فهرست مطالب

دانش های بومی ایران - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1399)

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهجبین ردایی، اسماعیل صالحی*، شهرزاد فریادی، محمدرضا مثنوی، لعبت زبردست صفحات 1-51

    امروزه سیمای سرزمین بسیاری از شهرهای کهن کویری با دارا بودن بسترهای طبیعی و الگوهای یکپارچه حاصل از کنش های انسانی و محیط های طبیعی در قالب سکونتگاه ، رو به زوال گراییده است. رنگ باختن بن مایه های پایداری و تاب آوری، بر لزوم بازشناسی و کاربست مفاهیم حاکم بر ساختار و عملکرد شبکه های اکولوژیک و الگوهای حاصل از تعاملات سیستم های اجتماعی-اکولوژیک که بازتابی از اصول عقلانیت اکولوژیک در فرایند برنامه ریزی شهری بوده است، تاکید دارد. در مطالعه تطبیقی- استنتاجی حاضر، با استفاده از روش اسنادی و مطالعه منابع مکتوب، ضمن تحلیل محتوایی ادبیات موضوع، به تبیین عقلانیت اکولوژیک و استنتاج اصول عقلانیت اکولوژیک پرداخته شده است. بر اساس مطالعات میدانی، و استنتاج معیارهای ساختاری، عملکردی و مدیریتی حاکم بر سازه های آبی شهر یزد، مصادیق اصول عقلانیت اکولوژیک در سازه های آبی کهن در سه مقیاس کلان، میانی و خرد در سیمای سرزمین شهر یزد مورد واکاوی قرار گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که معیارهای ساختاری، عملکردی و مدیریتی سازه های آبی تاریخی با اصول عقلانیت اکولوژیک منطبق است. عقلانیت اکولوژیک با ایجاد ترکیب بندی، آرایش فضایی، ارتباط و تنوع عملکردی لکه ها و کریدورهای اختلاطی در شبکه سازه های آبی شهر کویری یزد، زمینه ای را برای ایجاد شبکه های اکولوژیک و پایداری سیماهای سرزمین شهری ایجاد نموده است.

    کلیدواژگان: سازه های آبی کهن، شبکه های اکولوژیک، قنات وقف آباد یزد، معاصرسازی، ساختار و عملکرد شهری، عقلانیت اکولوژیک
  • وحید شالچی *، میثم مهدیار صفحات 53-107

    نزدیک به 9 دهه از آغاز تاسیس، تقویم و تکثیر نهاد آموزشی و پژوهشی جامعه شناسی در ایران که از سویی هم معنابخش زیست جهان انسان ایرانی بوده (تاثیر ذهنی) و هم بر برنامه های توسعه در ایران موثر بوده است (تاثیر عینی) می گذرد. در چند سال اخیر که بحران آب در ایران شکل عینی تری یافته نهاد علوم انسانی و به خصوص جامعه شناسی در ایران یک پای گفتگو در این باره در قالب مقالات علمی و پژوهشی و نشست ها و سمینارهای دانشگاهی بوده است. با این اوصاف و برای باز اندیشی و ارزیابی دقیق تر نسبت جامعه شناسی در ایران با ریشه های بحران آب می توان از نسبت رویکردهای نظری جامعه شناسی ایران با مقولات اقلیم، طبیعت و محیط زیست به طور کلی و مساله آب به عنوان یک عنصر اساسی و حیاتی در محیط زیست و جامعه ایرانی پرسش کرد. در پژوهش حاضر تلاش شده دلالت های اقلیمی و محیط زیستی هفت رویکرد نظری اصلی در جامعه شناسی ایران یعنی «استبداد ایرانی، فیودالیسم ایرانی، کارکردگرایی، نوکارکردگرایی، پسا ساختارگرایی، مکتب انتقادی و زیست بوم گرایی» بررسی و نسبت آنها با ریشه های اصلی بحران آب با یکدیگر مورد مقایسه طیفی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بحران آب در ایران، جامعه شناسی آب در ایران، جامعه شناسی محیط زیست، دانش بومی، رویکرد زیست بوم گرا، سندروم ماموریت هیدرولیک
  • سید محمد چاووشی*، جلال الدین رفیع فر صفحات 109-143

