فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 106 (تابستان 1400)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 106 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اخوان بهبهانی، ایروان مسعودی اصل*، سمیه حسام، محسن نجفی خواه صفحات 5-34

    مشارکت مردم در قانونگذاری به اشکال مختلف صورت می پذیرد. در دو دهه اخیر ظرفیت بالای فناوری اطلاعات و ارتباطات برای حمایت از مشارکت شهروندان در فرایندهای دمکراتیک پدید آمده است که در کشورهای مختلف به اشکال گوناگون از آن بهره می برند. ابزارهای دیجیتالی، پارلمان ها را تغییر می دهند. رسانه های جدید و داده های باز به مجالس کمک می کنند تا با مخاطبان ارتباط بهتری برقرار کنند. تحقیق حاضر مطالعه ای تطبیقی است و محیط پژوهش آن مجالس قانونگذاری کشورهای منتخب مشتمل بر فنلاند، ترکیه، آفریقای جنوبی، ایالات متحده آمریکا، انگلستان، مالزی، برزیل، فرانسه، آلمان و ایران است که با معیارهای نظام حقوقی، رژیم اجرایی، کارآمدی و موفقیت در امر قانونگذاری از طریق جستجوی هدفمند، انتخاب شدند و به صورت دقیق مورد بررسی قرار گرفتند. همه کشورهای مورد مطالعه در این تحقیق، به اشکال مختلف اختیار قانونگذاری را مجالس برعهده دارند و از مشارکت مردم در امر قانونگذاری به صورت سنتی یا الکترونیک بهره می بردند. مشارکت الکترونیک در این کشورها از سطح اطلاع رسانی آن لاین تا مشارکت الکترونیکی مردم در تصمیم گیری ها متفاوت است. در کشور ما، ظرفیت های زیرساختی فناوری و همچنین قوانین مناسب برای مشارکت مردم در قانونگذاری وجود دارد و نمایندگان مجلس می توانند به راحتی با ذی نفعان و ذی ربطان در تعامل باشند. این شرایط موقعیت بسیار مناسبی را برای مشارکت کارشناسی و تخصصی در حوزه قانونگذاری فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، قانونگذاری، مشارکت در قانونگذاری، مشارکت الکترونیک
  • محمدحسین بستانی*، سید محمد مهدی غمامی صفحات 35-64

    برگزاری انتخابات برای گزینش تصمیم سازان در سطوح مختلف ملی و منطقه ای به راهکاری یگانه برای تحقق حاکمیت ملی و مردم سالاری جهت تمشیت امور کلان هر جامعه و مدیریت تضادها و اختلاف سلایق اقشار گوناگون آن تبدیل شده است. به لحاظ حقوقی و فنی، امر حساس «حوزه بندی انتخاباتی» که به معنای تقسیم سرزمین و جمعیت یک کشور به حوزه های انتخاباتی مختلف برای ایجاد تناسب بین شمار نمایندگان و جمعیت کشور است، مقدمه ای مهم و ضروری برای نیل به دستاورد پیش گفته است. در این مطالعه توصیفی تحلیلی که براساس داده های اسنادی و کتابخانه ای به رشته تحریر درآمده، نگارندگان به این پرسش پاسخ خواهند گفت که «مبانی، معیارها و اصول حقوقی حاکم بر حوزه بندی انتخاباتی چیست و چه بازتابی در نظام حقوقی ایران دارد؟». با تدقیق در جنبه های گوناگون موضوع، می توان امانت و حق الناس بودن آرای مردم و همچنین آزاد و منصفانه برگزار شدن انتخابات را مبانی دینی و عرفی حوزه بندی صحیح شناسایی کرد؛ چنانچه با معیارهایی همانند جمعیت برابر، مرز و اندازه جغرافیایی متناسب و در نظر داشتن جوامع هم سود و هم منفعت سازگاری یابد. در پرتو رعایت اصولی حقوقی همچون استقلال و بی طرفی مقام تصمیم گیر در حوزه بندی انتخاباتی، برابری اعتبار و ارزش آرای شهروندان، نمایندگی، عدم تبعیض، شفافیت فرایند حوزه بندی و مشارکت موثر در انتخابات، زمینه برگزاری انتخاباتی سالم و عادلانه را فراهم خواهد ساخت.  به طوری که راهبردهای مذکور در اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی ایران نیز هدفی جز این ندارند که در صورت حرکت شتابان تر در مسیر تحقق این راهکارها نقاط ضعف موجود در عرصه عمل همچون حوزه بندی های جانبدارانه نیز مرتفع خواهند شد.

