فهرست مطالب

نشریه تحقیقات کاربردی خاک
سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلی نیکنام، حجت امامی*، رضا خراسانی صفحات 1-13
    آتش سوزی تاثیرات چشمگیری بر پوشش گیاهی و ساختمان خاک دارد.  هدف این پژوهش، مطالعه تاثیر آتش سوزی بر برخی ویژگی های فیزیکی خاک در سه کاربری (کشاورزی، جنگل و مرتع)، واقع در استان گلستان بود. بدین منظور، کاربری های جنگل و کشاورزی در شهرستان گرگان و مرتع در شهرستان کلاله که دچار آتش سوزی شده بودند، انتخاب شدند. نمونه برداری از سه عمق سطحی (صفر تا 5 سانتی متر) و زیرسطحی (15-5 و 30-15 سانتی متر)، در سه تکرار انجام شد. همچنین، از خاک شاهد (آتش سوزی نشده) مجاور هر کاربری به طور مشابه از سه عمق و سه تکرار نمونه برداری شد. برای بررسی تفاوت ویژگی های اندازه گیری شده در خاک تحت آتش سوزی و خاک منطقه شاهد بدون آتش سوزی، از آزمون t مستقل در سطح 5 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار رس، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، تخلخل، گنجایش هوایی، شاخص پایداری ساختمان خاک، شاخص S دکستر و کربن آلی در اثر آتش سوزی  به ترتیب در لایه 5-0 سانتی متری تحت آتش سوزی، نسبت به خاک شاهد به طور معنی داری کاهش نشان دادند. به طوری که به ترتیب در کاربری جنگل، مرتع و کشاورزی، مقدار رس 24، 11 و 6، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها 47، 9/41 و 4/7، تخلخل 10، 8 و 9، گنجایش هوایی 6/34، 4/21 و 3/27، شاخص پایداری ساختمان خاک 6/25، 4/7 و 3/11، شاخص S دکستر 7/19، 4/15 و 3/7 و کربن آلی 8، 6/9 و 7/13 درصد کاهش یافت، در حالی که در لایه های زیرسطحی خاک میزان کاهش معنی دار نبود. همچنین، جرم مخصوص ظاهری در خاک تحت آتش سوزی نسبت به خاک شاهد به طور معنی داری در سطح 5 درصد در عمق 5-0  سانتی متر در کاربری جنگل، مرتع و کشاورزی به ترتیب 11، 8 و 6 درصد افزایش یافت و در لایه های زیرسطحی معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، شاخص S، شاخص پایداری ساختمان، تخلخل تهویه ای
  • نیلوفر محمدی، عطاالله خادم الرسول* صفحات 14-27

    استخراج و بهره برداری از ترکیبات نفتی و فرآورده های آن، منجر به آلودگی خاک و محیط زیست پیرامونی می گردد. بنابراین، اصلاح خاک های آلوده به مواد نفتی از اهمیت شایانی برخوردار است. در این پژوهش، تاثیرات زغال زیستی باگاس نیشکر و زیوپلانت به عنوان مواد اصلاح کننده، بر برخی از ویژگی های خاک های آلوده به هیدروکربن های نفتی در محدوده میدان نفتی اهواز بررسی گردید. برای این منظور، پس از بازدیدهای میدانی و نمونه برداری به روش سیستماتیک کاملا تصادفی درون بلوک، نمونه های خاک به گلدان های 7 کیلوگرمی منتقل شد و تیمارهای آزمایشی در سطوح 2، 4 و 6 درصد وزنی به خاک افزوده شد. سپس رطوبت در سطح 25 و 50 درصد FC به خاک اعمال گردید و نمونه ها به مدت 100 روز انکوباسیون شدند. پس از اتمام انکوباسیون، جرم ویژه ظاهری، تخلخل، ظرفیت نگهداشت رطوبت خاک، درصد کل هیدروکربن های نفتی و مدت زمان نفوذ قطرات آب اندازه گیری شد و در نهایت، کلاس آبگذری خاک تعیین گردید. همچنین، نمودار کروماتوگرافی تغییرات هیدروکربن های نفتی توسط دستگاه GC ترسیم شد. بر اساس نمودار کروماتوگرافی، حدودا 50 درصد نرمال آلکان ها را کربن C13-C20 تشکیل می دهد. نتایج نشان می دهد که افزودن زغال زیستی باگاس نیشکر و زیوپلانت به خاک، منجر به کاهش جرم ویژه ظاهری، افزایش تخلخل کل، افزایش نفوذپذیری و افزایش نگهداشت رطوبت توسط خاک می گردد. با افزایش سطح افزایشی تیمارها به خاک، میزان اثربخشی آنها نیز بیشتر شده است و در مجموع تیمار 6 درصد زغال زیستی در سطح رطوبتی 25 درصد FC، از بیشترین اثربخشی برخوردار بود. کمترین جرم ویژه ظاهری و بیشترین تخلخل حاصله، مربوط به سطح 6 درصد زغال زیستی و در سطح 25 درصد FC می باشد. همچنین، سطح 6 درصد زیوپلانت، مقدار PWP را از 8 درصد نمونه شاهد به حدود 16 درصد افزایش داده است. بدین ترتیب، استفاده از این تیمارها که در راستای اهداف مدیریت پایدار می باشد، نقش بسزایی را در بهبود ویژگی های فیزیکی خاک ایفاء می نماید.

