فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناسی معاصر - سال نهم شماره 17 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال نهم شماره 17 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی یعقوبی چوبری*، مهدیه ساعدی صفحات 1-26

    جنسیت یکی از مهم ترین ابعاد هویت انسانی است که همواره موردتوجه جامعه شناسان قرار گرفته است و هرگونه اختلال در نظم جنسیتی، افراد را دستخوش ابهام و سردرگمی می کند. هدف این مقاله مطالعه پدیدارشناسانه تجربه زیسته افراد تراجنسی در شهر مشهد است. در این پژوهش از روش پدیدارشناسی در رویکرد کیفی استفاده شده است و جامعه آماری این پژوهش کلیه تراجنسی های شهر مشهد هستند. برای انتخاب نمونه ها از روش های نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی به طور همزمان استفاده شده است. در پژوهش حاضر برای گردآوری اطلاعات و داده ها از 10 نفر تراجنسی ساکن مشهد مصاحبه نیمه- ساخت یافته انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد عمده ترین مشکل تراجنسی ها، موقعیت مرزی است. این وضعیت، موجب «آشفتگی جنسیتی» در آن ها شده و اغلب در مرحله گذار یا «اتاق انتظار» جهت تغییر جنسیت معلق هستند. وضعیت برزخی، آن ها را با مشکلات متعددی مواجه کرده که در هفت تم اصلی مشخص شده است. این تم ها عبارتند از: موانع «روانی»، «اجتماعی»، «اقتصادی»، «فرهنگی»، «حاکمیتی»، «دینی» و «خانوادگی». هرچند تمام مساعی جامعه در جهت اسنتطاق و منقادسازی افراد به مثابه ی سوژه های جنسی است، اما وضعیت ابهام انگیز به آن ها فرصت می دهد تا انواع بازی ها شکل بگیرد و با اشکال مختلف مقاومت و نقیضه وار (طنز، تحقیر، مبدل پوشی) در جهت «تعلیق» و اسطوره زدایی از مرزبندی های جنسیتی هستند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه زیسته، تراجنسی، هویت یابی
  • نامدار حسینی*، خدیجه سفیری، سید محمد سیدمیرزایی صفحات 27-49

    خشونت خانگی یک رفتار عامدانه و نوعی فرافکنی نادرست احساسات درونی است که ممکن است همه افراد در شرایط و موقعیت های مختلف، مرتکب آن شوند. رفتارهای خشونت آمیز به ویژه در چارچوب خانه، همواره قربانیانی داشته که بنا به دلایلی ترجیح به سکوت و تحمل شرایط خشونت آمیز را داشته اند. این پژوهش با هدف بررسی علل به وجود آورنده و پیامدهای ناشی از آن، در میان قربانیان خشونت خانگی در شهرهای تازه آباد و جوانرود بعد از زلزله سال 1397، می باشد. روش پژوهش نظریه داده بنیاد می باشد که داده های موردنیاز آن از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافت با 15 نفر از مشارکت کنندگانی که سابقه قربانی بودن خشونت خانگی را داشتند، به دست آمده است. شیوه انتخاب مشارکت کنندگان، هدفمند و تعیین تعداد آن ها با رسیدن به مرحله اشباع، مشخص گردید. از مجموع 468 داده ی خام، 298 مفهوم، 39 خرده مقوله و 14 مقوله اصلی از داده های اولیه استخراج گردید. در نهایت مفهوم محوری "ناسازگاری خانوادگی"، به عنوان پدیده اصلی که بقیه مقولات را پوشش می داد، انتخاب گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین عوامل به وجود آوردن خشونت خانگی در مشارکت کنندگان، نارضایتی ناشی از مقایسه؛ ارتباطات منفی و پرخاشگری بیمارگونه می باشد. شرایط مداخله گر این پدیده عبارت است از خشونت ناشی از احساس محرومیت نسبی و سرکوبگری مردانه می باشد. استراتژی های مشارکت کنندگان، مبارزه و انتقام جویی یا انزواگزینی بود که پیامدهای آن گسست در روابط عادی خانواده و اثرات منفی روانی و ارتباطی می باشد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، ناسازگاری خانوادگی، قربانی خشونت، نظریه داده بنیاد
  • غلامرضا تاج بخش*، محمدرضا حسینی، مریم محمد میرزایی صفحات 51-72

