فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 64 (خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین راستانی صفحات 7-36

    بهره‌برداری از منابع موجود در فضای ماوراء جو در عین ‌حال که منافع بی‌پایانی را برای بشریت به همراه دارد به علت ضعف فنی در دسترسی به این منابع، همچنان در قالب آمال دوردست انسان‌ها باقی ‌مانده است. با این‌ وجود بعد فنی تنها نقطه ‌ضعف بهره‌برداری و تملک منابع موجود در فضای ماوراء جو نیست بلکه فقدان رژیم حقوقی اختصاصی درخصوص بهره‌برداری از منابع موجود در فضای ماوراءجو منجر به بروز مسایل عدیده‌ای حول تملک گستره فضای ماوراء جو، منابع استخراج ‌شده از آن و استفاده از منابع ‌بدست‌ آمده در راستای اصل میراث مشترک بشریت گشته است که راه را برای تفسیر موسع مسایل باز می‌گذارد. مقاله حاضر با روش تحلیلی- توصیفی به دنبال بررسی وضعیت حقوقی تحصیل اجرام سماوی و منابع موجود در این اجرام می‌باشد و در این راستا با امعان‌نظر به اسناد بین‌المللی ذیربط و تجربیات حاصل از فعالیت‌های بشری در سایر حوزه‌ها در کره زمین به دنبال ارایه راهکارهایی حقوقی نسبت به فعالیت‌های بشری در ورای این کره خاکی می‌باشد. بر همین اساس با مداقه در اسناد ذیربط این نتیجه حاصل می‌گردد که تفوق و یکپارچگی مقررات بین‌المللی در زمینه تحصیل منابع فضایی راه را برای نیل به مقاصد کلان اقتصادی و ارتقا سطح رفاه اجتماعی در گستره بین‌المللی فراهم می‌سازد و از دست‌اندازی‌های قدرت‌های فضایی و حدوث اختلافات متعدد ممانعت به عمل می‌آورد.

    کلیدواژگان: فضای ماوراء جو. رژیم حقوقی. تحصیل منابع .موافقت نامه ماه .معاهده
  • فرهاد خدرویسی صفحات 37-52

    مقاله حاضر درخصوص ارتباط میان درآمدهای مالیاتی و میزان استقلال جامعه در مقابل دولت می‌باشد. چراکه پیش‌شرط یک جامعه مدنی قوی و به تبع آن رشد قدرت و استقلال جامعه در مقابل دولت، یک دولت دموکراتیک حافظ قانون و نظم است. گرچه در مورد رابطه دولت و جامعه و تاثیر منفی درآمدهای نفتی و منابع خدادادی در کشورهای خاورمیانه بطورکلی مطالعاتی انجام گرفته است. اما هدف از مقاله حاضر بررسی رابطه بین درآمدهای مالیاتی و میزان استقلال جامعه در مقابل دولت است. در این پژوهش تلاش شده است ماهیت دولت رانتیر در ایران (پهلوی دوم) و همچنین تلاش برای افزایش درآمدهای غیرنفتی (بعد از انقلاب)، و ارتباط آن با قدرت و استقلال جامعه در مقابل دولت در یک پروسه تاریخی مورد کنکاش قرار گیرد. سوالی که در این مقاله مطرح شد این می‌باشد که چه ارتباطی میان درآمدهای مالیاتی و میزان استقلال جامعه در مقابل دولت وجود دارد؟ که به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی این فرضیه می‌پردازد که دولت بعنوان مسیول دریافت عواید و مالیات‌های جامعه، مطالبات عمومی را سامان می‌دهد اما این معادله در کشور رانتیر پهلوی دوم به شیوه دیگری بود و بعد از انقلاب علیرغم وابستگی به درآمدهای خدادادی تفاوت‌های زیادی با دولت پیشین وجود دارد. در نهایت یافته‌ها حاکی از آن است که دولت ایران با ورود عنصر مهمی به نام نفت از نظر کارکردی منحرف شد و به جای آنکه بعنوان نهادی داور بر فعل و انفعالات بخش خصوصی و بازار نظارت داشته باشد، خود به یک بازیگر قدرتمند اقتصادی تبدیل شد.

