فهرست مطالب

حقوق اداری - پیاپی 26 (بهار 1400)

نشریه حقوق اداری
پیاپی 26 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مسلم آقایی طوق*، مهدی ناصر صفحات 9-28

    ارزهای مجازی یا رمزنگاری شده به دو گروه کلی تقسیم می شوند. گونه ای از این ارزها توسط ماینرها از بسترهای نامتمرکز استخراج و گونه ای دیگر توسط حاکمیت کشورها تولید و به بازارهای پولی عرضه می شوند. هر چند در نظام حقوقی اتحادیه اروپا به این موارد، ارز در معنای متفاهم آن اطلاق می شود، اما در نظام حقوقی ایران در این خصوص تردیدهایی مطرح شده است. پذیرش ارزهای رمزنگاری شده به عنوان ارز از یک طرف می تواند امنیت جامعه را تحت تاثیر قرار دهد؛ از طرف دیگر، می تواند حق ها و آزادی های قانونی اشخاص را دچار مخاطراتی سازد. از منظر امنیت عمومی، مسایلی از قبیل: افزایش امکان تحقق جرایم مالی، تزریق ابهام به شناسایی هویت متعاملین و نیز تولید آثار نامطلوب بر شاخص اقتصادی قابل ذکر است. از منظر تهدید حق ها و آزادی ها نیز می توان به آزادی ارتباطات و آزادی انتقال اطلاعات و در کنار آنها، لزوم حفاظت از اطلاعات خصوصی اشاره کرد که به واسطه شناسایی و گسترش ارزهای رمزگذاری شده، ممکن است در مخاطره جدی قرار گیرند. رفع چنین تزاحم هایی نیازمند برخی سیاست گذاری های تقنینی مانند اعتبارسنجی ارزهای مجازی، تبیین تشریفات تخصیص مجوز تملک و تبادل این ارزها، بهره برداری از امضای دیجیتال و رفع تزاحمات حقوقی و اجرایی از جمله نظارت صحیح و دقیق مراجع ذی صلاح حکومتی از سوی قوه قانون گذاری است.

    کلیدواژگان: ارزهای مجازی، امنیت جامعه، حقوق اساسی، سیاست گذاری تقنینی و اجرایی
  • سید اصغر جعفری*، محمدرضا زاهدی، رامین محمدی صفحات 29-56

    بی دقتی در اقدامات مرتبط با مراحل گوناگون رسیدگی به پرونده های تخلفات اداری موجب طولانی شدن پرونده ها و خسارات مادی و معنوی به سازمان ها، همچنین افراد خواهد شد. به همین دلیل، ضرورت دارد علل و ریشه عواملی که در فرایند رسیدگی به پرونده های تخلفات اداری نقش دارند، بررسی و شناسایی شوند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و دسته بندی آسیب های موجود در فرایند رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان است. این پژوهش از نظر ماهیت کیفی بوده و از  تکنیک تحلیل محتوا و توصیفی- استنباطی بهره گیری شده است. برای شناسایی آسیب های اولیه در فرایند رسیدگی به تخلفات اداری، ابتدا تعداد 500 فقره پرونده تخلفات بررسی شد که حاصل این بررسی، شناسایی 70 آسیب در این فرایند بوده است؛ سپس پرسشنامه ای تنظیم شده و در اختیار تعداد 15 نفر از خبرگان آشنا به موضوع تحقیق قرار گرفت و درنهایت، 32 آسیب با عنوان آسیب های مطرح در فرایند رسیدگی به تخلفات اداری در قالب سه دسته اصلی (ساختاری، محتوایی و زمینه ای) شناسایی و تایید شدند که در شاخه ساختاری، مولفه دکترین و قوانین، در شاخه محتوایی، مولفه اخلاقی و معنوی و در شاخه زمینه ای، مولفه موقعیت اجتماعی است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تخلفات اداری، قانون، موقعیت اجتماعی، هیات های رسیدگی
  • محمدرضا جوان جعفری*، علی اکبر گرجی ازندریانی صفحات 57-88