    خیانت زناشویی به عنوان یکی از آسیب های اجتماعی خاموش در تاروپود زندگی های امروز رخنه کرده، بنابراین جستجوی زمینه شکل گیری این معضل فرهنگی و اجتماعی امری غیرقابل انکار است. پژوهش حاضر، در پی آن است که با توصیفی اکتشافی و تحلیلی از معنای خیانت زناشویی دریابد زمینه ها و دلایل خیانت زناشویی در بین متاهلین شهر بروجرد چه بوده است؟ و این کنش چه دلالت ها و پیامدهایی را با خود به همراه داشته؟ داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته گردآوری و از روش نظریه زمینه ای (گرندد تیوری) برای تحلیل داده ها استفاده شده است. با کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند با 20 نفر از زوجینی که حداقل یک بار در زندگی مرتکب خیانت زناشویی شده اند مصاحبه گردید. یافته های حاصل از پژوهش منجر به استخراج علل خیانت زناشویی (ناسازگاری عاطفی و مشکلات رفتاری، فرسایش رابطه جنسی)، زمینه ها (ضعف باورها و اعتقادات مذهبی، نگرش ها و گرایش های لذت جویانه، سن، نوع شغل، طول مدت ازدواج، تاثیر دوستان، روابط قبل از ازدواج)، استراتژی ها (مقصر جلوه دادن همسر، توجیه رابطه، سوءاستفاده از مذهب) و پیامدهای ناشی از آن (فرسایش سرمایه ی اجتماعی خانواده، افزایش مشکلات خانوادگی) گردید.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، ناسازگاری عاطفی و مشکلات رفتاری، نگرش ها و گرایش های لذت جویانه، فرسایش رابطه جنسی، فرسایش سرمایه اجتماعی خانواده
  • الهام عرب پور*، شراره مهدی زاده صفحات 73-113

    نظم، همبستگی و انسجام اجتماعی از مباحث مهم و پایه ای در جامعه و جامعه شناسی است. زندگی اجتماعی انسان در هر مرحله ای با نوعی همبستگی اجتماعی همراه بوده است. کثرت نظریه ها و پژوهش ها در این حوزه، نیاز به فراتحلیل را به منظور ترکیب و تجمیع یافته ها و ارزیابی نقاط قوت و ضعف افزون کرده است. این پژوهش به منظور مرور نظام مند مفاهیم موردنظر، از روش فراتحلیل کیفی، استفاده می کند. هدف اصلی، فراتحلیل کیفی مطالعات در حوزه انسجام اجتماعی و مطالعه تشخیصی از وضعیت تولید علمی مقالات درباره انسجام و همبستگی اجتماعی، جمع بندی تحلیلی و همچنین ارایه تحلیل جامعه شناسانه از اهمیت موضوع انسجام و همبستگی اجتماعی برای نهادهای برنامه ریز اجتماعی و سیاسی است. به این منظور 55 مقاله فارسی مرتبط با موضوع انسجام و همبستگی اجتماعی در بازه زمانی 1397-1380 شناسایی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد فقدان تعریف واحد و موردتوافق بین محققان منجر به تعاریف چندگانه براساس جهت گیری فرد محقق و ایدیولوژی وی شده است. از سوی دیگر، ماهیت چندبعدی و چند سطحی انسجام منجر به سطوح تحلیل متفاوت از موضوع و گاهی تقلیل گرایی از سوی پژوهشگران گردیده است.

    کلیدواژگان: نظم، انسجام، همبستگی، وفاق، فراتحلیل
  • مهناز فرهمند*، فاطمه دانافر، محبوبه پورابراهیم آبادی صفحات 115-145

    کودک همسری پدیده ای اجتماعی- فرهنگی است که در نقاطی از کشور زندگی دختران را متاثر نموده و منجر به بروز مشکلات و آسیب های فردی و اجتماعی بسیار می شود. براین اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی تجارب زناشویی کودک همسری در زنان شهرستان سیرجان کرمان است. روش پژوهش نظریه داده بنیاد و شیوه نمونه گیری هدفمند است که از طریق روش گلوله برفی با 20 نفر از زنان مصاحبه عمیق به عمل آمد. متن مصاحبه ها با استفاده از روش تجزیه وتحلیل کدگذاری نظری تحلیل شد. یافته های پژوهش که حاصل استخراج از مصاحبه هاست، شامل شرایط علی (کلیشه های جنسیتی، عدم گزینش همسر، عدم آگاهی)، شرایط زمینه ای (عدم آمادگی جنسی، عاملیت منفعل) و شرایط مداخله ای (درهم آمیختگی عاطفی، ضعف نقش، تعامل تنش زا) است که مقوله بی قدرتی زناشویی به منزله پدیده اصلی ظهور یافت. نتایج نشان می دهد که ازدواج در سنین پایین، زنان را با بی قدرتی در زمینه فردی و تعاملی در روابط زناشویی روبرو می کند. کنش آنان در مقابل مسئله بی قدرتی به شکل پنهان کاری، طلاق، سازگاری و سکوت اجباری رخ می دهد. از پیامدهای آن نیز می توان به دلزدگی زناشویی، عدم رضایت از زندگی، سرخوردگی، انزوای اجتماعی و طلاق عاطفی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: کودک همسری، درهم آمیختگی عاطفی -فکری، بی قدرتی زناشویی، تجارب زیسته، زنان سیرجان
  • ملیحه علی مندگاری، حجیه بی بی رازقی نصرآباد*، محمدرضا کارگر شورکی، راضیه میری صفحات 147-183