    کلیدواژگان: مردم سالاری، انتخابات، حوزه بندی انتخاباتی، تساوی آرای شهروندان، کرسی نمایندگی
  • اسماعیل علی اکبری، نفیسه مرصوصی، مجید اکبری* صفحات 65-97

    ضرورت  و لزوم  توجه به زیست پذیری کلان شهرها در دهه های اخیر جای خود را در ادبیات علمی کشور باز کرده و تلاش های بسیاری در عرصه های پژوهشی در قالب رساله، پایان نامه، مقالات پژوهشی و همایشی انجام شده است. این پژوهش نیز با در نظر گرفتن مطالعات با هدف طراحی مدل عوامل موثر بر زیست پذیری کلان شهرهای ایران با استفاده از روش متاترکیب به این موضوع پرداخته است که از لحاظ هدف گذاری کاربردی  و از لحاظ ماهیت اطلاعات و شیوه تحلیل آنها کیفی است و در زمره  پژوهش های اسنادی و درنهایت برمبنای روش تحقیقات تحلیلی توصیفی است. جامعه آماری پژوهش، همه پژوهش های داخلی صورت گرفته طی سال های 1398-1393 در مقیاس زیست پذیری کلان شهرهای کشور است که در بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran) یا پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) نمایه شده است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 26 پژوهش مرتبط انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. براساس یافته های به دست آمده، مدل مفهومی استراخ شده، شامل پنج مقوله (اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، زیست محیطی و مدیریت شهری)، 13 مفهوم، 44 کد (شاخص) است. همچنین از بین 13 مفهوم بررسی شده، مفاهیم اشتغال و درآمد (17)، دسترسی به امکانات و  زیرساخت ها (16)، آلودگی (16) و مسکن عادلانه و استطاعت پذیر (14) بیشترین فراوانی و تکرار را دارد که نشان دهنده اهمیت و اولویت این مفاهیم است و باید مدیران و تصمیم گیران حوزه شهری، توجه ویژه ای به آنها داشته باشند و همواره این موارد در چارچوب برنامه ها و سیاست های برنامه ریزی شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، کیفیت زندگی، متا ترکیب، شاخص کاپا، کلان شهرهای ایران
  • امیرحسین عرب پور* صفحات 99-128

    مسئله کمبود آب به یکی از مسایل حیاتی در منطقه خاورمیانه و به ویژه جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است. میزان مصرف سرانه آب در بخش خانگی ایران نزدیک به دو برابر متوسط جهانی است. به همین منظور توجه به بخش خانگی در مصرف آب و تلاش برای اصلاح الگوی مصرف جامعه ضرورتی انکارناپذیر است. بررسی ها نشان می دهد بیشتر معضلات موجود در مصرف بی رویه آب، ناشی از فقدان آگاهی و آموزش عمومی است. در همین راستا، موضوع بحران آب باید در چارچوب سیستم های اجتماعی و مشارکت عمومی مورد بررسی قرار گیرد که به این سیستم ها، حکمرانی آب اطلاق می شود. ایجاد الگوی مناسب مصرف آب در گرو افزایش آگاهی و مشارکت مردم و تغییر رفتار و نگرش آنان است. یکی از ابزارهای مناسب برای ایجاد این آگاهی و تغییر رفتار، بازاریابی اجتماعی است. موضوع اصلی بازاریابی اجتماعی تغییر رفتار داوطلبانه افراد جامعه است. بازاریابی اجتماعی فرایندی است که از اصول و روش‏های بازاریابی تجاری برای ایجاد، ارتباط و انتقال ارزش‏ها، در جهت تاثیرگذاری بر رفتار مخاطبان هدف، استفاده می کند. بنابراین، این نوشتار با علم به ضرورت اصلاح حکمرانی آب، به بررسی نقش بازاریابی اجتماعی در مشارکت عمومی و تغییر رفتار مصرفی آب پرداخته است. روش تحقیق مقاله با رویکرد کیفی و تحلیل مطالعات پیشین بوده و از منابع اسنادی و کتابخانه ای مرتبط استفاده شده است و درنهایت برمبنای مضامین فراگیر فناوری کم مصرف، جریمه و پاداش، اطلاع رسانی و تبلیغات، اصلاح قوانین و سیاستگذاری، نقش خانواده و مدرسه، آموزه های دینی و سازمان های مردم نهاد؛ راهکارهایی همچون توسعه کمپین های اجتماعی مجازی، آموزش و آماده سازی مردم، عزم ملی و مشارکت سازمان های دولتی و خصوصی در چارچوب آمیخته بازاریابی اجتماعی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی آب، رفتار مصرفی آب، بازاریابی اجتماعی، مشارکت، تغییر رفتار
  • سعیده علوی، حسین نظم فر*، محمد حسن زاده صفحات 129-162

    نو آوری برای رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه مانند ایران به طور فزاینده ای اهمیت دارد، زیرا به دنبال یافتن راه حل برای چالش های پیچیده، به دست آوردن مزایای رقابتی در صنایع و فناوری های کلیدی و ایجاد استانداردهای زندگی بهتر برای جامعه هستند. بنابراین پژوهش حاضر نیز با هدف ارزیابی سطح نوآوری کشورهای منتخب سند 1404 و تاثیر آن بر عملکرد شهرهای جهانی انجام شده است. داده های مورد استفاده در پژوهش از گزارش شاخص نوآوری جهانی و گزارش شهرهای جهانی (GCR) در سال 2017 استخراج شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کشورهای امارات، ارمنستان، ایران، آذربایجان، بحرین، پاکستان، ترکیه، عربستان سعودی، عمان، قطر، کویت و پایتخت آنهاست. در این راستا با استفاده از مدل پرومته و تحلیل همبستگی پیرسون نتایج پژوهش نشان داد امارات و ترکیه بهترین عملکرد نوآوری را در میان دیگر کشورها دارند. همچنین وضعیت نوآوری ایران در مولفه های نهادی، سرمایه انسانی و پژوهش، زیرساخت، بازار، پیچیدگی کسب و کار، دانش و تکنولوژی و خروجی های خلاقانه در مقایسه با کشورهای منتخب به ترتیب در سطح خیلی پایین، متوسط، خیلی پایین، متوسط، پایین، متوسط و پایین قرار دارد. نتایج همبستگی بین رتبه کشورها با رتبه شهرها رابطه معنا دار قوی با امتیاز 0.907 وجود دارد به طوری که استانبول و دبی پایتخت کشور ترکیه و امارات با رتبه 26 و 28 در میان دیگر شهرهای پایتخت مورد مطالعه از برترین شهرهای جهان هستند.

