فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرنوش خشنودی فر*، کورش فتحی واجارگاه صفحات 1-18

    این مطالعه، فرایند بین المللی سازی برنامه های درسی با رویکرد آموزش از دور در آموزش عالی ایران (بادا) را مورد بررسی قرار داده و علاوه بر تعیین دلایل روی آوری به این امر، عوامل تاثیر گذار بر آن و راهبردهای مناسب برای دست یابی به آن را تعیین نموده است. به این منظور پرسش نامه ای حاوی 8 سوال پس از تایید روایی آن توسط جمعی از متخصصین و پایایی 82/0، مبتنی بر روش   نمونه گیری خوشه ای- طبقه ای، توسط 543 نفر از اساتید و دانشجویان در 5 دانشگاه دارای پردیس بین المللی در شهر تهران تکمیل شد. نتایج حاصل از تحلیل آماری داده ها، بیانگر آنند که بین المللی سازی برنامه های درسی آموزش عالی، نقش مهمی در اقتدار علمی و فرهنگی ایران دارند و به نظر می رسد که ویژگی هایی چون انعطاف پذیری آموزش از دور، آن را به عنوان راهبردی اثر گذار در این فرایند مورد توجه قرار می دهد. «بادا» به عواملی چون گسترش همکاری های بین المللی دانشگاه ها، جهت گیری بین المللی سیاست های کلان آموزش عالی و استفاده از زبان بین المللی در تدریس وابسته است و به نظر می رسد که در راستای  بهره برداری از فرصت های ناشی از موقعیت جغرافیایی و سیاسی ایران در منطقه، توجه به مسایلی چون بازنگری در قوانین جاری و تامین منابع و زیر ساخت های مبتنی بر فناوری می توانند در حرکت به سوی بادا اثربخش باشند. از طرفی توسعه فکر، افزایش توان تحلیل، نقد، فراشناخت و پرورش شهروندان جهانی در دانش آموختگان آموزش عالی، مستلزم تغییر اساسی در اهداف، محتوا، روش های یاددهی- یادگیری و ارزشیابی به عنوان عناصر اصلی برنامه های درسی  است.

    کلیدواژگان: آموزش از دور، بین المللی سازی برنامه درسی، آموزش عالی ایران
  • عباسعلی رستگار*، مهدی ملک دار، مهدی تاج الدین صفحات 19-31
    امروزه محققین بسیاری به بررسی علل شکاف بین دانشگاه و صنعت پرداخته اند تا از این طریق بتوانند عوامل تاثیر گذار بر رشد و توسعه اقتصادی را بیابند. این محققین در جوامع صنعتی به این نتیجه رسید ه اند که عامل رشد و توسعه اقتصادی ، کارآفرینی می باشد و به همین منظور کارآفرینی جایگاه ویژه ای در چنین کشورهایی پیدا کرده است. این مقاله به دنبال پاسخگویی به این پرسش ها است، که آیا تفاوتی میان دانشجویان کارآفرینی باتوجه به آموزش هایی  که دیده اند و دانشجویان رشته های دیگر مدیریت وجود دارد یا خیر ؟ میزان تمایلات فکری دانشجویان دو دانشگاه مذکور با توجه به چهار ربع مغزی ندهرمان از سیستم متعادل آموزشی برخوردار است؟ تا چه میزان آموزش های کارآفرینی در تعیین تمایل فکری آنان نقش ایفا می کنند؟ و در نهایت میزان بستر های ظرفیت های بالقوه کارآفرینی در دو دانشگاه چگونه است؟ در این پژوهش از نظریه چهار ربع مغزی ندهرمان برای پاسخ به پرسش ها استفاده شده است. یافته های تحقیق بر تاثیر چشمگیر آموزش در تعیین ترجیحات فکری و بسترهای مناسب برای آموزش کار آفرینی در دو دانشگاه دلالت داشت. همچنین ملاحظه شد، دانشجویان مدیریت دانشگاه سمنان نسبت به دانشجویان مدیریت کارآفرینی دانشگاه تهران به صورت متعادل تری از هر دو نیمکره مغزشان بهره می برند.