    از دست دادن غیرارادی شغل و یا عدم توانایی در به دست آوردن شغل با مشکلات بی شماری برای فرد، خانواده ها و جامعه ارتباط دارد. تجارب افراد از بیکاری با توجه به بستر نهادی هر جامعه در گروه های مختلف اجتماعی می تواند متفاوت باشد. پژوهش حاضر با هدف شناخت پیامدهای بیکاری روی زندگی جوانان با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شده است داده ها از طریق مصاحبه عمیق با 19 نفر از مردان و زنان بیکار 34-20 ساله شهر کرمانشاه جمع آوری شده است. شیوه نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی است. در این مطالعه تجارب بیکاری در پنج درون مایه اصلی تنش های روانی، اضمحلال هویت فردی و اجتماعی، مشکلات مالی، تضعیف نقش های خانواده و فرسایش سرمایه اجتماعی شناسایی شدند. یافته ها نشان داد بیکاری مهم ترین منبع استرس و نگرانی است. محدودیت مالی ناشی از بیکاری بر تصمیمات ازدواجی و فرزندآوری، کیفیت زندگی، روابط زوجین و تعاملات اجتماعی جوانان سایه افکنده است. تجربه مشترک پاسخگویان این مطالعه نشان داد نداشتن شغل چیزی فراتر از ناتوانی برای تامین هزینه های زندگی است. افراد بیکار نه تنها شغل خود، بلکه بسیاری از ابعاد هویت فردی و هویت اجتماعی را ازدست رفته و جایگاه خود را در نظام خانوادگی و اجتماعی تضعیف شده می بینند. لذا در کنار سیاست گزاریهای کلان اقتصادی اتخاذ مقررات مربوط به بیمه بیکاری، ارایه آموزش های لازم جهت توانمند سازی افراد و مهارت های کاریابی، آموزش های فنی و مهارتی رایگان یا ارزان قیمت برای هدایت افراد به سمت فعالیت های خوداشتغالی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: پیامدها، بیکاری، هویت، سرمایه اجتماعی، جوانان، شهر کرمانشاه
  • ستاره آزادی، سید سعید آقایی*، بهرام قدیمی صفحات 185-209

    ورزش های همگانی به جهت افزایش امید به زندگی از طریق ارتقای سلامت افراد جامعه، یکی از شاخص های توسعه انسانی جوامع محسوب می شوند. سازمان بهداشت جهانی، ورزش های شهروندی و همگانی را جزو ورزش هایی می داند که با کمترین هزینه برای همه ی افراد جامعه در دسترس باشد و موجب ارتقای بهداشت و سلامت جسمی و روانی جامعه شود. سالمندان به عنوان یکی از گروه های هدف ترویج ورزش همگانی در نظر گرفته شده اند. با توجه به جمعیت 6 درصدی سالمندان در ایران، توسعه ورزش همگانی برای این گروه ضروری است. این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین مشارکت در ورزش همگانی و کیفیت زندگی در گروه زنان و مردان 60 ساله سالمند شهر تهران و با پژوهشی میدانی و پیمایشی انجام شده است. در این تحقیق برای هر دو گروه زنان و مردان 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسشنامه ترکیبی است به این معنا که بخشی از سوالات خود محقق ساخته و بخشی از پرسشنامه استاندارد می باشد. انتخاب نمونه ها به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای از مناطق 22 گانه شهر تهران براساس اطلاعات اقتصادی خانوارها و درجه بندی سطح اقتصادی اجتماعی مناطق بوده است. نتایج این پژوهش رابطه بین مشارکت در ورزش همگانی با متغیرهای سلامت روانی، سلامت جسمی و احساس بهزیستی و منزلت نقشی را تایید می کند. همچنین خود اثربخشی ورزشی زنان و مردان سالمند و سبک زندگی سلامت محور با کیفیت زندگی سالمندان رابطه نشان داد.