    پیشینه مسئولیت مدنی به گذشته های دور برمی گردد؛ اما تامین اجتماعی به مفهوم مدرن آن، حاصل تحولات و ضرورت های اقتصادی و اجتماعی قرون اخیر است. قواعد مسئولیت مدنی، جبران زیان های گسترده تری را پوشش می دهد و درمقابل، تامین اجتماعی محدود به زیانهای شخصی است (نظیر زیان ناشی از سلب امکان کسب درآمد، و ارایه مزایای درمانی). در عین حال، ممکن است درخصوص زیان های شخصی بین این دو نظام، تداخل ایجاد شود. در این زمینه، چهار راه حل متفاوت قابل تصور است: 1. جمع مزایای تامین اجتماعی و خسارات، 2. جایگزینی کامل مسئولیت مدنی با تامین اجتماعی، 3. جایگزینی جزیی تامین اجتماعی و 4. تعامل مسئولیت مدنی و تامین اجتماعی. در این خصوص، این بحث مطرح خواهد بود که اولا: به لحاظ سیاست گذاری حقوقی، پذیرش کدام یک از رویکردهای مذکور از سوی قانون گذار مطلوب تر و عادلانه تر خواهد بود، و ثانیا، با توجه به قوانین موجود، کدام یک از این رویکردها پذیرفته شده است. اجمالا به نظر می رسد راه حل سوم، مطلوب تر و عادلانه تر است و هرچند با تفسیر نادرستی که از مقررات موجود به عمل آمده است، در حقوق ایران عملا، راه حل اول اعمال می شود.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، مسئولیت مدنی، رجوع، حادثه، ضرر بدنی
  • سید احمد حبیب نژاد*، زهرا عامری، فاطمه داودآبادی فراهانی صفحات 89-109

    شهر به مثابه واحدی پویا و زنده در جامعه حضور دارد و موضوعات شهری جزو دغدغه های سیاست گذاران، مقنن و مدیران اجرایی بوده و در جوامع دانشگاهی نیز تلاش های بین رشته ای برای به سامان کردن آن در جریان است.  یکی از راهبردهای اساسی برای ساماندهی شایسته شهر و امور شهری و اداره خوب شهر، تمرکززدایی عنوان شده است. از اصول تمرکززدایی که کمتر به آن توجه گردیده،  اصل وحدت شهری است که می تواند آثار فراوانی را در بهینه تر کردن مدیریت شهری و درنتیجه، مدیریت شایسته شهری ایجاد نماید. این اصل تاکنون مورد توجه جدی قرار نگرفته است و تمام تلاش های صورت گرفته برای مدیریت یکپارچه شهری نیز به دلایلی ازجمله عدم شناسایی و پذیرش عملی اصل وحدت شهری به سرانجامی نرسیده است. این پژوهش بر آن است با روش مطالعات اسنادی، کتابخانه ای و به شکلی ترکیبی (مرکب از تحلیل محتوای کیفی و استدلال منطقی)، بدین رهیافت رسد که باید ابتدا بر سر شخصیت حقوقی مستقل برای شهرها اجماعی حاصل گردد؛ سپس آثار این پذیرش مانند استقلال اقتصادی، استقلال در طرح دعوا و طرف حق و تکلیف قرار گرفتن را در ضمن برنامه های مدیریتی شهری نشان داد؛ سپس ظرفیت هایش را شناخت  و معضلاتش را حل نمود؛ در غیر این صورت، و با وجود اغتشاش های شکلی و ماهوی کنونی شهری، قراردادن سیاست های مدیریتی برای شهر چندپاره مفید نخواهد بود. با تاکید بر لزوم اصلاحات بنیادین در حوزه های ساختاری، هنجاری و رفتاری در مدیریت شهری و شهرداری ها به دلیل حجم بالای تخلفات و نارضایتی گسترده شهروندان باید پذیرفت که چند پارگی در مدیریت شهری، ناشی از برداشت چندپارگی شهر است و این مساله باعث می شود نگاه منطقی و معقولی برای شناخت مسایل و موضوعات آسیب های شهری وجود نداشته باشد و اداره خوب شهری تحقق نیابد.

