فهرست مطالب

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین راعی* صفحات 1-39
    معیشت ایرانیان در طول تاریخ با کشاورزی و مزرعه داری گره خورده بود و زمین داران بزرگ و اربابان از طبقه نجبا و طبقات بالای اجتماعی محسوب می شدند. منابع، اسناد تاریخی و باستان شناختی وجود دارند که آثار مرتبط به میراث کشاورزی در پهنه فرهنگی ایران را نشان می دهند. تعدادی از آن‎ها مربوط به مزارعی هستند که از قرون اولیه اسلامی تا دوره پهلوی شکل گرفتند و قرن ها مورد بهره برداری اقتصادی و معیشتی قرار داشتند. آن ها دارای 4 نوع نظام مالکیتی وقفی، اربابی، دولتی و شاهی بودند و سپس تعدادی از آن ها در دوره قاجار و پهلوی تحت مالکیت اربابی قرارگرفتند. این نوع از مالکیت در مواجهه با تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران در این دوران و پس از آن موجب ایجاد تغییرات کالبدی و کارکردی در مزارع تاریخی شده و هویت و اصالت آن ها را دچار چالش کرده است.مسئله اصلی مقاله نیاز به شناخت عمیق تر درباره ارتباط بین مالکیت اربابی و زیست مزارع ایرانی در دوره قاجار و پهلوی است. این منظور با معرفی عوامل تاثیرگذار برآن از طریق رهیافت تفسیری و راهبرد تفسیری تاریخی انجام خواهد شد.
    کلیدواژگان: مزارع ایرانی، میراث کشاورزی، مالکیت اربابی، قاضی بالا، جیاس
  • ابراهیم اخلاصی*، امیر نعمتی صفحات 41-93
    گرایش به سنت های درمانی دگرپزشکی، در مقام ارتقاء سلامت، پیشگیری و درمان بیماری مورد اقبال اقشار زیادی از کنش گران اجتماعی واقع شده است. هدف پژوهش شناسایی زمینه های ناظر بر گرایش به سنت های درمانی دگرپزشکی و مطالعه تجربه زیسته شهروندان تهرانی از مصرف رویکردها و رویه های سنت های درمانی دگرپزشکی است. داده یابی از طریق مصاحبه نیمه-ساختاریافته با 30 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز دگرپزشکی شهر تهران، انجام پذیرفت. کاوش در تجربیات برمبنای روش کلایزی بود. چیستی زمینه های گرایش به سنت-های درمانی دگرپزشکی، ذیل مضامین «استیلای برساخت های اعتبارزدا از زیست پزشکی»، «مطالبه دگرطبی منبعث از فراگیری کرونا»، و «هم بوده پنداری پنهان زیست پزشکی با اقتصاد و سیاست»، و کشف وجوه سازنده تجربه زیسته بهره مندی از خدمات درمانی دگرپزشکی، با استعانت از مضامین «پیشگیری و درمان در قامت سبک زندگی»، «درمان کاربردی در معیت امر آلی و طبیعی»، «نامطلوب انگاری متکثرالوجه زیست پزشکی»، و «هویت آفرینی موثر مبتنی بر خود تحققی» پاسخ داده شد.آگاهی دهندگان پژوهش مزید بر مخالفت با پاره ای گفتارها و کردارهای سنت دگرپزشکی، همزمان، امتناع از تمسک محض به تبلیغات، و دوری جستن از مصادره به مطلوب عوامانه باورهای دینی و پنداشت های سنتی، و علمی تر شدن مناسبات پیشگیری، تشخیص، و درمان بیماری، و هم چنین، بسط حرفه ای گری در میان کارگزاران تخصصی را از مدخل های اصلی بازتولید سنت های دگرپزشکی، مزید بر گفتمان زیست پزشکی، می دانند.
    کلیدواژگان: دگرپزشکی، طب جایگزین، زیست پزشکی، گیاهان دارویی، مدیریت بدن، سبک زندگی
  • مهجبین ردایی، اسماعیل صالحی* صفحات 95-138
    سیماهای فرهنگی که ثمره تغییرات متنوع و متاثر از تحولات و بحران‎ های ناشی از فرایندهای طبیعی یا انسانی هستند، می‎ توانند مرجعی ارزشمند برای یادگیری، تصمیم‎ گیری و برنامه‎ ریزی در مواجهه با تغییرات در دنیای معاصر باشند. هدف مطالعه، طراحی مدل مفهومی تداوم فرایند تکاملی سیمای فرهنگی در مواجهه با تغییرات اقلیمی با استفاده از روش گراندد تئوری انجام شد. نمونه‎ گیری به صورت هدفمند با 30 نمونه، جمع ‎آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و تحلیل داده ‎ها با استفاده از نرم‎ افزار MAXQDA انجام گرفت. در پی تبیین مفهوم سیمای فرهنگی و تحلیل سیر تکاملی آن مبتنی بر نظریه ساخت‎ یابی، اکولوژی سیمای سرزمین و تغییر، نتایج مطالعه نشان داد که تداوم تکامل سیماهای فرهنگی در برابر تنش‎های محیطی از جمله تغییرات اقلیمی، مستلزم کشف و یادآوری تجربه های زیسته در طول لحظات تغییر، یادگیری و بهره‎ گیری از رویکردهای کاهش اثرات، سازگاری با تغییرات و در نهایت رویکرد ارزش‎آفرین و بازآرا است. کاربست این مدل در تدوین راهبردها در مقیاس های زمانی- مکانی می‎ تواند نه تنها منجر به ارتقاء تاب‎ آوری اقلیمی سیماهای فرهنگی شود، بلکه تداومی در سیر تکامل را رقم می ‎زند.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، تاب‎آوری، پویایی، سیمای فرهنگی، مکانیزم تکاملی
  • مریم محمدی، رضا رحیم نیا*، امیر محمد معززی مهر طهران صفحات 139-173