    کلیدواژگان: نوآوری، شهرهای جهانی، کشورهای منتخب سند 1404، ایران
  • محمدحسن پیمان فر*، علیرضا الهی، سید محمدکاظم سجاد پور، مهرزاد حمیدی صفحات 163-182

    جمهوری اسلامی ایران در سند چشم انداز 1404 خود توسعه یافتگی به همراه روابط سازنده با جهان را مد نظر قرار داده است. در این بین ورزش یکی از کنش گران جدید جهانی در حوزه دیپلماسی و فعالیت های دیپلماتیک است. ازاین رو در پژوهش حاضر با استفاده از مطالعه کیفی و مصاحبه های نیمه ساختار و غیر ساختار مند با صاحب نظران حوزه مدیریت راهبردی در ورزش ، روابط بین الملل و جامعه شناسی به جمع آوری اطلاعات پرداخته است. مصاحبه ها تا حد اشباع نظری ادامه یافت (n= 39) و با استفاده از تحلیل محتوای کیفی مورد بررسی قرار گرفت.یافته های مطالعه نشان می دهد ایران برای دست یافتن به توسعه یافتگی در حوزه دیپلماسی ورزشی با سه دسته چالش راهبردی فکری، رفتاری و ساختاری روبه رو است. همچنین برای توسعه یافتگی به تمرکز بر راهبرد های کلان برندسازی و اعتبار بخشی، تعامل گرایی با جهان و توانمندسازی ظرفیت ها نیازمند است. نتایج این پژوهش می تواند به عنوان راهنمایی برای سیاستگذاری کلان دولت ایران در حوزه دیپلماسی عمومی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، دیپلماسی ورزش، روابط بین الملل در ورزش، توسعه ورزش
  • آرمین رجب زاده، مهدی مرتضوی*، محمد دوستار، نسرین آخوندی صفحات 183-217

    سیاست های ظرفیت سازی در راستای انعطاف پذیری و بهبود عملکرد برنامه های سازمان برای تطبیق با نیازها و انتظارات متغیر جمعیتی ارایه شده است. در این پژوهش با توجه به هدف اصلی که شناسایی ظرفیت های بخش آموزش عالی بود از روش تحلیل محتوا با رویکرد تحلیل مضمون استفاده شد. نمونه تحقیق را 14 نفر از خبرگان کلیدی و روسای دانشگاهی تشکیل دادند که تجربه مدیریتی و مطالعاتی در این حوزه دارند. داده های کیفی از طریق تمرکز به کلمات، موشکافی و دقت در متن، تشریح و تفسیر متون و مصاحبه های عمیق به دست آمد. با بهره گیری از راهبرد قیاس در تحلیل مضمون و در نظر گرفتن نظریه های موجود، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای ارزیابی کفایت تحلیل مضمون، از روایی تیوریک با رویکرد دریافت نظر متخصصان به عنوان کمیته تخصصی و ضریب کاپای کوهن استفاده شد. با بازبینی و تایید اعضای مشارکت کننده در فرایند اعتبارسنجی و برآورد ضریب 0.768، یافته های پژوهش از قابلیت اعتبار و اعتماد لازم برخوردار بود. طبق یافته های به دست آمده از این مطالعه، 12 عامل اصلی دانش، مهارت، شایستگی، راهبرد، ساختار، سیستم و فرایند، فرهنگ، منابع و زیرساخت ها، محیط قانونی و سیاسی، محیط اجتماعی و فرهنگی، صنعت و ذی نفعان را به عنوان ظرفیت های بخش آموزش عالی برای پاسخگویی به انتظارات جامعه در سه زمینه اصلی فردی، سازمانی و محیطی شناسایی و توسط شبکه مضامین ترسیم شد.