    کلیدواژگان: تخلخل خاک، کروماتوگرافی گازی (GC)، کلاس آبگذری، مدیریت پایدار، نفوذ قطرات آب
  • پناه محمدی*، عباس احمدی، بختیار فیضی زاده، علی اصغر جعفرزاده، مهدی رحمتی صفحات 28-40

    فرسایش خاک بر اثر آب، یکی از مهمترین عوامل ویرانی زمین به شمار رفته و امروزه به عنوان یک خطر زیست محیطی جدی در سراسر جهان تلقی می گردد. امروزه به کارگیری سنجش از دور در پروژه های حفاظت و فرسایش خاک مرسوم است که در بیشتر آنها از عکسهای هوایی استفاده می شود که با وجود مزایای فراوان، دارای محدودیت هایی نیز هستند. در پژوهش حاضر، با استفاده از داده های ماهواره ای با قدرت تفکیک بالا مربوط به ماهواره سنتینل-2 و تلفیق آن با عکسهای هوایی و نقشه های پایه، و اجرای روش های مختلف طبقه بندی اعم از پیکسل پایه و شیءگرا، با هدف آشکارسازی و پهنه بندی سطوح فرسایشی خاک، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. پس از انجام عملیات ستادی، تصحیح های اتمسفری و هندسی، انجام پیش پردازش و پردازش های اولیه روی تصاویر سنتینل-2، در نهایت اقدام به آشکارسازی و پهنه بندی سطوح فرسایش در حوزه آبخیز لیقوان گردید. به منظور ارزیابی صحت و دقت هرکدام از روش های به کار رفته در این تحقیق، معیارهای ارزیابی دقت تولید کننده و کاربر، صحت کلی و ضریب کاپا بررسی و مقایسه شدند. بر اساس نتایج حاصله، روش طبه بندی نظارت شده با به کارگیری الگوریتم نقشه زاویه طیفی و فاصله ماهالانویی، به ترتیب با دقت تولید کننده 78/77 و 33/33 دارای بیشترین و کمترین دقت برای طبقه بندی برخوردار هستند. همچنین، به طور کلی معیار صحت کلی و ضریب کاپا نیز به ترتیب با مقادیر حداکثر 72 و 62 درصد، بیانگر دقت و صحت متوسط نقشه های تولیدی الگوریتم های پیکسل پایه می باشند. در حالیکه نتایج حاصله از پردازش شیءگرا نشان می دهد که بر اساس هر دو معیار دقت تولید کننده و دقت کاربر، روش های شیءگرا باعث افزایش 12 درصدی دقت نسبت به روش های پیکسل پایه شده است. نتایج طبقه بندی با الگوریتم های شیءگرا و بر اساس صحت کلی برابر 88 و 84 درصد به ترتیب برای الگوریتم های ضریب روشنایی و تلفیق ضریب روشنایی و شیب و بر اساس معیار ضریب کاپا نیز برای این دو الگوریتم به ترتیب 86/0 و 79/0 بدست آمد که نشان دهنده افزایش قابل قبول صحت طبقه بندی در استفاده از الگوریتم های شیءگرا در مقایسه با الگوریتم های پیکسل پایه است.

    کلیدواژگان: الگوریتم های شیءگرا، پردازش تصاویر ماهواره ای، فرسایش خاک، قطعه بندی تصاویر
  • پیمان عباس زاده دهجی*، زهرا کریمی، محسن حمیدپور، عبدالرضا اخگر صفحات 41-56

    پالایش خاک های آلوده به عناصر سنگین به وسیله گیاهان یکی از روش های مقرون به صرفه و دوست دار محیط زیست است. در مواردی برای افزایش کارایی گیاهان در استخراج فلز سنگین از ریزموجودهای مفید خاکزی استفاده می شود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سودوموناس ها ریزوسفری بر افزایش پاکسازی مس از خاک با فرآیند گیاه پالایی توسط گیاهان مختلف انجام شد. مرحله اول کشت در یک طرح کاملا تصادفی با 11 تیمار گیاهی (ذرت، سورگوم، گندم، کلزا، زنیان، قیچ، مریم گلی، تاج خروس، رازیانه، یونجه و کدو) و در سه تکرار انجام گرفت. بیش ترین غلظت و جذب مس به ترتیب در قیچ با 173 میلی گرم بر کیلوگرم و کدوی پوست کاغذی با 222 میکروگرم بر گلدان بود. پنج گیاه انتخابی کدو، ذرت، گندم، کلزا و قیچ براساس بیش ترین غلظت و جذب مس برای کشت دوم انتخاب شد. کشت دوم گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل نوع گیاه در پنج سطح (کدو، ذرت، کلزا، گندم و قیچ) و باکتری شامل سه سطح (عدم تلقیح باکتری، تلقیح سویه Pseudomonas putida PA2 و تلقیح سویه Pseudomonas fluorescence PA3) در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش وزن خشک اندام هوایی و ریشه؛ غلظت و جذب عنصر مس در اندام هوایی و ریشه و هم چنین تغییرات شیمیایی مس در ریزوسفر بررسی شد. کاربرد هر دو سویه باکتری باعث افزایش معنی دار وزن خشک، غلظت و جذب مس در اندام هوایی و ریشه در مقایسه با شاهد شد. از بین گیاهان نیز گیاه کدو به دلیل زیست توده ی بالا، بیش ترین جذب مس در اندام هوایی (2/90 میکروگرم بر گلدان) (موثرموثرترین در گیاه استخراجی) و گیاه ذرت به دلیل وزن خشک ریشه ی بالا بیش ترین جذب مس در ریشه (428 میکروگرم بر گلدان) (موثر در گیاه تثبیتی) را دارا بود. بررسی شکل های شیمیایی مس در خاک ریزوسفری نشان داد که تلقیح باکتری های محرک رشد PA2 و PA3 به ترتیب باعث افزایش 9/41 و 37 درصدی شکل های محلول و قابل تبادل مس و کاهش 05/7 و 41/6 درصدی شکل باقی مانده شدند. نتایج کلی نشان داد که باکتری های محرک رشد گیاه می توانند نقش موثری در افزایش کارایی گیاه پالایی به ویژه در فرآیند گیاه استخراجی داشته باشند و گیاه کدو با بیش ترین مقدار جذب مس کاراترین گیاه در فرآیند گیاه پالایی مس در این پژوهش بود.

