فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبیات تطبیقی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نجمه دری*، جعفر فسائی صفحات 1-25

    جهان هدایت، جهان اشباع شده از مفهوم نیهیلیسم است؛ جهانی فاقد معنا و سرشار از تضادها و تناقض های چند بعدی و پیچیده. آثار داستانی، تابلوهای نقاشی، ترجمه ها و بقیه شوون حیات فرهنگی صادق هدایت به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر تکانه های شدید نیست انگاری هستند. در طرف دیگر، یووال نوح هراری قرار دارد که سال ها پس از هدایت، از چشم اندازی تقریبا یکسان به مسایل بنیادینی از قبیل انسان، خداوند و هستی پرداخته است؛ بر این اساس، مسئله اصلی مقاله حاضر، تبیین و سپس تطبیق نوع نگاه هراری در کتاب پرمخاطب و مشهور انسان خردمند: تاریخ مختصر بشر و صادق هدایت در داستان های کوتاه، نسبت به سه مولفه بنیادین خداوند، انسان و هستی و سپس تبیین خاستگاه چنین برداشت هایی است. ذکر این نکته ضروری است که تطبیق نظر این دو نویسنده و تحلیل اندیشه‏های آنها که گاه در تعارض با آموزه‏های مبین انسانی-اسلامی قرارمی‏گیرد به معنی تایید توسط نویسندگان مقاله نیست و دیدگاه انتقادی مطرح شده در جای جای مقاله فلسفه پوچ‏انگارانه ایشان را به چالش می‏کشد.  نتایج حاصل از تشریح و تحلیل آثار مذکور با رویکرد تطبیقی و بر پایه مکتب آمریکایی، نشان می دهد هر دو نویسنده در نسبت با مولفه های مورد نظر همسو هستند و در این میان، مسیر آنها از مجرای علم مدرن و به صورت اخص از آراء زیست شناسان عبور کرده است. خداناباوری، افول انسان و در نهایت انحطاط جهان، ازجمله مهمترین وجوه اشتراکی است که میان هدایت و هراری برجسته شده است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-تحلیلی و جمع آوری اطلاعات نیز بر مبنای جستجوی کتابخانه ای بوده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، صادق هدایت، یووال نوح هراری، انسان خردمند، نیهیلیسم
  • نسرین فلاح*، سارا اسدپور صفحات 26-55

    کارل ریموند پوپر (1902- 1994)، فیلسوف اتریشی، دیدگاه خود را با عنوان عقلانیت انتقادی مطرح کرد و به سرعت این نظریه در ابعاد متفاوت زندگی بشر سایه افکند. این دیدگاه با منسوخ ساختن دیدگاه های فلسفه سنتی یا عقلانیت فراگیر، تحولی مهم در زمینه معرفت شناسی بود. عقلانیت انتقادی، با نفی انحصار حقیقت به فرد یا گروه خاصی، دستیابی به حقیقت مطلق را رد می کند. لزوم تعقل درباره مسایل مختلف و تلاش برای بهبود خطای خود در پرتو توجه به استدلال انتقادی دیگران، نزدیکی به حقیقت را امکانپذیر می سازد. این پژوهش به شیوه ای تحلیلی- توصیفی با مطالعه همه جنبه های نظریه وی، آن را در پنج محور عمده طبقه بندی کرده است. پس از آن با مطالعه دیوان غزلیات حافظ، شاعر نامدار ایران در قرن هشتم ه.ش. و تاکید بر ماهیت انتقادی آن، شباهتهای اساسی این دو متفکر منتقد شرح و طبقه بندی شده است. شباهتهای ساختاری اندیشه حافظ، با تاکید بر ماهیت شهودی معرفت وی و عینی گرایی و جامعه محوری همزمان آن، در پنج مقوله ویژگی معرفت و صاحبان آن، منابع معرفت و شیوه های کسب آن و نمودهای اخلاقی و مذهبی معرفت ارایه شده است. شباهتهای اساسی این مقایسه، دیدگاه فرازمانی حافظ و اندیشه انتقادی جامع وی را در برخود با ناملایمات روزگارش اثبات نموده است.