    کلیدواژگان: ظرفیت سازی، پاسخگویی، آموزش عالی، تحلیل محتوا
  • عبدالعظیم خروشی* صفحات 219-246

    قانون حاکم بر روابط بیمه ای ایران قانون بیمه مصوب 1316 است. برای رفع کاستی ها و ابهام های این قانون در سال 1384 لایحه‏ ای با عنوان «لایحه بیمه تجاری» از سوی دولت برای تصویب و جایگزینی قانون بیمه به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد. اما در این لایحه و نظرات کارشناسی شده در مجلس شورای اسلامی اشاره ای به «بیمه های مصرف» نشده است و در حقیقت تفکیکی بین بیمه های مصرف و بیمه های غیرمصرف مشاهده نمی شود. از این رو بیمه گذار بیمه مصرف دارای تعهداتی یکسان با بیمه گذار بیمه های غیرمصرف بوده و ضمانت اجرای آن نیز واحد خواهد بود. امری که امروزه مورد پذیرش جامعه حقوقی نبوده و متناسب با اقتضایات اقتصادی و بیمه ای دنیا نیست. در این نوشتار ضمن توجیه لزوم شناسایی و تفکیک بیمه های مصرف از بیمه های غیرمصرف، با مطالعه تطبیقی به ارایه این نظر پرداخته شده است که در بیمه های مصرف باید تعهدی متفاوت از تعهد به افشای مقرر در بیمه های غیرمصرف مورد شناسایی قرار گیرد و ضمانت اجراهای آن نیز متناسب با ماهیت آن در نظر گرفته شود. در پایان نیز پیشنهادهایی برای اصلاح لایحه بیمه تجاری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بیمه مصرف، بیمه غیرمصرف، تعهد به افشا، تعهد به مراقبت معقول
  • محمدرضا مالکی، ابوالحسن فقیهی*، ناصر میرسپاسی صفحات 247-283

    این تحقیق در چارچوب پژوهشی تحلیلی اکتشافی و با بهره گیری از رهیافت نهادی، مدلی را برای بهبود نظام جبران خدمت در بخش دولتی ایران ارایه می کند. برای این منظور نقطه عزیمت خود را مطالعات اکتشافی از طریق تحلیل داده های آرشیوی قرار داده، سپس با بهرهگیری از مدل تحلیل مقایسه ای اصول عام جبران خدمت را از طریق مطالعه تطبیقی هشت کشور استخراج می کند، و در گام سوم، اهم نارسایی های جبران خدمت در بخش دولتی ایران را با بهره گیری از روش تحلیل مضمون مورد تبیین قرار می دهد. این تحقیق مقطعی و در حیطه پارادایم تفسیرگرایی تعریف می شود. منابع داده ها عبارت از مصاحبه، اسناد، منابع تاریخی، روزنامه ها و سایر رسانه هاست. مصاحبه ها به صورت نیمه ساختاریافته و از مطالعه اسناد مکتوب برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق نهادهای رسمی و قوانین و مقررات حاکم بر نظام جبران خدمت کارکنان و قلمروی تحقیق دستگاه های اجرایی حاکم بر بخش دولتی ایران است.در این مدل که ترکیبی از روش رتبه بندی و طبقه بندی مشاغل است، اقتضایات دستگاه های اجرایی کشور مورد توجه قرار گرفته است. تعیین حداقل معیشت برای همه کارکنان، تعیین حقوق شغل در سه سطح کارکنان، مدیران ارشد اجرایی و مقامات کشور، تعیین سقف حقوق و مزایا، و وضع قواعد کنترل کننده؛ از جمله ویژگی های درونی مدل پیشنهادی است. ارایه کاربست های سیاستی برای تقویت و کنترل عوامل زمینه ای نظیر اصلاح و تقویت سازوکارهای ایجاد شفافیت، کنترل و نظارت بر اعتبارات و پرداخت های بخش عمومی، اصلاح ساختارهای مدیریتی، حقوقی و قانونی موثر بر این حوزه، از دیگر ویژگی های مدل پیشنهادی است.

    کلیدواژگان: نظام های جبران خدمت، مدل جبران خدمت، عوامل زمینه ای، نارسایی های جبران خدمت، قانون مدیریت خدمات کشوری
  • سید حسین آل طاها*، حسین آقایی جنت مکان، عارف بشیری صفحات 285-308

    ضعف سازوکارهای قانونی، گاه وضعیتی را فراهم می کند که برخی بنگاه ها با سوءاستفاده از موقعیت اقتصادی و سلطه بر بازار، قیمت محصولی را افزایش داده و با ایجاد تورم کاذب در بازار یک کالا، به سودهای هنگفت و ناعادلانه ای دست یابند که این عمل را می توان دست کاری قیمت در بازار کالا تعبیر کرد. با وجود اینکه جرم دست کاری قیمت، در بازار سهام تحت عنوان «دست کاری بازار اوراق بهادار» دارای وصف مجرمانه بوده، اما برای این عنوان در بازار کالا، هیچگونه تعریفی ارایه نشده و حتی می توان گفت این اصطلاح در علم حقوق همچنان ناشناخته باقی مانده است. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، ضمن ارزیابی شاخص های اساسی در تغییر قیمت یک کالا، امکان سنجی دست کاری قیمت در بازارهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته و پس از ارزیابی عناصر تشکیل دهنده جرم دست کاری قیمت، نتایج نشان می دهد گران فروشی، درصورتی موجب دست کاری قیمت کالا می شود که سبب بی تعادلی در بازار شده و سود حاصل از این افزایش نرخ، به صورت نامتعارف و ناعادلانه به دست آید. به علاوه براساس بند «ط» فصل نهم از قانون اجرای سیاست های کلی اصل (44) قانون اساسی، این رویداد زمانی اتفاق می افتد که اولا، معامل از وضعیت اقتصادی مسلط برخوردار باشد؛ ثانیا، قیمت مورد بحث با معدل هزینه های تولید یا اجرا به علاوه سود متناسب، تفاوت بسیار داشته باشد.