    .خودکفایی، سازگاری با محیط زیست و استفاده عقلانی از عناصر سازنده زیست بوم از مهمترین ویژگی های تاریخی در اشکال سنتی زندگی محسوب می شوند. گیاهان وحشی یکی از این عناصراند که در پزشکی های سنتی نیز کاربرد دارند. مطالعه حاضر در حوزه مردم شناسی پزشکی و از نوع میدانی و مردمنگارانه با محوریت مصاحبه بعنوان تکنیک گرداوری داده ها می باشد که بکمک مصاحبه های انفرادی حضوری و غیرحضوری و اسناد گردآوری شده اند. هدف، توصیف و تحلیل دندانپزشکی سنتی در قوم سنگسر بر اساس روایتهای اطلاع رسان های موثق و مقایسه آن با دندانپزشکی مدرن است. یافته ها نشان دادند که عقلانیت قومی در دندانپزشکی سنگسری و توجه به جنبه های سوبژکتیو در مواجهه با ناخوشی های مرتبط با دهان و دندان بطور عمده مبتنی بر مقاومت طبیعی بدن، حداکثر انطباق با محیط طبیعی، بهره مندی از عناصر گیاهی زیست بوم، کمترین دستکاری در بدن و به کلیت رساندن فرد ناخوش با محیط فرهنگی و طبیعی پیرامونش شکل گرفته است. با توجه به گسترش عوارض ناشی از مداخلات درمانی در جوامع امروزی، شاید در دانشهای بومی درسهای آموزنده ای در راستای کاهش آسیبهای ناشی از پزشکی شدن این جوامع وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: قوم سنگسر، دندانپزشکی سنتی، پزشکی شدن، مردم شناسی پزشکی، مردم نگاری
  • منیژه مقصودی*، فریبا صدیقی صفحات 145-188

    مقاله حاضر حاصل پژوهشی میدانی-اسنادی است که در جامعه زرتشتیان، پیرامون درمان های بومی انجام شد.در این پژوهش با توسل به روش های مردم شناختی شیوه های درمانی رایج در بین زرتشتیان مطالعه شد. میدان مطالعه شهر یزد و تمرکز اصلی به دو محله زرتشتی نشین نصرآباد و کثنویه یزد بود.امروزه، مانتره درمانی رایج ترین شیوه درمانی در میان زرتشتیان برای درمان بیماری های روحی است و موبدانی که به متون مقدس و خوانش صحیح آن آگاهی دارند در مقام مانتره درمانگران هستند. زرتشتیان در گذشته بیماری را نتیجه یورش نیروهای اهریمنی (انگره منیو) به جهان می دانستند اما امروزه، با پیشرفت علم این نگاه سست گردیده است،گرچه به باور زرتشتیان انگره مینو همچنان حضور دارد اما معنای انگره مینو اندیشه تخریب گر و بد انسان است و انسان با قدرت انتخاب و اراده خود می تواند در راه بدی یا نیکی قدم بگذارد که اندیشه تخریب گر و خارج شدن از راه راستی و اهورامزدا منجر به بیماری های روحی می گردد. مطابق با یافته ها دال های مرکزی اعتقادات زرتشتیان از قبیل خرد و فرشکرد باعث می شود که زرتشتیان در درمان بیماری ها صرفا به مانتره درمانی متوسل نشوند بلکه آن را در کنار پزشکی نوین به کار برند.

    کلیدواژگان: درمان های بومی، درمان با کلام مقدس، بیماری، سلامت، زرتشتیان
  • محمد افروغ* صفحات 189-214

    این مقاله حاصل یک فعالیت میدانی و در ارتباط با قالی طرح ناظم قشقایی است که در کانون های اسکان چشمه رحمان و گل-افشان در شهرستان سمیرم از توابع استان اصفهان، به انجام رسیده است. طرح ناظم یکی از برجسته ترین طرح ها در میان انواع طرح های رایج در نظام بافندگی قشقایی است که امروزه با رویکرد و ساختاری متفاوت از گذشته در جغرافیای قشقایی -از استان فارس تا جنوب اصفهان (سمیرم)- بافته می شود. روند اسکان و یکجانشین شدن ایل و عشایر قشقایی منجر به تغییر شیوه زندگی و تحول بنیادین در تولید کمی و کیفی، کاربرد و ساختار دست بافته های قشقایی به ویژه قالی طرح ناظم در بعد فن شناختی و زیبایی شناختی شد. این ابعاد در پژوهش حاضر مورد بررسی و تحلیل قرارخواهد گرفت. نوع تحقیق بنیادین و روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. شیوه گردآوری اطلاعات به طور غالب، میدانی است. یافته های تحقیق حاکی از این است که تغییر شیوه زندگی از کوچ نشینی به اسکان (یکجانشینی) تاثیرات بنیادین و قابل توجهی را در روند تولید دست بافته های عشایری و به طور ویژه قالی های طرح ناظم داشته است. به گونه ای که فرآیند ذهنی بافی جای خود را به بافت از روی نقشه و الگو های شطرنجی داده-است. اندازه قالی طرح ناظم نسبت به گذشته کوچک تر شده و عناصر ساختار اصلی طرح (فضای محراب گون، نیم سروها، درخت هزارگل-گلدان مرکزی و گل و برگ های افشان شده و شکل نعلبکی) دچار تغییرات اساسی شده است. تنوع رنگی به مدد حضور رنگ های شیمیایی نسبت به طرح قدیم، بیش تر شده است.