    کلیدواژگان: اصل وحدت شهری، شهر، شهرداری، شخصیت حقوقی، شورای شهر، مدیریت شهری، اداره خوب شهر
  • عادل شیبانی*، غلامرضا مولابیگی صفحات 111-129

    گسترش کارکردهای دولت و تحولات اجتماعی اقتصادی ناشی از آن، بازشناسی مفاهیم و فنون حقوق اداری را بیش از پیش ضروری ساخته است؛ در این میان، مطالعه «صلاحیت» به عنوان یکی از مفاهیم کلیدی حقوق اداری که تعیین کننده حوزه اقدام و فعالیت اداره است، ضرورتی دوچندان دارد. این مفهوم در آثار نویسندگان عمدتا به دو شاخه تکلیفی و اختیاری تقسیم شده و در این آثار، صلاحیت های اختیاری، تشخیصی و گزینشی؛ همه در یک معنا و در برابر صلاحیت های تکلیفی به کار رفته است؛ اما یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن است که فهم آثار حقوقی، بخشی از اقتدار مقامات عمومی و ارتقای کیفیت نظارت قضایی بر آن، مستلزم بازشناسی مفهوم صلاحیت تشخیصی و تفکیک آن از حوزه صلاحیت های اختیاری است؛ همان گونه که قانون گذار نیز این تفکیک را به رسمیت شناخته و در ماده 64 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، سازوکاری ویژه به منظور نظارت قضایی بر صلاحیت تشخیصی مقامات و مراجع اداری پیش بینی کرده است. از نظر نویسندگان، این نوع از صلاحیت را از جهت حدود آزادی عمل و دایره انتخاب مقام اداری باید ذیل صلاحیت های تکلیفی اداره تبیین کرد؛ بنابراین، نوشتار پیش رو با روش توصیفی تحلیلی، نخست درخصوص لزوم تفکیک و بازشناسی صلاحیت تشخیصی از صلاحیت اختیاری یا گزینشی استدلال کرده و سپس با ارزیابی نسبت مواد 63 و 64 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، بایسته های نظارت قضایی بر صلاحیت تشخیصی مراجع اختصاصی اداری را تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: صلاحیت، صلاحیت اختیاری، صلاحیت تشخیصی، مراجع اختصاصی اداری، دادرسی اداری
  • جواد کاشانی، عباس طوسی، فرج الله رهنورد، محمدرضا سیدهاشمی تولون* صفحات 131-170

    تحلیل محیط جهانی صنعت نفت و تحولات آن نشان می دهد که صنعت نفت، بخش ضروری از انرژی و اقتصاد جهان باقی می ماند؛ اما در محیطی متفاوت و ویژگی های تغییریافته؛ یعنی صنعتی با فناوری ها،  چالش ها،  الزامات،  فرصت ها و بازیگرانی متفاوت که در نتیجه نیازمند بازآفرینی در مدل کسب وکار بازیگران فعلی و الگوی حاکمیت شرکتی آنها در راستای تطابق با تغییرات محیطی است. یکی از اصلاحات بنیادین مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران به منظور تطابق با محیط جدید،  بین المللی شدن است. یکی از اولین اقدامات در جهت بین المللی شدن،  تطبیق قوانین با شرایط بازار و دنیای صنعت نفت می باشد. هدف این پژوهش تدوین چارچوبی برای موانع حقوقی پیش روی شرکت ملی نفت در راستای بین المللی شدن مبتنی بر روش کیفی داده بنیاد است؛ پس از تحلیل مصاحبه ها، چارچوب نهایی تدوین گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که تفسیر رسمی از قانون، پراکندگی در قوانین، خلا قانونی و عدم اجرای قوانین، از موانع اصلی حقوقی پیش روی شرکت ملی نفت ایران در راستای بین المللی شدن است. بین المللی شدن، موجب پیامدهایی مانند دسترسی به شبکه های توانمندی های بین المللی و انتقال فناوری، قدرت تاثیرگذاری در مناسبات سیاسی- اقتصادی بین المللی و توسعه توانمندی های مختلف حاصل از فعالیت های بین المللی خواهد شد.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، شرکت ملی نفت ایران، موانع حقوقی، روش کیفی داده بنیاد، خط مشی عمومی صنعت نفت
  • مهرنوش کیال*، محمود باقری صفحات 171-193