    کلیدواژگان: ربع مغزی ندهرمان، یادگیری، ترجیحات فکری، کارآفرینی
  • فاطمه احمدی*، طوبی صفری همت آبادی، اشرف السادات شکر باغانی، رسول کردنوقابی صفحات 33-40
    به منظور بهبود فرآیند یادگیری و تثبیت آموخته ها، توجه به تفاوت های فردی فراگیران الزامی است. نظام آموزش فردی (PSI) یکی از روش های آموزشی است که به روشنی تفاوت های فردی یاد گیرنده را لحاظ می نماید. در این پژوهش کیفیت یادگیری فیزیک را با نظام آموزش فردی و نظام آموزش سنتی مورد مقایسه قراردادیم. بدین منظور،  طرح درس مبتنی بر PSI برای مبحث  انتخابی از کتاب درسی فیزیک پایه دوم متوسطه طراحی شد. برای نمونه آماری  این پژوهش، دو کلاس به شیوه تصادفی ساده  از کلاس های دوم متوسطه دخترانه انتخاب شد. درکلاس اول روش PSI و در کلاس دیگر روش آموزش سنتی  به اجرا در آمد. این پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها و روش کار در رده تحقیقات نیمه آزمایشی است. نتایج نشان می دهد، روش  PSI به مراتب بهتر از روش آموزش سنتی است.
    کلیدواژگان: آموزش فردی (PSI)، آموزش سنتی، یادگیری فیزیک
  • محسن آیتی*، مریم رستمی صفحات 41-48

    پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی بهره‏ گیری معلمان علوم مقاطع راهنمایی و متوسطه شهر بیرجند در سال 1389 از فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اساس طبقه ‏بندی یونسکو (سطوح ظهور کننده، کاربردی، ادغامی و تحولی) انجام شده است. این پژوهش از نظر روش، توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی بوده است. جامعه پژوهش 217 نفر دبیران علوم (شامل رشته‏ های زیست، شیمی، فیزیک و زمین‏ شناسی) بوده و گروه نمونه 175 نفر را شامل شد که به شیوه طبقه ‏ای با نسبت‏ های یکسان انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسش‏نامه‏ محقق ساخته مبتنی بر طبقه بندی یونسکو جمع آوری شد. اعتبار پرسش‏نامه توسط هشت نفر از اساتید علوم تربیتی که به‏ طور تخصصی در حوزه فناوری‏اطلاعات و ارتباطات فعالیت دارند، مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار 80/0 به‏ دست آمد. داده ‏ها با روش خی‏دو تحلیل شدند. یافته ‏ها در زمینه سطح کاربرد فناوری‏اطلاعات و ارتباطات توسط معلمان نشان داد بیشترین فراوانی مربوط به سطح کاربردی و کمترین فراوانی مربوط به سطح تحولی می‏باشد. همچنین یافته ‏ها نشان می‏دهد بیشتر معلمان مورد مطالعه (5/53%) اظهار داشته ‏اند که به ندرت (هفتگی) از ابزارها استفاده می‏کنند و 5/10% معلمان اعلام کرده‏ اند که در بسیاری موارد از ابزارها استفاده می‏نمایند. این امر نشان دهنده میزان پایین کاربرد این ابزارها توسط معلمان است.

