فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 93، بهار 1400)

فصلنامه روستا و توسعه
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 93، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نیلوفر پورمرادی، همایون مرادنژادی* صفحات 1-20

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ویژگی های فردی و تنبلی اجتماعی جوانان روستایی استان ایلام بود، که به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش جوانان روستایی استان ایلام (62786 نفر) بودند که از آن میان، بر اساس جدول کرجسی- مورگان، 370 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن، با استفاده از دیدگاه سه نفر از اعضای هییت علمی گروه کارآفرینی و توسعه روستایی دانشگاه ایلام تایید شد؛ همچنین، پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ (آلفای تنبلی اجتماعی 862/0 و آلفای ویژگی های روان شناختی 884/0)، مناسب تشخیص داده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-19 انجام گرفت؛ و بدین منظور، از ضریب همبستگی، رگرسیون و آزمون های T و F استفاده شد. بر اساس نتایج رگرسیون، متغیرهای مسئولیت پذیری، روان رنجوری و محل سکونت هفده درصد واریانس تنبلی اجتماعی را تبیین کردند. بنابراین، پیشنهاد می شود که در راستای افزایش سلامت روان جامعه، دانشگاه علوم پژشکی و سازمان بهزیستی استان به راه اندازی و افزایش درمانگاه های مشاوره ای روان شناسی در مناطق روستایی استان ایلام بپردازند.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان شناختی، روان رنجوری، مسئولیت پذیری، تنبلی اجتماعی، ایلام
  • حسن اسدپور*، منصور ناظم نژاد، عباس علی‏پور نخی صفحات 21-53

    در پژوهش حاضر، به بررسی اقتصادی- اجتماعی و امکان‏سنجی توسعه کشت برنج با مصرف کمتر نهاده های شیمیایی در مقایسه با روش های رایج کشت این محصول در استان مازندران پرداخته شد. بدین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، از بین دوازده هزار بهره بردار، تعداد 722 بهره بردار در سال 1396 انتخاب و اطلاعات لازم از طریق تکمیل پرسشنامه از آنها گردآوری شد. تحلیل داده ها، با استفاده از رگرسیون چندمتغیره لاجیت، با لحاظ متغیر ریسک انجام شد. نتایج نشان داد که کشت برنج به روش کم نهاده منجر به کاهش هزینه های تولید و سود اقتصادی بیشتر می شود و فایده زیست محیطی و اجتماعی آن نیز به جامعه برمی گردد. همچنین، نتایج حاصل از برآورد رگرسیون نشان داد که متغیرهای پاداش ریسک، تعداد دفعات نصب تریکو کارت، به کارگیری فناوری کم نهاده در زمین های مجاور، تجربه به کارگیری تولید به روش کم نهاده، شرکت در کلاس های ترویجی، و ارزش محصول در هکتار بیشترین اثر مثبت معنی دار و سطح زیر کشت در سال قبل، سن، و تعداد قطعات اراضی بیشترین اثر منفی معنی دار را در پذیرش کشت برنج به روش کم نهاده دارند. بر پایه نتایج پژوهش، با آزاد‏سازی قیمت نهاده های شیمیایی، در اختیار قرار دادن نهاده های طبیعی به صورت یارانه ای، سرعت بخشیدن به یکپارچه سازی اراضی، آموزش کشاورزان در زمینه استفاده بهینه از نهاده های کشاورزی و با مشارکت شالی کاران، می توان روش تولید کم نهاده برنج را جایگزین روش سنتی کرد.

    کلیدواژگان: برنج کم نهاده، رگرسیون لاجیت، ریسک
  • ولی نعمتی*، سجاد فردوسی صفحات 53-82

    برنامه ریزی برای توسعه پایدار گردشگری در روستاها، در پی افزایش حضور گردشگران در این مناطق، امری ضروری است. در این راستا، تحقیق حاضر با هدف برآورد ظرفیت تحمل جامعه محلی نسبت به توسعه گردشگری روستایی انجام شد. روش تحلیل داده ها توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری تحقیق شامل متخصصان مرتبط با موضوع تحقیق و اهالی روستای کندلوس (جامعه محلی) بود. روش تعیین ظرفیت تحمل جامعه محلی برگرفته از نظام ارزیابی زیست محیطی باتل مورد استفاده در ارزیابی اثرات زیست محیطی و حدود تغییرات قابل قبول بود. همچنین، به منظور نشان دادن سطح پایداری مقصد گردشگری، از دو نقشه بارومتر پایداری گردشگری (BTS) و آمویبای شاخص های پایداری گردشگری (ATSI) استفاده شد. نتایج نشان داد که بر اساس طبقه بندی بارومتر پایداری پرسکات- آلن، و با توجه به پارامتر حاصل شده (609/0)، ظرفیت تحمل جامعه محلی با قرارگیری در طبقه 80/0-61/0 از وضعیت نسبتا پایدار برخوردار است.