    میراث فرهنگی ناملموس پلی است که گذشته را به حال و حال را به آینده پیوند می دهد. توجه به میراث ناملموس هر قوم و ملتی در کنار میراث فرهنگی ملموس شان و حفظ آنها، امروزه بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. میراث ناملموس گرگان نیز از دیرباز تا به امروز با جریان داشتن در کانون های محله ای و شهری گرگان، یعنی تکایای شهر، هویت بخشی، پویایی و سرزندگی بافت تاریخی گرگان را به ارمغان آورده است. مقاله حاضر با هدف «معرفی و مستند ساختن میراث ناملموس و فرهنگ زنده زیست بوم گرگان در ارتباط با کانون های شهری و محله ای شهر (تکایا)»، متکی بر اسناد مکتوب و شفاهی، از مسیر مطالعه اسنادی و مصاحبه، به ثبت و معرفی این میراث همواره در خطر فراموشی گرگان پرداخته است. مطالعه ای که نشان می دهد، برخی از این مواریث همچنان پویا (مانند توق بندان، حلیم پزی، صبح روسیاه و شام غریبان، اطعام دهی)، تعدادی از آنها دست خوش تغییر (مانند دسته گردانی، پامنبری، دسته چوبی) و بخشی از آن ها (مانند تعزیه زنان (رسم گفتگو) و اسکان فقرا) نیز به دست فراموشی سپرده شده اند. با توجه به رابطه هم بسته میان کالبد تکایا و میراث ناملموس شهر، این رابطه دوگانه خود موجبات حفاظت بهتر را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: میراث فرهنگی ناملموس، تکایا، حفاظت، گرگان
  • زهرا تقدس نژاد، ابوالفضل داودی رکن آبادی*، محمدرضا شریف زاده صفحات 175-211

    پارچه بافی در عصر صفوی به عنوان یکی از مشاغل مهم نقش بسزایی در اقتصاد، فرهنگ و شرایط اجتماعی جامعه ایران داشت. به دلیل حمایت دربار و حکام از آن، این پیشه با رشد و پیشرفت چشمگیری رو به رو شد. گسترش کارگاه های پارچه بافی حکومتی و گرد آوردن هنرمندان در این کارگاه ها سبب گردید تا منسوجات ارزنده ای از این دوره به یادگار بماند. این منسوجات اغلب برای تامین لباس درباریان، پرده های فاخر و روپوش مقابر سلطنتی به کار می رفت. منسوجاتی که به نظر می رسد امروزه دانش بافت آن ها مغفول مانده و پس از عصر صفوی به دست فراموشی سپرده شده است. بر این اساس، هدف این پژوهش بر شناسایی روش بافت یک نمونه پارچه های دوره صفوی که در موزه متروپولیتن نگهداری می شود، معطوف گشته است. تا شیوه بافت این پارچه را مورد تحلیل فنی دقیق و موشکافانه نماید. جمع آوری اطلاعات در این پژوهش به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده است. برای نیل به این مقصود به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است.یافته های این پژوهش نشان می دهندکه در این پارچه برای اجرای نقش پارچه شاهزاده و اسیر لزوما در شیوه بافت از نوع اطلسی دارایی استفاده شده است و شیوه اجرای نقش نیز به صورت قطاری (راپرت 1/2 عرضی چرخان) است.