    کلیدواژگان: ذرت، کدو، گیاه پالایی، فلزات سنگین، عصاره گیری دنباله ای
  • ناصر میران، میرحسن رسولی صدقیانی*، ولی فیضی اصل، ابراهیم سپهر، مهدی رحمتی، سلمان میرزایی صفحات 57-71

    حاصلخیزی خاک توصیف کننده توانایی و قابلیت خاک برای تامین شرایط بهینه رشد گیاه می باشد. اطلاع از وضعیت حاصلخیزی خاک و تهیه نقشه های مربوط به آن، نقش اساسی در برنامه ریزی پایدار کشاورزی، به حداکثر رساندن سود اقتصادی، حفظ کیفیت خاک و جلوگیری از تخریب محیط زیست دارد. به منظور ارزیابی وضعیت حاصلخیزی خاک در بخشی از دیم زارهای جنوب استان آذربایجان غربی و شمال استان کردستان، تعداد 101 نمونه به صورت تصادفی از (عمق 0 تا 25 سانتی متری) این مناطق اخذ و ویژگی های مختلف خاک از قبیل pH، EC، کربنات کلسیم معادل و عناصر غذایی نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم، آهن، منگنز، روی و مس تعیین شد. برای تفسیر نتایج و تهیه نقشه حاصلخیزی خاک از شاخص عناصر غذایی (NIV) استفاده شد. نتایج نشان داد، که در 100 درصد اراضی هدایت الکتریکی در کلاس کم و pH گل اشباع در کلاس زیاد قرار دارد. کربن آلی و کربنات کلسیم معادل به ترتیب در 72 و 61 درصد اراضی در کلاس متوسط قرار دارند. نیتروژن کل در 94 درصد اراضی در کلاس متوسط، فسفر قابل جذب در 94 درصد اراضی در کلاس کم، پتاسیم قابل جذب تقریبا در 100 درصد اراضی در کلاس زیاد، آهن قابل جذب در 88 درصد اراضی در کلاس کم، روی قابل جذب در 33 درصد اراضی در کلاس کم، 39 درصد در کلاس کفایت و در 28 درصد در کلاس زیاد، مس و منگنز قابل جذب در  100 درصد اراضی در کلاس کم قرار داشتند.با توجه به نتایج به دست آمده استنباط شد، که روش NIV واجد توانایی لازم جهت ارزیابی وضعیت حاصلخیزی خاک می باشد و پیش بینی های انجام گرفته توسط این روش با حد بحرانی های گزارش شده برای گندم دیم مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: ارزش شاخص عناصر غذایی، عملکرد محصول، نقشه حاصلخیزی خاک
  • فاطمه احمدنیا*، علی عبادی، مسعود هاشمی، اکبر قویدل، صغری قهرمانی صفحات 72-87
    استفاده مداوم از سیستم های تک کشتی و خاک ورزی بیش از حد، خاک های کشاورزی را در بسیاری از مناطق ایران تخریب کرده است. تاثیر کوتاه مدت گیاهان پوششی روی ویژگی های منتخب خاک در یک مطالعه مزرعه ای در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. چهار تیمار آزمایشی شامل، تک کشتی یولاف، تک کشتی خلر، کشت مخلوط آن ها و کنترل بدون گیاه پوششی بود. بالاترین و کمترین زیست توده اندام هوایی 13/198 و 06/124 گرم در مترمربع بود و به ترتیب از کشت مخلوط و تک کشتی خلر به دست آمد. زیست توده بالا منجر به سرکوب علف های هرز در مقایسه با کنترل شد. وزن خشک علف های هرز به ترتیب به میزان 04/33 و 12/41 درصد در تک کشتی یولاف و کشت مخلوط کاهش یافت. بالاترین میزان کربن آلی خاک (21/1 درصد) و بیشترین جمعیت میکروبی (105×5/6 تعداد در گرم) از تیمار آزمایشی کشت مخلوط به دست آمد. کشت مخلوط، تک کشتی یولاف و تک کشتی خلر به ترتیب 53/51، 72/50 و 11/49 درصد فشردگی خاک را کاهش دادند. با این حال، جرم مخصوص ظاهری خاک، تخلخل خاک و میزان نفوذ آب تحت تاثیر گیاهان پوششی قرار نگرفت. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که تغییرات کوتاه مدت در برخی از ویژگی های خاک مرتبط با زیست توده و گونه های گیاهان پوششی است. به طور کلی، ترکیبی از گیاهان پوششی بر تغییر ویژگی های خاک تاثیر بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، جمعیت میکروبی، زیست توده، سلامت خاک، فشردگی خاک
  • عباس حسنی*، حبیب شیرزاد، رسول جلیلی مرندی، عباس صمدی صفحات 88-101
    شوری یکی از تنش های مهم محیطی است که رشد و تولید محصول را در ایران محدود ساخته است. زیتون (Olea europea L.) یکی از مهم ترین و گسترده ترین درختان میوه در ناحیه مدیترانه می باشد. در سال های اخیر، سطح باغ های زیتون در ایران گسترش قابل توجهی یافته است. به علاوه، اغلب ارقام مورد استفاده در این باغ ها ارقام خارجی می باشند که اطلاعات کمی در مورد رفتار آن ها در شرایط ایران و به ویژه تحمل آن ها در برابر شوری وجود دارد. از این رو، به منظور مطالعه اثرات شوری کلرور سدیم بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی نهال های یک ساله دو رقم زیتون، یکی رقم میشن (یک رقم خارجی) و دیگری رقم ماری (یکی از مهم ترین ارقام ایرانی)، یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای شوری به وسیله آبیاری با آب حاوی غلظت های صفر، 25، 50، 100 و 200 میلی مولار نمک کلرور سدیم اعمال گردیدند. نتایج نشان داد که شوری کلرور سدیم اثر معنی داری بر صفات مورد ارزیابی دارد. با افزایش غلظت نمک در آب آبیاری، ویژگی های رشدی (ارتفاع نهال، تعداد و سطح برگ ها، تعداد و طول شاخه های جانبی، قطر ساقه، وزن تر و خشک برگ و ساقه و وزن خشک ریشه)، محتوی نسبی آب برگ، میزان کلروفیل و غلظت پتاسیم برگ کاهش یافت، در حالی که میزان انباشت پرولین و قندهای محلول کل و غلظت سدیم و کلر در برگ ها افزایش نشان داد. در مجموع، یافته های این تحقیق نشان داد که رقم میشن به واسطه ی داشتن مقادیر پتاسیم، میزان کلروفیل و RWC بیشتر، انباشت بیشتر پرولین و قندهای محلول و تجمع کمتر یون های سدیم و کلر در برگ ها، از میزان مقاومت بیشتری نسبت به رقم ماری در برابر شوری برخوردار است.
