازگوید. در این میان «خودبینی»، «ناپایداری»، «پرخاشجویی» و «بی تفاوتی عاطفی»- که از ارکان نظریه شخصیت جنایی است- جایگاه ویژه ای در سخنان وی دارد.

    نتیجه گیری: 

    نظریه شخصیت جنایی - به مانند بسیاری نظریات دانشمندان نوآوری غربی - سال ها قبل با بیانی به مراتب شیواتر توسط اهل ادب و فرهنگ ایران زمین و مشخصا سعدی شیرازی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: شخصیت جنایی، جرم شناسی، ادبیات، فرهنگ، سعدی
  • صادق بارانی، آرش بهزادی نژاد، زهرا زهادت پور* صفحات 85-94
    زمینه و هدف

    جرم سرقت، رفتاری است که امنیت جانی و مالی افراد جامعه را تهدید می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شیوع ویروس کووید19بر میزان وقوع سرقت انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    تحقیق حاضر یک تحقیق علی-مقایسه ای است که به صورت پس رویدادی توصیفی صورت گرفته است. جامعه آماری در این تحقیق کلیه پرونده های سرقت واقع شده در نیمه اول سال های 1397، 1398 و 1399 در شهرستان دشتی استان بوشهر می باشد. برای انجام نمونه گیری در پژوهش حاضر از روش تمام شماری استفاده شده است و داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزارSPSS22  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی:

     ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها: 

    نتایج تحقیق، نشان داد تفاوت معناداری بین میانگین سرقت های واقع شده در نیمه اول سال 1397و سال 1398وجود ندارد (56/0=P و 92/0=P و 14/0=P). اما میانگین سرقت از منزل در نیمه اول سال 1397 و 1398 در مقایسه با نیمه اول سال 1399 تفاوت معناداری را نشان می دهد (001/0<p). همچنین مطابق با آزمون تی زوجی بین سرقت های واقع شده در نیمه اول سال 1399 از نظر سطح معناداری درون گروهی، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0=P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به رعایت پروتکل های بهداشتی پس از شیوع کرونا به علت در خانه ماندن مردم، نرخ سرقت از منزل در نیمه اول سال 1399 نسبت به نیمه اول سال 1397و 1398 روند کاهشی چشمگیری را نشان می دهد؛ درخصوص سایر سرقت ها یک روند مشابه وجود دارد و بیانگر این امر است که شیوع این ویروس درخصوص ارتکاب سرقت های پیش گفته تاثیر چندانی نداشته است.

    کلیدواژگان: جرم، سرقت، کووید 19، نظریه فوق اشباع جنایی
|
  • Nosratollah Saberi*, Mohammad Qayyoum Zadeh, Mansoureh Baqeri Pour Pages 1-18
    Background and Aim

    Economic law should be considered as the law of organization and development, which along with its other characteristics such as market efficiency, flexibility, government-private sector participation and by creating new institutions, increases wealth and market efficiency and comprehensive development of economic justice. In the society will be. In economic law, the concepts used play a key role in the formation of private institutions and in the formulation and interpretation of laws and regulations, of which regulations are among the concepts. Economic law is a new branch in the science of law and, in parallel, the science of economics, and in a way, the legalization of economics with the parameter of government intervention is considered. This branch of law opens new windows in the development of social justice with the updating of laws and regulations and also with the creation of the deregulation movement.

    Materials and Methods

    This syudy id of descriptive - analytical one.

    Ethical Considerations:

     Authenticity of the texts, honesty has been observed in this study.

    Findings

    This study seeks to explain the practical position of economic law, the need to use the findings of economics in analysis Explain the legal rules and the need to eliminate inefficient laws and proper oversight of the mplementation of the principle of privatization, which is one of the highest goals of economic law and Proved the preconditions for Iranchr('39')s entry into world trade.

    Conclusion

    Given the rapid development of technology in the present age, the need to keep pace with modern science and the emerging branch of economic law, in order to keep law and economics up to date, is twofold.

    Keywords: Market, Economic law, Privatization, Government, Intervention, Deregulation
  • Seyyed Sajjad Kazemi* Pages 19-37
    Background and Aim

    With the spread of pirate attacks, especially on the coasts of Somalia and the Gulf of Aden, as one of the ways to deal with this phenomenon, the prosecution of pirates in a third country, ie a country that is neither the country of the pirates nor their country of arrest, is planned and welcomed. Some countries, including Kenya, Tanzania and the Republic of Seychelles, have announced their readiness to extradite and prosecute pirates arrested by other countries. The three countries, led by Kenya, have in recent years become places to try arrested pirates.

    Materials and Methods

    This study is of descriptive - analytical one.

    Ethical Considerations: 

    Authenticity of the texts, honesty has been observed in this study.

    Findings

    None of the pirates tried in Kenya have been apprehended by the countrychr('39')s navy until 2020. The pirates were arrested and transferred to the country by the forces of the countries present in the waters of the region who have signed piracy transfer agreements with the Kenyan government for trial. UN Security Council Resolution 1851 calls on governments and regional organizations to sign such agreements. Following the Security Council Resolution, the Government of Kenya concluded agreements with the United States, the United Kingdom, Denmark, China, Canada and the European Union.