    کلیدواژگان: عصر صفوی، پارچه بافی، شاهزاده و اسیر، اطلسی-دارایی
  • آمنه مافی تبار* صفحات 213-253
    منسوجات در عصر قاجار همچون هر دوره دیگر، کاربرد گسترده ای در زندگی روزمره مردم داشته اند. هدف این پژوهش، بازیابی انواع کاربرد پارچه درخوان و مطبخ قاجاری در مرتبه اول و شناخت چگونگی شیوه های تزیین و تکمیل آنها در مرتبه دوم است. با این حساب مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است: چگونه می توان با استفاده از آرشیو دیجیتالی دانشگاه هاروارد، نسبت به بازیابی و تحلیل قطعات پارچه ای کاربردی در خوان و مطبخ قاجار اقدام نمود؟ این پژوهش تاریخی، با اتکا بر شیوه توصیفی تحلیلی نسبت به نمونه گیری هدفمند از منسوجات قاجاری با کاربرد در آماده سازی خوراک و ضیافت آن اقدام کرد و نتیجه نشان داد: پارچه، نقش موثری در نگهداری وسایل مربوط به خوراک و پذیرایی آن دوره داشت که در بیشتر موارد با رودوزی زینت می شد. در معدود مواردی همچون سفره و دستارخوان، چاپ قلمکار بسیار کارآمد نشان می داد. هرچند ممکن بود در مصارف آشپزخانه ای از پارچه های منقوش مبتنی بر شیوه های بافت، استفاده شود اما کاربرد گسترده روش های تزیینی تکمیلی به ویژه سوزندوزی و در مرتبه بعد چاپ قلمکار احتمالا از ابعاد کوچک اکثر این قطعات، جلوه تزیینی و نمایشی آنها در ملاء عام و چه بسا پنهان داشتن کهنگی پارچه مصرفی در برخی نمونه-ها نشات می گرفته است.
    کلیدواژگان: مطبخ قاجار، خوان قاجار، پارچه قاجار، سوزن دوزی، چاپ قلمکار، کتابخانه دیجیتالی دانشگاه هاروارد
|
  • Hosein Raie * Pages 1-39
    Throughout history, Iranians' livelihoods were contingent on agriculture and farming, and affluent landowners and lords were regarded as noble and high social strata. Existing historical and archaeological records and documents demonstrate agricultural heritage sites in Iran's cultural area. Some are related to farmsteads, which developed from the early Islamic ages to the twentieth century and were utilized for centuries as a means of subsistence and commerce. They had four ownership system types: endowment, lordship, court and regality, and in the Qajar and Pahlavi periods, part of them came under lordship ownership. This ownership type has resulted in physical and functional changes in historical farmsteads due to political, social, and economic changes in Iran during the 19th and 20th centuries, challenging their identity and authenticity.The moot point of the research is the need for a deeper understanding of the relationship between lordly ownership and the life of Iranian farmsteads during the Qajar and Pahlavi periods, and this article aims to introduce the influential elements using the interpretive approach and historical interpretive strategy. To this end, the Qazibala farmstead in Qom will be used as a healthy and comprehensive case study of an Iranian farmstead.
    Keywords: Iranian Farmsteads, Agricultural Heritage, Lordly Ownership, Qazibala, GIAHS
  • Ebrahim Ekhlasi *, Amir Nemati Pages 41-93
    Alternative medicine treatment traditions, are favored by a range of social actors. The purpose of the research is to identify the areas of tendency towards alternative medicine traditions and to discover the lived experience of Tehrani citizens regarding procedures included in them. Data collection was done through semi-structured interviews with 30 people who referred to diagnostic-treatment centers active under alternative medicine traditions in Tehran, who were selected purposefully and based on inclusion criteria. Exploration of experiences was done based on the Claizian method. "Hegemony of social constructions discrediting biomedicine", "Demand of heterogeneity arising from the spread of Corona", "Hidden coexistence of biomedicine with economy and politics", "Prevention and treatment as a lifestyle", "Applied therapy in the context of the organic and natural, "pluralistic undesirability of bio-medicine ", and "effective identity creation based on self-realization" were the final themes answering the study questions. The informants are further informed about the opposition to some of the words and actions included in the traditions of alternative medicine. They put emphasis on refusing to stick to advertisements and avoiding the confiscation of religious beliefs and traditional ideas for the common good, and development of professionalism in regard to promotion of alternative medicine traditions.
    Keywords: Alternative Medicine, Biomedicine, Medicinal Plants, Body Management, Lifestyle
  • Mahjabin Radaei, Esmaeil Salehi * Pages 95-138
    Cultural landscapes that result from diverse changes and are influenced by crises caused by natural or human processes can be valuable references for learning, decision-making, and planning in the face of changes in the contemporary world. The study aimed to design a conceptual model of the continuity of the evolutionary process of the cultural landscape in the face of climate change using the grounded theory method. Purposive sampling was done with 30 samples, data collection was done through semi-structured interviews, and data was analyzed using MAXQDA software. Following the explanation of the concept of the cultural landscape and the analysis of its evolution based on the theory of structuration, landscape ecology, and change, the results of the study showed that the continuous evolution of cultural landscapes against environmental stresses, including climate changes, requires the discovery and recall of lived experiences during the moments of change and transformational learning in the direction of mitigation, adaptation, value-creating, and regeneration measures. The application of this model in formulating strategies in temporal-spatial scales can lead to the improvement of cultural resilience of cultural landscapes and establish continuity in the path of evolution.
    Keywords: Climate Changes, Resilience, Dynamics, Cultural Landscape, Evolutionary Mechanism
  • Maryam Mohammadi, Reza Rahimnia *, Amirmohammad Moazezi Mehr-E-Tehran Pages 139-173