    کلیدواژگان: ورزش همگانی، کیفیت زندگی، سالمندان، خود اثربخشی ورزشی، سبک زندگی سلامت محور، مشارکت ورزشی
  • افشار کبیری*، سعید سلطانی بهرام صفحات 211-241

    مصرف گرایی یا اصالت دادن به مصرف و هدف قرار دادن رفاه و دارایی های مادی یکی از مسایل جدی جامعه امروزی است. مصرف گرایی افزون بر عوامل و اثرات اقتصادی، دارای دلایل و پیامدهای فرهنگی و اجتماعی نیز هست. در جامعه ای که شعار خرید و مصرف بیشتر رواج می یابد، مصرف گرایی نه یک نیاز ضروری، بلکه به عنوان وسیله تمایز و به عنوان نماد منزلت اجتماعی خواهد بود. در این پژوهش پیمایشی، با توصیف ابعاد سبک مصرفی در بین شهروندان ارومیه به تعیین کننده های جامعه شناختی مصرف گرایی پرداخته شده است. ابزار گرداوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که اعتبار آن از طریق اعتبار صوری برآورد شده است. جامعه آماری شامل شهروندان ارومیه بوده که با فرمول کوکران 386 نفر به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS وLISREL  استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که، سبک مصرفی کارکردی یا نیازمحور در مقایسه با دیگر سبک های مصرفی دارای بیشترین فراوانی است. سبک مصرفی ارتباط معنی داری با متغیرهای جنس، سن، فردگرایی، مصرف رسانه ای و تاثیرپذیری از نفوذ دیگران داشته که این چهار متغیر حدود 29 درصد واریانس سبک مصرفی شهروندان ارومیه ای را تبیین می کنند ولی متغیرهای دینداری، قانون گرایی و توافق فرهنگی ارتباط معنی داری با سبک مصرفی نداشته است.

    کلیدواژگان: سبک مصرفی، مصرف رسانه ای، فردگرایی، دینداری، قانون گرایی، ارومیه
  • محمد رضا اردلان*، محسن احمدی، احمد عزیزی، پروانه محمدی صفحات 243-275

    پژوهش حاضر با هدف تبیین تجارب زیسته دانشجویان از کاربست شبکه های اجتماعی مجازی در نگاهداشت فایده مندی انجام گرفت. روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه ی آماری پژوهش دانشجویان کاربر شبکه های اجتماعی مجازی در دانشگاه رازی کرمانشاه بودند. برای تعیین حجم نمونه به جهت مدنظر بودن کفایت داده ها از نمونه گیری تا مرحله اشباع و روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. در نهایت حجم نمونه با در نظر گرفتن اشباع نظری به 21 نفر رسید. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و با کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. یافته ها 98 گزاره مفهومی اولیه با 12 مقوله فرعی و 2 گزاره مقوله ای اصلی را نشان داد و روابط بین آن ها در قالب الگوی ساختاری ارایه شد. نتایج نشان داد دانشجویان در تعامل با شبکه های اجتماعی مجازی تجارب مثبت و منفی زیادی را کسب کرده اند. بررسی تجارب زیسته دانشجویان می تواند به صورت شایسته ای به بازشناسی مزایا و معایب کاربست شبکه های اجتماعی مجازی و متعاقبا برنامه ریزی برای استفاده مناسب از این شبکه ها بیانجامد.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، شبکه های اجتماعی مجازی، دانشجویان، کاربران شبکه اجتماعی مجازی
  • میلاد بخشی، کامبیز حیدرزاده*، میراحمد امیرشاهی، روح الله زابلی صفحات 277-307

    اهمیت مصرف از چشم اغلب نظریه پردازان اجتماعی دور مانده است. گام نخستین در مطالعه مصرف، مطالعه در خصوص خرید است و انگیزه های خرید گام ابتدایی مطالعه خرید است. از سویی در سالیان اخیر با رشد فروشگاه های زنجیره ای، شاهد تغییرات انگیزه های خرید و رفتار متفاوت مصرف کنندگان و جامعه در مواجهه با این نوع فروشگاه ها هستیم که مبنای مطالعه حاضر بوده است. شناسایی انگیزه های خرید که باعث شکل گیری انواع مختلف سفر خرید و تعیین مقاصد خرید مختلف که قالب های فروشگاهی متفاوت هستند برای افراد دانشگاهی و خرده فروشان حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، تجربه زیسته خریداران کالاهای سوپرمارکتی در خصوص انگیزه های خرید است که با روش پدیدارشناسی و با به کارگیری مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق موردبررسی قرار گرفته است. ده همراهی در خرید و چهارده مصاحبه برای جمع آوری داده ها انجام شده است و سپس با نرم افزار MAXQDA2018 داده ها تحلیل شده است. براساس تحلیل ها، 9 مضمون اصلی در 3 گروه انگیزه های مرتبط با محصول، مرتبط با فروشگاه و لذت گرایانه شناسایی شدند. مضامین عبارتند از: انتخاب کالا، کیفیت کالا، کارکردی، خدمات درون فروشگاه، راحتی، محیط فروشگاه، ارزش خرید، ارضای نفس و ایفای نقش. براساس یافته های به دست آمده انگیزه های مرتبط با فروشگاه و همچنین انگیزه های لذت گرایانه برای کالاهای سودجویانه بسیار مهم و حیاتی هستند و می بایست توجه ویژه ای به آن ها داشت.