    کلیدواژگان: قشقایی، دست بافته، قالی، ناظم
  • یعقوب ایران منش *، مهدی پورهاشمی، حسن جهانبازی گوجانی، ابوذر حیدری صفری کوچی صفحات 215-242

    این مطالعه در استان چهارمحال و بختیاری و با روش گلوله برفی و مصاحبه با افراد سرشناس و نخبگان محلی و مشاهدات عینی انجام شد. به این منظور، مجموعا 50 مصاحبه انجام و اطلاعات دریافتی با نوشتن نقطه نظرات و ضبط صوت و تصویر مستند شد. سپس با روش‌های تحلیل محتوی به تجزیه و تحلیل داده‌ها پرداخته شد. بر اساس نتایج پژوهش، مراحل تهیه زغال به‌شکل سنتی شامل حفر کوره زغال ذوزنقه‌ای شکل، قطعه‌بندی چوب‌ درختان و مرتب‌ ساختن آن‌ها در کوره، نصب دودکش در دهانه ورودی و خروجی، پوشاندن سطح چوب‌ها به وسیله برگ خشک شده، پوشاندن عایق برگ با خاک، روشن کردن کوره زغال‌گیری به وسیله آتش و مسدود کردن دهانه آن، تبدیل چوب‌ها به زغال در مدت زمان مشخص، سرد شدن کوره زغال‌گیری و تخلیه و بارگیری می‌شود. با توجه به نبود منبعی مدون و به‌روز از روش زغال‌گیری سنتی در منابع موجود، پژوهش حاضر از نظر توجه به این دانش بومی پیشگام بوده و نتایج آن علاوه برثبت دانش محلی تهیه زغال، بر کاربرد آن صرفا در استفاده از ضایعات چوب درختان خشکیده، باد افتاده و یا هرس شده به‌ویژه در اکوسیستم‌های باغی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: بلوط، روش گلوله برفی، ذغال گیری، سوخت، کوره
  • آزاده پشوتنی زاده صفحات 243-292

    در گذشته، شغل مردان زرتشتی کشاورزی و دامپروری بود و بانوان زرتشتی رهروان قابل نسل‌های پیشین و بخصوص دوره ساسانی در هنر- صنعت ریسندگی و به تبع آن نساجی بودند تا به عنوان مکمل مشاغل مردانه به فرآوری محصولات غیرخوراکی (پشم، مو و کرک دام یا پنبه و رنگزاهای نباتی) بپردازند. پرورش کرم ابریشم و ابریشم‌ریسی نیز از مشاغل خانگی بانوان زرتشتی بود. ارتباط مشاغل زنانه و مردانه فرهنگ «همازوری»/همیاری را ترویج می‌داد. انتقال فنون نساجی سنتی زرتشتیان همزمان با ریسیدن الیاف و روایتگری داستان‌های شفاهی دری بهدینی «سلطان مار» بود. بیان این داستان‌ها باعث شکل‌گیری و انتشار ضرب‌المثل‌ها گردید. ارتباط ایرانیان با تجار پارسی هند، نساجی سنتی را به حالت تجاری و صنعتی درآورد و مسبب نابودی تکنیک‌ها و ابزارهای هنر «کار و چاله» و ریسندگی دستی بانوان زرتشتی به همراه داستان‌های شفاهی دری بهدینی «سلطان مار» که بخش ویژه‌ای از فرهنگ شفاهی ایران است، شد. . ارتباط دوسویه ادبیات و فرهنگ شفاهی زرتشتیان با هنر نساجی ایشان، از مهمترین دستاورد این پژوهش است. روش گردآوری اطلاعات به صورت مصاحبه‌ی میدانی و کتابخانه‌ای؛ با رویکرد مقایسه تطبیقی و توصیفی- تحلیلی می‌باشد.

    کلیدواژگان: «کار و چاله»، زرتشتیان ایران، کشاورزی و دامپروری، دری بهدینی، داستان های شفاهی سلطان مار
  • معصومه برسم*، یوسف فاریابی صفحات 293-344