    بیمه، نوعی خدمت است و مانند همه کالاها و خدمات دارای بازار است؛ هرچند بازار بیمه به دلیل ویژگی های خاصی که دارد، دربردارنده سه رکن: خریدار، فروشنده و تنظیم گر است. درواقع، تنظیم و نظارت دو مفهوم توامان هستند که به منظور شناسایی مواردی که بازار در آن با شکست مواجه می شود، به قصد کنترل کردن نارسایی های ناشی از موارد مذکور اعمال می گردد؛ بنابراین، مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که اهمیت تنظیم بازار بیمه توسط دولت چیست و از چه ابزارها و روش هایی برای تنظیم گری بیمه در ایران استفاده می گردد؟ و آیا توانسته اند منجر به تنظیم و نظارت صحیح و کارا بر بازار ییمه گردند؟هرچند هر دولتی با توجه به شرایط و امکاناتی که دارد، روش ها و ابزارهایی را برای تنظیم و نظارت بر بازار بیمه به کار می برد؛ در صنعت بیمه ایران از روش کنترل و دستور و متعاقب آن، ابزارهایی استفاده می گردد که جزء ابتدایی ترین و قدیمی ترین روش و ابزارها محسوب شده است و کشورهای توسعه یافته که دارای بازارهای بیمه پیشرو هستند، دیگر روش مذکور را سودمند ندانسته اند و از آن استفاده نمی کنند و با توجه به خصوصی سازی و آزادسازی بازار بیمه در سالیان اخیر، به نظر می رسد روش و ابزارهای اعمال شده، فاقد کارایی لازم هستند و ضروری است از طریق تغییر قوانین و مقررات، اصلاحاتی در این زمینه انجام گردد.

    کلیدواژگان: ابزار تنظیم گری، بازار بیمه، تنظیم، روش تنظیم گری، نظارت
  • احمد مرکز مالمیر* صفحات 195-217

    تصویب قوانین بی کیفیت، به ویژه قوانینی که اجرا نمی شوند یا دست کم به طور ناقص اجرا می شوند، از مهم ترین معضلات نظام قانون گذاری جمهوری اسلامی ایران شمرده می شود. یکی از تدابیر معمول برای ارتقای کیفیت قانون که در بسیاری از کشورها عملیاتی شده است، انجام فرایند «ارزیابی تاثیرات قانون» پیش و پس از تصویب هر قانون است. بر اساس قوانین جاری و رویه فعلی در ایران، در حال حاضر، تکلیفی قانونی برای انجام ارزیابی تاثیرات پیشینی قانون وجود ندارد. در این مقاله، علاوه بر نشان دادن صلاحیت قوه مجریه برای انجام فرایند ارزیابی تاثیرات پیشینی قانون با ذکر برخی نمونه های موفق، به ملاحظاتی پرداخته شده است که باید در آغاز این فرایند مورد توجه قرار گیرند؛ این ملاحظات عبارتند از: ابتنای قانون گذاری بر اساس لایحه، احتیاط برای گرفتار نشدن در «دام های قابلیت» (شامل «ادای هم شکلی» و «تحمل بار زودهنگام») و ضرورت انجام مرحله ای فرایند ارزیابی تاثیرات قانون.