    کلیدواژگان: دولت رانتیر، وابستگی، دوره پهلوی، درآمد نفتی، جمهوری اسلامی
  • کیوان خرم فر صفحات 53-77

    مشارکت مدنی از جمله عقود جدیدی است که در بانکداری اسلامی، در کشورهای مختلف تاسیس شده است. در عرف حقوقی ایران عقد مشارکت مدنی یا قرارداد مشارکت، به قراردادی گفته می‌شود که طی آن یک یا چند شریک و یک یا چند سازنده یا مجری طرح که سرمایه‌گذاری مشترکی را برای انجام طرح معینی آغاز می‌کنند. تعریف عقد مشارکت مدنی با شکل سنتی عقد شرکت تطابق کامل دارد و فقط تفاوت‌های اندکی دارد که در متن مقاله به آن پرداخته شده است. باتوجه به اینکه هدف اصلی، بررسی وضعیت عقد مشارکت مدنی در حقوق موضوعه ایران و کشورهای اسلامی است؛ این امر می‌تواند در بردارنده نقاط مثبتی باشد که در راستای ارزیابی عملکرد بانکداری بدون ربا در ایران سودمند باشد؛ در این راستا عقود مشارکت، مضاربه، قرض‌الحسنه و مرابحه، از جمله عقودی هستند که در تمام نظام‌های بانکداری اسلامی کشورهای مسلمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. برخی عقود نیز نظیر استصناع، بیشتر در کشورهای اردن، عربستان و امارات متحده عربی رواج دارند. فرض بر این است که عملا اطلاعات چندانی از عملکرد بانک‌های اسلامی در زمینه عقود مشارکتی، نحوه محاسبه سود واقعی و راهکارهای احتمالی مورد استفاده این بانک‌ها برای غلبه بر مشکلات اجرایی این عقود، به دست نمی‌دهد. کما اینکه آمارهای پراکنده نیز حاکی از سهم پایین عقود مشارکتی در فعالیت‌های سرمایه‌گذاری و تامین مالی بانک‌های اسلامی در کشورهای مختلف است.

    کلیدواژگان: عقد شرکت، مشارکت مدنی، نظام بانکی بدون ربا، حقوق موضوعه ایران، کشورهای اسلامی
  • خسرو حسن زاده لیفکویی صفحات 79-96

    حقوق و آزادی‌های بنیادین شامل مجموعه حقوق شناخته و تضمین شده توسط قانون اساسی است. درخصوص توسعه حقوق و آزادی‌های بنیادین یکسری اتفاقات قابل ذکر است که براساس تقدم و تاخر قابل تقسیم‌بندی است. هدف از این مقاله بررسی مبانی و تحولات حقوق و آزادی‌های بنیادین است. همزمان با پیشرفت جوامع و صنعتی شدن آن، طرح حقوق و آزادی‌ها شدت بیشتری یافت. پس از پیدایش فیلسوفانی نظیر گروسیوس، توماس هابز و... دیدگاه‌های نوینی درباره روابط فرد و دولت مطرح شد که از آنها می‌توان اندیشمندان حقوق و آزادی‌های بنیادین نام برد که برآیند آن حرکت به سمت تضمین حقوق و آزادی‌های شهروندان بود. به بیان دیگر در پس نظریات این اندیشمندان، طرح شکل‌گیری جامعه مدنی است که در این جامعه قدرت پاسخگو است و قدرت ملزم به رعایت قانون است. بنابراین در پاسخ به این سوال که چه دیدگاه‌هایی درخصوص حقوق و آزادی‌های بنیادین طرح شده است؛ فرض بر این است که؛ همزمان با شکل‌گیری طبقات جدید شهری موسوم به بورژوازی یا طبقه شهرنشین باعث شکل‌گیری تحولات و حرکت‌های اجتماعی شد که نمونه بارز آن شکل‌گیری انقلابات آمریکا و فرانسه و جنبش دستورگرایی و برقرای حاکمیت قانون است. از این‌رو ابتدا تیوری‌ها و سپس حرکت‌های اجتماعی شکل گرفت.