    کلیدواژگان: دست کاری بازار کالا، تعادل بازار، بازار انحصاری، رقابت کامل، نجش
  • حمید افکار*، رضا معبودی صفحات 309-331

    گسترش قواعد مربوط به داوری و تعدد دعاوی در زمینه اختلافات بیمه ای سبب شده تا لزوم پذیرش داوری در این عرصه بیش از پیش احساس شود. پذیرش اصل کلی قابلیت داوری دعاوی مختلف به رغم همه ممنوعیت ها و محدودیت های پیش رو، نگرش پذیرش داوری در دعاوی بیمه را تقویت می کند. با این نگرش، قانونگذار در آخرین اراده خود در قانون «بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه» مصوب 1395 به صورت صریح از نهاد داوری ذکری به میان نیاورده است و این سکوت و وجود برخی مقررات خاص موجب شده تا تردیدهایی در داوری پذیری این دعاوی ایجاد شود. تردید در تعارض داوری دعاوی بیمه با نظم عمومی، عدم ذکر نام داوری در مقررات قانون بیمه اجباری و آمرانه بودن برخی از مقررات این قانون، باعث شده تا داوری پذیری دعاوی بیمه با ابهام مواجه شود؛ اما شبهات یاد شده قابل رفع است و با تفکیک بین مسئولیت مدنی و کیفری حوادث تحت شمول بیمه، مانعی برای پذیرش داوری نیست. در مقاله حاضر سعی شده تا به شیوه تحلیلی و توصیفی ضمن بررسی محدودیت ها و ممنوعیت های قانونی در ارجاع دعاوی بیمه ای به داوری، مزایا و معایب پذیرش داوری در دعاوی بیمه مطرح شود.

    کلیدواژگان: بیمه، داوری، داوری پذیری، نظم عمومی، اصل (139) قانون اساسی
  • زهرا حیدری، عباس کشاورز شکری* صفحات 333-364

    مقوله تصمیم گیری، همواره مورد علاقه پژوهشگران بوده است؛ چرا که تصمیم گیری آیینه تمام نمای توانایی ها و قابلیت های یک مدیر است. هدف پژوهش حاضر مطالعه چارچوب های تصمیم گیری نخبگان سیاسی زن برای ورود به عرصه نمایندگی در 10 دوره مجلس است. نمونه آماری این پژوهش را بیست نفر از زنان نماینده 10 دوره مجلس شورای اسلامی تشکیل می دهند. روش شناسی مبتنی بر تکنیک تحلیل محتوای کمی و کیفی و تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته در جمع آوری داده ها و متون مصاحبه هاست. تحلیل داده ها در محیط اکسل و با استفاده از نرم افزار ویزیو به شکل مدل و نمودارهای مختلف انجام شده است. یافته ها بیانگر آن است که چارچوب تصمیم گیری زنان نماینده بیشتر براساس پیشنهاد حزب و همچنین در چارچوب فرعی برنامه ریزی شده، مشورتی، در شرایط ریسک، با مبنای عقلایی و فرهنگی است. اکثر نخبگان چارچوب الگویی خاصی قبل از نمایندگی ندارند. مهمترین چارچوب تشویقی زنان نماینده با اثرپذیری از همسر است. چارچوب انگیزشی و هدف زنان نماینده بیشتر بر مبنای ارزشی تکلیف و عمل در حدود شرع و در برابر همراهان و دشمنان است. نقش خانواده (پدر، برادر و همسر) به عنوان مهمترین چارچوب نهادی موثر بر ورود زنان به حوزه سیاسی است. عوامل روانی مهمترین چارچوب علی سختی تصمیم برای نمایندگی است. در کل براساس مولفه های چارچوب بندی مهمترین عوامل موثر بر چارچوب تصمیم گیری نخبگان سیاسی زن برای ورود به عرصه نمایندگی برجسته سازی قدرت مردان از طریق رسانه ها، پیش زمینه سازی عوامل ساختاری و فرهنگی، ترجیحات، علایق و تجربیات فردی و روانی است. پژوهشگر در مجموع 8 مقوله اصلی، 42 مقوله فرعی اول، 83 مقوله فرعی دوم و 439 عبارت معنایی را شناسایی و به صورت نمودار ترسیم و تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: مجلس شورای اسلامی، زنان، نخبگان سیاسی، چارچوب تصمیم گیری
|
  • Ali Akhavan Behbahani, Iravan Masoudi Asl *, Somayeh Hessam, Mohsen Najafikhah Pages 5-34

    The participation of people in legislative processes takes place via different methods. In the last two decades, Information and Communication Technology has vastly progressed and provided a greater capacity to support the participation of citizens in democratic processes. This technology is employed in various ways in different countries. Digital tools can transform parliaments, and so new media platforms and more transparent data help parliaments to communicate better with their citizens.The present study is a comparative study and the research environment included legislative meetings in a number of selected countries, such as Finland, Turkey and Iran. These were then compared and carefully analyzed based on the criteria of the legal systems of America, England, Malaysia, Brazil, France, Germany and South Africa, and the efficiencies of these countries and the successes in their legislation. These countries were selected by carrying out targeted searches.Based on the findings, in all the countries studied, parliaments had legislative power in various forms and benefited from traditional or electronic participation of their citizens. As a result, the information collected varied.In Iran, there is a great deal of potential for people to participate in legislation and parliamentarians can easily interact with the relevant stakeholders. These circumstances provide a suitable platform for professional and expert participation in the field of legislation.