    کلیدواژگان: ارزیابی تاثیرات قانون، قانون گذاری، مقررات گذاری، پارلمان، مطالعات قانون گذاری
  • فاطمه میراحمدی*، محمدرضا مجتهدی، سید مجتبی واعظی صفحات 219-240

    ارتباط بین حقوق اساسی و حقوق اداری در فرانسه تحت تاثیر نظریه ژرژودل راجع به اساسی سازی حقوق اداری به یکدیگر نزدیک تر شد و نظریه اساسی سازی حقوق اداری پس از آن به روز شد، با تصویب قانون اساسی سال 1958 که در بردارنده مقررات متعددی راجع به حقوق اداری است، بنیان های اساسی حقوق اداری تقویت گردید. علاوه بر اینکه تصویب این قانون، نقطه عطفی در اساسی سازی حقوق اداری فرانسه است و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ ارتباط تنگاتنگ بین شورای قانون اساسی و شورای دولتی که در سال های اخیر و با بازنگری های قانون اساسی افزایش یافته است، نقش به سزایی در روند اساسی سازی حقوق اداری و اداری سازی حقوق اساسی ایفا نموده است؛ به گونه ای که این دو جنبش به عنوان چشم اندازی از ایجاد حقوق عمومی اروپایی، موجب غنای متقابل حقوق اداری، حقوق اساسی و وحدت حقوق عمومی در فرانسه شده است.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، حقوق اداری، شورای قانون اساسی، شورای دولتی، اساسی سازی حقوق اداری، اداری سازی حقوق اساسی
  • هادی ولی پور*، رضا دهقان نژاد صفحات 241-262

    در عصر حاضر، یکی از تکنولوژی های نوین که برای مقابله با فساد اداری در برخی از کشورها مورد توجه قرار گرفته است، سیستم های الکترونیکی گزارش دهنده فساد است. با توجه به اهمیت شفاف سازی و مبارزه با فساد در امور اداری در نظام جمهوری اسلامی ایران، این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که آیا می توان در نظام اسلامی نیز از چنین سیستم های نظارتی در راستای سلامت اداری و مبارزه با فساد بهره برد؟ مبانی و ادله فقهی و حقوقی آن کدام است؟ همچنین چالش های فقهی به کارگیری آن چیست؟ یافته های تحقیق نشان می دهد لزوم نظارت همگانی در امور اجتماعی، قاعده حفظ نظام اسلامی، سیره عقلا و لزوم حفظ حقوق عمومی از جمله مبانی فقهی و حقوقی به کارگیری سیستم های الکترونیکی گزارش دهنده فساد در نظام اسلامی است؛ اما به رغم کارایی این بستر الکترونیکی، به طبع خود چالش هایی از قبیل: «حفظ حرمت و آبروی کارمندان و کارگزاران، حرمت تشهیر قبل از اثبات جرم و...» را به دنبال خواهد داشت که در ادامه مقاله، راهکارهای حل چالش های موجود بررسی شده است.

    کلیدواژگان: سیستم های الکترونیکی، فساد اداری، نظارت همگانی، حقوق عمومی، قاعده حفظ نظام
  • محمدرضا ویژه، سید محمدشریف حجتی* صفحات 263-289

    گاهی تعارض زمانی قوانین، مقررات، مصوبات دولتی و تصمیمات و اعلامات اداری درگذشته و آینده، به تضییع حق های مکتسب ناشی از آنها یا نتایج ناشی از قراردادهای منعقد شده مقام اداری درگذشته یا نادیده انگاشتن انتظارات و توقعات مشروع ناشی از آنها منتهی می شود. این تضییع حق ها (حقوق مکتسبه) و نادیده انگاشتن توقعات (انتظار مشروع) که براساس قانون، رویه و شرع به وجودآمده، قابل پذیرش نیست. اصل حمایت از این حقوق مکتسبه را باید پرورده رویه قضایی دیوان عدالت اداری دانست که فارغ از عدم پیش بینی آن به عنوان اصل حمایت شده در قانون اساسی، در موارد عدم رعایت این اصل از ناحیه مقام اداری، به دفعات متکثر و متعدد، حکم ابطال هر نوع تصمیم، اعلام و مصوبه ای صادر گردیده که موجب تضییع این حقوق شده است. در مقاله حاضر، تضمین و حمایت از حق های مکتسب در رویه عدالت اداری مورد بررسی و نقاط ضعف و قوت این رویه مورد مداقه قرار گرفته است. به نظر می رسد با در نظر گرفتن معیارهایی چند، دیوان عدالت اداری می تواند حمایت خود از این حق ها را بهبود و توسعه بخشد.