    قالیچه های نذری در واقع نوعی قالیچه های تصویری به ابعاد تقریبی 25در20 سانتیمتر هستند که در طرح ها و رنگ های متنوع، روی مقرب (سکوی وسط قدمگاه) گذاشته و یا گاهی اوقات بر دیواره قدمگاه آویزان می شوند، این قالیچه ها به عنوان عنصر آیینی، تزیینی و با هدف سپاسگزاری از برآورده شدن حاجات در اغلب قدمگاه های جنوب کرمان به ویژه حوزه جیرفت مشاهده می شوند که از نظر شیوه بافت، طرح و رنگ و نشانه های نمادین بکار رفته در آنها وجه اشتراک زیادی نسبت به هم دارند. هدف اصلی این مقاله واکاوی نمادهای گیاهی، جانوری، انسانی و هندسی در ساختار تصویری قالیچه های نذری است. سوال اصلی پژوهش پیش رو این است که؛ ساختار تصویری و ترکیب بندی نقوش قالیچه های نذری چگونه و با توجه به فرهنگ عامه، معناهای نمادین آنها چیست؟ ساختار تصویری و ترکیب بندی قالیچه های نذری از دو قسمت حاشیه و متن تشکیل شده است، متن قالیچه ها از نظر ساختار و فرم به صورت تصویری، نوشتاری یا تلفیقی بافته شده اند. شیوه گردآوری اطلاعات در این پژوهش به شیوه میدانی با بهره گیری از منابع باستان-شناسی، اسناد تاریخی، جمع آوری نمونه های تصویری و مصاحبه شفاهی با روستاییان و عشایر منطقه جیرفت صورت گرفته و روش پژوهش تحلیلی -تطبیقی با رویکرد معناشناسی است. از آنجا که مسئله نذر یک امر قلبی و شخصی است بنابراین اهداف بافندگان به نظر می رسد با توجه به تصاویر پیامبران و درخواست هایی که به صورت طلب حاجت و خوشبختی روی متن قالیچه ها بافته شده کارکرد آیینی و مذهبی ویژه ای داشته و بیانگر آرزوها و اعمال مردم این منطقه نسبت به مسئله نذر است. نذر و اعتقاد به عملکرد آن در باورهای دینی و مذهبی مردم جیرفت از یک سو و ترویج فرهنگ تشیع از سوی دیگر زمینه های اصلی بافت قالیچه های نذری است.

    کلیدواژگان: جیرفت، قالیچه های نذری، نماد، ساختار تصویری
  • لیلی خراشادیزاده* صفحات 345-383

    پایپوشهای سنتی، در گذر زمان همواره تحت تاثیر عواملی چون آب و هوا و شرایط اقلیمی هر منطقه، سنت‌ها، آداب و رسوم، شیوه زندگی و شغل و پیشه، در انواع مختلف و متفاوتی جلوه‌گر شده‌اند. زیبایی، تنوع در فرم، رنگ و جنس، و تناسب این سه مورد با شرایط اقلیمی و فرهنگی، و همچنین استفاده از مواد و مصالح طبیعی و بومی، از جمله ویژگی‌های آشکار این پایپوش‌ها است. شهرستان بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی، از جمله مناطقی است که در گذشته تولیدات پایپوش آن از شهرت و آوازه بسیاری در منطقه و حتا کل کشور برخوردار بوده است. هنر-صنعتی بومی که امروزه از آن چیزی جز نام و آوازه، و معدود استادکاران کهنسال، باقی نمانده است. این در حالی است که علاوه بر اهمیت فرهنگی و تاریخی، پیشهی کفاشی سنتی به عنوان هنر-صنعتی بومی، به دلایلی همچون تکیه بر دانش و نیروی کار بومی و بهره‌گیری از مواد و مصالح محلی و در دسترس، می‌تواند از جنبه اقتصادی و اشتغالزایی نیز حایز اهمیت ویژه باشد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی و معرفی هنر-صنعت کفاشی سنتی در شهرستان بیرجند، محصولات، فرآیند تولید و ابزار و مصالح مورد استفاده در این صنعت می‌باشد. بدیهی است که گام اول در زمینه‌ی حفظ واحیاء این پیشهی بومی، شناسایی و معرفی آن است تا پیش زمینه آن فراهم گردد تا با رفع نواقص و بهینهسازی، و همچنین با تکیه بر خلاقیت و نوآوری، پایپوش سنتی به محصولی کاربردی برای مصرف کننده امروزی تبدیل شود. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام می‌پذیرد. بدین‌صورت که با بهره‌گیری از فنون گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه‌ای، مشاهده و مصاحبه و با تکیه‌بر رویکرد تاریخی-تحولی تلاش می‌گردد تا پیشه کفاشی سنتی و نمونه تولیدات آن در شهرستان بیرجند شناسایی و معرفی گردد.

    کلیدواژگان: بیرجند، هنر بومی و سنتی، پایپوش، کفاشی سنتی، شکل
  • مریم دهقان*، محمدابراهیم زارعی صفحات 385-419