    کلیدواژگان: مبانی، تحولات، آزادی های بنیادین، حقوق عمومی، قوانین اساسی
  • مجتبی عارفی صفحات 97-113

    یکی از مهمترین مساله در تاریخ افغانستان قدیم چگونگی حضور پررونق امپراطوری هخامنشی در باختر و نواحی آن می‌باشد، در نزد مورخان هنوز به صورت روشن‌تر این موضوع توضیح نشده است. از سوی دیگر، در این اواخر یافته‌های باستان‌شناسان نیز مساله را به صورت دقیق به اثبات نرساندند، در همه حال در جریان مطالعات و تحقیقات خویش و گاهی هم در زمان تدریس به این پرسش روبرو می‌شدم که آیا هخامنشیان در باختر و نواحی آن حاکمیت داشتند؟ و حضور آنان چگونه بوده است؟ از همین‌رو، این مقاله در جستجو آن است تا نشان دهد که نسبت به مطالعات منابع تاریخی حاکمیت هخامنشیان و توجه آنان به باختر زمین تا چه حد برایشان اهمیت داشته است. اهداف نهفته در این مقاله نشان دهنده روابط میان امپراتوری هخامنشی و باختر می‌باشد. در نتجیه مشخص گردید که باختر و نواحی آن جزیی از قلمرو هخامنشی بوده و در طول دوران حکومت هخامنشی چندین بار این محل به دست حاکمان آن امپراتوری فتح شده است.

    کلیدواژگان: تمدن، حاکمیت، هخامنشی، باختر، منابع تاریخی، منابع کتبی
  • حسین آذرنیا صفحات 115-142

    مقاله پیش‌رو تحت عنوان پیشگیری و پیگیری تخریب اماکن مذهبی شیعی باتوجه به پرونده بودای بامیان می‌باشد. چرا که امروزه، به خاطر توجه فراوان جامعه‌ بین‌المللی به حقوق فرهنگی، اماکن فرهنگی مورد احترام جوامع هستند و هرگونه اقدامی علیه این اماکن مردود دانسته می‌شود. هدف از مقاله حاضر این می‌باشد که چطور با ظرفیت‌های موجود در قوانین و عرف‌های بین‌المللی و با الگوگیری از پرونده‌ بامیان، می‌توان روند حفاظت از اماکن مذهبی شیعی را بهبود بخشید. برای رسیدن به این هدف، نیاز است ابتدا به بررسی اهمیت حفاظت از اماکن فرهنگی در نزد جامعه‌ بین‌الملل پرداخته شود. روش بکار برده شده در این مقاله توصیفی-تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که؛ حفاظت از تمام میراث فرهنگی بعنوان یک ارزش جهان‌شمول در دنیای امروز شناخته می‌شود و باتوجه به اینکه بی‌شک اماکن مذهبی دارای وصف فرهنگی هستند، حفاظت از اماکن مذهبی امری مورد توجه بسیار است. بنابراین، اماکن مذهبی شیعی دارای ارزش والایی برای حفاظت است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، حقوق فرهنگی، اماکن مذهبی، بودای بامیان، جرایم فرهنگی
  • اقبال حسام صفحات 143-157