    Conclusion

    Despite criticism of the Kenyan judiciary, particularly in the area of human rights issues, Kenyan courts have been prosecuting pirates for more than a decade and are gradually establishing their position as an important element in the fight against terrorism. Piracy is in the international arena.

    Keywords: Kenya, Competence, Piracy, World Qualification, High Sea
  • Hamid Sotoudeh, MohammadJavad Pashaie* Pages 39-51
    Background and Aim

    From the Islamic point of view, the source of all human rights is God Almighty, and if God and manchr('39')s relationship with God are not taken into account, no human right can be proved to another human being. Human dignity is the turning point that in the light of human rights can be considered against or for human beings and he can be considered as the source of enjoying rights and duties.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.

    Ethical Considerations:

     Ethical considerations related to the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    The result of the rational study of human dignity is that from the perspective of transcendent wisdom, the inherent human dignity, which is intertwined in the human structure, has a description of existential origin. Therefore, from a philosophical point of view, the dignity, honor and goodness of human existence in the system of existence is a prominent and sublime thing compared to other beings that the Holy Creator has forged this attribute for human existence. The special supremacy and superiority of man is something that, as a result of his existence, has originality, goodness and intuition. Science and rationality, faith and righteous deeds are the most important components of acquired dignity in human beings.

    Conclusion

    By examining the types of intrinsic and acquired dignity and the components of each, they can be mentioned as one of the most important ontological foundations of human rights.

    Keywords: Law, Human, Ddignity, Transcendent Wisdom
  • Fatemeh Ahadi*, Sanaz Emami Ahmadabad Pages 53-68
    Background and Aim

    SCCP is Students’ Community Care Plan which faces the challenges, gaps and conflicts facing which is in the metrics of prevention teachings, in need of revision and amendment. Investigating the challenges facing implementation of SCCP, comparing developmental and situational prevention programs and studying S.A.R.A. Prevention Model along with the 5Is framework are the main focus of the present study to fill the gaps and remove the conflicts in SCCP.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.

    Ethical Considerations:

     Ethical considerations related to the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    Various challenges exist in SCCP including human resource challenges like caretakers, structural and legal challenges like the lack of links between schools and SCCP implementers, implementation and cultural challenges like developing the culture of negative labels on preventive measures, as well as the vague concept of red lines and privacy and the distrust between parents and disciplinary programs of schools.

    Conclusion

    Sound implementing of SCCP requires a deep and fundamental revision and amendment of this action plan.

    Keywords: NEMAD Plan, Social Harm, Social Prevention, Situational Prevention
  • MohammadReza Rahmat*, Sahand Nezaminia Pages 69-84
    Background and Aim

    The theory of criminal personality is one of the new theories of criminology. Leaders of this theory believe that the four characteristics of "selfishness", "instability", "aggression" and "emotional indifference" are the constituent elements of criminal personality, and if these four characteristics are controlled, the likelihood of committing a crime is reduced.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.

    Ethical Considerations:

     Honesty and confidentiality have been observed.

    Findings

    Saadi, as a famous poet and writer of the seventh century in Iran, in his literary texts by examining these four elements, deals with its effect on the personality of individuals.  In Saadichr('39')s books, one can find a close connection with criminological theories. Saadi, like a criminologist, tries to express the factors of peoplechr('39')s tendency to anomalies and anti-social behaviors in the form of rhythmic poetry and prose. "Selfishness", "instability", "aggression" and "emotional indifference" have a special place in his words.

    Conclusion

    This article shows that the theory of criminal personality - like many theories of modern scientists in the West - was expressed many years ago in Iranian literary texts, especially in the books of Saadi Shirazi.

    Keywords: Criminal Personality, Criminology, Literature, Culture, Saadi
  • Sadegh Barani, Arash Behzadinejad, Zahra Zahadatpour* Pages 85-94
    Background and Aim

    The crime of theft is a behavior that threatens the life and financial security of members of society. The aim of this study was to investigate the effect of the prevalence of Covid19 virus on the incidence of theft and is a causal-comparative study that has been done descriptively post-event.

    Materials and Methods

    The statistical population in this study is all theft cases located in the first half of 2018, 2019 and 2020 in Dashti city of Bushehr province. For sampling in the present study, the counting method was used and the collected data were analyzed by spss22 software.

    Ethical Considerations:

     Ethical considerations regarding the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    There was no significant difference between the average number of thefts in the first half of 2018 and 2019 (P=0.56, P=0.92 and P=0.14). However, the average home burglary in the first half of 2018 and 2019 compared to the first half of 2018 shows a significant difference (P<0.001). Also, according to the paired t-test, there was a significant difference between the thefts in the first half of 1399 in terms of level of significance within the group (P=0.001).

    Conclusion

    Due to the observance of health protocols after the outbreak of corona due to people staying at home, the rate of home burglary in the first half of 2020 compared to the first half of 2018 and 2019 shows a significant decrease; There is a similar trend for other thefts, indicating that the spread of the virus has had little effect on the aforementioned thefts.

    Keywords: Crime, Theft, Covid19, Criminal Supersaturation Theory