    ناحیه دینور در شرق استان کرمانشاه قرار گرفته است. ظاهر امروزی منطقه بیش از هرچیز، کشاورزی ماشینی را نشان می دهد. با این وجود، هنوز هم نشانه هایی از فعالیت های سنتی در گوشه وکنار آن مشاهده می شود. فراوانی گونه های بومی زنبورعسل به افزایش دانش انسان از این حشره و یافتن روش هایی برای بهره مندی بیشتر از آن انجامیده است. فرهنگ زنبورداری این ناحیه نتیجه توسعه چنین دانشی است. چگونگی این فرهنگ مهم-ترین پرسش این پژوهش است. براساس بررسی های اولیه، این فرضیه مطرح می شود که فرهنگ زنبورداری دینور به عنوان فعالیت اقتصادی مکمل انجام می شود. هدف اصلی این پژوهش، شناخت و معرفی این فرهنگ و راهکارهای حفاظت از آن است و ضرورت موضوع از آن جایی مشخص می شود که باورها، ارزش ها و شیوه های زنبورداران درپی مداخلات نابجای انسانی روبه فراموشی است و فرهنگ زنبورداری این ناحیه به زودی از بین می رود و یا با بهره مندی از شیوه های مدرن و همگون با سراسر جهان ادامه خواهد یافت، لذا بایسته است آخرین شواهد این فرهنگ معرفی شود. این پژوهش از نوع کیفی- توصیفی است و به شیوه میدانی، با بررسی روستاهای ناحیه دینور و ارتباط مستقیم با زیست بوم و شیوه های معیشت ساکنان این ناحیه انجام شده است. درپی بررسی، فعالیت های اقتصادی مانند زنبورداری سنتی شناسایی شد. پس از آن برای گردآوری اطلاعات از روش مشاهده و مصاحبه آزاد بهره برده و ثبت و ضبط اطلاعات به صورت صوتی- تصویری انجام و چرخه فعالیت زنبورداری، تقویم اقلیمی آن، سازه ها و اشیاء وابسته و مفاهیم مرتبط مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات انجام شده در نقاط مختلف جهان نشان می دهد که زنبورداری سنتی نقش موثری در پایداری محیط زیست دارد از این رو پیشنهاد می شود که با توجه به توان های محیطی ناحیه دینور، تولید عسل ارگانیک با تلفیق شیوه های سنتی و مدرن در میان مناطق کوهستانی ترویج و تتمه فرهنگ زنبورداری این ناحیه به عنوان جاذبه بوم گردشگری معرفی شود.

    کلیدواژگان: دینور، زنبورداری، فرهنگ، فعالیت اقتصادی، حفاظت
  • مهدی اخترکاوان*، سلوا فلاحی صفحات 421-452

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل استراتژیهای اقلیمی و رفتارهای حرارتی بکار رفته در بناهای تاریخی اقلیم گرم و خشک ایران انجام پذیرفته است. همچنین، ارزیابی میزان تاثیرات طراحی اقلیمی بناهای تاریخی این اقلیم در دستیابی به آسایش حرارتی از اهداف دیگر این پژوهش بوده است. در این پژوهش ضمن معرفی خانه عطارها در شهر کاشان به منظور دستیابی به استراتژیهای اقلیمی بکار رفته این خانه به تحلیل وضعیت آسایش حرارتی داخلی این خانه پرداخته شده است. پژوهش حاضر، بر اساس روش انجام تحقیق تجربی، اسنادی و اندازه گیری میدانی و تحلیل مقایسه ای بنا شده است و با استفاده از تجهیزات اندازه گیری دیتالاگر دما و رطوبت نسبی، داده های آب و هوایی فضاهای مختلفی از این بنا در آذر ماه و خرداد ماه جمع آوری گردید و به شاخص آسایشی زیست اقلیمی گیوانی منتقل شد. در نهایت، میزان کارایی این خانه از نظر استراتژیهای طراحی سنتی به کمک شاخص آسایشی مشخص گردیده است. نتایج حاصل از تحلیل جداول و نمودارهای بدست آمده نشان می دهد که خانه عطارها از رفتار حرارتی بسیار موثری در فصل گرم نسبت به فصل سرد برخوردار است و شرایط آسایش حرارتی مناسبتری را در فصل گرم نسبت به فصل سرد ایجاد می نماید.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، بناهای تاریخی، اقلیم گرم و خشک، استراتژی های اقلیمی بومی، نمودار زیست اقلیمی گیوانی، داده های آب و هوایی
  • سحر ذکاوت*، خشایار قاضی زاده صفحات 453-486

    سیاه قلم، شیوه ای تزیینی و آلیاژی از فلزات نقره، مس، سرب و گوگرد است و برای مشخص کردن نقوش در حکاکی مورد استفاده قرار می گیرد و در تبریز و اهواز با اختلافاتی جزیی در ترکیبات ساخته و اجرا می شود. ابتدا فلز پایه شکل داده می شود و درنهایت روی اثر گرد سیاه قلم پاشیده و حرارت داده می شود تا تثبیت گردد. روبه فراموشی نهادن این هنر در بین ارامنه و صابیین مندایی و وجوه اشتراک و افتراق در شیوه ی ساخت و اجرای آن اهمیت موضوع پژوهش است و همین امر ضرورت انجام پژوهش را ایجاد کرده است. بنابراین شناخت ترکیبات و نحوه ی ساخت آلیاژ سیاه قلم ارامنه تبریز و صابیین مندایی اهواز و شناسایی وجوه اشتراک و افتراق فنی آلیاژ و نحوه ی ساخت آن در بین دو قوم هدف اصلی پژوهش است. در این راستا اطلاعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی با رویکردی توصیفی- تحلیلی و تطبیقی بررسی شده و پژوهش به تجزیه و تحلیل مواد شیمیایی سیاه قلم دو منطقه پرداخته است و نتایج نشان می دهد ترکیبات سیاه قلم در بین ارامنه و صابیین مندایی با جزییاتی اندک انجام می شود و سیاه قلم ارامنه شامل ترکیب نقره، مس، سرب و گوگرد است و در بین صابیین مندایی ترکیب سرب دار و بدون سرب هر دو رایج بوده است.