    تک درخت انتظار نام مجموعه شعری صفر محمد فایض است که به دلیل پرسوز بودن متن کلام، که دنیایی از درد، رنج، غم، یاس و ناامیدی، هجرت و امثال آن در آن نهفته است، برای این اثر برجسته‌گی و امتیاز خاصی بخشیده است. این نوشته به هدف ارج‌گذاری به مقام والای آن شاعری که قسمتی از عمرش را فدای خدمت به زبان فارسی دری کرده بود با در نظر داشت روش کتابخانه‌ای ترتیب گردیده است. چون محتوای اشعار وی از دید زیبایی‌شناختی دارای ویژگی‌هایی است که نسبت به اشعار بیشتر کسانی که هم‌ دوره و هم پایه فایض‌اند، از مقام و مرتبت والایی برخوردار است. تک درخت انتظار در حقیقت بیانگر فراز و و فرود زندگی شاعر است. صمیمیت در بیان گفتار، فراهنجاری و هنجارگریزی ادبی و زبانی، صورخیال که همه آنها از بخش‌های صورت‌گرایی‌اند، موجب زیبایی و دل‌انگیزی این اثر شده‌اند.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، صورت گرایی، عاطفه، تخیل، زبان
|
  • Amin Rastani Pages 7-36

    Exploitation of resources in outer space, while having endless benefits for humanity, has remained an unattainable human ambition due to the technical weakness of access to these resources. However, the technical dimension is not the only weakness of the exploitation and acquisition of resources in outer space, but in line with the principle of the common heritage of humanity, the lack of a specific legal regime regarding the exploitation of resources in outer space has also led to many problems regarding the ownership of the outer space, the resources extracted from it, and the use of the resources obtained, which opens the way for a broad interpretation of issues. Using an analytical-descriptive method, the present article seeks to examine the legal status of the acquisition of astronomical objects and the resources available in these objects, and in this regard, by considering the relevant international documents and experiences from human activities in other areas of the planet, seeks to provide legal solutions to human activities beyond this planet. Accordingly, by examining the relevant documents, it is concluded that the supremacy and integration of international regulations in the field of acquisition of the outer space resources paves the way for attaining the macroeconomic goals and the promotion of social welfare on an international scale, and prevents the encroachment of space powers and the occurrence of numerous disputes.

    Keywords: Outer Space, Legal Regime, Resource Acquisition, Moon Agreement, Treaty
  • Farhad Khedrveysi Pages 37-52

    The present study examines the relationship between tax revenues and the degree of society’s independence from the state. The precondition for a strong civil society and, consequently, the growth of the power and independence of society’s independence from the state is a democratic state that maintains law and order. Although studies have been conducted on the relationship between state and society and the negative impact of oil revenues and God-given resources in the Middle East in general, the purpose of this article is to examine the relationship between tax revenues and society's independence from the state. In this research, an attempt has been made to investigate the nature of the rentier state in Iran (second Pahlavi) as well as the attempt to increase non-oil revenues (after the 1979 revolution), and its relationship with the power and independence of society from the state in a historical process. The question in this article is what is the relationship between tax revenues and the degree of society's independence from the government? A descriptive-analytical method is used to test the hypothesis that the state, as the party responsible for collecting society’s tax revenues, organizes public claims, but this equation was different between the rentier state of the second Pahlavi and after the 1979 revolution despite the dependence on God-given revenues. Finally, the findings suggest that the Iranian state functionally deviated with the entrance of an important element called oil, and instead of overseeing private-market interactions as an arbiter, it became a powerful economic player.

    Keywords: Rentier State, Dependency, Pahlavi Period, Oil Revenue, Islamic Republic
  • Keyvan Khoramfar Pages 53-77

    Civil partnership contract is one of the new contracts that have been established in Islamic banking in different countries. In Iranian legal practice, a civil partnership contract or partnership agreement is a contract in which one or more partners and one or more developers or executors of a project start a joint venture to carry out a specific project. The definition of a civil partnership contract is fully consistent with the traditional form of a partnership contract and has only a few differences that are addressed in this article. Given that the main purpose is to examine the status of civil partnership in Iranian law and Islamic countries, this can include positive points that are useful in assessing the performance of interest-free banking in Iran. In this regard, Musharaka, Mudaraba, Qard al-Hasan and Murabaha partnership contracts are among the contracts used in all Islamic banking systems of Muslim countries. In addition, some contracts, such as Istisna', are more common in Jordan, Saudi Arabia and the United Arab Emirates. It is assumed that in practice, little information is available about the performance of Islamic banks in the field of partnership contracts, how to calculate real profits and possible solutions used by these banks to overcome the implementation problems of these contracts. Similarly, scattered statistics indicate a low share of partnership contracts in the investment and financing activities of Islamic banks in different countries.