    کلیدواژگان: ظرفیت تحمل، پایداری، گردشگری روستایی، جامعه محلی، کندلوس، نوشهر
  • هادی مومنی هلالی، حسن صدیقی، عنایت عباسی* صفحات 81-104

    سرمایه اجتماعی به عنوان شالوده و زیربنای توسعه درون زا در یک جامعه به طور عام و جامعه روستایی به طور خاص در نظر گرفته می شود. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر بررسی همبستگی کانونی بین ابعاد سرمایه اجتماعی و مولفه های پایداری فعالیت شالی کاران چندکاره در حوضه آبریز دشت هراز بود. تحقیق حاضر، از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی بود و جامعه آماری آن را کلیه شالی کاران چندکاره در حوضه آبریز دشت هراز تشکیل می دهند که به علت در دست نبودن بانک اطلاعاتی مناسب، برای نمونه گیری، از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد و در نهایت، 182 شالی کار چندکاره شناسایی شدند و در تحقیق مشارکت کردند. نتایج نشان داد که رابطه بین متغیرهای کانونی سرمایه اجتماعی و پایداری فعالیت شالی کاران چندکاره 41/0 است؛ همچنین، هفده درصد از تغییرات متغیر کانونی پایداری فعالیت شالی کاران چندکاره با متغیر کانونی سرمایه اجتماعی تبیین می شود. از این رو، هرچه میزان مولفه های شناختی و ساختاری در بین شالی کاران چندکاره بیشتر باشد، به همان نسبت، میزان پایداری بوم شناختی، اجتماعی و اقتصادی بالاتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پایداری، شالی کاران چندکاره، حوضه آبریز دشت هراز
  • لیدا صدقیان باویل، احمد ودادی*، فریده حق شناس کاشانی صفحات 105-133

    برخی مطالعات نشان دهنده ضعف محسوس در اخلاق سازمانی ادارات دولتی ایران است. از سوی دیگر، دیدگاه هایی متفاوت در این زمینه وجود دارد، به گونه ای که برخی صاحب نظران، با تاکید بر سطوح کلان، روی متغیرهای کلان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انگشت می گذارند و برخی دیگر، ضمن توجه به سطوح میانی و خرد، متغیرهای میانی و خرد موثر بر اخلاق سازمانی را برجسته می سازند. پژوهش حاضر، با هدف شناسایی مضامین ارزیابی اخلاقیات سازمانی و تبیین الگوی ارزیابی اخلاقیات سازمانی در وزارت جهاد کشاورزی با رویکرد توسعه روستایی، به روش تحلیل مضمون انجام شد و حجم نمونه شامل ده نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه ها، خبرگان و مدیران وزارت جهاد کشاورزی بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. بر اساس یافته های مطالعه حاضر، شاخص های ارزیابی اخلاقیات سازمانی در شش بعد جو سازمانی، اخلاق فردی، مخاطبان سازمان، محیط سازمانی، اهداف سازمانی و قوانین، رویه ها و ساختار سازمانی دسته بندی شدند. نتایج نشان دهنده نقش مهم اخلاقیات سازمانی در انجام ماموریت وزارت جهاد کشاورزی و مسئولیت اجتماعی این دستگاه دولتی در توسعه روستاها بود.