    کلیدواژگان: حق های مکتسب، عطف بماسبق نشدن، انتظار مشروع، کنترل قضایی، امنیت حقوقی
|
  • Pages 9-28

    The cryptocurrencies are divided into two general groups. Some of these currencies are mined from decentralized platforms by miners and others are produced by the sovereignty of countries and marketed in monetary markets. These currencies are considered to be literal in accordance with the principles of the EU legal system, but the title of these instruments in the Iranian legal system has many interpretations. Implementation of these tools in the legal system with fundamental rights of the community including financial crime, identifying the perpetrators and negative effects on the economic index and fundamental rights of individuals including freedom of communication, protection of private information, violation of community rights and freedom of information transfer in harassment is. The removal of such conflicts will require some legislative policy, including the validation of virtual currencies, the formalities for licensing and exchange of such currencies, the exploitation of digital signatures and the resolution of legal and administrative disputes, including the proper and proper supervision of law enforcement authorities.

    Keywords: Virtual currencies, Constitutional law, Community Security, Legislative, executive policy making
  • Pages 29-56

    Carelessness in actions related to the various stages of dealing with cases of administrative violations will prolong the cases and cause material and moral damages to organizations as well as individuals. For this reason, it is necessary to examine the causes and roots of the factors that play a role in the process of handling cases of administrative violations. The purpose of this study is to identify and classify the damages in the process of dealing with administrative violations of employees. This research is qualitative in nature and uses content analysis and descriptive-inferential techniques. In order to identify the damages, 500 cases of violations were investigated. The result of this study was the identification of 70 damages in this process. A questionnaire was then prepared and provided to 15 experts. Finally, 32 damages were identified and confirmed as damages in the process of handling administrative violations in the form of three main categories  including structural, content and context. The damages are in the structural branch, doctrine and laws, in the content branch, moral and spiritual, and in the context branch, social status.

    Keywords: Pathology, Administrative Violations, Law, Social Situation, Organization
  • Pages 57-88

    The history of tort law goes back to the far past, but social security in its modern sense is the result of the recent economic and social changes and necessities.  At the same time, it may be an interference between the two systems regarding to personal losses.  four different solutions can be imagined in this regard: 1.   Cumulating of Social Security Benefits and tort recovery, 2.  Full replacement of tort law by Social security, 3.  partial replacement of Social security 4.  Interplay between tort law and social security law.  In this regard, it will be argued that, firstly, in terms of legal policy, the adoption of which of the above approaches by the legislator will be more efficient and fairer, and secondly, according to the current rules of the law, which of these approaches has been accepted.  In short, it seems that the third option is more efficient and more equitable and in Iranian law, though in practice because of a misinterpretation of the current provisions, the first solution is applied.

    Keywords: Social security, Tort law, Recourse action, Accident, Physical harm
  • Pages 89-109

    The city is present as a dynamic and alive unit in the community, and urban issues are among the main concerns of policymakers, legislators, and executives managers, and there are also interdisciplinary efforts to organize it in academic communities. One of the basic strategies for city decent management is decentralization, which itself has the basics and principles that are being studied in different disciplines. From the principles of decentralization that has been neglected, the principle of urban unity can be named, which can have many effects in optimizing urban management. This principle has not been taken seriously so far and all attempts to implement integrated urban management have not been completed due to reasons such as the lack of recognition and acceptance of the principle of urban unity. It seems that first of all, there must be a consensus on the concept of urban unity, and then the effects and results of this acceptance are shown in the urban management plans. Accordingly, the city should be considered as a single legal personality, which is itself a party to the right and obligation, and then knows its capacities and solves its problems; Otherwise, if we do not see the city as such, putting management policies into a fragment  city is not beneficial. Fragmentation in urban management is due to the fragmentation of the city and this cause which there is no sensible and logical look at the recognition of issues and urban damage. Urban decent management requires a new look at the principle of urban unity.