    کلیدواژگان: انگیزه های خرید، کالاهای سوپرمارکتی، پدیدارشناسی، انگیزه های لذت گرایانه، کالاهای سودجویانه
  • فرهاد امام جمعه*، حمیدرضا سلیمانی، معصومه مطلق صفحات 309-334

    زندگی ما در عصر حاضر به گونه ای است که همزمان دو دنیای «محلی و جهانی» را تجربه و وقوع آن را با فرایند اجتماعی و رو به گسترش جهانی شدن درک می کنیم. با توجه به مفهوم جهانی شدن و بهره گیری از تیوری های رونالد رابرتسون به جهت تاکید وی بر پویایی های اصلی، سیستمی و ساختاری جهانی شدن و مانویل کاستلز به جهت تکیه بر جامعه شناسی تاریخی توسعه جهانی، به بررسی رابطه آن با توسعه اجتماعی شهر اراک پرداخته شده است. این پژوهش با استفاده از روش کمی پیمایشی و بهره گیری از تکنیک پرسشنامه حاوی 24 گویه، به شیوه نمونه گیری با حجم نمونه 384 نفر انجام گرفت. یافته های حاصل از تحلیل داده ها نشان داد بین جهانی شدن و توسعه اجتماعی شهر اراک رابطه معناداری وجود دارد. بین جهانی شدن و اخلاق توسعه، عدالت اجتماعی و همبستگی اجتماعی رابطه معنادار و از سویی دیگر رابطه بین جهانی شدن و امنیت اجتماعی و کیفیت زندگی مثبت ارزیابی نگردید.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهان بودگی، توسعه، توسعه اجتماعی
  • منوچهر علی نژاد*، شهرام عالیپور صفحات 335-362

    عبارت «تجار کوچ رو» برای تبیین ماهیت فعالیت های اقتصادی بروجنی های ساکن در ایذه به کار برده شده است. این گروه از تجار بروجنی در مناسبات تجاری خود با بختیاری ها، به عنوان عشایر کوچ نشین، به شیوه ای عمل کردند که باعث تثبیت آن ها در شهرستان ایذه شده است. هدف این پژوهش فهم رفتار اقتصادی بروجنی های مقیم ایذه به مثابه یک استراتژی است. روش تحقیق در این مقاله کیفی، جامعه موردمطالعه بختیاری ها و بروجنی های تجار مقیم ایذه ، تعداد نمونه ی موردمطالعه حدود 30 نفر بود که 24 نفر از آن ها بروجنی های مقیم ایذه و 6 نفر از بختیاری های ساکن ایذه بوده است. شیوه نمونه گیری، هدفمند و در دسترس بوده و ابزار گردآوری داده ها نیز شامل مطالعه اسنادی، مصاحبه، مشاهده بوده است. با توجه به ماهیت روش مردم نگارانه در تحلیل و نتیجه گیری داده ها از توصیفی فربه استفاده شده است.  نتایج نشان می دهد که استراتژی های تجاری بروجنی های ساکن ایذه از مناسبات خاصی برخاسته که در طول تاریخ از طریق روابط اقتصادی با بختیارها و فرهنگ عشایر شکل گرفته است. این استراتژی ها ترکیبی از روحیه تجاری تجار کوچ رو و اصل وفاداری در روابط اقتصادی عشایر بختیاری ایذه بوده است که در این تحقیق، از آن ها، به عنوان 8 استراتژی تجاری نام برده شده است. این استراتژی عبارتند از جابجایی و مهاجرت همراه با عشایر کوچ نشین، فروش نسیه به عنوان یک اصل میراث انتقال یافته از پدران به فرزندان، استراتژی تقسیم محدوده بختیاری ها بین خود، گذشت در معامله، خرید نیمه ای زمین از بختیاری ها، عدم خروج سود از بازار، نوآوری و تغییر در روش های تجاری، پیوستگی و مداومت در تجارت و عدم شتاب زدگی.