    کلیدواژگان: عقلانیت انتقادی، معرفت شهودی، کارل پوپر، غزل حافظ
  • سیامک سعادتی*، علیرضا حاجیان نژاد صفحات 56-80

    بینامتنیت به بررسی روابط موجود در بین متون می پردازد. چراکه در هر متنی اشاراتی به آثار پیش از آن وجود دارد. ازاین رو، می توان گفت که هیچ متن جدید و بکری وجود ندارد. در بینامتنیت دو متن باهم مقایسه می شوند: یک متن زیر و یک متن زبر. ژنت، بینامتنیت را به سه دسته تقسیم می کند که در قالب: حضور صریح و اعلام شده، پنهان و ضمنی یک متن در متن دیگر، قابل بررسی است. نگارندگان در این نوشتار، ابتدا ریشه حکایات و اندیشه های عرفانی مولوی را در دفتر اول مثنوی در آثار عرفانی، داستانی، تفسیری، دواوین شعر و کتب تاریخی عربی کاویده، سپس این حکایات را بر اساس نظریه بینامتنیت ژنت به سه دسته تقسیم کرده اند. در این مرحله، متن زیرین مثنوی مشخص شده است. این متن زیرین باید هم تقدم زمانی و تاریخی بر متون دیگر داشته و هم بیشترین شباهت را با روایت مثنوی داشته باشد. در نهایت شباهت ها و تفاوت های دو متن بررسی شده است. این بررسی نشان می دهد که مولوی بسیاری از کتب تاریخی، تفسیری، داستانی و عرفانی عربی پیش از خود را خوانده و آن ها را در لابه لای مثنوی آورده است. هرچند در همه موارد بررسی شده، وی اندیشه های عرفانی و حکایات پیشین را برای نیل به اهداف عرفانی، کلامی و اخلاقی خود با تغییراتی همراه ساخته است. در این میان، ابن الفارض و ثعلبی در بخش نظریات عرفانی و حکایات، بیشتر از دیگران در دفتر اول مثنوی حضور دارند.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، خوانش بینامتنی، مثنوی معنوی، آثار عربی
  • مریم شریف*، شراره چاوشیان صفحات 81-104

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نظام های جنسیتی مردسالار بر مطالبات زنان در فرهنگهای گوناگون است.  پرسش این است که آیا ساز وکار این نظام ها در جوامع متفاوت به گونه ای مشابه عمل می کند و منجر به نتایج یکسانی می شود؟ نکات اشتراک یا افتراق مطالبات زنان در راستای نیل به برابری مدنی و سیاسی با مردان در فرهنگ های مختلف کدام اند؟ دراین راستا با تکیه بر خوانشی موسع از نظریه فمینیستی، با توجه به نظریه سلطه مردانه بوردیو و در چارچوب بایسته های ادبیات تطبیقی، نوشته های دو نویسنده زن از دو فرهنگ ایرانی (عالمتاج قایم مقامی) و فرانسوی (کنستانس دو سلم) انتخاب شدند. مطالعه مضمونی آثار و اندیشه های ایشان در دو جامعه در حال گذار (انقلاب مشروطه در ایران و انقلاب 1789 فرانسه) به روشی توصیفی-تحلیلی و با اتکا به ابزار اسنادی- کتابخانه ای، حاکی از این است که سلطه مردانه، فارغ از تفاوتهای فرهنگی و خاستگاه های سیاسی و جغرافیایی، مطالبات مشترکی را در راستای رفع تبعیض از زنان در خانواده، نظام آموزش و نیز سیاست شکل داده است.