    Keywords: Principle of urban unity, city, Municipality, Legal entity, City council, Urban management, Good city administration
  • Pages 111-129

    The growth of functions of government and the resulting socio-economic developments have made it increasingly necessary to recognize the techniques of the administrative law. Meanwhile, the study of "competence" as one of the key concepts of administrative law that determines the scope of action and activity of the officials, is more substantial. In the former studies, this concept is mainly divided into obligatory and optional branches, and the optional, diagnostic (emblematic) and selective competencies were used in the same way in contrast to obligatory competencies. The present study, however, demonstrates that understanding and analyzing the legal impacts of the authority of public officials and enhancing the quality of judicial oversight over them entails recognizing the concept of diagnostic jurisdiction and separating it from the scope of optional and selective jurisdictions. Also, Article of theAdministrativeJustice Court Act indicates a special mechanism for judicial oversight of the diagnostic competence of administrative officials and authorities. According to the authors, this type of competence should be explained in terms of the limits of freedom of action and the scope of election of the administrative official under the obligation competencies of the administration. Therefore, the present article by using a descriptive-analytical method, first argues about the need to separate and recognize diagnostic jurisdiction from voluntary or selective jurisdiction, and then evaluates the Articles and of the Law on the Organization and Procedure of the Court of Administrative Justice in order to determine the requirements of judicial oversight of the diagnostic jurisdiction of specialized administrative authorities

    Keywords: Competence, Diagnostic Competence, Selective competence, Administrative Authorities, Administrative Proceedinds
  • Pages 131-170

    Analysis of the global environment of the oil industry and its developments shows that the oil industry remains an essential part of the world energy and economy; But in a different environment and changed characteristics; That is, an industry with different technologies, challenges, requirements, opportunities and actors that therefore need to be recreated in the business model of the current actors and their corporate governance model in order to adapt to environmental changes. One of the fundamental reforms needed by the National Iranian Oil Company in order to adapt to the new environment is internationalization. One of the first steps towards internationalization is the adaptation of laws to market conditions and the world of the oil industry. The purpose of this study is to develop a framework for legal barriers to the National Oil Company in the direction of internationalization based on the qualitative data method of the foundation; After analyzing the interviews, the final framework was developed. Findings show that the formal interpretation of the law, dispersion in the law, legal vacuum and non-implementation of the law, are the main legal obstacles facing the National Iranian Oil Company in the direction of internationalization. Internationalization will have consequences such as access to networks of international capabilities and technology transfer, the power to influence international political-economic relations, and the development of various capabilities resulting from international activities.

    Keywords: Internationalization, National Iranian Oil Company, Legal Obstacles, Data Foundation Quality Method, General Oil Industry Policy
  • Pages 171-193

    Insurance is a kind of service and like all goods and services, it has a market, However, due to its special features, the insurance market includes three pillars: buyer, seller, and regulator. In fact, regulation and supervision are two simultaneous concepts, in order to identify the cases in which the market fails, , Is used to control the deficiencies caused by the mentioned cases . Therefore, the present article seeks to answer the question of the importance of regulating the insurance market by the government with a descriptive-analytical method. What tools and methods are used to regulate insurance in Iran? And have they been able to lead to proper and efficient regulation and supervising of the market? However, each government, depending on its conditions and facilities, uses methods and tools to regulate and monitor the insurance market, In the Iranian insurance industry, the method of command and control and subsequent tools are used, which is considered to be one of the most basic and oldest methods and tools And developed countries that have leading insurance markets no longer find this method useful and do not use it And due to the privatization and liberalization of the insurance market in recent years, it seems that the applied methods and tools lack the necessary efficiency. And it is necessary to make changes in this field by changing the laws and regulations.