    کلیدواژگان: بروجنی ها، عشایر بختیاری ها، ایذه، تجار کوچ رو، بوردیو، میدان اقتصادی
|
  • Ali Yaghobi Chobari *, Mahdie Saedi Pages 1-26

    Gender is one of the most important human identity aspects that has always been paid attention by sociologists. Any kind of disorder in the sexual order makes persons confused. The aim of this research is to do a phenomenological study of the lived experience of the transsexuals in Mashhad. In the current research, phenomenological method and qualitative approach have been used and the statistical population of this research is all transgender people in Mashhad. In this research, the purposive and snowball sampling methods have been simultaneously used. In the current study, semi-structured interviews have been conducted with 10 transsexuals, in order to gather the data. The research findings show that the main problem of transsexuals is the liminal situation. This condition has led to "gender trouble" in them and are often in transition stage or "waiting room" to change gender suspend. The liminal situation them have faced with various problems, which are identified in seven main themes. These themes such as: Problems of "psychological", "social", "economic", "cultural", "govermental", "religious" and "family". Although all of society's efforts are toward subjection and interpellation individuals as sexal subjects, but they are, through resistance and parodic((humor, humiliation, cross- dress ), in demythologize of gender boundaries.

    Keywords: phenomenology, Livd experience, Transsexual, Identification
  • Namdar Hosaini *, Khadijeh Safiri, Seed Mohammad Seedmerzaii Pages 27-49

    Domestic violence is a deliberate behavior and a kind of incorrect projection of inner feelings that anybody in different conditions and situations may commit. Violent behaviors, especially in house, always have victims who prefer silence and tolerating violent conditions for some reasons. This research aims to analyze causes and their consequences among domestic violence victims in Tazehabad and Javanroud after the earthquake of 2019. Research's method is grounded theory and its required data has been achieved via semi-structured interview with 15 contributors who have experienced domestic violence. Contributors were selected purposefully and their number determined by reaching saturation level. 298 concept, 39 subcategory and 14main category, were extracted among 468 raw data. Finally, Pivotal concept of "family incompatibility" were selected as main phenomenon which contains other categories. Results of research showed that the most important causes of domestic violence in contributors is dissatisfaction of comparison, negative relations and pathological aggression. Interferer conditions include violence caused by relative deprivation feeling and male repression. Contributors' strategy was struggle and revenge or seclusion that its consequences was rupture in normal family relations and negative psychological and communicational effects.

    Keywords: Domestic Violence, Family Incompatibility, Victim of Violence, Grounded Theory
  • Gholamreza Tajbakhsh *, Mohamreza Hosseini, Maryam Mohammad Mirzaei Pages 51-72

    Marital infidelity as one of the silent social ills has penetrated into the fabric of today's lives, so the search for the formation of this cultural and social problem is undeniable. The present study seeks to find out with an exploratory and analytical description of the meaning of marital infidelity. What were the grounds and reasons for marital infidelity among married people in Boroujerd? And what are the implications and consequences of this action? Research data were collected through semi-structured interviews and the grounded theory method was used to analyze the data. Using the theoretical and purposeful sampling method, 20 couples who have committed adultery at least once in their lives were interviewed. Findings of the study led to the extraction of causes of marital infidelity (emotional incompatibility and behavioral problems, sexual erosion), contexts (weakness of religious beliefs, hedonistic attitudes and tendencies, age, type of job, length Duration of marriage, the influence of friends, premarital relationships), strategies (blaming spouse, justifying relationship, abusing religion) and its consequences (erosion of family social capital, increasing family problems).

    Keywords: marital infidelity, emotional incompatibility, behavioral problems, hedonistic attitudes, tendencies, erosion of sexual relationship, erosion of family social capital
  • Elham Arabpour *, Sharareh Mehdizadeh Pages 73-113

    Order, solidarity and social cohesion are important and fundamental issues in society and sociology. Human social life at every stage has been associated with a kind of social solidarity. The multiplicity of theories and researches in this field has increased the need for meta-analysis in order to combine the findings and evaluate the strengths and weaknesses. This research uses qualitative meta-analysis method in order to systematically review the concepts. The main purpose of qualitative meta-analysis of studies in the field of social cohesion and diagnostic study of the status of scientific production of articles on social cohesion and solidarity, analytical summary and also to provide sociological analysis of the importance of social cohesion and social solidarity for social and political planning institutions. For this purpose, 55 Persian articles related to the issue of cohesion and social solidarity were identified in the period 1380-1397. The results show that the lack of a single and agreed definition among researchers has led to multiple definitions based on the orientation of the researcher and his ideology. On the other hand, the multidimensional and multilevel nature of coherence has led to different levels of analysis of the subject and sometimes reductionism by researchers.