    کلیدواژگان: عالمتاج قائم مقامی، کنستانس دو سلم، تشابهات ادبی، نقد فمینیستی، سلطه مردانه
  • یعقوب اسعدی، نواز الله فرهادی*، حسین اسماعیلی صفحات 105-132

    در تمام گونه های ادبیات، خواب و پدیده های مربوط به آن از مهم ترین بن مایه های شاعران و نویسندگان می باشد که از زوایای مختلف، بدان نگریسته شده است. مولانا در بیش تر موارد، پیامش را به صورت طبیعی و بر پایه ساختار مبتنی بر عادت های زبانی و نظام فکری صوفیانه بیان نمی کند. او شالوده انتظارات و تصورات خواننده را با در هم ریختن اساس تعاریف عرفانی بر هم می ریزد، در نگرش سیال و قاعده گریز مولانا، هر واژه می تواند برخلاف مصطلاحات و مفاهیم تثبیت شده صوفیانه، رنگ و مفهومی تازه به خود بگیرد. خواب نیز در ذهن مولانا با نگرشی چندوجهی درهم تنیده شده است و هر لحظه نمود دیگر می یابد. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و شیوه کتابخانه ای با بررسی غزلیات مولانا و کتاب «از وجود به موجود» لویناس به مقایسه مفهوم شب هراسی و خواب هراسی از منظر مولانا و امانویل لویناس از دیدگاه مکتب آمریکایی پرداخته شده است. نتایج پژوهش بر آن است که هر دو اندیشمند بر این باورند که خواب هراسی، جزء اولین منزل ها در سیر و سلوک و اساس حرکت است. دعوت مولانا و لویناس دعوت به فراسو و فراروی از وضعیت انسان اسیر در دنیا و ترک آداب نظری و پرداختن به سلوک حقیقی با کمک بیداری حقیقی و پرداختن به "دیگری" است. لویناس دیگری را جایگزین خدا در مقام نامتناهی قرار می دهد و در اندیشه مولانا دیگری همان معشوق است و شمس در مقام معشوق برای مولانا آمیزه ای از صفات زمینی و آسمانی است و به آنچه که لویناس درباره دیگری می گوید شباهت دارد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، خواب هراسی، دیگری، مولانا جلال الدین، امانوئل لویناس، غزلیات شمس
  • علی دهقان*، فرشاد ولی زاده صفحات 132-161

    انسان تنها موجودی است ‏که به هستی خود می‏اندیشد. این اصل مبنای نوعی جهان‏بینی فلسفی‏ است که به اگزیستانسیالیسم یا وجودمداری شهرت دارد. در این نگرش، امکان‏های وجودی محدودی برای رهایی از تضادها و تناقض‏های درونی و نیز گریز از هستی معناباخته‏ در اختیار انسان قرار دارد. از همین رو انسان در مواجهه با وجود، به‏ احساس عدم تعلق، تعلیق و رنج‏ها و دلهره‏هایی وجودی دچار می‏گردد. در تبیین این احساس، برخی از اندیشمندان وجودمداری مانند کافکا، با برگزیدن زبان روایت و ساختار نمادین ادبیات داستانی به مباحث خشک و تخصصی اگزیستانسیالیسم، صبغه‏ای هنری بخشیدند و برخی از نویسندگان معاصر ایرانی نیز این روش و نگرش را برگزیدند. از آنجایی که دیدگاه های موجود در این زمینه بر تاثر صادق هدایت از کافکا تاکید دارد، هدف این مقاله بررسی مقایسه ای و تطبیقی یکی از مظاهر جهان‏ بینی فلسفی مزبور، در برجسته ‏ترین آثار ادبی‏ این دو نویسنده است. بدین منظور مقوله های «دلهره» وجودی در چهار داستان کافکا و هدایت بررسی و مشخص شد که معناباختگی، هویت باختگی، تنهایی، تعلیق، تردید، ترس و محکومیت ازلی، کنش های ذهنی و عینی شخصیت‏های داستان های هر دو نویسنده را شکل داده اند. افزون بر مساله تاثر هدایت و وجه اشتراک دو نویسنده در اصل «دلهره»، داستان های هدایت بیشتر به دلهره های حوزه معرفت شناختی و روان شناختی تعلق دارد. اما رمان های کافکا بیشتر دلهره های عمیق اعتقادی را به نمایش می گذارد.