    کلیدواژگان: فناوری‏اطلاعات و ارتباطات، معلمان علوم، سطح کاربرد فناوری، یونسکو
  • سعید خزایی*، حسین وحید دستجردی، محمدرضا طالبی نژاد صفحات 49-56
    این پژوهش با هدف بررسی نقش پیامک، به عنوان مولفه عمده و برجسته فناوری ارتباطات سیار، برحوزه آموزش زبان انگلیسی به دانش آموزان مقطع متوسطه انجام پذیرفت. بدین منظور 60  نفر از دانش آموزان پسر سال سوم متوسطه رشته ریاضی فیزیک با مهارت زبان انگلیسی در سطح مقدماتی انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند تا گروه اول به شیوه سنتی و گروه دوم به روش ترکیبی (ترکیبی از روش سنتی و آموزش به کمک فناوری نوین ارتباطات سیار)  100 واژه ای را که از کتاب زبان انگلیسی این مقطع و براساس آزمون سنجش سطح واژگان برای آموزش طی 10 جلسه آموزشی انتخاب شده بود فرا گیرند. همچنین به منظور بررسی تاثیر پیوست های نوشتاری در یادگیری، واژگان به دو شکل بدون پیوست و همراه با پیوست نوشتاری در قالب پیامک به دانش آموزان گروه دوم ارایه شدند. در پایان هرجلسه به منظور ارزیابی دانش آموزان، آزمون های تشخیصی و یاد آوری از آنان به عمل می آمد. نتایج حاصل از عملکرد   دانش آموزان در این آزمون ها از تاثیر معنادار فناوری ارتباطات سیار و پیوست های نوشتاری بر توانایی دانش آموزان در فرایند یادگیری واژگان زبان انگلیسی حکایت داشت.
    کلیدواژگان: آموزش، فناوری ارتباطات سیار، روش ترکیبی، روش سنتی، یادگیری واژگان زبان انگلیسی
  • سولماز مرصعی* صفحات 57-72
    هدف کلی تحقیق حاضر تعیین نقش نظام یادگیری سیار در ارتباطات آموزشی تعاونی های کشاورزی است. این تحقیق از نوع پژوهش های کمی، غیر آزمایشی و کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق توصیفی- زمینه یابی را مدیران و اعضای هیات مدیره    تعاونی های کشاورزی استان زنجان تشکیل دادند که از بین 900 نفر جامعه آماری تحقیق، تعداد 176 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (طبقات= شهر محل فعالیت تعاونی ها) انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق برای جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه بود. نتایج نشان داد در بین مشکلات نظام آموزش حضوری در تعاونی های کشاورزی فقدان آموزش های مهارتی و عدم مشارکت آموزشی از اولویت بیشتری برخوردارند. در این تحقیق مهم ترین قابلیت نظام یادگیری سیار، تعدیل برخی از این مشکلات از قبیل کمیت و کیفیت پایین آموزش و عدم تحریک عوامل انگیزشی شناسایی شده است. با توجه به نتایج تحقیق، ارسال سوالات و دریافت پاسخ ها و اخبار به صورت خودکار، ارسال و دریافت اطلاعات از طریق ام ام اس و ارسال و دریافت اخبار و اطلاعات از طریق اس ام اس، بلوتوث و تلفن های گویا به ترتیب قابلیت بیشتری برای آموزش اعضای  تعاونی های کشاورزی و اعضای هیات مدیره و کارکنان اداره تعاون را دارند.
    کلیدواژگان: یادگیری سیار، ابزارهای سیار، ارتباطات آموزشی، مشکلات آموزشی و تعاونی های کشاورزی
  • علیرضا ذاکری*، صالح رشید حاجی خواجه لو، هادی افرایی، شهناز زنگوئی صفحات 73-79
    در سال های اخیر استفاده از فناوری های نوین آموزشی در فرآیند تدریس به شدت در حال گسترش است. پژوهش حاضر به بررسی نگرش معلمان نسبت به کاربرد فناوری های نوین آموزشی در فرآیند تدریس پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان مقطع متوسطه شهر سبزوار می باشد که 330 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. این تحقیق از نوع توصیفی - پیمایشی بوده و در آن برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن بود که، نگرش معلمان نسبت به کاربرد فناوری های نوین آموزشی در فرآیند تدریس مثبت بود. انجام آزمون خی دو، روی داده ها نشان دهنده عدم تفاوت معنادار آماری میان متغیرهای جنسیت و میزان تحصیلات معلمان و نگرش آنها نسبت به کاربرد فناوری های نوین آموزشی در فرآیند تدریس و تفاوت معنادار آماری میان متغیرهای محل خدمت و سابقه تدریس  و نگرش آنها نسبت به کاربرد    فناوری های نوین آموزشی در فرآیند تدریس بوده است.