    کلیدواژگان: سیاه قلم، مینای سیاه، فلزکاری، ارامنه تبریز، اقوام مندایی اهواز
|
  • Mahjabin Radaei, Esmaeil Salehi *, Shahrzad Faryadi, MohammadReza Masnavi, Lobat Zebardast Pages 1-51

    Today, landscape of many ancient desert cities has destroyed, despite having natural contexts and integrated patterns resulted from human actions and natural environments as settlement. Discoloration of sustainability and resilience foundations, emphasizes the need to recognition and application of the concepts governing the structure and function of ecological networks and the patterns of social-ecological systems interactions, which has been reflection of the ecological wisdom principles in the urban planning process. This study aims to recognize ecological wisdom principles in the landscape of desert cities in the format of hydraulic structures in Yazd city. In present comparative-inferential study, the ecological wisdom is explained and it's principles are inferred, while analyzing the subject literature, using documentary method and study of written sources. Based on field studies, and inference of structural, functional, and management criteria governing the historical hydraulic structures in city of Yazd. The examples of ecological wisdom principles in ancient hydraulic structures have been studied in three scales of macro, mezo and micro. The results indicate that ecological wisdom has provided basis for creating ecological networks and urban landscapes sustainability, by creating composition, configuration, communication and functional diversity of patches and mixing corridors in the hydraulic structures networks in Yazd city.

    Keywords: Ancient Hydraulic Structures, Ecological networks, Vaghf-abad Qanat of Yazd, Regeneration, Urban Structure, Function, Ecological Wisdom
  • Vahid Shalchi *, meysam mahdyar Pages 53-107

    Nearly 9 decades have passed since the launch of the establishment and the extension of institution of sociology which has been both meaningful to the Lifeworld (Lebenswelt) of Iranian and has been effective on development programs (objective impact) in Iran. In recent years, when the water crisis in Iran has become more objective, the Institute of Humanities and especially Sociology In Iran has been a party to the discussion in the form of scientific and research articles and academic meetings and seminars. With these descriptions and for a accurate assessment of the relationship between sociology in Iran and the roots of water crisis, we can question of relationship of sociology of Iran with the problem of climate, nature and environment in general and the problem of water as a fundamental and vital element in Iranian's environment and society. In the present research we investigate the climatic and environmental implications of seven main approaches in researches of "sociology of iran" namely "Iranian tyranny, Iranian feudalism, functionalism, neo-functionalism, poststructuralism , critical school and ecology approach" and their relationships with roots of water crisis with Compare each other.

    Keywords: Researches of Iran's Sociology Sociology, of Water in Iran, Sociology of Environment in Iran, ecology approach, Water Crises In Iran Sociology of Iran, Hydraulic Mission
  • seyed mohammad chavoshi*, jalaledin rafifar Pages 109-143

    Independency, adaptation to ecological environment and rational use of its elements are the most important historical characteristics of traditional forms of life. Savage plants are of these elements that have always had a lot useful functions in local traditional medicines. This ethnographical field work has been done in the field of medical anthropology and have focused on face to face and non face to face individual interview as well as documents for data gathering. The goal is to Describe and analyse the sangesari traditional dentistry on the basis of authentic participants narratives and then comparing them to objective aspects of modern dentistry. Findings showed that, traditional rationality of sangesari dentistry while facing to oral and dental illnesses and its consideration to the subjective aspects rely mostly upon body natural forbearance, maximom adaptation to natural environment, use of botanical elements of natural environment, least body manipulation and taking the ill person to a wholistic integration with his surrounding cultural and natural environments. Regarding to increasing process of medicalization in modern societies, attention to endogenous knowledges, techniques and approaches may be instructive in decreasing the side effects of modern societies medicalization.

    Keywords: Sangesar the ethnic, traditional dentistry, medicalization, medical anthropology, ethnography
  • Manizheh Maghsoudi *, Fariba Seddighi Pages 145-188

    Health, illness, and therapeutic practices are cultural components, so the meaning of these concepts varies throughout different cultures. There are different ethnic and religious groups in Iran, and this diversity makes the different meanings of these concepts. In this paper, we focused on the Zoroastrians of Yazd using the ethnographic method such as participant observation, interview and documents to understand how they construct health, illness, and therapy concepts. We used the conceptual lens of healing, the sacred phenomena, and cultural symbols to analyze our findings. Our study showed that Zoroastrians believed AngraMainyu create illness in the past but nowadays their belief have changed AngraMainyu has no external truth and is only in the human mind, and if human follow AngraMainyu, illness creat. we can try to follow teachings Zoroaster like wisdom, truth and we can overcome the illness by following them. Zoroastrians also perform ritual curing, herbal curing, and Mantra therapy.