    کلیدواژگان: هدایت، کافکا، اگزیستانسیالیسم، هستی، دلهره
|
  • Najmeh Dorri*, Jafar Fasaei Pages 1-25

    Hedayat’s world is filled with nihilistic notions. A world that lacks meaning and is filled with inconsistencies and multi-layered discrepancies. Fictional characters, paintings, translations among other works justify the nihilistic notions behind Hedayat’s cultural life both directly and indirectly. Hence in his stories, Sadegh Hedayat is a character directed to a world of oblivion. This bleakness and descent are more perceivable than any other concept in his work life. However, on the other end of the spectrum is Yuval Noah Harari. A historian who views the world, God, and humans with almost the same perspective long after Hedayat. In the mind of this renowned historian, a strong emphasis on the power of humans in material life is noticeable.  As a result, in this article, an effort is made to expound and compare Harrari’s view in his book Homo-Sapiens along with Hedayat’s short stories concerning three basic elements; God, Human, and the world. In addition, the important aspect of this study is to explain the origin of such viewpoints. A comparative study based on the American school demonstrates that both writers carry the same view about those basic elements mentioned above, and rely on modern biological theories such as Darwinian theory. In the minds of these two writers, humans do not carry any holy or humanistic value; accordingly, the confusion that runs through the minds of Hedayat’s characters respond to this notion

    Keywords: Comparative Literature, Sadegh Hedayat, Yuval Noah Harari, Homo-Sapiens, Nihilism
  • Nasrin Fallah*, Sara Asadpur Pages 26-55

    Carl Raymond Popper(1902- 1994), an Austrian philosopher presented his theory as critical rationalism and affected quickly this theory in different aspects of human life. Critical rationalism with criticism of traditional and inclusive rationality created an important development in the field of epistemology. This article with the descriptive and analytical method by studying all aspects of his theory has classified it into five major aspects. after that by studying the sonnet of Hafez, a famous Iranian poet in the eighth century, with emphasizing its critical nature, basic similarities between these two great critics are described and classified. Structural similarities of Hafiz thought has been classified into five major aspects such as the property of cognition and its masters, sources of cognition and its techniques, and the moral and religious appearance of it with emphasis on the nature of his intuitive cognition and simultaneously his objectivity and attention to society. The basic similarities of this comparison have proven Hafiz transcendental opinion and critical thought in the encounter to events of his period.

    Keywords: Critical Rationalism, Intuitive cognition, Carl Raymond Popper, Sonnet of Hafez
  • Siamak Saadati*, Alireza Hajiannezd Pages 56-80

    Intertextuality examines the relationships between texts. Because in every text there are references to earlier works. It can be said that there is no new and original text. In intertextuality, two texts are compared: a text below and a rough text. Genette divides intertextuality into three categories, which can be examined in the form of the explicit, implicit, and implicit presence of one text in another. In this article, the authors first explore the roots of Rumichrchr('39')s mystical anecdotes and thoughts in the first book of Masnavi in mystical, fictional, interpretive works, Davin poetry, and Arabic historical books. Then he divides these anecdotes into three categories based on Genetchrchr('39')s theory of intertextuality. At this stage, the following text of Masnavi is specified. This text below should have both chronological and historical precedence over other texts and should be most similar to Masnavichr('39')s narration. This study shows that Rumi had read many Arabic historical, interpretive, fiction, and mystical books before him and brought them to the margins of Masnavi. However, in all the cases studied, he has changed mystical thoughts and previous anecdotes to achieve his mystical, theological, and moral goals. Meanwhile, Ibn al-Farid and al-Thalabi are more present in the first book of Masnavi than others in the field of mystical theories and anecdotes.