    Keywords: Comparative Study, Legislation, E-participation, Participation in legislation
  • Mohammadhossein Bostani *, Seyed Mohammadmahdi Ghamamy Pages 35-64

    Holding elections in order to elect decision-makers at different national and regional levels has become the only method in which to realize national sovereignty and democracy. It is also fundamental in being able to manage a society's macro affairs and in controlling the conflicts andDisparities of its different classes. Legally and technically, the crucial issue of “electoral redistricting”, which means dividing a country’s territory and population into different constituencies in order to balance the number of representatives and population of the country,is an important and necessary prerequisite for achieving the aforementioned goal. In this descriptive-analytical study, which was based on documentary and library data, the authors answer the following question: “What are the fundamentals, criteria and legal principles governing electoral redistricting and how do they influence the Iranian legal system?”By looking at the various aspects of this issue, one can identify, the religious and customary principles of a proper redistricting is based on the reliability of people’s votes and holding a fair and free election. It must be noted, a fair and free election observes criteria such as equal population, appropriate boundaries and geographical size and takes common-interest communities into consideration. In addition, a fair and free election must abide by a number of legal principles such as, the independence and impartiality of the decision-making authority in charge of electoral redistricting, equality of the credit and value attributed to citizens’ votes, equal representation, non-discrimination, transparency of the redistricting process and effective participation.The above criteria and strategies have been stipulated in important documents within the Iranian electoral and voting system and if the Iranian government were to pursue these goals and aim to achieve them in a much shorter time span, problems such as gerrymandering can to some extent be eradicated.

    Keywords: Democracy, Election, Electoral Redistricting, Equality of citizens' votes, representative seat
  • Esmaeel Aliakbari, Nafiseh Marsousi, Majid Akbari * Pages 65-97

    The need to pay attention to the livability of metropolises in recent decades has found its place in the scientific literature of the country and many efforts have been made in this field of research in the form of dissertations, research papers and conferences. Taking these texts into consideration, this study has been carried with the aim to design the model of factors affecting the livability of Iranian metropolises and this was done by employing a mixed method. In terms of practical targeting, the qualitative method was used, and in terms of the nature of information, the analysis method was employed. The method of data collection in the field of documentary research was based on the research method, and so this study is an analytical-descriptive study. The statistical population of the study was all the internal research conducted during the years of 2014-2019 on the scale of livability in the metropolises of the country. These were recorded either in the country's database (Magiran) or the scientific information database of Jahad University (SID). Using the targeted sampling method, 26 related studies were selected and studied. Based on the findings, the extracted conceptual model consists of 5 categories (economic, social, physical, environmental and urban management), 13 concepts and 44 codes (indicators). Also, among the 13 concepts studied, the concepts of employment and income (17), access to facilities and infrastructure (16), pollution (16), and fair and able housing (14) have the highest frequency and repetition. Therefore, this shows the importance of these concepts, and it is necessary that the managers and decision makers of urban areas prioritize them and always include them in the framework of any urban planning, programs or policies.

    Keywords: Urban livability, quality of life, Meta-Synthesis, Kappa statistics, Iranian Metropolises
  • Amirhosein Arabpour * Pages 99-128

    Water shortages have turned into one of the most important issues in the Middle East and in particular for the Islamic Republic of Iran. The yearly water use in Iranian homes is twice the world average. It is for this reason that it is necessary to try and reform the usage pattern of Iranian households. Various studies have shown, the most significant reasons for excessive water usage is the public’s lack of education regarding correct water usage. Thus, the matter of water shortages must be assessed within the frameworks of societal systems and solutions, which encourage public participation, must be offered. These systems are referred to as Water Governance. In order to provide a suitable framework for correct water usage, the public’s knowledge in this regard and their participation must be increased and their outlook on water usage must also be altered. A suitable tool, which can be used to bring about public awareness and a change of attitude towards water usage, is to create a social market for it. The main aspect of social marketing is the voluntary alteration of societal norms.Social marketing uses the principles and methods of commercial marketing to create communication and a transfer of ideals aimed to affect the behavior of certain targeted people. Therefore, this study has taken into account the necessity of reforming Water Governance, and has analyzed the role of social marketing in changing the attitudes towards water usage and the voluntary participation of people in this initiative. A qualitative method was employed, previous studies were analyzed, and library sources were used. This study found, using new forms of technology to reduce water usage, placing penalties and rewards, making advertisements and informing the public, law reforms and policy changes, the role of families and schools, religious teachings and public organizations, the expansion of virtual societal campaigns, education and awareness, the participation of governmental and societal organizations, and public determination, are all issues that must be addressed within the framework of social marketing.