    کلیدواژگان: پرولین، زیتون، شوری، صفات رشدی، محتوی نسبی آب
  • فروزان رضایی نسب، نعیمه عنایتی ضمیر*، رویا زلفی، ندا مرادی صفحات 102-116
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نقش ریزجانداران محرک رشد گیاه بر توزیع شکل های فسفر در یک خاک آهکی تحت کشت ذرت (Zea mays L.) و ارزیابی ارتباط آن ها با ویژگی های میکروبی خاک انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی شامل تیمارهای شاهد (بدون مایه زنی میکروبی)، مایه زنی خاک با باکتری های  Staphylococcus hominisو Brevundimonas sp.، قارچPiriformospora indica و مخلوط قارچ و باکتری در پنج تکرار تحت شرایط گلخانه ای اجرا شد. بذر ذرت در گلدان های سه کیلوگرمی کشت شد و بعد از سه ماه، شکل های مختلف فسفر معدنی و آلی، برخی ویژگی های میکروبی خاک (کربن و فسفر زیتوده میکروبی و فعالیت آنزیم فسفاتاز) و میزان جذب فسفر در گیاه اندازه گیری شدند. نتایج نشان دهنده تاثیر مایه زنی میکروبی بر شکل های معدنی و آلی فسفر و هم چنین جذب فسفر در گیاه بود. ترتیب اجزاء معدنی فسفر در خاک شاهد به صورت Ca10P>Ca8-P>Ca2-P>Al-P>Olsen-P>Fe-P> OCC-Pو در خاک دارای مخلوط میکروبی به صورتCa10P >Ca2-P>Olsen-P>Al-P>Ca8-P >Fe-P > OCC-Pبود. اجزاء قابل دسترس فسفر شامل فسفر اولسن، فسفرآلی نسبتا پایدار و ناپایدار همبستگی مثبت و معنی داری (p<0.01) با جذب فسفر توسط گیاه داشتند. هم چنین همبستگی مثبت و معنی داری (به ترتیب 98/0، 73/0 و 87/0) بین فسفر قابل استخراج به روش اولسن با فسفر و کربن ز یتوده میکروبی و آنزیم فسفاتاز قلیایی وجود داشت. به طورکلی نتایج نشان دهنده نقش مثبت مایه زنی میکروبی به ویژه در تیمار مخلوط قارچ و باکتری ها در افزایش قابلیت دسترسی فسفر برای گیاه بود. بیش ترین مقدار فسفر قابل استخراج به روش اولسن و فسفر جذب شده در گیاه در تیمار مخلوط قارچ و باکتری ها با تفاوت معنی دار (p<0.05) نسبت به سایر تیمارها به ترتیب با مقادیر  02/34 میلی گرم بر کیلوگرم و 52/11 میلی گرم به ازای هر گلدان حاصل شد.
    کلیدواژگان: دی کلسیم فسفات، فسفاتاز، فسفر آلی، فسفر زیتوده میکروبی، مایه زنی
  • الناز رضایی، کامران زینال زاده* صفحات 117-129
    در طول چند دهه گذشته، هندسه فرکتالی به طور گسترده ای به عنوان یک ابزار توانمند در بیان خصوصیات محیط متخلخل و مدل سازی هیدرولیکی خاک استفاده شده است. در این تحقیق، قابلیت کاربرد مقادیر بعد فرکتال حاصل از منحنی دانه بندی (DPSD) و منحنی رطوبتی (DSMC) در برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع با مدل جدید فرکتالی قنبریان و همکاران (2018) مقایسه و ارزیابی گردید. به این منظور، هشت نمونه خاک شنی با دانه بندی مختلف در استوانه هایی با قطر داخلی 4/4 و ارتفاع 5 سانتی متر تهیه شدند. دانه بندی نمونه ها با روش ترکیبی الک خشک و خیس تعیین گردید. میزان رطوبت در هشت مکش مختلف از صفر (وضعیت اشباع) تا 10 کیلوپاسکال در جعبه شنی و در 19 فشار مختلف از 18 تا 1500 کیلوپاسکال با صفحات فشاری اندازه گیری شدند. برای تمام نمونه ها، جرم مخصوص ظاهری و حقیقی، میزان تخلخل کل نمونه ها و هدایت هیدرولیکی اشباع (به روش بار ثابت) نیز اندازه گیری گردید. DPSD و DSMC نمونه ها به ترتیب با استفاده از داده های منحنی دانه بندی و منحنی رطوبتی تعیین شدند. میزان شاخص خطای جذر میانگین مربعات حاصل از برآورد منحنی رطوبتی (RMSE) با بکارگیری DSMC و DPSD به ترتیب در بازه 004/0 تا 022/0 و 009/0 تا 069/0 به دست آمدند. نتایج نشان داد که با کاربرد DSMC، منحنی رطوبتی خاک با دقت بالاتری نسبت به DPSD پیش بینی شد. همچنین، بررسی ها نشان داد مقادیر بعد فرکتال جرمی نمونه ها، همبستگی معنی داری با بعد فرکتال منفذی نداشت. خطای جذر میانگین لگاریتمی مربعات (RMSLE) در مورد مقادیر برآوردی هدایت هیدرولیکی اشباع با استفاده از DSMC و DPSD به ترتیب برابر با 286/0 و 306/0 حاصل شد. با وجود عدم اختلاف معنی دار بین دو بعد فرکتال مورد مطالعه، به کارگیری مقادیر DSMC به عنوان تصویری از خصوصیات میکروسکوپیک محیط و ترکیب آن با تیوری پرکولاسیون، دقت برآورد منحنی رطوبتی و هدایت هیدرولیکی اشباع را ارتقاء داده است.
    کلیدواژگان: تئوری پرکولاسیون، مدل های تئوری، منحنی دانه بندی، منحنی رطوبتی خاک، مدل های PSF
  • احمد بایبوردی، فرهاد مشیری، علی کلانتری اسکویی، ساغر چاخرلو* صفحات 130-142