    کلیدواژگان: اخلاقیات سازمانی، تحلیل مضمون، توسعه روستایی
  • ناصر شاهنوشی*، لیلی ابوالحسنی، الهه اعظم رحمتی، رویا محمدزاده صفحات 135-171

    پژوهش حاضر، با مطالعه نظام‌ها و شیوه‌های تامین مالی روستایی و کشاورزی کشورهایی همچون هند، چین و ترکیه، بر آن بود که ضمن درک بهتر سازوکارهای اعتباری اجراشده توسط نهادهای تامین مالی در این کشورها، به طراحی یک نظام تامین مالی مستحکم‌تر و کارامدتر برای تامین مالی روستایی در فضای تامین مالی کشاورزی کشور بپردازد. اگرچه عوامل سیاسی، اقتصادی و نیز میراث جغرافیایی و تاریخی، بخش کشاورزی و به تبع آن، تامین مالی این بخش را در هر کشوری متاثر و منحصربه‌فرد می‌سازد، اما معمولا بررسی تجارب کشورهای مختلف می‌تواند ضمن روشن ساختن مسیر، به سازمان‏دهی نظام تامین مالی بهینه برای این بخش کمک شایانی کند. بنابراین، با بررسی نظام‌های مالی مختلف بخش کشاورزی، می‌توان در راستای رسیدن به هدف تامین مالی پایدار بخش کشاورزی، به چارچوبی مشترک دست یافت. در پژوهش حاضر، با توجه به دستاوردها و نتایج بررسی مدل‌های تامین مالی کشاورزی در کشورهای منتخب، فرآیند تامین مالی طراحی‏شده برای بهبود نظام مالی کشاورزی کشور ارایه شد. در این مدل، سعی شد که با اصلاح بنیادین در ساختار و شیوه‌های اعطای وام در بخش کشاورزی توسط موسسات مالی و اعتباری و ایجاد انعطاف‌پذیری در پرداخت وام، از یک‌سو، هزینه‌های مبادله کاهش یابد و از سوی دیگر، اعتبار مورد نیاز کشاورزان در زمان مناسب تامین شود. در چارچوب طراحی‌شده، با توجه به اهمیت زیربخش‌ها در ارزش افزوده بخش کشاورزی، شناسایی فعالیت‌ها و خدمات دارای بیشترین اولویت و نیز دارای بیشترین معوقات در بازپرداخت تسهیلات برای بهبود وصول مطالبات با روش‌های جایگزین ضروری می‌نماید.

    کلیدواژگان: تامین مالی، روستاییان، شاورزی، خدمات مالی، ابداعات مالی
  • رحمت الله بهرامی*، فرید سپری صفحات 173-194

    خشکسالی، به‌عنوان یکی از مخاطرات محیطی، اثرات زیانبار زیست‌محیطی از خود برجای می‌گذارد پژوهش حاضر، با هدف بررسی روند خشکسالی‌ها و تاثیرات آن بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی در سکونتگاه‌های روستایی استان کردستان، به روش توصیفی-تحلیلی انجام شد. جامعه آماری، شامل 384 نفر، از میان سرپرستان خانوارهای استان کردستان در سال 1398 انتخاب شدند. برای تعیین وضعیت خشکسالی، ابتدا بررسی وضعیت بارش در یک دوره زمانی 27 ساله (1365 تا 1392) بر اساس شاخص SPI و همچنین، تبیین پیامدهای خشکسالی به روش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه صورت گرفت. نتایج به روش SPI نشان داد که شهرستان‌های قروه نوزده سال، بیجار و سنندج هر کدام با هفده سال، سقز و بانه هر کدام با شانزده سال، زرینه با پانزده سال و مریوان با چهارده سال خشکسالی را از انواع ملایم تا شدید تجربه کردند. نتایج تحلیل عاملی در عوامل اقتصادی، زیست‌محیطی و اجتماعی نشان داد که در کل، این عوامل 03/55 درصد کل واریانس را تبیین می‌کند؛ و از آن میان، عامل اقتصادی با تبیین 91/22 درصد در رده نخست قرار می‏گیرد و عوامل زیست‌محیطی و اجتماعی، به‌ترتیب، با تبیین 27/17 و 85/14 درصد کل واریانس در رده‌های بعدی قرار دارند؛ همچنین، در میان این عوامل، بیشترین تاثیرات خشکسالی به سه متغیر کاهش سطح درآمد با 782/0، کاهش دبی آب چشمه‌ها با 705/0 و مهاجرت با 766/0 درصد برمی‌گردد. برای بهبود معیشت و ماندگاری روستاییان، استفاده از ذخیره آب سدها، توسعه نظام باغداری و آموزش کشاورزان در راستای متنوع‌سازی حرفه‌ها و مشاغل روستایی از راهکارهای پیشنهادی به‌شمار می‌روند.