    Keywords: Governance, Water Governance, Social Marketing, Participation, Transformation of Attitude, Water-Saving Attitude
  • Saideh Alavi, Hosein Nazmfar *, Mohammad Hasanzadeh Pages 129-162

    Innovations in the developing economies of developing countries such as Iran, are increasingly important as they seek to find solutions to complex challenges, gain competitive advantages in key industries and technologies, and create better living standards for citizens. Therefore, the present study was conducted with the aim of analyzing the levels of innovation seen in the selected countries in the 1404 document and the effect of innovation on urban performance. The data used in the research is derived from the 2017 Global Innovation Index (GII) and the 2017 Global Cities Report (GCR). The statistical population of the study was the UAE, Armenia, Iran, Azerbaijan, Bahrain, Pakistan, Turkey, Saudi Arabia, Oman, Qatar and Kuwait and all their capital cities. In this regard, the Prometheus model and Pearson Correlation Analysis were employed. The results of the study showed that the UAE and Turkey have the best innovation performance among other countries. Also, the levels of Iranian innovation in institutional components, human capital and research, infrastructure, market, business complexity, knowledge and technology, and creative output compared to the selected countries, were respectively, very low, moderate, very low, moderate, low, medium, and low. The results also showed, there is a significant correlation between the rankings of countries and the rankings of cities within them, which had a score of 0.907. This was such that, Istanbul, the capital city of Turkey, and Dubai, the capital city of UAE, were respectively ranked 26th and 28th among other capital cities, and were found to be among the world's top cities. After these results were obtained, suggestions were offered in this paper.

    Keywords: Innovation, World Cities, Iran, Document 1404
  • Mohammadhasan Peymanfar *, Alireza Elahi, Seyed Mohammadkazem Sajjadpour, Mehrzad Hamidi Pages 163-182

    In its 20-year vision, the Islamic Republic of Iran aims to progress in areas of development and create a constructive relationship with the world. As time has passed, sport has emerged as a new global actor in diplomacy. Therefore, for the present study we have collected data by employing the qualitative approach and carrying out semi-structured and non-structured interviews with experts in the fields of Strategic Sports Management, International Relations, and Sociology. Interviews continued until theoretical saturation was obtained (n = 39) and were analyzed using the Qualitative Content Analysis Method.The findings of this study suggest that in order to make progress in the field of sport diplomacy, Iran faces three types of strategic challenges, these are: 1. intellectual,2. behavioral, and 3. structural. Moreover, it needs to focus on macro strategies for branding and accreditation, interaction with the world, and empowerment capacities.

    Keywords: Public Diplomacy, Sport Diplomacy, International Relations in Sports, Sport Development
  • Armin Rajabzadeh, Mahdi Mortazavi *, Mohammad Doustar, Nasrin Akhoundi Pages 183-217

    Capacity-building policies have been proposed in order to promote further flexibility, improve the performance of the organization's programs, and to meet the needs and expectations of the forever-changing population. The main purpose of this study is to identify higher education capacities and so the Thematic Analysis Method was employed to analyze the content. Fourteen key experts and academic chairpersons, who have managerial and research experience in this field, formed the research sample. Qualitative data was obtained by focusing on words, the close inspection, accuracy, description and interpretation of texts, and detailed interviews. Data analysis was performed by analogy, using the Thematic Analysis Method, and according to existing theories. In order to evaluate the adequacy of the thematic analysis, its theoretical validity was tested by receiving the opinions of experts and using them as a specialized committee, and using the Kappa Cohen coefficient. By reviewing and approving the members participating in the accreditation process and estimating the coefficient to be 0.768, it can be said that the research findings have the required credibility and can be trusted. According to the findings of this study, the twelve main factors which outline the capacity of higher education to meet society's expectations in individual, organizational and environmental areas are factors such as, knowledge, skills, competence, strategy, structure, system and process, culture, resources and infrastructure, judicial-political environment, socio-cultural environment, industry, and stakeholders. These factors are plotted by a network of themes.

    Keywords: Capacity building, responsibility, Higher Education, Content Analysis
  • Abdolazim Khoroushi * Pages 219-246

    The governing laws on insurance relations in Iran are based on the 1316 Insurance Bill. In order to overcome the problems and ambiguities within this law, in 2005 the Iranian government presented a bill, labeled the ‘Trade Insurance Bill’, to the Iranian parliament; this was to be taken as a replacement for the Insurance Bill. However this bill does not address consumer insurance and there seems to be no difference between trade insurance and consumer insurance within the bill. Thus insurers offering consumer insurance are not required to undertake the same obligations as the insurers of non-consumer insurance. As a result, they are not equally protected by sanctions. This matter is unacceptable in the current legal society and is not in sync with financial and insurance policies around the world.In this study, the Adaptive Study Method is employed to illustrate the necessity of distinguishing between consumer insurance and non-consumer insurance. In consumer insurance, clauses, which differ from permitted disclosure clauses in non-consumer insurance policies and which offer suitable legal sanctions, must be put in place. This study offers several suggestions to help reform the Trade Consumer Bill.