    کلیدواژگان: نگرش، معلمان، فناوری های آموزشی، آموزش
|
  • M. Khoshnoodifar *, K. Fathi Vajargah Pages 1-18

    The purpose of this study with a descriptive-survey method is to investigate the trends and dimensions of curricula internationalization process with a distance education approach in higher education in Iran. It examines the necessity of internationalization of curriculum as well identifying the factors, conditions, resources, equipment, limitations, opportunities and appropriate strategies to do so. Using cluster-stratified sampling and Cochran formula, 543 university professors and Iranian and foreign students at five universities in Tehran were selected to fill out the questionnaire which consisted of 8 areas and 96 questions. The data analysis was carried out using one sample t-test, Friedman test and standard deviation. Based on the findings, to accompany globalization and to introduce Iranian culture and civilization to the world, curricula internationalization in higher education is a necessary issue; Distance education can be an effective strategy to achieve the above due to its high degree of flexibility and its ability to overcome geographical, political, economic and cultural borders. The most influential factor in succeeding in internationalizing curriculum with a distance education approach in higher education of Iran are: increasing international cooperation of universities, expanding use of the international language in teaching, revising the current rules and regulations and clarifying them, increasing financial and human resources, developing technological infrastructure, exploiting cultural similarities and a large number of applicants who want to study aboard in the middle east, selecting appropriate subjects and considering transformative approach in curriculum components or change in thought paradigms of teachers and learners for the sake of change in materials and how to teach them.

    Keywords: distance education, Internationalization of Curriculum, Higher Education in Iran
  • A.A. Rastgar *, M. Malekdar, M. Tajaldin Pages 19-31
    Nowadays, many researchers examine the causes of the gap of between university and industry. They want to find the effective factors on economic growth that they reach to entrepreneurship for economic growth. So entrepreneurship has a special position in industrious societies. It is introduces as one of the life quality factors in programs of Europe educational commission. This article reply to these questions: Does the difference exist between entrepreneurship management students with other management students? How is brain dominance between students of Tehran university in entrepreneurship management  field with Semnan university students in management field with using of Ned Herrmann ' s four brain quarter model. ? How amount does the teaching system of two universities effect on brain dominance? How is the potential of entrepreneurship in two universities? This research is using of Ned Herrmann ' s four brain quarter model .the results shows the wonderful influence of teaching on brain dominance an good potential on  entrepreneurship in both universities. Moreover, Semnan university students use from the two halves of the brain equally more than Teharn university students.
    Keywords: Ned Herrmann Brain Quarter, Learning, Brain Dominance, Entrepreneurship
  • F. Ahmadi *, T. Safari Hemmat Abadi, A.S. Shekarbaghani, R. Kord Noghabi Pages 33-40
    To improve the learning process and consolide learning, paying attention to individual differences among learners is necessary. Personalized System of Instruction (PSI) is an educational method that clearly takes individual differences into account. In this research, learning physics through PSI, in a physics course for secondary school students, is compared with learning physics through a traditional method the lesson plan for this course has been designed based on PSI and two groups of high school students were randomly selected. One of the groups was taught through Personalized System of Instruction (PSI) and the other group through traditional method. This study is a semi-experimental research and the results show that Personalized System of Instruction (PSI) is much more effective than traditional method.