    تغییر اقلیم کره زمین، ناشی از اثرگلخانه ای گازهای کربنی جو زمین بوده و مهم ترین تهدید توسعه پایدار و امنیت غذایی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان نظیر ایران است. یکی از راهکارهای مقابله با این مشکل، ترسیب کربن در خاک و در اکوسیستم های گیاهی است. مقدار کربن آلی در خاک سه برابر بیش از کربن در بافت تمام گیاهان و دو برابر بیش از کربن اتمسفر است. در این تحقیق تاثیر محصولات زراعی و افزودن کود دامی و کاه وکلش از طریق اندازه گیری برخی از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، بر میزان کربن ترسیب شده در خاک مورد ارزیابی قرار گرفت. تعدادی نمونه خاک (در مجموع 308 نمونه) از عمق صفر تا 30 سانتی متر برداشت شد. ویژگی های خاک نظیر بافت خاک، پی اچ، هدایت الکتریکی، کربن آلی، جرم مخصوص ظاهری و کربن ترسیب شده برآورد شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. برای تعیین توزیع مشخصات نمونه ها از میانگین و انحراف استاندارد آمار توصیفی استفاده شد. برای ارایه مدل از روش رگرسیون گام به گام استفاده شد. تحلیل نتایج نشان داد که در بین ویژگی های بررسی شده خاک ها در طی سه سال متوالی، در اثر اضافه کردن کوددامی و کاه کلش باقی مانده از محصول قبلی به زمین های زراعی، رابطه ترسیب کربن خاک با تمامی ویژگی های اندازه گیری شده به غیر از شن خاک معنی دار است. ترسیب کربن خاک در سال سوم زراعی (پیاز) از 84/4 به 68/5 کیلوگرم بر مترمربع افزایش یافت. در محصول پیاز که سال سوم و بعد از گندم کشت شده است وجود کاه و کلش حاصل از کود آلی در حدود 30 درصد و کود دامی استفاده شده در حدود 70 درصد باعث افزایش کربن آلی شده است. در نهایت ترسیب کربن به صورت نقشه برای هر دو محصول با کمک داده های مکان دار برداشت شده و نرم افزارArc Map  تهیه شد.

    کلیدواژگان: ترسیب کربن خاک، دشت تبریز، کود آلی، محصولات زراعی، Arc Map
|
  • Leyli Niknam, Reza Khorassani Pages 1-13
    Fire has a considerable impact on vegetation and soil structure. The purpose of this study was to investigate the effect of fire on some soil physical properties of agricultural, forest, and pasture land uses in Golestan province. For this purpose, agricultural and forest land uses were selected from Gorgan province, and the pasture land use from Kalaleh as well, which were exposed to fire. Soil samples were taken from three surface (0-5cm) and subsurface depths (5-15 and 15-30 cm) for each land use in triplicate. Meanwhile, the control (non-fire) was sampled similarly. Independent t-test was carried out at p < 0.05 to compare differences between soil properties in burned and control areas. The results showed that clay content, mean weight diameter of aggregates (MWD), porosity, air capacity, structural stability index (SI), Dexter S index, and organic carbon were significantly (p < 0.05) decreased at the depth of 0-5 cm in all land uses. So that in forest, pasture, and agricultural land uses the decreasing contents were 24, 11, and 6 % for clay, 47, 41.9, and 7.4% for MWD, 10, 8, and 9 % for porosity, 34.6, 21.4, and 27.3 % for air capacity, 25.6, 7.4, and 11.3 % for SI, 19.7, 15.4, and 7.3 % for Dexter’s S index, and 8, 9.6 and 13.7 % for organic carbon, respectively, while decrement percentages of these properties were not significant at subsurface layer. Burned soils bulk density significantly (p < 0.05) compared to the control at the depth of 0-5 cm, which increment percentages of bulk density in forest, pasture, and agricultural land uses were 11, 8, and 6 % respectively, but it wasn’t significant at the subsurface layer.
    Keywords: Air capacity, Fire, S Index, Structural stability index
  • Nilufar Mohammadi Pages 14-27