    Keywords: order, coherence, solidarity, harmony, Meta-analysis
  • Mahnaz Farahmand *, Fatemah Danafar, Maboobeh Poorebrahimabadi Pages 115-145

    Spouse child is a social-cultural phenomenon that affects the lives of girls in some parts of the country and leads to many personal and social problems. So,The purpose of this study was to investigate the marital experiences of child marriage women in Sirjan city of Kerman. The research method is foundation Data Theory and the purposeful sampling method. In-depth interviews were conducted with 20 women through the snowball method. The text of the interviews was analyzed using theoretical coding analysis. The findings of the study, which are derived from interviews, contain causal conditions (gender stereotypes, non-choice of spouse, lack of awareness), contextual conditions (impotence, passive agency), the intervention conditions (emotional mixing, role weakness, stressful interaction) which he concept of marital powerlessness emerged as the main phenomenon. The results show that marriage at an early age exposes women to powerlessness in personal and interactive marital relationships. Their strategy to the problem of powerlessness comes in the form of secrecy, divorce, adaptation and forced silence. Consequences include marital dissatisfaction, life dissatisfaction, frustration, social isolation, and emotional divorce.

    Keywords: Marital child, Emotional-Intellectual Fusion, Marital Powerlessness, Life Experience, Sirjan Women
  • Maliheh Alimondegari, Hajiieh Bibi Razeghi Nasrabad *, Mohammad Reza Kargar Shoraki, Razyeh Miri Pages 147-183

    Involuntary job loss or inability to get a job is associated with countless problems for the individual, families and society. The experience of unemployment can vary depending on the institutional context of each society. The purpose of this study is to explore the consequences of unemployment on young people and has been done with a qualitative approach and descriptive phenomenological method. Data were collected through in-depth interviews with 19 unemployed men and women aged 20-34 in Kermanshah. The sampling methods are purposive and snowball. In this study, unemployment experiences were identified in five main themes; psychological stress, loss of individual and social identity, financial problems, weakening of family roles and erosion of social capital. The findings show that unemployment is the most important source of stress and anxiety. Unemployment-related financial constraints have overshadowed marriage and childbearing decisions, marital relationships, social interactions, and the quality of life of young people. The shared experience of the respondents in this study showed that not having a job is more than an inability to earn a living. Unemployed people lose not only their jobs, but also many aspects of individual and social identity. They consider their position in the family and social system to be weakened. Therefore In addition to macroeconomic policies, it is important to adopt regulations related to unemployment insurance, provide the necessary training to empower people and job search skills, free or inexpensive technical training and skills to guide people to self-employment activities.

    Keywords: Unemployment, Consequences, Identity, social capital, youth
  • Setare Azadi, Seyed Saeed Aghaee *, Bahram Ghadimi Pages 185-209

    Sport for all is considered one of the human development indexes in society as it promotes life expectancy through residents’ well-being. According to the World Health Organization (WHO), sport for all is defined as activities available for all individuals with the minimum cost and promote physical and mental health in the community. Elderly are considered among the target groups to advance sport for all. Considering that elderly comprise 6% of total population in Iran, developing the sport for all for this group is a requirement. The present study aims to investigate the relationship between participation in sport for all and quality of life for sixty-year-old men and women in Tehran, using field research and surveys. Here, we stablished a sample size of 400 for both men and women. The data were gathered by a combined questionnaire, i.e. comprised from author’s own made questions and those from a standard questionnaire. Multi-stage clustering method was employed for sampling from the 22 different districts of Tehran, based on the economic information of households and their level of socioeconomic status in these regions. The results of this study confirm the correlation between participation in sport for all variables of mental health, physical health, well-being and esteem. Moreover, elderly men and women's athletic self-efficacy and health-oriented lifestyle showed a correlation with the quality of life of the elderly.

    Keywords: Sport for all, quality of life, Elderly, athletic self-efficacy, health-oriented lifestyle, athletic participation
  • Afshar Kabiri *, Saeed Soltani Bahram Pages 211-241

    Consumerism and targeting welfare and material assets is one of the most serious issues in society. In addition to economic factors and effects, consumerism also has cultural and social causes and consequences. In a society where the slogan of shopping and consumption is more prevalent, consumerism will not be a necessity but as a means of distinguishing and as a symbol of social status. The current research has addressed the sociological determinants of consumer behavior by describing the types of consumption patterns among the citizens of Urmia. A researcher-made questionnaire was used for data collection and its validity was estimated through face validity. The statistical population consisted of the citizens of Urmia who were selected by Cochran formula and 386 people were selected by stratified random sampling. The findings of the study show that functional or need-based consumption styles have the highest frequency compared to other consumption styles. Consumption style had a significant relationship with the variables of age, gender, individualism, media consumption and influence of others which explained about 29% of the variance of Urmia citizens' consumption style, but religiosity, legalism and cultural agreement didn, t have a significant relationship with consumption style.