    Keywords: Personalized System of Instruction (PSI), Physics Learning, Traditional Method
  • M. Ayati *, M. Rostami Pages 41-48

    The aim of this paper is to study how guidance and secondary teachers of Birjand take advantage of information and communication technology according to UNESCO’s classification (emerging, applying, infusing, transforming levels). The methodology used is descriptive – survey research. The research population was 217 science teachers in the fields of (biology, chemistry, physics, and geology), and the sample group included 175 teachers. The instrument was a researcher-made questionnaire based on UNESCO’s classification. The questionnaire’s validity was confirmed by 8 educational science professors who are specialized and engaged in field of information and communication technology, and the instrument’s reliability was obtained as 0.80. The data were analyzed using KH2 method. The results of using information and communication technology by teachers show that the maximum redundancy was related to applying level and the minimum redundancy to the transforming level. The results also show that most substitute teachers (53.5%) claimed that they rarely use the instruments (once in a week), and 10.5% of the teachers claimed that they use the instruments in most cases which indicates that such instruments are rarely used by the teachers.

    Keywords: information, communication technology, Science Teachers, Level of IT Application, UNESCO
  • S. Khazaie *, H. Vahid Dastjerdi, M.R. Talebinezhad Pages 49-56
    The present study was intended to investigate the effectiveness of using Short Message Service (SMS) in blended way of teaching English vocabulary items to Iranian high school students. Moreover, it aimed to understand whether or not using verbal annotation with new vocabulary items affect on students' learning process. To those ends, 60 Iranian high school juniors were divided to two groups to learn 100 vocabulary items in an educational year. To prevent the inclusion of word items that students already knew English vocabulary level test was conducted. Then, they were taught English vocabulary items in 10 sessions in the two modes of presentation. That is, the first group (hereafter G1) was taught the vocabulary items traditionally and the other group (hereafter G2) was taught vocabulary items, with and without annotation, using the blended way of teaching. At the end of each session, they took part in English Vocabulary Recognition and Recall (EVRR) tests under the same conditions. Based on their scores on EVRR tests and statistical analysis of the results it was revealed that compared with traditional method of language teaching there is a significant relationship between using mobile technology and Students' vocabulary learning abilities especially with incorporation of verbal annotation.
    Keywords: Blended Way of Teaching, English Vocabulary Recognition, Recall Tests, Traditional Method of Teaching, Vocabulary Learning
  • S. Morasaei * Pages 57-72
    Nowadays, the vehicle of education is changing from the traditional form into mobile learning. The present study is performed with the general objective of determining the role of mobile learning in the educational communications between agricultural cooperatives. This study is a quantitative research, non experimental and in terms of the objective is an applied research. The participants of this descriptive-survey include managers and board of directors of agricultural cooperatives of Zanjan province. Among a population of 900, 176 participants were selected based on Cochran formula and through stratified random sampling. The main instrument of the research for collecting data was a questionnaire. The results showed that among the problems of the current learning system in agricultural cooperatives the lack of technical education, educational participation and motivating factors have a high priority. In this research the most important capability of mobile learning system is the modification of some of the problems such as low quality and quantity of education, the lack of motivating factors and participation in education. Regarding the results of the research, sending questionnaires and receiving information and news through SMS, sending questionnaires and receiving information through MMS and sending questionnaires and receiving information and news through SMS, Bluetooth and Communicative phone respectively have more capability for education of the members of agricultural cooperatives, members of broad members and employee of cooperation office.
    Keywords: Mobile learning, Education, Manager’s Attitude, Agricultural Cooperatives, Mobile Learning Features
  • A. Zakeri *, S. Rashid Haji Khajehloo, H. Afraee, Sh. Zangoee Pages 73-79
    The use of modern educational technology has become increasingly common during the recent years. In this study we try to investigate the teachers’ attitudes toward the use of modern educational technology in the classroom. The participants were 330 teachers randomly selected from a population of 775 teachers in Sabzevar. A questionnaire was prepared by the researchers and distributed among female and male participants. The data were analyzed using x2 test. The results of this research show that a significant difference exists between male and female attitudes. We also observed a significant difference the duration of teaching and the place of teaching.
    Keywords: attitude, Teachers, Education, Educational, Technology