    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص SPI، ناپایداری، روستا، استان کردستان
|
  • N. Poormoradi, H. Moradnezhadi * Pages 1-20

    This study aimed at investigating the relationship between personal characteristics and social laziness of rural youth in Ilam province of Iran. The methodology of the study was descriptive-correlational and its statistical population included the rural youth of the province (62786 persons). Based on Krejcie-Morgan table, 370 people were selected and studied using proportional stratified random sampling. The required data were collected through a questionnaire, the validity of which was confirmed by the viewpoints of three faculty members of the Department of Entrepreneurship and Rural Development of Ilam University; and the reliability of the questionnaire was determined by calculating Cronbach's alpha (social laziness alpha 86 percent and psychological characteristics alpha 88 percent). The data were analyzed using SPSS-19 software. Correlation coefficient, regression and T and F tests were used for data analysis as well. According to the results of the regression, accountability, neuroticism and residence variables explained 17 percent of social laziness variance. Therefore, it is suggested that to increase the mental health of the community, the University of Medical Sciences and the Welfare Organization of Ilam province set up and increase psychological counseling clinics in the rural areas of the province.

    Keywords: psychological characteristics, Neuroticism, responsibility, Social Laziness, Ilam
  • H. Asadpour *, M. Nazemnejad, A. Alipour Nakhi Pages 21-53

    This aimed at examining the socio-economic and feasibility of rice cultivation development with lower consumption of chemical inputs compared to conventional cultivation methods in Mazandaran province of Iran. For this purpose, using the classified random sampling method, 722 users were selected in 2017 out of 12000 users, and necessary data and information were collected by completing the questionnaire. Statistical analysis of the data was performed in terms of risk variable using Logit multivariate regression. The results showed that low-input rice cultivation led to lower production costs and higher economic profits as well as its environmental and social benefits to society. The results of regression estimation showed that the variables of risk reward, the number of times the Trico card was installed, the use of low-input technology in adjacent lands, the experience of low-input production, participation in promotional classes, and product value per hectare had the most significant positive effect and the area under cultivation in the previous year, age, and the number of land plots had the most significant negative effect on the adoption of low-input rice cultivation. Also, the results showed that by liberalizing the price of chemical inputs, providing natural inputs as subsidies, accelerating land consolidation, educating farmers on the optimal use of agricultural inputs, and with the participation of paddy farmers, the traditional method could be replaced by the low-input rice cultivation.

    Keywords: Low-Input Rice, Logit regression, risk
  • V. Nemati *, S. Ferdowsi Pages 53-82

    Planning for sustainable tourism development in the villages, following the increase in tourists in rural areas, is necessary. In this regard, this study aimed at estimating the carrying capacity of the local community towards the development of rural tourism. The data analysis was conducted in a descriptive-analytical method. The statistical population included experts related to the subject of research and residents (local community) of Kandolus Village of Noshahr County in Iran. Method of determining the carrying capacity of the local community was adapted from the Battelle environmental evaluation system frequently used for environmental impact assessment and the limits of acceptable change. Two maps including Barometer of Tourism Sustainability (BTS) and AMOEBA of Tourism Sustainability Indicators (ATSI) were also used to show the level of sustainability of the tourism destination. The study results showed that based on the classification of sustainability barometer of Prescott-Allen and according to the obtained parameter (0.609), the carrying capacity of the local community was relatively stable within the range of 0.61-0.80 category.

    Keywords: Carrying Capacity, sustainability, Rural Tourism, Local community, Kandolus, Noshahr
  • H. Momeni-Helali, H. Seddighi, E. Abbasi * Pages 81-104

    Social capital is seen as the cornerstone of the endogenous development of a society in general and rural society in particular. Accordingly, the purpose of the present study was to investigate the canonical correlation between social capital dimensions and sustainability components of pluriactive rice farmers' activity in the Haraz plain watershed of Iran. It was an applied research in terms of purpose and a descriptive-survey study in terms of method. The statistical population of the study included all pluriactive rice farmers in the plain. Due to the lack of proper database, the snowball sampling method was used for sampling; finally, 182 concerned farmers were identified and participated in the study. The results showed that the relationship between the canonical variables of social capital and sustainability of pluriactive rice farmers' activity was 0.41; also, 17 percent of the variance of the sustainability of pluriactive rice farmers' activity was explained by the social capital canonical variable.Therefore, the higher the level of cognitive and structural components among pluriactive rice farmers, the higher the level of ecological, social and economic sustainability.