    Extraction and exploitation of total petroleum hydrocarbons (TPHs) led to the contamination of soil and environment. Therefore, remediation of TPHs contaminated soils is necessary. The effects of biochar produced from bagasse and zeoplant as organic amendments on some physical properties of contaminated soils with TPHs were evaluated in Ahvaz, Khuzestan Province. Systematic soil sampling was performed based on the block with completely randomize design with three replications. The soil samples were transferred to the pots (7 kg) and treatments added to the soils in the 2, 4 and 6 % levels. Afterwards, the soil moisture was adjusted on 25 and 50% of field capacity (FC). All treatments were incubated for 100 days. After incubation, bulk density, porosity, FC, PWP, TPHs, water drop penetration time and the soil penetration class were measured. Meanwhile, the variation of hydrocarbons was analyzed using Gas Chromatography (GC). Based on the GC graph, approximately 50% of normal alkanes are C13-C20. Results showed that the application of biochar and zeoplant to the soil caused to decrease of bulk density and increase the total porosity, the permeability of soil, and water retention. Moreover, the efficiency of treatments was increased by increasing of treatment application. The highest efficiency was found with 6% of biochar with 25% of moisture content, also the 6% of zeoplant enhanced the PWP from 8% in the blank to 16%. So, the application of organic treatments improved soil properties; therefore, and have an important role on sustainable management.

    Keywords: Gas chromatography (GC), Permeability class, Soil porosity, Sustainable management, Water drop penetration (WDP)
  • Panah Mohammadi *, Abbas Ahmadi, Bakhtiar Feizizadeh, AliAsghar Jafarzadeh, Mehdi Rahmati Pages 28-40

    Water erosion is one of the most important causes of soil destruction, and it is considered a serious environmental hazard all over the world. Recently, remote sensing is customarily used in conservation and erosion projects that most of them use air photography which, despite the many benefits, bot have limitations. The present study was aimed to detect and zoning soil erosion levels using high resolution of Sentinel-2 satellite image, its integration with aerial photographs, base maps, and implementation of various classification methods, including pixel-based and object-oriented techniques. After the staff operations, atmospheric and geometric corrections, pre-processing, and processing done on images of Sentinel-2 for detecting the area of erosion in the Lighvan watershed. In order to evaluate the correctness and accuracy of each method in this study, the criterions of user and producer accuracy, accuracy and kappa coefficient were compared. Based on the results, the supervised tuning method with user accuracy equal 77.78 and 33.33, has the highest and lowest accuracy for classification using spectral angle map algorithm and Mahalanubis distance, respectively. The maximum of overall accuracy and kappa coefficients, 72 and 62 percent, respectively, indicate the medium accuracy of the produced maps with pixel based algorithms. The results of object-oriented processing show that based on user and producer accuracy, object-oriented methods have increased accuracy (12 %) compared to pixel-based methods. Classification results with object-oriented algorithms and based on overall accuracy, 88 and 84 percent, respectively, for the brightness and the combination of brightness and slope, and the kappa coefficient for these two algorithms was 0.86 and 0.79, respectively. This result represents an acceptable increase in classification accuracy in the use of object-oriented algorithms compared to pixel base algorithms.

    Keywords: Object-Oriented Algorithms, Image Processing, Soil Erosion, Image Segmentation
  • Payman Abbaszadeh Dahaji *, Zahra Karimi, Mohsen Hamidpour, Abdalreza Akhgar Pages 41-56

    Remediation of heavy metals contaminated soils by plants is one of the most cost-effective and environmentally friendly methods. In some cases, useful soil microorganisms are used to increase the plants efficiency in heavy metal remediation. The aim of this study was to investigate the effect of rhizospheric pseudomonads on increasing the phytoremediation efficiency in copper (Cu)-contaminated soils. The first experiment was carried out in a completely randomized design in three replications with 11 plant treatments (Maize (Zea mays), sorghum (Sorghum bicolor), wheat (Triticum aestivum), canola (Brassica napus), Fennel (Foeniculum vulgare), Amaranth (Amaranthus), Salvia (Salvia officinalis), Zygophyllum (Zygophyllum), Ajwain (Trachyspermum ammi), alfalfa (Medicago sativa) and pumkin (Cucurbita)). The highest Cu concentration and uptake  were related to Zygophyllum with 173 mg kg-1 and pumkin with 222 µg pot-1, respectively. Five plants including pumpkin, maize, wheat, canola, and Zygophyllum were selected based on the highest Cu concentration and uptake of  for the second experiment. The second experiment was designed in a completely randomized design with two factors including plant types at five levels (pumkin, maize, canola, wheat and Zygophyllum) and three levels of bacteria (non-bacterial inoculation, Pseudomonas putida PA2 strain, Pseudomonas fluorescence PA3) in three replications. In this section, the shoots and roots dry weight; Cu concentration and uptake in shoots and roots, as well as the chemical changes of the Cu in the rhizosphere were investigated. The use of both strains of the bacteria significantly increased the dry weight, concentration and uptake of Cu in shoots and roots compared to the control. Among the plants, pumpkin had the highest uptake of Cu in shoots due to high biomass (90.2 µg pot-1) (the most effective in phytoextraction) and maize due to its high root weight had the highest Cu uptake (428 µg pot-1) (effective in high Phytostabilization). Investigation of the chemical forms of Cu in the rhizosphere showed that inoculation by PA2 and PA3 growth-promoting bacteria increased 41.9 and 37% of soluble and exchangeable forms of Cu respectively, and decreased the residual form of copper up to 7.05 and 6.41%. The overall results showed that the growth-promoting bacteria play an effective role in increasing the phytoremediation, especially the phytoextraction and pumpkin with the highest Cu uptake was the most efficient plant in the Cu phytoremediation in this study.