    Keywords: consumption style, media consumption, individualism, religiosity, legalism, Urmia
  • Mohammad Reza Ardalan *, Mohsen Ahmadi, Ahmad Azizi, Parvaneh Mohammadi Pages 243-275

    The purpose of this study was to express of Students' experiences of using virtual social networks in terms of usefulness. The research method was qualitative of phenomenological type. The statistical population of this study was student users of virtual social networks at the University of Razi Kermanshah. To determine the sample size because of the adequacy of the data, sampling to saturation stage and purposeful sampling method was used. Finally, the sample size reached 21 by considering the saturation. The data were collected using semi-structured interviews and analyzed by open, axial and selective coding. The findings revealed 98 initial conceptual propositions with 12 sub categories and 2 propositions of the main categories and the relationships between them were presented in the form of a structural pattern. The results showed that students had a lot of positive and negative experiences in interacting with virtual social networks. A review of student’s experiences can adequately recognize the benefits and disadvantages of using virtual social networks and, consequently, planning to make good use of these networks Leads.

    Keywords: Lived Experiences, Virtual Social Network, Students, Virtual Social Networks Users
  • Milad Bakhshi, Kambiz Heidarzadeh *, Mirahamad Amirshahi, Rohollah Zaboli Pages 277-307

    The importance of consumption is often underestimated among social theorists. The first step in the study of consumption is the study of shopping, and the motivation of shopping is the first step of the study of shopping. On the other hand, in recent years, with the growth of chain stores, we are witnessing changes in shopping motivations and different behaviors of consumers and society in the face of these types of stores, which has been the basis of this study. Identifying the shopping motivations that shape different types of shopping trips and identifying different shopping destinations that are different store formats is important for academics and retailers. The aim of this study is the lived experience of shoppers of FMCG regarding shopping motivations, which has been examined by the phenomenological method and using participant observation and in-depth interviews. Ten accompanying shoppers and fourteen interviews were conducted to collect data and then the data was analyzed with MAXQDA2018 software. Based on the analysis, 9 main themes were identified in 3 groups of product-related, store-related, and hedonic motivations. Topics include product selection, product quality, utilitarian, store service, convenience, store environment, shopping value, self-gratifications, and role-play. Based on the findings, store-related motivations, as well as hedonic incentives, are very important and vital for GMCG goods, and special attention should be paid to them.

    Keywords: Shopping Motivation, FMCG, phenomenology, Hedonic motivation
  • Farhad Emamjome *, Hamidreza Soleimani, Masomeh Motlaq Pages 309-334

    Our life in the present age is such that we simultaneously experience the two worlds "local and global" and understand its occurrence with the social process and the growing globalization. According to the concept of globalization and using the theories of Ronald Robertson and Manuel Castells, its relationship with the social development of Arak has been studied. This research was conducted by using a quantitative survey method and using a questionnaire technique containing 24 items, by sampling method with a sample size of 384 people. Findings from data analysis showed that there is a significant relationship between globalization and social development in Arak. Also between globalization and development ethics, social justice and social solidarity and a significant relationship between globalization and social security and quality Life was not evaluated positively.

    Keywords: globalization, Being universal, Development, Social Development
  • Manuochehr Alinejad *, Shahram Alipoor Pages 335-362

    The term "nomadic traders" is used to describe the nature of the economic activities of the Borujenis living in Izeh. In their trade relations with the Bakhtiaris, this group of Borujeni merchants, as nomadic tribes, acted in a way that established them in the city of Izeh. The purpose of this study is to understand the economic behavior of Izeh residents as a strategy. The research method in this qualitative article was the study population of Bakhtiari and Borujenians living in Izeh. The sampling method was purposeful and available and the data collection tools included documentary study, interview, and observation. Due to the nature of the ethnographic method in analyzing and concluding the data, a fat description has been used. The results show that the business strategies of the Borujenis living in Izeh arose from special relations that have been formed throughout history through economic relations with the Bakhtiaris and nomadic culture. These strategies have been a combination of the business spirit of nomadic traders and the principle of loyalty in the economic relations of the Bakhtiari tribes of Izeh, which in this research, have been named as 8 business strategies. These strategies include relocation and migration with nomadic tribes, selling credit as a principle of inheritance passed down from fathers to children, strategy of dividing the Bakhtiari region among themselves, passing on a deal, buying half of the land from the Bakhtiari dynasty, not leaving the market, innovation and change. In business methods, consistency and continuity in business and non-haste.

    Keywords: Borujenia, Bakhtiari nomads, Izeh, nomadic merchants, Bourdieu, economic field