    Keywords: social capital, sustainability, Pluriactive Rice Farmers, Watershed of the Haraz Plain
  • L. Sadaghian Bavil, A. Vedadi *, F. Haghshenas Kashani Pages 105-133

    As indicated by some studies, organizational ethics has a tangible weakness in government departments of Iran. Some experts, with emphasis on macro levels, highlight the macro-economic, social and cultural variables while others, focusing on intermediate and micro levels, tend to point out the intermediate and micro variables affecting organizational ethics. The present study aimed to identify the themes of organizational ethics and design the evaluation model of ethics. The research method used in this study was content analysis and its statistical sample included the faculty members of the university, experts and managers of Ministry of Agriculture-Jahad, purposefully selected and interviewed in a semi-structured method. So, this study aimed mainly at explaining the conceptual model of organizational ethics in the above-mentioned governmental organizations and how to relate model components to each other as well as the effectiveness and evaluation of organizational ethics Based on the study findings, the organizational ethics evaluation indicators were classified into six dimensions of organizational atmosphere, individual ethics, organizational audience, organizational environment, organizational goals, rules and procedures, and organizational structure In addition, the results showed the important role of organizational ethics in carrying out the mission of the Ministry of Agriculture-Jahad and the social responsibility of this government agency in rural development.

    Keywords: organizational ethics, Content Analysis, Rural development
  • N. Shahnoushi *, L. Abolhassani, E. Aazam-Rahmati, R. Mohammadzadeh Pages 135-171

    By investigating the rural and agricultural financing systems and methods of the selected countries including India, China and Turkey, this study sought to better understand the credit mechanisms implemented by financing institutions in these countries as well as to design a stronger and more efficient financing system for rural financing in the environment of Iran's agricultural financing. Although, the political and economic factors and the geographical and historical heritage factors affect the agricultural sector and consequently, the financing of this sector and make it unique in each country, reviewing the experiences of different countries can usually help to organize the optimal financing system for this sector while clarifying the path. Therefore, by examining the different financial systems of the agricultural sector, a common framework can be achieved in order to achieve the goal of sustainable financing of the agricultural sector. According to the achievements and results of the study of agricultural financing models in selected countries, the financing process designed to improve the agricultural financial system of the country was presented. In this model, an attempt was made to fundamentally reform the structure and methods of lending in the agricultural sector by financial and credit institutions and to create flexibility in lending so that the transaction costs would be reduced and the credit required by farmers could be funded at the right time. In the designed framework, due to the importance of sub-sectors in the value added of the agricultural sector, it seems necessary to identify the activities and services that have the highest priority and also the most delays in repaying facilities to improve the collection of receivables by alternative methods.

    Keywords: Financing, Rural People, Agriculture, Financial Services, Financial Innovations
  • R. Bahrami *, F. Sapari Pages 173-194

    Drought, as one of the environmental hazards, has harmful effects on the environment. This study aimed at investigating the drought trends and their effects on the economic, social and environmental situations of the rural settlements of Kurdistan province in Iran. It was conducted in a descriptive-analytical method. The statistical population consisted of 384 household heads of the province. In order to determine the drought status, in the first place, the precipitation over a period of 27 years (1987-2014) was investigated on the basis of Standard Precipitation index (SPI); then, the effects and consequences of droughts were explained in a survey method through a questionnaire. Results of SPI showed that the counties of Ghorveh with 19, Bijar and Sanandaj each one with 17, Saqez and Baneh each one with 16, Zarrineh with 15 and Marivan with 14 years had experienced mild to severe droughts. Factor analysis results indicated that the economic, environmental and social factors could explain 55.03 percent of total variance (22.91 percent for the economic, 17.27 percent for the environmental and 14.85 percent for the social factors); in addition, three variables including decrease in income level with 0.782, decrease in spring water discharge with 0.705 and migration with 0.766 percent had the most drought effects. In order to improve the livelihood and sustainability of the rural settlements, the use of dam water storage, development of horticultural system, training the farmers to diversify the rural occupations and jobs are some of the recommended solutions.

    Keywords: Drought, Standard Precipitation index (SPI), Instability, Village, Kurdistan