    Keywords: Heavy metals, Maize, Pumpkin, phytoremediation, sequential extraction
  • Naser Miran, Mirhassan Rasouli Sadaghiani *, Vali Feiziasl, Ebrahim Sepehr, Mehdi Rahmati, Salman Mirzaei Pages 57-71

    Soil fertility represents the soil ability to provide optimal plant growth conditions. Information on soil fertility status and preparation of related maps, plays an essential role in sustainable agricultural planning, maximizing economic benefits, maintaining soil quality, and preventing environmental degradation.In order to evaluate soil fertility status in some drylands in south of western Azerbaijan province and north of Kurdistan province, 101 samples were randomly collected and different soil properties such as pH, electrical conductivity (EC), calcium carbonate equivalent (CCE), and total nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn), and copper (Cu) were measured.Nutrient Index Value (NIV) was used to interpret the results and map soil fertility.The results showed that 100% of the soil EC and pH of areas were classified in the low and high classes, respectively.Organic carbon (OM) and CCE were in the medium class in 72% and 61% of the areas, respectively.Total Nitrogen in 94% of areas in medium class, available P in 94% of areas in low class, K in almost 100% in high class, available Fe in 88% of areas in low class, Zn in 33% in low class, 39% in adequate class, and 28% in high class, Cu and Mn available in 100% of areas are in low class.It can be concluded that NIV method is useful to evaluate soil fertility status and its predictions conform to the reported critical level for rainfed wheat.

    Keywords: Nutrient Index Value, Product performance, Soil Fertility Map
  • Fatemeh Ahmadnia *, Ali Ebadi, Masoud Hashemi, Akbar Ghavidel, Soghra Ghahremani Pages 72-87
    Continuous use of monoculture systems and excessive tillage has degraded agricultural soils in many regions of Iran. The short-term impact of cover crops on selected soil properties was investigated in a field study in 2018. The experiment was laid out as complete randomized block with three replications. The four experimental treatments included, monoculture of oat and monoculture chickling pea, their mixture, and no cover crop as control. Highest and lowest aerial biomass were 198.1 gm-2 and 124.1 g m-2 and obtained from mixed cover crop and sole chickling pea, respectively. The higher biomass resulted in significant weed suppression, compared with control. Weed dry weight reduced by 33.04% and 41.12% in oat monoculture and mixed cover crops, respectively. The highest soil organic carbon (1.21%) and highest microbial population (6.5 × 105 per gram of soil) were obtained from mixed cover crop experimental plots. Cover crop mixture, and monoculture of oat and monoculture chickling pea reduced soil compaction by 51.5%, 50.7%, and 49.1%, respectively. However, soil bulk density, soil porosity, and rate of water infiltration were not affected by cover crop treatments. Results obtained in this study indicated that short-term changes in some soil properties are related to both, biomass and cover crop species. Overall, a mixed of cover crops was more influential on changing soil properties.
    Keywords: Biomass, carbon sequestration, Microbial population, Soil compaction, Soil health
  • Abbas Hassani *, Habib Shirzad, Rasoul Jalili Marandi, Abbas Samadi Pages 88-101
    Salinity is a major environmental stress that limits plant growth and productivity in Iran. Olive (Olea europea L.) is one of the most valuable and widespread fruit trees in the Mediterranean area. In the last years, the surface of olive orchards has increased considerably in Iran. Furthermore, cultivars used in these orchards are often foreign and little is known about their behavior under Iran climate conditions, especially about their tolerance to salinity. Hence, in order to study the effects of NaCl salinity on some morphological and physiological properties of one-year-old rooted cuttings of two olive cultivars (Mission (a foreign cultivar) and Mary (one of the most important Iranian cultivars)), a pot experiment was conducted in factorial based on randomized complete blocks design with four replications. Saline treatments were imposed by irrigation with water containing 0, 25, 50, 100 and 200 mM of NaCl. The results showed that NaCl salinity has significant effects on the parameters. The plants grow parameters (plant height, number and area of leaves, number and length of axillary shoots, stem diameter, fresh and dry weight of leaves and stems, dry weight of root) were decreased by increasing of NaCl concentration in irrigation water. Relative water content (RWC), chlorophyll content and leaf potassium concentration were decreased as well. However, converse effect was found in proline, total soluble sugars (TSS), and concentration of Na and Cl in leaves. Overall, the findings of this study showed that cv. Mission because of higher potassium concentration, chlorophyll content and RWC, higher accumulation of proline and TSS and lower concentration of Na and Cl in leaves was more resistant to salinity than cv. Mary.
     