    Keywords: intertextuality, intertextual reading, Rumi's Masnavi, Arabic works
  • Maryam SHARIF*, Sharareh Chavoshian Pages 81-104

    The purpose of this study is to investigate the effect of patriarchal and gender systems on womenchr('39')s demands in different cultures. The question is whether the mechanism of these systems works in the same way in different societies and leads to the same results? What are the commonalities or differences between womenchr('39')s demands for civil and political equality with men in different cultures? In this regard, based on a broad reading of the feminist theory, according to Bourdieuchrchr('39')s theory of male domination and within the requirements of comparative literature, the writings of two women writers from two cultures, Iranian (Alamataj Ghaem Maqami) and French (Constance de Salm), were selected. A thematic study of their works and ideas in two societies in transition (Constitutional Revolution in Iran and the French Revolution of 1789) shows that male domination, regardless of other cultural characteristics, leads to the same demands to eliminate discrimination against women in the family, education as well as politics.

    Keywords: Alamtaj Qaem Maqami, Constance de Salm, Feminist Criticism, Literary Similarities, Male Domination
  • Yaqub Asadi, Nawazullah Farhadi*, Hossein Esmaeili Pages 105-132

    In all types of literature, dreams and related phenomena are among the most important foundations of poets and writers, which have been viewed from different angles. In most cases, Rumi does not express his message naturally and is based on a structure based on linguistic habits and the Sufi system of thought. The dream is also intertwined in Rumichrchr('39')s mind with a multifaceted attitude and finds a different manifestation every moment. In this research, with a descriptive-analytical method and a library method, by examining Rumichrchr('39')s lyric poems and Levinaschrchr('39')s book "From Existence to Existence", the concept of a night owl and sleep aversion from the perspective of Rumi and Emmanuel Levinas from the perspective of the American school has been studied. The results of the study suggest that both thinkers believe that drowsiness is one of the first features in the course and behavior and the basis of movement. The invitation of Rumi and Levinas is an invitation to go beyond the situation of a captive human being in the world and to abandon theoretical customs and to engage in true conduct with the help of true awakening and to address the "other". Levinas substitutes another God for an infinite position, and in the opinion of another Rumi, the same is the beloved, and Shams in the position of the beloved is for Rumi a mixture of earthly and heavenly attributes and is similar to what Levinas says about another

    Keywords: Comparative Literature, Dream Phobia, Another, Maulana Jalaluddin, Emmanuel Levinas, Ghazals of Shams
  • Ali Dehghan*, Farshad Valizadeh Pages 132-161

    Hedayat and Kafka Man is the only being who thinks about his being. This principle is the basis of a kind of philosophical worldview known as existentialism or existentialism. In this view, man has limited existential possibilities to get rid of internal contradictions and contradictions and escape from meaningful existence. Therefore, in the face of existence, man experiences the feeling of non-suspension, suspension, and suffering, and existential apprehensions. In explaining this feeling, some existential thinkers such as Kafka, by choosing the language of narration and the symbolic structure of fiction to the dry and specialized issues of existentialism, gave an artistic character, and some contemporary Iranian writers chose this method and attitude. Since the views in this field emphasize the influence of Hedayat from Kafka, the purpose of this article is to compare and contrast one of the manifestations of this philosophical worldview in the most prominent literary works of these two authors. To this end, the components of existential "apprehension" in the four stories of Kafka and Hedayat were examined and it was determined that semantics, identity loss, loneliness, suspense, doubt, fear, and eternal condemnation, mental and objective actions of the characters of each story. They have formed two writers. In addition to the influence of guidance and the commonality of the two authors in the principle of "apprehension", the stories of guidance are mostly related to the apprehensions of epistemology and psychology. But Kafkachrchr('39')s novels show deep religious apprehension.

    Keywords: Hedayat, Kafka, Existentialism, Anxiety