    Keywords: Consumer Insurance, non-consumer insurance, Confidentiality Clauses, Reasonable Care Obligation
  • Mohammadreza Maleki, Abolhassan Faghihi *, Naser Mirsepassi Pages 247-283

    This article is an analytical exploratory study which applies the institutional method to propose a model for the improvement of public sector compensation in Iran. For this purpose, exploratory studies were looked at first and the theoretical basis was analyzed through archival data analysis. In the second step, eight countries were compared and the general principles of compensation were extracted employing a comparative analysis model. In the third step, the most important deficiencies of public sector compensation in Iran were explained using the Theme Analysis Method. It is a cross-sectional research in terms of time and is defined within an interpretational paradigm. The study data sources include interviews, document reviews, historic references, papers and other media. The required data was collected via conducting interviews (initially non-structured and then semi-structured) and reading written documents. The statistical population of this research includes governmental institutions, laws and regulations, which govern the compensation system in the Iranian public sector. The scope of this research was government agencies in Iran.The analytical model suggested in this article, which consists of a combination of the Job Ranking and Job Classification Method, has taken into account the requirements of executive agencies. Inherent features of the proposed model include determining the minimum livelihood for all employees, the hiring cost of employees, top-level executives and dignitaries, setting pay caps for all different payroll groups and regulating laws that act as standards to be upheld. The proposed model provides policy solutions which strengthen and control contextual factors. These are policies such as, the enhancement of transparency mechanisms, and the control and supervision of public sector payments and managerial and legal structures.

    Keywords: Compensation Systems, compensation model, Contextual factors, Deficiencies of Compensation, Civil Service Act
  • Seyed Hosein Aletaha *, Hosein Aghaeijanatmakan, Aref Bashiri Pages 285-308

    The weaknesses of legal remedies has at times provided the conditions for some firms to increase the price of a product by exploiting their economic position, dominating the market and by causing a false inflation in the market of a certain commodity. This is done to achieve unjustified and unfair profits and can be interpreted as price manipulation in the commodity market. Although the crime of price manipulation in the stock market is found under the criminal label "Security Market Manipulation", there is no clear definition provided and it is largely misunderstood.In this descriptive-analytical study, the feasibility of price manipulation in different markets is evaluated by assessing the key indicators of price change in a commodity. Excessive price manipulation can lead to market imbalances and the profits from the rise in prices are obtained in an unconventional and unfair method. In addition, according to paragraph 9 of Chapter 44 of Article 44 of the Constitution, this occurs when, firstly, the trader has a dominant economic position; and secondly, the disputed price of a certain commodity varies a great deal with the average cost of production or with its relative proportional profit.

    Keywords: Commodity market manipulation, market equilibrium, monopoly market, complete competition, najsh
  • Hamid Afkar *, Reza Maboudi Neishabouri Pages 309-331

    The expansion of arbitration rules and the increase in number of claims in insurance disputes have magnified the need for the acceptance of arbitration in this area more than ever. Although different prohibitions and limitations exist, the acceptance of the general principle of arbitrability reinforces the mindset where arbitration is allowed in insurance claims. Despite this, the legislator has not explicitly mentioned arbitration in the law on "compulsory third party liability insurance for motor vehicle accidents", and this silence and the existence of certain rules, has led to doubts about the acceptance of arbitration in such claims. Reservations regarding the issues that may arise in public order due to arbitration, the failure to mention arbitration in the provisions of the Compulsory Insurance Law, and the vagueness of some of the provisions of the law have led to the ambiguity of the arbitrability of insurance claims. Nevertheless, these doubts can be resolved if a clear distinction between civil liability and criminal liability insurance coverage is placed. Once this happens, there is no obstacle stopping the acceptance of arbitration. In this study, the descriptive and analytical method was employed. Furthermore, the legal limitations and prohibitions in referring insurance claims to arbitration, and the advantages and disadvantages of accepting arbitration, have been analyzed.

    Keywords: Insurance, Arbitration, Arbitrability, Public Order, Article 139 of the Constitution
  • Zahra Heydari, Abbas Keshavarz Shokri * Pages 333-364

    Decision-making has always been of interest to scholars because decision-making mirrors the skills and capabilities of a manager, hence the purpose of the present study is to examine the decision-making frameworks female political elites are forced to adhere to in order to enter their field of work. This research was conducted throughout ten parliamentary sessions. The statistical sample of this study was 20 women from ten seats in the Islamic Consultative Assembly. The methodology was based on the quantitative and qualitative content analysis techniques and the semi-structured interview techniques when collecting data. The data analysis was carried out in Excel in the form of different models and graphs and used the Visio software. The findings indicate that the decision-making framework for women delegates is largely based on the party's proposal, which is rationally and culturally based on a planned, advisory, at-risk sub-framework. Most elites do not have a specific pre-representation framework. The most important encouraging framework for women is the influence of their spouses.The motivational framework for women and their goal is mainly to carry out their duties within the confines of law and dealing well with allies and enemies. The role of the family (father, brother and husband) is the most important institutional framework, which largely influences women entering the political arena. Psychological factors are the most important causal framework for decision making. In general, the most important factors influencing the decision-making framework of female political elites is the representation of the power of men through the media, foreshadowing structural and cultural factors, preferences and interests, and personal and psychological experiences. This study identifies 8 main categories, 42 first subcategories, 83 second subcategories, and 439 semantic expressions, which are analyzed thematically.

    Keywords: Representative Women, Islamic Consultative Assembly, Decision Making Framework