    Keywords: Growth parameters, Olive (Olea europea), Proline, Relative water content, Salinity
    Keywords: Growth parameters, Olive (Olea europea), Proline, Relative water content, Salinity stress
  • Forouzan Rezaeinasab, Naeimeh Enayatizamir *, Roya Zalaghi, Neda Moradi Pages 102-116
    The present study was performed in order to investigate the effect of plant growth promoting microorganisms on distribution of phosphorus forms in a calcareous soil under maize (Zea mays L.) cultivation and to evaluate these forms relationship with soil microbial characteristics. The experiment was carried out as a completely randomized design including control (without microbial inoculation), soil inoculation with Staphylococcus hominis and Brevundimonas sp., Piriformospora indica and mixture of fungus and bacteria treatments at five replications under greenhouse conditions. Maize seeds were planted in 3 kg pots and different forms of mineral and organic phosphorus, some microbial characteristics (microbial biomass carbon and phosphorus and phosphatase activity) and the phosphorus uptake in the plant were measured after three months of cultivation. The results illustrated the influence of microbial inoculation on mineral and organic forms of phosphorus as well as phosphorus uptake in the plant. The decreasing order of phosphorus mineral components was as Ca10-P> Ca8-P> Ca2-P> Al-P> Olsen-P> Fe-P> OCC-P in the control soil and this trend obtained as Ca10-P> Ca2-P> Olsen-P> Al- P> Ca8-P> Fe-P> OCC-P in the soil containing a mixture of microbes. Available phosphorus components, including Olson-P, dicalcium phosphate, and relatively stable and unstable organic phosphorus had positive and significant correlation with phosphorus uptake by the plant. There was a positive correlation between extracted Olsen- phosphorus and microbial phosphorus and carbon biomass, and alkaline phosphatase activity. In general, the results showed the positive influence of microbial inoculation, especially fungal and bacterial mixture, on the enhancement of phosphorus availability for the plant. The highest values of extracted phosphorus by Olsen method and phosphorus uptake by plant were found at 34.02 mg kg-1 and 11.52 mg pot-1, respectively, in the mixture of fungi and bacteria treatment with significant difference (p ≤ 0.05) compared to other treatments.
    Keywords: Dicalcium phosphate, Inoculation, Microbial biomass phosphorus, Organic phosphorus, Phosphatase
  • Elnaz Rezaei, Kamran Zeinalzadeh * Pages 117-129
    Over the past few decades, fractal geometry has been extensively used as a powerful tool in characterizing porous media properties and hydraulic soil modeling. In this study, the applicability of fractal dimension values derived from particle size distribution (DPSD) and soil moisture curve (DSMC) in estimating saturated hydraulic conductivity (SHC) were compared and evaluated using the new fractal Ghanbarian et al. (2018) model. For this purpose, eight sandy samples were prepared in cylinders with an internal diameter of 4.4 cm and a height of 5 cm. The particle size distribution was determined by the combination of dry and wet sieve methods. Water content was measured in eight tension heads from zero (saturation) to 10 kPa in the sandbox and at 19 higher tension heads, from 18 to 1500 kPa with the pressure plate. For all samples, the bulk and particle density, total porosity, and SHC were also measured. The mass fractal (DPSD) and pore space fractal (DSMC) dimensions were determined using the particle size distribution and soil moisture curve (SMC) data, respectively. The root mean square error (RMSE) of fitting SMC by applying the DSMC and DPSD were found in the range of 0.004 to 0.022 and 0.009 to 0.069, respectively. The results showed that the DSMC fits the SMC with higher accuracy than the DPSD and the DPSD had no specific correlation with the DSMC of the samples. The root mean square logarithmic error (RMSLE) for the estimated values ​​of SHC using DSMC and DPSD was found to be 0.286 and 0.306, respectively. Although there is no significant difference between the two fractal dimensions, the application of DSMC values ​​as an image of the microscopic properties of the porous medium and its combination with the percolation theory has improved the accuracy of estimating the SMC and SHC.
    Keywords: Particle size distribution curve, Percolation theory, PSF models, Soil moisture curve, Theoretic models
  • Ahmad Bybordi, Farhad Moshiri, Ali Kalantari Oskuyi, Saghar Chakherlou * Pages 130-142

    Climate change is a major threat to sustainable development and food security due to the impact of greenhouse gases of the Earth's atmosphere, especially in arid and semi-arid regions of the world such as Iran. Carbon sequestration in soils and plant ecosystems is one way to overcome this problem. Organic carbon content in soil is three times higher than carbon in all plant tissues and twice as high as atmospheric carbon. In this study, the effects of crop production and manure and straw application on carbon sequestration were evaluated, based on some soil physical and chemical properties. Soil samples (n = 308 in total) were collected from the surface depth (0-30 cm). Soil properties such as soil texture, pH, electrical conductivity, organic carbon, bulk density, carbon sequestration and etc. were estimated. Data were analyzed using SPSS software. Descriptive statistics, mean, standard deviation, etc. were used to determine the distribution of specimens. Stepwise regression was used to present the model. Analysis of the results showed the significant relationship between carbon sequestration and all soil properties, except sand. Soil carbon sequestration in the third crop year (onion) increased from 4.84 to 5.68 kgm-2. In the onion crop grown in the third year after wheat, straw produced by organic fertilizer increased by 30% and organic fertilizer by 70%. Finally, carbon sequestration was mapped for both crops using locomotor data and Arc map software.

    Keywords: Soil carbon sequestration, Tabriz plain, Crops, Organic fertilizer, Arc Map