    Keywords: Traditional Curing, Mantra Therapy. Illness, Health, Zoroastrians
  • Mohammad Afrough * Pages 189-214

    This article is the result of a field activity and is associated with the carpet of Qashqai's Nazem design. which has been completed in the camps of Cheshmeh Rahman and Gol Afshan in the city of Semirom in Isfahan province. the nazem design is one of the most prominent designs among the various types of designs in qashqai architecture which is woven today with a different approach and structure from the past in the qashqai geography from Fars province to south of Isfahan (Semirom).the process of settlement of qashqai tribes leads to a change in lifestyle and fundamental changes in quantitative and qualitative production, application and structure of qashqai woven, in particular the carpet of the nazem design in the technological dimension and aesthetic dimension.these dimensions will be investigated and analyzed in this study. the type of research is fundamental and research method is descriptive-analytical.the way information is gathered is predominantly fieldwork. findings of the research indicate is that lifestyle changes from nomad to settlement have a great influence on the production of nomadic wool and especially the carpets of the nazim design. so that the weaving the mental process have given Place herself to weave by pattern and raster map. the size of the carpet of nazem design is smaller than the past and elements of the original structure of the design (altar like space, half cedars,tree of thousand flowers- central of flower pot and flowers and leaves spread and saucer shape) has undergone fundamental changes.

    Keywords: qashqai, woven, carpet, nazem
  • Yaghoub Iranmanesh *, Mehdi Pourhashemi, Hasan Jahanbazi Goujani, Abouzar Heidari Safari Kouchi Pages 215-242

    For this purpose, a total of 50 interviews were conducted and the information received was documented by writing commentary points and recording audio and video .Then, data analysis was performed using content analysis methods. According to the results of the research, the traditional charcoal extraction steps include digging a trapezoidal charcoal kiln, cutting wood into trees and arranging them in the kiln, installing a chimney at the inlet and outlet, covering the wood surface with Dried leaves, covering the leaf insulation with soil, lighting the charcoal furnace by fire and closing its opening, turning the wood into charcoal in a certain time, cooling the charcoal furnace and unloading and loading. Due to the lack of a well-codified and up-to-date source of traditional charcoal method in the available sources, the present study is a pioneer in terms of paying attention to this indigenous knowledge and its results, in addition to recording local knowledge of charcoal production, used it in teaching the method of application of wood waste from dried, blown or pruned trees, especially emphasized in garden ecosystems.

    Keywords: charcoal, fuel, furnace, oak, snowball method
  • Azadeh pashootanizadeh * Pages 243-292

    In the past, the occupation of Zoroastrian men was agriculture and animal husbandry, and Zoroastrian women inherited the spinning and textile arts of previous generations, especially the Sassanid period. Women's occupations complemented men's occupations, turning non-food products into clothing. Sericulture also had a long history, and silkworm breeding was a domestic and favorite occupation of Zoroastrian women. The relationship between male and female occupations promoted a culture of "Hamazuri". The transfer of traditional Zoroastrian textile techniques coincided with the spinning of fibers and the narration of the oral stories of DariBehdini, the "Serpent King".The telling of these stories led to the formation and promotion of proverbs. The connection of the Iranians with the Persian trade of India made the traditional textile commercial and industrial and caused the destruction of the techniques and equipments of art "KāroČāle". In addition, the traditional spinning of Zoroastrian women, which was accompanied by these stories, disappeared. Valuable points, in addition to recording part of the folklore literature, is the influence and relationship between the stories of the serpent king and the traditional spinning of Iranian Zoroastrian women. Method of data collection in the form of field and library interviews; It is a descriptive-analytical comparison approach.

    Keywords: Kar O Čāle, Zoroastrians of Iran, Agriculture, animal husbandry, Dari Behdini, Oral stories of the Serpent King
  • Massoumeh Barsam *, Yosof Faryabi Pages 293-344

    Votive rugs are in fact a kind of small pictorial rugs with an approximate size of 25 x 20 cm that are placed in various designs and colors in the middle of the platform or sometimes hung on the wall of Ghadamgah (Foothold of saints and holy people in past). These rugs are as a decorative and religious element in most of the south Qadamgah of Kerman, especially in Jiroft that share similarities from the point of view of the texture, pattern, and symbolic signs.s, and geometric symbols in the visual structure of the Votive rugs, and main question in this research is, how is the visual structure and composition of the painting of the Votive rugs and what is symbolic meanings based on popular culture? The visual structure and composition of the rug consists of two parts, the margin and the text. The textures of the rugs are wiew in structure, form, image, text or composition. The method of collecting information in this field research is using archaeological resources, historical documents, collecting visual samples and oral interviews with villagers and tribesmen in Jiroft region and the analytical comparative research method is a semantic approach. Since the issue of Votive is a personal and spiritual matter,. the goals of the weavers identified, but based on the images and the name of the prophets, it seems to be requests for prayer and happiness on the text of the weaving rugs that these works have a certain religious and ceremonial function,