    Intangible cultural heritage is a bridge that connects the past to the present and the present to the future. The intangible heritage of Gorgan has also brought the dynamism and vitality of Gorgan's historical context from long ago to the present day by flowing in the neighborhood centers. these centers are Takāya of the city. The Takaya of the city is the arena of manifestation of living culture and a public place to show cultural and religious solidarity. This article, with the aim of "introducing and documenting the intangible heritage and living culture of the Gorgan in relation to the urban and neighborhood centers of the city (Takāya)", relies on written and oral documents. This study has recorded and introduced this heritage of Gorgan through document study and interviews. A study that shows that some of these legacies are still active (Such as Toqh Bāndān, Halīm-Pazī, Sobhe Ruo-Siāh and Shām-i Gharībān), some of them have changed (Such as Daste-Gardāni, Pā-Manbarī, Daste-Choubī) and some of them (Such as women's ta'ziya) have also been forgotten. Considering the interrelated relationship between Takaya's structure and the intangible heritage of the city, this dual relationship has provided better conservation.

    Keywords: Intangible Cultural Heritage, Takāya, Conservation, Gorgan
  • Zahra Taghadosnejad, Abolfazl Davodiroknabadi *, Mohammadreza Sharifzadeh Pages 175-211

    As one of the important occupations, cloth weaving played a significant role in the economy, culture and social conditions of Iranian society in the Safavid era. Due to the support of the court and rulers, this profession experienced significant growth and development. The expansion of textile workshops and the gathering of artists in these workshops caused valuable textiles to be remembered from this period. These textiles were often used to supply the clothes of courtiers, luxurious curtains, and royal tombs. Textiles that seem to be neglected today and forgotten after the Safavid era. Based on this, the aim of this research is to identify the weaving method of a sample of Safavid period fabrics kept in the Metropolitan Museum. To make the weaving method of this fabric a technical analysis. The collection of information in this research was in the library and field. To achieve this goal, it has been done using a descriptive-analytical method.The findings of this research show that in the Prince and Asir fabric, for the implementation of the pattern, the atlas-finish type of weave is necessarily used, and the method of pattern implementation is in the form of a train. (Rupport 1/2 Rotating Adjective).

    Keywords: Safavid, Fabric Weaving, Prince, Captive, Atlasi - Daraeii
  • Ameneh Mafitabar * Pages 213-253
    Textiles had wide-ranging applications in people's daily lives during the Qajar era, as in any other era. This study aimed to identify different applications of fabrics in Qajar kitchens and catering and also examine their decorations and accessories. The main research question is how can the digital archive of Harvard University be employed to recover and analyze fabric pieces used in the Qajar kitchen and catering. This was historical research using a descriptive-analytical approach and purposive sampling of Qajar fabrics associated with food preparation and feasting. The findings revealed that fabrics played a significant role in storing catering equipment during this period. These items were generally decorated with embroidery. Some items such as tablecloths and eating mats were sometimes decorated through printing techniques (Kalamkari). Although fabrics decorated through weaving techniques were used in kitchen settings, the extensive utilization of decoration (particularly needlework and, later on, block printing) in small kitchen items was aimed for decorative purposes and also concealing wear and tear in fabrics.
    Keywords: Qajar Kitchen, Qajar Catering, Qajar Fabric, Needlework, Block Printing (Kalamkari), Harvard University Digital Archives