    Keywords: Partnership Contract, Civil Partnership, Interest-free Banking System, Iranian Law, Islamic Countries
  • Khosrow H. Lifkoohi Pages 79-96

    Fundamental rights and freedoms include the set of rights recognized and guaranteed by the constitution. Regarding the development of fundamental rights and freedoms, a number of events can be mentioned that can be divided according to priority and delay. The purpose of this article is to examine the basics and developments of fundamental rights and freedoms. As societies progressed and became industrialized, the rise of rights and freedoms intensified. With the advent of philosophers such as Grotius, Thomas Hobbes, etc., new perspectives on the relationship between the individual and the state emerged. Among them, we can name the perspectives of fundamental rights and freedoms thinkers, the result of which was the move towards guaranteeing the rights and freedoms of citizens. In other words, behind the theories of these thinkers is the plan to form a civil society in which power is accountable and power is required to obey the law. Thus, in answer to the question of what views have been put forward about fundamental rights and freedoms, it is assumed that the formation of new social classes known as the bourgeoisie or the urban class led to the formation of social developments and movements, a clear example of which is the formation of the American and French revolutions and the constitutionalist movement and the rule of law. Hence, first theories and then social movements were formed.

    Keywords: Basics, Developments, Fundamental Freedoms, Public Law, Constitution
  • Mojtaba Arefi Pages 97-113

    One of the most important issues in the history of ancient Afghanistan is how the Achaemenid Empire flourished in the west and its environs. This issue has not been explained more clearly by historians. On the other hand, recently the findings of archaeologists have not proved the problem to some extent accurately, and at the same time during my studies and research and sometimes while teaching I was faced with the question of whether the Achaemenids were in the west and its environs. Did they rule? And how was their presence. Therefore, this article seeks to show how important it was for them to study the historical sources of Achaemenid rule and their attention to the West. The objectives of this article show the relationship between the Achaemenid Empire and the West. As a result, it was found that the West and its areas are part of the Achaemenid Empire and during the Achaemenid rule, this place was conquered several times by the rulers of that empire.

    Keywords: Civilization, Achaemenid Rule, West, Historical Sources, Written Sources
  • Hossein Azarnia Pages 115-142

    The title of the present article is “Preventing and Pursuing the Destruction of Shiite Religious Places According to the Case of the Destruction of the Buddhas of Bamiyan“, because today, due to the international community's great attention to cultural rights, cultural places are respected by communities, and any action against these places is considered wrong. The purpose of this article is to investigate how the process of protecting Shiite religious places can be improved with the existing capacities in international laws and customs and by following the example of the Bamyan case. To achieve this goal, it is necessary to first examine the importance of protecting cultural places in the eyes of the international community. The method used in this article is descriptive-analytical. Research findings suggest that the protection of all cultural heritage is recognized as a universal value in today's world, and given that religious places undoubtedly have a cultural character, their protection is very important. Therefore, Shiite religious places are of great value for protection.

    Keywords: Prevention, Cultural Rights, Religious Places, Buddhas of Bamiyan, Cultural Crimes
  • Eghbal Hesam Pages 143-157

    Tak Darakht-E Intezar is a collection of poems by Safar Muhammad Fayez, which contains a world of pain, suffering, sorrow, despair, migration which has given a special prominence and privilege to this work. From the aesthetic point of view, it has features that have a high status and rank compared to the most poetries of those who are of the same age and base. The Lonely Waiting Tree, in fact, represents the ups and downs of the poet’s life. Intimacy in the expression of speech, metaphysics and literary and linguistic aberrations, imaginations, all of which are part of formalism, and have made this work beautiful and endearing.

    Keywords: Aesthetics, Formalism, Emotion, Imagination, Language