    Keywords: Jiroft, Votive rugs, symbol, Image structure
  • Leyli Khorashadizade * Pages 345-383

    Traditional footwear, during the time, are always effected by some factors such as weather and climate of each region, traditions, customs, life style and occupations, has appeared in different types. Concinnity, variety in form, color and material, and appropriateness of these three factors with climate conditions and culture, and also use of natural and native materials, are some of prominent properties of these footwear. Birjand County, which is located in the shout of Khorasan province, is one of the areas that its footwear products had a lot of fame in the region and also in the country in the past. A native Art-Industry which today, except its fame and a few old masters, anything is remained from that. While, in addition to its historical and cultural importance, profession of traditional shoemaking as a domestic Art-Industry, can has special importance from economical and employment aspects, for some reasons such as utilization of native knowledge and workforces, and also usage of native materials. Therefore, the main objective of this essay is include recognizing and introducing of Art-Industry of traditional shoemaking in Birjand, scrutiny of its products, manufacture methods and used materials. It is obvious that the first step for preserving and reviving of this domestic profession is its recognition and introduction, which provided a context to convert the traditional footwear into a practical product for today's customers, with eliminating its defects and optimization.

    Keywords: Birjand, Domestic, traditional art, Footwear, Traditional shoemaking, Form
  • Maryam Dehqan *, MohammadEbrahim Zarei Pages 385-419

    Dinavar is located in the east of Kermānshāh province. The natural features of this area and the human changes have created its cultural landscape. Today's Landscape shows agricultural machinery. Nevertheless, there are still signs of traditional. The abundance of indigenous species of bees has led to an increase in human knowledge of this insect and to find ways to exploit it more. The beekeeping culture in Dinavar region is the result of this knowledge. How this culture is the most important question of this research. According to preliminary evidences, it is hypothesized that Dinavar beekeeping culture is carried out in the form of elementary and complementary economic activities. The main purpose of this research is to introduce this culture and its conservation strategies. This research, which is of qualitative-descriptive type and is conducted field by interview, observation and audio-visual method, is related to beekeeping climate calendar, structures and related objects and related concepts. Studies have shown that the beliefs, values and practices are in the process of being forgotten by human interventions and the beekeepers' culture in the area will soon disappear with the use of modern methods or similar to the rest of the world. Therefore, it is suggested that, due to the environmental power of Dinavar area, the production of organic honey will be promoted by combining traditional and modern techniques among the mountainous regions, and the introduction of the beekeeping culture of this area will be introduced as an ecotourism draw.

    Keywords: Dinavar, Beekeeping, Culture, Economic Activity, Conservation
  • Mahdi Akhtarkavan *, Salva Fallahi Pages 421-452

    Abstract The present study aims to identify climate-responsive solutions used in traditional dwellings of hot & dry climate in Iran, and analyze the effects of these solutions in thermal comfort, energy consumption and some guidelines for climate-responsive buildings design. Internal thermal comfort of Atar-ha traditional house in the city of Kashan in the hot & dry climate of Iran were analyzed by assessment the climate-responsive solutions in this house for providing thermal comfort. In order to achieve this, based on experimental process, field measurements and comparative analysis and by using Data Logger Devices for temperature and relative humidity, weather data from different building spaces within 24 hours were collected and moved to the Givoni Chart. Eventually, the effectiveness of this house in terms of traditional design strategies and the impact to achieve the main goal of this research has been determined. The findings show that according to the charts and tables, Atar-ha House has been effectively turning the temperature into the optimum mode in summer compared to winter and provides better thermal comfort conditions in the warm season than in the cold season.

    Keywords: Thermal Comfort, Traditional Houses, Hot & Dry Climate, Vernacular Climatic Strategies, Giovanni Structural Bioclimatic Chart, Weather Data
  • Sahar Zekavat *, Khashayar Ghazizadeh Pages 453-486

    Niello is a decorative technique on the engraving surface of silver and gold metal and that usually use to create contrast and look good of engraving motifs on metal surface. Today, Tabriz Armenian and the Ahwaz Mandaean craftsmen inherit this art that has been forgotten. This art is known between the two nations under different titles. The importance of the stated issue has made the necessity of doing the present study. Therefore, identifying the Combinations and the structure of the Tabriz Armenian Niello alloy and the black enamel of Ahwaz Mandaean and identifying the technical Similarities and differences between the alloys and how two native tribe are made this, has been considered as the main purpose of study. In this way library, documentary, and field data are analyzed and evaluated with descriptive-analytical-comparative approach and the results of the study show that the combination of the Tabriz Armenian Niello alloy and the black enamel of Ahwaz Mandaean is done with little detail and Armenian Niello include of silver, copper, lead, and sulfur while the lead Combination and lead-free (No lead) Combination are common among the Ahwaz Mandaean craftsmen.

    Keywords: Niello, Black enamel, metalwork, Tabriz Armenian, Ahwaz Mandaean nation