    Keywords: Regulation tool, Insurance market, Regulation, Regulation method, Supervision
  • Pages 195-217

    Passing low-quality laws, especially laws that are not implemented or at least incompletely implemented, is one of the most important problems of the legislative system of the Islamic Republic of Iran. One of the usual measures for improving the quality of the law, which has been implemented in many countries, is to carry out the process of "Regulatory Impact Assessment" (RIA) before (ex ante) and after (ex post) the enactment of each law. Base on the valid law and procedure in Iran, there is currently no legal obligation to ex ante RIA. In this article, in addition to explaining the competence of the executive branch to carry out the process of ex ante RIA, by mentioning some successful examples, some considerations have been made which needs to be  considered at the beginning of this process; These considerations include initiation of law based on bill, exercising caution not to fall into the "Capability Traps" including "isomorphic mimicry" and "premature load bearing", and the necessity of phasic performance of the RIA process.

    Keywords: Regulatory Impact Assessment, Legislation, Regulation, Parliament, Legislative Studies
  • Pages 219-240

    The  connection  between  constitutional  law and administrative  law in France that  influenced by Georges Vedellchr('39')s theory about the »constitutionalization«, cause that  this two  branch close together. Then, the theory of the constitutionalization of administrative law was subsequently updated. The foundations  of  administrative law were strengthened  by the 1958 constitution,  which contained numerous provisions on administrative law. Ratification of this law a landmark in the constitutionalization of  French administrative law and have of great importance. The close relationship between the Constitutional Council and the State Council, which has increased in recent years with constitutional revisions, plays an important role in the constitutionalization of administrative law and administratizitaion of constitution law. So, these two movements  have seen as the perspective  about  creation of European  public law that cause a reciprocal  enrichment of administrative and constitution law and  the unity of public law in France.

    Keywords: Constitutional Law, Administrative Law, Constitutional Council, State Council, constitutionalization of Administrative Law, Administratizitaion of Constitutional Law
  • Pages 241-262

    Today, one of the new technologies that has been considered to combat corruption in some countries is electronic systems for reporting corruption. Given the importance of transparency and the fight against corruption in administrative affairs in the system of the Islamic Republic of Iran, this article descriptively and analytically seeks to answer the question of whether in the Islamic system such monitoring systems can be benefit from administrative health and the fight against corruption?
    What are its jurisprudential and legal principles and arguments? Also, what are the jurisprudential challenges of using it? Findings show that the need for public oversight in social affairs, the rule of maintaining the Islamic system, the morals of the wise and the need to protect public rights are among the jurisprudential and legal principles of using electronic systems to report corruption in the Islamic system. However, despite the efficiency of this electronic platform, it will naturally lead to challenges such as "maintaining the honor and dignity of employees and agents, the sanctity of defamation before proving a crime, etc." Existing checked

    Keywords: Electronic systems, Corruption, Public oversight, Public law, Rule of law
  • Pages 263-289

    Sometimes the time factor in conflict of laws, regulations, government decrees, and administrative decisions and announcements from the past and in the future leads to the loss of the acquired rights arising from them or as the results of contracts concluded by the administrative authority in the past or the disregard of legitimate expectations which are expected.This squandering of rights (acquired rights) and ignoring the expectations (legitimate expectations) created by law, procedure and sharia is not acceptable.
    The principle of protection of these acquired rights should be considered as the product of the "judicial" procedure of the Administrative Court of Justice, which, apart from not envisaging it as a principle protection in the constitution, in cases of non-observance of this principle by the administrative authority, The verdict of annulment of any decision, announcement and decree is issued, which in itself caused the violation of these rights has been issued many times.In the present article, the guarantee and protection of acquired rights in the administrative justice procedure has been examined and the strengths and weaknesses of this procedure have been examined.It seems that by considering several criteria, the Court of Administrative Justice can improve and expand its protection of these rights.

    Keywords: Acquired Rights, Non - Retroactivity of Administrative Decisions, Legitimate Expectations, Judicial Control (Review), Legal Security